Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP wil PvdA2 worden

  •  
02-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Terwijl de PvdA zich weer als links profileert, proberen Marijnissen en Kox die partij nu rechts in te halen
Jan Marijnissen en Tiny Kox hebben een nieuw plan voor de SP. Regeringsdeelname is eerste prioriteit. Voor ministersposten of zelfs het premierschap willen ze overal over praten. De pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg, niets is heilig meer. Er moet zelfs een nieuwe naam komen. Misschien is PvdA2 een goede naam, want met de nieuwe strategie gaat de SP precies doen wat het de PvdA altijd verweten heeft.
De SP moet niet langer een socialistische strijdorganisatie zijn, maar een sociaaldemocratische partij, aldus de partijtop. Tiny Kox en Jan Marijnissen, die al meer dan 30 jaar de partij besturen, zetten nu de laatste stap in de metamorfose die de SP de afgelopen jaren heeft ondergaan: van activistische tegenpartij tot middenpartij die koste wat kost wil regeren. Vandaag gaan ze nog een stapje verder: de naam van de SP moet ook veranderd worden. Misschien in de ‘Sociale Partij’, omdat socialistisch mensen afschrikt.
Ouder De Tiny Kox en Jan Marijnissen van 30 jaar geleden zouden zichzelf waarschijnlijk niet herkennen. Zij zijn er in geslaagd al die jaren de touwtjes in handen te houden en de partij is samen met hen ouder en gematigder geworden. Nu zij zestigers zijn is het blijkbaar tijd om de laatste restjes socialisme te begraven.
Snelweg De SP heeft nu wethouders in het hele land en ook in twee provincies bestuurt de SP. In Leiden vormen ze samen met de VVD, het CDA en D66 een coalitie. In de vorige periode stapte de SP uit een linkse coalitie vanwege een tramlijn door de binnenstad. Nu hebben ze ingestemd met een snelweg vlak langs een woonwijk. Tijden veranderen.
Tevreden Terwijl de PvdA zich weer nadrukkelijk als links profileert, willen Marijnissen en Kox de PvdA rechts inhalen en zich zo in het politiek midden nestelen. Het meest opvallende is dat de leden en de kiezers van de SP Kox en Marijnissen blijven volgen. Er lijkt nauwelijks discussie te zijn over de koers. Geen vernieuwingsbewegingen of roerige partijcongressen bij de SP. Wat ledendemocratie betreft lijkt de SP in niets op de PvdA. Toch blijven ook de kiezers tevreden. De SP lijkt zelfs de grootste partij te kunnen worden. 
PvdA2 De vraag is natuurlijk hoe lang dat nog duurt. Het imago van de partij, dat in de afgelopen jaren zorgvuldig is opgebouwd, zal de partij nog een paar jaar goed doen. Daarna zal het beeld van meeregerende middenpartij toch de overhand krijgen. Dan zouden er maar zo een paar strijdlustige dertigers op kunnen staan die de SP van links gaan bestrijden. Eigenlijk is de SP dan pas echt de PvdA2. 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.