Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje maakt ruk naar (extreem)rechts, linkse regering schrijft vervroegde verkiezingen uit

  •  
29-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5638 keer bekeken
  •  
sanchez

De linkse partijen in Spanje hebben bij de lokale en regionale verkiezingen verloren. Voor de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez reden om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. In plaats van eind dit jaar mogen de Spanjaarden nu al op 23 juli stemmen. “Het is het beste als de Spanjaarden nu het woord nemen om de politieke richting van het land te bepalen”, verklaarde Sánchez maandag.

De Volkskrant schrijft dat de partij van de premier, PSOE, “het niet eens zo beroerd” heeft gedaan. De sociaaldemocraten kregen 28,1 procent. “Vergeleken met 2019, toen de partij 29,4 procent van de stemmen kreeg, is het verlies beperkt. Het grote verschil met vier jaar geleden is de chaos aan de linkerkant van de PSOE. De uiterst linkse, populistische partij Unidas Podemos (Samen kunnen we het), die samen met de PSOE de landelijke regering vormt, bevindt zich in verregaande staat van ontbinding. In de regio’s Madrid, Valencia en Canarische Eilanden wist Unidas Podemos niet eens de kiesdrempel te halen. Dat betekent een klap voor het linkse blok.

Winnaar van de verkiezingen was de conservatieve Partido Popular (PP). Ook de extreemrechtse partij Vox deed het goed. In verscheidene regio’s zullen de PP en Vox gaan samenwerken, zo is de verwachting.

NRC meldt: “Of Vox en PP ook op landelijk niveau een coalitie gaan vormen, is nog maar de vraag. PP-partijleider Feijóo verzet zich tot nu toe tegen een samenwerking, omdat hij de partij te ‘machista’ vindt. Wel moet de PP kijken naar een mogelijke alliantie met Vox, nu het liberaal-rechtse Ciudadanos na de zeer teleurstellende stembusgang de politiek voor gezien houdt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.