Joop

Spaanse coach cancelt topvoetballer Jenni Hermoso die strijdt tegen seksueel geweld

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1670 keer bekeken
  •  
ANP-476445860

Montserrat Tomé, bondscoach van het Spaanse nationale vrouwenelftal, weigert Jenni Hermoso op te stellen tegen in de wedstrijd komende vrijdag tegen Zweden voor de  Nations League. Volgens Tomé moet de topvoetbalster die een klacht wegens aanranding heeft ingediend tegen voetbalbobo Rubiales "beschermd worden". 

Hermoso is het daar absoluut niet mee eens. “Beschermen voor wat?”, schrijft ze in een verklaring die geen misverstanden laat bestaan. “We zijn al weken, maanden op zoek naar bescherming door de RFEF die nooit geboden is. De mensen die ons nu vragen hen te vertrouwen, zijn dezelfden die maandag een selectie maakten met speelsters die hadden gevraagd om NIET te worden opgeroepen.”

jenni

De nieuwe coach nam namelijk nog een opmerkelijk besluit. Vijftien speelsters die in staking zijn tegen de seksistische cultuur bij de voetbalbond worden toch opgeroepen. Volgens de reglementen van de bond mag zo'n oproep niet geweigerd worden. De speelsters stappen nu naar de rechter om te voorkomen dat ze op moeten draven. 

Iker Casillas (42), goed voor 167 caps voor Spanje en de doelman bij de gewonnen EK’s (2008 en 2012) en WK (2010), uitte op Twitter kritiek op de Spaanse voetbalbond. “Het wordt steeds erger bij de RFEF”, schreef de voormalige doelman van onder meer Real Madrid. “Naar aanleiding van de selectie willen we vanuit de AFE onze verbazing uitspreken over het gebrek aan dialoog van de RFEF tegenover het meerderheidsstandpunt van de speelsters. Het is onbegrijpelijk dat een instantie die, zoals het de voorbije tijd verklaarde, van plan was open te staan voor dialoog en consensus, opnieuw zo’n houding aanneemt tegenover de speelsters. Vanuit de AFE roepen we de RFEF op om te stoppen met druk uit te oefenen op de speelsters en na te denken over de redenen waarom de opgeroepen speelsters niet meer willen uitkomen voor hun land.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Viso
Viso19 sep. 2023 - 23:09

Best wel apart. "Protect me from what? And from Whom?" Je bent in bescherming genomen maar ziet zelf geen reden daartoe om vervolgens in je verklaring aan te geven dat je al weken, maanden gezocht hebt naar bescherming van of door de RFEF? "we have been searching for weeks-months, even -for protection from the RFEF that never came".

2 Reacties
Zandb
Zandb20 sep. 2023 - 7:05

Viso Vragen om steun en 'een optreden tegen' vind ik toch iets heel anders dan "in bescherming nemen". Dat laatste klinkt wel heel erg alsof je over vrouwen kunt beschikken, met als extreem gevolg dat je die natuurlijk gewoon en vooral ongevraagd op de mond kunt kussen.

Push the sky away
Push the sky away20 sep. 2023 - 11:41

@Viso Misschien lees je slecht of misschien heb je gewoon geen zin om het te begrijpen. Die vrouwen hebben maandenlang gevraagd om iets te doen aan misstanden, met Rubiales als meest in het oog springende voorbeeld. En dan komt zo'n trainer, nadat die vrouwen met de nodige schade zelfs alle kastanjes uit het vuur hebben gehaald, ongevraagd nog eens aankakken met een macholulverhaal over bescherming? Volkomen terecht dat Hermoso een schijnwerper zet op deze hypocrisie.

Jozias2
Jozias219 sep. 2023 - 16:01

Dus als ik het goed begrijp zijn de vrouwen die geselecteerd zijn boos omdat ze geslecteerd zijn en is de vrouw die niet geslecteerd is boos omdat ze niet geselecteerd is.

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 sep. 2023 - 18:22

Het was voorspelbaar dat jij de Hermoso's statement zou terugbrengen tot 'boos omdat ze niet geselecteerd is'. Niet omdat je niet kunt lezen (dat kun je wel) maar omdat jij sport alleen ziet in termen van winst en verlies en geselecteerd, niet geselecteerd. En je overal de daders van grensoverschrijdend gedrag de hand boven het hoofd houd. Tenminste als die daders man zijn.

Mirzas
Mirzas19 sep. 2023 - 19:12

@Jozias, als ik het goed begrijp (en dat doe ik) adresseert Hermoso de inconsistentie en het machtsmisbruik van de RFEF. Jouw reactie getuigt van simplisme. Met de achterliggende intentie die je altijd hebt bij dit type discussie, maar nog altijd gênant simplistisch.

Jozias2
Jozias219 sep. 2023 - 22:16

@mirzas Als ze een statement wil maken waarom wil ze dan, in tegenstelling tot de rest van de selectie, geselecteerd worden. Ans ze wel zou zijn geselecteerd was ze dan solidair geweest met de rest van de selectie of zou ze als enige komen opdraven?

Zandb
Zandb20 sep. 2023 - 7:09

Jozias U begrijpt het dus niet goed. Het gaat simpelweg om de redenen (en de implicaties ervan) die de grondslag vormen van die besluiten. Daar kan, nee daar moet je inderdaad heel erg boos om worden. U zit gewoon aan het verkeerde eind te trekken.

MG1968-2
MG1968-220 sep. 2023 - 8:08

@Jozias Jij begrijpt ook dat zij niet is opgeroepen omdat de bond wel inzag dat het onder dwang (die 30.000) laten opdraven van Hermoso's als een boemerang zou terugkomen en de woede van de wereld zou hebben opgeleverd. Want net als de bond zou jij wel hebben opgeroepen onder dreiging van die sanctie als dat mogelijk was en schaart je dus achter de handelwijze van de bond. En daar hoort het zwart maken van Hermoso bij. Een taak die je met verve op je neemt. Applaus Jozias. Volgens jou en de bond zit het moreel defect bij haar. Het ligt omgekeerd. En hier toon je het weer. Nee. Ze was niet komen 'opdraven'. Maar de reden waarom ze niet was opgeroepen is leugenachtig. Niet ingezet om haar te beschermen (niet nodig) maar om de bond zelf uit de wind te houden.

Markzelluf
Markzelluf19 sep. 2023 - 12:30

Tja, voor revoluties en oorlogen zijn soms kleine, eigenaardige aanleidingen. Dit is er zo eentje. Hoe vervelend ook voor Hermoso, ze vervult hier een belangrijke rol bij het bereiken van normale omgangsvormen tussen mensen, zoals tussen mannen en vrouwen. Het lijkt me dat alle vaders van dochters, zoals ik, alle vrouwen en alle mannen met een beetje gezond verstand dat alleen maar kunnen toejuichen. Prima als je elkaar op de mond zoent of wat doen ook, als je dat beide leuk vindt. Maar anders kan het niet.

Olav Meijer
Olav Meijer19 sep. 2023 - 10:59

De Spaanse voetbalsters laten zich niet klein krijgen! Zoals ik al eerder schreef: "De Spaande voetbalvrouwenselectie is onderhand een geduchte, internationaal opererende feministische actiegroep."

8 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer19 sep. 2023 - 10:59

Spaande = Spaanse,

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen19 sep. 2023 - 11:10

Wil ik nou naar een elftal feministen kijken of naar een elftal voetbalsters? Voorlopig maar geen van beide als dat niet duidelijk wordt.

Vuurrood
Vuurrood19 sep. 2023 - 11:44

Rob Matthijssen: Jij wil helemaal niet naar vrouwenvoetbal kijken maar durft dat niet toe te geven. Een elftal voetbalsters kunnen geen feministen zijn of andersom? Dat noemen we gewoon bekrompen kortzichtigheid of een aangeboren angst voor vrouwen.

MG1968-2
MG1968-219 sep. 2023 - 11:46

"Wil ik nou naar een elftal feministen kijken of naar een elftal voetbalsters?" Het antwoord is simpel. De voetbalsters voetballen als ze zich binnen de organisatie weer kunnen opstellen als voetbalsters, anders voetballen ze niet. Dus als je ze op het veld kunt bekijken zijn het voetbalsters.

Rick Hofland
Rick Hofland19 sep. 2023 - 12:17

Damesvoetbal zou een stuk leuker kijken zijn als het veld 2/3 zou zijn van het veld waar de heren op spelen. Zelfs voor de meeste vrouwelijke profs zijn de afstanden net wat te groot om een bal op tempo te spelen.

Vuurrood
Vuurrood19 sep. 2023 - 13:49

Rick Hofland: Voor de meeste keukenkampioenclubs en een groot gedeelte van de eredivisieclubs is een pupillenveld nog te groot.

Zandb
Zandb19 sep. 2023 - 14:46

Rob Wat mij betreft is het een wel een heel vals dilemma wat u oproept: "Wil ik nou naar een elftal feministen kijken of naar een elftal voetbalsters?" In feite is maar een die op die wat mij betreft onzinnige vraag antwoord kan geven: U zelf.

Zandb
Zandb19 sep. 2023 - 14:47

Rick Wat heeft de grootte van het veld en/of de aantrekkelijkheid van het vrouwenvoetbal in vredesnaam met deze kwestie te maken?