Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse minister: red het toerisme, eet minder vlees

  •  
26-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
III National Assembly of the political party En Comun Podemos in Barcelona, Spain - 21 Nov 2021

© Alberto Garzon Minister of Consumer Affairs of Spain is seen speaks during the assembly. At the III National Assembly of the political party En Comun Podemos "in Common We Can", in Barcelona,

De Spaanse minister voor Consumentenzaken Alberto Garzón vindt dat mensen minder vlees moeten eten. Op die manier kunnen de opwarming van de aarde en de woestijnvorming worden afgeremd. Dat is nodig om de toerisme-industrie te beschermen, meent hij.
“Mensen hier weten dat broeikasgassen een rol spelen in de klimaatverandering, maar ze verbinden de uitstoot daarvan vooral met auto’s en transport”, zegt Garzón in een interview met The Guardian. Volgens de bewindsman was het in Spanje lange tijd taboe om het over de klimaatgevolgen van vleesconsumptie te hebben. “Pas zeer recent zijn mensen naar de impact van vlees gaan kijken.”
Garzón wijst erop dat de klimaatcrisis grote gevolgen heeft voor Spanje. “Woestijnvorming is voor ons land een serieus probleem, niet in de laatste plaats omdat we zo afhankelijk zijn van toerisme. Het bezoeken van een woestijn is lang niet zo aantrekkelijk als het bezoeken van de Costa del Sol.”
Minder vlees eten is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid. Spanjaarden eten nu meer vlees dan andere EU-inwoners: gemiddeld meer dan een kilo per week. De lokale gezondheidsautoriteiten raden aan om wekelijks tussen de 200 en 500 gram te eten.
Garzón, die namens Verenigd Links in de regering zit, moet nog wel enige moeite doen om zijn collega’s te overtuigen. Zo moet de minister van Landbouw niets hebben van kritiek op de vleesindustrie, en ook premier Pedro Sánchez blijft hardnekkig vasthouden aan een steak bij het avondeten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

dirk den boer
dirk den boer29 dec. 2021 - 9:24

Spanje koopt veel biggen van de NLse zeugenhouders, uiteindelijk om de consumptie van de toerist tevreden te stellen (voor de schnitzels en bolognese op de terrasjes). Laten ze daar eerst eens mee stoppen

dirk den boer
dirk den boer29 dec. 2021 - 9:18

Stel, de Spanjaarden gaan flink minder vlees eten, zeg 50% minder, zou dat enige invloed uitoefenen op het mondiale klimaat? De minister van consumentenzaken moet dus niet alleen de Spanjaard, maar de wereldburger proberen aan te spreken. Dat zal nog hele klus zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 0:27

Stierenballen zijn een geliefde lekkernij denk ik zo! Die hebben ze genoeg!

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand27 dec. 2021 - 19:34

Daar zit natuurlijk wat in, eeuwen geleden was Spanje al een kaal gevreten land. Het roer moet daar duidelijk om. Er is veel te weinig water.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 0:28

Wat denk je met al die stieren!

adriek
adriek27 dec. 2021 - 9:36

En zo verzint ieder zijn eigen verhaal. Onderbouwen is tenslotte nergens voor nodig nu meningen gelijkgesteld zijn aan feiten.

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu28 dec. 2021 - 10:19

Uw clubje heeft jarenlang klimaatverandering, tegen beter weten in, ontkend. Zo te zien is dat u niet in de koude kleren gaan zitten.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 dec. 2021 - 22:31

Ik ging altijd voor de Iberico ham en de steakhouses, ik zal ze helpen ga wel naar Italië.

Hernandez
Hernandez26 dec. 2021 - 17:42

Ik ben benieuwd of de Spaanse burger daar gehoor aan gaat geven..

3 Reacties
KM2
KM226 dec. 2021 - 22:48

Stoppen met avocadoteelt zou ook een hoop schelen. https://inspain.news/from-popular-avocado-to-desertification-in-southern-spain/ Spanje staat na Portugal steevast in europese landen met hoogste consumptie van vis/schaal en scheldieren, gemiddeld 23 kg per jaar. Een kilo per week klinkt dus als een hoop, maar daarbij is hoogst waarschijnlijk ook visconsumptie bij inbegrepen. https://www.statista.com/statistics/443509/per-capita-consumption-of-fish-in-spain-by-type/

Winterdepressie
Winterdepressie27 dec. 2021 - 9:42

@KM, Gebrek aan diversiteit en monocultuur is per definitie funest voor elke vorm van landbouw en veeteelt(of visserij). gek genoeg is een groot gedeelte van de Nederlandse argiculturele branche juist erg bedreven in diversiteit en afwisseling, maar die sector krijgt ook dagelijk een spreekwoordelijke bak mest over zich heen omdat mensjes in de randstad die nog nooit een tomaat hebben gekweekt denken dat ze het beter weten.

KM2
KM227 dec. 2021 - 12:20

@Winterdepressie Dat klopt helaas. In de vakanties gingen mijn broertje en ik altijd op vakantie naar Steggerda, de hele vakantie op de boerderij. 25 jaar later een woonboerderij kunnen kopen aan de rand van de âlde feanen tussen 2 melkveehouderijen in en heb mij geen betere buren kunnen wensen. Met mij nog vele anderen in deze provincie: "Inwoners van Fryslân zijn overwegend positief over de boeren en omarmen boerenbedrijven als deel van het Friese landschap en de Friese identiteit. Een grote meerderheid vindt de boeren belangrijk voor de Nederlandse economie en tweederde geeft aan trots op hen te zijn." https://www.fsp.nl/wp-content/uploads/2019/01/panel_fryslan_over_duurzame_landbouw_en_het_friese_landschap.pdf

Piet Helmons
Piet Helmons26 dec. 2021 - 16:50

Er zijn veel goede redenen om minder vlees te eten. Dat daardoor toerisme mogelijk blijft is er echter geen.

pahan
pahan26 dec. 2021 - 14:07

'Dat is nodig om de toerisme-industrie te beschermen' Dat lijkt me dan juist een reden om meer vlees te eten, als de toeristen daardoor wegblijven. Was het maar zo makkelijk.

2 Reacties
adriek
adriek27 dec. 2021 - 12:20

Zo makkelijk is het wel. Alleen niet zo snel. De redenering is dat als we allemaal vlees blijven eten Spanje een woestijn wordt en de toeristen wegblijven. Daar gaan alleen wel decennia overheen, dus de huidige toerist en de huidige vleeseter (of veganist) merkt er nauwelijks iets van.

LHTJ
LHTJ27 dec. 2021 - 14:05

@Pahan Zeg dat maar tegen de 12% van de wereldwijde beroepsbevolking die direct hun inkomen genieten uit het toerisme. Dat is zonder dagloners en aanverwante sectoren die slechts deels afhankelijk zijn van toerisme.

Willem D2
Willem D226 dec. 2021 - 14:01

Geen land in Europa waar het door regelgeving en belasting ontmoediging zo lastig om zonnepanelen neer te leggen als Spanje. Zouden ze ook wat aan kunnen doen denk ik dan. Zoveel sneller geregeld en de mensen willen wel, alleen valt er dan voor de corrupte politici wat minder geld op te halen bij de energiebedrijven. Ja daar horen ook linkse politici bij.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 8:02

Ik heb dat vaker gehoord!