Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje zegt sorry voor sluiten luchtruim voor Boliviaanse president

  •  
16-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
morales300.jpg
Evo Morales mocht Spaans luchtruim niet in omdat landen - onterecht - vermoedden dat klokkenluider Snowden aan boord zou zijn
Spanje heeft maandag zijn excuses aangeboden aan Bolivia voor het afsluiten van het luchtruim voor een vlucht van de Boliviaanse president Evo Morales. Op 2 juli werd het ruim gesloten omdat men ervan uitging dat klokkenluider Snowden aan boord van het vliegtuig zou zijn. Op de terugweg vanuit Moskou werd Morales gedwongen een tussenlanding in Oostenrijk te maken.
Naast Spanje besloten ook Portugal, Frankrijk en Italië hun luchtruim te sluiten voor de vlucht van de Boliviaanse president. Het regeringsvliegtuig werd zo gedwongen een tussenlanding te maken in Oostenrijk, waar Morales dertien uur werd opgehouden, totdat kon worden vastgesteld dat Snowden niet aan boord was.
Als reactie hierop riepen de landen van de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Urugay en Venezuela) hun ambassadeurs terug uit Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk voor overleg. De Zuid-Amerikaanse leiders beschouwen het weren van Morales’ vliegtuig als “ongefundeerd, discriminerend en willekeurig” en een “flagrante schending van de principes van het internationale recht”. Ze eisten dan ook excuses van de vier landen die hun luchtruim sloten. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Tealc2
Tealc216 jul. 2013 - 13:42

Gedwongen excuus is geen excuus..

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2013 - 13:42

Hoe kan Morales nou zeggen dat het weigeren van zijn vliegtuig "ongefundeerd, discriminerend en willekeurig" is? Hij liep toch zelf van de daken te schreeuwen dat hij Snowden asiel wilde bieden, en die zat op dat moment ook in Moskou. Morales zag zichzelf al thuis uit het vliegveld stappen met Snowden aan zijn zijde om zo een dikke middelvinger naar de V.S. op te steken. Als je de confrontatie op die manier opzoekt moet je niet gaan lopen mekkeren als je tegenstander het spelletje slimmer speelt.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer16 jul. 2013 - 13:42

Dat kan hij zeggen omdat dit een flagrante schending is van de principes van het internationale recht. Niet omdat er een president aan boord was - of een gezocht persoon - maar omdat het internationaal recht het sluiten van het luchtruim voor de burgerluchtvaart verbiedt (uit veiligheidsoverwegingen). Dus kennelijk is Spanje, onder druk van de VS of EU, overgegaan tot een verbod dat in strijd is met het internationaal recht.

JoopSchouten
JoopSchouten16 jul. 2013 - 13:42

Spanje die excuses maakt? Dit zou de VS moeten doen. Maar nee; 'de VS glijdt af naar een tirannie, het is een imperium dat ten onder gaat. Dat is niet de analyse van een linkse rakker, maar van Lawrence Wilkinson, de voormalige kabinetschef van Colin Powell, die minister van Buitenlandse Zaken was onder George W. Bush. Volgens hem is de komst van nieuwe klokkenluiders onvermijdelijk.' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/07/16/snowden-het-symptoom-oorlog-de-ziekte ... Obama of niet (...), hij zal gelijk krijgen.

1 Reactie
Maggy1943
Maggy194316 jul. 2013 - 13:42

Helder en duidelijk gezegd door Lawrence Wilkinson Inderdaad Joop, de VS glijdt af naar een tirannie. De EU doet daar aan mee. Veel mensen beseffen totaal niet wat de impact van de overcontrole tirannie zal zijn. Snowden zei het in een interview; "De levensloop van mensen kan in één klap veranderen". Alle persoonlijke internetcorrespondentie/telefoongesprekken van mensen kunnen worden gemanipuleerd en als het overheden uitkomt tegen mensen gebruikt worden. Velen beseffen op geen enkele manier hoe ver de spionage van de VS nu al gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2013 - 13:42

Als je in Amerika enkele vingers mist, of voor meer dan een week voedsel in huis hebt, ben je volgens de overheid officieel al een verdachte van terrorisme. En kan je dus voor onbepaald lange tijd -dus de rest van je leven- worden opgesloten en gemarteld in een kamp. Serieus: Senator Rand Paul van Kentucky vraagt hierover in het Amerikaanse senaat: "Having More Than 7 Days Of Food Makes You A Suspected Terrorist!?" http://www.youtube.com/watch?v=malCdqGAvVQ

1 Reactie
Tealc2
Tealc216 jul. 2013 - 13:42

Als je in Amerika enkele vingers mist, of voor meer dan een week voedsel in huis hebt, ben je volgens de overheid officieel al een verdachte van terrorisme. En kan je dus voor onbepaald lange tijd -dus de rest van je leven- worden opgesloten en gemarteld in een kamp. Serieus: Is dat zo..?? Wat is dit dan?? http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/ En..eeh..altijd wanneer een republikeinse senator zogenaamd vragen stelt..is het meestal op fantasieën gebaseerd..en niet op de werkelijkheid.