Joop

Spaanse minister onder vuur nadat hij de waarheid vertelt over vleesindustrie

  •  
06-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
III National Assembly of the political party En Comun Podemos in Barcelona, Spain - 21 Nov 2021

© Alberto Garzon Minister of Consumer Affairs of Spain is seen speaks during the assembly. At the III National Assembly of the political party En Comun Podemos "in Common We Can", in Barcelona,

De Spaanse regering heeft afstand genomen van uitspraken van minister Alberto Garzón over de vleesindustrie, meldt The Guardian. In een interview met de krant zei minister voor Consumentenzaken eind vorig jaar dat mensen minder vlees moeten eten om de opwarming van de aarde af te remmen.
Garzón wees erop dat de klimaatcrisis, die mede wordt veroorzaakt door vleesconsumptie, grote gevolgen kan hebben voor Spanje. “Woestijnvorming is voor ons land een serieus probleem, niet in de laatste plaats omdat we zo afhankelijk zijn van toerisme. Het bezoeken van een woestijn is lang niet zo aantrekkelijk als het bezoeken van de Costa del Sol.”
Die opmerkingen zijn tegen het zere been van de machtige vleesindustrie. Ook de centrum-linkse Socialistische Arbeiderspartij van premier Pedro Sánchez moet niets hebben van de wijze waarop Garzón het eten van vlees koppelt aan de klimaatcrisis.
De woordvoerder van de regering, Isabel Rodríguez, heeft nu laten weten dat Garzón de uitspraken over de vleesindustrie op persoonlijke titel heeft gedaan. Ze prees ook de “extreem hoge kwaliteit” van de producten van de Spaanse vleesindustrie.
Garzón is het oneens met de lezing van Rodríguez. Hij deed de uitspraken over de klimaatcrisis wel degelijk als minister van Consumentenzaken, benadrukt hij in een radio-interview. “Ik vertel niets nieuws. Ik geef alleen maar door wat wetenschappers zeggen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2022 - 13:04

Zou die Garzon zelf misschien vegetarier zijn? En waarom op dit moment, door de minister zelf, met omweggetje van klimaat en toerisme, dit in openbaarheid werpen? Hier moet iets achter zitten. Stemmen van mensen die hij nodig heeft? reactie op iets van de tegenstander? Ik heb er verder niets over gehoord, maar interesseert me altijd wel, wat broeit er toch? En is het genoeg geworden om maer wat te roepen? De waarheid, hebben we geleerd van Trump, doet er minder toe dan het beeld en de herhaalde boodschap.

11 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2022 - 13:48

?? Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-minder-vlees-eten-beter-voor-gezondheid-en-milieu.aspx

dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2022 - 15:39

Ben er, vanwege interesse, nog maar even achterheen geweest (zo doe ik het altijd, eerst fris vd lever, impressies, dan napluizen op wikipedia of elders, dat komt lang niet altijd overeen, je eigen waarheid (selectief, waardering) is nu eenmaal niet altijd congruent, of foutloos). De minister van consumentenzaken pleit voor minder vlees, vanaf zijn kansel (want op zijn trouwen en trouwfoto in de El Pais was er volop vlees en vis op de tafels) niet voor geen vlees dus, " menos carne, mas vida " (stel je voor, minister van sport pleit voor minder sport?), met andere woorden.hij pleit voor matigheid, denk hier ook aan de zeven hoofdzondes vd katholieke kerk , onmatigheid als een vd 7, en luxuria en avaritia als nauw verwanten. Heeft het zin om tegen de steunpilaren en machinerie van onze welvaart en beschaving te gaan pleiten? Moet het naar matigheid toe? Maar dan zakt het hele zaakje toch immers in elkaar, onze welvaart (inclusief zorg, onderiwijs, welzijn, steun voor dit en dat, toeslagen), allemaal gebaseerd op onmatigheid, economische groei. Ik zie het eerlijk gezegd niet zitten met zulke pleitredes, niet van politici, niet van activisten, maar misschien ben ik te pessimistisch (volgens Eric wel). Kan ook zijn dat er zaadjes geplant worden natuurlijk, die later kunnen kiemen. Die toeristen er met de haren bijslepen? Vanwege de werkgelegenheid die zou ontstaan door wegvallen van de vleesindustrie en berdrijvigheid eromeheen??

The Apple
The Apple8 jan. 2022 - 18:00

dirk den boer: "Heeft het zin om tegen de steunpilaren en machinerie van onze welvaart en beschaving te gaan pleiten? Moet het naar matigheid toe? Maar dan zakt het hele zaakje toch immers in elkaar, onze welvaart" Allemaal gebaseerd op onmatigheid en economische groei. Alsof er 70 jaar gelden onderwijs, zorg, steun voor dit en dat, en welzijn zou zijn geweest. Minder, maar dan toch vooral vanwege de oorlog die net achter de rug was. Nee, toeslagen, dat nog niet, want een gezin kon nog rondkomen van wat één kostwinner met één vaste baan binnenbracht. Mensen verwarren 3 auto's voor de deur met welvaart. Ik kijk naar de "lage lonen landen" en denk: "Ten koste van hen."

The Apple
The Apple8 jan. 2022 - 18:05

Herstel: Alsof er 70 jaar geleden géén.... ] Genoeg om een begin te maken met de AOW en de sociale voorzieningen in plaats van die af te breken. Misschien heerste er toen gewoon een andere mentaliteit.

The Apple
The Apple8 jan. 2022 - 18:18

Mijn vader was ingenieur en toch kwam er hoogstens eenmaal in de week vlees op tafel: kip of paardenbiefstuk. Teveel vlees was ongezond, werd mij geleerd. Een auto? Geen denken aan, fietsen is gezond. Mijn vader was wel gek op "het beste van het beste", maar dan moest het wel 20 jaar meegaan." De mode" was een verachtelijk iets... Beter 1x iets goeds. Ik kwam er pas achter hoeveel ze op die maniet overhielden toen ze dood gingen. Was dat nou conservatief of super-modern?

dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2022 - 22:09

Mijn vader was ook ingenieur, op de zinkfabriek, The Apple. Wij hadden het goed, heel goed, elke dag vlees (al was dat dan balletje gehakt, saucijsjes, lever, niertjes, alleen op zondag kip, kip was heel duur, en kon je alleen bij de poelier krijgen. Altijd een auto gehad, alleen de directeur en de ingenieurs,dokter, burgemeester en een aannemer of zo hadden een auto,( er reden bijna geen autos nog, op straat kon je rolschaatsen en hoepelen) de arbeiders (die 4 a 5x zo weinig verdienden , dat is nu wel anders) hadden een fiets of brommer. Wij gingen in de zomer naar zee, in een huisje, de arbeiderskinderen gingen vissen in het kanaal, niet met hengel, maar met een stok en snoertje. Matigheid was een must voor die arme arbeiders en veldwerkers en kleine keuterbeortjes (1 varken, 100 kippen 4 koeien), maar gold niet voor ons dus, wij konden het ervan nemen. Nu leeft iedereen net zo goed als wij vroeger, matigheid is niet meer nodig, wat? Wij zouden moeten minderen? En zij dan? Ook de redevoering voor MENOS CARNE vd spaanse minister haalt niets uit, en dat weet hij zelf ook wel, ik vermoed dat hij er iets anders mee voor had dan die matiging.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2022 - 18:19

Ah daar is hij weer, die éne kostwinner! Stuur de meiden niet naar school, en laat ze vooral niet doorleren. Voor je het weet willen ze ook aan het werk. Dat heeft die dekselse Taliban natuurlijk goed begrepen.

The Apple
The Apple10 jan. 2022 - 0:58

dirk den boer - Wij komen duidelijk van andere huize en dat zal dan ook wel de reden zijn waarom ik vlees (al was dat dan een balletje gehakt, saucijsjes, lever, niertjes en alleen op zondag kip) nooit als "de steunpilaren en machinerie van onze welvaart en beschaving" heb leren zien, maar als een hoogst ongezonde habit. En dat zie ik nog steeds zo.

dirk den boer
dirk den boer10 jan. 2022 - 11:10

Dan heb je me niet begrepen Appel, ik ben niet voor onmatig vleesgebruik, vlees is een product, consumptiemiddel, luxeproduct, dus resultaat van een proces, machinerie, dat van mas, mas, mas (meer, meer, meer) inplaats van menos,menos, menos, minder, minder, minder, zie Garzon. Garzon is ook voor menos, niet voor stoppen met vlees (zou heel ongezond zijn, vooral voor kinderen), en een minister van consumptie die voor minder pleit, lijkt mij aan de poten van de welvaartsmaatschappij, van economie dus, kapitalisme, bedrijvigheid, welvaart te gaan zagen, al zal hij dat nooit toegeven.. Hoofdregel die altijd uitkomt in alle landen ter wereld: hoe hoger inkomen, hoe meer vlees (en vakanties, duurdere of meer autos, vaker kleding verwisselen (tweede hands naar derde wereld),duurdere kleding, woning, medicijnen als nodig (of niet, antidepressiva) enz enz. Achter die mateloosheid zet ik dus wlel mijn vraagtekens (katoliek opgevoed, een vd 7 hoofdzondes), en die utispraak van Garzon wantrouw ik. Nog nergens gelezen wat daar achter kan zitten.

The Apple
The Apple10 jan. 2022 - 19:30

dirk den boer:"een minister van consumptie die voor minder pleit, lijkt mij aan de poten van de welvaartsmaatschappij, van economie dus, kapitalisme, bedrijvigheid, welvaart te gaan zagen, al zal hij dat nooit toegeven." O, is dat jouw belangrijkste zorg. Daarvoor gooi je wel allerlei zaken op één hoop die los van elkaar staan, want dan lijkt het tenminste wat. Kapitalisme en welvaart zijn allesbehalve aan elkaar verbonden: het is welvaart voor enkelen ten koste van..... DanielleDefoe - kijk eens aan, nu ben ik steunpilaar van Stalin, maar van de Taliban. Je begint bij mij op de lachspireen te werken.

dirk den boer
dirk den boer11 jan. 2022 - 13:43

"Kapitalisme en welvaart allesbehalve aan elkaar verbonden".....allesbehalve? Noem eens een uitzondering dan, een enkele, waar dus wel welvaart heerst, maar geen kapitalisme? Cuba, Venezuela, Noord Vietnam, Kazachstan? Ik ben benieuwd......

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand8 jan. 2022 - 8:39

Tjonge jonge, echt een doodzonde, die moet weg.

The Apple
The Apple7 jan. 2022 - 21:45

Aleksej : de vraag: "wiens leugens?"., zou je dichter bij de waarheid brengen.

OlavM
OlavM7 jan. 2022 - 17:42

Minister Garzón: “Ik vertel niets nieuws. Ik geef alleen maar door wat wetenschappers zeggen.” Hij verdient een pluim, want hij vertelt eenvoudig de waarheid en is zelfs bereid daartoe in eigen vlees te snijden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2022 - 14:13

Een minister die de waarheid vertelt, dat zou een unicum betekenen.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2022 - 15:02

Of een president.....je moet ook niet zo nu en dan maar een leugentje vertellen, maar de media bestoken met, dat heeft pas resultaat, dat bleek wel....

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 16:01

Dick Laten we vooral de uitzonderingen op die regel als volkomen belachelijk beschouwen. lekker bezig man.

Aleksej
Aleksej7 jan. 2022 - 19:17

Wiens waarheid?

Loet Smit
Loet Smit7 jan. 2022 - 13:26

Ergens in de onderste regionen van de piramide van Maslow hersengymnastiekt de 'kroon der schepping', de moderne westerse mens, met zichzelf en anderen, over dieren willen blijven consumeren, goedkope vliegvakanties, de auto, en het aantal kinderen dat eruitgepoept gaat worden; dat heet dan 'volwassenheid'.

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2022 - 15:50

helemaal onderaan zitten zeker geen autos en vliegvakanties, Loet, wel afwezigheid van honger, kou en pijn. En daar is het zelfs in de bioindustrie bijzonder goed mee gesteld. Kom je wat hogerop, dan wordt het minder, vooral voor kippen en varkens, maar ook wel voor veel mensenkinderen. Ik zit zelf in schaal 4 of 5, niks te klagen dus (maar hoe hoger op die schaal voor jezelf, hoe slechter het vaak gaat met het dier elders natuurlijk, het is een waterbed)

Loet Smit
Loet Smit7 jan. 2022 - 17:21

@dirk den boer: ''Ergens in de onderste regionen'' is natuurlijk wat anders dan ''helemaal onderin'', beste Dirk.

Loet Smit
Loet Smit7 jan. 2022 - 18:21

@dirk ''afwezigheid van honger, kou en pijn. En daar is het zelfs in de bioindustrie bijzonder goed mee gesteld'' Voor wat betreft afwezigheid van honger en pijn is dit een flagrante leugen, overigens (kou ook, als je de transporten mee laat tellen).

dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2022 - 12:49

Honger een probleem in de bioindustrie, Loet? Of pijn (behalve dan dat momentje van staart knippen)? Behalve onze huisdieren, is obesitas juist gewenst bij de varkens en slachtkuikens, ze vreten de hele godganse dag, plus groot deel van de nacht door, om zo snel mogelijk naar slachthuis te kunnen. De moederdieren van die kuikens? Daar zou je gelijk in kunnen hebben, in dat ras is de eigenschap om contsant te blijven vreten, ingefokt, maar dat ten koste van, dus de ouderdieren mogen dat juist niet, ze moeten wel volwassen worden en fokeieren leggen, bij redeljke gezondheid dus, moeten dus wel honger lijden, want dat dwangmatige dat erin is gefokt kunnen ze niet de 24 uur lang daags uitleven, daar heb je dus wel gelijk in.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach7 jan. 2022 - 12:45

Garzón heeft natuurlijk helemaal gelijk. Teveel vee is slecht voor het milieu en dus slecht voor de mens als geheel. Daarnaast kun je het hebben over dierenleed. Als je een dier beziet en behandelt als grondstof - zoals kolen of grind - zonder te blikken of te blozen, dan is dat slecht voor de mens als geheel.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2022 - 13:18

Maar is die Garzon nou bezorgd over de vleesconsumptie, het klimaat of het toerisme? Je kunt zeggen over alle drie, omdat gerelateerd (met dat vlees als oorzaak?), maar geloof dat niet, er speelt iets anders hier vrees ik.

Aleksej
Aleksej7 jan. 2022 - 11:44

@Norsemen 7 januari 2022 at 11:11 ; Zoals Minoes al zegt, die toeristen komen voor het merendeel ook allemaal met het vliegtuig, en daar ligt tegenwoordig ook al een taboe op.En ik denk dat het merendeel van diezelfde toeristen ook liever s'avonds bij hun diner een stukje vlees of vis willen eten, ipv alleen maar zeewier. Nee, het grote probleem is gewoon dat de aarde overbevolkt is.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:06

Met stieren?

dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2022 - 14:53

Of een bordje zeepokken in Oviedo of Santiago, heel speciaal zeegerechtje, en veel duurder dan welk vlees ook, vooral in de Kersttijd. Maar groeit gewoon op de rotsen voor de kust, heel milieuvriendelijk en CO2 neutraal dus (want wordt door menselijke plukkers geoogst, zonder machinerie, wel gevaarlijk beroep, oppassen voor de golven en zeestromen die je mee kunnen sleuren)

Willem D2
Willem D27 jan. 2022 - 11:03

tja je zou ook wat kunnen doen aan de corruptie rondom zonnepanelen in Spanje. https://joop.bnnvara.nl/opinies/spanje-bedondert-eigen-burgers-met-zonnestroom heel veel is er nog niet veranderd hoor

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:05

Ik heb dat al van veel expats ( nederlanders daar) gehoord. Zeer vreemd, ze noemden het ontmoedigingsbeleid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 10:15

Als hij zegt dat hij het voor het klimaat doet is het prima, maar voor de toeristenindustrie iets minder, Toerisme is nl. ook zeer vervuilend immers, zeker als er veel gevlogen wordt.

Aleksej
Aleksej7 jan. 2022 - 8:48

En die toeristen, die komen natuurlijk allemaal op de fiets naar Spanje..

1 Reactie
Norsemen
Norsemen7 jan. 2022 - 10:11

Wat doet dat er toe?

spelregeltoerist
spelregeltoerist6 jan. 2022 - 21:40

Ik eet alleen vegetarische hamburgers, net als mijn zes kinderen.

7 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl7 jan. 2022 - 8:36

Lekker eenzijdig dieet. Nooit begrepen dat vegetariërs toch hamburgers en worst willen eten... Zes kinderen is overigens net zo goed slecht voor het klimaat.

Sustainaboy
Sustainaboy7 jan. 2022 - 10:05

Ach, een hamburger is ook maar een vorm. Je kunt die van allerlei soorten puree maken, bakken, op een broodje leggen met een blaadje sla, tomaat, komkommer, kaas etc, en een heerlijke burger hebben. Wellicht begrijp je het nu wat beter. Waarom wil een vleeseter eigenlijk zijn vlees in hamburger- of worst-vorm eten? ;)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 10:11

Robin Ik heb het idee dat dit grap is!

Norsemen
Norsemen7 jan. 2022 - 10:13

Zes kinderen krijgen, iets slechters voor de wereld is er bijna niet.

Fabius
Fabius7 jan. 2022 - 11:49

@Robin Heyerdahl 9:36 Ze willen niet zozeer hamburgers en worst eten, maar ze eten graag iets dat gebakken of gefrituurd is. Vleesvervangers zijn over het algemeen nu niet bepaald echt gezond te noemen. Ze maken dan ook geen deel uit van mijn vegetarisch dieet. 'Zes kinderen' Een reactie als de uwe lees en hoor ik vaak. En elke keer weer vraag ik me af of dat nu werkelijk waar is. De manier van leven van deze kinderen schijnt dan helemaal niet meer ter zake te doen; het ademhalen alleen al maakt ze 'schuldig'.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jan. 2022 - 11:59

@Minoes ---------------------------- Ik denk het ook.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl7 jan. 2022 - 16:45

Hoi Sustainaboy & Fabius, Ik ben weleens blootgesteld aan Quorn door een vegetarische vriendin. Het feit dat je vlees "opgeeft" maar wel iets gaat eten wat naar vlees smaakt vind ik vreemd. Dat zal wel met aardig wat E-nummers gepaard gaan. Dat je jezelf zit te vergiftigen voor een betere wereld lijkt me ook niet de bedoeling. Hoi Minoes, Denk het eigenlijk ook wel ;) Hoi Fabius, Ja, ik ben niet voor alsnog aborteren maar je hebt je dan toch minstens 3 keer vermenigvuldigd. Dus tenzij ze van lucht kunnen eten, geen onderdak nodig hebben en overal heen lopen wordt het lastig. Natuurlijk, als Spelregeltoerist net zo ruim leeft als Al Gore, wordt het voor de kinderen een stuk makkelijker om de balans te houden: https://abcnews.go.com/Politics/GlobalWarming/story?id=2906888&page=1

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 jan. 2022 - 21:07

minder vlees eten zodat de fossiele brandstoffen de lucht in mogen blijven gaan dat is een beetje het idee

2 Reacties
Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 8:36

Griezel Ik zie het verband niet. Als het alleen uw idee is, is dat niet erg. Maar wanneer u meent dat Garzón die mening is toegedaan, dan mag u dat wel eens nader toelichten.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg7 jan. 2022 - 14:08

...en mensen hun huisdier niet de deur uit hoeven doen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 jan. 2022 - 21:06

En de Paus jammert over de krimp van de wereldbevolking? Niet erg handig.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 8:37

Mening Help. Geen idee wat u wil duidelijk maken.

Ivan61
Ivan617 jan. 2022 - 11:00

Zandb, Jij moet een keer nieuws en achtergronden lezen dan zal je misschien begrijpen. Dan zou jij ook jouw mening kunnen vormen.

adriek
adriek7 jan. 2022 - 13:37

@Zandb als de wereldbevolking blijft groeien is vegetarisch eten uitstel van executie. Groei is niet duurzaam, punt.

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 16:08

Mening Dank voor uw toelichting. Ik ben niet iemand die meteen denkt, als het gaat om kritiek op A: en B dan? Ik heb geleerd dat zoiets een drogreden is. Wat heeft in godsnaam de Paus te maken met Garzón. Wat kan Garzón er aan doen, dat de Paus iets beweert? Sarajlijla "Jij" (ik dus) moet helemaal niets. En al helemaal niet van iemand die blijkbaar geen enkel idee heeft wat een mening is en die in ieder geval feiten en meningen niet eens van elkaar kan onderscheiden. U mag gerust van mening zijn, dat ik mij geen mening vorm. Maar feitelijk klopt dat dus niet. Tenminste, voor wie dat begrijpt.

Eid
Eid6 jan. 2022 - 20:54

En wat als we nou eens met al onze techniek toch een methode vinden om CO2, methaan etc drastisch te verminderen vwb de veeteelt? Of blijven de tegenstanders dan toch actievoeren omdat klimaat slechts een handig argument was, maar ze gewoon willen dat we vegan worden?

8 Reacties
Hernandez
Hernandez7 jan. 2022 - 7:42

De vraag stellen is 'm beantwoorden beste Eid, vergelijk het een beetje met de tegenstanders van kernenergie.

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 8:42

Eid Tja. Iemand die een tegenstander is van vlees eten, zal een tegenstander van vlees eten zijn en blijven totdat er geen vlees meer gegeten wordt, denk ik maar zo. Op dit moment is het klimaat nog steeds een goede reden om de vleesproductie te minderen. In de politiek (en niet alleen daar) is dat ben ik bang een gegeven, dat belangen, principes e.d. argumenten veroorzaken.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl7 jan. 2022 - 8:43

Onwaarschijnlijk. Als u ook nog een manier uitvindt om het vee niet hutjemutje bij elkaar op te hokken, niet volgepompt met antibiotica hoeft te worden om ziekte tegen te gaan, en een manier om hun eten te verbouwen zonder de wereld te ontbossen is er een kansje. Maar er zullen er ook veel zijn die pas tevreden zijn als ons vlees gekweekt wordt. Iets waar ik overigens absoluut niet voor ben. Niet dat ik perse wil dat mijn eten geslacht wordt maar eten uit een reageerbuis vind ik geen prettig idee.

Middenman
Middenman7 jan. 2022 - 9:54

@Eid, dat is onmogelijk. De spijsvertering van dieren kun je niet veranderen. Productie van vlees is heel erg inefficiënt. Daarom zijn we gaan zorgen voor extreem snelle groei (de plofkip, plofkalf en plofvarken) met zo goedkoop mogelijke eiwitbronnen (soja uit gebieden waar het regenwoud is gekapt) en voor zoveel mogelijk productie op zo weinig mogelijk vierkante meters, zodat wij hier in Europa voor veel te weinig geld elke dag ongezond vlees kunnen eten. Ik ben zelf vegetariër maar strijd er zeker niet voor dat iedereen dat doet. Waar ik wel voor wil strijden is dat vlees een 'true price' krijgt, waarin ook alle effecten op het milieu zijn verwerkt. Een europees verbod op het gebruik van soja van buiten Europa, een verbod op de import van vlees van buiten Europa en een stevige europese vleestax. Daarnaast wet- en regelgeving die grootschalige en intensieve veehouderij moeilijk maakt. Vlees hoort een luxeproduct te zijn en voedsel hoort in het algemeen zoveel mogelijk uit de regio te komen.

Sustainaboy
Sustainaboy7 jan. 2022 - 10:00

@Robin. Zomaar een idee: vee laten grazen, dat betekent dan wel minder opbrengst per hectare en dus minder en duurder vlees. Eid: ik ben een tegenstander van de huidige manier van veeteelt, maar heb geen probleem met een duurzame variant. Zoals ik zijn er vast meer op deze wereld, maar ons zie je vast niet snel actie voeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 13:02

Middenman Niet iedereen maar wel de mensen die helemaal geen geld hebben? Vlees mag wel duurzamer en duurder zijn, maar ook nog een extra tax erop vind ik onethisch. Dat is evengoed mensen dwingen. Vlees deed al de intrede doordat juist de jet-set het at. Juist de rijken aten overvloedig vlees. Je wil mensen dus wel dwingen om vegetariër te worden, zij het indirect. Dan mogen ze zich ook nog blauw betalen aan vitamine B12?

Middenman
Middenman7 jan. 2022 - 15:39

@Minoes - bij iedere noodzakelijke verandering geldt dat het nooit zonder pijn gaat. Als we dat niet accepteren kom je nergens. Eén of twee keer per week een stukje vlees zal binnen mijn 'voorstel' in Nederland voor iedereen wel bereikbaar blijven en dat is genoeg voor een gezonde voeding. Voor een gezonde voeding is 500 gram per week het maximum, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Een minimum is er eigenlijk niet, maar met 150 gram per week, een paar eieren, peulvruchten, vis en wat noten zit je perfect. Het probleem is dat een flink deel van de mensen met weinig geld sowieso nu al ongezond eet. Spotgoedkoop vlees versterkt dat alleen maar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jan. 2022 - 8:48

Middenman Die laatste vaststelling spreekt je juist tegen! Gezond eten is voor velen nauwelijks meer betaalbaar. En dan wil je hen dat laatste stukje 'goed' eiwitrijk vlees ook nog ontnemen, door ook dat helemaal onbetaalbaar te maken. Noten groeien hier ook niet aan de bomen.:)

dirk den boer
dirk den boer6 jan. 2022 - 20:31

Hoe zat het ook alweer toen Oprah Winfrey ooit eens in haar show het eten van Hamburgers afraadde? Op persoonlijke titel, ja dat is makkelijk, maar een minister heeft tegenwoordig sowieso weinig impact natuurlijk Youp van het hek weer wel, de nieuwe garde influencers ook. En wat kun je verwachten van Spaanse overheidsfiguren, waar Isabel Diaz Ayuso (burgemeester Madrid) het koloniale verleden van Spanje onlangs gewoon nog prees vanwege het brengen van geloof, beschaving en vrijheid daar..?? (vandaag in de nrc)

1 Reactie
Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 8:45

dirk Wat kun je verwachten van Spaanse overheidsfiguren, 'waar' één iemand blijkbaar niet deugt? Geen idee. U hebt daar blijkbaar wél concrete ideeën over. En dat was het dan.

Tom Meijer
Tom Meijer6 jan. 2022 - 20:31

Garzón heeft natuurlijk zondermeer gelijk.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen7 jan. 2022 - 10:16

Hoe kan iemand met meer dan één hersencel denken dat hij niet gelijk heeft.

KM2
KM26 jan. 2022 - 19:59

"Consumentenzaken eind vorig jaar dat mensen minder vlees moeten eten om de opwarming van de aarde af te remmen." Niet alleen de vleesindustrie, de gehele keten van de voedingsindustrie moet je van top tot teen veranderen wil je iets bereiken. Het woordje industrie er uit halen en vooral regionaal werken. En Spanje heeft een hele mooie (vegetarische) keuken.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 jan. 2022 - 21:09

Maar nu noem je trouwens een land die een hele mooie niet-vegetarische keuken heeft

dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2022 - 12:14

Er is maar een land met een mooie, rijke en oude vegetarische keuken, en dat is India, met zijn nadruk op peulvruchten (dhal soepen in grote vercheidenheid), zijn bloemkoolsoep en uitgebreid groente en fruit ingredientenpakket. Anders dan in modern Europa, is dit geen luxe, ethisch product daar maar pure noodzaak, er is gewoon te weinig grond om de enorme bevolking met ook nog eens veel vlees te voeden, als je 1000m2 per persoon hebt voor landbouw, ga je daar niet ook nog eens veevoer of gras op zetten, maar alleen plantaardige spullen. Die paar koeien komen toch wel aan hun gerief aan wegkanten en op stortplaatsen(al zullen ze niet vet worden) en hielpen tot voor kort toch vooral als ploegdieren en dorsers op e akkers.

dirk den boer
dirk den boer11 jan. 2022 - 14:30

n de nrc van 4 jan lees ik: (in Een Schat van een Vervuiler, Sarah Ouwerkerk): Een kat heeft voor zijn voedsel 1000 m2 land nodig. Dat klopt niet natuurlijk (Nederlanders hebben nauwelijks meer dan dat voor hun luxe pakket aan voedsel, China maar 800 m2 arable land voor menselijke voeding aleen dus), maar toch, geeft te denken wat onze gezelschapsdieren en lieverdjes niet allemaal verstouwen, en aan aanpsraken op land en produktiecapaciteit opeisen, in een wereld met 800 miljoen hongerenden (of meer inmiddels met die Corona?).