Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse voetbalbond dwong voetbalsters tot steun aan grensoverschrijdende voorzitter, coaches nemen ontslag

  •  
26-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3425 keer bekeken
  •  
ANP-476267228

De macho's van de Spaanse voetbalbond drijven het conflict rond het grensoverschrijdend gedrag van voorzitter Rubiales verder op de spits. Onder meer door te proberen de rollen om te draaien en de vrouwen tot daders te verklaren. De bond dreigt aanvaller Jenni Hermoso van het nationale team, dat voor het eerst in de geschiedenis Spanje de wereldcup bezorgde, voor de rechter te slepen wegens smaad. De 79 voetbalspeelsters die haar steunen en niet willen voetballen zo lang Rubiales voorzitter is, worden door de bond ook bedreigd met een gang naar de rechter. De bond stelt dat volgens de regels alle spelers verplicht zijn uit te komen voor het nationale team als de bond zegt dat ze dat moeten doen, meldt The Guardian. De vrouwen worden met andere woorden gedwongen te spelen door de mannen.

De bond lijkt volgens commentatoren het conflict te verleggen tot ver buiten het voetbalveld en er een cultuurstrijd van te maken tussen de oude diepgewortelde hiërarchie in de Spaanse samenleving waarbij mannen de dienst uitmaken versus het moderne, feministische Spanje.

Hermoso heeft in een verklaring gesteld dat de zoen op de mond waar Rubiales haar voor de camera te dwong na het behalen van de wereldtitel ongewenst was en dat die haar het gevoel gaf kwetsbaar en slachtoffer van agressie te zijn. "Op geen enkel moment heb ik ingestemd met de kus. Ik zal niet toestaan dat mijn woorden in twijfel worden getrokken en evenmin dat mensen dingen gaan verzinnen die ik niet gezegd heb."

Kort nadat de verontwaardiging losbarstte over de aanranding gaf de voetbalbond een verklaring uit waarin Hermoso zei dat ze geen bezwaar had tegen de kus en ze goede vrienden was met Rubelias. Die verklaring is door de voetbalbond verzonnen en als tekst verspreid nadat Hermoso weigerde dat op camera te zeggen. Hermoso zegt dat ook vrienden en familieleden van haar onder druk zijn gezet soortgelijke beweringen te doen.

Volgens Hermoso is de verklaring die Rubiales aflegde waarin hij de zaak bagatelliseerde gewoonweg in strijd met de waarheid en tekenend voor "de manipulatieve cultuur" die hijzelf gemaakt heeft. De bond heeft een serie foto's gepubliceerd waaruit volgens de mannen zou moeten blijken dat Hermoso de voorzitter juist heeft aangezet tot het geven van de kus. Rubiales heeft eerder verklaard slachtoffer te zijn van "nepfeminisme" en een heksenjacht.

Update 15:00

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie, voorlopig geschorst, meldt de NOS.

"De voorzitter van de disciplinaire commissie van de FIFA heeft vandaag besloten de heer Luis Rubiales voorlopig te schorsen van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau", aldus de FIFA in een verklaring. De schorsing duurt in eerste instantie negentig dagen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de bond naar hem is gestart. Rubiales en de Spaanse voetbalfederatie mogen ook geen contact opnemen of met Jenni Hermoso of haar naasten, aldus FIFA.

Update 19:30

De voetbalbond heeft de leden van het vrouwenteam dat de wereldcup won gedwongen vooraan te zitten bij de omstreden speech van voorzitter Rubiales waarin hij zijn grensoverschrijdend gedrag trachtte goed te praten, meldt The Guardian. Op die manier moest de indruk gewekt worden dat zij de man steunen. Ze noemen het in een verklaring "extra pijnlijk" bovenop het leed dat de voorzitter al veroorzaakte met zijn aanranding voor het oog van de camera van aanvaller Jennie Hermoso.

De teamleden komen met een verklaring nadat 11 leden van de technische staf zijn opgestapt uit protest tegen het wangedrag van de voorzitter en de pogingen van de bond dat goed te praten en toe te dekken. Inmiddels heeft de internationale voetbalbond Fifa een contactverbod opgelegd aan Rubiales ten aanzien van Hermosoom te voorkomen dat hij doorgaat met haar onder druk zetten. Hij mag ook geen contact zoeken met andere officials.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.