Joop

SP schorst bestuur Rotterdam, deelname verkiezingen onzeker

  •  
19-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ledenvergadering SP-jongerenorganisatie ROOD

© UTRECHT - Het pand van jongerenorganisatie rood in Utrecht. Het partijbestuur van de SP wil breken met jongerenorganisatie vanwege onenigheid over leden van die organisatie die ook lid waren

De landelijke SP heeft het bestuur van de afdeling Rotterdam geschorst, meldt de NOS. De SP besloot tot schorsing omdat de Rotterdamse afdeling drie geroyeerde leden op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen liet staan. Door de schorsing is het nu onzeker of de SP volgend jaar meedoet aan de verkiezingen in de Maasstad.
" De landelijke SP zegt alles op alles te zetten om in maart toch deel te nemen. Een ‘commissie van goede diensten’ moet voorstellen doen om uit de impasse te komen. De SP in Rotterdam heeft nu twee zetels in de gemeenteraad en geldt als de bakermat van de partij, omdat oprichter Daan Monjé, pijpfitter in de Rotterdamse haven, ervandaan kwam."
Het rommelt al tijden in de SP. De partij heeft vorige maand tientallen leden geroyeerd omdat ze lid zijn van de voormalige jongerenafdeling Rood of het Marxistisch Forum. In steden als Rotterdam en Utrecht leggen partijleden zich daar niet bij neer.
De voormalige fractieleider van de SP in Rotterdam Leo de Kleijn keerde zich eerder deze maand op Joop.nl tegen “ het monomane beleid van de SP-leiding ”. “De SP is haar eigen graf aan het graven”, waarschuwde hij.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

OlavM
OlavM20 nov. 2021 - 3:44

Men leze het aan het eind gelinkte artikel van Leo de Kleijn er nog eens op na.

sr626
sr62620 nov. 2021 - 0:01

Zo gaat links aan zichzelf ten onder. Aan de rechterkant zie je lieden die zo rijk zijn geworden dajt je je eigen trip naar de ruimte kunt betalen.

Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 22:27

Net een itempje op Nieuwsuur hierover gezien. Wat een nitwits zitten er in het SP-bestuur! Voorzitter Jannie Visscher komt met een verhaal dat het CP ‘trotskisten’ zouden zijn wat aangeeft dat ze echt geen clue heeft en niks begrijpt van de geschiedenis van de arbeidersbeweging. En dat los van het feit dat het bij de laatste zuivering niet om het CP gaat maar om Rood en het MF. En die secretaris Hoekstra steekt een koude oorlog riedel af waar de VVD trots op zou zijn. Ik wist dat het erg was met de huidige SP-leiding maar dit slaat werkelijk alles. Ik hoop dat er nog voldoende redelijke socialisten in de SP zitten die deze figuren af zetten en iets van normaliteit herstellen. Hoekstra en Visscher maken een van de weinige linkse partijen van Nederland van binnenuit kapot!

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 23:03

De afdeling Rotterdam is op dit moment zeer betrokken met de strijd tegen het keiharde sloopbeleid van het gemeentebestuur op een manier zoals de oude Marijnissen en Poppe het vroeger voor de gewone mensen opnamen. Midden in deze strijd wordt de afdeling gecoupt door een partij-bestuur wat bestaat uit een stelletje bureaucraten. Ongelooflijk hoe deze partij haar eigen positie en traditie ondergraaft.

Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 23:04

Om nog maar te zwijgen van hoe ze de strijd van de gewone Rotterdammers saboteert.

LeftFuturist
LeftFuturist19 nov. 2021 - 17:32

Rotterdam kan je beter meteen schrappen daar is het belangrijkste dat je om je schouder heen moet kijken om inkomende projectielen te ontwijken. Die stad staat zo ver van het socialisme dan de Noordpool van de zuidpool. Ik ken twee lui daar die een eigen liiefdadigheids stichting hebben maar het zijn alletwee hufters die het doen om in contact te komen met bekendheden.

Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 14:50

Reactie van de organisatie-secretaris Rotterdam: ”Nou, dat waren twee fantastische dagen" als organisatie secretaris van SP Afdeling Rotterdam (benoemd op de laatste ALV). Men vond het vanuit het landelijk bestuur belangrijker de afrekening met ROOD, CP en MF (waar ik geen van allen toe behoor) door te zetten dan een jonge actieve afdeling met een kneitergoede lijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen te laten voortbestaan. Zeer teleurgesteld in SP en dan met name in Arnout Hoekstra (landelijk secretaris MH) en JannieVisscher (landelijk voorzitter MH). De Rotterdammer waar wij voor knokken heeft nu het nakijken, het socialisme verliest.” Zelden gezien dat een partij zichzelf zo vakkundig om zeep helpt als de SP nu.

Bert de Vries
Bert de Vries19 nov. 2021 - 14:18

Dat de SP Marxisme verwerpt is begrijpelijk. Marxisme en democratie verdragen elkaar niet. Zoals ook fascisme en democratie elkaar niet verdragen. Maar de autoritaire manier waarop de SP in dit geval handelt, zonder bereidheid tot een fundamente discussie, is buitengewoon contra-productief en allesbehalve democratisch.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 14:42

Zoals de praktijk laat zien verdragen sociaaldemocratie en democratie zich niet met elkaar. Je geeft zelf immers al aan dat de sociaaldemocratische SP op autoritaire, ondemocratische manier met de marxistische opposanten omgaat. De marxisten in de SP willen juist meer democratie en meer openheid en discussie.

sr626
sr62620 nov. 2021 - 0:02

Gelul Huysman

Mark Huysman
Mark Huysman20 nov. 2021 - 9:42

Goed beargumenteerd sr626!

henk-alexander
henk-alexander19 nov. 2021 - 10:45

Er is een verschil tussen 'vernieuwing toelaten' (zoals Libertain hier oppert) en politiek opportunisme. Zoals de geschiedenis uitwijst, heeft het laatste de zich links noemende partijen vervreemd van hun electoraat. En dat niet alleen. Want wat heeft het in het gevlij komen bij de neoliberale partijen in wezen opgeleverd? We kunnen hier een kort antwoord op geven: De ontmanteling van de Nederlandse verzorgingsstaat.

EricDonkaew
EricDonkaew19 nov. 2021 - 10:11

SP afdeling Rotterdam wil onbeperkte immigratie toestaan. Daar is hier op Joop wel draagvlak voor en natuurlijk ook binnen de SP afdeling Rotterdam zelf, maar dan houdt het toch wel op. Veel kiezers zal deze 'vleugel' niet trekken. SP landelijk wil deze club liever kwijt en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Dus begin een eigen partij of sluit je aan bij Bij1.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 14:39

Gelul. Het bestuur wordt geschorst omdat de afdeling weigert om kritische leden van de lijst te halen. Hetzelfde speelt in andere plaatsen ook. In Utrecht is landelijk SP erin geslaagd om zo’n beetje de hele afdeling naar de knoppen te helpen..

EricDonkaew
EricDonkaew19 nov. 2021 - 16:17

@Mark Huysman ---------------------------------------------------- Daar liggen allerlei wrijvingen en meningsverschillen aan ten grondslag en dat speelt al jaren tussen het hoofdbestuur en enkele plaatselijke afdelingen. Dat dan eens procedureel de bom barst is te verwachten.

Mark Huysman
Mark Huysman19 nov. 2021 - 16:56

@Eric Dit gaat specifiek over het feit dat het SP-bestuur Rood en MF als aparte partijen bestempelt en ‘leden’ van die partijen geroyeerd heeft. Rood is een jongerenorganisatie (opgericht door de SP zelf) en MF is een discussieplatform, geen ledenorganisatie. Iedereen begrijpt dat dit geen partijen zijn. De afdelingen die in de problemen komen (behalve Rotterdam: Utrecht, Amsterdam, Zaandam, Gouda en nog wat) zijn niet specifiek afdelingen waar wrijving mee bestond. Lokale SP’ers zijn het gewoon niet eens met de royementen en zien de geroyeerden als loyale en hardwerkende SP’ers waar in sommige gevallen hele afdelingen op draaien. Jij hebt ooit iets opgevangen over Rotterdam en het migrantenvraagstuk en denkt dat dat de achtergrond is van de huidige problemen maar dat is niet zo.

Bouwman2
Bouwman219 nov. 2021 - 9:49

Oeral is fragmantatie. Dus waarom zou de SP daarvan verschoon blijven? Het is niet uitzonderlijk, en de SP is net als Elvis, die blijft eeuwig bestaan. Net als de SGP trouwens. Alles van waarde is weergaloos.

ton14024
ton1402419 nov. 2021 - 8:56

Het begint er toch sterk op te lijken dat deze marxisten fascistische trekken vertonen door een zusterpartij te willen domineren.

JohnVKR
JohnVKR19 nov. 2021 - 8:50

In mijn herinnering zat het landelijke partijkantoor van de SP vroeger aan de Vijverhofstraat in Rotterdam. Dat het landelijk bestuur nu ook de Rotterdamse afdeling opdoekt, kan in Rotterdam weleens het einde betekenen van een partij die landelijk al lange tijd in verval is. Ik raad de Rotterdamse afdeling in ieder geval aan onder een andere naam aan de komende gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Maak er gewoon PS van, want The Party Formerly Known As SP (TPFKASP) lijkt me wat te lang.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 nov. 2021 - 12:01

Gelukkig zijn we geen Engelsen . Voorheen SP is niet lang.

Libertain
Libertain19 nov. 2021 - 8:41

Politieke partijen die geen vernieuwing toelaten, lopen vast volgens een en zelfde patroon. Nu SP aan de beurt.

4 Reacties
Hoi3
Hoi319 nov. 2021 - 9:38

Het is juist goed dat de SP aan haar principes blijft vasthouden Liber. En daarbij maakt het niet uit of dat naar links is of naar rechts. Stel je voor dat bijvoorbeeld ook de SP ''progressief'' zou worden en net als alle anderen ''progressieve'' partijen om toerbeurt zou gaan heulen met de VVD in een rechtse regering. Of erger nog, vanuit de oppositiebankjes een rechtse regering (onvoorwaardelijk) zou gaan gedogen. Vernieuwen is prima maar een heel andere koers gaan varen buiten de leden om omdat een activistische minderheid dat wil doordrukken is uiteraard onbestaanbaar. Ondemocratisch ook. Tenminste als je niet wil doorgaan voor de zoveelste draaikontenpartij. Die kroonjuwelen net zo gemakkelijk inruilt voor populistische nieuwe als waren het versleten schoenen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2021 - 10:05

@ Kees Jij schrijft: Vernieuwen is prima maar een heel andere koers gaan varen buiten de leden om Met mensen die denken zoals jij binnen de SP is vernieuwen uitgesloten en is het slechts wachten totdat de laatste hoogbejaarde het licht uit doet.

Division Bell
Division Bell19 nov. 2021 - 14:07

Nee het Marxisme is lekker vernieuwend, ik had toch gehoopt dat het in het rijtje eens maar nooit weer in de geschiedenisboekjes zou verdwijnen. Nu komt het opeens terug net als andere niet zo frisse ideologieën uit dat tijd perk. Als de SP echt haar laatste kiezers wil verliezen moet ze trouwens mee gaan doen met vernieuwing van progressief links met al dat Woke en inclusieve gedoe. Daar moeten ze in die doelgroep helemaal niets van hebben, niet voor niets dat de PvdA zo leeg gelopen is.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 nov. 2021 - 17:56

Ik had graag nog een paar woorden ter verdediging van de partijleiding toegevoegd maar dat kan dus niet nu do zich hierin gemengd heeft. De borst is zeker geen SP lid.