Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Spaanse dictatorjager Garzon steunt Assange

  •  
25-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Assange.jpg
Baltasar Garzon werd bekend toen hij als onderzoeksrechter een arrestatiebevel uitvaardigde tegen Pinochet
Wikikeaks-oprichter Julian Assange wordt vanaf nu bijgestaan door de bekende Spaanse jurist Baltasar Garzon. Assange zit momenteel nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen van waar hij zijn uitlevering aan Zweden wil uitvechten.
Garzon was onderzoeksrechter in Spanje en werd in 1988 bekend toen hij een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense oud-dictator Pinochet. Ook vervolgde hij de Baskische terreurgroep ETA en, symbolisch ook tegen Osama bin Laden.
De Spaanse jurist werd begin dit jaar uit zijn functie gezet nadat hij in het kader van een onderzoek naar corruptie bij onder meer de regerende partij Partido Poular, verdachten en advocaten had laten afluisteren.
Alle Britse autoriteiten zijn nu akkoord met het feit dat Assange uitgeleverd mag worden aan Zweden. Vanuit de ambassade van Ecuador probeert de wikileaks-leider alsnog zijn uitleveren aan te vechten. Assange wordt in Zweden verdacht voor verkrachting en aanranding van twee vrouwen. NOS: Jurist Garzon staat Assange bij
cc-foto: Acidpolly / Casa America Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Sternenstaub
Sternenstaub25 jul. 2012 - 9:35

Een dergelijke vijand van dictators, is een degelijke vriend van de mensheid. Zeker daar hij gerechtigheid zocht namens de vele slachtoffers van sociopaat/psychopaat/massamoordenaar Pinochet, met als saillant, veelzeggend feit, dat de uiterlijk altijd onberispelijke, maar extreemrechtse, militaristische dictator, die een sadist was, zich een fanatiek aanhanger en uitvoerder betoonde van de neoliberale doctrine, dat dodelijke dan wel invaliderende ideologische virus uit Amerika dat een wereldwijd sociaal-economisch epidemie veroorzaakte waarvan we nu de crisis op allerlei manieren, vaak zelfs letterlijk aan den lijve, ondervinden. Wellicht herkent Garzon in Assange een strijder tegen dit ideologische virus, deze dictatuur op wereldschaal, deze nog steeds verder groeiende giftige macht-en-geld octopus die de vrijheid, de wereld steeds meer om zeep helpt. Hiermee krijgt Assange hopelijk dus een veel grotere kans. De grootse kans waarschijnlijk die hij ooit zal kunnen krijgen. Want men is werkelijk van alle kanten uit op zijn bloed, zijn definitieve val, wellicht zelfs zijn einde, en men is bereid daar alles voor te doen, en dat is eng, gezien de macht van, en de machtige samenwerking tussen de vijanden van Assange. Wij kennen deze vijanden namelijk beter als de overheden, autoriteiten van de ons zo vertrouwd ogende, z.g. democratische rechtsstaten. Hoe dan ook, wie hier nu de échte vijand is, zal mogelijk niet bepaald worden door de een of andere, hoogstwaarschijnlijk toch heimelijk partijdige rechter, maar door de objectieve geschiedschrijving die uiteindelijk altijd volgt. http://www.sap-rood.be/cm/index.php?com_sectionnav&view=article&Itemid=53&id=1174&25262099bab4e2695d2f6af7274e90c1=5c0f347492716d0d5ab13b33dd8281ba

rgeurtsen
rgeurtsen25 jul. 2012 - 9:35

Kan iemand mij vertellen waarom Assange niet per video kan worden verhoord? Dat gebeurt bij belangrijke zaken. Het is vaak genoeg gedaan zodat alle juridische haken en ogen kunnen worden afgedekt.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jul. 2012 - 9:35

Per video verhoren doen ze het alleen bij de grote pooiers en vrouwenhandelaars, bij een potje vrijen moet Assange toch zelf verschenen voor de rechter. eEerlijk is eerlijk!

JanVG2
JanVG225 jul. 2012 - 9:35

Getuigen wel, verdachten niet

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jul. 2012 - 9:35

Garzon is een hele goeie. Bij het programma LEVY & de Laatste Nazi's, waarbij te zien is dat uitlevering van oorlogsmisdadigers vanuit Duitsland aan Nederland vrijwel onmogelijk is doordat die oorlogsmisdadigers inmiddels dankzij een wet van Hitler staatsburger van Duitsland zijn geworden, besefte ik nog eens extra hoe doorzichtig het is dat Assange aan Zweden (en daarna ongetwijfeld aan de VS) uitgeleverd zou moeten worden omdat hij zinder condoom heeft gevreeën...

1 Reactie
RonVa
RonVa25 jul. 2012 - 9:35

U zult het waarschijnlijk niet zo bedoelen maar de relatie met beide zaken is dat een misdadiger (of verdachte) niet wordt uitgeleverd om terecht te staan. Of dat nou door een wet is, of door het gericht tegenwerken van de verdachte zelf. De aanklacht is trouwens verkrachting en aanranding. Niet sex zonder condoom. Prima dat hij veel openbaar en bespreekbaar heeft gemaakt, maar dat betekend natuurlijk niet dat je boven de wet staat. Zweden is een moderne democratie met een prima rechtssysteem, respecteer dat dan ook.