Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP: Stop verkoop sociale huurwoningen

  •  
06-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
tekoop_300_02.jpg
Partij wil tijdelijk verkoopverbod om het woningtekort te verkleinen
Wegens een flink tekort aan huurwoningen in de sociale sector, moet de verkoop van deze woningen tijdelijk worden verboden. Dat plan wordt door de SP samen met D66 ingediend bij minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).
In een stad als Amsterdam moeten mensen nu al gemiddeld negen jaar wachten op een sociale huurwoning. De afgelopen jaren zijn er tienduizenden sociale huurwoningen verkocht. Onverantwoord, zo zegt SP-Kamerlid Bashir. ‘Er moet nu ingegrepen worden en dat kan door het stoppen van de verkoop van sociale huurwoningen.’ 
tekoop_300
Bashir pleit ervoor dat de minister een regel instelt die bepaalt dat er geen sociale huurwoningen verkocht mogen worden, zolang er meetbare tekorten zijn. ‘Dan zul je zien dat er wel nieuwe woningen worden gebouwd, maar geen oude huizen verkocht.’ De SP’er voorspelt dat daarmee de wachtlijsten vanzelf zullen afnemen. 
Volgens Geert Wilders wordt het tekort op de woningmarkt veroorzaakt doordat asielzoekers voorrang krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. ‘Was het maar zo simpel,’ zegt Patrick Zoomermeijer , fractievoorzitter van de SP in Zaanstad. ‘De lange wachtlijsten zijn het gevolg van het beleid van de laatste tientallen jaren, en dan met name de Blokbelasting van Rutte en Samsom. Wie denkt dat de PVV hier iets aan wilt doen, komt bedrogen uit! Hoe kan het ook anders met de rechtse ex-VVD’er Wilders?’
Eerder verzocht SP-Kamerlid Karabulut de regering al de verkoop van sociale huurwoningen te stoppen. Die motie werd echter verworpen door VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie én de PVV.  

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.