De linkse partijen in Spanje hebben bij de lokale en regionale verkiezingen verloren. Voor de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez reden om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. In plaats van eind dit jaar mogen de Spanjaarden nu al op 23 juli stemmen. “Het is het beste als de Spanjaarden nu het woord nemen om de politieke richting van het land te bepalen”, verklaarde Sánchez maandag.
De Volkskrant schrijft dat de partij van de premier, PSOE, “het niet eens zo beroerd” heeft gedaan. De sociaaldemocraten kregen 28,1 procent. “Vergeleken met 2019, toen de partij 29,4 procent van de stemmen kreeg, is het verlies beperkt. Het grote verschil met vier jaar geleden is de chaos aan de linkerkant van de PSOE. De uiterst linkse, populistische partij Unidas Podemos (Samen kunnen we het), die samen met de PSOE de landelijke regering vormt, bevindt zich in verregaande staat van ontbinding. In de regio’s Madrid, Valencia en Canarische Eilanden wist Unidas Podemos niet eens de kiesdrempel te halen. Dat betekent een klap voor het linkse blok.”
Winnaar van de verkiezingen was de conservatieve Partido Popular (PP). Ook de extreemrechtse partij Vox deed het goed. In verscheidene regio’s zullen de PP en Vox gaan samenwerken, zo is de verwachting.
NRC meldt: “Of Vox en PP ook op landelijk niveau een coalitie gaan vormen, is nog maar de vraag. PP-partijleider Feijóo verzet zich tot nu toe tegen een samenwerking, omdat hij de partij te ‘machista’ vindt. Wel moet de PP kijken naar een mogelijke alliantie met Vox, nu het liberaal-rechtse Ciudadanos na de zeer teleurstellende stembusgang de politiek voor gezien houdt.”
Net bezig met reageren op een post waar ik eigenlijk wilde benoemen dat liberalen ook extremistisch zijn en besefte me dat alle kampen tegenwoordig een extreme groep hebben die pretenderen het midden van hun ideologie voor te staan. In de trant van de "stille meerderheid" zeg maar. Omdat we op het internet zoveel lezen over sabotage van de democratie zijn we die meetlat veels teveel op elke willekeurige passant met een mening gaan toepassen. Ik weet dat er niet-democratische conservatieven/liberalen/socialisten zijn, dus jij moet eerst bewijzen in democratie te geloven voordat je sowieso je eerste argument mag aandragen! De ene analyseert je trouw richting Nederland, de ander het volk en de ander een wazige ethos die je maar net moet hebben gekozen etc. Maar mijn issue is dat die ruziezoekers wel ondertussen de aanvoerders binnen elk kamp zijn. De autocratische leiders van de 20e eeuw vloeide ook voert uit de drie kampen, zoals ikzelf seculiere politiek zie. Dus liberalisme, socialisme en conservatisme. Elke ideologie heeft brute dictators voortgebracht en volgens mij is het ons sinds '45 goed gelukt om de idioten er uit te pikken. Maar ik denk dat het democratische verval aan de slechte eigenschappen van de hedendaagse "leider" valt te wijten. Want de regeringen floppen overal. Hier in NL, El Salvador whatever. Falen in het verwezenlijken van doelstellingen is een gedeelde kwaliteit die de 21e eeuw kenmerkt.
Ach, hier willen de politici dat de eerste kamer nog even een gokje neemt met 14-1500 miljard om 5 voor half tien in de avond terwijl de nieuwe leden geïnstalleerd zijn. Dan lijken de Spaanse politici me op dit vlak wat meer integer. Het volk beslist en door je grenzenop staatsrechtelijk gebied heel erg op te zoeken heb je eigenlijk lak aan het volk. Zo werkt democratie nu eenmaal.
Joop Het werkt hier zo dat er democratisch over een pensioenstelsel wordt beslist. En als Spaanse politici integerder 'lijken te zijn' dan hun Nederlandse collega's, dan is het maar helemaal de vraag of dat ook werkelijk zo is.
Ik vind dit heel netjes: Als je als regering merkt dat het volk inmiddels je niet meer steunt, schrijf je nieuwe verkiezingen uit. Dat zou Rutte cum suis zichzelf ter harte kunnen nemen..
Maakt mij niet uit wie er aan de macht is. Als Spanje economisch maar weer op de rails komt. En meer werkgelegenheid wordt gecreeerd.
@Labou "Dat dachten ze in 1933 in Duitsland ook." Je was me echt ruim voor, rakker. 🙂
Ik heb het over wie er aan de macht komt van degene die mee doen. Bovendien wordt er in Spanje geen bevolkingsgroep zwart gemaakt. Jammer dat ik dat moet uitleggen. Spanje is enorm in verval geraakt.
Ik ben nog steeds van mening dat mensen die relatief tevreden zijn, geen uiterste partijen gaan kiezen. Uit de geschiedenis is gebleken dat het een glijdende schaal is naar intollerantie en uiteindelijk geweld, Er is een grote ontevredenheid in heel europa. Wat uit blijft zijn de diepgravende en wetenschappelijke analyses waarom veel mensen zo ontevreden zijn, en wat er voor zorgt dat men zo gepolariseerd is en elkaar wantrouwt.
Backtobasics Lijkt me geen gemakkelijk onderzoek. Wat zijn bv waarom "uiterste partijen"? En zijn partijen populistisch of kunnen ze werkelijk iets betekenen voor de ontevredenheid van mensen? En wat is "ontevredenheid". Je kunt natuurlijk maar niet zo alle ontevredenheid - met wantrouwen en polair denken tot gevolg - serieus nemen.
Ik weet niet wat er op demografisch vlak is gebeurd in Spanje maar het valt me op dat we graag van uitersten spreken terwijl ik het liberalisme in Europa erg extreem vind. Geen enkele ruimte voor een niet-liberaal model, zeker op economisch gebied. We kunnen kiezen voor smaakjes liberalisme. Ongeacht alle lezers die gaan doen alsof een aanval op het liberalisme een aanval op de democratie is, het liberalisme wordt intens gehaat door burgers. Daarom stemmen ze op niet-liberale partijen. Dat zij op hun beurt geen betrouwbare partijen is politiek ansich. Maar zolang er geen erkenning komt dat het echt tijd wordt om geld terug in de samenleving te gaan stoppen gaat dit enkel erger worden. Ik vind het liberale bezuinigingsbeleid van de laatste 15 jaar een vorm van bewind dat losstaat van de wil van het volk. Volgens mij noemen we dat in nuet-westetse landen tiranniek beleid. We hebben de uitersten aan de macht. De zoonts en dochters van de vorige generatie vrijbuiters die het voor de democratie doen. Von der Leyen en hoe zij en haar compaantjes de macht in het EC hebben gejat is liberaal extremisme. Maar liberalen kunnen geen extremisten zijn. Alleen als je niet liberaal ben je extreem.
Vergeet even de richting. Vergeet links en rechts. De regering verliest regionaal het vertrouwen en trekt de conclusie dat landelijke verkiezingen nodig zijn. Vergeet even dat je de richting waar Spanje nu heen lijkt te gaan. Dat had ook heel goed linksaf kunnen zijn namelijk. Het allerbelangrijkste wat hier gebeurt is dat in Spanje de regering bestaat uit mensen die de democratie WEL hoog in het vaandel hebben en zich realiseren dat het volk het anders wil. Overigens met in het achterhoofd de ijzeren wetten van de democratie die zeggen dat het balletje een volgende keer heel goed weer de andere kant uit kan rollen. Zou dit voor Rutte, Kaag en Hoekstra misschien een wijze les kunnen zijn? Ook hier zijn tijdens verkiezingen in de regio heel duidelijk de partijen aan gene zijde geweest die gewonnen hebben. De eigen aanhang is geslonken tot een schamele 25%. De enige manier om het vertrouwen terug te winnen is NIET met het doorgaan waar ze mee bezig waren, maar juist door de oppositie het stokje te laten overnemen.
De Spaanse regering schrijft niet zozeer nieuwe verkiezingen uit vanwege de wil van het volk, maar omdat ze bang zijn dat door de dynamiek van dit verlies de uitslag van de landelijke verkiezingen, die over een aantal maanden moeten worden gehouden, tegen die tijd nog dramatischer zullen zijn.
Jammer, maar Xavier Trias van Junts per Catalunya de partij van Carles Puigdemont heeft grote kans in Barcelona. Niet links niet rechts maar de oppositie tegen de de oude Francisten zal daar vandaan moeten komen.
Zijn net de verkiezingen in Turkije achter de rug met de maandenlang durende duiding in ons land, en dan komt nu Spanje. Gaan we nu weer naar bijna twee maanden duiding wat wij 'moeten' vinden van hoe Spanje (moet) gaat stemmen? Voor beide landen geldt dat er vrijheid was en is om te mogen stemmen en het is aan die kiezers hoe ze hun land bestuurd willen zien. Wij hoeven daar niets van te vinden, alleen de uitslag te respecteren als de democratische rechten niet worden geschonden.
De volgende duiding staat al klaar. De presidentsverkiezingen in de VS.
Poeh Geneuzel: U heeft de vrijheid, om te lezen en te vinden wat u wilt. doe er wat mee. Overigens vind ik niet dat verkiezingen in Spanje te vergelijken zijn met die in Turkije. Juist vanwege uw laatste opmerking: "Wij hoeven daar niets van te vinden, alleen de uitslag te respecteren als de democratische rechten niet worden geschonden."
"Wij hoeven daar niets van te vinden, alleen de uitslag te respecteren als de democratische rechten niet worden geschonden." Een valse tegenstelling. Je kan prima het recht om te kiezen van anderen respecteren en tegelijk je onvrede met die keuze uitten.
Gaatmij om het duiden. Natuurlijk mag je overal iets van vinden, maar laat dat duiden achterwege. Geef de feiten waarmee we dan zelf een mening kunnen vormen.
“ Je "hoeft" er niets van te vinden, je "mag" er wat van vinden.” Voor sommige is het voor de kwaliteit van de discussie beter om er niets van te vinden. Voor dat je het weet beginnen ze roepen wat eigenlijk het verband is tussen giro555 en COVID.
@ Poeh Poeh Het is vooral "rechts" hier die hier elke keer moet duiden. En alles door de "arbeider" bril. En dat er enorme verschuivingen zijn van links naar rechts. Terwijl de partij van Sanchez bijvoorbeeld niet veel verliest. En ook Vox nu ook niet extreem veel wint. Biden is in Amerika impopulair, maar ook Trump. Het duiden gaat over het algemeen nergens over. Voor de rest zou het een betere beschrijving zijn dat in Spanje de oppositie van de regering wint. Ik durf er wel een krat bier op te zetten dat als rechts/extreemrechts het daar voor het zeggen heeft dat links in de lift zit. Je ziet het nu ook in Engeland. Maar dat meldt "rechts" nooit. Past niet in het narratief
" sommige is het voor de kwaliteit van de discussie beter om er niets van te vinden. " Helemaal waar, beste wiewatwaar. Maar helaas kun jij jezelf maar niet beheersen en blijf je maar dingen "vinden". En wat een "discussie" is schijn je daarbij niet eens te weten. Dat vinden wij helemaal niet zo mooi van je.
Hoi Labou, ik vroeg mij af of je het verband al ziet? Dan kunnen we de discussie zuiver houden.
"Dan kunnen we de discussie zuiver houden" Dat is zeker bedoelt om te lachen. Een "discussie" houdt je zuiver door er niet van alles bij te slepen dat er niets mee te maken heeft. Dat vergeet wiewatwaar elke keer weer. En eerlijk gezegd de k ik niet dat hij voldoende leervermogen heeft om dat ooit door te krijgen
Hoi Labou, ik schreef “ Voor dat je het weet beginnen ze roepen wat eigenlijk het verband is tussen giro555 en COVID.” Om het niveau aan te geven.
Podemos is een extreemlinkse populistisch klucht in meerdere bedrijven. Dit soort extreemlinkse populisten hebben een land ook niets te bieden. Het zijn wereldvreemde theoretisch ingestelde mensen, waarvan geen werkende oplossingen te verwachten zijn. Dat geldt overigens ook voor hun extreemrechtse tegenhangers. Dan toch liever Rutte IV me al zijn (first world) problemen en crises.
Mening Nou, je moet anders een enorme wereldvreemde instelling moet hebben en er een of meerdere bijzondere theorieën op nahouden, als je, ik haal er er één actie uit, een toeslagencrisis veroorzaakt die niet opgelost kan worden.
De links/rechts stuiprekkingen en andersom laten zien hoe groot de verwarring is onder kiezers. Het zijn de zwevers die niet gehinderd door visie gewoon iedere keer hun keuze op het andere kamp laten vallen. In Nederland werden zij een handje geholpen door de hype van de BBB. Als je niet weet wat je wilt volg je gewoon je neus.
Bekend gedrag van de alweters. Ze snappen het niet, we zullen het nog een keer uitleggen, ze kiezen met de onderbuik, ze kiezen populistisch en nog meer gebrek aan inzicht. De burger wil een alternatief en een perspectief voor de toekomst en die is er bij de huidige regering al 40 jaar niet. De managers hebben het voor het zeggen en die missen visie en oplossend vermogen. Met iedere verkiezing staat er weer een andere partij op en tot de BBB nog radicaler dan de vorige. Die vlucht naar de flanken is omdat het midden geen oplossingen biedt voor de hedendaagse problemen en die problemen worden onzichtbaar gemaakt door de overmaat aan klimaat en milieu paniek. De mensen kunnen hun energie rekening en boodschappen niet meer betalen, en zien uitstekend betaalde politici blaten over CO2 en stikstof. De affaires en schandalen stapelen zich op zonder dat iets effectief wordt aangepakt. De Toeslagouders kunnen tot 2035 wachten op compensatie. Dat gaat in de hersens zitten van een steeds groeiende groep Nederlanders. Vandaar het gebrek van vertrouwen in de politiek en de overheid. Daar is alle reden toe, dat is zichtbaar. Mogelijk zijn zij de volgende slachtoffers van deze hardvochtige overheid vol wantrouwen. Wat gezaaid wordt door Den Haag, wordt geoogst in de maatschappij. De kiezers zijn niet in verwarring, ze begrijpen de onwil van de politie niet meer en vertrouwen diezelfde politiek terecht niet meer. Kijk eens naar een gemiddeld debat in de TK, en de onzin die daar ziet.
Er is heen fatsoenlijke oppositie. De regering partijen liberaliseren al 30 jaar de maatschappij maar jij vind dat de kiezers die de loze beloften niet meer geloven de schuld?
De verwarring is vooral groot onder (radicaal) rechtse kiezers. Die menen in Trump/ Wilders/ Baudet en VOX een leider van de arbeiders te zijn. Die menen dat het sterke en krachtige leiders zijn. Ook de mensen die menen dat van der Plas een goede debater is. Sinds Fortuyn is een groot deel van de kiezers haar kompas en ratio kwijt. En wordt je elke keer gedwongen en van je geeist dat je absurde keuzes moet normaliseren. Daar ga ik dus niet in mee. De "rechtse" kiezer is verward. En ook de midden kiezers wellicht een beetje. De linkse kiezer absoluut niet. En dat is een nuchtere constatering.
@sonic. Zolang links rechts dom en links zelf slim vindt, zal de ruk naar rechts doorzetten totdat er helemaal geen links meer is. Nuchtere constatering.
De linkse kiezer is inderdaad niet verward. Die leeft in een idealistisch wereldbeeld vanuit zijn ivoren toren dicteert hij hoe anderen moeten leven. Veelal verwijt hij gedrag van andere (niet-linkse) stemmers maar voert dat gedrag wel zelf uit. Kijk maar eens naar al die BN'ers die zo begaan zijn met diverse crises, maar zelf letterlijk een voetafdruk hebben van hier tot Tokio zonder zelf enige offers te willen brengen. De huidige coalitie (samen met GL/PvdA) wil de status quo handhaven, want anders moeten ze maatregelen nemen die voor hen te pijnlijk zijn. Neem nu het migratiebeleid. Als er wordt gevraagd wanneer Nederland de huidige instroom niet meer aankan, dan wordt het aan de linkerkant muisstil of ontwijkt men een antwoord. Men kan niet de hele wereld helpen als men in Nederland al genoeg zorgen voor de eigen bevolking heeft. Dat taboe wil links maar al te graag in stand houden. Gevolg is dat andere er met de buit van door gaan. En waarom zouden kiezers niet naar een andere partij mogen overstappen? Als de huidige partijen geen alternatief willen bieden en geen oplossingen hebben voor problemen waar deze kiezers nu mee kampen, waarom mogen ze dan niet op zoek gaan naar een andere partij die het mag proberen? En wat sterke leiders betreft. Ik zie ze eerder als sterke lijders onafhankelijk van politieke voorkeur (links of rechts). Het waren geen voorbeelden en dat zullen het ook nooit worden.
Natuurlijk haalt Sonic Fortuyn er weer bij. Wat ook onze linkse of rechtse kiezers met dit item te maken hebben is opnieuw totaal zinloos en kinderlijk gebral. De Spaanse verkiezingen hebben bijna geen relatie met ons eigen land. Wij zijn (gemiddeld) zeer welvarend en zij juist bijzonder arm in verhouding. Onze problemen zijn in bijna niets te vergelijken met die in Spanje. Arbeidsmigratie bijvoorbeeld in ons land houdt een grote instroom in van mensen uit veel andere landen. In Spanje betekent deze arbeidsmigratie juist dat hun inwoners hun heil zoeken in het buitenland. Veel Spanjaarden zoeken werk in hun buurland Marokko bijvoorbeeld omdat dat land meer werkgelegenheid kent dan Spanje. De stap van de Spaanse regering getuigt van een goede democratische instelling. De kiezer gaat deze keer naar rechts en dus vinden de bestuurders daar het logisch dat na nieuwe landelijke verkiezingen rechts het dan maar moet doen. Daar zou onze eigen Rutte misschien een voorbeeld aan moeten nemen. Niet omdat rechts beter zou zijn, maar omdat de kiezer dat wil. Een paar jaar later golft de kiezer vanzelf wel weer de andere kant uit.
@Sonic2 De verwarring zit juist niet bij de rechtse stemmers, het ligt aan het feit dat de midden en zelfs linkse stemmers in de rechtse flanken een alternatief zien voor verandering en mogelijk verbetering, Het enige wat links daar tegenoverzet is dedain, afkeuring en rest van de zaken die ik in mijn vorige bijdrage gesteld heb. Links heeft een boel ingeleverd en dan tel ik alleen de SP en PvdD als linkse partij. De rest in de vorm van de PvdA en GL heeft zich aangesloten bij het neoliberale smaldeel van de coalitie. De linkse kiezer die overgebleven is , is bij de PvdD door hun duurzaamheid en hun dieren standpunt. Ik zie echter weinig socialistische plannen en oplossingen. De SP heeft een leiderschap probleem en is het momentum al tijden kwijt. Kijk naar alle reacties hier op Joop, die blinken uit in afkeuring van rechts. Echter links zijn, is niet anti(extreem)rechts zijn. Dat betekent effectieve oplossingen en alternatieven, dat betekent een toekomst perspectief bieden aan de kiezers, die zoekend zijn maar niet verward. Wil je biologische landbouw dan kun je tegelijkertijd een soort coöperatieve samenleving promoten met boeren winkels en tevreden zijn met seizoen groenten in plaats van uit verre oorden. Ik mis visie en perspectief en vul het verder zelf in, zo goed als ik kan. Mij van rechtse sympathieën beschuldigen, zal niets oplossen. Het geeft een boost aan de schrijver, maar zal de verbetering geen stap naderbij brengen.
@sonic Er sterke krachtige leider kan zeker wel voordelen hebben. Soms is het zelfs nodig om problemen op te lossen. Kijk naar Mark Rutte, een uitermate zwakke leider. Alle problemen blijven doormodderen. Het lijkt soms wel alsof hij het expres doet. Zo goed debatteren kan hij ook niet. Hij probeert zich altijd ergens onderuit te lullen maar als je luistert naar wat hij zegt slaat het vaak nergens op. Bij VI vandaag vertelde hij dat het kabinet niet mocht vallen vanwege de oorlog in Oekraïne. Als of Oekraïne enig nadeel heeft als hier nieuwe verkiezingen zijn. Jammer dat ze op dit soort onzin antwoorden niet dieper in gaan. Dan vindt ik van der Plas inderdaad nog beter. Ik hoop in ieder geval dat Nederland het voorbeeld van Spanje achterna gaat.
"Nuchtere constatering. " Dan is het hopen dat er mensen als Sonic blijven die racisme blijven afwijzen. Dat jij, ihag en gewone Nederlander nog een heil zien in zondebokken mag ik natuurlijk ook niet zeggen, dan zit ik in een ivoren toren natuurlijk.
Gimli, Wie de energierekening bekijkt ziet, dat de prijzen dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen! De SP heeft gelijk met hun oproep de energiemaatschappijen weer te nationaliseren. Groen beleid en van het gas af moet de burgers lonen! Nu zorgt de eenmalige subsidie en het gasplafond voor de bescherming van de leveranciers en de schatkist.
@ De Passie Preker Ik denk dat de gemiddelde PVV of Forum stemmer best verstand heeft van voetbal. Ze zullen in hun eigen beroep best over een dosis intelligentie bevatten, maar in politiek opzicht zijn ze compleet achterlijk. En zijn ze ezels die 5 of 10 keer tegen dezelfde steen zich stoten. Of het nu om de LPF of Leefbaar Nederland gaat. Of om TON of VNL. Het is allemaal MISLUKT. Ik denk dat ik alleen op u reageer, want de schuimbekkende haat die ik over me heen krijg als ik ook maar iets afwijkend zeg zit me tot hier. Het is juist "rechts" die elke vorm van zelfreflectie ontbeert. Volhard in haar eigen leugens en hun zogenaamde GELIJK. Absoluut op geen enkele manier kan omgaan met andersdenkenden. Kijk maar eens wat voor onfatsoenlijke troep ik over me heen krijg om een andere mening. Ik zeg niet dat PVV en Forum kiezer dom zijn. Ik zeg dat ze POLITIEK dom zijn. In een politieke context. @ De Gewone Nederlander Al die onfatsoenlijke schreeuwers die tegen mij tekeer gaan vergeten 1 ding. U ook trouwens. BBB is een politiek experiment. Forum was dat ook. Net als de PVV dat in een ver verleden ook was. We weten nu dat die laatste 2 ( voorspelbaar) falie kant mislukt zijn. Het wordt gebracht alsof er enorme ratio en enorm veel inhoud achter de zogenaamde "weloverwogen" keuzes van "rechts" en populistisch Nederland gaan. Gimli ook hier. Die houdt ook hele riedels. Veel populistische partijen zijn experimenten. Laten we het niet mooier maken
@ De Gewone Nederlander Zucht. U doet weer net alsof we in Nederland een president kiezen. Het laat zien( net als de andere "rechtse" schreeuwers) hier dat er een serieus lacune is aan kennis. In Nederland is de minister president een wat opgewaardeerde minister. Hij is in feite gelijk aan de andere ministers. En heeft iets meer macht. Rutte moet met 4 of 5 partijen zaken doen. De premier van Nederland is bijna altijd een pragmatisch. Die al voor hij( jammer genoeg altijd alleen maar mannen) in het Torentje komt al eindeloze compromissen moet maken. De opvolger van Rutte zal een pragmaticus zijn. En de opvolger daar weer van ook. Ik snap niet waarom mensen elke keer de functie van premier ophemelen. Net als de zogenaamde relevantie van de grootste partij. BBB is in alle provincies de grootste partij. Dan mag je het voortouw nemen en meer heb je er voor de rest niet aan. @ Satya Ik waardeer uw reactie zeer. Wat bent u een wijze vrouw en wat kunnen vooral "rechtse" mannen veel van vrouwen leren. En zeker van u. Die 1 positieve reactie overstemt alle ultra rechtse haat die mensen met een afwijkende mening elke keer krijgen. En dan ben ik nog man, hetero en blank/wit. Hoe moet dat zijn voor vrouwen, met een kleur.
@ Polisario: [Daar zou onze eigen Rutte misschien een voorbeeld aan moeten nemen. Niet omdat rechts beter zou zijn, maar omdat de kiezer dat wil.] Heb je nog steeds niet door dat Rutte een rechts beleid voert (begunstiging van multinationals, afbraak van sociale voorzieningen, enz.) en de VVD een rechtse partij is? Of vind je alleen dat de extreem rechtse partijen onder "rechts" geschaard kunnen worden? Dan is het meteen duidelijk waar je politiek staat.
@ Sonic: [Gimli ook hier. Die houdt ook hele riedels. Veel populistische partijen zijn experimenten.] In zekere zin zijn populistische partijen inderdaad "experimenten", omdat veel votiele kiezers vanuit onzekerheid er naartoe vluchten, om later weer iets anders te gaan zoeken. Het gaat steeds om hard opgeblazen en daarna (soms snel) leeg lopende ballonnen. Bij BBB zal dat niet anders gaan. Maar het blijft ook noodzakelijk om de oorzaken hiervan goed te analyseren en daaruit consequenties te trekken. In die zin heeft Gimli m.i. gelijk, ook al ervaar ik zijn commentaren hier ook als een telkens repeterende breuk.
@ Gimli1955 Heel veel van het wantrouwen komt ook de kiezers. En vooral door kiezers uit uw politieke kamp zeg maar. Die in de diva van der Plas een nuchtere vrouw zien. Die in Baudet verfrissende rechts zagen. En die in Wilders een krachtige leider zagen die schoon schip zou maken. En die Omtzigt als premier zien. Terwijl de eerste de beste psycholoog je kan uitleggen dat Omtzigt dichter bij een burn-out zit. Voor de rest hou je weer een globaal en vaag verhaal. Welke partijen zouden invulling moeten geven aan jouw riedeltje? Hoe zou het er uit moeten zien? Ik zie vooral een zijlijn redenatie en weinig concrete oplossingen( waar u zo tegen ageert)
"In die zin heeft Gimli m.i. gelijk, ook al ervaar ik zijn commentaren hier ook als een telkens repeterende breuk." En bedankt voor het normaal maken van racisme. Gimli is een opruier met een zondebok.
@Olav: het neo-liberale pamperen van multinationals is in jouw ogen misschien rechts, maar dat is zelfs nog maar de vraag. De (rechtse) kiezer kijkt vooral naar beleid op het gebied van migratie, milieu, klimaat, veiligheid. Op al die terreinen voert Rutte een beleid dat zo uit het programma van Klaver kan komen Ook het huishoudboekje speelt een belangrijke rol en met het verhogen van alle belastingen inclusief accijnzen kan je niet bepaald zeggen dat Rutte een rechts beleid voert. De kiezer is niet gek en ziet Rutte een veel te linkse koers varen en kiest daardoor langzaam maar zeker steeds meer voor de rechtse partijen. Hoe hard Sonicje hier ook schreeuwt dat rechts geen oplossingen brengt ziet de kiezer juist dat het Rutte is die alleen maar problemen schept. Of rechts echt de oplossing is kan je pas zeggen na een tijdje echt rechtse koers. Misschien dat de kiezer daarna massaal weer linksaf gaat als dat ook tegenvalt.
@sonic Alle partijen zijn begonnen als politiek experiment. Democratie zelf is ook begonnen als politiek experiment. Dus de associatie met rechts is niet op zijn plaats. Wat betreft de rol van president. Uiteraard is het wel van belang wie de grootste partij is. Bij belangrijke zaken is het toch Mark Rutte wiens hoofd ik zie om de zaak toe te lichten. U heeft gelijk dat onze minister president niet zo machtig is als in andere landen. Gezien ons staatshoofd een ondemocratisch ceremonieel figuur is heeft die (op papier) geen functie van betekenis. Echter door consensuspolitiek moet het kabinet een eenheidsworst vormen. Naast voordelen zijn de nadelen dat beslissingen nemen heel lastig is waardoor in ons land geen enkel probleem wordt opgelost. Lees asielcrisis, wooncrisis, klimaatcrisis, energiecrisis, Groningen, toeslagenaffaire, etc. Wellicht zou een andere vorm beter zijn. Bijvoorbeeld: mensen kiezen via referenda welke richting ze met het land uit willen. Politici zorgen voor beleid en wetten die de keuze van het volk ondersteunen. Lijkt mij veel democratischer. Uiteraard met respect voor de grondwet!
@Olav Dat is juist het mooie van de democratie, dat iedereen kan stemmen wat hij, zij of het wil. Alleen de "linksen" vinden dat sommige partijen verboden moeten worden en bepaalde zenders moeten verdwijnen. Daar worden cirkelredenaties op los gelaten of naar hartenlust gedemoniseerd. @Satya Hoe kan ik gelijk hebben en toch me vergissen. De reden dat ik mijn verhaal blijf herhalen, komt omdat de wannabe linksen blijuven hangen in hun onterechte gelijk. Het neerbuigende dedain tegenover andersdenkenden is steeds duidelijker zichtbaar. Waar zijn de oplossingen, het is alleen schelden op rechts alsof dat de essentie van het links zijn, is. Alle wel terechte opmerkingen worden genegeerd en het blijft de bekende litanie tegen rechts. @Sonic2 Ik zie op dit moment geen enkele partij die ideologisch gezond verstand heeft en de moeite waard is om op te stemmen. Ik heb altijd SP gestemd, echter hun aandacht voor woke en gender heeft mij doen besluiten afscheid te nemen. Links is al een tijd niet links meer. Nu de coalitie in de EK met behulp van GL en de PvdA weer de meerderheid zal houden, blijft de status quo in stand. Zal er niets fundamenteels opgelost worden en wordt de schade in de toekomst alleen maar groter. Wat gezaaid wordt in de politiek, wordt geoogst in de samenleving. De kiezers zijn niet verward, die zien een stilstand in Den Haag, die door politieke trucjes in stand worden gehouden. Vergelijkbaar met Erdogan en Poetin, waar het in principe ook democratieën zijn.
Spaanse verkiezingen. Niet onze zaak. Wel ons geld trouwens: het land hangt aan elkaar van royale geldstromen uit Brussel.
Ik dacht dat links Nederland vanwege de internationale solidariteit juist blij was met onze geldstromen richting de arme mensen in Spanje…
@Wir sind Pabt, Ik weet niet welk links Nederland u bedoeld. Wellicht het 'linkse Nederland' wat Mark Rutte en zijn kabinet aan een meerderheid helpt in de eerste kamer? Mijn linkse Nederland is solidair zijn wanneer nodig. Niet je moeder en je land onder je kont vandaan verkopen.
Wir sind Pabst, ik kan inderdaad geld missen voor arme mensen. Het maakt mij niet veel uit of ze in Spanje of Nederland of ergens anders leven. Maar ik wil vooral dat mensen zelf een goed inkomen verdienen. Dus goed onderwijs voor iedereen, een goede salarissen, en woonruimte waarbij je betaalt voor de bouw en onderhoud, niet voor de winst.
Lekker zeuren over "ons" geld naar de zuidelijke landen en hoe erg en lui ze daar wel niet zijn,........... maar in tussentijd wel op vakantie naar Spanje Griekenland of Italie om daar te profiteren van hun zon zee en strand. Weinig verheffend allemaal.
@Backtobasics. Spanje is een EU-land wat royaal verdiend aan toerisme en prachtige -door ons gefinancierde- luchthavens en infrastructuur kent. U weet wel, met zo'n bordje erbij waarop de EU zich als financier bekend maakt. Maar wat stiekem voor een belangrijk deel door ons -grootste Europese -nettobetaler- gefinancierd is. Daarnaast ook nog eens vriendelijke mensen, die Spanjaarden.
@oproer, links valt niet alleen bij Matthijs niet in de smaak , maar ook in Zweden , Italie Oostenrijk etc etc
Punt is dat die geldstromen naar het zuiden structureel zijn en niet zullen stoppen. Waarom willen die landen niet financieel op eigen benen staan? Ooit van het gezegde gehoord: Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, leer hem vissen en hij heeft voor de rest van zijn leven te eten? Dat lijkt me hier goed van toepassing.
Hou nou eens op met die bull shit dat Nederland de grootste netto betaler is. Niet als je de handel binnen de EU meetelt, daar verdient Nederland gigantisch veel geld mee. Spanje is een belangrijke handels partner, en onze export is groter dan die van Spanje naar Nederland: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2022-07/Handelscijfers-Spanje-juli-2022.pdf
"Waarom willen die landen niet financieel op eigen benen staan?" Waarom wil jij geen eerlijke prijs betalen voor tuinbouwproducten? Gun jij Spanjaarden geen eerlijk loon.
@Mathijsco Het heeft te maken me je visie op de EU. Ben je voorstander van een "ever closer union", dan is het normaal dat sterke landen de zwakke broeders en zusters steunen. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de VS, waar de rijke staten de armere, vaak Zuidelijke staten steunen. Zie de EU alleen als een vrijhandelsgebied, dan is het logisch dat iedereen zijn eigen broek ophoudt. Je kunt dan nog steeds uit welbegrepen eigenbelang Griekenland of Spanje redden als ze in de financiële problemen komen. Omdat de schade van een faillissement groter is dan de kosten van een reddingsoperatie. Maar het is dan geen verplichting. Er kunnen ook geopolitieke redenen spelen. Daarom zijn bepaalde Balkanlanden binnen gehaald die absoluut niet aan de toelatingseisen voldeden. Met als doel hen uit de invloedsfeer van Rusland weg te halen. Daarom zitten we nu met Orban en de PIS opgescheept en niet te vergeten corrupte landen als Roemenië en Bulgarije. Deze landen kan de EU in principe missen als kiespijn. Ook dat zijn afwegingen, waar we na de Russische invasie in Oekraïne waarschijnlijk toch wel, for the time being, blij mee zijn...
@Karingin & Satya Handel en wel of niet daar een eerlijke prijs voor betalen, staat hier los van. Spanjaarden worden niet gedwongen om met ons handel te drijven. Als handel drijven voor de Spanjaarden zo nadelig is dan laat ze daar lekker mee stoppen. We dwingen ze echt niet hoor. Als je het Spanje van nu vergelijkt met 50 jaar geleden zijn ze er flink op vooruit gegaan. Dus zo nadelig is die handel met ons niet geweest. Het is ook echt niet zo dat Spanjaarden vervelend over ons denken.
"Ik dacht dat links Nederland vanwege de internationale solidariteit juist blij was met onze geldstromen richting de arme mensen in Spanje… " Nederlanders die klagen over geldstromen zijn hilarisch. Nederland is een belastingparadijs joh, het kost zuidelijke landen geld.
Satya, Het is door Teun vd Keuken aan ons uitgelegd. De groentes en fruit zijn bespoten en zitten vol gif. De arbeiders, die er zorgen voor de oogst zijn Afrikaanse vluchtelingen die worden uitgebuit. Dat laatste hoorde ik van mijn vriend, Antilliaan, die er is gaan wonen.
"De arbeiders, die er zorgen voor de oogst zijn Afrikaanse vluchtelingen die worden uitgebuit." Ja, zodat een bakje aardbeien hier betaalbaar is voor de gewone man. Een Spanjaard gaat voor dat loon niet werken, dan zal de prijs voor de consument hier toch echt omhoog moeten.
"Handel en wel of niet daar een eerlijke prijs voor betalen, staat hier los van. " Nee. Je reactie doet vermoeden dat je niet begrijpt wat economie is.
Satya, Economie? De EU regelt geldstromen voor de armere landbouwlanden. In die zin wordt illegale uitbuiting van vluchtelingen gesubsidieerd en ons platteland? https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20211118STO17609/eu-landbouwstatistieken-subsidies-banen-productie-infografiek