Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

SP valt PvdA aan

  •  
22-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sp300_01.jpg
Welke partij gelooft het meest in 'Eigen Kracht'?
In NRC Handelsblad staat dit weekend een interview met de nummer twee van de SP: Renske Leijten. Ze somt onder meer de partijen op met wie de SP eventueel een regering zou willen vormen. Hierbij noemt ze GroenLinks en het CDA. D66 is niet links genoeg, de PvdA is wél een goede optie, alhoewel de partij te veel leunt op de overheid en te weinig uitgaat van de eigen kracht, aldus Leijten.
De VVD wordt niet uitgesloten, maar de SP wil het liefst alleen samenwerken met linkse partijen. D66 valt daar volgens Leijten buiten. “Sociaal-democratisch staan ze te ver van ons af” zegt ze in het interview.
Direct na deze uitspraak valt de politica de PvdA aan op haar gebrek aan liberalisme. Op de vraag of de SP de nieuwe PvdA is antwoordt ze:
[…] Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen. De PvdA niet, die ziet de overheid als oplossing voor alles.
Jaap Jansen twitterde de quote zondagmiddag en kon op flink wat weerstand rekenen. PvdA-er Ronald Plasterk sprong onmiddellijk in de verdediging door te stellen dat de uitspraak niet van Leijten zelf is, maar van Maxime Verhagen, waarna Jansen het bewijs, een foto van het artikel, twitterde.
De SP zit al langere tijd op de staatslijn, maar lijkt deze koers nu te verlaten. De Amsterdamse wethouder voor Financiën en Onderwijs, Lodewijk Asscher (PvdA) hamert juist al langer op het belang van ‘eigen kracht’. Bekijk hier een filmpje waarin Asscher vertelt over de ‘eigen-kracht manier van denken’ en wat de rol van de overheid in zijn ogen moet zijn.
Opmerkelijk is verder ook dat Leijten samenwerking met D66 moeilijk vindt, omdat de partij in haar ogen niet links genoeg is, maar het gebrek aan eigen kracht dat ze de PvdA verwijt, komt bij D66 juist erg naar voren. Zo valt op de website te lezen :
Wij vertrouwen op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen.
Daarom zien we de toekomst met optimisme tegemoet. Mensen zijn zo creatief dat ze steeds opnieuw zelf oplossingen vinden.
Wij willen dat de overheid deze kracht, vindingrijkheid en creativiteit van mensen ondersteunt en ruimte geeft. De sleutel voor verandering ligt bij mensen zelf en wij willen dat de overheid daarbij aansluit.
Wat mensen voor zichzelf en anderen kunnen doen is veel belangrijker en effectiever dan wat de overheid kan doen.
Foto: Jaap Jansen

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Steef1975
Steef197522 jul. 2012 - 19:30

Wat Leijten beweert is nergens op gebaseerd. Bij de SP zelf staat de partij centraal. Dat is één van haar grootste zwaktes. Ze geven aan een sterk vangnet te willen maar dat gaat ten koste van een sterke economie omdat het ondernemen te weinig wordt gestimuleerd. Bij D66 en VVD wordt het vangnet doorgeknipt. Bij de PVDA is veel meer evenwicht tussen eigen verantwoordelijkheid en een vangnet.

bob b.
bob b.22 jul. 2012 - 19:30

Ik denk dat we kunnen stellen dat Renske de weg even kwijt was, of is. Of gewoon niet meer weet waar de SP eigenlijk voor staat. Net als velen met haar.

Bakoe
Bakoe22 jul. 2012 - 19:30

Het heeft trouwens weinig zin om de PvdA aan te vallen, waarom zou je een lijk nog bestoken. Over de doden niets dan goeds.

kloek1
kloek122 jul. 2012 - 19:30

De nummer 2 van de SP, Renske Leijten, is even het spoor bijster. maar het blijft een leuke meid, ze kan goed filibusteren. Gelukkig hebben we Bosma die het allemaal geduldig aanhoort.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jul. 2012 - 19:30

Geen touw aan vast te knopen, d’66 niet links genoeg kan wel kloppen, het cda is nog minder links dan d’66 daar wil ze wel een regering mee vormen. Wat ze bedoelt met een pvda die teveel op de overheid zou leunen is me niet duidelijk, zeker waar ze al doet alsof het regeren al in kannen en kruiken is, dikteert wie wel en wie niet, dat kon nog wel eens vies tegenvallen, bovendien de regering is de overheid, of dacht ze dat je als bestuurder even aktivistisch door kan gaan, nee dan moet je leveren en de portemonnee trekken, dan zullen we zien wat al die akties waard waren, mocht het zover komen. Liberalisme lijkt een modekreet te worden, of is dat bedoeld om liberalen te paaien, ik kan helaas de nrc er niet op naslaan maar volgens mij begint de macht haar naar het hoofd te stijgen en slaat ze wartaal uit. Nu is Agnes Kant vertrokken waar ik toch sympathie voor had om vervolgens een Agnes Kant on steroids in de persoon van Leijten aan te stellen, enfin ze doen maar. De reactie van Plasterk is weer typerend, slaat weer eens volledig de plank mis, misschien is hij hard aan vakantie toe.

rbakels
rbakels22 jul. 2012 - 19:30

"De kracht van de mensen": dat is een klassiek liberaal stokpaardje. Is de SP wel een linkse partij? De Euroscepsis van de SP is ook vreemd als je bedenkt dat het socialisme altijd een internationale beweging was van arbeiders tegen het internationale grootkapitaal. Vreemd!

geejeehaa
geejeehaa22 jul. 2012 - 19:30

"Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen." Dat had zo uit de slogan-koker van de VVD kunnen komen. Sterker nog, bij de vorige verkiezingen draaide Rutte deze plaat behoorlijk grijs. De SP wil o.a. uitkeringen omhoog, nivellering en meer belasting voor hogere inkomens. Hoe willen ze dat zonder overheid realiseren? Onzin statement van Leijten. Prima als je wilt dat de overheid een belangrijke regisseursrol heeft in de samenleving, maar wees daar dan wel eerlijk over.

Michiel Online
Michiel Online22 jul. 2012 - 19:30

Stemt allen blanco.

lembeck
lembeck22 jul. 2012 - 19:30

De reactie van Plasterk is weer helemaal, zoals verwacht. Vanaf dat hij zich profileerde in het vorige Kabinet Rutte en enorm mee boog met de plannen, eisen en voorstellen van de VVD, wist ik dat deze man zich beter bij de VVD kan gaan aanmelden, want een PvdA er is hij zeer beslist niet. Ik vind Renske's uitspraak er eentje om even goed over na te denken. Doorgaans heeft ze nl gelijk met wat ze zegt. Zo'n uitspraak los van alles zien is onvoldoende en ook het interview maakt het niet helemaal duidelijk genoeg voor mij.

EricDonkaew
EricDonkaew22 jul. 2012 - 19:30

“Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen.” Het klinkt allemaal erg stoer, maar er is een probleem. Het begint met dit soort uitspraken en het eindigt met o.a.: uitholling ontslagbescherming, verkorting van de ww-duur en verhoging van de eigen bijdrage in de zorg. Hopelijk blijft de SP een adequaat tegenwicht bieden tegen het heersende neoliberalisme. Door dit soort uitspraken begin ik te twijfelen.

Rode druppel
Rode druppel22 jul. 2012 - 19:30

Ik herken me daar niet in. Ben ik lid van de verkeerde partij ?

Dehnus
Dehnus22 jul. 2012 - 19:30

HUH! Zijn ze VVD geworden "We geloven niet in overheid maar in eigen kracht" ;)?

Wilbert2
Wilbert222 jul. 2012 - 19:30

Ik heb niet anders meegemaakt dan dat bij de SP wordt gestimuleerd om van eigen kracht uit te gaan, in de zin van niet jezelf profileren door anderen naar beneden te duwen, zoals je bij sommige andere partijen wel ziet. Wie de schoen past, trekke hem aan. Dat neemt niet weg, dat je jezelf wel mag verdedigen, als je zelf wordt aangevallen en dat neemt ook niet weg, dat je wel een mening over andere partijen mag ventileren en verschillen benoemen. Als je dat 'aanvallen' wil noemen, denk ik dat je het verschil tussen 'aangevallen worden' en 'je aangevallen voelen' niet snapt. Wat je hiernaast natuurlijk wél hebt, is dat individuele SP'ers zich wel eens niet aan deze lijn houden. Ten eerste is niet elk SP-lid is van deze lijn op de hoogte (want niet elk SP-lid is actief), maar ook kan iemand, die wél van deze lijn op de hoogte is wel eens een zwak moment hebben. Het onderstreepte stukje op de foto bij dit 'nieuws', zoals Joop het rubriceert, is volgens mij in elk geval géén aanval van de SP op de PvdA. Het is een antwoord van Renske op een vraag in een interview.

yggy
yggy22 jul. 2012 - 19:30

Het bevreemdt me ten zeerste dat sommige PvdA mensen op deze lijst, waarschijnlijk van de rechterzijde, zo tekeer gaan tegen de SP. Blijkbaar beseffen deze mensen niet dat ze de SP wel eens heel hard nodig kunnen hebben na de verkiezingen en ze beseffen ook nog niet dat beide partijen de SP en de PvdA ideologisch heel dicht bij elkaar liggen. Maar de afkeer kan natuurlijk ook voortkomen uit pure frustratie omdat de SP het maar goed blijft doen in de peilingen terwijl de PvdA maar laag blijft hangen.

WillemKorenman
WillemKorenman22 jul. 2012 - 19:30

Reactie op Wilbert Boeijen: “Het onderstreepte stukje op de foto bij dit 'nieuws', zoals Joop het rubriceert, is volgens mij in elk geval géén aanval van de SP op de PvdA. Het is een antwoord van Renske op een vraag in een interview.” Het is inderdaad geen aanval op de PvdA. Het is ook geen antwoord op een vraag van de interviewer, die daar niet om vroeg. Het is een overbodige toevoeging, waarmee zij haar eigen SP basht. Zoiets noem je in campagneterminologie kamikazepolitiek. Gewoon niet handig. Kost wel stemmen.

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Wat een ongefunderde maar vooral opruiende kop toch weer. Als je dit als Politieke Partij al als aanval opvat, ben je wel heel overgevoelig, want dan zal iedere vorm van aandacht voor je partijstandpunten al te pijnlijk worden. Echter wat me vooral tegenvalt is wel de andere boodschap die eruit spreekt, namelijk toch wel grote twijfel over de standvastigheid, want als je een pure vaststelling van inzichtelijke verschillen al als aanval voelt, hoe moet je dan straks de smaad en laster die er straks weer uit de rechterhoek de politieke arena ingeslingerd gaat worden ooit overleven, als je al bang bent van Renske die heel sec het verschil in onze programma's uitlegt ? Hoe moet het dan wel niet voelen dat ik het Hele Programma heb zitten uitspitten, als een terroristische aanslag ofzo ? :-) Doe es niet zo overgevoelig zeg, kom op beetje meer zelfvertrouwen, en wat minder zout op de slakken AUB? Echt, Renske aanvallend, ik weet niet hoor, maar daar kan ik echt niet bij hoe kun je nou zo bang worden voor Renske; "Het meisje met de Krulletjes" :-) www.rodereus.nl/pics/Het-meisje-met-de krullen-6-jaar-later-230_0743.JPG Kennelijk vinden jullie zelf ergens dat het inzetten op een grotere overheid die alles als een goed rentmeester voor de onrendabelen regelt minder goed verkoopbaar, wij zien dat slechts als een andere vorm van oplossen van de problemen in de BV Nederland, bekijk het eens zo, we vallen elkaar niet af, maar vullen elkaar aan. Wie is er nou de werkelijke vijand vande Sociaal Democratie, denk daar eeens een keer over na, en richt DAAR je peilen op, als je graag in een conflict model verzeild wilt raken, maar besef wel dat als je peilen gaat schieten, er ook peilen af gaan ketsen, en dat de collateral damage dan al snel grote schade aan het blazoen aanricht. Wij proberen ervan uit te gaan uit wat we met elkaar ondanks onze beperkingen kunnen doen om er ene mooiere wereld van te maken. http://www.rodereus.nl/buurten/ Natur und Kunst, Sie scheinen sich zu fliehen und haben sich, eh’ man es denkt, gefunden; der Widerwille ist auch mir verschwunden, und beide scheinen gleich mich anzuziehen. Es gilt wohl nur ein redliches Bemühen ! Und wenn wir erst in abgemessnen Stunden mit Geist und Fleiß uns an die Kunst gebunden, mag frei Natur im Herzen wieder glühen. So ist’s mit aller Bildung auch beschaffen: Vergebens werden ungebundene Geister nach der Vollendung reiner Höhe streben. Wer Großes will, muss sich zusammenraffen; in der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, und das Gesetz nur kann uns Freiheit geben. Johann Wolfgang Goethe Zie je hoe we elkaar nodig hebben in dit landje, jullie helpen via de overheid een stukje van het beton via de wet om te zetten in bloembed, en dan hebben wij zo met onze vele handen er weer wat levende Natuur in gezet... Samenwerken, dat doe je samen, toch ? Ga eens mee Buurten in de Buurt, dan kun je dat zelf zien, terwijl een gedeelte slecht ter been is, lopen we toch met onze al dan niet rotte knieen de benen onder de kont uit, om de afbraak van alles dat weerloos is te stoppen (kent iemand Lucebert nog?) Voelt het echt als een aanval als vastgesteld word dat de PvdA liever een Overheid heeft die alles leid en in de gaten houd? Dat is toch gewoon een vaststelling van feiten, kijk eens wie de meeste Burgemeesters heeft, de meeste regelneven in het bankwezen etc, dat is toch gewoon de PvdA ten voeten uit, als jullie daar kennelijk zelf iets *mis* aan vinden, en een opmerking daarover gelijk als aanval, *verander dat dan* dan hoef je je ook niet langer schuldig te voelen daarover... Kom op recht de rug, en stop nou met tegen de SP trappen, want iedere kiezer die je daar weghaalt, is winst voor de VVD, want dan word links *niets* groter, probeer nu eens na te denken over hoe je je doelstellingen kunt verwezenlijken die je in het programma naar voren schuift ? http://www.pvda.nl/binaries/content/assets/documenten/2012/PvdA_PvdA_ConceptVerkiezingsprogramma2012.pdf Kijk als je nu wilt dat jullie groter groeien, zorg dan ten minste datGeinterresseerden jullie programma kunnen LEZEN ! Want ik krijg nu een 404 ... http://www.rodereus.nl/pics/PVDA-programma-404.jpg Of is dat omdat ik toevallig geregistreerd SP lid ben, en de inhoud niet mag zien omdat we anders wellicht een copyright claim indienen? Wees maar niet bang, WIJ willen graag dat mensen onze standpunten omarmen, dus dat jullie nu zoveel van Kant kopieren, zien we juist als Compliment :-) Kortom stop eens met dat zielig doen, en ga ook eens uit van eigen kracht, en sleep al die teleugestelde CDA en Groen-Links kiezers de Rode Hoed binnen, geef ze een kop koffie of thee en doe daar eens wat mee... Kom op Diederik je kan het ! P.S. of moet ik je even uitleggen dat kiezers bij de SP weghalen je op de Balans echt niets oplevert, en dat het zelfs in je voordeel is als twijfelende PvdA kiezers strategisch op de SP gaan stemmen, stel je eens voor dat ze D66 of SOPN gaan kiezen, dan heb je volgens mij een veeeel groter probleem, dan in het geval dat ze SP aankruisen... Sorry dat ik weer wat lang van stof ben, maar met One-Liners komen we nooit tot een betere samenwerking in dit kikkerlandje, met al die geimporteerde Brulkikkers op rechts...

Heileeuw
Heileeuw22 jul. 2012 - 19:30

Ik ga gewoon blanco stemmen, ik ben het helemaal zat.

Bakoe
Bakoe22 jul. 2012 - 19:30

Gezien de heftige reacties van de PvdA aanhangers op ieder SP topic doet dit bij mij het vermoeden rijzen dat er heel wat bij staan die gezien de peilingen op een onverkiesbare plaats staan.

behanger0
behanger022 jul. 2012 - 19:30

Wat dom om elkaar aan te vallen,de tegenstander zit aan de rechterkant van het midden

denmol
denmol22 jul. 2012 - 19:30

Zo we hebben een weekend SP bashen gehad nu tijd voor een andere partij om tegen aan te zeiken als je het mij vraagt.

peterh2
peterh222 jul. 2012 - 19:30

En weer een dag dat het over de SP gaat... Ondertussen blijft het doodstil vanuit de PvdA, krimpt D66 en heft GL zichzelf zo ongeveer op. Deze partijen mogen hopen dat ze samen evenveel zetels krijgen als de SP alleen. Hoe kan je een linkse meerderheid zoeken als je elkaar zo afvalt? De PvdA moet gewoon haar plek erkennen: rechts naast de grote broer SP.

nautica
nautica22 jul. 2012 - 19:30

En dan lees ik weer bovenaan deze discussie het commentaar van Korenman met z'n neocommunistische SP en ja hoor, daar gaat mijn avondeten. Wat lopen er toch vreemde figuren in deze kolommen rond. Mijn vroegere leraar zei altijd dat Onze Lieve Heer vreemde kostgangers had. Een wijs man maar al vele jaren dood. Zijn er ook mogelijkheden om in dit soort discussies teksten die je beslist niet wil zien al van te voren te elimineren? Op Usenet kan je de crackpots er eenvoudig uit selecteren maar dat lijkt mij hier niet mogelijk?

WillemKorenman
WillemKorenman22 jul. 2012 - 19:30

Reactie op peter h: “Hoe komt het toch dat mensen zo in hun eigen gelijk blijven geloven?” Zucht. Het gaat er niet om, dat ik geloof in mijn eigen gelijk. Het gaat om campagne-ervaring en Fingerspitzengefühl. SP-ers schijnen maar niet te begrijpen, wat een verkiezingscampagne en campagne voeren is. We zitten nu in de set-up daarvan. De laatste weken zijn de conversie. Bovendien zit er nu een zomervakantie tussen. Als je wilt vergelijken moet je teruggaan naar de verkiezingen van 8 september1982. De situatie is indentiek. Nu gaat de eindstrijd pas ontbranden op 1 september. Verkiezingen worden niet gewonnen door je de benen onder de kont weg te lopen, wildplakploegen en te filibusteren. Wie de beste strategie heeft, een reële coalitie kan vormen, vertrouwen wekt en daarnaast ook een realistisch verhaal heeft wint. PS. Mijn reactieknop werkt helaas niet.

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Piet de Geus pleegt weer eens Karakter(zelf)moord: [quote] Je bent weer eens danig in de war. Dat de belasting gemaximeerd is is pure kolder. Het tegendeel is waar: Pas wie boven de 33.863 euro verdient begint langzaam maar zeker een beetje serieus belasting te betalen. Niemand "weet" wat jij beweert: het is pure kolder. [/quote] Spreek vooral voor jezelf Piet, ik heb je al 123 keer laten zien dat ik altijd netjes onderbouw wat ik stel, dus dat het nooit kolder is, en ik zeker niet in de war ben, het tegendeel eerder... :-) (alvast mijn excuses aan de redactie die door de hele bewijsvoering heen moet worstelen door de Flame van P. de Geus) Pure kolder? Je hebt dat nu al een keer of 123 geroepen, en ik heb je al een keer of 123 les gegeven. Wanneer leer je nu eens dat ik *nooit* zomaar wat roep, ik ben geen Bluffer, ik argumenteer uit de veilige basis van Kennis van Zaken. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/buitenland_en_douane/wonen_werken_en_inkomstenbelasting/sociale_zekerheid_bij_grensoverschrijdend_werken_en_ondernemen/hoe_wordt_de_premie_berekend/de_maximale_premie Zie jet het laatste deel van de Link (want erop klikken is in het verleden al een te grote moeite voor je gebleken...) *De Maximale Premie*... Oftewel een groot deel van de Belastingen zijn *GEMAXIMEERD* op voor beter verdienenden idioot lage bedragen... Kijk maar eens naar de AOW: 17,90% van je inkomen tot MAXIMAAL € 6.061 Je betaald 12,15%van je inkomsten AWBZ tot een MAXIMUM van € 4.114 ... EN dan het weduwen en wezen pensioen, wat helemaal niets voorsteld... Anw 1,10% € 372 Maximaal 372 € dat is voor Balkenende een half uurtje werken... Is toch volkomen absurd dat de Belstaningen Gemaximeerd zijn, dat je dat niet eens wist, maar je mij wel denkt te kunnen tereechtwijzen, ga je schamen voor zoveel onkunde Piet, en haal je primaire wetskennis er nog eens bij... [quote] Hierna ziet u wat u maximaal betaalt aan de premie volksverzekeringen over 2012 (vóór vermindering met het premiedeel van de heffingskorting). U bent heel 2012 jonger dan 65 jaar Bijdrage Percentage Bedrag Premie AOW 17,90% € 6.061 Premie Anw 1,10% € 372 Premie AWBZ 12,15% € 4.114 Totaal 31,15% € 10.547 [/quote] Beste Piet dit is nu de zoveelste keer dat je Karaktermoord op jezelf pleegt, zou je daarmee willen stoppen, het oude gezegde ken je toch wel, "wie een kuil graaft voor een ander..." Zo en nu mijn inhoudelijke onderbouwing van de stelling dat ik het Absurd vind dat de Belastingen Gemaximeerd zijn. Want dat is de werkelijke reden dat de AOW onbetaalbaar word, want als de graaiers gewoon net als alle andere burgers naar rato die *VLAKTAKS* van 17,90% zouden betalen, was er meer dan genoeg om een verdubbeling van het aantal AOWers te bekostigen, en de indexering over de laatste 2 decennia te herstellen... Ik zal het heel simpel voor je houden: De Maximering is € 6.061 meer hoef je nooit te betalen van je inkomen. Die 6061 € is het maximum wat je betaald, tot aan de maximum betaal je dus 17,9% van je inkomen, mee eens? Je betaalt dus tot een inkomen van slechts 33860.34 Betaal je de complete 17.9% van je inkomen, mee eens? Verdien je dus MEER dan modaal Wat betekent dat nu als je meer verdient dan Modaal (Voor 2012 is het bedrag op € 33.000 gesteld.) STel je verdient net als Balkenende 750.000 die gemaximeerde 6061 € is dan 0,8% van je inkomen, mee eens, kun je dat volgen? Echt waar 1% van zijn salaris is al 7500€, als je het niet gelooft vraag het je accountent maar... Nu eens uitrekenen hoeveel mensen Zoals Balkenende dus feitelijk van hun AOW berooft door NIET naar rate van die Vlaktaks af te dragen. Jij draagt slechts 0,8% af maar zou eigenlijk 17,9% horen af te dragen volgens het Vlaktaks ideaal van de VVD, hoeveel draag jij te weinig af, wat eigenlijk wel zou horen in een Liberaal planetarium? Eigenlijk zou jij volgens het VVD vlaktaks model 17,9 - 0.8 = 17,1% af te dragen van je inkomen, mee eens? Hoeveel is nou die 17,1% die je te weinig bijdraagt aan de samenleving: 128250 € van je inkomen, mee eens? Hoeveel gemaximeerde AOW premies ontduik je waardoor iedereen 2 jaar langer moeten werken: 21,2, mee eens? 1 (één) graaier zoals Balkenende zorgt er dus voor dat nu 21,2 mensen 2 jaar langer in de bijstand komen gezien de huidige werkloosheid ! Ik weet dit zijn op dit moment de "gaten" in de belastingregeling, en dus "" volkomen legaal"... Maar moreel gezien toch uitermate verwerpelijk, mee eens? Hoeveel mensen verdienen er nu meer van 32000€ ? Gegevens Statline 2010 30 000 tot 40 000 euro 55 666 40 000 tot 50 000 euro 57 991 50 000 tot 75 000 euro 96 668 75 000 tot 100 000 euro 46 323 100 000 euro of meer 55 959 *21.2 = 1.186.330 (de Balkenende AOW Premie ontduik norm) Als alleen die 55959 Grootverdieners dus netjes 17,9% AOW premie af ziouden dragen, net als alle andere nederlanders zouden er dus makkelin meer dan eeen MILJOEN Extra AOWers bekostigd kunnen worden !(Zie voor berekening 21,2 hierboven de "Balkenende AOW Premie ontduik norm") Het is lastig om tot een gemiddeld inkomen voor de 100.000€ plus categorie te komen, maar goed uitgaande van 139.000 Miljonairs is dat inkomen van Balkenende nog maar middelmatig, en mijn schatting van het gemiddelde inkomen van de Bovenbazen waarschijnlijk nog heel prudent.... [quote] Date: 22-06-2012 Source: Cap-Gemini.nl Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar met 3,6% gestegen van 134.100 tot 139.000. Daarmee staat Nederland rond de 15e plaats in de wereld. De top drie landen met de meeste miljonairs blijft ongewijzigd: de Verenigde Staten, Japan en Duitsland - ruim 53% van de wereldwijde miljonairs zijn afkomstig uit deze drie landen. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2012 van Capgemini en RBC Wealth Management. Opvallend is dat de stijging van het aantal miljonairs in Nederland veel groter is dan de wereldwijde toename (0,8%). zegt Ton Kentgen, Principal Consultant Market Strategies bij Capgemini Consulting. [quote] De rest van ed inkomensgroepen mag je zelf even uitrekenen, ik heb laten zien hoe je dat doet, erg leerzaam lijkt me zo om tot een beter inzicht te komen van waar je pensioen nou werkelijk door verdampt... Ook bij andere Belastinginhoudingen zoals WW en WGA word er gemaximeerd ! Reken zelf de rest maar uit, vooral de ANW die zogenaamd opgeheven moet worden wegens onbetaalbaar, is makkelijk te betalen als *iedereen* dus ook de graaiers die Vlaktaks van zlechts 1,1 % zouden afdragen... [quote] Bij het berekenen van het bedrag dat uw werkgever moet betalen voor de premies werknemersverzekeringen stopt hij bij een bepaald bedrag, het zogenoemde maximumpremieloon. Dit bedrag verschilt per jaar. In de tabel hieronder ziet u het maximumpremieloon in 2012, 2011 en 2010. Jaar 2012 Maximum € 50.064,00 Kortom Belastingen worden op vele fronten gemaximeerd, de belastingdruk is verreweg het hoogst net iets boven modaal, en ook dat weet iedereen behalve jij... (Ook dat kan ik zo middels linkjes naar je eigen Elsevier staven, als je het CBS niet geloofd)

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Piet de Geus pleegt weer eens Karakter(zelf)moord: [quote] Je bent weer eens danig in de war. Dat de belasting gemaximeerd is is pure kolder. Het tegendeel is waar: Pas wie boven de 33.863 euro verdient begint langzaam maar zeker een beetje serieus belasting te betalen. Niemand "weet" wat jij beweert: het is pure kolder. [/quote] Spreek vooral voor jezelf Piet, ik heb je al 123 keer laten zien dat ik altijd netjes onderbouw wat ik stel, dus dat het nooit kolder is, en ik zeker niet in de war ben, het tegendeel eerder... :-) (alvast mijn excuses aan de redactie die door de hele bewijsvoering heen moet worstelen door de Flame van P. de Geus) Pure kolder? Je hebt dat nu al een keer of 123 geroepen, en ik heb je al een keer of 123 les gegeven. Wanneer leer je nu eens dat ik *nooit* zomaar wat roep, ik ben geen Bluffer, ik argumenteer uit de veilige basis van Kennis van Zaken. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/buitenland_en_douane/wonen_werken_en_inkomstenbelasting/sociale_zekerheid_bij_grensoverschrijdend_werken_en_ondernemen/hoe_wordt_de_premie_berekend/de_maximale_premie Zie jet het laatste deel van de Link (want erop klikken is in het verleden al een te grote moeite voor je gebleken...) *De Maximale Premie*... Oftewel een groot deel van de Belastingen zijn *GEMAXIMEERD* op voor beter verdienenden idioot lage bedragen... Kijk maar eens naar de AOW: 17,90% van je inkomen tot MAXIMAAL € 6.061 Je betaald 12,15%van je inkomsten AWBZ tot een MAXIMUM van € 4.114 ... EN dan het weduwen en wezen pensioen, wat helemaal niets voorsteld... Anw 1,10% € 372 Maximaal 372 € dat is voor Balkenende een half uurtje werken... Is toch volkomen absurd dat de Belstaningen Gemaximeerd zijn, dat je dat niet eens wist, maar je mij wel denkt te kunnen tereechtwijzen, ga je schamen voor zoveel onkunde Piet, en haal je primaire wetskennis er nog eens bij... [quote] Hierna ziet u wat u maximaal betaalt aan de premie volksverzekeringen over 2012 (vóór vermindering met het premiedeel van de heffingskorting). U bent heel 2012 jonger dan 65 jaar Bijdrage Percentage Bedrag Premie AOW 17,90% € 6.061 Premie Anw 1,10% € 372 Premie AWBZ 12,15% € 4.114 Totaal 31,15% € 10.547 [/quote] Beste Piet dit is nu de zoveelste keer dat je Karaktermoord op jezelf pleegt, zou je daarmee willen stoppen, het oude gezegde ken je toch wel, "wie een kuil graaft voor een ander..." Zo en nu mijn inhoudelijke onderbouwing van de stelling dat ik het Absurd vind dat de Belastingen Gemaximeerd zijn. Want dat is de werkelijke reden dat de AOW onbetaalbaar word, want als de graaiers gewoon net als alle andere burgers naar rato die *VLAKTAKS* van 17,90% zouden betalen, was er meer dan genoeg om een verdubbeling van het aantal AOWers te bekostigen, en de indexering over de laatste 2 decennia te herstellen... Ik zal het heel simpel voor je houden: De Maximering is € 6.061 meer hoef je nooit te betalen van je inkomen. Die 6061 € is het maximum wat je betaald, tot aan de maximum betaal je dus 17,9% van je inkomen, mee eens? Je betaalt dus tot een inkomen van slechts 33860.34 Betaal je de complete 17.9% van je inkomen, mee eens? Verdien je dus MEER dan modaal Wat betekent dat nu als je meer verdient dan Modaal (Voor 2012 is het bedrag op € 33.000 gesteld.) STel je verdient net als Balkenende 750.000 die gemaximeerde 6061 € is dan 0,8% van je inkomen, mee eens, kun je dat volgen? Echt waar 1% van zijn salaris is al 7500€, als je het niet gelooft vraag het je accountent maar... Nu eens uitrekenen hoeveel mensen Zoals Balkenende dus feitelijk van hun AOW berooft door NIET naar rate van die Vlaktaks af te dragen. Jij draagt slechts 0,8% af maar zou eigenlijk 17,9% horen af te dragen volgens het Vlaktaks ideaal van de VVD, hoeveel draag jij te weinig af, wat eigenlijk wel zou horen in een Liberaal planetarium? Eigenlijk zou jij volgens het VVD vlaktaks model 17,9 - 0.8 = 17,1% af te dragen van je inkomen, mee eens? Hoeveel is nou die 17,1% die je te weinig bijdraagt aan de samenleving: 128250 € van je inkomen, mee eens? Hoeveel gemaximeerde AOW premies ontduik je waardoor iedereen 2 jaar langer moeten werken: 21,2, mee eens? 1 (één) graaier zoals Balkenende zorgt er dus voor dat nu 21,2 mensen 2 jaar langer in de bijstand komen gezien de huidige werkloosheid ! Ik weet dit zijn op dit moment de "gaten" in de belastingregeling, en dus "" volkomen legaal"... Maar moreel gezien toch uitermate verwerpelijk, mee eens? Hoeveel mensen verdienen er nu meer van 32000€ ? Gegevens Statline 2010 30 000 tot 40 000 euro 55 666 40 000 tot 50 000 euro 57 991 50 000 tot 75 000 euro 96 668 75 000 tot 100 000 euro 46 323 100 000 euro of meer 55 959 *21.2 = 1.186.330 (de Balkenende AOW Premie ontduik norm) Als alleen die 55959 Grootverdieners dus netjes 17,9% AOW premie af ziouden dragen, net als alle andere nederlanders zouden er dus makkelin meer dan eeen MILJOEN Extra AOWers bekostigd kunnen worden !(Zie voor berekening 21,2 hierboven de "Balkenende AOW Premie ontduik norm") Het is lastig om tot een gemiddeld inkomen voor de 100.000€ plus categorie te komen, maar goed uitgaande van 139.000 Miljonairs is dat inkomen van Balkenende nog maar middelmatig, en mijn schatting van het gemiddelde inkomen van de Bovenbazen waarschijnlijk nog heel prudent.... [quote] Date: 22-06-2012 Source: Cap-Gemini.nl Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar met 3,6% gestegen van 134.100 tot 139.000. Daarmee staat Nederland rond de 15e plaats in de wereld. De top drie landen met de meeste miljonairs blijft ongewijzigd: de Verenigde Staten, Japan en Duitsland - ruim 53% van de wereldwijde miljonairs zijn afkomstig uit deze drie landen. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2012 van Capgemini en RBC Wealth Management. Opvallend is dat de stijging van het aantal miljonairs in Nederland veel groter is dan de wereldwijde toename (0,8%). zegt Ton Kentgen, Principal Consultant Market Strategies bij Capgemini Consulting. [quote] De rest van ed inkomensgroepen mag je zelf even uitrekenen, ik heb laten zien hoe je dat doet, erg leerzaam lijkt me zo om tot een beter inzicht te komen van waar je pensioen nou werkelijk door verdampt... Ook bij andere Belastinginhoudingen zoals WW en WGA word er gemaximeerd ! Reken zelf de rest maar uit, vooral de ANW die zogenaamd opgeheven moet worden wegens onbetaalbaar, is makkelijk te betalen als *iedereen* dus ook de graaiers die Vlaktaks van zlechts 1,1 % zouden afdragen... [quote] Bij het berekenen van het bedrag dat uw werkgever moet betalen voor de premies werknemersverzekeringen stopt hij bij een bepaald bedrag, het zogenoemde maximumpremieloon. Dit bedrag verschilt per jaar. In de tabel hieronder ziet u het maximumpremieloon in 2012, 2011 en 2010. Jaar 2012 Maximum € 50.064,00 Kortom Belastingen worden op vele fronten gemaximeerd, de belastingdruk is verreweg het hoogst net iets boven modaal, en ook dat weet iedereen behalve jij... (Ook dat kan ik zo middels linkjes naar je eigen Elsevier staven, als je het CBS niet geloofd)

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

[En er is een bovengrens aan die sociale premies: op een gegeven moment heb je de maximale premie wel betaald]

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

[Ho effe, jij en Ernst zijn degenen die het verschil ) niet kennen. Bovendien hebben jullie geen enkel idee over de opbouw van de lastendruk] Ehm, ik heb je net een hele les moeten geven, en nog steeds probeer je te doen alsof jij het beter weet, terwijl ik je iedere keer weer terecht moet wijzen, dat je er zelf geen kaas (of aarbeien c.q. tomaten) van gegeten hebt... Hier de werkelijke Marginale Druk (de «straf» op groei) : http://rodereus.nl/pics/Belasting-marginale-druk.jpg Overduidelijk zichtbaar dat de groep tussen WML en Modaal de hoogste belasting druk heeft, en niet jij en de jouwen, die zichzelf met maximale aftrek, en feitelijk minimale betalingen laten zien bang te zijn voor eerlijk delen... Jij denkt daarentegen dat je veel betaald, maar dat klopt zoals nagenoeg al het andere wat je over belastingen bij elkaar fantaseert niet met de werkelijkheid... Ga eens met je SG praten over een bijspijkercursus in het omgaan met medewerkers die meer feitenkennis bezitten dan jij... Sociale premies zijn gewoon deel van de belastinghuis, en dat weet je best, want je weet ook dat het een aftrekpost kan zijn... Zoek het belasting document er zelf maar even bij Piet... En lees dit ook even goed door, dan zie je dat Loonbelasting/Vennotschapsbelasting/Volksverzekeringen welliswaar allemaal een eigen naampje hebben: Aardbeien/Frambozen/Tomaten, maardat het allemaal Fruit is, oftewel Belasting, vandaar ook dat je het aan de Belastingdienst moet afdragen, en niet aan de Premiedienst... http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/20/memorie-van-toelichting-belastingplan-2012/mvt-agt-bp-2012-definitief-16-sept.pdf

bruces
bruces22 jul. 2012 - 19:30

Dit is geen aanval op de pvda, maar een gegeven. Een constatering.

1 Reactie
Candide2
Candide222 jul. 2012 - 19:30

De SP is een liberale partij?

lancelot2
lancelot222 jul. 2012 - 19:30

Is gewoon geleuter om stemmers te trekken, dat denkt men niet echt hoor. Men doet een Obamatje; je anders voordoen om de macht te grijpen. De kiezers zijn niet gek hoor! Je moet ze afrekenen op wat men gepresteerd heeft, en niet op wat men belooft. ;-) Want politiek is compromie`s sluiten, het is maar een weet.

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski22 jul. 2012 - 19:30

Dan zul jij als PVVer wel trots zijn op wat de grote blonde leider gepresteerd heeft de afgelopen jaren. Noppes, nada, niets. Droom lekker verder. Op naar een immens grote SP.

Octagon
Octagon22 jul. 2012 - 19:30

Je kan het ook een Wildersje noemen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jul. 2012 - 19:30

[Men doet een Obamatje; je anders voordoen om de macht te grijpen.] Ach ja, het is modern, en van alle partijen. Ik herken het AOW-breekpunt van de PVV.

7731BK11
7731BK1122 jul. 2012 - 19:30

SP heb ik al vaker op tegenstrijdigheden betrapt. Vooral als het D66 betreft. Ze roepen maar wat in het wilde weg, soms totaal los van onderbouwing, en zijn daarmee op dezelfde manier bezig als PVV en VVD.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jul. 2012 - 19:30

De SP laat zien uit welk hout het gesneden is, "D66 is niet links genoeg", het gaat ze er niet om of de ideeen voor beleid goed zijn, maar of je ver genoeg richting links buigt, alsof dat er ook maar iets toe doet. Pure dogmatiek, daar heeft de wereld slechte ervaringen mee.

Simbro
Simbro22 jul. 2012 - 19:30

De opmerking dat D'66 niet links genoeg is, is volkomen terecht. D'66 is de VVD light, staat precies voor het neoliberale beleid dat de SP verafschuwt. Wat Renske over de PvdA zegt (de overheid is de oplossing voor alles) is evenzeer van toepassing op de SP, maar met een sterke overheid is niks mis , hoewel je er niet alles van moet verwachten. Jammer, dat de SP zich meent te moeten afzetten tegen de PvdA, dat zal haar eigen positie geen goed doen. De beste houding voor de SP is de aanval te richten op VVD en PVV en zeker niet op de PvdA. Voor de kleinere PvdA is er wel reden om de SP aan te vallen, maar dat is net zo min verstandig. Verder vind ik de uitspraken van Renske op z'n zachtst gezegd eigenaardig.

MarnixtenBrinke
MarnixtenBrinke22 jul. 2012 - 19:30

Feit is dat eigenlijk helemaal niemand met de SP wil... Na de verkiezingen wordt er hoogstwaarschijnlijk een kabinet van VVD, PvdA, D66 en CDA geformeerd.

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski22 jul. 2012 - 19:30

Dat dacht ik dus niet. Als ze al genoeg zetels halen.

Rootman
Rootman22 jul. 2012 - 19:30

Dit is dus precies de reden dat ik (behoudens catastrofale ontikkelingen zoals de Kunduz missie toen bij GL) SP ga stemmen. SP kan toch niet alleen regeren, dus de PvdA krijg je dan erbij cadeau. Een stem op PvdA of GL is bijna een garantie dat men CDA, D66 en waarschijnlijk de VVD erbij krijgt. Een sterke SP is dus de enige garantie voor een sociaal democratische koers. Zouden er al budgetfouten in het SP programma zitten (wat immers vaak wordt beweerd...), komen die nooit door de formatiebesprekingen!

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

De SP gaat uit van de kracht van de portemonee van de ander.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski22 jul. 2012 - 19:30

Net zoals de VVD staat voor het leeggraaien van andermans zakken.

kloek1
kloek122 jul. 2012 - 19:30

"Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen. De PvdA niet, die ziet de overheid als oplossing voor alles." Gek dat ze dan de zorg onder controle van de overheid willen plaatsen

1 Reactie
bruces
bruces22 jul. 2012 - 19:30

Gas, water, stroom, onderwijs en zorg, dat mogen van mij staatsbedrijven zijn. Maar wel met deskundige personen in de top. Kaliber Hans Wijers met bijpassend salaris.

Bakoe
Bakoe22 jul. 2012 - 19:30

Mooi, de SP richting libertair socialisme, eindelijk gaat het ergens op lijken. Krijgen we eindelijk eens een echte linkse partij in Nederland. Geen conservatieve VVD, geen paarse broeken elitair D66, geen luchtfietsers van GL, en geen PvdA baantjesjagers. Nog even en dan hebben ze Durutti in hun vaandel staan, dan wordt het ook mijn partij.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jul. 2012 - 19:30

[... libertair socialisme...] Dit lijkt mij een contradictio, maar als het dan toch moet dan stel ik me er een samenleving bij voor waar de staat je alles afpakt wat je bovengemiddeld aan inkomen of vermogen hebt, er vervolgens snel voor zorgt dat het gemiddelde te weinig is om van te kunnen leven, en dan tegen je zegt, je bent sterk, we hoeven je niet te helpen.

sjaakie2
sjaakie222 jul. 2012 - 19:30

Conservatief? Zou je willen uitleggen waarom de vvd conservatief is?

JoopSchouten
JoopSchouten22 jul. 2012 - 19:30

De SP komt van onderop. De PvdA van bovenaf. Visies vanuit verschillende werelden. Renske zegt gewoon een waarheid die ik ook zie. We worden gepiepeld. Mijn stem beloofde ik al. Nu weet ik het zeker.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold22 jul. 2012 - 19:30

U lijkt wel idolaat van de SP. Ze kunnen in uw ogen niets verkeerd doen. Ook niet als ze elkaar tegenspreken of wellicht in strijd met de wet handelen. U zult na 12 september dan ook enorm teleurgesteld zijn. Als de SP al gaat regeren, dan zal er vrijwel niets veranderen. De SP gaat vrolijk mee met de neo-liberale politiek (er is geen alternatief) en veel verdragen zorgen er sowiezo voor dat er geen plotselinge veranderingen zullen plaatsvinden.

Sonia2
Sonia222 jul. 2012 - 19:30

"De SP komt van onderop." Vrijwel alle SP Kamerleden zijn hoog tot zeer hoog opgeleid.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

SP is van oudsher toch de partij die uitgaat van overheidsondersteuning als je het mij vraagt. PvdA ook maar niet zoveel als de communisten. Pardon: Socialistische Partij ;-)

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer22 jul. 2012 - 19:30

"PvdA ook maar niet zoveel als de communisten. Pardon: Socialistische Partij ;-)" Wat ontzettend grappig en origineel he!

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

Mensen die op eigen kracht doen geloven niet in een partij, om het even welke.

1 Reactie
boeie
boeie22 jul. 2012 - 19:30

precies!

mees.
mees.22 jul. 2012 - 19:30

Wordt een beetje ziek van die SP....krijgen het te hoog in de bol

1 Reactie
jonh16144
jonh1614422 jul. 2012 - 19:30

Je weet wat ze zeggen... hoogmoed komt voor den val. Dat Leijten zich rijk rekent is des te triester, zoiets zou ik meer verwachten van VVDers. Of wil ze alvast oefenen om voor de graaierspartij uit te komen?

witch11
witch1122 jul. 2012 - 19:30

Het is opvalend dat het stil is uit de hoek van de VVD ! liberaal weten de mensen wel wat dit betekend? als ik somige antwoorden ziet dan zet ik toch wel mijn bedenkingen er bij neer . De PvdA moet zich op nieuw gaan profileren , en zij kunnen dat ze kunnen mixen met de kennis van den uyl drees troelstra , de uitkomst hier van is 50 zettels

1 Reactie
Cinema2
Cinema222 jul. 2012 - 19:30

"Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen." ----------------------------------------------------------------------------------------------- Renske is duidelijk in de leer bij de VVD, zo goed?

WillemKorenman
WillemKorenman22 jul. 2012 - 19:30

Renkse Leijten (SP): "Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen. De PvdA niet, die ziet de overheid als oplossing voor alles." Met Roemer als premier, mag mijn zelfstandig wonende gehandicapte moeder van 85 jaar zelf haar huisje schoonmaken. Verder mag het Eigen Risico in de zorg van de SP ook omhoog tot 700 Euro en worden villabewoners door Roemer vetgemest met de Villasubsidie. Het is maar goed, dat er nog een Partij van de Arbeid is. Zo haalt Diederik de veertig zetels wel.

2 Reacties
Jokerman
Jokerman22 jul. 2012 - 19:30

Waar haal je deze aperte nonsens vandaan?! Jij moet wel een heel dikke duim hebben. Het tegenovergestelde van wat je schrijft is waar.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra22 jul. 2012 - 19:30

== Met Roemer als premier, mag mijn zelfstandig wonende gehandicapte moeder van 85 jaar zelf haar huisje schoonmaken. Verder mag het Eigen Risico in de zorg van de SP ook omhoog tot 700 Euro en worden villabewoners door Roemer vetgemest met de Villasubsidie. == Korenman is doorgaans al niet vies van het posten van onzin, maar dit gaat wel heel erg ver. Wat je hier debiteert, past op Rutte en de VVD, niet op de SP. Kijk je naar de daden van de SP, dan weet je dat.

Charta46
Charta4622 jul. 2012 - 19:30

Renske Leijten is aan het voorsorteren op samenwerking met de neo-liberale VVD. De nr 2 van de SP is hiermee duidelijk nu al van het pad af geraakt.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink22 jul. 2012 - 19:30

Misschien wil ze de beide clubs fuseren, want een andere serieuze reden kan ik niet bedenken.

Sonia2
Sonia222 jul. 2012 - 19:30

Ewout Irrgang: "De overheid is de oplossing voor de crisis" http://www.sp.nl/geld/nieuwsberichten/6023/081001-de_overheid_is_oplossing_voor_crisis.html Stelling: "Het kapitalisme is het probleem, regels en controle door de overheid is de oplossing." http://www.sp.nl/geld/tegenspraak/427 Tribune: Bovendien mogen de bedrijven zichzelf controleren; de overheid laat ze veel te veel hun gang gaan. http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9907/vet.stm Overheid moet kweek softdrugs controleren http://www.sp.nl/justitie/opinies/412/Overheid_moet_kweek_softdrugs_controleren.html Krista van Velzen: "In Nederland mogen vervoerders na zware overtredingen gewoon weer de weg op. Hier moet de overheid meer afschrikwekkende sancties opleggen." http://www.sp.nl/milieu/nieuwsberichten/4724/070910-van_velzen_bepleit_structurele_controle_op_transport_levend_vee.html Emile Roemer: Veiligheid is des overheids "Spoorongelukken, milieuschandalen, fraudezaken en ga zo maar door. Veiligheid is dus ‘des overheids’. Eigenlijk is dat ook heel simpel. Op het voetbalveld is ook een scheidsrechter nodig. Anders werkt het spel niet. Iemand moet orde houden." http://www.sp.nl/overheid/columns/479/veiligheid_is_des_overheids.html Etcetera, etcetera. Maar goed, momenteel liggen voor de SP 'alle opties op tafel', dus bukt de SP alvast maar even voor de VVD. En de PvdA bashen, ach, dat doen ze al decennialang.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 jul. 2012 - 19:30

Aan je bewijsvoering heb ik niets aan toe te voegen. Hypocrisie is ook de SP niet vreemd.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sonia2
Sonia222 jul. 2012 - 19:30

"M.a.w. de SP gaat korten op voorzieningen voor mensen. Welke dan?" 'Eigen kracht' = Zorg, 'ontwikkeling van mensen' = Onderwijs.

WillemKorenman
WillemKorenman22 jul. 2012 - 19:30

Reactie op Mark van den Brand: "Waar haal je deze aperte nonsens vandaan?! Jij moet wel een heel dikke duim hebben. Het tegenovergestelde van wat je schrijft is waar." Dat zegt Renske Leijten, de Running Mate van Roemer. En zij kan het weten. De SP is nu toch neo-liberaal geworden. Of begrijp jij niet wat zij bedoeld met "op eigen kracht"?

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra22 jul. 2012 - 19:30

== Dat zegt Renske Leijten, == Zo, held, laat eens zien waar Renske dat - letterlijk - zegt?

Jokerman
Jokerman22 jul. 2012 - 19:30

Leg mensen geen woorden in de mond. Het haalt alleen je eigen geloofwaardigheid onderuit.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

‘Wij gaan niet uit van de overheid,’ ‘Wij vertrouwen op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen.’ ‘Daarom zien we de toekomst met optimisme tegemoet.’ ‘Wij willen dat de overheid deze kracht, vindingrijkheid en creativiteit van mensen ondersteunt’ En dan in het artikel eronder: 'Psychopatenjacht via Twitter Software analyseert tweets en stelt diagnose: ‘Scheldwoorden, kwade reacties, maar ook woorden als 'WIJ', 'haat', 'bla' en 'ik bedoel', kunnen duiden op een psychopathisch, narcistisch of Machiavellistische persoonlijkheid.’ Inkoppertje…

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub22 jul. 2012 - 19:30

Inkoppertje voor een pathologische narcist dan. De rest begrijpt de woorden in hun context en wordt níet hysterisch van projectielust vanuit egomaan wanbegrip.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2012 - 19:30

Mevrouw Leijten doet een praatje voor de vaak. De SP visie op actieve burgers is toch vooral het demonstreren. Waarbij de SP vaker namens hen het woord voert dan passief sympathiseert met de betogers. Als Agnes Jongerius door FNV leden verraadster wordt genoemd, dan doen Roemer en Ulenbelt dat ook in de Kamer. Weinig constructief reaguren. http://www.bnr.nl/topic/pensioen/886848-1109/abvakabo-frustreert-pensioenakkoord De PvdA is al een tijdje bezig een zeer gedegen nieuw manifest neer te pennen waarin actief burgerschap een grotere rol gaat krijgen. Een soort buurtvader project-XL zeg maar. Ook het 'kluskantoor' is een voorbeeld hiervan. Dat Lodewijk Asscher hamert op het belang van 'eigen kracht' is niet verwonderlijk, hij is voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting en zit vol in die nieuwe koers. Die koers gaat The Amsterdam Process heten en is bedoeld als nieuw leidraad voor alle Europese sociaal-democratische partijen: http://www.wbs.nl/publicaties/boek/after-third-way Policy Network is een sociaal democratische denktank. Hier de bijdrage van de (en een inkijk in de) PvdA te vinden: http://www.policy-network.net/pno_detail.aspx?ID=4192&title=Mutual-councils-as-antidotes-to-populism

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub22 jul. 2012 - 19:30

"De SP visie op actieve burgers is toch vooral het demonstreren." En jouw visie op de SP, beperkt zich kennelijk tot het door jou in oneliners gedemonstreerde wanbegrip. Tactisch zwak, strategisch nog zwakker.

boeie
boeie22 jul. 2012 - 19:30

"Wij vertrouwen op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen." *Proest*, ik moest dit even 3 keer lezen, gaat de SP nu het liberalisme propageren? Eigen kracht dus uitkeringen niet te hoog? eigen kracht, dus bedrijven liberaliseren? Eigen kracht dus minder regels? Het wordt nog eens wat met de SP!

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Je hebt het programma dus niet eens gelezen, bij jou moeten we dus wel hulp aanbie en kunnen we niet op je eigen inzet rekenen, maar wees gerust ook voor mensen die niet zelfredzaam zijn komen we op :-) Net zoals we voor Rutte de slaappillen weer in het basispakket stoppen, komt ook remedial teaching gewoon weer terug...

boeie
boeie22 jul. 2012 - 19:30

zou mevrouw het verschil niet weten tussen socialistisch en sociaal of bedoeld ze echt dat de SP "sociaal" is? Dat laatste zou betekenen dat ze het geld dat ze in kas hebben allemaal weggeven (en dan bedoel ik niet voor eigen gewin)...

1 Reactie
nautica
nautica22 jul. 2012 - 19:30

Kees, ik weet zeker dat de SP sociaal is. Voor mensen met een geheugen van iets langer dan een dag hoef ik niet te vertellen dat het terudraaien van de marktwerking in de zorg op bepaalde gebieden een succes ven o.a. de SP is. Mocht Renske ooit Minister worden ben ik er van overtuigd dat die sector een stuk socialer zal worden dan nu. Vwb. de kas, laat ik je uit de droom helpen. Iedere politieke partij heeft een kas trouwens de meeste gezinnen ook. En als je volgewns jouw definitie "sociaal" bent dan ben je dom bezig. Want met een lege kas doe je niets. Volgens mijn definitie ben je sociaal als je bijdrage aan de gemeenschap in verhouding staat tot je middelen. En eerlijk gezegd denk ik dat Joop van de kritiek van Renske op de PvdA meer maakt dan het is. Echter wil je nooit de PvvdA terug dan zal je wel op de SP moeten stemmen als socialist, dat wel.

WillemKorenman
WillemKorenman22 jul. 2012 - 19:30

Reactie op peter h: “En weer een dag dat het over de SP gaat...” “Hoe kan je een linkse meerderheid zoeken als je elkaar zo afvalt? De PvdA moet gewoon haar plek erkennen: rechts naast de grote broer SP.” En weer een dag, dat de SP negatief in het nieuws is. Vrijdagavond Roemer in Tour du Jour (RTL4). Zegt daar de wielerlieveling van Nederland Jonny Hoogerland, dat hij in ieder geval niet op de SP zal stemmen. In het weekend de beruchte afdrachtregeling van de SP hier op Joop.nl in het nieuws. En in de NRC de Running Mate van Roemer (Renske Leijten), die van de neocommunistische SP een neo-liberale D66-light maakte met "Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen. De PvdA niet, die ziet de overheid als oplossing voor alles.". Leuker kan de PvdA het niet hebben. Slechts op papier is de SP de grote broer. Voor de PvdA geldt: slechte peilingen, goede verkiezingen. Na 30 jaar ervaring met PvdA-campagnes maak ik mij ik mij niet druk over. Wel verbaas ik mij erover, dat de SP zich zo gemakkelijk blij maakt met een dood vogeltje. Afin, de SP komt er wel achter, dat het uiteindelijk niet tussen de SP en VVD gaat, maar tussen de PvdA en de VVD, wie er in het Torentje komt. De SP is slechts de sparring partner van de VVD.

1 Reactie
peterh2
peterh222 jul. 2012 - 19:30

Hoe komt het toch dat mensen zo in hun eigen gelijk blijven geloven? Andere jaren was de situatie voor de PvdA toch echt anders, 2003 ging tussen Bos en Balkenende en dat zoog de andere partijen leeg. 2006 ging opnieuw tussen Bos en Balkenende maar toen viel de score van de PvdA al tegen en haalde de SP 25 zetels. In 2010 ging het tussen Cohen en Rutte, we weten hoe het gelopen is. Nu is het echt anders: de PvdA lijkt definitief voorbij gegaan door de SP. Al die 'negatieve' aandacht is al met al beter dan de complete windstilte die er uit het PvdA kamp komt. Er zijn weinig mensen die serieus denken dat Samsom zich kan mengen in het duel tussen Roemer en Rutte. De euro staat op omvallen, vandaag de hoogste rente voor spanje sinds het begin van de euro. Dit kan niet goed gaan, dat weet iedereen wel maar niemand durft het te zeggen... En dan denken dat op 12 september de het eurofiele geluid van Plasterk het gaat winnen van het euro-kritische geluid van de SP? We zullen zien...

Charta46
Charta4622 jul. 2012 - 19:30

Emiel Roemer had Renske Leijten nog wel op zijn lijstje als toekomstig minister voor de Gezondheidszorg staan. Maarja als ze nu ook al een simpel interview weet te versjtieren, zal Emiel nog wel even achter zijn oren krabben voordat hij dit doorzet.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 jul. 2012 - 19:30

Wat is er dan 'versjtiert' Ruud ?

bruces
bruces22 jul. 2012 - 19:30

Ernst ? Als Piet het al niet snapt. Dan mogen wij dat toch ook niet van Kamerleden verwachten.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten22 jul. 2012 - 19:30

Piet weet veel maar niet genoeg. Zijn aardbeien staan op een rijtje. Zijn informatie niet.

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Het heeft niets met snappen te maken, het is een kwestie van Kennis, Feitenkennis, iedere nederlander word geacht de wet te kennen, dus ook de belastingwet... Echter geloof ik helemaal niet dat Piet het niet zou weten, hij noemde immers zelf al het exacte bedrag, waarmee hij zichzelf nog meer de das omdeed in zijn Ad-Hominem aanval, dat bedrag ken je immers alleen als je de wet kent. Dan weet je de rest ook wel, nee het is overduidelijk, er zijn gewoon een paar beleidsmedewerkers op lastige Fact-finders gezet, eerst was Het Mielke, toen Aert Jan, en niu is het Piet, die volcontinu Ad-Hominems en STrawmans ten beste geeft op bijna alles wat ik schrijf... Alleen als ik hem naar een onderbouwing van zijn Strawman vraag, DAN is ie opeens eiselijk stil... http://www.rodereus.nl/strawman/

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Het heeft niets met snappen te maken, het is een kwestie van Kennis, Feitenkennis, iedere nederlander word geacht de wet te kennen, dus ook de belastingwet... Echter geloof ik helemaal niet dat Piet het niet zou weten, hij noemde immers zelf al het exacte bedrag, waarmee hij zichzelf nog meer de das omdeed in zijn Ad-Hominem aanval, dat bedrag ken je immers alleen als je de wet kent. Dan weet je de rest ook wel, nee het is overduidelijk, er zijn gewoon een paar beleidsmedewerkers op lastige Fact-finders gezet, eerst was Het Mielke, toen Aert Jan, en niu is het Piet, die volcontinu Ad-Hominems en STrawmans ten beste geeft op bijna alles wat ik schrijf... Alleen als ik hem naar een onderbouwing van zijn Strawman vraag, DAN is ie opeens eiselijk stil... http://www.rodereus.nl/strawman/

HenkDaalder2
HenkDaalder222 jul. 2012 - 19:30

Wat wil de SP eigenlijk verhullen met deze "aanval" op de PvdA?

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert222 jul. 2012 - 19:30

Je zet zelf "aanval" ook al tussen quotes, dus weet je zelf ook wel dat er helemaal geen sprake is van een aanval. En dan dus ook niet van iets willen verhullen.

Laroi
Laroi22 jul. 2012 - 19:30

Het is geen aanval, het is een zinnetje, het zoveelste zinnetje dat gebruikt wordt om de linkse partijen uit elkaar te drijven. Polarisatie noemden ze dat vroeger. Oftewel 'verdeel en heers', want dat de PvdA en de SP een lijstverbinding zouden kunnen aangaan moet met alle middelen verhinderd worden. Vooral D66 denkt erbij gebaat te zijn de linkse partijen uit elkaar te drijven. Ik meen zelfs dat ik dat de heer Pechdinges nog niet zo lang geleden openlijk heb horen verkondigen. De bekende valkuil. Hoe meer links verdeeld is hoe eerder Verhagen weer op de spreekstoel mag klimmen.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2012 - 19:30

Het grappige aan hele de Commedia dell'Arte is dat die Lijstverbinding er allang is, en dat die niets met Coalitie binding, of wat daan ook van doen heeft, het is gewoon een "restzetel-vangnet" Meer niet... Het blijft wel heel erg onzinnig dat een aantal mensen binnen de PvdA er alles aan doen om de twijfelende kiezers naar de SP te stuwen, maar dat kan ik uiteraard niet heel erg vinden, al is het van een afstandje bekeken natuurlijk *wel* vervelend, niet voor de SP, maar wel voor de mogelijkheden van een echt Links Kabinet, Doordat de PvdA de traditionele kiezers van zich blijft vervreemden en geen nieuwe aantrekt, word een coalitie over links namelijk niet makkelijker, terwijl ze heel gemakkelijk net als de SP twijfelaars die het opgegeven hebben om nog te gaan stemmen, zouden kunenn overtuigen dat Stemmen een zwaar bevochten RECHT is... Vandaar dat ik maar eens een briefje aan Hans heb geschreven... http://www.rodereus.nl/denk-na-hans/