Joop

Spanje komend weekend geteisterd door ongekende hittegolf

  •    •  
20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16205 keer bekeken
  •  

Zaterdag worden in het zuiden van Spanje naar verwachting temperaturen van hoger dan 42 graden verwacht. Die worden veroorzaakt door een voor de maand mei uitzonderlijk krachtige hittegolf die ook stofwolken van Sahara woestijnzand met zich meebrengt. Aemet, het Spaanse KNMI, waarschuwt de bevolking dat de maand mei een van de heetste van de afgelopen decennia lijkt te worden. De temperaturen liggen 10 tot 15 graden boven het gemiddelde.

In augustus vorig jaar werd het hitterecord in Spanje gebroken met een temperatuur van 47,4 graden Celsius in de Andalusië. De hitte betekent ook dat het gevaar van bosbranden sterk toeneemt. Daarnaast worden er oranje stofwolken verwacht waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk vermindert. De overheid adviseert burgers zich licht te kleden, te zorgen voor voldoende water en extra te letten op kwetsbare medeburgers zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen.

Ook Frankrijk kampt met een hittegolf, met temperaturen van 39 graden. De meteorologische dienst meldt dat er nog nooit eerder in mei een hittegolf is waargenomen, althans niet sinds de metingen begonnen na de Tweede Wereldoorlog.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Ejoth
Ejoth21 mei 2022 - 7:03

Ik zie een reactie dat Shell van waterstof niet zijn core business maakt. Dat is niet geheel waar. De haat tegen Shell regeert hier. Er wordt op dit moment miljarden geïnvesteerd door Shell in waterstof in Nederland. Dus kan na verloop van tijd wel de corebusiness worden. Niemand besluit om binnen korte tijd zijn core business te veranderen (risico ?). Dus ook Shell niet

Wie o Wie
Wie o Wie20 mei 2022 - 18:15

Een keer wat warmer mag ook wel na al die goede maanden en regen. Ik was er in maart, en het was al weken veel te koud. https://www.theolivepress.es/spain-news/2022/03/29/spains-costa-blanca-set-to-shiver-this-weekend-with-arctic-blast-following-record-march-rainfall/amp/

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert22 mei 2022 - 7:35

@ Wie o Wie (20/5, 19:15u) - wat fijn voor je, dat je in maart in Spanje was, en wat fijn dat je daar voor ons verslag van doet. Merkwaardig: van jouw kant komt er altijd goed nieuws, hoe ernstig een situatie ook is. Dringt het eigenlijk wel eens tot je door dat veel mensen lijden onder extreme weersomstandigheden? Dat ze bij overstromingen huis en haard kunnen verliezen, en dat hun leven zelf op het spel komt te staan? Zie: https://floodlist.com/europe/spain-floods-may-2022 Dit Joop-artikel meldt onder andere: 'Zaterdag worden in het zuiden van Spanje naar verwachting temperaturen van hoger dan 42 graden verwacht. Die worden veroorzaakt door een voor de maand mei uitzonderlijk krachtige hittegolf die ook stofwolken van Sahara woestijnzand met zich meebrengt.' Jij noemt dit: 'Een keer wat warmer mag ook wel...' Dat is niet eens een vergissing, of gewoonweg bagatelliserend. Het is bespottelijk. Je valt niet eens van je voetstuk, want je had toch al geen enkel niveau waarvan je nog dieper kon zinken.

Paul250371
Paul25037120 mei 2022 - 11:18

Vreselijk. Moet er niet aan denken. Tyfushitte. Maar dit terzijde. Dat er met de natuur meer en meer uitschieters zijn is verontrustend.

2 Reacties
adriek
adriek20 mei 2022 - 14:02

In het rijke westen verontrustend, in andere streken waarschijnlijk dodelijk.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 mei 2022 - 14:36

Dat de dames en heren waar het grootste deel van de bevolking als een kip zonder kop achteraan rent er niets aan doen, DAT is verontrustend. Het enige dat ze kunnen verzinnen is dat de burger van het gas af moet en een elektrische auto moet aanschaffen. Beide beslissingen zorgen voor een enorme toename in de vraag naar elektriciteit. Terwijl het netwerk het NU AL niet aan kan. En die elektriciteit wordt opgewekt met? Juist: olie, kolen, gas en houtsnippers van gesloopte bossen uit de VS en Polen. De enig juiste beslissing is een maatschappij creëren die draait op waterstof, dat wordt geproduceerd met de zon in een land met een woestijn, die dicht bij een zee ligt. Maar ja, dan zijn de aandeeltjes Shell van de hoge heren plots niets meer waard. Of wij moeten Shell zover zien te krijgen dat ze als de sodemieter van waterstof hun core bussiness maken en stoppen met olie en gas. Maar daar komt die achterlijke liberale ideologie weer om de hoek kijken, die stelt dat de overheid zich niet moet bemoeien met het bedrijfsleven. Hee, Mark Rutte & co. Wat heb je aan NOG MEER GELD als de Randstad onder 9 meter water staat?