Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse regering in crisisberaad na zeven gevallen van femicide in drie weken tijd

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2433 keer bekeken
  •  
ANP-459771947

De Spaanse overheid heeft voor de tweede keer in twee maanden tijd een spoedberaad belegd om te zoeken naar manieren om de vele gevallen van femicide in het land terug te dringen. Sinds het begin van januari zijn er zes vrouwen en een jong meisje vermoord, allen door de partners of ex-partners van de vrouwen. In december werd er ook al een crisiscomité gevormd nadat die maand elf vrouwen werden vermoord.

Afgelopen maandag werden in de westelijke provincie Valladolid een 45-jarige vrouw en haar 8-jarige dochtertje gedood, vijf dagen eerder een 38-jarige vrouw in de Catalaanse provincie Lleida. Daarmee komt het aantal vrouwen dat door hun partners of ex-partners zijn vermoord op 1.188 sinds 2003, het jaar dat de Spaanse overheid deze gevallen van femicide begon bij te houden. In diezelfde periode werden 49 kinderen vermoord. Alleen al 2022 kwamen 49 vrouwen op deze manier om het leven, het jaar ervoor 43. 

De Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero sprak maandag van “seksistisch geweld” en zei dat het crisiscomité bijeenkomt om de zeven moorden van dit jaar in detail te analyseren en om oplossingen te bedenken voor het geweld. Gedacht wordt onder meer om mishandelde vrouwen te waarschuwen als hun partner eerder voor geweldpleging veroordeeld is. Ook moet er volgens de regering door de rechtbanken haast gemaakt worden met het verstrekken van elektronische alarm-armbanden aan vrouwen die een straatverbod tegen een ex-partner hebben uitstaan. 

Eind december wees minister van Justitie Pilar Llop ook al op het belang van deze armbanden. Volgens haar worden de banden sinds 2009 gebruikt en is er sindsdien geen enkele vrouw die er een draagt vermoord. 

Meer over:

spanje, femicide, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 17:20

We zijn zelfs wettelijk verplicht het aan te pakken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Istanbul-Conventie

Greendutch
Greendutch25 jan. 2023 - 14:58

bij deze de vraag aan film- en documentairemakers om over dit onderwerp heel veel films te maken die heel vaak uitgezonden worden op alle kanalen zodat er veel meer kennis komt en vrouwen zichzelf leren wapenen tegen mannen die onbetrouwbaar en gewelddadig zijn. de voorkeur voor films van veel mensen met geweld, agressie, wapengebruik, bepaald taalgebruik als schelden en minachting maakt gedrag ‘gewoner’ meer ‘geaccepteerd’ dus kunnen films die tegenovergestelde beelden laten zien ook het tegenovergestelde bewerkstelligen. minstens hierbij helpen. als mensen kinderen willen zouden ze beter over een onderwerp als dit na moeten denken, praten en afspraken maken zodat dit in de opvoeding meegenomen wordt. scholen, gemeenten en organisaties moeten ook bijdragen leveren maar het begint bij kennis, bekendheid, bespreekbaar maken, voor meisjes én jongens, vrouwen én mannen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 1:01

'Daders moord in het algemeen zijn mannen." I rest my case.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 jan. 2023 - 11:21

De reden wordt angstvallig stil gehouden. Een armband .... ei van Columbus noemen we dat.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 12:36

de reden is machismo en mannelijk eergevoel.

Grijs gebied
Grijs gebied25 jan. 2023 - 10:14

@volrin Welk onderzoek? Er is geen onderzoek. (tenzij link graag) Elke moordpartij van man op vrouw onder femicide schuiven lost niets op. Het is ene lege huls. Om problemen serieus aan te pakken, moet je de oorzaak weten. Het is namelijk niet zo dat de vrouwen worden vermoord, vanwege het vrouw zijn.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-225 jan. 2023 - 14:47

"Het is namelijk niet zo dat de vrouwen worden vermoord, vanwege het vrouw zijn. " Ook het vermoorden van een vrouw omdat deze zich niet aan de door de moordenaar toebedeelde 'rol als vrouw' wil houden is eveneens femicide. Ook dan wordt de vrouw vermoord vanwege de sekse. De toebedeelde 'rol' geld namelijk niet voor de man. Niet alles is femicide. Maar er is geen reden om 'vanwege vrouw zijn' te beperken tot 'vrouwenhaat'.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 15:58

Goed commentaar MG1968

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 18:08

Nee vrouwen worden niet vermoord omdat ze vrouw zijn, maar bv omdat ze willen scheiden. Snap je echt niet dat een groot probleem is? Waarom heb je het daar anders niet over en begin een semantische woordenstrijd over de term femicide. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Femicide en https://nl.wikipedia.org/wiki/Istanbul-Conventie

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 0:48

Deze reactie is verwijderd

zeeman aan wal
zeeman aan wal25 jan. 2023 - 6:40

In de meeste gevalle zal waarschijnlijk sprake zijn van (cultuurspecifieke) eerwraak, of van een dader met narcistische persoonlijkheidsproblemen. Dat biedt ook aanknopingspunten voor preventie.

9 Reacties
Sam V
Sam V25 jan. 2023 - 6:56

@ zeeman aan wal Precies mijn probleem met de term femicide. Voor een aanpak en preventie is het slachtoffer namelijk helemaal niet van belang. Het is immers de dader die het doet. De oorzaken van de moorden kunnen erg divers zijn. Een daderprofiel is veel belangrijker. Misschien moeten we in een aantal gevallen wel spreken over ‘machomoorden’ en zijn de oorzaken waarom sommige vrouwen het slachtoffer zijn dezelfde als waarom sommige mannen het slachtoffer zijn. De nadruk op het slachtoffer is begrijpelijk in individuele gevallen maar voor de preventie is het weinig zinvol.

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 8:57

Gelukkig weet Sam V het beter dan de politie, justitie en wetenschappers die er onderzoek naar gedaan hebben.

Panthera
Panthera25 jan. 2023 - 9:11

Beste Zeeman..., Ik ben benieuwd hoe die preventie bij eerwraak er dan uit zou moeten gaan zien? We gaan hele families of clans opsluiten?

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 10:13

Het zijn wel allemaal mannen en de slachtoffers zijn altijd vrouwen. Mannen zijn dus het probleem. Het is daarom belangrijk dat mannen elkaar aanspreken op sexistisch gedrag. Een partij als de FvD is mede verantwoordelijk ivm hun promotie van incel-ideeen en vrouwenonderdrukking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:59

De plegers zijn voor het merendeel "normale" mannen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 12:56

Momenteel wordt gewerkt aan een Europees registratiesysteem. Als je het niet registreert bestaat het ook niet. EIGE . Measuring Femicide in the EU and Internationally, an Assessment. Vilnius: European Institute for Gender Equality; (2021).

Berend22
Berend2225 jan. 2023 - 13:47

@Danielle als je moordenaars classificeert als “normale” mannen is er toch echt iets mis met je redenatie vermogen.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:00

Berend: deze mannen werden tot hun daad als normaal gezien omdat de hedendaagse wereld nu eenmaal door en door sexistisch is ingesteld. Natuurlijk zijn dergelijke mannen niet normaal, maar het zijn er wel heel veel! Mannen zouden zich meer moeten inspannen om dit soort zaken te bestrijden ipv semantische woordspelletjes te spelen over wat wel en niet femicide is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 12:57

[.. semantisch spelletjes ...]. Inderdaad.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2023 - 21:35

Een kijken hoe Jozias deze keer weer als advokaat voor de moordenaars en een voortdurend gewelddadig patriarchaat gaat spreken. Vorige keer was het dat ze het niet zo bedoelt hadden en ze niet goed begrepen worden. Er was namenlijk niet altijd een politiek manifesto over vrouwenhaat geschreven. Dat krijg je wel vaker na een moord van vrouw (met of zonder kinders) door partner. Hij was zo'n vriendelijke man in het cafe of op werk ik wist van niks niemand wist van niks en hij, die vent die zijn vrouw en kinderen in de fik stak, was zo'n 'goede man'.

28 Reacties
Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 8:03

Wat een leugens Paul, Ik ben nergens opgekomen voor de moordenaars. Ik geef alleen aan dat alle moorden op vrouwen op 1 hoop worden gegooid. En de definitie van Femicide is dat het motief van de dader is dat de vrouw wordt vermoord OMDAT het een vrouw is. Mensen die hun partner en andere gezinsleden vermoorden omdat ze depressief zijn, vanwege eerwraak of uit rancune na een verbroken relatie hebben een ander motief en is het Vrouw zijn niet de achterliggende motivatie. Daarnaast stel ik dat het voor het onschuldige slachtoffer zelf en de nabestaanden niet zo veel uitmaakt qua leed welk stempeltje er op wordt geplakt. Als een man zijn vrouw en de buurman vermoord. Is het voor de nabestaanden van de buurman dan minder erg?

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 8:36

Beste Jozias, U gaat gewoon voorbij aan het feit dat de daders altijd mannen zijn en de slachtoffers altijd vrouwen. U probleem komt waarschijnlijk voort, maar nu begeef ik me op het vlak van psychologie van de koude grond, uit het feit dat u niet wilt erkennen dat heel veel mannen vrouwonvriendelijke roofdieren zijn, met vele doden als gevolg. Spreek je altijd uit als je sexisme ziet/hoort ervaart.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:12

Jozias Maar als om de redenen die u noemt worden veel meer vrouwen dan mannen vermoord worden, is dat dan toeval? Dan heeft het geslacht er niets mee te maken? Ik vind dat vreemd. Helemaal als je ziet dat veel minder vrouwen daarom mannen vermoorden.

Grijs gebied
Grijs gebied25 jan. 2023 - 10:17

En daar heeft u 100% gelijk in Jozias2.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 10:20

Jozias: "Daarnaast stel ik dat het voor het onschuldige slachtoffer zelf en de nabestaanden niet zo veel uitmaakt qua leed welk stempeltje er op wordt geplakt. " Het is een patroon, daar kun je op anticiperen en maatregelen nemen die het voorkomen. Moet je wel willen natuurlijk en daar zit het probleem.

weereenmening
weereenmening25 jan. 2023 - 10:49

@oproerkraaier Daders moord in het algemeen zijn mannen. Wat de motieven in deze situaties zijn is niet duidelijk. Eerwraak is goed mogelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:08

Als het bij moord in de privesfeer overwegend mannen zijn die hun partners vermoorden en vrouwen dat niet doen is dat op zijn minst opvallend.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 11:09

@oproerkraaier Het is inderdaad zo dat bij bijvoorbeeld gezinsmoorden de man meestal de dader is. Maar dat zegt nog niets over het motief. Meestal speelt daarbij grote psychische problematiek en is de conclusie dat ‘veel mannen vrouwonvriendelijke roofdieren zijn’ discriminerend en generaliserend en dus ook vaak onjuist. Dat een vrouw het slachtoffer is is niet hetzelfde als dat een vrouw het slachtoffer omdat ze een vrouw is. Bijna alle baby’s worden vermoord door hun moeder. Zijn vrouwen dan babyonvriendelijke roofdieren? https://www.gld.nl/amp/nieuws/7668214/gezinsmoord-schokt-geldermalsen-hoe-komt-iemand-tot-zon-daad

Berend22
Berend2225 jan. 2023 - 12:41

@oproerkraaier “… dat heel veel mannen vrouwonvriendelijke roofdieren zijn…” Er zijn enkele tientallen mannelijke moordenaars en tegelijkertijd enkele miljoenen mannen. Derhalve is de stelling dat “heel veel” mannen roofdieren zijn niet proportieel en dus polariserend. Polariserende meningen zijn er, mijn inziens, al veel te veel. Kunt u dus aub in het vervolg uw mening anders formuleren?

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 13:28

@oproerkraaier Je zegt: “Het is een patroon, daar kun je op anticiperen en maatregelen nemen die het voorkomen. Moet je wel willen natuurlijk en daar zit het probleem.“ Als je wil anticiperen dan moet je wel goed weten wat nu echt het probleem is. Een overkoepeld stempeltje enkel omdat het slachtoffer een vrouw is gaat je daar niet bij helpen. Want is het onderliggende probleem dan een haat tegen vrouwen waarbij een vrouwenleven niets waard is, is er sprake van een andere psychische noodsituatie, is er spraak van culturele achtergronden en externe druk, is er sprake van een persoonlijk conflict in de relationele sfeer etc etc. En ik ben er altijd voor om grote problemen aan te pakken. Maar er worden veel meer onschuldige mannen vermoord dan onschuldige vrouwen. Waarom dan focussen op enkel de vrouwen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2023 - 13:52

'het motief van de dader is dat de vrouw wordt vermoord OMDAT het een vrouw is. Mensen die hun partner en andere gezinsleden vermoorden omdat ze depressief zijn, vanwege eerwraak of uit rancune na een verbroken relatie hebben een ander motief en is het Vrouw zijn niet de achterliggende motivatie. ' Jozias slaat weer eens aan het definieren en glijdt uit de bocht: Uit het VN rapport over femicide: In general terms this relates to killings committed on the grounds of “gender-related factors such as the ideology of men’s entitlement and privilege over women, social norms regarding masculinity, and the need to assert male control or power, enforce gender roles, or prevent, discourage or punish what is considered to be unacceptable female behaviour' https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/statistics/Statistical_framework_femicide_2022.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 14:16

Vrouwen die hun pasgeboren kind doden doen dat vaak onder invloed van een acute psychose. Maar daarbuiten is ook Medea meestal een man.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:02

weereenmening: u speculeert er lekker op los, wijst naar eerwraak (niet-wit) en probeert niet om de zaken helder te krijgen maar om de oorzaak te verdoezelen.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:09

Jozias: veel mannen zijn nu eenmaal vrouwonvriendelijke roofdieren. Verder wenst u uw hoofd in het zand te steken voor: "Wereldwijd stierven in 2012 meer dan 43.600 vrouwen door toedoen van hun partner, ex-partner of familielid, volgens het United Nations Office on Drugs and Crime, die over onder andere dit onderwerp rapporteert.[10] Als vergelijking en context noemt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in hun rapport naast deze cijfers wereldwijd voor datzelfde jaar 11.133 doden door terrorisme.[11] Het European Data Journalism Network noemt Duitsland, Italië, en Groot-Brittannië als de drie landen met de hoogste femicide-cijfers van Europa in 2017 met respectievelijk 210, 128 en 109 doden per jaar. In 2015 vielen in Frankrijk 142 doden door femicide, in 2019 waren dat er 146.[12][13] Wordt het aantal doden afgezet tegen het aantal inwoners van het land, dan is het aantal vrouwenmoorden het hoogst in Montenegro, Letland, Litouwen en Tsjechië. Ook Hongarije, Bosnië en Kroatië hebben een hoger aantal femicide-gevallen dan het Europees gemiddelde.[12] Uit dertien Europese landen zijn geen data opgenomen in de database. In Denemarken, Griekenland, Luxemburg, Litouwen, Malta en Polen worden data over femicide daadwerkelijk niet verzameld. " bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Femicide U kunt daar ook een aantal verschillende definities vinden. Al met al sterven er dus per jaar 10.000den vrouwen door mannelijk geweld. Wie dat niet als een probleem ziet...

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:15

Berend, waarom wens jij dit echt bestaande probleem te bagatelliseren? Jaarlijks worden er tienduizenden vrouwen vermoord door hun (ex)-partner. Veel mannen kunnen compleet bezerk gaan als bv de vrouw de relatie wil beëindigen. Vrouwen hebben het volste recht om dit op de agenda te zetten.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:17

Jozias: hoeveel mannen worden er per jaar vermoord door hun (ex)vrouw omdat ze bv willen scheiden?

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 16:40

@stock Wat is er mis met de definitie ‘doden OMDAT het een vrouw is’ ? Volgens mij is dat de gangbare definitie. Het VN rapport waar jij naar verwijst heeft het ook over gender related killings of woman’. Wikipedia: “Femicide, ook wel vrouwenmoord, is een term voor het doden van een vrouw of meisje omdat die vrouw zijn, en is een haatmisdrijf tegen vrouwen. “ Slachtofferwijzer.nl : “De meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen is femicide: de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is. “ Solidair: “ Vrouwenorganisaties vragen steeds meer aandacht voor femicide, een misdrijf dat kort gedefinieerd wordt als “de moord op een vrouw omdat ze vrouw is”. ”

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 16:50

@danielle Natuurlijk kan bij moeders die hun baby vermoorden een psychose een rol spelen. Maar niet in alle gevallen. Maar datzelfde speelt ook bij mannen die hun partner of gezin vermoorden. Ook daarbij kan een psychose of andere psychische problematiek een rol spelen. Je kunt dus niet net doen alsof alle moorden op vrouwen automatisch het gevolg zijn van een haat tegen vrouwen netzoals dat bij dode babies daarbij niet altijd een haat tegen het kind de oorzaak is.

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 17:51

@oproerkraaier Je zegt : “Al met al sterven er dus per jaar 10.000den vrouwen door mannelijk geweld. Wie dat niet als een probleem ziet...“ Waar zeg ik dat dit geen probleem is? Natuurlijk is het een probleem als een onschuldig mens wordt gedood. Ik begrijp alleen niet waarom niet een groter probleem is dan wanneer een onschuldige man wordt vermoord. En nogmaals er worden elk jaar veel meer onschuldige mannen vermoord dan onschuldige vrouwen. Dus allebei een probleem maar niet perse een groter probleem.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2023 - 18:22

'Mensen die hun partner en andere gezinsleden vermoorden omdat ze depressief zijn, vanwege eerwraak of uit rancune na een verbroken relatie hebben een ander motief en is het Vrouw zijn niet de achterliggende motivatie. ' Deze moorden vallen wel binnen de definitie van de VN, terwijl jij ze er expliciet buiten laat? Jij vindt dat in dit soort gevallen erbuiten vallen omdat ze niet binnen jouw definitie van 'Omdat ze een vrouw is' vallen?

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 20:06

@stock ‘Mijn’ definitie? Ik heb toch meerdere bronnen genoemd. Het is de algemene definitie. En je kunt natuurlijk alles op 1 hoop gooien omdat het dan meer lijkt en roepen dat ‘er iets aan gedaan moet worden’ . Maar daar schiet je niets mee op. Verschillende problematiek met verschillende oorzaken en motieven vragen ook om een andere aanpak. En als het gaat om alle moorden op vrouwen is er nog steeds niemand die kan uitleggen waarom de dood van een onschuldige vrouw erger is dan de dood van een onschuldige man.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 21:53

Jozias: "Waar zeg ik dat dit geen probleem is? Natuurlijk is het een probleem als een onschuldig mens wordt gedood. Ik begrijp alleen niet waarom niet een groter probleem is dan wanneer een onschuldige man wordt vermoord." echt joh ga fietsen

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 0:40

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 0:43

Weereenmening: "Daders moord in het algemeen zijn mannen. Wat de motieven in deze situaties zijn is niet duidelijk. Eerwraak is goed mogelijk. " Wie beweert iets anders? Waarom zegt u dit?

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 1:04

Grijs gebied: u brengt ook al niets in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 13:43

Mannen die hun kinderen vermoorden doen dat vnl uit wraak, jaloezie of voor straf. Voor zover het voorkomt is het uitlokkende moment nog wel eens dat ze de kinderen bij scheiding niet kregen toegewezen.

Jozias2
Jozias226 jan. 2023 - 14:17

@danielle Heb je ook een bron voor die bewering? want ik lees bij gezinsdrama's vooral over psychische problemen,

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2023 - 18:00

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden lijkt het. Mannen en vrouwen kunnen velerlei mentale problemen hebben zonder geweld te gaan plegen. Over zg familie dramas heeft A.J. Verheugt een proefschrift geschreven. Maar dat is al zo'n jaar of 15 geleden.

Boning
Boning24 jan. 2023 - 20:53

De doodstraf is geen verkeerd gedachte... Het is rechtvaardiger richting de slachtoffers, nabestaanden en de samenleving... Invoeren die handel.

9 Reacties
Déjà vu
Déjà vu24 jan. 2023 - 23:22

Zie hier, de oude en primitieve 'oog om oog, tand om tand' gedachte'. Opnieuw leven ingeblazen door o.a. christelijk rechts. Verworpen door mensen die kennis van zaken hebben.

Armoedegrens
Armoedegrens24 jan. 2023 - 23:33

@b. Dan zal de femicide vast niet per definitie afnemen...Schokkend als mensen al hun agressie af willen reageren en projecteren op 1 domme schuldige. Zij zijn niet veel beter. Beetje Iran achterna willen. Afgezien van als er toch een fout is gemaakt in de bewijslast. Interessanter is: wat is de oorzaak? Katholieke kerk, het fascisme van Franco, neoliberale structuren?

Jan Wijn
Jan Wijn24 jan. 2023 - 23:49

Dan vind er net als in de VS geen enkele verkrachting en moord meer plaats.

Nejras
Nejras25 jan. 2023 - 6:50

De doodstraf is wel degelijk een helemverkeerde gedachte. Tenzij u nu even kort en bondig kunt uitleggen hoe we er voor gaan zorgen dat er nooit een onschuldige vermoord zal worden. Het recht blijft mensen werk. En om tal vam redenen word er wel eens een onschuldige veroordeeld. Alleen al daarom is de doodstraf een primitieve non-oplossing.

Volrin
Volrin25 jan. 2023 - 7:43

Doodstraf is hypocriet en werkt ook niet als afschrikmiddel.

Grijs gebied
Grijs gebied25 jan. 2023 - 10:20

@Déja vu Wat heeft dit met christelijk rechts te maken?? Kap nu eens met mensen in allemaal hokjes te plaatsen op deze site! Het merendeel roept hier dagelijks hoe ruimdenkend en fatsoenlijk ze zijn. Maar in de helft van de reacties worden mensen hier weggezet als tweederangs burgers (en dan druk ik me mild uit), enkel en alleen omdat ze een andere mening hebben. Verschrikkelijk gedrag vertonen sommige mensen hier.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 10:23

Boning U hebt een verkeerd beeld van 'rechtvaardigheid'. Als het het recht gaat, kun je alleen dat rechtvaardig noemen, wat in het recht besloten zit. En dat heeft niets te maken met de betekenis die u er in deze context aan hecht. Dat iemand die een rol drop steelt wel eens zwaarder gestraft wordt, dan wie fraude pleegt, dat vind ik absoluut niet rechtvaardig. Maar dat is het wel, als het recht geen andere uitkomst oplevert. Kortom: In het licht waarin u het invoeren van de doodstraf stelt, dat is wel degelijk een verkeerde gedachte.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 16:20

Grijs gebied: je weet dat de SGP voor herinvoering van de doodstraf is?

Jozias2
Jozias225 jan. 2023 - 17:05

@boning Altijd een slecht idee https://www.telegraaf.nl/nieuws/201471171/gevangene-die-130-jaar-gevangenisstraf-kreeg-op-hawai-vrijgesproken-na-dna-bewijs