Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Spaans hooggerechtshof veroordeelt Catalaanse separatisten tot wel 13 jaar cel

  •  
14-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SPAIN CATALONIA

© 2017-10-27 00:00:00 epa06292721 An aerial view shows thousands of people gathering near the Catalan regional Parliament to show their support to a possible independence proclamation during th

Het Spaanse hooggerechtshof heeft negen seperatistische politici en activisten veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. De Catalaanse separatisten zijn veroordeeld voor opruiing en misbruik van overheidsgeld omdat ze in 2017 demonstraties en een referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië organiseerden en ook daadwerkelijk de onafhankelijkheid van de deelstaat uitriepen, waarna de Spaanse regering ingreep en het bestuur overnam.
De strafeis tegen de separatisten was nog een stuk hoger. Er was tot wel 25 jaar cel geëist tegen de voormalige vicepresident Oriol Junqueras. Hij heeft met 13 jaar cel de zwaarste staf gekregen. Carme Forcadell, de gewezen voorzitster van het Catalaanse parlement werd veroordeeld tot elf jaar en zes maanden gevangenisstraf. De leiders van onafhankelijkheidsverenigingen ANC en Omnium Cultural zijn eveneens zwaar gestraft, net als vijf voormalige Catalaanse ministers. Een deel van hen zit al bijna twee jaar in voorarrest. Zij zien zichzelf als politieke gevangenen.
De Catalaanse leider Carles Puigdemont vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Hij twitterde na de uitspraak van het vonnis:
"Honderd jaar celstraf in totaal. Barbarij. Meer dan ooit aan uw kant, aan de kant van uw families. We moeten reageren zoals nooit eerder. Voor de toekomst van onze kinderen. Voor de democratie."
De verwachting is dat de Catalaanse kwestie een grote rol gaat spelen bij de komende parlementsverkiezingen, 10 november.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 okt. 2019 - 5:06

Een politiek gemotiveerde uitspraak met disproportioneel hoge straffen voor de legitieme wens van een bevolking om zich af te scheiden. De Basken en Catalanen voldoen aan de definities van het VN-manifest waarin het recht op zelfbeschikking wordt geformuleerd. Er zijn niet zoveel Europese volkeren die hier voor in aanmerking komen, onze Friezen zouden je conform de het manifest ook als een "volk" kunnen definiëren. Dat de EU zich hierin op de vlakte houdt is begrijpelijk, Spanje is een soort van federatie waar de EU ook naar streeft. Misschien is dit een "early warning" en een voorbode wat ons ook te wachten staat als wij uit een federale EU willen stappen.

3 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 okt. 2019 - 5:08

voor de vertegenwoordigers van een legitieme wens

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 okt. 2019 - 13:30

Lefty - dat ging mij ook door het hoofd. Gezien de banvloeken die over het VK uitgesproken zijn misschien niet eens zo gek. Maar goed dat er geen EU-leger bestaat. Stel je voor ze sturen duitse troepen naar Engeland......

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 okt. 2019 - 4:55

@ Frans Kwakman Hardcore EU-federalisten zullen dromen van een Europese "Guardia Civil".

L.Brusselman
L.Brusselman14 okt. 2019 - 21:59

Wat een idioot hoge straffen,hieruit blijkt maar weer ens dat Catalonie wordt onderdrukt en uitgebuit door Madrid.Dat is al honderden jaren hetzelde

Gi Raf
Gi Raf14 okt. 2019 - 16:55

Daar komen die Catalaanse separatisten nog goed weg. In Nederland waren bijvoorbeeld Friezen die de onafhankelijkheid uit zouden roepen wel tot 100 jaar veroordeeld. Niet dat ze zover zouden komen. Als de Friezen de snelweg bij Grouw blokkeren om beroepsklagers uit de hoofdstad buiten de provincie te houden dan worden ze door de machthebbers al in de boeien geslagen en voor de rechter gesleept. En van een strafblad voorzien.

Juppé🎗
Juppé🎗14 okt. 2019 - 16:32

De situatie is hier onduidelijk. Dorpje hier in het Noordoosten is niets aan de hand, behalve iedereen staat op onweer. Burgemeester is er niet. . Niet alleen Barcelona maar ook Gerona zijn nu geblokkeerd. Geruchten gaan vooral over Carles Puigdemont......hij zou al in Catalunya zijn omgeven door honderden burgemeesters en zou in immense optocht woensdag naar parlementsgebouw in Barcelona gaan om daar zijn plaats in te nemen en vervolgens uiteraard te worden opgepakt door de GC.

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 16:09

De hoogte van de straffen bevestigt dat er feitelijk opnieuw sprake is van een burgeroorlog, alhoewel het geweld vooralsnog binnen de perken is gebleven.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗14 okt. 2019 - 19:15

Geen burgeroorlog Katootje.....Catalanen strijden al sinds 1714 vreedzaam voor een redelijke vorm van zelfbeschikking. Ze zijn er bijna maar het kan wel 2114 worden.

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 22:38

Zolang Spanje nog bestaat gaat het om een burgeroorlog.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 1:33

Overig probleem. Er loopt een flinterdunne lijn tussen politiek en recht!

Jabuka
Jabuka14 okt. 2019 - 14:48

Volstrekt bezopen deze straffen. Als je één Europa wil, stap dan af van het nationalisme en laat het regionalisme de ruimte. Regionalisme zoekt als er sprake is van een zekere autonomie altijd meer de samenwerking dan hele landen. Spanje moet zich rot schamen dat zij dit zo meent te moeten bestrijden.

1 Reactie
jandebakker
jandebakker15 okt. 2019 - 11:44

Het enige verschil tussen natiestaten en de eu is de omvang van het aantal regio's dat samenwerkt. En als natiestaten magisch verdwijnen blijven de onderlinge (belangen) verschillen tussen regio's bestaan. Je hebt dan alleen niet meer 27 entiteiten die je op een lijn moet krijgen maar een veelvoud daarvan.

de Boer2
de Boer214 okt. 2019 - 14:43

Spanje en Portugal zijn al lang de twee enige staten op het Iberisch schiereiland.Daar is geen plaats voor een derde staat. Niet voor Basken, niet voor Catalanen, niet voor Andalusiërs, enkel voor Spaanse en Portugese onderdanen. Overigens mag iedere gemeenschap haar eigen cultuur behouden, eigen gebruiken en ook de eigen taal spreken. . Er is geen enkele objectieve reden voor welk separatisme dan ook, enkel voor subjectieve, met andere woorden voor populistische.motieven. Er s sprake van verzet tegen het gezag. Zoals er overal veel verzet tegen gezag en haar dienaren is..En dat verzet komt voort uit onbehagen omtrent de eigen situatie. Het Spaanse gezag woont in Madrid, niet in Moncloa maar daar waar de Cortes zich bevindt, daar waar alle Spaanse burgers worden vertegenwoordigd door Spaanse partijen van links tot rechts. Die kun je kiezen als je Spaans burger bent, dat is de vertegenwoordigende democratie. Daar en daar alleen kunnen wijzigingen worden gerealiseerd. Daar moet je voor buigen. En niet voor gele linten, vlaggen en spandoeken op de straten en pleinen van Barcelona of Girona. Spanje heeft dat systeem sinds de caudillo eindelijk dood ging en Portugal na de anjer revolutie toen het zelfde lot Antonio de Salazar trof. .Wie dat systeem onwenselijk acht, het verraadt, hoort niet thuis in een democratie. Die moet in het gevang. Dat blijkt eens te meer uit de uitspraak van het Hooggerechtshof het geval . Puigdemont kan wel schande spraken, maar dat is wel gemakkelijk. Zelf nam ie de benen. Zijn medestanders zijn veroordeeld, hij enkel bij verstek. De vraag is overigens hoe lang zijn vrijheid duurt, er is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor zijn donquichotterie.

6 Reacties
Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 16:07

Dat geldt natuurlijk voor alle staten, afgezien van het voormalige Joegoslavië.

Henk Joh
Henk Joh14 okt. 2019 - 16:54

Er is zeer zeker een reden. U geeft aan separatisme, daar zit wat negatieve toon aan. Er is echter wel het onvervreemdbare recht op zelfbeschikking. Daarnaast is democratie niet een kwestie dat de meerderheid de minderheid onderdrukt. Daarnaast vraag ik me gezien de politieke benoemingen af of er wel een normaal proces te verwachten was

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 okt. 2019 - 17:06

'Er s sprake van verzet tegen het gezag' Wie bepaald wat juist gezag is? Madrid? Brussel? Londen?

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos14 okt. 2019 - 17:39

Ik vrees dat je de verschillen in arbeidsethos over het hoofd ziet. Catalanen werken harder dan de rest van de inwoners van Spanje en hebben het gevoel dat ze slaven van Madrid zijn. Ik als Westfries ken dat gevoel ook. De Vlamingen kennen het gevoel nog beter.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 18:22

[Spanje en Portugal zijn al lang de twee enige staten op het Iberisch schiereiland.Daar is geen plaats voor een derde staat] Begrijp ik nu goed dat u Andorra wilt opheffen?

de Boer2
de Boer214 okt. 2019 - 20:01

Aan degenen die rzo vriendelijk eageerden op de mening van de Boer volgend antwoord: Het "onvervreemdbare "recht op zelfbeschikking wordt ingeperkt door de democratisch tot stand gekomen wet. Iemand kan dus wel zelf menen dat ie een recht heeft, maar als dat stuit op wetgeving dan kan dat recht niet worden uitgeoefend. Dat is precies in Barcelona het geval. Een vermeend recht stuit op de feitelijke wet. Het gezag wordt in democratische landen bepaald bij meerderheid van stemmen. In een vereniging is dat eveneens usance. Daarom zijn stichtingen ook niet democratisch en minder wenselijk. De EU is een unie., Ik zou niet meteen zeggen dat Catalanen het hardst werken van alle Spaanse burgers. Ze doen het enkel economisch wat beter, er is minder werkloosheid en de lonen zijn er wat hoger gemiddeld. Maar het leven is er ook duurder. Wat Catalanen willen is de prijzen betalen die men in Portugal rekent. Het verhaal over achterstelling is emotie. In Vlaanderen zie je dat ook: men wil de welvaart niet delen met de Walen. Daarom stemt Wallonië dus PS. Door daarop te speculeren werd N-VA inderdaad de grootste en Jan Jambon de eerste minister van Vlaanderen.Maar hij zit wel in een coalitie, er is geen sprake van een éénpartij systeem. In Vlaanderen heeft men te maken met de praktijk die de wens in de weg staat. Dat u zegt uit west Friesland te komen en zich ook achtergesteld te voelen is mogelijk, gevoelens zijn redelijk vrij. Maar u rept toch ook niet over een referendum, afscheiding en actie voeren? Het uit de EU stappen is verder nogal lastig en tijdrovend, zie het VK. Wie denkt dat het in Catalonië simpel en snel gaat kent de feiten niet goed. En inmiddels is het noord oosten van Spanje dermate pluriform geworden dat onafhankelijkheid een illusie is.

Juppé🎗
Juppé🎗14 okt. 2019 - 14:23

De spaanse regering kan niet schermen met « onafhankelijkheid van de rechtspraak » en zal deze uitspraak op de een of andere manier moeten schrappen. De rechters zijn grotendeels benoemd door de PP regeringen waaronder Rajoy. Net zoals de grondwet van Spanje zit de rechterlijke macht nog vol met Franquistische elementen. De mensen hier in Catalunya ,waar ik momenteel voor mijn hobbie ben, hebben sinds vanmorgen hun gezicht op onweer staan. Ze verdienen dit niet...het streven naar autonomie is steeds met trucjes gedwarsboomd zowel door politici als de hoge raad. Vooral daarom wil men onafhankelijk zijn, maar op een democratische geweldloze wijze. Het enig « geweld » dat al die jaren heeft plaats gevonden is het omkeren van een auto van de Gardia Civil, die hier nog als bezettingsmacht wordt gezien. Niemand werd gewond. Het misbruiken van overheidsgeld bestond uit het kopen van stembussen en drukken van stembiljetten.

5 Reacties
de Boer2
de Boer214 okt. 2019 - 17:28

De Spaanse rechter is, net als zijn Nederlandse collega onafhankelijk. Dus je verhaal van "de Partido Popular heeft een complot beraamd" is toch een beetje fabuleren. En het is niet waar dat de Barcelonezen allemaal zo sip kijken, het kan ook zijn dat je je eigen gezicht vele malen zag weerspiegeld in de vele glimmend gezeemde etalageruiten van de Corte Ingles aldaar. . Dat mensen een uniform dragen veroorzaakt wel vaker afkeer, zelfs Nederlandse politieagenten en brandweerlui merken dat. Maar als je eens glimlacht naar de Spaanse politie en je een café cortado voor ze bestelt en ze zonder hautain te kijken rustig hun sigaretje laat roken , heb je net als de Boer nergens last van, integendeel,

Juppé🎗
Juppé🎗14 okt. 2019 - 18:57

Ach ach Boer, U heeft kennelijk alleen gewinkeld in Barcelona en weet dan ietsvan Catalunya. De politie hier is de Mossos d’Esquadra...daar kun je koffie mee drinken en dat zijn Catalanen. Ik heb het over de Guardia Civil als overblijfsel van Franco. Dat de PP een herberg voor Franquitstes is is geen complottheorie maar realiteit. De Spaanse rechters zijn gewoon niet onafhankelijk. En bij uw volgende vacances.....praat hier eens met boeren.....

Willem D2
Willem D214 okt. 2019 - 19:01

@de Boer Als je je een beetje had verdiept in het Spaanse justitiële systeem, dan had je geweten dat in theorie de Spaanse rechter wel onafhankelijk is, maar in de praktijk helaas niet. Het heeft een reden dat Spanje behoorlijk slecht scoort op internationale corruptie lijstjes. Het falen van het Spaanse justitiële systeem in zijn geheel wordt ook gezien als één van de oorzaken dat de economie nooit echt lekker loopt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 1:44

de Boer Rechters worden voor een groot deel politiek benoemd. De onafhankelijkheid van de rechtsstaat is al lang in het geding! Rechters die corruptie onderzochten van de PP, een partij die Catalonië speciaal in het vizier heeft, het al vanaf Franco zelfs in haar programma heeft staan, zijn gevlucht. Het benoemen van en de invloed op rechters door PP en/of PP aanhang, was en is derhalve nog groot. De PP bestaat voor een groot deel nog uit ex-Franco-aanhangers. Die moeten dus niets hebben van Catalonië, dat zit heel diep.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 1:54

Aanvullend op mijn reactie; Dat nog los van wat je denkt over afscheiding op zich van enige deelgemeenschap. Madrid bemoeit zich met veel meer in de verschillende regio's en heeft zo nu en dan haar 'persoonlijke' voorkeuren. Maar ik kan me zo voorstellen, gezien zijn reacties, dat de Boer ook niets tegen stierenvechten heeft!

itsme3
itsme314 okt. 2019 - 12:12

Er is hoop voor ze. Spaanse couppleger Tejero werd tot veertig jaar veroordeeld, maar al na vijftien jaar vrijgelaten. Aangezien de Catalaanse staatsgreep minder geweldadig was, zouden ze na vijf tot tien jaar weer vrij moeten zijn.

Rick Hofland
Rick Hofland14 okt. 2019 - 12:05

Belachelijke straffen. Maar voor allen die zo maar stellen dat alle Catalanen zich willen afscheiden, besef je dat dit vooral leeft bij de plattelands bevolking. In de grote steden heeft bij de laatste verkiezingen de meerderheid op partijen gestemd die niet voor afscheiding zijn. De populair-vote waar iedereen hier zo voor was na de Amerikaanse verkiezingen zou voor een meerderheid van niet afscheidingsgezinde partijen in het Catalaanse parlement hebben gezorgd, maar door het districten stelsel zit er een meerderheid aan partijen die wel voor afscheiding zijn. En om dezelfde reden dat ik bij de Brexit een 50-plus percentage een verkeerde methode vindt om grote staatkundige wijzigingen door te voeren zou ik een legitiem referendum om afscheiding van Catalonië ook best steunen, maar dan wel met de regel dat pas bij een tweederde meerderheid er een afscheiding plaats mag vinden.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland14 okt. 2019 - 13:41

Nog iets aanvullends. Persoonlijk denk ik dat het zonde voor een stad als Barcelona zou zijn als heel Catalonië zich af zou scheiden. Madrid is de hoofdstad van heel Spanje, maar Barcelona is al meer dan honderd jaar de culturele hoofdstad van de Spaanstalige wereld geweest en dat zal dan gaan verdwijnen en eigenlijk is dat al een beetje in gang gezet de laatste jaren. Barcelona was altijd de toegangspoort voor tot Europa voor alle schrijvers en intellectuelen uit midden en Zuid Amerika. In Barcelona vestigden zij zich, ontplooiden zij zich, Barcelona was zo de informele hoofdstad van alle Spaanstalige. Maar nu er tegenwoordig steeds vaker geeist wordt om alleen nog maar in het Catalaans te schrijven is er een beweging van midden en Zuid Amerikaanse schrijvers naar Madrid dat zo steeds meer de culturele smeltkroes van de Spaanstalige begint te worden. Jammer, zo blijft Barcelona over voor de hordes toeristen waarvan de groei niet te stoppen lijkt en verliest het de uitzonderlijke charme en aantrekkingskracht die het had op de rest van de Spaanstalige wereld.

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 okt. 2019 - 17:12

Skynews: 41% voor een no deal brexit, dus simpelweg kappen. Dan zit de afkeer diep, 33% blijft liever in de EU. de rest wil onderhandelen. Machthebber snappen niet dat je onrust alleen kan ontnemen door de argumenten weg te nemen of er iets tegen over te stellen dat beter is. Niet door een referendum te negeren of door celstraffen tegen politici

tempest
tempest14 okt. 2019 - 11:53

Gaat lekker in de EU met Brexit en de Catalaanse kwestie. Van wat ik van Spaanse vrienden heb begrepen beheerst dit heel sterk de media en splijt het families en vrienden op eenzelfde manier als wat je in VK ziet met Brexit of het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Geeft aan hoe gevoelig dit soort identiteits- en onafhankelijkheids-kwesties zijn. Vind maar een oplossing die de vrede kan bewaren, helemaal niet makkelijk.

Willem D2
Willem D214 okt. 2019 - 11:39

De eerste politieke gevangenen van de EU. In plaats van “Er is wieder da” “El esta de vuelte”

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 11:38

Dan geven ze in Madrid totaal het verkeerde signaal af.

Dr. Drees
Dr. Drees14 okt. 2019 - 11:37

Prima en terecht. Hoogverraad dient bestraft te worden.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 11:44

Hoogverraad? Leg dat eens uit?

tempest
tempest14 okt. 2019 - 12:00

Volgens het Volkskrant artikel: "Volgens het Spaanse Hooggerechtshof hebben de separatisten zich schuldig gemaakt aan opruiing en misbruik van publiek geld. Ze zijn echter niet schuldig bevonden aan rebellie. Het Hooggerechtshof acht niet bewezen dat de Catalanen geweld gebruikten om de onafhankelijkheid uit te kunnen roepen. Daarom is de straf veel lager dan waar het Openbaar Ministerie om had gevraagd." Een straf voor opruiing en misbruik van publiek geld dus, geen hoogverraad. Vraag me trouwens sterk af of het Spaanse wetboek het begrip kent, dat is zeker niet in alle landen het geval.

L.Brusselman
L.Brusselman15 okt. 2019 - 0:13

Vind Dr.Drees dan ook dat die demonstranten in Hong Kong voor 10 jaar opgesloten dienen te worden ?Die maken zich ook schuldig aan opruiing en vernieling. Of wacht die lui in Venezuela die de VS probeerden over te halen hun land binnen te vallen,als dat geen hoogverraad is?

MountEverest
MountEverest14 okt. 2019 - 11:33

De Catalanen zitten al sinds de Vrede van Utrecht (1714) in de problemen. Zij steunden de tijdens de Spaanse Successie Oorlog Habsburge kandidaat en wedden daarmee op het verkeerde paard. De Catalaanse troepen werden gedwongen tot overgave op 11 september 1714 en Filips V werd de nieuwe koning van het land. Kort daarna werden alle Catalaanse politieke instituten en het Catalaans door hem verboden en kwam Catalonië onder militair gezag van de nieuwe koning.

Bernie2
Bernie214 okt. 2019 - 11:22

Ik neem aan dat Catalonië snel een gepast antwoord levert op deze schertsvertoning. Misschien wat Spaanse hoogwaardigheidsbekleders voor zo'n pakweg 15 jaar vastzetten?

1 Reactie
tempest
tempest14 okt. 2019 - 12:11

Ik hoop eerder dat wat meer koele koppen de overhand weten te krijgen en op 1 of andere manier de situatie weten te sussen en weten te werken aan een de-escalerende vredige oplossing. Een referendum zou ook niet ideaal bij dit soort zeer beladen zaken, omdat de partijen nooit echt andermans overwinning zullen accepteren ( zie Brexit ), maar het is zeker te verkiezen boven geweld.

Jerry Bidet
Jerry Bidet14 okt. 2019 - 10:48

De Europese unie zal wel weer angstvallig stilhouden. Terwijl ze op de barricaden staan wanneer ergens een lente uitbreekt, Oekraïne naar het westen gehaald moet worden etc. etc. Maar wanneer het binnen de eigen unie repressie optreedt tegen anders denkenden, dan hoor je zie niet. Stelletje hypocrieten.

8 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet14 okt. 2019 - 10:50

(-het)

Klaas Punt
Klaas Punt14 okt. 2019 - 11:55

Jerry, die EU heeft geen uitgang dus die bemoeien zich niet de bevolking die onafhankelijk wil worden. Dat is jammer want als het straks echt knalt is de puinhoop niet te overzien.

Arend Wortel
Arend Wortel14 okt. 2019 - 14:00

Waarom zou de EU zich achter elke afscheidingsbeweging moeten scharen? De meeste separatistische bewegingen hebben alleen maar ellende veroorzaakt en hebben bovendien vaak onfrisse, extreemrechtse trekjes. Zie Lega Nord, zie Vlaams Blok/-Belang, zie de ETA, zie Milošević en zijn vrienden. Ik begrijp niet dat er hier zoveel sympathie is voor die Catalaanse separatisten. Denken mensen hier soms dat het een leuk links clubje is van frisse, diverse en progressieve underdogs? In mijn ogen zijn het juist nationalisten die met niet al te frisse retoriek groepen mensen tegen elkaar opzetten. Behoorlijk rechts dus.

Klaas Punt
Klaas Punt14 okt. 2019 - 16:09

Arend, zou het zo kunnen zijn dat de bevolking van het gebied Catalonie in meerderheid klaar is met bevoogding? En dus wat anders wil.

Klaas Punt
Klaas Punt14 okt. 2019 - 16:40

Arend, hoe sta je tegenover de protesten in HongKong? Een dezer daten zullen die door militairen onderdrukt worden. Dat begrijp je, dat ondersteun je? Ik ben blij dat die EU niet over een EU-leger bewchikt.

Willem D2
Willem D214 okt. 2019 - 19:05

@Arend, Je hoeft helemaal geen afscheidingsbeweging te steunen, maar om je geweldloze oppositie in de gevangenis te gooien, langer dan een moordenaar in Nederland, is weer het andere uiterste. Kan me niet voorstellen dat iemand die bv in Friesland een vreedzaam referendum organiseert voor de onafhankelijkheid van Friesland hier wegens opruiing veroordeeld zal worden. Gelukkig maar !

L.Brusselman
L.Brusselman14 okt. 2019 - 22:09

Wortel,die "seperatisten"komen op voor hun recht op onafhankelijkheid. Spanje is een bezettende macht,dat hebben anderen hier al uitgelegd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2019 - 5:43

De echte nationalisten zitten in Madrid dacht ik!