Joop

Spanje arresteert Zweedse schrijver op verzoek van Turkije

  •  
08-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
haycin
De Zweedse schrijver Hamza Yalcin is tijdens zijn vakantie in Spanje opgepakt door de politie omdat Turkije een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Yalcin wordt volgens de Turkse justitie verdacht van ‘steun aan terroristen’, een aanklacht die de regering Erdogan veelvuldig gebruikt om critici het zwijgen op te leggen. Het zou gaan om werkzaamheden voor het linkse magazine Odak Dergisi. Turkije wil dat Yalcin wordt uitgeleverd. Hi zit sinds 3 augustus vast nadat hij op het vliegveld van Barcelona naar Londen wilde reizen.
Yalcin werkt in Zweden als docent en is, naast vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld Amnesty, hoofdredacteur van de krant geweest. Hij is in 1984 naar Zweden gevlucht. De Zweedse afdeling van de journalistenorganisatie Reporters sans Frontières heeft de arrestatie krachtig veroordeeld: “Dit is een poging van Erdogan om zijn macht buiten de landsgrenzen uit te breiden. Hij wil tonen dat hij kritische geluiden kan aanpakken, zelfs als ze niet in het land zijn. Het is misbruik van de internationale politiesamenwerking dat grote risico’s met zich meedraagt.”
Het is tweede arrestatie van een Zweeds staatsburger door Turkse justitie in een maand tijd. Eerder werd een ict-consultant, die net als Yalcin een dubbele nationaliteit heeft, die een seminar over internetvrijheid wilde bijwonen opgepakt. Er zitten in Turkije al meer dan 100 journalisten in de cel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Kepler
Kepler9 aug. 2017 - 15:02

Tja Spanje.... Franco is ook weer niet ZO lang geleden he....

Pater
Pater9 aug. 2017 - 0:26

In Spanje zouden ze moeten weten dat Turkse beschuldigingen van terreur waarschijnlijk niet meer betekenen dan dat iemand ooki iets heeft geschreven of gezegd dat Erdogan niet leuk vond. Hopelijk bedenken ze dat alsnog en leveren ze de Turkse Zweed niet uit.

 Peer
Peer8 aug. 2017 - 18:20

wat ik lees is dat de lokale politie een internationaal gezochte boef arresteert; ik denk dat zowel ''links'' als ''rechts'' daar geen speld tussen kan wringen. Maar door het noemen van bepaalde landen en bepaalde namen, is er al snel een voorbarige conclusie en verontwaardiging opgesteld ... niet doen dus: eerst de feiten.

4 Reacties
Dunya2
Dunya28 aug. 2017 - 18:51

Die indruk wil Turkije wekken. Er wordt door Turkije alleen woorden als terreur en Interpol gebezigd om een bepaalde sfeer te wekken en het te rechtvaardigen , zonder de feiten te noemen, want dan kom je tot een andere conclusie. Hij heeft in april Erdoyan met zijn teksten gegriefd.

Pater
Pater9 aug. 2017 - 0:27

@Meta Jij zou toch zelf kunnen bedenken dat een beschuldiging van terreur door Turkije tegenwoordig niets meer betekent?

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2017 - 6:46

'een internationaal gezochte boef' Zo noemt Erdogan zo ongeveer iedereen die zich ook maar een beetje kritisch over hem uit laat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2017 - 16:22

Het is een oudere heer (59 jaar) die al tientallen jaren in Zweden woont en een krant uitgeeft die de regering in Ankara niet aanstaat. Hij had er beter aan gedaan in eigen land op vakantie te gaan aangezien hij door Interpol gezocht werd. Hoe het Erdogan gelukt is hem op de lijst te krijgen vermeldt het verhaal in de zweedse pers niet. Zou kunnen dat ze dat niet weten.

RonVa
RonVa8 aug. 2017 - 12:34

Ziehier het doel van het tweede paspoort/ nationaliteit. Als APK kritische Nederlander met een tweede nationaliteit zou ik een weekend vlieland aanraden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget8 aug. 2017 - 12:32

Waarom krijgen wij nooit te horen wat die terreur steunende teksten geweest zijn? Als je met zo'n bericht komt wil ik wel een eerlijk oordeel kunnen vellen. Voor de veel mensen is het woordje Erdogan genoeg, maar ik neem nooit meer klakkeloos aan wat de media zegt. Stel dat de beste man daadwerkelijk Isis of de PKK steunt!

4 Reacties
Dunya2
Dunya28 aug. 2017 - 15:44

Hij heeft in April negatieve nerichten over Erdoyan geschreven en zijn ze toen een proces in Turkije begonnen en willen ze hem daarom in Turkije berechten.

Robert Follon
Robert Follon8 aug. 2017 - 16:19

Google...? 't is maar een idee....

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 17:03

"Stel dat de beste man daadwerkelijk Isis of de PKK steunt!" Wil je daarmee nu zeggen dat zoiets buiten de vrijheid van meningsuiting zou vallen?

Pater
Pater9 aug. 2017 - 0:34

"Stel dat de beste man daadwerkelijk Isis of de PKK steunt!" De PKK wordt door veel landen als een terroristische organisatie gezien omdat Turkije daar sterk op aandringt. Maar er zijn ook zat landen die dat niet zo zien. De PKK had min of meer 'vrede' gesloten met Erdogan om de handen vrij te krijgen voor de strijd in Syrië, maar dat heeft niet lang geduurd. Ik heb er niet voldoende verstand van om het één of het ander te beweren, maar klakkeloos uitgaan van de PKK als terreurorganisatie omdat Turkije het zegt lijkt me onjuist. Steun aan de PKK is dus absoluut niet automatisch strafbaar. Iemand die niet toevallig maar consequent ISIS in woord of geschrift steunt kan m.i. vervolgd worden voor haatdragende oorlogsmennerij.

Zephyr2
Zephyr28 aug. 2017 - 11:25

Het is tweede arrestatie van een Zweeds staatsburger door Turkse justitie in een maand tijd. ???? Hij was toch door de Spaanse politie gearresteerd?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer8 aug. 2017 - 13:25

Wat is Uw probleem?

MoE2
MoE28 aug. 2017 - 10:46

Aan zijn naam te zien zou hij óók wel eens een Turk kunnen zijn, wat dan betekent dat Turkije vraagt om de uitlevering van een eigen onderdaan.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2017 - 12:27

Yalcin, is zowel Zweeds als Turks staatsburger. www.thelocal.se/20170807/swedish-writer-wanted-by-turkey-arrested-in-spain

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2017 - 12:40

Ali Gharavi, een mensenrechten activist, werd gearresteerd in Turkije waar hij een workshop bijwoonde. Naar ik aanneem heeft ook hij de Turkse nationaliteit. /www.thelocal.se/20170720/sweden-slams-turkey-for-jailing-activist

Robert Follon
Robert Follon8 aug. 2017 - 12:49

Van je Turkse nationaliteit kom je nog niet zo makkelijk af, wanneer je zoiets zou willen. Na je 45ste is het bijv. zelfs onmogelijk indien je de militaire dienstplicht niet hebt afgekocht of uitgesteld. En zo zijn er wel talloze regels waardoor je niet eenvoudig je Turkse nationaliteit kunt opgeven.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 17:06

Dus als Nederlander mag ik wel geld overmaken naar de PKK? Gelukkig maar...

Jhonathan
Jhonathan8 aug. 2017 - 10:43

Want zo gaat de EU om met haar burgers.

5 Reacties
rbakels
rbakels8 aug. 2017 - 12:16

De EU heft hier NIETS mee te maken. Ik vrees dat overijverige Spaanse politieagenten/grensbewakers klakkeloos een verzoek van de Turken heeft ingewilligd. Nu moet de man een goede advocaat nemen die Spaanse rechters uitlegt dat de man geen eerlijk proces wacht in Turkije.

RobSon2
RobSon28 aug. 2017 - 12:30

Inderdaad Jhonathan, Alles om Turkije te vriend te houden. Alles om die weerzinwekkende Turkije-deal overeind te houden. Alles om Turkije straks welkom te kunnen heten bij de EU. Dat er dan een aantal burgers zonder proces in Turkije in de cel gegooid wordt is slechts collateral damage.

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra28 aug. 2017 - 13:00

"Nu moet de man een goede advocaat nemen die Spaanse rechters uitlegt dat de man geen eerlijk proces wacht in Turkije." Dat is een mogelijkheid, maar verder heeft het niets te maken met overijverige politie agenten. Het is gewoon de gehoor geven aan de afspraken. Erdogan is onlangs nog bij Donald Tusk langs geweest. Dat is de voorzitter van de Europese raad, en daar heeft Erdogan plechtig beloofd dat hij de rechtsstaat zal beschermen en dat iedereen een eerlijk proces krijgt. Nu kunnen jij en ik er wel anders over denken, maar de poppetjes die het voor het zeggen hebben binnen de EU hebben verklaard dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Robert Follon
Robert Follon8 aug. 2017 - 15:35

Dit heeft helemaal niets met de EU te maken, het is gewoon een rechtshulpverdrag. Erdogan wil kennelijk weer even laten zien hoe lang zijn arm is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 aug. 2017 - 10:25

Zou de EU gaan over uitlevering van haar burgers zoals het zou moeten zijn dan zou dit echt niet gebeuren. Maar helaas hebben binnen de EU de prutsers op nationaal niveau veel en veel te veel macht.