Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP zet Lilian Marijnissen op drie

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Ontslagenteller illustreert debat over langdurige zorg
Lilian Marijnissen, dochter van SP-coryfee Jan Marijnissen, heeft ‘de politiek’ met de paplepel ingegoten gekregen. Op haar 17e was ze het jongste raadslid van Nederland, op haar vierde stond ze al op een SP-verkiezingsposter samen met haar vader. Dat ze uiteindelijk ook de Tweede Kamer in zou gaan leek onvermijdelijk. En nu is het zover: de SP heeft Marijnissen (31) op de derde plek gezet. Daarmee is ze vrijwel zeker gegarandeerd van een zetel in de Tweede Kamer na de verkiezingen van volgend jaar en is ze de hoogste nieuwkomer op de lijst, dat meldt het AD. Even getwijfeld heeft ze wel. Bij de vorige verkiezingen vond ze zichzelf nog te onervaren:
“De Tweede Kamer. Hallo! Dat schept zoveel verantwoordelijkheden. Dan moet je meebeslissen over of we in Syrië gaan vechten. Vier jaar geleden vroeg de partij me ook al, maar toen vond ik mezelf echt nog te onervaren. Je moet ook een beetje levenservaring hebben.”
Als vakbondsbestuurder bij vakbond FNV heeft ze de afgelopen acht jaar ervaring opgedaan. Ze heeft nu, vindt ze, genoeg meters gemaakt om in de Tweede Kamer aan de slag te gaan.
Wat ze in Den Haag wil bereiken? In ieder geval geen revolutie binnen de SP ontketenen, maar wel in Den Haag. Wat betreft de vergelijkingen met haar vader, die vast gemaakt zullen worden, zegt ze:
“Ik hoop dat ze een beetje mild zijn, want als ze me met hem gaan vergelijken… Dan wordt het lastig. Ik ben al blij als ik een beetje van zijn politieke inzicht en strijdvaardigheid heb.”
Haar vader heeft verder geen rol gespeeld bij haar beslissing op de Tweede Kamer in te gaan, zegt ze. “Lilian, dit moet je zelf beslissen” zei hij haar. “Ik denk dat hij het met me eens was toen ik mezelf vier jaar geleden te onervaren vond, en ik denk ook dat hij me er nu klaar voor vindt. Misschien denkt hij ook aan de last die ik van zijn schaduw kan hebben, maar dat hoeft niet. Ik schaam me niet voor mijn achternaam, ik ben er hartstikke trots op. En die schijnwerpers kan ik wel hebben. Ik ben het gewend om onder een vergrootglas te liggen.”
Veel SP-kamerleden keren niet terug Tjitske Siderius (34) is het zesde Kamerlid van de SP dat zich bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet herkiesbaar stelt. Dat meldt de Zwolse krant De Stentor zondag. Maandag is de nieuwe SP-concept-kandidatenlijst gepubliceerd, waar Siderius niet op staat. Reden: de Haagse politiek is een slangenkuil.
Andere fractieleden die niet zullen terugkeren zijn Arnold Merkies, Farshad Bashir, Sharon Gesthuizen, Paul Ulenbelt en Harry van Bommel. Laatstgenoemde is samen met SGP-leider Kees van der Staaij het langstzittende Tweede Kamerlid.
Het opstappen van de fractieleden biedt de nieuwe SP-voorzitter Ron Meyer de ruimte om de fractie te vullen met ‘straatvechters’. In een interview met NRC zei hij eerder dat binnen de fractie meet ‘de rauwheid van de straat’ voelbaar wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.