Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Carnavalsvierders verkleed als nazi’s en gevangenen concentratiekamp

  •  
26-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
818 keer bekeken
  •  
jodenspanjecarnaval
De Israëlische ambassade in Spanje heeft haar afschuw uitgesproken nadat een carnavalsgroep uit Campo de Criptana, ten zuiden van Madrid, dit jaar de Holocaust als thema had gekozen. De Spaanse carnavalsvierders hadden zich uitgedost als nazi’s en gevangenen van een concentratiekamp. De ‘gedetineerden’ dansten op discomuziek terwijl ze met Israëlische vlaggen zwaaiden. De VRT schrijft:
"Centraal op de carnavalswagen stond een zevenarmige Joodse kandelaar met aan beide kanten een schoorsteen die moest verwijzen naar de ovens waarin de slachtoffers in de concentratiekampen werden verbrand. Op de carnavalswagen in kwestie stond een boodschap te lezen dat het een eerbetoon was “voor de 6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die gestorven zijn in de Holocaust. Ze blijven voor altijd in onze gedachten”."
‘Banalisering van de Holocaust’, oordeelt de Israëlische ambassade in Madrid. “Europese landen moeten de strijd aanbinden met antisemitisme.”
Afgelopen weekend kwam ook de carnavalsoptocht in het Belgische Aalst onder vuur te liggen. Voor de zoveelste keer waren daar joodse karikaturen te zien. De deelnemers aan de optocht hadden zich duidelijk niets aangetrokken van de kritiek van vorig jaar. Zo was er een karikaturale jood te zien die op een kist met diamanten zat en ‘joden’ die het lichaam hadden van insecten (‘klaugmieren’).
Tegen Het Laatste Nieuws verklaarde een van de betrokken feestvierders:
" “We hebben niet de bedoeling iemand te kwetsen”, aldus een lid van de groep. “Dit is Aalst. Wij lachen met iedereen. Alleen niet met de Bende van Nijvel, Marc Dutroux en de genocide in Rwanda. Dat was té erg.” En de zes miljoen vermoorde Joden tijdens de Holocaust dan? “Dat is zo lang geleden”, aldus de man. “Ik ben al oud en zelfs ik was toen nog niet geboren. Dat staat toch héél ver van ons af, hé.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.