Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Spanning over bijdrage Hirsch Ballin op congres

  •  
24-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Doel_300.jpg
Hirsch Ballin verklapt niet wat hij gaat zeggen op het CDA-congres, maar hij is "bezorgd" over zijn partij. In eerder interview zei hij dat CDA en PVV ideologisch te ver uit elkaar liggen
Minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft spreektijd aangevraagd op het partijcongres, dat het CDA zal houden zodra er een conceptregeerakkoord ligt met VVD en PVV. De CDA-prominent wil niet verklappen wat hij daar gaat zeggen. Maar op Radio 1 stelde hij: “Ik maak me zorgen over de toekomst van de partij, als er zo veel verdeeldheid is.”
Hirsch Ballin staat erom bekend dat hij antwoorden op persvragen zo voorzichtig (lees: vaag) mogelijk formuleert. Uit het gesprek met Radio 1 valt moeilijk op te maken of de minister zich op het congres voor of tegen een samenwerking met de PVV zal uitspreken. Hij zegt hierover slechts dat dit “een heel ingrijpende zaak” is voor het CDA.
Hij zegt verder dat nu de CDA-leden de kans krijgen zich uit te spreken en dat “dit CDA-lid te Tilburg” die niet voorbij wil laten gaan. “Het is een belangrijk moment in de politieke geschiedenis.”
Iemand die nauw betrokken is bij de formatie heeft Hirsch Ballin over het akkoord in wording te verstaan gegeven: “Wait and see. Maar wait is niet rust nemen en see is altijd goed opletten”, zegt hij.
In een interview met de Volkskrant in 2009  zei Hirsch Ballin wel dat wat hem betreft het CDA en de PVV ideologische mijlenver uit elkaar liggen. Hieronder de laatste twee vragen uit dat interview:  
Kan het CDA überhaupt met de PVV regeren? “Het begint met staan voor je principes. Als de kiezer heeft gesproken, komt samenwerking in een coalitie aan de orde. We hebben er als CDA heel wat ervaring mee dat binnen zo’n coalitie een bepaalde bandbreedte aan verschillen mag bestaan.” Maar sommige bandbreedtes zijn te groot? “Ja. En ik geloof niet dat in dit geval onze opvattingen over de democratische rechtsstaat het probleem zijn.”

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

HenkJansen2
HenkJansen224 sep. 2010 - 10:39

En daarna mag Ballin gewoon 4 jaar lekker mee ja-knikken. *Het congres heeft gesproken*

artizz
artizz24 sep. 2010 - 10:39

In het kabinet Wilders 1 zal zal Mark Rutte de functie van Premier op zich nemen en M. Verhagen naar verluidt de post van Buitenlandse Zaken gaan doen. Hirsch Ballin aarzelt vanwege het ondemocratische karakter van de PVV zijn huidige functie voort te zetten ook al vanwege de opzet van het nieuwe ministerie van Veiligheid.

3540evernesa
3540evernesa24 sep. 2010 - 10:39

Ik denk dat het verhaal van de heer Hirsch Ballin, op het congres zal tegen vallen, omdat als een partij in Nederland de partij dissipline draagt, is dat het CDA wel. De heer Verhagen die ik zo waardeerde, maar is geworden wat hij geworden is( een straatvechter), zal een vaderlijk gesprek, wijzend op de inhoud van hun programma, met hem voeren. En alles zal weer goed komen.

Scepticus2
Scepticus224 sep. 2010 - 10:39

Spanning in de media zou een betere kop zijn...

JanGroothuizen
JanGroothuizen24 sep. 2010 - 10:39

Wie had nog maar een paar jaar geleden kunnen voorspellen dat een echte volkspartij zo'n ravage zou kunnen uitrichten bij het politieke establishment? En wij voegen daaraan slechts toe: You ain't seen nothing yet!!

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2010 - 10:39

"Ja. En ik geloof niet dat in dit geval onze opvattingen over de democratische rechtsstaat het probleem zijn." Lekker cryptische uitspraak. Dit kan op twee manieren worden uitgelegd. De woordenspelletjes zijn weer begonnen.

1 Reactie
Bagus
Bagus24 sep. 2010 - 10:39

Joop, mag ik je herinneren aan je eigen uitspraak bij een ander item over de poppetjes in PVC (in reactie op mij). Je antwoordde mij toen dat wat jou betreft Hirsch B. een "integere" is. Ik geloof dat je dat toen goed inschatte. Laat ons blijven vertrouwen op het geweten dat ook binnen het CDA nog aanwezig is. Ik zou dolblij mee zijn als dat PVV-gedoogsteun onwenselijk maakt. Helaas zal ook GW daar blij mee zijn. Hij heeft immers als vrije opposant alles te winnen ?

Dehnus
Dehnus24 sep. 2010 - 10:39

Dus... exit Hirsh Ballin (Niet dat ik daar zo veel tranen om laat de man had soms behoorlijk extreme plannetjes met het oog op justitie) en weer een trekpop van Maxim Verhagen bij de Fractie in ;) Hehe, het word steeds meer MDA (Maxime Dictatoriaal Apel! :))

1 Reactie
Jeroenvt
Jeroenvt24 sep. 2010 - 10:39

Hirsch Ballin zit niet in de kamer.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2010 - 10:39

Hirsch-Ballin de vijand van de godslasteraars, en vriend van de Vrijheid van Meningsuiting voelt aan zijn water aan dat zijn politieke einde nadert. Geert zal natuurlijk nooit toestaan dat dit figuur nog ooit een rol zal spelen op het landelijk toneel. Ongetwijfeld zal hij nu in de armen worden gesloten door links. Immers anno 2010 is iedereen links die maar tegen Wilders is. Zelfs Peter R. de Vries. Ik persoonlijk ben echter zeer verheugd over het feit dat de macht van Hirsch-Ballin is gebroken. Daar moet je Geert toch credits voor geven. Of het CDA congres moet nog roet in het eten gooien en luisteren naar die 5% linkse 'prominenten' In dat geval is het niet uitgesloten dat Hirsch-Ballin weer terugkeert als minister.

3 Reacties
mees.
mees.24 sep. 2010 - 10:39

Moet je horen.....Geert heeft helemaal niets toe te staan want hij is helemaal niemand. Hij kan niet tippen aan de universitaire achtergronden van de meesten die kritiek uiten op het gedachtengoed van de PVV. Wilders is een broekje met een veel te grote bek zonder ook maar enige inhoud. Ik zou hem wel eens willen zien in een quiz waar echt iets van zijn brein wordt gevraagd. Daar zal hij af gaan als een gieter. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernst_Hirsch_Ballin Hirsch Ballin is de zoon van de Duitse rechtsgeleerde Ernst Denny Hirsch Ballin. Deze was in de jaren 30 als Jood terechtgekomen in het kamp Buchenwald. Later was hij uit nazi-Duitsland naar Nederland gevlucht waar hij door de advocaat Pieter Gerbrandy werd geholpen met het krijgen van politiek asiel. In de Tweede Wereldoorlog dook hij onder en droeg bij aan het verzet. Na de bevrijding werd hij hoogleraar in Amsterdam. Zijn vrouw Maria Koppe was katholiek, en de zoon werd in haar godsdienst grootgebracht.

Jeroenvt
Jeroenvt24 sep. 2010 - 10:39

Ik denk niet dat ie daar wakker van ligt, het was niet zijn persoonlijke ambitie om weer minister te worden, maar een beroep vanuit zijn partij.

mees.
mees.24 sep. 2010 - 10:39

Zit Hirsch Ballin niet ook in de fractie van het CDA?

objectivist
objectivist24 sep. 2010 - 10:39

Dat CDA loopt op zijn laatste benen...... Dat wordt een heftig congres hoor. Het kan alle kanten uit. Het zou met niet verbazen als er kort na het congres een nieuwe pattij ontstaat.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 sep. 2010 - 10:39

Ik hoop dat ze op de Zondag dat congres gaan houden, want de Christenen moeten niet op Zondag gaanb liegen. Van mandag tot met Zaterdag is liegen toegestaan.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 sep. 2010 - 10:39

Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan de manier waarop Hirsch Ballin zijn eigen normen op oneigenlijke manier (namelijk behoorlijk ondemocratisch) heeft proberen op te dringen aan de gehele Nederlandse bevolking. Maar ik ben blij dat hij die normen in ieder geval ook toepast op zichzelf en z'n eigen partij.

3 Reacties
Bokito2
Bokito224 sep. 2010 - 10:39

Geen hond weet nog wat Hirsch gaat zeggen Sylvia, jij wel?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort24 sep. 2010 - 10:39

Komt niet vaak voor. Maar ik ben het 100% met je eens Sylvia. Geen grotere engerd dan Colonel Ernesto Ballin. Ik schaar hem zelfs boven Wilders persoonlijk.

JoWe62
JoWe6224 sep. 2010 - 10:39

Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan de manier waarop Hirsch Ballin zijn eigen normen op oneigenlijke manier (namelijk behoorlijk ondemocratisch) heeft proberen op te dringen aan de gehele Nederlandse bevolking. =========== Ik moet je daar helemaal gelijk in geven. Hij was zeker ook niet mijn favoriet.

Bokito2
Bokito224 sep. 2010 - 10:39

A) Er is nog geen VVD & CDA + PVV onderhandelingsaccoord. B) Er is nog geen datum van een eventueel CDA congres bekend. C) Hirsch heeft alleen spreektijd aangevraagd, is daar alle ophef over? D) Als uberhaubt het CDA congres, in overgrote meerderheid NEE zegt tegen het onderhandelingsaccoord, bestaat a het CDA niet meer en b komen er op korte termijn nieuwe verkiezingen. E) Als er nieuwe verkiezingen komen dan krijgt de PVV van Wilders er minimaal weer 10 zetels bij! Dus wat willen jullie nu eigenlijk?

4 Reacties
mees.
mees.24 sep. 2010 - 10:39

Eerder halveert de PVV....iedereen krijgt genoeg van zijn gezwam....op internet is duidelijk een ommekeer te merken, ook zijn grote bek weer tegen die ambassadeur komt iedereen de keel uit

Jerry3
Jerry324 sep. 2010 - 10:39

PVV de grootst partij.. en dan? Als de PVV de grootste partij wordt is het gedaan met de liefde van rechts... Maak je niet te veel illusies over de PVV, de gedoogvariant is het hoogst haalbare met de bijeengeschraapte "kwaliteitspolitici" die Wilders weet te recruteren. Een minderheidskabinet gedoogd door de grootste partij levert te veel het beeld van poppenspeler Wilders die vanuit de kamer aan de touwtjes trekt. Geen zichzelf respecterende mp-kandidaat zal zich als marionet van Wilders willen profileren, dat is einde carriere. Dan zou Wilders zelf premier moeten worden, of iemand naar voren moeten schuiven namens de PVV. Ik zie de VVD geen capabele bestuurders slachtofferen aan een door Wilders geleid kabinet, of beter gezegd, ik zie de bestuurs-capabele VVDers zichzelf niet slachtofferen (ze moeten dan niet alleen een, meestal beterbetaalde, baan opgeven, maar ook hun aanzien en kansen na de regeringsperiode riskeren). Het CDA zal niet toetreden tot een PVV-kabinet, de gedoogconstructie ligt al moeilijk genoeg, een volwaardige coalitie was al niet mogelijk en zal het niet worden. Als Geert de coalitievorming gaat aansturen zal hij ook meer werk van zijn pseudo linkse sociaal economische agenda moeten/willen maken.. dat gaat Mark niet trekken (maar geeft hem wel een goed excuus om nee te zeggen). Daarbij, als hij zelf premier moet worden zal Wilders een andere herder voor de kamerfractie moeten vinden en vertrouwen. Er is 1 natuurlijk persoon lid van de PVV, Geert Wilders.. zelfs voor het juridisch noodzakelijke tweede lid heeft hij een rechtspersoon in het leven geroepen waarvan hij wederom het als enige natuurlijke persoon zeggenschap heeft. Die constructie zegt veel over het vertrouwen van Geert in zijn naaste medewerkers. Ik kan het fout hebben natuurlijk, maar er wordt niet voor niets nu al zoveel werk gemaakt van de bezweringsformule: we moeten wel met de PVV, de PvdA wil niet.

Klaas2
Klaas224 sep. 2010 - 10:39

A) Klopt B) Klopt, maar die wordt wel snel bekend na regeerakkoord C) Ja D) Het CDA congres zegt JA E) Er komen geen nieuwe verkiezingen, naast dit zijn meer kabinetten mogelijk, ook zonder VVD

eeweew
eeweew24 sep. 2010 - 10:39

De som van CDA, VVD, PVV is in de peilingen nagenoeg constant. Wilders kan groeien, maar rechts totaal groeit niet. Alle groei van Wilders gaat ten koste van het CDA. Kortom, veel groter zal hij niet kunnen worden. En daarbij (neem ik aan) dat zelfs Wilders stemmers in zien dat als hij twee keer een formatiepoging opblaast het toch echt zijn fout is. Ik neem niet aan dat hij eeuwig dat soort trucjes uit kan blijven halen voor electoraal gewin. Het reservoir mensen dat in staat is op hem te stemmen is toch eens uitgewerkt. Daarbij is er misschien nog een verklaring voor de peiling, maar dit is pure speculatie. Peilers hebben Wilders tot nu toe altijd te laag ingeschat, ik neem aan dat ze hier nu voor corrigeren. Na de verkiezingen is Wilders ineens "groot" geworden, en daarmee redelijk mainstream. Het zou kunnen dat mensen nu makkelijker toegeven dat ze op de PVV stemmen dan voor de verkiezingen, waardoor de peilingen overcorrigeren.

cuypsong
cuypsong24 sep. 2010 - 10:39

Ik vrees dat de heer E.H.B. gewoon door is Verhagen ingezet als "twijfelend geweten"net als die leipe voorzitter.

1 Reactie
Klaas2
Klaas224 sep. 2010 - 10:39

Dat is goed mogelijk, met Verhagen hebben ze Jack de Vries niet meer nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2010 - 10:39

Hirsch-Ballin ziet -zoals zovelen van de mastodonten- hun politieke leven ten einde lopen. Vandaar dat ze nu gaan schoppen en wild om zich heen slaan. Wel hoop ik dat het CDA congres live wordt uitgezonden. Borrelnootjes erbij Lekker glas wijn Voetjes op de tafel En genieten maar. Toch zit er voor Maxime nog wel een addertje onder het gras. Dat al die ijdele CDA mastodonten linksaf willen is niet zo'n probleem. Hun gesnater kan louter nog een glimlach bewerkstelligen En dat de achterban massaal achter de rechtse koers staat is ook evident. Maar het middenkader en de leden zijn verdeeld. En juist die gaan stemmen. Die bepalen de toekomst van het CDA. Spannende tijden. Kunnen we het einde van het CDA inluiden of scharen ze zich -als puntje bij paaltje komt- toch achter de geslepen vos Maxime.

3 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT224 sep. 2010 - 10:39

--- VVD staat in de peilingen hoger dan bij de verkiezingen. Rechts is nog nooit zo groot geweest. Wensdenken is niet de oplossing--- Inderdaad, we hebben een regering nodig die niet aan wensdenken doet, die niet op peilingen baseert, maar die visie heeft en *regeert* De PVC coalitie wil nederland terug naar de 18de eeuw brengen met loonslaven en lijfeigenen, en ze hebben het zelfs voor elkaar dat de lijfeigenen op hen gaan stemmen met de brood en spelen lokkertjes 130 op de snelweg en de moslims snel weg... Alsof er dan nog iets zou gebeuren in nederland als het werk waar de PVVers zelf te vies van zijn, niet meer gedaan word...

ikbenhorkie
ikbenhorkie24 sep. 2010 - 10:39

"Hirsch-Ballin ziet -zoals zovelen van de mastodonten- hun politieke leven ten einde lopen. Vandaar dat ze nu gaan schoppen en wild om zich heen slaan." Dat vind ik een opmerkelijke visie. In een bruin kabinet hebben VVD en CDA ALLE ministersposten. Daar zit zeker wel een baantje voor Hirsch Ballin bij, waarmee hij zijn politieke carrière zo een kabinetsperiode verlengt

Amarinde
Amarinde24 sep. 2010 - 10:39

Verhagen heeft in de media al voorzichtig aangegeven dat hij een meerderheid van de helft + 1 ruim voldoende vindt voor het doorzetten van deze coalitie. De afspraak dat de fractie unaniem akkoord moest gaan is al 3 weken van de baan. De nieuwste "roddel" is dat het (hoogstwaarschijnlijk) wel eens zo geplooid gaat worden dat er selectief gestemd gaat worden. Dit kan op 2 manieren. Per item voor/tegen Per persoon voor/tegen in gemiddelde De manier zoals het zou horen te gaan, 1 x stemmen over de totale inhoud acht Verhagen niet wenselijk omdat het risico te groot zal zijn. Verhagen is bang voor de uitslag en stelt "men moet de inhoud kunnen beoordelen zonder spanning en dat is erg moeilijk nu er zoveel ophef is" Dat er nog wat Katholieke streken uit de mouw van Verhagen gaan komen mag een ieder duidelijk zijn. Zijn kop ligt immers op het schavot en hij is niet van plan te verliezen. Ik vraag me wel af waarom Balkenende zo zwijgt, ook intern is hij rustig terwijl de spanning in de wandelgangen tussen Balkenende en Verhagen al tijdens het laatste kabinet behoorlijk te noemen was.

hminkema
hminkema24 sep. 2010 - 10:39

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Is een CDA-er tegen de 'politieke samenwerking' met de PVV, dan is het een mastodont, dan is hij/zij links en de weg kwijt, dan heeft hij/zij een eigenbelang te dienen, is het een pion van Lubbers, en dan moet hij/zij weg uit de politiek. Om hun argumenten hoef je je dan niet meer te bekreunen, die slaan nergens op, zijn oudwijvenpraat, en per definitie irrelevant. Pleit een CDA-er echter vóór politieke samenwerking met de PVV, dan is het een verstandig mens, een realist, een democraat, ziet hij de dingen scherp, en heeft het beste voor met Nederland. Om zijn argumenten hoef je je dan niet meer te bekreunen, want de juiste mening is zijn eigen beste bewijs. Bruin-1 is goed voor het land, omdat het landsbelang vooropstelt. Helemaal niet zo moeilijk is het eigenlijk.

1 Reactie
ErwinB2
ErwinB224 sep. 2010 - 10:39

Yep, heel makkelijk: mensen in hokjes plaatsen en oordelen maar! Aannames maken, veroordelen, kaderen enzovoort. Heel populair bij vooral de PVV's-getuigen.

ErnsTT2
ErnsTT224 sep. 2010 - 10:39

--- E) Als er nieuwe verkiezingen komen dan krijgt de PVV van Wilders er minimaal weer 10 zetels bij! Dus wat willen jullie nu eigenlijk? --- Eigenlijk zou ik graag willen dat Geert eens verantwoordelijkheid gaat dragen, maar ja dat kan het arme jong niet aan, het blijft vanaf de zijlijn joelen dat de anderen het verkeerd doen. Een verantwoorde oplossing zullen we van hem nooit gaan zien, dan moet ie opeens in New York zijn...

2 Reacties
JoWe62
JoWe6224 sep. 2010 - 10:39

Eigenlijk zou ik graag willen dat Geert eens verantwoordelijkheid gaat dragen, maar ja dat kan het arme jong niet aan, het blijft vanaf de zijlijn joelen dat de anderen het verkeerd doen. =============== Wat dat betreft lijkt hij wel op Jan Marijnissen die durfde ook geen verantwoordelijkheid aan. Overigens is er een een groot verschil, de PVV komt net kijken en is bezig met het zoeken en vinden van de juiste kwaliteit en capaiteit terwijl de SP al decenia een deel was van onze politieke "environment".

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 sep. 2010 - 10:39

"Als er nieuwe verkiezingen komen dan krijgt de PVV van Wilders er minimaal weer 10 zetels bij!" Dat geloof ik ook. Maar die 10 zetels komen dan van het rechtse smaldeel van het CDA. Dan heeft Bruin evenveel zetels als nu. Zou dat de dan komende formatie helpen?