Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje komend weekend geteisterd door ongekende hittegolf

  •  
20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16264 keer bekeken
  •  

Zaterdag worden in het zuiden van Spanje naar verwachting temperaturen van hoger dan 42 graden verwacht. Die worden veroorzaakt door een voor de maand mei uitzonderlijk krachtige hittegolf die ook stofwolken van Sahara woestijnzand met zich meebrengt. Aemet, het Spaanse KNMI, waarschuwt de bevolking dat de maand mei een van de heetste van de afgelopen decennia lijkt te worden. De temperaturen liggen 10 tot 15 graden boven het gemiddelde.

In augustus vorig jaar werd het hitterecord in Spanje gebroken met een temperatuur van 47,4 graden Celsius in de Andalusië. De hitte betekent ook dat het gevaar van bosbranden sterk toeneemt. Daarnaast worden er oranje stofwolken verwacht waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk vermindert. De overheid adviseert burgers zich licht te kleden, te zorgen voor voldoende water en extra te letten op kwetsbare medeburgers zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen.

Ook Frankrijk kampt met een hittegolf, met temperaturen van 39 graden. De meteorologische dienst meldt dat er nog nooit eerder in mei een hittegolf is waargenomen, althans niet sinds de metingen begonnen na de Tweede Wereldoorlog.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.