Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje verbiedt plastic verpakkingen voor fruit en groente

  •  
22-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
LIENDEN - PRUIM - OOGST

© LIENDEN - Net geplukte pruimen worden gecontroleerd en ingepakt. ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Vanaf 2023 mogen Spaanse supermarkten fruit en groente niet meer verpakken in plastic. Het verbod zal van toepassing zijn op verpakkingen die minder dan anderhalve kilo bevatten, meldt El Pais. Er komt een uitzondering voor producten die snel bederven als ze niet worden verpakt.
Spanje volgt daarmee het voorbeeld van Frankrijk waar volgend jaar een vergelijkbaar verbod van kracht wordt. Milieugroepen dringen er al langer op aan om paal en perk te stellen aan plastic verpakkingen. Greenpeace is wel teleurgesteld dat het Spaanse verbod pas in 2023 van kracht zal worden.
De Spaanse regering van socialistische PSOE en de linkse Unidas Podemos wil dat lokale overheden ook meer waterfonteintjes neerzetten. Zo moet er een aantrekkelijk gratis alternatief komen voor flesjes met water en andere dranken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Kilted
Kilted24 sep. 2021 - 13:42

Oké, op het risico af dat .... Vroeger (toen 'opa') jong was een je ging naar de groenteafdeling werd de groente voor je verpakt in papieren zakken waarbij de man/vrouw achter de toonbank de prijs met een viltstift opschreef. M.a.w. zo gek is dat niet.

Freddy2
Freddy224 sep. 2021 - 4:51

En dit terwijl plastic, zeker tegenwoordig misschien wel het meest duurzame product is wat er is. Mits je er goed mee omgaat. Maar natuurlijk willen we alles behalve ons gedrag aanpassen.

MarcoG
MarcoG23 sep. 2021 - 8:42

Alleen moeten we dan wel al dat extra papier zonder hout maken zodat we geen extra bomen hoeven te kappen.

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy23 sep. 2021 - 9:03

Kijk, en dat is nou het mooie. Een boom groeit weer terug! Een liter aardolie niet (zo snel ;)) Zolang we het bosareaal in stand houden, of nog beter flink uitbreiden, kunnen daar dus prima (extra) bomen uit gekapt worden. Zolang mensen hun tomaten en perziken niet los in de tas willen gooien zullen ze verpakt moeten worden. Overigens komt er ook steeds meer bioplastic op de markt, maar daar is ook een organische bron voor nodig. Vaak is dat wel een afvalstroom uit de landbouw.

Sustainaboy
Sustainaboy23 sep. 2021 - 7:13

Ik kan me nog een tijd herinneren waarin we ons ook al zorgen maakten om het milieu. Toen: - kocht je je groenten in een papieren zak bij de groenteboer - kocht je je groenten zoals uien en champignons niet voorgesneden - knipte je een pak drinken in een hoekje open - zaten koekjes niet per portie verpakt - enz, enz

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende23 sep. 2021 - 7:00

Ik neem aan dat iedereen weet dat je in plastic groente en fruit beter kan bewaren dan in karton of papier. Dus waarom wordt het niet verplicht gesteld om 100 % recyclebaar plastic te gebruiken? Om minder vlees te gaan eten is het ook belangrijk om ons groente en fruit betaalbaar en dus ook verhandelbaar te houden. Dus ik hoop dat ze hier goed onderzoek naar gedaan voordat ze deze beslissing hebben genomen. Want het lijkt een beetje op een 'onderbuik-beslissing'.

3 Reacties
Bernie2
Bernie223 sep. 2021 - 8:25

"Ik neem aan dat iedereen weet dat je in plastic groente en fruit beter kan bewaren dan in karton of papier..." Nee Pim, dit is gewoon lulkoek. Los van het feit dat ik er niet aan mee wil werken de aarde verder te plastificeren, kunnen producten als vlees, groenten en fruit heel goed in papier of karton bewaard worden en een bosje paling rollen we nog steeds in een oude krant, mits geen vervuilende Telegraaf uiteraard. Genoemde producten kun je heel goed bij de buurtsuper in papieren of kartonnen verpakkingen halen en eenmaal thuis bijvoorbeeld in aardewerken- of glazen schaaltjes bewaren. Natuurlijk kan dat heel goed. Frankrijk en Spanje zijn hierin goed bezig en de Nederlandse overheid moet zich diep schamen dat hier nog geen stappen zijn gezet.

LaBou
LaBou 23 sep. 2021 - 8:39

"Ik neem aan dat iedereen weet dat je in plastic groente en fruit beter kan bewaren dan in karton" Semantiek om te vermijden dat er weerwoord komt omdat het onzin is.

Sustainaboy
Sustainaboy23 sep. 2021 - 9:05

En zelfs al kon het "beter" in plastic, wil dat niet zeggen dat het in papier/karton niet goed genoeg kan. Het is heel simpel, we moeten af van de fossiele economie en op naar de 'biobased'.

KM2
KM222 sep. 2021 - 18:04

Spanje heeft een serieus grondwater probleem. Daarnaast is consumptiewater in veel gevallen uitsluitend te koop in de winkel in plastic fles.

1 Reactie
Break on through
Break on through23 sep. 2021 - 6:23

Juist daarom moet je dit soort maatregelen nemen. Kun je nagaan hoeveel plastic word gebruikt voor de dagelijkse drinkwater voorziening. Als je dat in een positievere verpakking om kunt buigen ben je een grote hoeveelheid van de toch niet altijd even goed te recyclen plastic berg kwijt.

Cave Canem
Cave Canem22 sep. 2021 - 17:55

Wat mij betreft prevaleert de betere hygiëne van de plastic verpakking ten opzichte van de alternatieven. Als we die verpakking keurig recyclen is er niets aan de hand. Of willen we misschien toch liever terug naar het tijdperk waarin de makreel nog in vochtig krantenpapier werd uitgeleverd en na verorbering nog urenlang een dito smaak achterliet?

7 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer22 sep. 2021 - 23:40

Als ze geen andere milieuvriendelijke verpakking weten te bedenken waar geen aardolie voor nodig is, dan ben ik bang dat je het daarmee zal moeten doen. Ik zou wel de vishandelaar vragen om de makreel te verpakken in schoon vetvrij papier, of hoe heet dat spul dat ik me van vroeger herinner. Het was wit en als je het in de richting van de zon hield dan kon je het licht erdoor zien schijnen. Was dat vóór jouw tijd?

NN2
NN223 sep. 2021 - 6:48

Probleem is dat, als het al gerecycled wordt en niet gedumpt in de derde wereld, het een product van lage kwaliteit geeft waar je wat paaltjes en bankjes van kan maken, maar geen hoogwaardige producten.

NN2
NN223 sep. 2021 - 6:49

Bovendien wordt regelmatig plastic wat we met zijn allen braaf scheiden gemengd met restafval om de calorische waarde van het afval te verhogen om verbranding mogelijk te maken.

Nelisje
Nelisje23 sep. 2021 - 6:51

Als de makreel goed gerookt is en niet gestoomd heb ik er geen probelleem mee. Maar bovenstaande artikel geeft ook aan dat ook in Spanje bedervelijke artikelen nog wel in plastic mogen. Gestoomde dus wel.

Verver
Verver23 sep. 2021 - 11:15

Moet je wel makreel eten? Is een komkommer niet beter voor het milieu en heeft zijn eigen groene vel.

Cave Canem
Cave Canem23 sep. 2021 - 12:52

@De Lieve Heer In mijn tijd scheen de zon nooit, dus dat procédé is mij onbekend.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 sep. 2021 - 6:33

'Ik zou wel de vishandelaar vragen om de makreel te verpakken in schoon vetvrij papier, of hoe heet dat spul dat ik me van vroeger herinner.' Op de markt krijg je je makreel nog steeds in dat soort papier mee. Werkt uitstekend!

Break on through
Break on through22 sep. 2021 - 17:10

Goede zet in de goede richting. Beter is om alle plastic verpakkingen forser in te perken. Papieren zakjes weer invoeren, glazen of papieren verpakkingen. Of gewoon zelf een verpakking van thuis meebrengen normaliseren.

1 Reactie
Break on through
Break on through23 sep. 2021 - 6:17

Inderdaad, als we dat zouden doen komen we een heel eind en doe je ook heel effectief iets om de puinhopen op te ruimen. Zijn we wel even tijd voor nodig denk ik Teun

wilenbert
wilenbert22 sep. 2021 - 16:54

ik kan je garanderen dat er hier dan druiven, perziken en alles per 1,51 kilo verkocht gaan worden.

2 Reacties
ton14024
ton1402422 sep. 2021 - 19:22

Een gigantische verbetering, en erg makkelijk prijs vergelijken.

De Lieve Heer
De Lieve Heer22 sep. 2021 - 23:45

We kunnen de grens altijd nog verleggen naar 5 kilo, of een andere hoeveelheid die het zelfs voor een familie met 4 kinderen onaantrekkelijk maakt. Laten we eerst maar eens kijken welke leveranciers te kwader trouw zijn. Daar leer je ook een hoop van.

Marcus A.2
Marcus A.222 sep. 2021 - 16:51

Geweldig!! Zelfs om biologische komkommers en broccoli zit van dat plastic. Het maakt me boos, en verdrietig. Maar soms ook met pakken koekjes, waarbij de koekjes in de verpakking ook nog een extra plasticje blijken te hebben. Waanzin is het.