Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje behoudt invloed op Gibraltar, stemt in met Brexit

  •  
24-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14940935852_e4c73faf22_z
Zolang schriftelijk wordt vastgelegd dat Spanje betrokken blijft bij besluiten die van belang zijn voor Gibraltar, zal dat land instemmen met het akkoord over de Brexit. Dat zegt de Spaanse staatssecretaris Luis Marco Aguiriano. Hij is verantwoordelijk voor Europese Zaken.
Het schiereiland Gibraltar is al sinds 1704 in Britse handen. In dat jaar werd het door een Engels-Nederlandse troepenmacht veroverd. In 1967 en 2002 weigerden de inwoners bij een referendum aansluiting bij Spanje. Om verrassingen voor te zijn, wil Madrid in de toekomst direct met Londen kunnen onderhandelen.
Morgen (zondag) zullen de regeringsleiders van alle Europese lidstaten hun fiat geven aan het principeakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel. Hoewel Spanje dit niet had kunnen dwarsbomen in haar eentje, zou het een flinke smet betekenen op het akkoord en mogelijk voor toekomstige problemen zorgen bij kwesties die spelen rondom Gibraltar.
Cc-foto: Tony Evans
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.