Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spannende wetenschap: kunstbloed klaar voor test op mensen

  •  
15-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Flickr_Bloedcellen_JohnMcGovern_300
Donorbloed zou op termijn niet meer nodig zijn ... Productiekosten nu nog een drempel 
Kunstbloed, gemaakt uit menselijke huidcellen, wordt voor het eerst getest op mensen. Als dat lukt, dan zou de massaproductie ervan op termijn mogelijk kunnen worden, meldt de Belgische krant De Morgen. Kunstbloed kan voor elke bloedgroep gebruikt worden en is vrij van infecties. Een punt van zorg zijn wel de kosten. Die zijn hoog. Wie bereid is te investeren is er niet zeker van dat hij het terug zal verdienen.
Onderzoekers aan de vooraanstaande Schotse National Blood Transfusion Service zijn er in geslaagd om rode bloedcellen te maken die in een menselijk lichaam kunnen worden ingebracht. De transfusies zullen in 2016 plaatsvinden bij drie mensen die lijden aan een erfelijke ziekte waarbij hemoglobine in de rode bloedcellen wordt aangetast. Bij deze patiënten wil men nagaan hoe ze zullen reageren op 5 milliliter kunstbloed, zo schrijft De Morgen.
Voor het artificiëel geproduceerde bloed zijn volwassen huidcellen als basis gebruikt. Die vormden de onderzoekers, via genetische manipulatie, om tot embryonale stamcellen, waarmee vervolgens rode bloedcellen werden gekweekt. Marc Turner, die het project leidt, stelt in de Engelse krant The Times dat donorbloed hierdoor op termijn vervangen kan worden.
De productiekosten vormen nu nog een flinke beer op de weg. Voor het zeer beperkte onderzoek in Schotland wordt maar liefst 5 miljoen pond vrijgemaakt. 
Foto-cc: Jon McGovern

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.