Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP-voorzitter Meyer wil geen linkse samenwerking in Europa

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Het opmerkelijke anti-Timmermansspotje van de SP is bedoeld om een einde te maken aan het streven naar linkse samenwerking binnen de Europese Unie. Dat heeft SP-voorzitter Ron Meyer in Trouw verklaard.
"“Ik geloof niet in linkse samenwerking”, zegt SP-partijvoorzitter Ron Meyer, in een toelichting op een filmpje waarin zijn partij de Europese PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans frontaal aanvalt. Meyer noemt de PvdA “een zogenaamde linkse partij”. (…) Volgens Meyer is er in Nederland ‘maar één linkse partij: de SP’. “Er is één sociale partij die kritiek uit op de EU. De SP was in 2005 al tegen de invoering van de Europese grondwet, waar Timmermans aan heeft meegeschreven.” Na het online verschijnen van dit artikel belt Meyer om zijn woorden te nuanceren. Hij zegt ‘Europese samenwerking’ met de PvdA te hebben bedoeld, met de sociaaldemocraten in Den Haag wil hij wel nog samenwerken als het bijvoorbeeld over de pensioenen gaat. Zijn andere woorden zwakt hij niet af."
Volgens Trouw staat het spotje duidelijk voor de koerswijziging die de partij is ingeslagen:
"Tijdens de laatste partijraad, eind maart, klaagden lokale bestuurders dat de partij onderdeel van het establishment is geworden. De partij moest weer een onversneden populistisch geluid laten horen. Meyer concludeerde toen dat de SP weer de ‘electorale middelvinger’ moet worden, een rol die nu wordt vertolkt door Forum voor Democratie."
Van de linkse partijen zitten PvdA en SP het minst vaak op dezelfde lijn bij stemmingen in het Europees parlement bleek deze week uit onderzoek van de Volkskrant naar het stemgedrag van de partijen tussen 2014 en 2019. Uit dat onderzoek werd ook duidelijk dat van alle Nederlandse partijen in het parlement de SP het minst vaak een duidelijk standpunt inneemt. Bij een kwart van de stemmingen was de partij niet aanwezig of onthield zich van stemming. Daarmee is de SP een buitenbeentje: “De Nederlandse parlementariërs zijn vaak aanwezig en laten stemmingen maar zelden lopen. Vooral het enige lid van de Partij voor de Dieren is bijna altijd aanwezig en miste maar 3 procent van alle stemmingen,” aldus de krant.
Bij Pauw sprak Meyer woensdagavond van de ‘Eurofiele bende’ doelend op PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans (vanaf 21:20). De woordkeuze is opvallend omdat de SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zich afgelopen weekend juist beklaagde over de toon van het debat als het om Europa gaat.
Meyer stelt dat het campagnefilmpje als satire is bedoeld en stelt dat de kritiek op het spotje zich richt op de vorm “en niet op de inhoud”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (179)

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 21:39

Gezien de woedende reacties was dat filmpje natuurlijk schot in de roos, want dat was zonder enige twijfel de bedoeling. Ik denk niet dat ze bij de SP de illusie hadden dat de PvdA-ers er om zouden kunnen lachen. En het optreden van Ron Myer bij Pauw was natuurlijk ijzersterk, ongeacht wat de PvdA-ers daarvan zeggen. Raar dat ze nog steeds niet in de gaten hebben dat ze elke geloofwaardigheid verspeeld hebben. Alsof je een hoer reclame hoort maken voor echte liefde.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mei 2019 - 6:19

"Alsof je een hoer reclame hoort maken voor echte liefde" . Die houden we er in.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 13:59

Ik vond het optreden van Ron bij Pauw ronduit zwak, een argumentatie die zo gezocht en ongeloofwaardig overkomt en op een buitengewoon onsympathieke en kleurloze manier gebracht, dit gaat niet goed aflopen.

Spanveer
Spanveer10 mei 2019 - 9:10

Wat een opwinding over een satirisch bedoeld filmpje. De SP is niet geïnteresseerd in linkse samenwerking in de EU en vertrouwt Frans Timmermans niet. Dat is hun goed recht. Ik ben ook niet overtuigd van de goede bedoelingen van Timmermans. Op Joop veroorzaakt het filmpje alvast de derde wereldoorlog. Big deal.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:16

Multinationals lachen zich al jaren rot. Het is toch werkelijk om te kotsen dat een voorman van de "linkse" PvdA kompleet in bed ligt met het grootkapitaal en achter de meest abjecte handelsverdragen staat.

5 Reacties
JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:18

Bedoeld als reactie op Frits Jansen.

Norsemen
Norsemen10 mei 2019 - 10:39

Het grootkapitaal, wat een prachtig woord is dat toch. Ik moet wel altijd een beetje lachen om mensen die dit woord serieus gebruiken.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 4:47

@ Norsemen De vertegenwoordigers van het grootkapitaal lachen zich ook rot om jou.

Norsemen
Norsemen11 mei 2019 - 14:46

Dan lachen we allemaal, ook prima.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 22:43

Ik deel uw masochisme niet.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:13

Van linkse samenwerking kan binnen een verbond met de PvdA ook geen sprake zijn. Hetzelfde geldt, in meer europees verband, voor de SPD of andere salonsocialisten.

kipzonderkop
kipzonderkop10 mei 2019 - 6:51

''SP-voorzitter Meyer wil geen linkse samenwerking in Europa'' Wat de SP betreft in ieder geval geen samenwerking met partijen die voor verkiezingen links lullen en na de verkiezingen rechts. Rechts zakken vullen. Dat noemt zich dan ''progressief''. De eigen rechtse zakken gezeten op de vurig gewenste pluche EU zetels en die van hun sponsors door met beleid te komen dat haaks staat op de belangen van arbeiders. Zoals bijvoorbeeld het tegen de markt in super laag houden van de rente waarmee de verplichte arbeiders pensioenen compleet kapot gemaakt worden. Super voordelig natuurlijk voor de rijken die goedkoop poen kunnen lenen voor hun villa's en ondernemingen maar de arbeider die steeds hogere (huur) woonlasten heeft, en minder pensioen/stijging inkomen gaat er onderdoor. https://nos.nl/artikel/2280955-pensioenfondsen-houden-hart-vast-voor-lager-pensioen.html Of vrij verkeer van arbeiders in de EU om de diepe zakken van de rijke werkgevers te vullen met arbeiders die onder de prijs werken in den vreemde. En hun thuisland compleet naar de bliksem laten gaan omdat daar geen arbeider meer te vinden is die het land kan helpen opbouwen. https://www.mo.be/analyse/wat-het-snelst-krimpende-land-van-europa-ons-kan-leren

Sonic2
Sonic29 mei 2019 - 21:42

Ik begrijp de SP wel. Er zijn een aantal hier die zich niet in de positie van de SP willen verdiepen. Ten eerste is samenwerking te romantisch gesteld. De PvdA heeft er de afgelopen 20 jaar alles aan gedaan om de SP klein te houden. Het is via de media gespeeld. Melkert riep op geen SP moties te steunen. Kok noemde de SP extreem links en Timmermans noemde ze communisten. SP zou geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. De PvdA deed ook erg weinig toen de SP buiten de boot viel in 2006. Hetzelfde met Klaver en Asscher. Dat zijn gewoon electorale concurrenten van elkaar. En als je nog veel verder door redeneert. Dan kan Klaver degene zijn die Asscher en Marijnissen na de politieke uitgang helpt. Ook onderling op links is er gewoon keiharde politieke strijd. Volgens mij doet de SP het enige zinnige wat je in hun situatie kan doen. De keuze is eigenlijk simpel. Of je stemt constructief links die pro EU is. En bovendien dit kabinet waarschijnlijk op een bepaalde manier steun gaat verlenen. Zowel Asscher of Klaver heeft dat benoemd. Of je kiest het alternatieve geluid. Is toch niet erg? Het is een duidelijke keuze voor de kiezer. En het zet druk op Groenlinks en PvdA. Die moeten dit jaar presteren. Ik zie het probleem niet.

johannn2
johannn29 mei 2019 - 19:43

[Citaat] "Meyer stelt dat het campagnefilmpje als satire is bedoeld en stelt dat de kritiek op het spotje zich richt op de vorm “en niet op de inhoud”." Misschien moeten ze het spotje dan maar van een uitgebreide inleiding en een nawoord voorzien. Anders begrijpen de lieve kijkertjes het misschien wel verkeerd. .

JohnVKR
JohnVKR9 mei 2019 - 19:21

Inderdaad Lilian, je bent een populist, je bent een nationalist, en misschien nog wel erger.... In plaats van te vertellen dat we Europa nodig hebben, dat we Europa misschien wel moeten hervormen, maar dat we een flink deel van onze huidige welvaart aan Europa te danken hebben, kiezen jij en Ron Meyer ervoor haat te zaaien tegen Europa en de kiezers lekker op te hitsen. Mijn ouders hebben me heel veel verteld over de armoede in Nederland in de jaren vijftig en zestig. Datzelfde gold in de vooroorlogse jaren. Mede dankzij Europa hebben we een enorme progressie geboekt. Het verhaal dat jij moet houden is: hoe kunnen nog meer mensen van Europa profiteren, hoe maken we Europa sociaal rechtvaardiger? Maar, jij hakt frontaal in op Europa met dit soort stupide filmpjes, vanuit de gedachte dat je daarmee PVV- en FVD-kiezers weg gaat halen. Wat je hier doet staat heel erg ver af van het fatsoen dat links hoort te zijn, en staat heel erg dicht bij het onfatsoen van rechts.

Rode druppel
Rode druppel9 mei 2019 - 17:58

Heb geen enkele behoefte om dit filmpje te zien. Ben klaar met de EU. Ik ga het parlement niet legitimeren door mijn stem uit te brengen. Heb ook geen enkele behoefte aan samenwerking met PvdA en GL.

10 Reacties
Robbels
Robbels9 mei 2019 - 18:32

Succes met uw positie aan de zijlijn.

kipzonderkop
kipzonderkop10 mei 2019 - 7:31

Spijtig dat u niet gaat stemmen, een SP lid onwaardig. Of de democratie nog niet genoeg wordt afgebroken door slechte verliezers van verkiezingen die beweren dat ze de verkiezingen verloren hebben omdat ze niet zijn gaan stemmen. Zoals als bij het referendum over de Brexit waar Britse arbeiders in meerderheid voor leave hebben gestemd en de EU profiteurs het nakijken hebben gegeven. Ook in het VK worden de EU verkiezingen weer spannend omdat er 1 is opgestaan die niet in de pas loopt met het elite kartel van profiteurs. https://www.ad.nl/buitenland/anti-eu-politicus-nigel-farage-vindt-het-tijd-voor-een-comeback~ab7da429/

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:21

@ Robbels Die zijlijn wordt zo langzamerhand wel de hoofdlijn. Het is ook uitermate naief om te menen dat de huidige (europese) politiek nog toekomst heeft. Naief ook om te denken dat jouw mening er per definitie toe doet als je gaat stemmen. PS Ik stem overigens wél.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 11:04

@ JanB 'Die zijlijn wordt zo langzamerhand wel de hoofdlijn. Het is ook uitermate naief om te menen dat de huidige (europese) politiek nog toekomst heeft. Naief ook om te denken dat jouw mening er per definitie toe doet als je gaat stemmen.' Onzin. Zij die niet actief meedoen en initiatief tonen maar boos zijn op degenen die dat wel doen blijven voor eeuwig aan de zijlijn. Het is juist uitermate niaef om te denken dat europa geen toekomst heeft. Internationale samenwerking is absolute noodzaak.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2019 - 11:06

@RodeDruppel ------------------------------- Je kunt beter wel stemmen en dan natuurlijk eurosceptisch. Eurofanaten hopen juist dat eurosceptici niet stemmen. Dat maakt het voor hen veel gemakkelijker. Gun ze dat niet!

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 11:18

O jee, kipzonderkop, dat is nu jammer, niet alleen heb ik besloten dat mijn beste protest tegen die EU is om niet te gaan stemmen, nu ben ik ook nog een onwaardig SP lid. Ter informatie, na 60 jaar de eerste keer dat ik bewust niet mee doe.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 4:48

@ Robbels Je hebt het niet begrepen.

Robbels
Robbels11 mei 2019 - 13:01

@ JanB 'Je hebt het niet begrepen.' - Hetgeen u schrijf is inderdaad onbegrijpelijk.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:02

Voor iemand met de nodige beperkingen in zijn wereldbeeld inderdaad wel. U bent niet de enige trouwens. Het wemelt tegenwoordig van lieden die het niet begrepen hebben en ook nooit zullen berijpen.

Robbels
Robbels13 mei 2019 - 5:00

@ JanB 'Het wemelt tegenwoordig van lieden die het niet begrepen hebben en ook nooit zullen berijpen.' - En wij gaan dus door met het ontwikkelen van de wereld naar onze inzichten en u staat aan de zijlijn nietsdoend boos te zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 mei 2019 - 17:24

Er waait een (extreem)rechtse wind door Europa en Nederland en de SP brengt met zogenaamde satire naar Amerikaans model linkse samenwerking om zeep, een paar weken voor de verkiezingen. Wat nog treurigmakender is, zijn de instemmende commentaren hieronder.

5 Reacties
Stheno
Stheno9 mei 2019 - 17:34

Frans, Het naar voren schuiven als (kansloze) kandidaat Timmermans is een soort nationalisme waar je echt geen brood van moet lusten. Op 28 mei komen de EU bobo's bij elkaar om over topfuncties te praten. Frankrijk en Duitsland hebben hun standpunten al ingenomen.

Jorah
Jorah9 mei 2019 - 17:39

Linkse samenwerking wordt door de PvdA en GL keer op keer om zeep geholpen na de verkiezingen. Elke keer krijgt de SP een dolk in de rug. Deze keer hebben ze ervoor gekozen om zelf een slag uit te delen aan hun linkse collega's en wel voor de verkiezingen. Interresant ook dat satire (ook op deze site) jegens Trump, Baudet, de RKK, de VVD enzovoort altijd met een lach ontvangen wordt maar dat satire vanuit de SP plots een brug te ver blijkt. Dan wordt de SP extremisme verweten.Het woord 'extremisme' degradeert wel erg snel in waarde op deze manier.

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 19:00

Ik stem niet in. In de commercie leerde ik dat het vreselijk zwak is je concurrenten af te kraken. Je moet je eigen kracht tonen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 7:51

@Jorah Het op de man spelen in de politiek, wie die man of vrouw ook is, vind ik een teken van zwakte, iets voor losers. Dat gescheld op de elite, is typisch een kenmerk van het populisme. Ik moet er niets van hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mei 2019 - 6:29

Frits Jansen Dat doe jij zeker ook in de 'commercie' als er een sollicitant bij je komt met een volledig onjuiste instelling en/of benadering van de functie, of t.a.v. een werknemer die niet goed presteert, je zaak naar de filistijnen helpt. Dan ga je hem vast de hemel inprijzen en aanprijzen voor de job bij je meerderen.

Kweeniemaar
Kweeniemaar9 mei 2019 - 17:11

Niveau Orban. En als je wilt dat mensen reageren op de inhoud en niet op de vorm, maak dan ook een spot met inhoud. Helaas kan ik niet zeggen dat ik nooit meer op die partij zal stemmen want dat heb ik een paar jaar geleden al gezegd. Sneue partij. Probeert een populistisch deuntje mee te blazen maar ik denk niet dat de achterban daar op zit te wachten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 16:08

“Kritiek is prima, dat is politiek. Maar op de man spelen: nee.’ Zijn afdeling was de eerste die woensdagavond afstand nam van de video via een verklaring op Facebook. Prompt kwam het verzoek van de landelijke partijtop om het bericht te verwijderen.” Komt hiervandaan https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweespalt-binnen-sp-na-aanval-op-frans-timmermans-in-campagnespot-wij-kunnen-hier-niet-achter-staan~be4b1187/ Kijk eens aan, het democratisch gehalte van de partijtop komt niet verder dan het verzoek het bericht te verwijderen, de sp ten voeten uit.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 15:44

SP-voorzitter Ron Meyer heeft er gelijk in dat de PvdA geen "echt linkse" partij is. (Tell me something new!). Dat vond ik al in de jaren zestig, toen ik voor het eerst mocht stemmen. Ik heb altijd links daarvan gestemd. Maar dat wil niet zeggen dat de PvdA een soort middenpartij is, waarmee wel degelijk in principe samengewerkt kan en m.i. soms zelfs moet worden. Ze is wel progressief te noemen, en samenwerking in een coalitie van PvdA, GL, SP, Dierenpartij, en wellicht DENK en CU, is binnen Nederland zeker mogelijk. Daarom vind ik dit Europa-filmpje over "Hans Brusselmans", behalve kwalitatief zwak tot slecht (zowel inhoudelijk als qua vorm), ook strategisch en tactisch dom. Je roept immers grote weerstand op, ook binnen de partijen waarmee je in principe coalities zou kunnen sluiten. En je kan nóg zo hard roepen dat het alleen om samenwerking op Europees niveau gaat, het werkt onvermijdellijk ook door in de binnenlandse onderlinge verhoudingen. Als de SP-leiding dit niet door heeft, heeft ze een enorm bord voor de kop. Het Europa-fimpje is door dit alles niet alleen een gemiste kans, maar bovendien zelfbeschadiging. En "Schadenfreude" heb ik bepaald niet.

1 Reactie
OlavM
OlavM9 mei 2019 - 15:48

Herstel: "Maar dat wil niet zeggen dat de PvdA een soort middenpartij is,....." moet zijn: "Maar dat neemt niet weg dat de PvdA een soort middenpartij is,....."

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 15:36

Het is wel raar. Karl Marx riep de arbeiders uit alle landen op zich te verenigen, en hun lijflied heette "De Internationale". Als de socialisten niet samenwerken doen de multinationals het wel. Ze lachen zich rot.

Bert de Vries
Bert de Vries9 mei 2019 - 15:32

Even over de woedende reactie op die linkse SP. Het was Rob Jetten, D66, die aan tafel bij Jort Kelder zei dat wij in de jaren 90 werden bevrijd van communisme en socialisme. Marijnissen ook aan tafel, was verontwaardigd en wilde reageren, maar werd het woord ontnomen door Jort Kelder. Communisme en socialisme over één kam scheren, een geliefde strategie van rechts. Net zoals het linken van de SP aan rqcisme. (de SP wil een Nederland 'van vreemde smetten vrij'). Kan blijkbaar zonder commentaar. Zoals er ook nauwelijks commentaar was toen de PVV in haar partijprogramma repte over het socialisme als (nationaal) socialisme. 'in het partijprogramma van de PVV van 2010 stond dat Nederland op 5 mei de bevrijding herdenkt van de (nationaal) socialistische bezetting'. (citaat ThePostOnline). Het item kreeg vrijwel geen aandacht. In de afkeer van het socialisme staan Jetten en Wilders hand in hand.

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 15:15

Geweldig filmpje. PvdA is helemaal niet links meer en heer Timmermans kan nu in de spiegel kijken.

17 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 15:28

@ Sarajlija Jij schrijft: PvdA is helemaal niet links meer en heer Timmermans kan nu in de spiegel kijken. De SP is niet links meer maar extreem rechts. En jij en andere SP aanhang zouden eens in de spiegel moeten kijken.

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 15:38

En de SP slaat linksaf , Baudet achterna. Want dat trekt stemmen. Hopen ze. Ik reken op een genadeloze afstraffing.

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 15:38

Sorry, rechtsaf. Wat maakt het ook uit.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 16:37

'PvdA is helemaal niet links meer en heer Timmermans kan nu in de spiegel kijken.' En waarom zou die dat doen? Als de PvdA niet links meer is (ik neem aan dat je GL ook niet als links meetelt) dan is blijkbaar 90% van Nederland niet links. Want al die mensen stemmen niet op de enige linkse partij van NL: de SP! Waarom zou Timmerfrans moeten luisteren naar de eeuwig klagende 10%?

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 19:06

@ DaanOuwens, SP is extreem rechts volgens jou. Daar moet ik om lachen eerlijk gezegd, Net zo goede satire als filmpje of meen jij dat echt?

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 19:08

@ Frits Jansen, SP is al gestraft door laatste verkiezingen en nu zijn zij terug naar basis. De tijd zal leren.

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 19:14

@ Robbels, Heel goed gezien GL is parttime links. Ik persoonlijk klaag niet en Timmermans hoef helemaal niet naar mij te luisteren. Dat kan hij zelf bepalen toch. Dat neemt niet weg dat hij twijfelachtige politieke richting heeft. Dat wordt dankzij filmpje duidelijk voor mensen die durven te zien.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 21:05

@ Sarajlija 'Dat neemt niet weg dat hij twijfelachtige politieke richting heeft.' - Volgens de eeuwig klagende 10% 'Dat wordt dankzij filmpje duidelijk voor mensen die durven te zien.' - Aldus de eeuwig klagende 10% Het is geen TINA, maar geef mij maar Timmerfrans boven de SP. Iedere dag, elke dag. De alternatieven worden in ieder geval niet geboden door de SP.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:27

Waarom zou Timmerfrans moeten luisteren naar de eeuwig klagende 10%? Omdat die al jaren als enige partij iets zinnigs te melden heeft. Neem al die thema's waartegen de SP zich heeft verzet. Stuk voor stuk zijn de problemen waarvoor door de SP werd gewaarschuwd een feit geworden. Zie migratie, Euro, tot in het ziekelijke doorgevoerde marktwerking en uiteindelijk ook Europa (dwz de EU) zelf. Het wordt tijd dat Nederland electoraal eens met beide benen op de grond gaat staan in plaats van achter neolib prietpraat en fabeltjes aan te lopen.

Ivan61
Ivan6110 mei 2019 - 9:24

@Robbels SP biedt genoeg alternatieven en bestrijdt neoliberalisme met woord en daad. Trouw zijn aan eigen idealen noem je zoiets. Die zet je nooit te koop,

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 11:15

@ JanB 'Omdat die al jaren als enige partij iets zinnigs te melden heeft.' - Aldus een representant van de eeuwig klagende 10%. De rest is het niet me u eens. 'SP biedt genoeg alternatieven' - Niet voor mij. Niet voor 90% voor Nederland. Anders zouden ze wel SP stemmen. 'en bestrijdt neoliberalisme met woord en daad.' - Klinkt meer als windmolens 'Trouw zijn aan eigen idealen noem je zoiets. Die zet je nooit te koop' - Dat is prima. Uw idealen worden niet gedeeld door een meederheid van Nederland. U blijft dus aan de zijlijn.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 17:22

@ Sarajlija Jij schrijft: SP is extreem rechts volgens jou. Daar moet ik om lachen eerlijk gezegd, Net zo goede satire als filmpje of meen jij dat echt? Grenzen dicht en eigen volk eerst. De SP is extreem rechts dus. Geen satire.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 17:29

@ JanB Jij schrijft: Omdat die al jaren als enige partij iets zinnigs te melden heeft. Neem al die thema’s waartegen de SP zich heeft verzet. Stuk voor stuk zijn de problemen waarvoor door de SP werd gewaarschuwd een feit geworden. Zie migratie, Euro, tot in het ziekelijke doorgevoerde marktwerking en uiteindelijk ook Europa (dwz de EU) zelf. De SP heeft niets zinnigs te melden. Jij vindt dat migratie, de euro, marktwerking en de EU een probleem zijn. Exact hetzelfde zegt de PVV en het FvD. Dus de enige partij is het niet. En de kritiek op die 4 thema's is vooral geblaat voor de eigen achterban van de SP-sekte. Het geeft vast een lekker warm gevoel. Maar er is niets dat de SP te melden heeft dat ook maar enigszins bijdraagt aan oplossingen voor de negatieve kanten van migratie, de euro, marktwerking en de EU. Dit filmpje laat exact zien waar de SP voor staat, geen inhoud en kritiek op de man en niet op de standpunten.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 4:50

@ Robbels Je citieert dingen die ik niet gezegd heb. Beetje meer aandacht bij het geven van een reactie zou wenselijk zijn.

Robbels
Robbels11 mei 2019 - 13:06

@ JanB 'Je citieert dingen die ik niet gezegd heb. Beetje meer aandacht bij het geven van een reactie zou wenselijk zijn.' - Doe toch niet zo lichtgeraakt. Ik quoteerde de post van uzelf en Sarajlija in 1x en heb dat van commentaar voorzien. Ik ben inderdaad vergeten om @Sarajlija er bij te zetten. Alsof dat gezien het volstrekt overeenkomstige gedachtegoed tussen u 2 een kapitale blunder is.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:03

"Alsof dat gezien het volstrekt overeenkomstige gedachtegoed tussen u 2 een kapitale blunder is" Ja dat is het inderdaad. Ik heb de pest aan onzorgvuldigheid op schrift.

Robbels
Robbels13 mei 2019 - 5:01

@ JanB 'Ja dat is het inderdaad. Ik heb de pest aan onzorgvuldigheid op schrift.' - Dat lijkt mij toch echt uw probleem. Ik lig er niet wakker van.

Toon262
Toon2629 mei 2019 - 15:10

Toch mooi de doodsteek voor de SP. Lilianne kan weer gebruik maken van haar belangrijkste recht "het aanrecht". Wijlen Pim zei het al "ach mens ga toch koken" Geert en Thierry zullen Meyer eeuwig dankbaar zijn. Dit hadden ze zelf nooit beter kunnen doen. Zomaar gratis ende voor niks in de schoot geworpen. Als je als voorzitter moet gaan uitleggen dat het satire was is het pleit al beslecht. Iedereen verwachtte een naam als PVV of FvD aan het einde. Dus SP gaat een historisch slechte score behalen en Lodewijck is blij. I.p.v. zijn partij is de SP bijna geschiedenis. Vader Jan zal woedend zijn.

8 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 15:41

Dat "koken" zei hij tegen verslaggeefster Wouke van Scherrenburg.

Toon262
Toon26210 mei 2019 - 6:25

Ja Frits dat weet ik ook wel. Maar uiterst links en rechts raken elkaar. De SP maakt zichzelf overbodig. Ze waren slimmer geweest om juist te mikken op de oude positie van de PvdA, gematigd links van het midden. Gewoon fatsoenlijk sociaal. Nu hebben we midden en rechts van het midden en verder extreme populisten. GL is nog iets links van het midden. Dus de keuze is reuze, maar niet heus. Ondanks ons systeem hebben we steeds meer een 2 of 3 partijensysteem. Populistisch, Midden en Neoliberaal. Echt sociaal-democratische is op stervensna dood.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:28

@ Frits Weet Toon veel.

Toon262
Toon26210 mei 2019 - 15:08

Jan. Inderdaad dank je voor het compliment. Als jij het een prima zaak vindt dat de SP zich op het pad beweegt van Fortuin, Wilders en Baudet be my guest. Maar ik kots ervan. Waar sta je eigenlijk Jan. Je leek me zo sociaal-democratische, plotseling populist geworden? Rechts lacht zich kapot om links, te droevig voor woorden.

Spanveer
Spanveer10 mei 2019 - 23:08

Iedereen neemt Tmmermans serieus. Hij heeft alleen een kans wanneer de sociaal-democraten een deal maken met andere partijen. Laat dat nou net wat lastig zijn. Samenwerking op links wil niet echt lukken in de EU. De EVP is de grootste partij met de meeste kans om de nieuwe voorzitter van de EC te mogen leveren.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:06

Populist is een vergaarbak en daarmee een inhoudloos begrip. En ik wás inderdaad sociaal-democraat maar tegenwoordig ben ik fulltime cynicus.

Toon262
Toon26212 mei 2019 - 11:23

Jan inderdaad is populist een vergaarbak, maar niet inhoudsloos. In die vergaarbak zitten PVV, FVD EN SP en zoek de verschillen. Dat is toch een droevige constatering. Ik snap dat je fulltime cynicus bent geworden, maar ik wil de moed niet opgeven want dan is alles pas echt verloren en gaan we een bijzonder nare toekomst tegemoet. Dat wil ik mijn kinderen en binnenkort mijn kleinkinderen niet aandoen. Dan heeft onze generatie het wel erg verprutst. Daar kan ik mij niet bij neerleggen, ik blijf strijden voor een sociaal en democratisch Europa en Nederland. Meer smaken zijn er niet. De rest is bagger

JanB2
JanB212 mei 2019 - 23:41

""Dan heeft onze generatie het wel erg verprutst" Dát kun je in ieder geval wel stellen.

geronimo3
geronimo39 mei 2019 - 13:52

Het gaat hier blijkbaar over Europa,vandaag herdenken we de overwinning van Rusland op Nazi Duitsland en gedenken de slachtoffers daarvan!!!

tempest
tempest9 mei 2019 - 13:22

Snap de ophef niet zo. Iedereen weet toch dat dit is waar de SP voor staat? Ik vind het best goed geproduceerd. Iets wat de SP meestal een stukje beter weet te doen dan de andere partijen. Het is hard en ongenuanceerd, maar wel duidelijk. In dat opzicht gewoon een goed spotje om jezelf in het politieke landschap te positioneren en onder de aandacht te brengen. Knappe marketing, waarmee de SP zich weet te onderscheiden. Er zijn genoeg parodieën op de Nederlandse TV geweest die nog een stukje smakelozer waren.

6 Reacties
Robbels
Robbels9 mei 2019 - 16:40

'Snap de ophef niet zo. Iedereen weet toch dat dit is waar de SP voor staat?' - Wellicht de ijdele hoop dat dit soort rancunepolitiek nu eindelijk eens voorbij zou zijn en men serieus werk zou gaan maken (vanuit alle flanken) aan brede linkse samenwerking. Blijkbaar is dat toch echt onmogelijk.

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 18:58

Ik ben niet van de SP, maar wil wel aantekenen dat ik de SP ken(de) als een "hands-on" partij, die concrete actie nam op concrete problemen. Als ze nu Europese solidariteit afwijzen en kermen over de EU kunnen ze beter fuseren met het FvD

tempest
tempest9 mei 2019 - 20:39

@Frits Jansen "Als ze nu Europese solidariteit afwijzen..." Dat doen ze helemaal niet, ze zijn voor samenwerken (zie interview met Marijnissen in Buitenhof), maar andere partijen hebben een wat brede definitie van "Europese solidariteit". De standpunten van de SP over de EU zijn een paar jaar terug met meest duidelijk geworden ten tijden van het referendum over de Europese grondwet. Dit zijn exact dezelfde punten van kritiek op de EU-samenwerking. Toch fijn dat een partij duidelijk is en uiterst consequent? Dat kan je van veel andere partijen niet zeggen. @Robbels Alleen maar omdat ze een ander standpunt hebben wat betreft de invulling van Europese samenwerking wil toch niet zeggen dat linkse partijen niet zouden kunnen samenwerken? Er is meer dan de EU hoor, vele zaken waar ze elkaar prima zouden moeten kunnen vinden. Er is echt niets mis met een diversiteit aan opvattingen over zaken die gewoon echt niet zwart-wit zijn. En de samenwerking in de EU is daar absoluut 1 van, hoe passievol mensen hun standpunten over de EU ook verdedigen.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 11:11

@ tempest 'Alleen maar omdat ze een ander standpunt hebben wat betreft de invulling van Europese samenwerking wil toch niet zeggen dat linkse partijen niet zouden kunnen samenwerken?' - Het gaat uiteraard niet over het inhoudelijke verschil maar over de wat mij betreft uiterst schandelijke wijze waarop men meent dat te moeten presenteren. 'Er is meer dan de EU hoor, vele zaken waar ze elkaar prima zouden moeten kunnen vinden.' - Dat kan. Maar dat hoeft niet. Als u mij op het voetbalveld een doodschop verkoopt en weigert excuses aan te bieden, dan drink ik niet afloop gezellig een biertje met u. Ik werk niet meer samen met u bij de jeugdtraining etcetera. Schijnbaar is de drang om te schofferen groter dan de drang om gezamenlijk op te trekken. Dat mag natuurlijk. Men moet vervolgens echter niet raar opkijken als de banden op alle vlakken verbroken worden. Kwestie van keuzes.

tempest
tempest10 mei 2019 - 14:38

@Robbels En je vindt dit reclame spotje een terechte reden dat de PvdA niet meer zou willen samenwerken? kom op zeg, als dat echt de houding van de PvdA zou zijn, dan is het beeld dat het spotje uitdraagt niet eens meer een parodie en verdient de PvdA niemand zijn stem. Hoge bomen vangen veel wind en in een democratie moet je hier echt wel tegen kunnen. Als machthebber moet je over je schaduw heen kunnen stappen en naar het grote plaatje kunnen kijken waar je heen wil. Uiteraard zal het niet fijn voelen voor Frans Timmersmans, maar hij is slim genoeg om simpelweg te werken aan zijn ideeën voor de EU en dus ook om samenwerking niet af te slaan enkel vanwege een harde parodie. Vergelijkingen met geweld op het voetbalveld gaan totaal niet op. Woorden, een betoog een parodie of een reclamespot zijn geen geweld. Iemand met zoveel macht en geld als Frans Timmermans kan hier echt wel tegen, hij is niet van suiker.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 20:51

@ tempest 'En je vindt dit reclame spotje een terechte reden dat de PvdA niet meer zou willen samenwerken?' - Eerlijk gezegd in zekere zin wel ja. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit spotje helemaal niet op zichzelf staat. Dit spotje staat wat mij betreft symbool voor de culminatie van extreme afkeer van de PvdA in het algemeen en politici als Kok, Bos, Samson, Asscher, Dijsselbloem en Timmermans in het bijzonder. Die onderstroom is volstrekt duidelijk te voelen hier op Joop in de commentaren waar veelvuldig geschreven wordt over het vermeende totale verraad van de PvdA aan de linkse waarden. Het is mijns inziens al schrijnend genoeg dat dit zo ervaren wordt. Ik vind het inderdaad volstrekt not-done als de partijtop van de SP daar bewust op deze manier campagne op probeert te voeren. Het is wat mij betreft de druppel die de emmer doet overlopen. Ik denk inderdaad dat Frans Timmermans hier wel tegen kan en ook tegen zou moeten kunnen. Ik vind echter dat hier de volledige PvdA achterban grof geschoffeerd wordt. Ook daar moeten zij tegen kunnen. Het is echter volstrekt niet nuttig en volstrekt onnodig en dat vooral neem ik de SP enorm kwalijk. Ik houd totaal niet van deze vorm van politiek bedrijven. Sterker nog: ik heb daar een enorme afkeer voor. Dat heeft u vast al gemerkt. Ik denk dat een groot deel van de huidige PvdA achterban de afkeer ten opzichte van dit soort politiek deelt. Dus ik snap het inderdaad volledig als samenwerking na dit incident op losse schroeven staat zo niet opgeschort wordt.

Oki Doki
Oki Doki9 mei 2019 - 11:30

Het is duidelijk dat het tijd is om de SP op te heffen en de mensen die er onderdeel van uitmaken te laten onderzoeken in het Pieter Baancentrum, wat een smakeloos filmpje van een heel laag niveau.

9 Reacties
Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:40

Jeetje wat is er in NL met de vrijheid van meningsuiting aan de hand? Alleen maar als het jou bevalt? De rest mag naar het Pieter Baan Centrum?

Jorah
Jorah9 mei 2019 - 13:02

Satire en zo te zien heb je flink lange tenen waar de SP met dit filmpje overheen gereden is? Waarom zouden mensen die zich verzetten tegen de decadente zichzelf verrijkende en macht naar zichzelf toe harkende elite, waartoe Timmermans behoort, opgenomen worden in het Pieter Baan centrum? Zouden we niet allemaal, van links tot rechts, op de barricades moeten springen om tegen dit soort mensen op te komen?

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 13:53

@ Helen Jij schrijft: Jeetje wat is er in NL met de vrijheid van meningsuiting aan de hand? Alleen maar als het jou bevalt? De rest mag naar het Pieter Baan Centrum? Waarom mag hij dat niet opschrijven? Wat is er mis met die zinnen? En waarom wil je deze schrijver zijn vrijheid van meningsuiting ontnemen? Hij heeft toch echt het recht het Pieter Baan Centrum aan te bevelen voor de SP. @ Jorah Jij schrijft: Satire en zo te zien heb je flink lange tenen waar de SP met dit filmpje overheen gereden is? Alleen de SP vond dit satire. Velen vinden het gewoon een extreem rechts reclame spotje. Jij schrijft: Waarom zouden mensen die zich verzetten tegen de decadente zichzelf verrijkende en macht naar zichzelf toe harkende elite, waartoe Timmermans behoort, opgenomen worden in het Pieter Baan centrum? Jij hebt blijkbaar niet door dat je hier een mening opschrijft en geen feit. Ik vind het ranzige beledigende onzin. Jij schrijft: Zouden we niet allemaal, van links tot rechts, op de barricades moeten springen om tegen dit soort mensen op te komen? Wel nee, Timmermans is een goed politicus die durft uit te komen voor zijn mening, en heleboel kwaliteiten heeft en staat voor de belangen van de burgers in Europa. Onzin om tegen hem te protesteren. Doe dat tegen dit soort domme acties van de SP.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker9 mei 2019 - 14:36

@Jorah "Waarom zouden mensen die zich verzetten tegen de decadente zichzelf verrijkende en macht naar zichzelf toe harkende elite, waartoe Timmermans behoort" Omdat het onzin is. Tegen dat soort kwaadaardige borrelpraat kan niemand zich verdedigen. Je kunt het niet eens zijn met Timmermans, maar beweren dat hij daar alleen zin om zich zelf te verrijken is gewoon smaad. Van het niveau Gele hesjes dus. Ga aub terug naar Geen Stijl als je graag dit soort "meningen" wilt verkondigen.

Martinel
Martinel9 mei 2019 - 15:07

Wat een smakeloze reactie net na 4 en 5 mei...., mensen als psychisch 'gestoord' te verklaren, omdat ze een andere mening zijn toegedaan.

Jorah
Jorah9 mei 2019 - 15:25

Lol, je moet wel een beetje wereldvreemd zijn als je denkt dat Timmermans niet tot de puissant rijke elite behoort die publieksgeld met bakken binnen harkt en voor zichzelf wel heel gunstige arbeidsverhoudingen heeft beklonken. Hoe verhoudt dat zich tot de arbeider die hij als PvdA'er meent te vertegenwoordigen? Schokkend dat men dat op een progressieve site niet durft te benoemen. Maar ieder het zijne.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 15:32

@ Martinel Jij schrijft; Wat een smakeloze reactie net na 4 en 5 mei…., mensen als psychisch ‘gestoord’ te verklaren, omdat ze een andere mening zijn toegedaan. Vooral deze tekst van jou is smakeloos. De tweede wereldoorlog gebruiken om mensen de mond te snoeren. De filmpje van de SP was al smakeloos, maar jij wil mensen zelfs verbieden zich daarover uit te spreken. En dat met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Dat is echt ziek.

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 15:35

Oki Doki en DaanOuwens, Het is tijd om kant te kiezen. PvdA is belichaming van neoliberalisme en Timmermans het gezicht. SP is de enige linkse partij van Nederland die voor gewone mens opkomt.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 17:17

@ Sarajlija Jij schrijft; Het is tijd om kant te kiezen. PvdA is belichaming van neoliberalisme en Timmermans het gezicht. Dat is niet waar. En ik blijf ver uit de buurt van de SP. De SP is geen linkse partij maar begint meer en meer te stinken naar populisme en fascisme.

RonaldMokens
RonaldMokens9 mei 2019 - 11:27

Toch bekruipt bij mij het gevoel dat achter alle luidkeelse morele verontwaardiging het onderdrukte besef ligt dat het sentiment zoals geuit in het filmpje een kern van waarheid herbergt. Een waarheid die je niet slechts kan weerleggen met het appelleren aan de goede smaak of etiquette. Want ik denk dat veel mensen er over eens zijn dat de EU als instituut een zekere mate van democratisch deficiet kent. Volgens mij rust er geen taboe op deze constatering. Ik moet zeggen dat ik om deze reden een eurosceptisch geluid op links verwelkom, niet omdat ik tegen de EU ben. Nee, omdat ik denk dat het bijzonder dom en gevaarlijk is om deze retoriek over te laten aan mafklappers zoals Baudet, Salvini en Le Pen. Zeker, als er al enige gevoelde noodzaak is om zaken binnen de EU anders aan te pakken. De clou is dat euroscepsis niet aan rechts toebehoort. De denkfout die sommige (Han incluis) maken is denken dat om die reden de SP rechts is of tegen rechts aanschurkt. Nee, het is andersom. Rechts loopt al een decennia met linkse items weg. Bestaanszekerheid moet je als linkse partij naar je toetrekken en niet aan extreem-rechts overlaten. Wakker worden! Daarnaast, als het gaat om de institutionele hervorming van de EU, is 'die dikke' natuurlijk wel een slager die zijn eigen vlees keurt. Of bakker, zo u wilt. In de perceptie is hij representatief voor de EU zoals deze de afgelopen decennia functioneert. Dus, als hij voorzitter wil worden snap ik wel dat de pijlen op hem gericht worden. De ongemakkelijke vraag is, als dit Frans Timmermans op zijn allerminst zijdelings bekleeft, in hoeverre geldt dit voor de PvdA in zijn geheel?

15 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 11:58

@ RonaldMokens Jij schrijft: … onderdrukte besef ligt dat het sentiment zoals geuit in het filmpje een kern van waarheid herbergt. En vervolgens blijft de kern van waarheid geheel onbenoemd. Want nog jouw betoog nog jouw filmpje bevat inhoudelijke kritiek. Het zijn slechts verdachtmakingen. Wat bedoel je met deze vage zin? Vervolgens schrijf je: De ongemakkelijke vraag is, als dit Frans Timmermans op zijn allerminst zijdelings bekleeft, in hoeverre geldt dit voor de PvdA in zijn geheel? Wat bekleeft? Jouw verdachtmakingen? Het filmpje? De EU? Waarom is die vraag ongemakkelijk? Zeker is dat het nooit beantwoord zal worden als je hem niet stelt. En ergens halverwege schrijf je: Bestaanszekerheid moet je als linkse partij naar je toetrekken en niet aan extreem-rechts overlaten. Wakker worden! Jij moet eens wakker worden! Bestaanszekerheid in een samenleving waarin alles onzeker is geworden, wordt bestaanszekerheid vervangen door de zekerheid dat je in staat bent om te gaan met de nieuwe situatie. Bestaanszekerheid in de vorm dat je kan met redelijk veel zekerheid kan zeggen wat over 5 jaar de taakinhoud van je baan en het bijbehorende inkomen is, is weg, komt ook nooit meer terug. Dus inplaats van zoals extreem rechts te lopen blaten dat dit terug moet komen, moet een linkse partij mensen helpen te anticiperen op de veranderingen en hen daarvoor de instrumenten bieden. Nu schaart de SP zich in het koor van de clubs die niet alleen de toekomst voor hun eigen achterban willen verzieken maar ook de toekomst van mensen die wel graag willen leven in de samenleving die hen ruimte biedt naar eigen inzicht hun leven in te richten. De ongemakkelijk vraag is of er nog wel voldoende standpunten die maken dat je de SP een linkse partij kan noemen inplaats van gewoon extreem rechts?

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 12:35

@DaanOuwens Uw 1 na laatste alinea staat bol van reterechtseretoriek. Zelfredzaamheid en autarkie waren immer rechtse standpunten. En Uw dwingende 'moeten' sluit naadloos aan bij 'befehl ist befehl'. Op welke gronden beschouwt U zichzelf als links?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 mei 2019 - 13:11

"Bestaanszekerheid moet je als linkse partij naar je toetrekken en niet aan extreem-rechts overlaten. Wakker worden!" Een rake constatering, hopelijk een eyeopener voor veel forumgenoten.

Stheno
Stheno9 mei 2019 - 13:23

Daan, "Wat bekleeft? Jouw verdachtmakingen? Het filmpje? De EU? Waarom is die vraag ongemakkelijk?" Je kunt wel blijven wegkijken bij de problemen die er zijn, maar dat maakt je retoriek er ook al niet beter op. Dat de EU zo zijn problemen heeft mag duidelijk zijn. Hier een artikeltje van gisteren voor je wat toevallig aansluit bij het filmpje. https://euobserver.com/opinion/144827

Joost Visser
Joost Visser9 mei 2019 - 13:47

Het is even wennen maar het zwart-witte van een dertig jaar geleden in links-rechts denken is blijkbaar achterhaald. Ik zou nu zo stout kunnen zijn dat de SP met het rechtse anti-EUgedachte wegloopt. Immers PVV is al 16 jaar anti-EU.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 14:33

@ poeslief Jij schrijft: En Uw dwingende ‘moeten’ sluit naadloos aan bij ‘befehl ist befehl’. Dat is ook zo. Ik schrijf namelijk: Jij moet eens wakker worden! Naar aankleding van de tekst: Wakker worden! van RonaldMokens. Het was ook dwingend bedoeld, net zoals zijn tekst. Dat jij daar ‘befehl ist befehl’ in ziet, zegt nogal veel over jouw persoonlijke interesses. Die ik ook niet deel. Verder schrijf je: Op welke gronden beschouwt U zichzelf als links? Een tamelijk onbeschofte vraag. Je vraagt iemand verantwoording af te leggen over de rechtmatigheid van zijn mening. Alleen al het stellen van de vraag is asociaal. Maar in belang van de discussie geef ik antwoord. Ik beschouw mijzelf als links omdat ik van mijn 15-de jaar tot mijn 60-ste nu mij altijd ingezet heb in tientallen rollen en functies om mensen die de klappen krijgen in de samenleving te steunen, te helpen als dat nodig is en hun belangen te behartigen daar waar het kan. Als vrijwilliger, op politiek gebied, als beroepskracht in het randgroep jongerenwerk en als bestuurder van sociale ondernemingen, als begeleider van daklozen, als coach van werkzoekenden als manager bij re-integratie bedrijven. Ik heb altijd zelfredzaamheid, open communicatie, respect voor elkaar, solidariteit en gelijkwaardigheid als uitgangspunt voor mij handelen gehad. In die 45 jaar heeft mij nog niemand gevraagd of ik wel links ben, velen vonden dat blijkbaar vanzelfsprekend, maar eens moet de eerste keer zijn. Maar nu mag ik natuurlijk dezelfde vraag stellen aan jou. Waarom denk jij dat je links bent? Gezien je reacties hier schat ik je in als sympathisant van de PVV.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 15:26

@ Stheno Jij schrijft; Dat de EU zo zijn problemen heeft mag duidelijk zijn. Nee dat is niet duidelijk. Jij vindt dat er problemen zijn. Als ik naar de tekst kijk zie ik een verhaal over de vergoeding van de parlementariërs. Bijna 9000 euro per maand. Waarom is dat een probleem? En aanvullende onkostenvergoedingen, is dat een probleem? Er zijn mensen die 15.000 per maand ontvangen. Waarom is dat inkomen als zodanig een probleem? Gaat het er niet om wat iemand presenteert? Moet iedereen naar huis met het minimumloon? Waarom moeten mensen die bijzondere dingen doen hun inkomen afdragen aan mensen die niets presteren? Volgens mij ga je uit van dingen die jij heel vanzelfsprekend vindt maar die dat helemaal niet zijn. En als anderen zich niet houden aan jouw spelregels zijn ze fout. Het gedachtegoed van de SP in een notendop. Ik vind het inhoudelijk helemaal niks, maar het is ook nog een weinig samenhangend verhaal. Waarom betaalt Barcelona voor Frenkie de Jong 75.000.000 en voor Jordie van der Laan van Telstar geen dup? https://www.rtlnieuws.nl/sport/voetbal/artikel/4702116/telstar-speler-meldt-zich-ziek-om-naar-tottenham-ajax-te-gaan

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 16:21

@DaanOuwens Dank U voor Uw - uiteindelijk - antwoord geven. En ik vind het een duidelijk antwoord ;) Ik ken U verder niet Ouwens dus dwingt dit mij tot vraagstelling om Ouwens beter te begrijpen. Mijn vraag was oprechte nieuwsgierigheid geen poging tot de maat nemen en al helemaal niet onbeschoft; die draai geeft U daaraan. Welke reacties van mij op deze site doen U vermoeden dat ik PVV stem? Dat ik een - ongewenst - kritisch geluid laat horen? Voor mij stond 'links' ook voor genuanceerd en ik schrik me steeds meer een hoedje over het dogmatisch denken van velen die zich 'links' noemen op deze site. De andere kant van de medaille laten zien - en deze ook als serieus uitgangspunt beschouwen - of proberen te depolitiseren wordt te vaak uitgelegd als 'de mening van de vijand. Dan bestaan er alleen nog absoluut goed gekeurde mensen/gedachten en absoluut afgekeurde exemplaren. Hoog Uber- und untermenschen gehalte. Te veel naar mijn smaak. U heeft Uw brood verdient rondom de hulp van behoeftigen. En dat maakt U links? Vrijwilligerswerk vervullen is super maar maakt niet zalig beste Ouwens; er zit ook heel veel kaf onder het koren; mensen met niet hoogstaande motieven doen ook vrijwilligerswerk; werk met kwetsbare mensen. Voor mij was links zijn anders durven denken zonder dat daardoor direct spreekwoordelijk je kop afgehakt wordt. Sympathie voor de underdog eveneens; maar ik krijg de indruk dat U minderheidsbeleid hoofdmoot van politieke doelstellingen/beleid wilt maken. Zie ik dat goed of fout, en waarom? 'In die 45 jaar heeft mij nog niemand gevraagd of ik wel links ben, velen vonden dat blijkbaar vanzelfsprekend, maar eens moet de eerste keer zijn.' LOL dit is geen argument meneer Ouwens. 'De mensen om mij heen bevestigen mijn identiteit'. Tegendraads durven zijn beschouw ik eveneens als een waardevolle linkse kwaliteit kameraad Ouwens.

Stheno
Stheno9 mei 2019 - 16:27

DaanOuwens 1726u, Weer wegkijken, Daan. Het gaat om verantwoording van publiek geld, of eigenlijk het gebrek aan verantwoording. En nee, het gaat niet zozeer om het salaris maar om de emolumenten, waarvan zelfs een blinde adept toch wel een vraagteken of 2 bij zou plaatsen. Je verwart graag feit en mening. Jouw mening is dat jij vindt dat er niets aan de hand is. En dat is natuurlijk prima, want niet iedereen is in staat om inhoudelijk mee te denken met anderen. Feit is dat het niet te controleren is (wegens onwilligheid) en dat de geschiedenis meerdere keren heeft aangetoond dat de regelingen juist structureel uitnodigen tot ongeoorloofd gebruik. En dat tot op het hoogste (EU)niveau besloten is dat een controle niet mag plaatsvinden. Dit i.t.t. de diverse wetten binnen veel EU landen -waaronder NL- waar het wel mogelijk is voor 'lokale' overheidsdiensten. Je voorbeeld van Frenkie de Jong geeft precies aan dat het verschil tussen publiek en privaat geld je ontgaat, bewust (wegkijken) of onbewust (en onwetend). Bijna tot slot, "Waarom moeten mensen die bijzondere dingen doen hun inkomen afdragen aan mensen die niets presteren?" Voor iemand die betaald heeft gekregen om "randgroep jongerenwerk en als bestuurder van sociale ondernemingen, als begeleider van daklozen, als coach van werkzoekenden als manager bij re-integratie bedrijven [te begeleiden]", een behoorlijk naieve opmerking. Immers, al dat sociale werk moet wel bekostigd worden. Laat dit nu de belastingen zijn (of premies, of andere naam voor inhouding/afdracht op salaris of dienst of product). En specifieker: de belastingen die buiten de overheden om (dus particulier) gefinancierd worden. Je opmerking over afdracht aan mensen die "niks presteren" is bovendien makkelijk breder te trekken: waarom moeten mensen betalen voor ziektekosten die ze niet gebruiken, of voor asielzoekers/statushouders...je begeeft je op een hellend pad als je dit argument wil gebruiken. Het is een extreemrechtse opmerking, en dan druk ik me heel voorzichtig uit in jouw eigen termen, beste Daan.

RonaldMokens
RonaldMokens9 mei 2019 - 16:58

@DaanOuwens Ik schrik een beetje van jouw antagonistische schrijfstijl waarin je een reeks van beschuldigingen doet die je op aanmatigende tot mij brengt. Ik zou het fijn vinden als we op een respectabele manier van gedachten kunnen wisselen. Dan zal ik mijn best doen om jou te begrijpen. Dogmatisch getwist kan nergens toe leiden denk ik. Wat belangrijk is om te weten is dat ik niet voor de SP of voor de PvdA ben of welke andere partij. Ik ben slechts een geïnteresseerde partij, voordat je me in een bepaalde hoek wil plaatsen, tijger. Mijn hele punt was dat druk vinger wapperend je morele oordeel uitspreken je niet moet ontslaan van de politiek-intellectuele plicht om te begrijpen waar de rook vandaan komt. Wat zeker niet helpt is mij of anderen wegzetten als extreem-rechts. Er zijn hier aantal Joopers die je zullen verzekeren dat ik alles behalve dat ben. "Wat bekleeft? Jouw verdachtmakingen? Het filmpje? De EU? Waarom is die vraag ongemakkelijk? Zeker is dat het nooit beantwoord zal worden als je hem niet stelt." Ik probeer te begrijpen hoe Frans Timmermans door een bepaald gedeelte van het electoraat gezien wordt. Dit doe ik niet om te kwellen, maar dat doe ik omdat ik de situatie wil begrijpen. Want het filmpje getuigd wel van een oprecht sentiment dat ergens in geworteld is. Het is dan niet zinvol voor mij om die ene of andere partij weg te zetten met een aantal spitsvondige kwalificaties. Frans Timmermans zie ik als een slager die zijn eigen vlees keurt, omdat hij tegenwoordig zelf ook oproept tot institutionele vernieuwing binnen de EU maar hij tegelijkertijd een product is van het oude EU van vanaf het Vedrag van Maastricht. - van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Europese Zaken. - van 2014 tot heden eurocommissaris en vicevoorzitter Commissie-Juncker. Dus, als hij omwille van euroscepsis het doel is van satire, kan mij dat niet verbazen want hij is ook onderdeel van het Brusselse bestel. Dat zijn de feiten, de kern van waarheid. Daarmee zeg ik niet dat zijn aanstellingen hem per definitie na gedragen zouden moeten worden. Ik snap waarom anderen dat doen. Want er is nogal veel te doen omdat instituut, de EU. Er is een gedeelte van het electoraat die argwaan heeft voor de EU omdat: - Centralistisch bestuur. - Lange machtsafstand. - Een (gepercipieerd) verlies van soevereiniteit. - Intransparante proces van besluitvorming. Dit zijn in de eerste plaats geen verdachtmakingen en het zijn zeer zeker niet constateringen die als extreem-rechts zouden kunnen gelden. Iedere politicoloog zal je een versie van dit overleggen want dat is wat een rationele lezing van de situatie je zou moeten vertellen. Dat is de kern van waarheid. Als je weet dat de EU kampt met institutionele en constitutieve problemen mag je dat best adresseren. Ik snap werkelijk waar niet hoe je er bij komt dat dit extreem-rechts zou zijn. That makes no sense, whatsoever. "Jij moet eens wakker worden! Bestaanszekerheid in een samenleving waarin alles onzeker is geworden, wordt bestaanszekerheid vervangen door de zekerheid dat je in staat bent om te gaan met de nieuwe situatie. Bestaanszekerheid in de vorm dat je kan met redelijk veel zekerheid kan zeggen wat over 5 jaar de taakinhoud van je baan en het bijbehorende inkomen is, is weg, komt ook nooit meer terug." Ik hoop dat je snapt dat ik met bestaanszekerheid niet bedoel 100% afgedekte zekerheid, dat bestaat niet. Daar bedoel ik mee dat links er altijd voor zou moeten waken dat mensen binnen alle redelijkheid kunnen wonen, werken, studeren, ziek zijn en oud worden. Dat betekent dus dat je de publieke sector moet beschermen tegen de markt en daar een zekere (morele) norm moet handhaven die we als samenleving definiëren en niet andersom. Dat bedoel ik met bestaanszekerheid. Een collectief en gemeenschappelijk goed. Niet slechts individuele zelfredzaamheid. Je kunt als individu geen weerstand bieden tegen systematische processen die zich boven je hoofd afspelen. Wat betekent dit: de bestaanszekerheid vervangen met de zekerheid dat je in staat bent om te gaan met nieuwe situatie? Hoe gaat dit concreet in zijn werk, kun je daar een voorbeeld van geven?

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 18:21

@ poeslief Jij schrijft: Tegendraads durven zijn beschouw ik eveneens als een waardevolle linkse kwaliteit kameraad Ouwens. Dat is Geert Wilders dus ook en Thierry Baudet ook. Kortom je bent zeker niet links en vooral extreem rechts. En bovendien laf om mijn openhartige reactie niet op het zelfde niveau te beantwoorden. Je eigen rechtse opmerkingen kan je zelf wel terugvinden daar heb je mij niet voor nodig. Gezien jouw opmerking: U heeft Uw brood verdient rondom de hulp van behoeftigen. En dat maakt U links? Vrijwilligerswerk vervullen is super maar maakt niet zalig beste Ouwens; er zit ook heel veel kaf onder het koren; mensen met niet hoogstaande motieven doen ook vrijwilligerswerk; werk met kwetsbare mensen. En de impliciete verdachtmaking daaronder vindt ik het niet de moeite waard verder te reageren op jouw tekst. @ Stheno Jij schrijft: waarom moeten mensen betalen voor ziektekosten die ze niet gebruiken, of voor asielzoekers/statushouders…je begeeft je op een hellend pad als je dit argument wil gebruiken. Waarom wat is er met dat hellend vlak? Het is de essentie van de verzorgingsstaat en jij weet niet eens een antwoord te bedenken anders dan hellend vlak? Als je daar al geen argument voor hebt is het geheel legitiem die solidariteit in het graf te stoppen. En ik constateer dat jij en overigens ook de SP dat weerwoord niet in huis hebt. En je schrijft: Immers, al dat sociale werk moet wel bekostigd worden. Wel nee, vaak werd dat sociale werk bekostigd uit de opbrengsten van de activiteiten. En tegen veel lagere kosten dan bijvoorbeeld de vroegere WSW waar de SP een voorstander van is. Een werknemer in de WSW kostte soms voor het creëren van de arbeidsplaats 22000 per jaar, als uitkering door de WSW-er 16.500 per jaar, aan zorg tot 6000 per jaar en aan WMO ook 6000 per jaar. Deels schattingen, deels werkelijke kosten. Een goede social firm biedt een werkplek en WMO diensten voor 4000 tot 5000 per jaar. En maakt de social firm zelf nog winst als de WSW-er in staat is ook echt iets te produceren. En de WSW-er heeft een werkplek waar hij of zij zich thuis voelt. En je schrijft; Je voorbeeld van Frenkie de Jong geeft precies aan dat het verschil tussen publiek en privaat geld je ontgaat, bewust (wegkijken) of onbewust (en onwetend). Nee het boeit mij niet. Extreem hoge inkomens in de markt of publieke sector worden onttrokken aan de samenleving. In dat opzicht is de betaling aan het EU parlement maar peanuts. En richten weinig schade aan. Lui die parasiteren op een samenleving en miljoenen of miljarden verdienen zonder enige toegevoegd waarde te leveren aan de gemeenschap zijn echt schadelijk. Er zijn voor mij dus zaken die veel belangrijker zijn dan de betalingen aan het EU-parlement. Verder schrijf je: een behoorlijk naieve opmerking. Immers, al dat sociale werk moet wel bekostigd worden. Nou niet naïef. Immers de zorg, het leger, het onderwijs, justitie en politie moeten ook bekostigd worden uit belastingopbrengst. Het is dus van belang dat goed en effectief te doen. En dat was wat ik voor elkaar kreeg. Overigens ook in de marktsector. Wat heb jij gedaan om de samenleving beter te maken? Want je komt niet verder dan wat op de persoon gerichte verdachtmakingen. @ RonaldMokens Jij schijft: Er is een gedeelte van het electoraat die argwaan heeft voor de EU omdat: – Centralistisch bestuur. – Lange machtsafstand. – Een (gepercipieerd) verlies van soevereiniteit. – Intransparante proces van besluitvorming. Dat ziet iedereen, niets mis met dat lijstje. Maar er is echter geen enkele mogelijkheid dit soort zaken weg te nemen. Die argwaan blijft. Mede aangemoedigd door de SP met hun spotje. Mensen zoals de SP. PVV en FvD achterban doen daar onder geen enkele voorwaarde afstand van. Wat de EU ook doet of zegt. Die argwaan blijft altijd. Mijn persoonlijke opvatting is overigens de EU aan te laten sturen door de verschillende kabinetten in de aangesloten landen. Het EU parlement creeert een soort schijndemocratie met weinig draagvlak, die verkiezingen werken ook niet. Helemaal opheffen of een soort klankbord van maken en de verschillende kabinetten verantwoordelijk maken in hun eigen parlement lijkt mij beter. Dan krijg je een discussie in de parlementen over EU-besluiten. Lastig maar ze vinden nu ook vaak plaats. Verder schrijf je: Dat betekent dus dat je de publieke sector moet beschermen tegen de markt en daar een zekere (morele) norm moet handhaven die we als samenleving definiëren en niet andersom. De pest is dat er geen enkele overeenstemming is over die morele norm. Wij zijn allang niet meer wij als samenleving maar een reeks verzamelingen van "zij". Dus die route is geheel kansloos. Er komt nooit een gemeenschappelijk gedragen morele norm. Kijk maar even naar de discussie over het SP-filmpje. Zelfs binnen het politbureau botsen de meningen. Daarna schrijf je: Niet slechts individuele zelfredzaamheid. Je kunt als individu geen weerstand bieden tegen systematische processen die zich boven je hoofd afspelen. Daar werd het voor mij interessant. De processen die zich afspelen op nationaal-, Europees- en mondiaal niveau verlopen chaotisch, er is geen hogere macht die stuurt of beheerst, het is een mix van invloeden en toeval speelt een grote rol. In het complexe proces is onkunde en domheid veel gevaarlijker dan opportunisme of boosaardigheid. Ik vind Trump en zijn achterban met hun onkunde en domheid de meest gevaarlijke groepering op aarde. De oplossing komt niet uit deze chaos rollen dat moet je lokaal, kleinschalig en bedrijfsmatig organiseren. Dat kan overigens prima via mondiale netwerken. Er worden op dit moment supra nationale bedrijven gevormd waarvan individuele mensen initiatiefnemer en eigenaard zijn afkomstig uit de hele wereld. Ik zie het als de taak van linkse organisaties of partijen om mensen te wapenen tegen de chaos die over hen heem walst. Een goede social firm heeft als rechtsvorm de coöperatie waarvan de werknemers mede-eigenaar zijn. Een goed bedrijf biedt de werknemers de mogelijkheid tot hypotheek, zorgverzekering, arbeidsongeschiktheid. Echte linkse vakbonden leveren daarvoor de diensten aan bedrijven op zakelijke basis, een goed bedrijf is een werkgemeenschap geen bron voor verrijking. Medewerkers hebben niet langer dan 5 jaar dezelfde baan en zijn 8 uur per week bezig zich verder te bekwamen of een opleiding te volgen. Op lokaal niveau of bedrijfsniveau is milieu een onderwerp met prioriteit. Mensen uit alle uithoeken in Europa zijn welkom, mits ze hun vak verstaan en bijdragen aan bedrijf en samenleving. Dat versta ik onder de bestaanszekerheid vervangen met de zekerheid dat je in staat bent om te gaan met nieuwe situatie. Een proactieve inclusieve solidaire innovatieve samenleving. Een ideaal beeld helaas en vermoedelijk onbereikbaar maar wel de kant die ik uit wil, inplaats van zoals de SP achterom kijken met heimwee naar een Nederland dat niet meer bestaat. Dus ik zie graag de ingrediënten van een dergelijke visie terugkomen in partij programma's dat zie ik bij de PvdA, GroenLinks en D66. En zeker niet bij de SP, de VVD, het CDA en andere clubjes.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 19:07

@ Ronald Mokens Ik ben Daan Ouwens niet maar ik reageer toch op uw schrijven aan hem. U schrijft: ‘Ik probeer te begrijpen hoe Frans Timmermans door een bepaald gedeelte van het electoraat gezien wordt. Dit doe ik niet om te kwellen, maar dat doe ik omdat ik de situatie wil begrijpen. Want het filmpje getuigd wel van een oprecht sentiment dat ergens in geworteld is.’ - Het probleem in mijn ogen is dat dit helemaal geen oprecht sentiment is. Dat is een onterecht beeld. Uw schrijven houdt op geen enkele manier rekening met die mogelijkheid. U geeft het smaldeel van het electoraat dat deze mening heeft bij voorbaat gelijk door uw inquisitie met betrekking tot de positie van Frans Timmermans. ‘Want er is nogal veel te doen omdat instituut, de EU. Er is een gedeelte van het electoraat die argwaan heeft voor de EU omdat:’ - Wat volgt is grotendeels slechts zo voor het smaldeel van het electoraat dat zichzelf niet betrekt en geen inspanning levert om zich te verdiepen. Ik zie een groep mensen zonder initiatief om zich te ontplooien en zonder de drang om mee te doen en invloed uit te oefenen boos worden op hen die dat wel doen. ‘Dat is de kern van waarheid.’ - Dat is het dus niet. Dat is een drogbeeld dat voornamelijk geschetst wordt door anti-EU rechts-populistische partijen. Vandaar de labels die Daan Ouwens plakt. ‘Als je weet dat de EU kampt met institutionele en constitutieve problemen mag je dat best adresseren. Ik snap werkelijk waar niet hoe je er bij komt dat dit extreem-rechts zou zijn. That makes no sense, whatsoever.’ - Zie hierboven. Het is grotendeels populistisch rechtse onzin. Daar aan vasthouden maakt het niet beter. ‘Wat betekent dit: de bestaanszekerheid vervangen met de zekerheid dat je in staat bent om te gaan met nieuwe situatie? Hoe gaat dit concreet in zijn werk, kun je daar een voorbeeld van geven?’ - Concreet gezien betekend dit dat een voormalig postbode niet moet drammen om de terugkeer naar de situatie van vroeger, omdat dat volstrekt onrealistisch en dus totaal verspilde moeite is. Wat de samenleving had moeten doen is zorgen dat deze mensen de gereedschappen hebben om zich aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt. In de eerste plaats moet het dogma kapot dat men een leven lang bij dezelfde baas werkt. Daar wil nog steeds een smaldeel naar terug. Pensioenopbouw moet dan ook beter transfereerbaar zijn naar gelang de verschillende werkgevers. Denk verder aan subsidiepotten/beurzen voor omscholingstrajecten en regelingen waarbij oudere werknemers niet hun hele salarisopbouw zien verdampen omdat ze opnieuw beginnen bij een andere werkgever. Maar bovenal moet er (ondersteund) een enorme gedachteomslag plaatsvinden bij mensen die de drang naar het oude soort bestaanszekerheid hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 21:31

@ Robbels Grappig, ik ben het helemaal met je eens.

RonaldMokens
RonaldMokens9 mei 2019 - 22:56

@DaanOuwens Ik snap een beetje waar jouw afkeer vandaan komt. Vadertje staat, heb jij een broertje dood aan en ik begrijp dat ergens ook. Waar je aangeeft dat bestaanszekerheid in de 20ste eeuwse vorm niet meer mogelijk is in de wereld van vandaag. Snap ik. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gehoord van social firms. Ik moest eerst aan middeleeuwse gilden of Romeinse collegia denken, maar een coöperatie komt toch het meest in de buurt. Het klinkt heel idealistisch maar dat wil niks zeggen natuurlijk. Als ik iets meer kritisch ben, doet jouw wens voor een proactieve, inclusieve en innovatieve samenleving me denken aan de Brave New World. Want zoals je zelf ook aangeeft is er een soort van verandering van denken nodig. Dat klinkt als een verlangen naar een nieuw soort mens en zoals je misschien weet uit het verleden heeft dat dezelfde omineuze connotatie die wij nu hebben met bv. Stalinisme. Want welke ideologie heb je nodig om van iedereen een optimistische, vooruitstrevende vooruitgangsrakker te maken? Zit hier een zekere dwang aan vast? Niet iedereen denkt progressief. Je lijkt als uitgangspunt te nemen dat het verlangen van sommige naar zekerheid in de vorm van een terugkeer naar het verleden, in zichzelf moreel verwerpelijk is. Het is verwerpelijk wanneer het inhoudt dat je bv. anderen op basis van afkomst uitsluit, maar anders is dit niet in morele zin fout. Deze uiting van conservatisme moet je naar mijn mening accepteren en een plek geven naast progressieve krachten. Je kunt het namelijk niet met de wortel verwijderen. Het verlangen naar zekerheid is een diep psychologische behoefte die zijn oorsprong vind in duizenden jaren evolutie, dat stamp je er niet even uit. Dat is ook mede de reden dat ik wat meer begrip het voor het filmpje van de SP. Dan heb ik het nog niet over de mogelijkheid dat niet iedereen de capaciteit heeft om met de innovatie mee te komen, zelfs met training. Een vrachtwagenchauffeur school je niet even om naar een Web Developer. Ik zou er ook rekening mee houden dat bepaald werk zich ook beter plooit naar mensen met een bepaald gedeeld wereldbeeld en bijbehorende set van waarden en normen, die van vrachtwagenchauffeurs en web developers zijn niet wederzijds uitwisselbaar, denk ik. Ik ben er mee eens dat er niet 1 wij bestaat maar daarom is er juist de noodzaak voor een arbiter. Een arbiter die in het chaotische web van tegengestelde belangen, sentimenten, conflicten een grens trekt, normeert en ook een zekere mate van continuïteit waarborgt. Je kent hem wel, de staat. Die paternalistische bemoeial. Inderdaad, niet de staat van 1 volk met een eenduidig idee van wat goed is, maar wel een staat waarin je op democratische wijze tot besluitvorming komt binnen een pluriforme een inclusieve samenleving. Zoals dat nu ook gewoon het geval is. We doen het eigenlijk al. Brave New World - een verfilming zo slecht, dat ie goed is. https://www.youtube.com/watch?v=Wlb1bdU-G7o

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 14:23

@ RonaldMokens Goed verhaal mijn complimenten hier word ik wel blij van. Ben het overigens niet met je eens. Maar het gaat tenminste ergens over. In je tekst schrijf je: Je lijkt als uitgangspunt te nemen dat het verlangen van sommige naar zekerheid in de vorm van een terugkeer naar het verleden, in zichzelf moreel verwerpelijk is. Met name daar scheiden onze wegen definitief. Hoewel ik het qua houding weinig waardeer is het niet het feit dat het verwerpelijk is, maar dat het schadelijk is, dat maakt dat ik er zeer negatief over ben. Dat jij mij enkele zinnen later stalinist maakt vind ik wel grappig. Want je schrijft: Want zoals je zelf ook aangeeft is er een soort van verandering van denken nodig. Dat klinkt als een verlangen naar een nieuw soort mens en zoals je misschien weet uit het verleden heeft dat dezelfde omineuze connotatie die wij nu hebben met bv. Stalinisme. Ik geloof wel in de ontwikkeling van mensen en de samenleving als geheel. Als het gaat om ondernemerschap moet dat zich ontwikkelen in deze richting: https://www.social-enterprise.nl/ of https://www.deprael.nl/ Maar ik denk dan aan een goed functionerende winstgevende onderneming en niet aan een bedrijf dat subsidie nodig heeft om een verstandelijk gehandicapte een baan te bezorgen. Het gaat mij om het integrale ondernemerschap met respect voor klant, medewerker, partners, milieu en toeleveranciers. Stalin zou het dwingend opleggen. Voor mij is een bedrijf een levende gemeenschap waarin mensen elkaar respecteren en dingen gunnen. Dat is een deel van een betere toekomst. Mijn probleem is dat ik de samenleving deel het SP/PVV en FvD aanhangers. Niet omdat zij een andere mening hebben dan ik, maar omdat zij een fatsoenlijke samenleving naar mijn waarden onmogelijk maken. Dat doet de VVD niet. Daar heb ik ook niets mee, maar die blokkeren niet het ondernemerschap van mensen. Die laten ruimte om het anders te doen dan zij. Als je jouw manier van denken en die van mij naast elkaar zet kies jij voor een route van bestendigen wat wij hebben en waarmee wij volgens mij gezamenlijk over 50 jaar de afgrond in marcheren. Dat mag ik ben inmiddels 60, dus ik maak het niet mee. Maar ik ben ook vader en ik wil dat mijn kind haar ideeën over vrijheid, respect en tolerantie ook weer kan doorgeven, aan haar kinderen of aan anderen. Dus moet het toch anders. Gelukkig weet ik zeker dat de komende generaties een einde maken aan het gedachtegoed van PVV/SP en FvD en hun leven op basis van minder behoudende waarden gaan inrichten. Dus uiteindelijk komt het goed. Ook zonder Stalin. In Rusland is hij trouwens wel weer ontzettende populair. Maar ook het gedachtengoed van Hitler vindt in West-Europa steeds meer waardering. De natie staat, het volk, de cultuur en de grond. Maar de meeste jongeren hebben daar weinig mee, die begrippen zijn leeg voor hen. Het zijn vooral de ouderen die het probleem zijn. En die gaan gelukkig gewoon dood.

WiebeI
WiebeI9 mei 2019 - 10:15

Het onderscheid tussen uiterst links en uiterst rechts is nauwelijks waarneembaar. Het Brusselmans filmpje had ook gemaakt kunnen zijn door Forum voor Democratie. Van de 3 linkse partijen slaan SP en Groen Links een populistische toon aan. Ja, ook Groen Links, met haar framing van andersdenkenden en framing van haar eigen idealen (GL is voor het klimaat). De enige linkse partij die wel verantwoordelijkheid wil dragen voor een sociaal democratische agenda wordt ondertussen afgestraft en heeft nauwelijks kiezers over. Het linkse kiezersmaldeel bestaat straks voor de meerderheid uit hoogopgeleide latte drinkende vrouwen uit de grote stad die Jesse Klaver zo leuk vinden en wat de SP betreft uit voormalige PVV kiezers uit de provincie. Mooie achterban.

1 Reactie
toshiba
toshiba9 mei 2019 - 12:50

wat val jij door de mand zeg. je verwijt partijen als GL framing en wat doe je zelf: [ Het linkse kiezersmaldeel bestaat straks voor de meerderheid uit hoogopgeleide latte drinkende vrouwen uit de grote stad die Jesse Klaver zo leuk vinden en wat de SP betreft uit voormalige PVV kiezers uit de provincie] als dit geen framing is... lmao je bent dus gewoon een gefrustreerde pvda'er. ;)

harmmeijer
harmmeijer9 mei 2019 - 9:51

Zijn ze nou helemaal besodemieterd bij de SP? Spelen op de man met een walgelijk filmpje tijdens een verkiezIngscampagne. Dat doen ze toch alleen in de VS?

3 Reacties
Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:42

Hallo, satire!!! Lange tenen?

tempest
tempest9 mei 2019 - 13:14

Rutte was toch ook recentelijk nog het doelwit in een spotje? Volgens mij dat dat door een actiegroep en geen politieke partij, maar dan nog, nieuw is het niet, ook niet hier.

harmmeijer
harmmeijer9 mei 2019 - 13:23

Politiek en humor, tsja. Slecht gekopieerd Koefnoenachtig gedoe lijkt me niet de weg die de politiek op moet.

Van Tax
Van Tax9 mei 2019 - 9:28

Stem tegen! Stem SP! Overigens geheel terecht punt van Marijnissen. Als je ook maar kritiek laat horen op de EU ben je populist of fascist. De boodschap: niet méér Europa, geen Europese superstaat, geen Europees beleid doordrukken komt wat mij betreft juist wel overduidelijk over, wat ze aan tafel bij Pauw niet zagen - of wilden zien. Nu is dit hét punt van de Europese verkiezingen. Meer Europa (GL, PvdA.D66, VVD, CDA) of minder europa (SP, FvD, PVV). SP zou best eens goede zaken kunnen doen en wat teleurgestelde PVV stemmers terugwinnen.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus9 mei 2019 - 11:42

Ennuh, hoe wil de SP klimaat verandering aanpakken? Of kapitaal vlucht? Of Belasting paradijzen binnen Europa? Of rechten voor werknemers die geen Jan Jansma uit Urk heten? Denken ze nu echt dat bedrijven lekker blijven zitten, de grenzen pot dicht en de wereld ophoudt bij België en Duitsland? Grappig.. En ja dan kunnen ze schreeuwen "Maaruh baas in Eigen Land JONGUH!" en "WE GOOIEN ER WEL TARIEVEN OPJONGUH!" Vergeten dat de bedrijvenin kwestie er een zooitje accountants en advocaten op gooien "Jonguh!", en dan de wet lekker gaan omzeilen, tegen de tijd dat de SP eindelijk dan een nieuw wetsvoorstelletje in Den Haag door gevoerd heeft, voor tarief of dichten van een maas in de wet? Hebben ze al weer een nieuwe gevonden "Jonguh!". En dat is als alles goed gaat, wat reken maar dat dat bedrijf er ook lobby groepen tegen aan gooit "Jonguh!" want JA die heb je ook in Den Haag. Als niet meer in Den haag dan in Brussel! Divide en conquer at it's finest, en de SP tuimelt er in. Tenzij de SP heel zker is dat ze alleen gaan regeren en nooit met andere partijen hoeven te praten, maar zelfs dan word het een slagveld als NL in haar eentje deze problemen gaat aanpakken. Bijna zeker dat je dan een slaafje van Rusland, CHina of de VS word trouwens. Want tja.:"Hoeveel inwoners hebben jullie? HAHAHAHAHAHAH OH GOD! Nou.. hier is wat we gaan doen, ennuh het enige wat jullie moeten doen is het verkopen aan de achterban okay?" Dus tja SP, LInkse Samenwerking is ZEKER WETEN wel nodig, wil je garanderen dat lager opgeleiden en werknemers een eerlijk stukje van de taart krijgen. Want extreem rechts en rechts werkt wel samen. JA OOK DE FVD! Denk je nu echt dat Bannon voor zijn plezier naar Europa komt? :P.

Norsemen
Norsemen9 mei 2019 - 12:03

"Overigens geheel terecht punt van Marijnissen. Als je ook maar kritiek laat horen op de EU ben je populist of fascist" Wie zegt dat dan? Ik hoor namelijk alleen maar van de Marijnissens en de Baudets dat ze voor populist of fascist worden uitgemaakt vanwege kritiek op de EU, ik hoor echter niemand die hen vanwege kritiek op de EU hier daadwerkelijk voor uitmaakt.

Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:43

Bij Pauw aan tafel wilde ze dat helemaal niet zien. Die kijken niet verder dan hun eigen neus lang is...

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 9:12

'Meyer stelt dat het campagnefilmpje als satire is bedoeld en stelt dat de kritiek op het spotje zich richt op de vorm “en niet op de inhoud”.' - Het campagnefilmpje heeft dan ook geen inhoud en is slechts bedoeld voor de vorm. Als men bij de SP graag over de inhoud wil debatteren, dan moet men niet dit soort spotjes maken.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen9 mei 2019 - 12:05

Debatteren over de inhoud is natuurlijk lastig voor de SP aangezien ze geen inhoud hebben.

Frits Jansen
Frits Jansen9 mei 2019 - 8:59

Pure populistische volksverlakkerij. Voor het bedrijfsleven is "Europa" al lang een feit, dus moeten Europese socialisten samenwerken voor een fatsoenlijk Europees arbeidsrecht. Ron Meijer is de vriend van multinationals: hij maakt het ze mogelijk arbeiders in de lidstaten tegen elkaar uit te spelen. De SP was een "handson" partij die concrete problemen aanpakte, maar nu worden ze ook populistische praatjesmakers.

seniorg
seniorg9 mei 2019 - 8:48

'Eurofiele gekkies' die Geert Meijer toch. Waar haalt hij het vandaan, die dekselse vent. Van Ron Wilders misschien?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 mei 2019 - 8:29

Alhoewel niet mijn partij, is de SP de enige waarachtige linkse partij in ons land die echt opkomt voor de belangen van de sociale onderklasse en de onderste middenklasse. Dit is partijen als de PvdA en GL kennelijk een doorn in het oog, er lijkt sprake van ware hetze [ook op dit forum] en alles lijkt geoorloofd om deze zeer integere partij in een kwaad daglicht te stellen. Immigratie beter beheersbaar maken, vooral binnen de EU, en meer prioriteit toekennen aan nationale solidariteit is geen ultrarechts beleid. De ongemakkelijk waarheid is dat de klassieke linkse achterban dit in meerderheid wil.

11 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 mei 2019 - 8:58

ongemakkelijke

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 11:43

@ Deplorable Lefty Jij schrijft; Immigratie beter beheersbaar maken, vooral binnen de EU, en meer prioriteit toekennen aan nationale solidariteit is geen ultrarechts beleid. De ongemakkelijk waarheid is dat de klassieke linkse achterban dit in meerderheid wil. Als je denkt aan de achterban van de PvdA van 50 jaar geleden heb je wellicht gelijk dat de meerderheid van de klassieke achterban dit beleid wil. Maar die groep stemt allang SP, PVV of FvD. De achterban nu van de PvdA zijn wat oudere mensen met een hogere Mbo-opleiding of nog hoger. De partij probeert wel de klassieke achterban te bereiken maar die hebben inmiddels opvattingen over de samenleving die beter passen bij de PVV dan bij de PvdA. Wat de SP nu in feite doet is het linkse gedachtegoed verruilen voor de extreem rechtse opvattingen die bij veel laaggeschoolden leven. Die groep kan je inderdaad ook de sociale onderklasse noemen. Dat wat de SP doet, doet de PvdA niet. Het is raar dat jij dat de PvdA verwijt. Verder is de EU juist opgericht om mensen vrije bewegingsruimte te geven binnen de EU en daar zitten voor- en nadelen aan. Maar mensen kunnen zonder veel beperking in de hele EU, leven, werken en studeren. En de aanwezigheid van Polen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn geen rem op de loonontwikkeling. Die discussie is al een groot aantal keren gevoerd. Verdere polarisatie waar de SP nu voor kiest is nooit goed voor nationale solidariteit, maar ik denk niet dat die gedachte nog een haalbare optie is. Dus het maakt ook weinig uit. Met de formulering deze zeer integere partij maak je jezelf volstrekt belachelijk na het SP-spotje over Timmermans. Integere mensen moeten zich namelijk ook integer gedragen, anders is het een waardeloos etiket. Dat doet de SP dus niet.

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 12:44

@DaanOuwens Samengevat: Omdat de PvdA haar traditionele veren van zich heeft afgeschud zijn de voormalige PvdA stemmers ineens extreemrechts (volgens U). Dus tot aan die koerswijziging was de PvdA een extreemrechtse partij volgens U.

toshiba
toshiba9 mei 2019 - 12:53

sp de enige linkse sociale partije??? euh de SP was nergens te vinden toen anders linkse partijen, [ex pvda] in europa een verzachting van het monetaire beleid wilde tav Griekenland. want het was de man op de straat die het hardst werd getroffen. De SP was toen in velden en wegen te bekennen. Lekker solidair hoor die sp van je. lol

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 mei 2019 - 12:59

@ Daan Ouwens Een groot deel van de oorspronkelijke achterban van de PvdA is idd noodgedwongen uitgeweken naar andere partijen omdat deze partij, overigens net als GL, haar oren vooral te luisteren legde bij de hoogopgeleide partijleden. De SP heeft wel veel meer voeling gehouden met de arbeidersklasse. Tel je zegeningen denk ik dan. Wees blij dat er wat te kiezen valt op links en dat hopelijk veel kiezers terugkeren naar links.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 15:39

@ Deplorable Lefty Jij schrijft: Tel je zegeningen denk ik dan. Wees blij dat er wat te kiezen valt op links en dat hopelijk veel kiezers terugkeren naar links. Jij weet toch ook dat linkse kiezers via de SP naar het FvD gaan? Dit soort acties beschadigt de PvdA. Creëert en bevestigt nep nieuws. Ondersteunt het beeld van corruptie en beschadigt personen. Het is alleen ranzig, ziek en het levert helemaal niets positiefs op. Ter bevestiging hoef je alleen maar door deze discussie te scrollen. Schaamteloze, domme actie van de SP. Schop Ron Meyer de straat op en laat hem zijn geld eens verdienen met echt werk en de consequenties van zijn falen zelf te voelen.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 16:48

@ poeslief Jij schrijft: Samengevat: Omdat de PvdA haar traditionele veren van zich heeft afgeschud zijn de voormalige PvdA stemmers ineens extreemrechts (volgens U). Nee de voormalige PvdA stemmers zijn extreem rechts omdat zij een visie op de samenleving hebben die extreem rechts is. Ook jij schrijft hier regelmatig teksten die een extreem rechtse opvatting laten zien. Dat de PvdA op een andere manier kijkt naar zijn ideologie staat daar los van. Ook de SP zou eens moeten nagaan of hun maatschappijvisie nog spoort met de realiteit. Van de PVV zie ik in ieder geval regelmatig dat de tweets van Wilders veraf staan van de werkelijkheid.

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 19:17

@DaanOuwens (9 mei at 18:48) Dus volgens U was de PvdA een partij met een traditioneel extreemrechtse achterban. De arbeider is bij de PvdA weg en nu is de PvdA wel een echte linkse partij volgens U. Weet U hoe ze socialist met een bovenmodaal inkomen noemen? Een salonsocialist. Van der Meulen geef mij 1 voorbeeldtekst waaruit onomstotelijk blijkt dat ik PvV zou stemmen en laat anders die loze verdachtmakingen achterwege. Lukt dat?

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 21:00

@ poeslief 'Dus volgens U was de PvdA een partij met een traditioneel extreemrechtse achterban.' - Nee. De auslander raus sentimenten waren onbelangrijk, werden niet uitgesproken en bleven op de achtergrond. Men vond massaal andere problemen belangrijker om aan te pakken. De arbeider is bij de PvdA weg en nu is de PvdA wel een echte linkse partij volgens U. - Nee. Er is schifting ontstaan tussen hen die non-discriminatoir sociaaldemocratisch beleid willen maken ter progressie van de samenleving en hen die liever prioriteit geven aan het cultureel en demografisch blank houden van de NL samenleving. Die laatste groep heeft dan wel inderdaad niets bij links te zoeken. 'Weet U hoe ze socialist met een bovenmodaal inkomen noemen? Een salonsocialist.' - U hebt natuurlijk liever dat zo een persoon VVD stemt! 'Van der Meulen geef mij 1 voorbeeldtekst waaruit onomstotelijk blijkt dat ik PvV zou stemmen en laat anders die loze verdachtmakingen achterwege. Lukt dat?' - De framing van de PvdA zoals u doet is uitermate typisch voor LPF/PVV/FvD (en nu ook SP) ontevredenen.

poeslief
poeslief10 mei 2019 - 19:12

@Robbels '– De framing van de PvdA zoals u doet is uitermate typisch voor LPF/PVV/FvD (en nu ook SP) ontevredenen.' Neen dat doe ik niet. Ik vertaal en zet op een rijtje dat wat Ouwens beweerd, Ik frame niks dat doet U in deze. Behoorlijk brutaal bent U om niet te zeggen uiterst onbeschoft.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 20:35

@ poeslief 'Neen dat doe ik niet. Ik vertaal en zet op een rijtje dat wat Ouwens beweerd, Ik frame niks dat doet U in deze. Behoorlijk brutaal bent U om niet te zeggen uiterst onbeschoft.' - Ik vrees toch dat de meningen daarover verschillen. En u en ik gaan het daar niet over eens worden, zoveel is nu duidelijk. Ik snap namelijk wel wat Ouwens beweerd en u niet. Uw interpretatie van wat hij zegt is uw eigen framing. Desalniettemin wens ik u een fijne avond.

Phil2
Phil29 mei 2019 - 8:27

Ik vinnem wel lollig... en onderscheidend. Daarbij - het eeuwige dilemma - zitten socialisme en sociaal-democratie echt met een enorme gespletenheid. Enerzijds opkomen voor (verworven) rechten en je daarmee als partij rechtstreeks tot je eigen kiezers verhouden, en anderzijds hopen dat via EU afspraken een rechtvaardiger samenleving kan ontstaan die grensoverschrijdend is, met op de koop toe dat multinationals als eerste met allerlei internationale afspraken aan de haal gaan. Geen wonder dat bijv. een Corbyn niet echt tuk is op de EU.

Satya
Satya9 mei 2019 - 8:04

Sp aan de macht, je moet er niet aan denken. Het zondebok zoeken gaat in Nederland helemaal los. In Seattle zijn grote problemen ontstaan na verhoging minimum loon voor laagbetaalde arbeiders. Laat de sp zich bezig houden met vraagstukken hoe dat kan en tegen kapitalisme schoppen. Nep socialisten, crypto fascisten niet voor niets dat nationalisme bij de 1e internationale is weggestuurd. Fuck them.

4 Reacties
Keilstra
Keilstra9 mei 2019 - 8:26

Nee, lage lonen voor de arbeiders, dat is links ....

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 10:02

@Satya Wie zijn volgens U ware socialisten in NL en waarom vindt U dat? Vanaf 'nep socialisten' is Uw 'Geert W. woordkeuzegehalte' erg hoog. Waarom kiest U daarvoor? Welke politieke partij in NL 'schopt' volgens U wel tegen het kapitalisme en hoe uit zich dat? (ps. Satya: de opkomst van allerlei extreme politieke stromingen in Duitsland na WO1 had 1 reden: de eisen van de overwinnaars zoals een immense schuldenberg en gebiedsoverdracht. Schaarste maakt het slechte in ons los Satya en dan maken extreme stromingen als communisme of nationaalsocialisme een kans).

Satya
Satya9 mei 2019 - 13:21

Poeslief Socialisme is volgens mij een internationaal gebeuren. Ik denk dat er weinig organisatie actief zijn waar ik me bij thuisvoel, internationale socialisten sprak me wel aan maar dan hoor je over betrokkenheid bij geweld, onacceptabel. Tja poeslief ik denk dat dit crypto fascisme is. Ik vind met het benoemen van wat ik denk te zien niets mis. Ik scheld niet. Als jij mij als communist ziet mag je dat zeggen hoor. Het klopt niet. Ik begrijp werkelijk niet wat daar het probleem mee is. Fuck them, sp heeft beloftes geschonden naar iemand waar ik veel van hou.

poeslief
poeslief9 mei 2019 - 19:36

@Satya Sociaal zijn begint bij de mensen om je heen volgens mij. Politieke partijen zijn niet zo sociaal. Dus hele sociale wezens passen daar niet zo. Spreekt enorm in jouw voordeel Satya ;) Ik weet niet of jij communist bent of meer iemand voor in een commune; dat weet je zelf het best.

Sonic2
Sonic29 mei 2019 - 7:58

Het spotje van de SP laat zien hoe ontzettend complex politiek in Nederland anno 2019 is. Ik vind het een onvoorstelbaar smakeloos filmpje. Dus op de vorm een flinke duim omlaag. Wat heeft de PvdA en in mindere mate Groenlinks voor elkaar gekregen? De PvdA heeft de afgelopen tientallen jaren eigenlijk nauwelijks iets voor elkaar gekregen. Maar ook ben ik het eens met de SP critici. Die de partij gebrek aan leiderschap en verantwoordelijkheid verwijten. De SP wil niet bij de PvDA horen, maar volgens mij heeft de PvdA in het verleden ook meer dan genoeg SP dwars gezeten. En eigenlijk is dat geen verrassing. De communisten en sociaal democraten vochten elkaar een eeuw geleden al de tent uit. Niet dat ik de SP nu communisten vind en de PvdA nu zo goed het sociaal democratische gedachtengoed vind vertolken. Wat heeft de EU eigenlijk opgeleverd voor de gemiddelde arbeider en voor de laag betaalden? En om het nog ingewikkelder te maken. Na 2019 hebben we weer een nieuw beeld. Ik ga er vanuit dat PvdA en Groenlinks zich constructief tegen het kabinet gaan opstellen. En de SP gaat er met gestrekt been in. Wat is de perfecte route?

Norsemen
Norsemen9 mei 2019 - 7:46

Geef partijen zoals de SP, FvD en PVV toch niet zoveel (media)aandacht. Die populistische protestpartijtjes zijn leuk voor de blanke boze burger maar verder op geen enkele manier relevant. Ze zullen door de onzin die ze uitkramen nooit invloed krijgen op het beleid en zouden ook niet serieus genomen moeten worden door andere partijen.

1 Reactie
Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:50

Oeps, we wachten rustig af.

Freek3
Freek39 mei 2019 - 7:32

Tja, hoe kunnen twee partijen waarvan de één per definitie altijd nee zegt en de ander uiteindelijk altijd ja zegt samenwerken? Ondbegrijpelijk dat hier überhaupt over gesproken wordt. Overigens is de SP natuurlijk helemaal niet links. Alles wat in hun verkiezingsprogramma staat is gericht op het vergroten van armoede, meer mensen in WW en bijstand, alleen maar om meer SP-kiezers te kweken,

Keilstra
Keilstra9 mei 2019 - 7:19

Hele goede reclame voor de SP dit filmpje ! De boodschap over Frans Timmermans is helder, en ook nog eens volkomen juist. Eén en ander wordt overgebracht op een manier die de gewone mensen aanspreekt. SP, gefeliciteerd met dit schot in de roos ! Godzijdank neemt de partij afstand van GroenLinks en PvdA, partijen die niks meer met gewone mensen hebben. Op dit forum haal je hun aanhangers er ook zo uit met hun dédain voor wat gewone mensen vinden.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 7:50

@ Keilstra Jij schrijft: Hele goede reclame voor de SP dit filmpje ! Inderdaad, de meer asociale types weten dat ze goed zitten bij de SP, mensen met wat meer beschaving weten dat ze op een andere club moeten stemmen. Jij schrijft: Op dit forum haal je hun aanhangers er ook zo uit met hun dédain voor wat gewone mensen vinden. Dat klopt, je mag van een politieke partij verwachten dat zij een visie ontwikkelen die meer doordacht is dan wat een gewoon lid kan bedenken. Een partij die zegt wat zijn domste lid denkt schuift al een heel stuk op richting fascisme. Wat je hier schrijft is dan ook een gebruikelijke uitspraak voor een PVV-aanhanger dat is nu dus ook de koers van de SP.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 mei 2019 - 10:05

'de gewone mensen aanspreekt. ' Sinds wanneer staat 'gewoon' gelijk aan niet verder willen kijken dan je neus lang is?

Buitenstaander
Buitenstaander9 mei 2019 - 12:25

@Daan "…. visie ontwikkelen die meer doordacht is dan een gewoon lid kan bedenken…." en daarna " ..wat zijn domste lid denkt schuift al een heel stuk op richting fascisme…." En dan vind je het vreemd dat gewone arbeidsers zich niet meer bij Links thuisvoelen. Dit riekt naar het oude Links van: Wij (alleen) weten wat goed voor je is, en dat neerbuigende toontje ook…. Heb je nou niet door hoe dat bij een gewone mens kan overkomen? ….. Dat is wat Keilstra waarsch bedoelt met dedain…..

Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:54

Precies dàt dédain, lachen hoor. Prima gedaan SP!

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 13:12

@ Norm Jij schrijft: Heb je nou niet door hoe dat bij een gewone mens kan overkomen? ….. Dat is wat Keilstra waarsch bedoelt met dedain….. Heb jij nou niet door dat het er niet toe doet hoe dat overkomt? Als een kiezer een partij wil waar hij een bevestiging kan krijgen van zijn eigen benepen racistische opvattingen is er de PVV. Als een kiezer vertrouwen heeft in de politiek en desnoods bereid is een verkiezingsprogramma door te nemen en het verhaal van de partij aan te horen zijn er talloze variaties waaronder de PvdA. Als de gewone mens kiest als een domme sukkel moet je dat de politiek niet verwijten maar de kiezer. En inderdaad dat kan je dédain noemen voor wat gewone mensen vinden. So What?

Ria4
Ria49 mei 2019 - 7:17

Ik vind Ron Meyer wel sterk. Op het moment dat hij zegt: "Met een inkomen van 30.000 euro per maand sta je te ver af van gewone mensen" Daar heeft Ron Meyer een punt. Als je door de EU iedere maand de jackpot wint is het heel makkelijk om daar positief over te zijn. Ook al weet je dat er heel veel niet goed is. Ik zou zeggen neem bij de EU burgers hun financiele zorgen weg...

5 Reacties
Sonic2
Sonic29 mei 2019 - 8:01

Goed dat u dit punt aan stipt. De SP heeft namelijk duidelijk gekozen voor een brede strategie. Kwint/ Leijten zag ik ook op Twitter voor bij komen. Meyer ook weer. Ik denk dat de SP ook wel door heeft dat hun lijsttrekker ook nu niet de beste uitvinding is sinds het buskruit en dat ze het breder spelen. Ik ben erg voor vrouwen in de politiek, maar ik vind Lillian nu niet echt een geschikte vrouw voor de top positie van de SP. Helaas.

Helen2
Helen29 mei 2019 - 12:52

Idd en dan hebben we het nog niet over de duizenden euros aanvullende tieslagen. Volkomen absurd.

Norsemen
Norsemen9 mei 2019 - 14:55

"“Met een inkomen van 30.000 euro per maand sta je te ver af van gewone mensen” Daar heeft Ron Meyer een punt." Meen je dat? 30K p/m is zeker een goed salaris maar echt niet zoveel dat je niet meer bij de "gewone mensen" hoort.

Spanveer
Spanveer9 mei 2019 - 15:39

Het is netto belastingvrij. Dat betekent in Nederland bruto 68.000 euro per maand. Dat is meer inkomen dan 75% van de Nederlanders per jaar hebben..........

LaBou
LaBou 9 mei 2019 - 16:29

"maar ik vind Lillian nu niet echt een geschikte vrouw voor de top positie van de SP. " Helaas moet ik het hierin met je eens zijn.

msj_meijerink
msj_meijerink9 mei 2019 - 7:04

Zo fijn dat Meyer dit soort anti-berichten via de media aan de andere progressieve krachten meldt. Het past in het beeld van de verwante Gele Hesjes (zo blijkt uit de punten van hun 'manifest'), die ook aantonen weinig gevoel voor decorum te hebben. Elementaire fatsoensnormen zullen bij onze conservatief socialisten vast van de 'bourgeois' zijn en niet van hun echte lompenproletariaat! Zo plaats je jezelf willens en wetens in de hoek.

Bouwman2
Bouwman29 mei 2019 - 6:55

Als je met je opvattingen steeds verder schuift van de randen van wat aanvaardbaar is en normaal wordt gevonden tuimel je uiteraard in de zelfgegraven kuil. Deze beweging van de SP betekent terugkeer naar het midden. Dat is een troost, een geluk bij een ongeluk.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 6:40

Ik denk dat de PvdA nu ook de fantasie over linkse samenwerking in de koelkast moet zetten. Niet met GroenLinks maar wel met de SP. Ik heb het altijd al een zinloos plan gevonden. Er zijn geen overeenkomsten tussen de SP en linkse partijen. De SP is een soort PVV die roept dat ze er zijn voor de Nederlandse arbeiders. Daarmee wordt exclusief bedoeld de autochtonen in loondienst. Niet voor niets bewegen de SP kiezers zich vaak tussen SP en PPV en nog tussen SP en FvD. En ze zijn tegen polen, moslims, gekleurden, werkgevers, ZZP-ers en de EU. De SP is blijven hangen in de jaren 70 van de vorige eeuw en heeft geen antwoorden voor de problemen waar de samenleving nu mee wordt geconfronteerd. De SP en aanhang gaat voor de simpele oplossing voor moeilijke problemen. Grenzen dicht om een loonstijging af te dwingen bijvoorbeeld. Zonder te beseffen dat een dergelijke maatregel geen enkel effect op de lonen zal hebben. Jammer is dat ook de FNV wordt gedomineerd door de SP ook daar maken oudere blanke mannen de dienst uit. Het gevolg is dat de vakbonden de jongeren, vrouwen en steeds groter wordende groep ZZP-ers niets te bieden hebben. Het is de hoogste tijd voor vernieuwing van de vakbonden. Wellicht is dit ook een mooi moment om een vakbond op te richten die wel een groot deel van de werknemers kan organiseren. Vanuit de SP/FNV hoek valt niets zinnigs te verwachten.

22 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew9 mei 2019 - 7:53

@Ouwens: Grenzen dicht om een loonstijging af te dwingen bijvoorbeeld. Zonder te beseffen dat een dergelijke maatregel geen enkel effect op de lonen zal hebben. ------------------------------------------- En waarom is dat laatste zo? Alleen omdat jij het zegt? Ik mis (weer) iedere vorm van onderbouwing. De hoofdregel is heel simpel: schaarste leidt tot hogere lonen, overschot leidt tot lagere lonen. Hier zijn natuurlijk wel een paar (kleine) subregels op, maar de hoofdregel blijft staan. Overigens ben ik geen voorstander van 'Grenzen dicht'.

Buitenstaander
Buitenstaander9 mei 2019 - 8:13

@ Daan ".. en heeft geen oplossingen voor dce problemen waar de samenleving nu mee wordt geconfronteerd….." De vraag is of de traditionele achterban van de SP daar een boodschap aan heeft: De nu 'moderne' linkse partijen menen blijkbaar dat de hele goegemeente wakker ligt van het klimaat; de situatie van Israel een Hamas etc. terwijl zij juist vinden dat hun buurt onherkenbaar veranderd is; ze moeilijk rond kunnen komen, en hun pensioen gekort wordt. Heeft GL daar ooit naar gekeken? Is het niet zo dat (in hun ogen) de PvdA dat 'links' heeft laten liggen, en nu pas weer een beetje wakker wordt? En dan soms het dedain van modern links, ook hier, dat bijna autistisch is naar de gewone SP-er….

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 9:25

@ EricDonkaew Jij schrijft: En waarom is dat laatste zo? Alleen omdat jij het zegt? Ik mis (weer) iedere vorm van onderbouwing. Omdat ik dit onderbouwing hier al een keer of 10 heb opgeschreven. Dat jij die onderbouwing alweer mist, ligt dus aan jou niet aan mij. Het is ook niet omdat ik het zeg, maar omdat het zo is. Dat kan iedereen met een klein beetje verstand zelf ook wel bedenken. De Oost-Europeanen werken in een arbeidsmarktsegment waar reële lonen nooit betaald zullen worden. De baan verdwijnt naar het buitenland of wordt weg geautomatiseerd of verdwijnt gewoon, het is werkgelegenheid die alleen kan ontstaan als de personeelskosten heel laag zijn. De mens als weggooi product. De baan zal dus nooit voldoende inkomen opleveren om in Nederland normaal van te leven. De SP wil dus werkgelegenheid creëren die voor mensen een normaal bestaan onmogelijk maakt en haalt zelfs de VVD extreem rechts in. Met als motief dat zij net zoals de VVD streven naar volledige werkgelegenheid. Hoe dom kan je zijn.

Keilstra
Keilstra9 mei 2019 - 12:20

GroenLinks wil duur voedsel voor de armen .... zóóóó sociaal ! Nee hoor, het is gewoon een hipster- en studentenpartij. Ze staan echt heel ver af van gewone mensen. Omdat veel mensen op dit forum helemaal geen gewone mensen in hun bubbel hebben, leven ze in de illusie dat gewone mensen belangstelling hebben voor de thema's van GroenLinks. Kijk naar de onderzoeken : de achterban van GroenLinks is elitair hoogopgeleid Nederland. Niks mis mee, maar pretendeer dan niet een volkspartij te zijn, Jesse.

EricDonkaew
EricDonkaew9 mei 2019 - 13:41

@Ouwens: Omdat ik dit onderbouwing hier al een keer of 10 heb opgeschreven. -------------------------------------- Het tienvoudig herhalen van een onderbouwing versterkt nog niet automatisch de kwaliteit van die onderbouwing. @Ouwens:Dat jij die onderbouwing alweer mist, ligt dus aan jou niet aan mij. ----------------------------------- Dat laatste is altijd zo in discussies met jou. @Ouwens:Het is ook niet omdat ik het zeg, maar omdat het zo is. ----------------------------------- Het is omdat jij zegt dat het zo is. Postsorteerder bij Post.nl (PTT) was een beroep dat redelijk - boven het minimumloon - betaald werd. Het ging om vaste aanstellingen en er waren nog wat emolumenten naast het loon. Nu wordt het minimumloon betaald, emolumenten zijn grotendeels weg en alles is zo flexibel mogelijk, vaste contracten worden volstrekt niet meer gegeven. Dat kan Post.nl doen omdat er een zeer groot aanbod is aan post(pakketten)sorteerders. En dat komt door de arbeidsmigratie uit Oost-Europese landen. Niets tegen deze mensen, ik heb er prima mee samengewerkt. Polen zijn net Nederlanders, alleen zijn het toevallig Polen. Maar mijn punt over schaarste en overvloed en daaraan gekoppeld de lonen en andere arbeidsvoorwaarden blijft gewoon staan. Ik heb het zelf zien gebeuren.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 16:43

@ Keilstra Jij schrijft: GroenLinks wil duur voedsel voor de armen …. zóóóó sociaal ! Ik heb geen enkel idee wat het verband tussen deze onzinnige tekst en mijn tekst is. Ik neem aan dat je deze op de verkeerde plaats hebt neergezet. Als je van mij hier een reactie op wil moet je toch echt een toelichting geven. @ EricDonkaew Jij schrijft; Postsorteerder bij Post.nl (PTT) was een beroep dat redelijk – boven het minimumloon – betaald werd. Het ging om vaste aanstellingen en er waren nog wat emolumenten naast het loon. Zal vast, maar de toenemende automatisering maakt dat dit soort banen snel vervangen kunnen worden door automatisering. Bovendien worden mensen ingezet als vervangende machines. Het zijn banen zonder inhoud, zonder verantwoordelijkheid en zonder enige ontwikkelingsmogelijkheden. Je geeft exact een voorbeeld dat ik bedoel. Je kan toch niet serieus verwachten dat er tegenover deze arbeid nog een serieuze beloning staat? Het is aannemelijk dat deze banen over 5 jaar verdwenen zijn en vervangen door automatisering. Een hoger loon versnelt dat proces. Waarom wil jij mensen tegen een loon waarvan je niet kan leven een vreselijke &*@baan bezorgen? En denk je nu echt dat het feit dat vroeger deze banen een normaal salaris opleverden nu nog van toepassing is? Meldt jezelf eens bij asperge kweekers en zeg dat je per maand 2000 bruto wil, de kans is groot dat je niet het erf afkomt voordat de hond je bijt. Wat wil je nu aantonen met dit soort teksten?

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 16:53

@ DaanOuwens: Wat een verwrongen voorstelling van zaken. [De SP is blijven hangen in de jaren 70 van de vorige eeuw.....] Nonsens. In die periode was de SP nog een maoïstisch geïnspireerde, revolutionaire partij. Eind jaren tachtig heeft de partij het marxisme-leninisme officieel verlaten, en is toen een linkse parlementaire partij geworden, die activisme terecht als essentieel deel van haar politieke activiteiten bleef beschouwen. Op bepaalde onderdelen is de partij in mijn ogen -soms ernstig- te kort geschoten (b.v. op punten als racisme, discriminatie, vluchtelingen, (im)migratie e.d.), en de laatste jaren meer algemeen wat gaan zwieberen en zwabberen. [.....tegen polen, moslims, gekleurden, werkgevers, ZZP-ers en de EU] Nee, dat is een nogal schandelijke voorstelling van zaken. De SP is natuurlijk niet "tegen" deze groepen mensen of zelfs de EU als zodanig, maar neemt beargumenteerde standpunten in, waarmee ik het ook niet altijd eens ben. Wat Polen betreft gaat het b.v. om de uitbuiting van die mensen en de loondrukkende concurrentievervalsing. De SP staat juist gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor. [Niet voor niets bewegen de SP kiezers zich vaak tussen SP en PPV en nog tussen SP en FvD.] "Vaak"? Nee, de cijfers wijzen uit dat dat percentage relatief niet groot is.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 17:08

@ EricDonkaew 'Postsorteerder bij Post.nl (PTT) was een beroep dat redelijk – boven het minimumloon – betaald werd. Het ging om vaste aanstellingen en er waren nog wat emolumenten naast het loon. Nu wordt het minimumloon betaald, emolumenten zijn grotendeels weg en alles is zo flexibel mogelijk, vaste contracten worden volstrekt niet meer gegeven.' Dat heeft dus volstrekt niets met Polen te maken. Dat heeft er mee te maken dat de postmarkt ingestort is en voor waar het kan het door u geroemde sorteren geautomatiseerd is. Naast het feit dat het ongeschoold werk is waar in de afgelopen decennia nauwelijks groei in persoonlijke capaciteiten van de werknemers heeft plaatsgevonden. Omdat dat volstrekt niet nodig is voor het uitoefenen voor die functies. Gekoppeld aan het feit dat op alle niveaus vaste contracten hard uit de mode gaan. 'Maar mijn punt over schaarste en overvloed en daaraan gekoppeld de lonen en andere arbeidsvoorwaarden blijft gewoon staan. Ik heb het zelf zien gebeuren.' U heeft zaken geobserveerd maar uw analyse is volstrekt incorrect. Postbezorging heeft niet de economische waarde meer dat lonen comfortabel boven het minimum rechtvaardigt. Deze sector wordt krampachtig en kunstmatig in leven gehouden door middel van flutcontracten en minimumsalarissen. Die sector kan niet terug naar vroeger. Die sector moet verdwijnen of hevig gesubsidieerd worden, mochten we dat echt heel belangrijk vinden. Voor die enkele brief per maand heb ik dat er echter niet voor over. Er zijn alternatieven. Men communiceert niet meer via briefpost.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 18:36

@ OlavM Jij schrijft; Nonsens. In die periode was de SP nog een maoïstisch geïnspireerde, revolutionaire partij. Eind jaren tachtig heeft de partij het marxisme-leninisme officieel verlaten, Denk je nou echt dat mij het verleden van de SP ook maar enigszins boeit? Ik heb dat soort maoïsten bij tientallen meegemaakt en vond ze destijds al lachwekkend. Ik bedoel uiteraard dat de huidige opvattingen van de SP toegesneden zijn op het verre verleden. En je schrijft; Nee, dat is een nogal schandelijke voorstelling van zaken. De SP is natuurlijk niet “tegen” deze groepen mensen of zelfs de EU als zodanig, Een tijdje geleden was er een discussie over de opvatting van de SP mbt discriminatie. Het officiële standpunt van de SP is dat er na het bereiken van het arbeiders paradijs geen sprake is van discriminatie. Tot die tijd is het geen onderwerp. Je nam zelf deel aan die discussie, dus ga niet beweren dat hij niet gevoerd is op deze site. En je schrijft: “Vaak”? Nee, de cijfers wijzen uit dat dat percentage relatief niet groot is. Ik zoek het niet na, maar ongeveer 6% van de stemmers op het FvD stemden daarvoor SP. Omgerekend was dat 20 % van de SP stemmers. Een van de vijf. Ik begrijp dat jij dat niks vindt maar Marijnessen zelf was nogal bezorgd. Misschien moet jij haar maar geruststellen. Ik vond het nogal veel.

EricDonkaew
EricDonkaew9 mei 2019 - 19:00

@Ouwens: Zal vast, maar de toenemende automatisering maakt dat dit soort banen snel vervangen kunnen worden door automatisering. --------------------------------------- Jij probeert me op het verkeerde been te zetten. Ik vergelijk de situatie nu met die van 10-20 jaar geleden en constateer dat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden door het grote aanbod van personeel sterk achteruit is gegaan. Ik heb het niet over de situatie over vijf jaar. Daar kom jij nu opeens mee. Het valt me trouwens steeds vaker op dat juist oude mensen denken dat automatisering een supersnelle vlucht neemt. Jongeren zijn realistischer en weten dat het zo'n vaart niet loopt. Ze zitten ook dichter bij het arbeidsproces, nou ja, ze werken gewoon. Postpakkettensortering laat zich niet zo heel makkelijk automatiseren, in tegenstelling tot brievensortering. Brievenpost neemt af, pakketpost neemt juist toe. Ik had het in mijn betoog met name over postpakkettensortering. Heb ik, nog niet zolang geleden, twee jaar gedaan. @Robbels ----------------------------------------- Ook jij probeert mij op het verkeerde been te zetten door het uitsluitend over brievenpost te hebben in plaats van over pakketpost. (Oef, ik had kennelijk iets duidelijker moeten zijn, het is hier echt een slangenkuil met zeer giftige reptielen). Zie ook mijn commentaar op Ouwens. @Robbels: Gekoppeld aan het feit dat op alle niveaus vaste contracten hard uit de mode gaan. ------------------------------------------- En dat moeten we allemaal maar goed vinden. Neoliberaal gezwam van het allerergste soort. Hier laat ik het even bij.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 21:01

@ DaanOuwens: [Denk je nou echt dat mij het verleden van de SP ook maar enigszins boeit?] Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar dat legitimeert je niet uit de duim gezogen nonsens erover te schrijven. [Ik bedoel uiteraard dat de huidige opvattingen van de SP toegesneden zijn op het verre verleden.] Afgezien ervan dat ook dat totaal niet waar is, schrijf je iets anders wat niet klopt. En de SP is niet “blijven hangen”, maar juist zeer veranderd ten opzichte van vroeger. [Het officiële standpunt van de SP is dat er na het bereiken van het arbeiders paradijs geen sprake is van discriminatie. Tot die tijd is het geen onderwerp.] Geef maar eens concreet de plek aan, waar jij meent dit “officiële standpunt van de SP” te kunnen lezen. En de SP is wel degelijk tegenstander van discriminatie, dat dus wél een onderwerp is. Ze doet er helaas wel te weinig aan naar mijn oordeel, maar dat is iets anders. [Ik zoek het niet na, maar ongeveer 6% van de stemmers op het FvD stemden daarvoor SP.] Hiervan uitgaande –ik ga het nu ook niet terugzoeken- onderbouwt dat niet jouw bewering, dat “de SP kiezers zich vaak (bewegen) tussen SP en PPV en nog tussen SP en FvD”.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 21:32

@ EricDonkaew '@Robbels: Gekoppeld aan het feit dat op alle niveaus vaste contracten hard uit de mode gaan. En dat moeten we allemaal maar goed vinden. Neoliberaal gezwam van het allerergste soort. Hier laat ik het even bij.' - Doet u dat vooral niet! Ik wil slechts aangeven dat ook een vast contract voor universitair afgestudeerden totaal geen zekerheid is. Dat heeft 0,0 te maken met blikken met laaggeschoolde polen die opengetrokken worden. Grenzen sluiten helpt niet, de Polen zijn het probleem niet! Ik ben het volstrekt met u eens dat de huidige inrichting van de arbeidsmarkt verkeerd is. Ik denk alleen dat terug naar vroeger niet kan. Denkt u echt van wel? 'Ook jij probeert mij op het verkeerde been te zetten door het uitsluitend over brievenpost te hebben in plaats van over pakketpost. (Oef, ik had kennelijk iets duidelijker moeten zijn, het is hier echt een slangenkuil met zeer giftige reptielen). Zie ook mijn commentaar op Ouwens.' - Ik vind het jammer dat u denkt dat ik u op het verkeerde been probeer te zetten. Mijn betoog is namelijk volledig oprecht. Wat u leest is gewoonweg hoe ik tegen de situatie aan kijk. Het verhaal veranderd niet echt door de verwisseling pakketpost/brievenpost. Het is ongeschoolde arbeid waar weinig tot geen ontwikkeling in zit. Wat mij betreft is het vrij onlogisch te verwachten dat dit soort banen in de huidige tijd meer opbrengen (u wenst ruim boven minimumloon) dan banen waar enige opleiding voor vereist is; pak een mbo 3/4 met 1800/1900 bruto per maand. Waar we tegenaan lopen is het volgende: veel banen waarin we innovatie en efficiëntieslagen zetten waardoor men (rekenvoorbeeld) 2x zo productief word voor veelal hetzelfde salaris. Banen waarin dit niet kan eroderen dus in economische waarde. Simpel gezegd: als de salarissen in de eerste categorie nagenoeg gelijk blijven, dan dalen ze in de tweede categorie. Je kunt het ook andersom doen. De eerste categorie dubbel gaan betalen. Inflatie zorgt dan wel voor de genadeklap voor de tweede categorie. De vrijheid voor die variatie is echter beperkt door wat men in de export voor een typisch NL-arbeidsuur wil betalen. De banen waarvoor u vecht zijn het behouden als voltijds kostwinner banen niet (meer) waard. Ze zijn verworden tot bullshit-jobs die niet in een redelijk NL levensonderhoud kunnen voorzien. U kunt echt beter uw pijlen richten op andere zaken, zoals het omscholen van mensen die op zoek zijn naar kostwinnersbanen naar vakgebieden waar dit wel kan.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2019 - 11:18

@Robbels -------------------------- Pfff, het neoliberalisme spat weer aan alle kanten van je verhaal af. PvdA/GL/D66 zei je? Nou ja, het zegt genoeg (over die partijen). Persoonlijk vind ik post.nl een nutsbedrijf, dus ter algemene nutte. Mag van mij genationaliseerd worden en het monopolie krijgen op post- en pakketbezorging. De moordende concurrentie die slecht is voor iedereen, verdwijnt dan. Mensen krijgen dan weer normale lonen en andere arbeidsvoorwaarden. En inderdaad: eigen nationaliteit eerst. Pakketbezorging zal dan iets duurder worden, misschien twee of drie dubbeltjes per pakketje, in elk geval in die orde van grootte. Is dat erg? Ik wil zo'n bedragje best betalen. En anders gaan mensen maar weer naar de binnenstad om daar hun kleren te kopen. Dat heeft ook (economische) voordelen. Maar goed, wat ik nu schrijf is allemaal weer tegen het neoliberale zere been.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 14:31

@ EricDonkaew Jij schrijft: Pakketbezorging zal dan iets duurder worden, misschien twee of drie dubbeltjes per pakketje, in elk geval in die orde van grootte. Is dat erg? Je schrijft soms domme dingen, maar dit is wel erg extreem. De bezorging van een pakketje gaat op deze manier 7,50 kosten. Even kijkend naar de tarieven van BOL.com voor tweedehandsboeken en de grote koeriersdiensten voor de bezorging van pakketten die zij zelf niet in beheer hebben. Dus jij hebt met jouw plan alle webwinkels gesloten. Niet 3 dubbeltjes maar 7,50. Je kan beter geen uitspraken doen over zaken waar je echt helemaal niets van afweet.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2019 - 15:17

@Ouwens: Niet 3 dubbeltjes maar 7,50. ------------------------------------ 3 dubbeltjes per pakketjeDUURDER dan nu. Zit je me nu expres verkeerd te begrijpen? Het blijft hier een slangenkuil met zeer giftige reptielen. Die 7,50 van jou is trouwens helemaal lariekoek. Ik bestelde eens een horloge uit China voor minder dan 5 euro, inclusief verzendkosten. Een postbezorger van post.nl ontvangt een euro en nog een klein beetje voor een afgeleverd pakketje. Wat kost een pakkettensorteerder? Die plaatst 600-1200 pakketten op de lopende band, afhankelijk van of de karren door de leverancier 'mooi' zijn aangeleverd. Bol.com was altijd mijn favoriet. Dus reken de kosten maar uit.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 17:37

@ EricDonkaew 'Persoonlijk vind ik post.nl een nutsbedrijf, dus ter algemene nutte. Mag van mij genationaliseerd worden en het monopolie krijgen op post- en pakketbezorging. De moordende concurrentie die slecht is voor iedereen, verdwijnt dan. Mensen krijgen dan weer normale lonen en andere arbeidsvoorwaarden.' - Dat wist ik al dat u dat vind. Het merendeel van de samenleving is het niet met u eens en vindt de post een archaisch en stoffig communicatiemiddel en gebruikt het dien ten gevolge steeds minder of überhaupt helemaal niet meer. De wereld is veranderd en u bent stil blijven staan. Nu wilt u dat de wereld terug veranderd naar uw inzicht. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Hoe hoog of laag u ook springt. U kunt ook diep springen, ver springen of hink-stap-springen. Verschil gaat het niet maken. Ik denk dan: verspil uw energie nou eens niet en vergeet de wens om überhaupt te springen. Ga zwemmen of fietsen. U denkt een nobel streven te hebben door te vechten voor de postbode van weleer. Ik vind dat puur bedrog omdat u zult blijven falen en degenen waarvoor u het zogenaamd allemaal doet er geen kloot mee opschiet. U zal uw focus moeten verleggen naar methoden die wel werken. Ik kan dit aan u betogen maar meer kan ik niet voor u doen. De rest is aan u. 'Pfff, het neoliberalisme spat weer aan alle kanten van je verhaal af. PvdA/GL/D66 zei je? Nou ja, het zegt genoeg (over die partijen).' - U schrijft het op alsof ik me hiervoor moet schamen. When hell freezes over. In de tussentijd zakken u en de uwen steeds verder weg in het moeras waar u zelf bewust zo nodig in wilde gaan staan en heeft u iedereen die een helpende hand wil bieden grof geschoffeerd omdat ze een andere redmethode opperen dan uw ideaalbeeld. Want alleen het allerdiepste donkerste rood is goed genoeg voor u. De rest moet u niets van hebben. Mij bent u hiermee kwijt, wat mij betreft zakt u nog een stukje dieper.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mei 2019 - 20:51

@Robbels: Het merendeel van de samenleving is het niet met u eens en vindt de post een archaïsch en stoffig communicatiemiddel en gebruikt het dien ten gevolge steeds minder of überhaupt helemaal niet meer. ------------------------------------------------------ Alweer zet je mij, vermoedelijk doelbewust, op het verkeerde been door het te hebben over brievenpost. Die loopt inderdaad sterk terug omdat bijna alles te e-mailen is, zelfs gewichtige documenten. En een leuk plaatje op Facebook voldoet in plaats van een kerstkaart. Is ook goedkoper, kost zelfs niets. Maar het gaat mij om pakketpost, dat heb ik al meerdere malen gesteld. En dan gaat het om een hypermoderne bedrijfstak die enorm in omvang blijft toenemen. Zelfs in de twee jaar dat ik in het magazijn werkte, zag ik het aantal pakketten bijna maandelijks toenemen.Niks archaïsch en stoffigs dus. Inderdaad zullen we het nooit eens worden. Wat mij betreft ben je een van de hardnekkigste neoliberalen op dit forum, RechtseBal verbleekt zelfs bij jou.

Robbels
Robbels11 mei 2019 - 13:33

@ EricDonkaew ‘Alweer zet je mij, vermoedelijk doelbewust, op het verkeerde been door het te hebben over brievenpost.’ - Laten we ter leeringh en vermaeck even teruglezen. EricDonkaew 10 mei 2019 at 13:18 ‘Persoonlijk vind ik post.nl een nutsbedrijf, dus ter algemene nutte. Mag van mij genationaliseerd worden en het monopolie krijgen op POST- en pakketbezorging.’ EricDonkaew 10 mei 2019 at 17:17 ‘Een POSTbezorger van post.nl’ EricDonkaew 9 mei 2019 at 15:41 ‘POSTsorteerder bij Post.nl (PTT) was een beroep dat redelijk – boven het minimumloon – betaald werd.’ Post is briefpost en geen pakketjes. Een pakketjesbezorger noemen we een pakketjesbezorger, geen postbezorger. Een postsorteerder sorteert brieven en geen pakketjes, dat doet namelijk een pakketjessorteerder. U heeft het in bovenstaand toch echt zelf herhaaldelijk over post. PostNL/PTT is/was primair een postbezorger. Geen pakketjesbezorger. Van u mag het genationaliseerd. Van mij niet. U discussieert dus onzuiver en wilt mij daar van de schuld geven. Wat ik daar van vind zal ik maar niet uitschrijven. Pakketbezorging is overigens net zo een onzinbaan. Ook daar zit geen toekomst in als men ruim boven minimumloon wil verdienen. Als u het tegendeel wilt bewijzen moet u stoppen met klagen en ‘eerlijk betaalde’ bezorgservice opzetten. Wat mij betreft verzint u er een keurmerk voor. Dat kan allemaal prima in een vrije markt. Probeert u consumenten maar te overtuigen om voor uw service te kiezen. Ik kan nu al twee zaken voorspellen: u gaat dat niet doen en mocht u dat wel gaan doen dan mislukt het. U gaat dat niet doen omdat dat breekt met het SP-dogma waar u anderen verantwoordelijk maakt voor de oplossing van uw probleem. U blijft maar trekken aan een dood paard en geeft anderen de schuld dat het niet als een wonder weer op staat. ‘Wat mij betreft ben je een van de hardnekkigste neoliberalen op dit forum, RechtseBal verbleekt zelfs bij jou.’ - Ik zal het dragen als een badge of honor. Overigens is RechtseBal een trolaccount en meen ik toch echt wat ik opschrijf. Ik ben blij dat ik de concurrentie zo ver achter me laat.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mei 2019 - 16:03

@Robbels: U discussieert dus onzuiver en wilt mij daar van de schuld geven. Wat ik daar van vind zal ik maar niet uitschrijven. ----------------------------------------------- Ik discussieer onzuiver? Jij shopt selectief in mijn citaten en verminkt zelfs op niet-toegestane wijze deze citaten (gebruik van caplocks). In het begin was ik inderdaad niet zo duidelijk over post versus pakketten, later heb ik dat hersteld. Lees maar terug. Enne... waarom is Rechtse Bal een trolaccount? Hij is gewoon een forumdeelnemer met een schuilnaam, net als jij. Of heb jij andere info?

Robbels
Robbels11 mei 2019 - 20:23

@ EricDonkaew 'Ik discussieer onzuiver?' - Ja 'Jij shopt selectief in mijn citaten' - Nee, ik dring door tot de kern. 'en verminkt zelfs op niet-toegestane wijze deze citaten (gebruik van caplocks).' - Door wie is dat niet toegestaan? Ik gebruik de hoofdletters inderdaad om uw aandacht te vestigen op hetgeen u toch echt zelf geschreven heeft. Omdat ik vind dat blijkens uw vervolgschrijven u dat geheugensteuntje nodig hebt. 'In het begin was ik inderdaad niet zo duidelijk over post versus pakketten, later heb ik dat hersteld. Lees maar terug.' - Het kwaad was al geschied. Verder is het ook niet relevant. Het zijn bullshitbanen en u wilt daar echte banen van maken. In zekere zin vind ik dat lovenswaardig hoor. Ik denk alleen dat het volstrekt zinloos is en dat u beter uw energie anders kunt besteden. 'Enne… waarom is Rechtse Bal een trolaccount? Hij is gewoon een forumdeelnemer met een schuilnaam, net als jij. Of heb jij andere info?' - Ik zie in Rechtse Bal een semi-humoristische stokebrand die vooral lekker snedig op Joop reageert om het vuurtje lekker op te stoken. Nooit echt inhoudelijk commentaar of discussie maar vooral prikkende contra-meningen ten opzichte van de standaard moreel-linkse repliek die heersend is op dit forum. Wat dat betreft kan ik u wel waarderen, ook al ben ik het volstrekt met u oneens. Uw ziel is te zien in uw postings. Ik weet wat u vind, ik weet ook waarom u dat vind. Ik vind het alleen zo jammer dat u (in mijn ogen) aan dode paarden trekt. Ik zie namelijk dat u dat doet (misguided in mijn ogen) met de juiste bedoelingen. Ik zie waar u voor staat. Dat is mij bij Rechtse Bal volstrekt onduidelijk. Ik denk dat u ook ziet of kunt zien waar ik voor sta. Dat blijkt namelijk hoop ik uit mijn schrijven. Dat is imo het verschil tussen mij en Rechtse Bal.

EricDonkaew
EricDonkaew12 mei 2019 - 18:26

@Robbels: Ik denk dat u ook ziet of kunt zien waar ik voor sta. --------------------------------------- Zeker. Iemand uit de D66- (of GroenLinks)hoek die een ongelofelijk dedain uitstraalt naar relatief eenvoudig, repetitief werk en -vooral- de mensen die dit werk uitvoeren. Een soort Ouwens-light. Ik ben het er totaal niet mee eens dat postpakketbezorging een bullshitbaan is. Het neemt toe en is nog geruime tijd niet te automatiseren. Het zou het minimumloon niet waard zijn, maar waarom niet? Omdat je er niet intelligent voor hoeft te zijn? Nogmaals, de hoogte van de lonen worden niet bepaald door IQ, maar door schaarste. In het magazijn liep een WSW'er, schat van een man en boom van een vent van zo'n 2 meter. Hij had weinig in zijn bovenkamer, maar pakte rustig pakketten van 50 kg van een hoogte van 2 meter. Dat konden niet veel medewerkers, en zeker die Poolse meiden niet die daar werkten en normaal betaald kregen. Steeds moesten ze Willem vragen of hij wilde helpen met tillen. Trouwens een sjorder in de Rotterdamse haven verdient boven modaal. Aan de andere kant ken ik een 'universitair onderzoeker' - sommigen weten al over wie ik het heb - die eigenlijk zou moeten betalen om te mogen onderzoeken of doceren, in plaats van drie keer zo veel te verdienen als een pakketbezorger. En ten slotte. In de VS - absoluut mijn land niet overigens - is er veel waardering voor vuilophalers, pizzabakkers et cetera. Ze verdienen normale salarissen en worden niet weggezet als domme mensen met bullshitbanen. Daar kunnen D66 en GroenLinks nog wat van opsteken.

Robbels
Robbels13 mei 2019 - 5:27

@ EricDonkaew 'Zeker. Iemand uit de D66- (of GroenLinks)hoek die een ongelofelijk dedain uitstraalt naar relatief eenvoudig, repetitief werk en -vooral- de mensen die dit werk uitvoeren. Een soort Ouwens-light.' - D66/GL/PvdA inderdaad. Al uw overige duiding zit er trouwens volledig naast. Ik reserveer mijn dedain uitsluitend voor de arbeid zelf en zeer zeker niet voor de arbeiders! Er is ook nog een portie over voor slangenolieverkopers met simpele oplossingen. Uw geroemde Willem is een prachtig voorbeeld. Lijkt me een prima kerel. Heeft u of Willem zelf al eens nagedacht over of hij dit werk tot zijn 65e wel kan blijven uitvoeren omdat zijn rug op deze manier vroegtijdig naar de klote gaat? Waarschijnlijk niet. Ik waag een gokje en zeg dat u vind dat Willem vroegtijdig met pensioen hoort te kunnen gaan vanwege zware arbeid of anders een volledige en ruime WAO verdient. Terwijl mijn hele these is dat voorkomen moet worden dat Willem zijn rug naar de klote gaat. Wat een dedain toch hé? 50 kg zware pakketten behoren niet door mensen getild te worden. Daar moeten hulpmiddelen bij komen zodat ook normale mensen dit op een gezonde manier kunnen vervoeren. En Willem moet op een normale, gezonde en voor ieder plezierige manier aan de slag gehouden worden. 'Ik ben het er totaal niet mee eens dat postpakketbezorging een bullshitbaan is.' - Het probleem is niet perse dat de werknemers het niet waard zijn, het probleem is dat het economische model erachter niet volstaat om voldoende geldstroom te genereren. Ik denk dat de 75 cent verhoging per pakje die u noemt niet klopt. Online winkels concurreren elkaar kapot op prijs omdat iedereen vrijwel hetzelfde aanbiedt en de dupe zijn inderdaad de bezorgers. De aanbiedingen met 'geen bezorgkosten' en 'gratis retour' zijn al helemaal ongezond. Kleding die je besteld, past en terugstuurt verdient niets maar heeft wel kosten gemaakt. Bezorgers zijn daar de dupe van. Ik vind het hele model van de thuis-op-de-bank-zit besteleconomie fundamenteel ongezond en zou liever zien dat het vandaag nog allemaal verdwijnt. Omdat het alleen maar bullshitbanen oplevert.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal29 mei 2019 - 6:39

eindelijk heeft Links Nederland een standpunt dat met verve uitgedragen wordt, wordt het door de andere Linkse Nederland de grond ingeboord. Zo komt er dus nooit wat van dan versnippering en onderlinge kinne-sinne. Als ik zou moeten kiezen tussen Juncker en Timmermans, dan wist ik het wel.

1 Reactie
madbako
madbako9 mei 2019 - 8:09

Net rechts Nederland. Ik zou zeggen: houden zo.....

Break on through
Break on through9 mei 2019 - 6:39

SP gaat dus concurreren met FvD. Middelvingerstemmers van de ene kant van het spectrum overhalen naar het andere. Als ze zo stemmen kunnen winnen.... Als SP net zo goed woord hout als Wilders en zijn marginale clubje.... :) Maar goed, linkse samenwerking lijkt mij in alle gevallen meer hout snijden dan een beetje als een klein kind je middelvinger telkens op te willen steken....

Jorah
Jorah9 mei 2019 - 6:35

Volgens Meyer is er in Nederland ‘maar één linkse partij: de SP’. Daarin heeft Meyer gelijk, de andere (in naam) linkse partijen hebben de traditionele linkse idealen al lang en breed aan de kant geschoven of zijn een one issue partij (geworden).

2 Reacties
madbako
madbako9 mei 2019 - 8:10

Klopt. Links is in Nederland met zijn welvaart sowieso overbodig geworden. Dus zo vreemd is dat niet.

ton14024
ton140249 mei 2019 - 11:38

Klopt, Eigen poen eerst. En begrijpelijk, jij bent gekozen maar anderen maken de dienst uit. Je zit er ´voor spek en bonen´. Letterlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mei 2019 - 6:29

'Populistisch' ? Ja. ja. daar gaan we weer. Dat is pure interpretatie.