Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje arresteert Zweedse schrijver op verzoek van Turkije

  •  
08-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
haycin
De Zweedse schrijver Hamza Yalcin is tijdens zijn vakantie in Spanje opgepakt door de politie omdat Turkije een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Yalcin wordt volgens de Turkse justitie verdacht van ‘steun aan terroristen’, een aanklacht die de regering Erdogan veelvuldig gebruikt om critici het zwijgen op te leggen. Het zou gaan om werkzaamheden voor het linkse magazine Odak Dergisi. Turkije wil dat Yalcin wordt uitgeleverd. Hi zit sinds 3 augustus vast nadat hij op het vliegveld van Barcelona naar Londen wilde reizen.
Yalcin werkt in Zweden als docent en is, naast vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld Amnesty, hoofdredacteur van de krant geweest. Hij is in 1984 naar Zweden gevlucht. De Zweedse afdeling van de journalistenorganisatie Reporters sans Frontières heeft de arrestatie krachtig veroordeeld: “Dit is een poging van Erdogan om zijn macht buiten de landsgrenzen uit te breiden. Hij wil tonen dat hij kritische geluiden kan aanpakken, zelfs als ze niet in het land zijn. Het is misbruik van de internationale politiesamenwerking dat grote risico’s met zich meedraagt.”
Het is tweede arrestatie van een Zweeds staatsburger door Turkse justitie in een maand tijd. Eerder werd een ict-consultant, die net als Yalcin een dubbele nationaliteit heeft, die een seminar over internetvrijheid wilde bijwonen opgepakt. Er zitten in Turkije al meer dan 100 journalisten in de cel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.