Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

SP Rotterdam richt met geroyeerde leden nieuwe partij op voor gemeenteraadsverkiezingen

  •  
27-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
670987179_63aefa8873_o

© cc-foto: Fuyumi Namioka https://flic.kr/p/22hZ7t

De Rotterdamse SP, bakermat van de landelijke partij, richt een nieuwe partij op om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De afdeling heeft al langer conflicten met de landelijke partij. Aan de nieuwe partij nemen ook door de SP geroyeerde bestuursleden en tientallen uit de SP gezette leden van de jongerenbeweging Rood deel. De landelijke SP heeft de lokale afdeling verboden deel te nemen aan de verkiezingen vanwege steun aan de geroyeerde leden.
"“Het wordt ons onmogelijk gemaakt om de strijd voor een socialer Rotterdam nog vorm te geven binnenin de SP”, zegt oprichter en voorzitter Tijs Hardam, die eerder afdelingsvoorzitter in Rotterdam was. “De landelijke partij heeft besloten de lokale SP-afdeling dusdanig te ontregelen dat wij ons genoodzaakt zien via andere wegen de krachten te bundelen.” Hardam laat weten dat ze niet opnieuw hoeven te beginnen, omdat de plannen die hij al had gemaakt voor de SP-campagne grotendeels gebruikt kunnen worden voor de nieuwe partij. “De komende tijd komen we met een conceptverkiezingsprogramma en eind januari ook met een kandidatenlijst.” Hij zegt verder dat het programma inhoudelijk sterk op dat van de SP zal lijken, maar “hier en daar wat scherper” zal zijn."
In Trouw verduidelijkt Hardam wat dat scherper inhoudt:
"Als voorbeeld noemt Hardam discriminatie, racisme en politiegeweld. “De landelijke partij is terughoudend zich daartegen uit te spreken. Heeft zelfs soms de neiging om afdelingen terug te fluiten en te zeggen: daar moet je niet zo radicaal in zijn. Wij zijn van plan meer aandacht te besteden aan hoe dat soort zaken te stoppen dan we onder de SP zouden kunnen.”"
De SP heeft nu twee zetels in de raad. Of de partij zelf gaat deelnemen aan de verkiezingen in Rotterdam is nog niet duidelijk. De partij onderzoekt die mogelijkheid nog.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

Sarajlija
Sarajlija30 dec. 2021 - 11:51

Wat is het verschil tussen salon socialisten en salon communisten. De eerste willen winnen of meedoen in een democratie andere niet. Iedereen heeft mondvol van diversiteit maar volgens mij gaat dat om eigen visie doorduwen ten koste van alles. Ik ben zo divers als wat, past bijna perfect in het plaatje zeg maar. Naar mijn inschatting ben ik een van de weinige op deze site. Het racisme en andere vormen van discriminatie bestrijdt jij in eerste instantie met sociale gelijkheid, In .een volkswijk zoals die van mij hebben de mensen andere problemen. Cafetaria wordt gerund door Turkse Koerd en voor de laatste verkiezingen had mijn overbuurman poster van Nida geplakt. Dat is een natuurlijke proces en gaat vanzelf. Wat communisten vergeten of niet door hebben is dat niet alleen het westerse rijke probleem zijn. Kijk maar een keer wie voetbalclubs als broodjes koopt? Hoe pakken zij Chinese of Indische kapitalisten aan?

Hittetijd
Hittetijd29 dec. 2021 - 14:23

Er is een solied links antwoord nodig op de klimaatcrisis. Indachtig Einstein - we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt - zal de oplossing niet kunnen komen van de markteconomie, want dat is het systeem dat onze habitat op de rand van de afgrond heeft gebracht. Maar diezelfde markteconomie, het kapitalisme dus, kraait victorie sinds communistische experimenten hebben gefaald. Het monopolie op de macht is nu aan het ongebreidelde kapitalisme. In dat systeem zullen de machtigen, de rijken dus, net als altijd, ook nu hun macht en geld aanwenden om hun wil op te leggen aan de rest. Omdat dat nu zal gebeuren op een overvolle planeet met afnemende leefruimte en toenemende klimaatrampen kunnen we alvast huiveren voor het niveau van de gewelddadigheid. Zou dat kunnen eindigen in een mondiale dictatuur waarin we allemaal slippendragers worden van rijke overlevers die ons vanuit hun 'gated climatresorts' commanderen in ruil voor een paar brokjes overlevingskansen in de onleefbare buitenwereld? Of gaan de rijken vreedzaam hun macht in middelen inzetten om de mensheid te redden van de volgende extinction? Ik denk het niet. Maar wat voor organisatie, wat voor denkwijze is er nodig te verhoeden dat de mensheid eindigt in een fascistische dictatuur? Als na WOI in Rusland geen revolutie had plaatsgevonden zou in WOII geen land ter wereld het fascisme hebben kunnen stoppen. In wat voor wereld hadden we nu geleefd zonder dat angstaanjagende Russische communisme dat tegen een enorme prijs het wereldwijde fascisme op de knieën kreeg? Als toen het communisme goed genoeg was om ons te redden van het '1000-jarige rijk' van de onvrijheid, is een verbeterde versie daarvan dan niet precies wat we nodig hebben als er voor de komende generaties niets meer te verliezen is?

5 Reacties
EUpiet
EUpiet29 dec. 2021 - 17:26

Zonder Landlease van die afschuwelijke kapitalisten hadden ze nooit de logistiek en de industrie kunnen handhaven om die oorlog te kunnen winnen. Aldus Chroetsjov.

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2021 - 10:45

Dat kan waar zijn maar mogelijk was het diplomatiek gebabbel van Chroetsjov. Feit is dat zonder de enorme inzet en opoffering van het Rode Leger nazi-Duitsland gewonnen zou hebben. En feit is ook dat als we niet breken met het kapitalisme en productie om winstmaximalisatie dat we de klimaatcrisis niet zullen stoppen. Als je moeite hebt met het begrip ‘communisme’, noem het dan socialisme: -productiemiddelen in gemeenschapshanden -productie niet gericht op winstmaximalisatie en kapitaalaccumulatie maar op wat nodig is om iedereen een fatsoenlijk leven te geven. Alleen op een dergelijke manier -democratisch gepland- zal het mogelijk zijn om een klimaatcatastrofe af te wenden. Socialisme of barbarij, zoals Rosa Luxemburg aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zei. Die keus is nu nog dwingender.

Sarajlija
Sarajlija30 dec. 2021 - 12:32

@ Mark Huysman, -productiemiddelen in gemeenschapshanden Dat heb ik meegemaakt. Werkte voor geen meter, Onze socialisme was anders dan Poolse en wij hadden nog enige vrijheid maar jouw voorstel is totaal mislukt bij Polen en bij ons ook. Wie controleert wie? En hoe? productie niet gericht op winstmaximalisatie en kapitaalaccumulatie maar op wat nodig is om iedereen een fatsoenlijk leven te geven. Deze is logisch met een grote maar. Wat doe je als productie alleen verlies draait? Hou je dat in stand of ga je dat anders indelen? Voor jouw beeldvorming : Wij hadden positieve nul in onze economie. Dat betekende dat een bedrijf slecht draaide maar voor de statistieken was dat niet gunstig. Ik kan je nog paar voorbeelden geven van mislukte communistische economie en die van ons was nog redelijk succesvol.

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2021 - 17:03

Kan zijn dat ‘mijn voorstel’ compleet mislukt is bij jou maar toch is het het enige wat we kunnen doen. En daarbij leren van de fouten uit het verleden. Het kapitalisme is niet mislukt maar een groot succes (zeker voor de happy few) en leidt nu naar de ondergang van al het leven op aarde. Sommigen vinden dat geen probleem maar als je dat wilt voorkomen dan zul je naar andere productieverhoudingen moeten. Met markteconomie, winstmaximalisatie en kapitaalaccumulatie gaat het simpelweg niet lukken.

Sarajlija
Sarajlija31 dec. 2021 - 7:26

@ Mark, Ik heb dat allemaal gemaakt en daarom leg ik je uit. Dat klinkt allemaal sexy maar de uitvoering is tot nu toe overal mislukt.

Sarajlija
Sarajlija29 dec. 2021 - 8:12

Karl Marx heeft zelf geschreven dat het socialisme zal uit het kapitalisme onstaan. Een soort natuurlijke proces zeg maar. Dat betekent dat de landen zoals Nederland of Zweden heel dichtbij zijn. De figuren zoals Lenin, Tito en Mao hebben de kans gepakt en dictatuur was het gevolg. De benoemde zaken klinken sexy om te bestrijden. Hoe willen zij politiegeweld aanpakken bijvoorbeeld? De voedselbanken laten verdwijnen, sociale zekerheid weer veilig stellen, en de overheden controleren en op vingers tikken zodra zij fout doen. Dat zou elke linkse partij moeten doen. Ik ben geboren en groot geworden in een socialistiche dictatuur en Marx was verplichte kost voor ons. Ik kwam op zwarte lijst terecht omdat ik zijn Manifest met Bijbel vergeleek. Sprookjes zijn leuk maar de werkelijkheid is altijd anders.

2 Reacties
Horst Maas
Horst Maas31 dec. 2021 - 0:00

Marx zag inderdaad dat pas ná het breken van de klassenmaatschappij vanuit een zich daaraan ontworstelde liberaal democratische samenleving en dan natuurlijk i.c.m. een markt als energiebron, er een mogelijkheid was om via democratische middelen, en waar nodig nog wat revolutionaire strijd, de gewenste socialistische heilstaat te bereiken. Niet anders dan dat in het liberaal democratische Duitsland de nationaal-socialisten, en in Italië de fascisten hun kans zagen. Het leverde in al die gevallen totalitaire regimes op.

Sarajlija
Sarajlija31 dec. 2021 - 9:12

@ Horst Maas, Ik heb veel meer respect voor onze Tito dan voor Marx. Hij heeft de Duitsers weg gejaagd en daarna Nee tegen Stalin gezegd. Hij heeft samen met Indonesia en Egypte deerde blok gevormd destijds. Macht maakt mensen blind voor de werkelijkheid en als geen tegenmacht is dan begint dat te rotten. Wij hebben onze laatste kans gemist ben ik bang. Deze corona crisis konden wij gebruiken om armere deel van de wereld dichterbij te krijgen maar dat hebben wij verprutst. Overal was Eigen volk eerst. VN heeft bewezen dat zij niks voorstellen samen met EU en andere machtsblokken. Zij denken nog steeds dat alles en iedereen te koop is. Goede jaarwisseling en gezond 2022 gewenst.

EUpiet
EUpiet28 dec. 2021 - 18:09

Uitkomst: Voorspelling van Chris Aalberts. Socialisten 10 decimeren de SP in Rotterdam maar halen zelf ook geen zetel. Einde socialisten en sociaal democraten in Rotterdam. Daar zullen een heleboel luitjes hier enorm veel plezier in hebben. En dan mag u vanaf de PvdA naar rechts doorschuiven. Goed gedaan beste communisten en marxisten.

8 Reacties
JohnVKR
JohnVKR28 dec. 2021 - 21:10

"Socialisten 10 decimeren de SP in Rotterdam maar halen zelf ook geen zetel. Einde socialisten en sociaal democraten in Rotterdam." Die kans is inderdaad groot. Maar de oorzaak ligt toch vooral bij het landelijk bestuur van de SP. Vier jaar geleden daalde de SP Rotterdam van 5 naar 2 zetels. Dat is vooral omdat de landelijke SP zich vooral inzet voor witte 'arbeiders' en de bevolking in de meest multiculturele stad van Nederland daarmee weinig te bieden heeft. Het op één lijn stellen van witte en zwarte arbeiders is een ontkenning van het racismeprobleem in de Nederlandse samenleving, een maatschappelijk probleem waarin helaas te veel van de witte arbeiders waar de SP zich op richt een negatieve hoofdrol vervullen.

Horst Maas
Horst Maas28 dec. 2021 - 22:58

Inzichtelijk: Voor u en de uwen hier is het communistisch marxistisch en daarvandaan rechts. Niet dat het verbaast.

EUpiet
EUpiet29 dec. 2021 - 11:21

@VKR, Ik denk eerder dat de SP faalt in het zoeken naar aansprekende lijsttrekkers. Roemer had even zijn moment in 2012 toen hij in de peilingen de SP als grootste partij naar voren kwam maar werd daarna (na gestuntel in debatten) afgemaakt in de media omdat hij de 3% norm wou loslaten. Toen een doodzonde nu heel normaal. Ik zag de downfall komen toen ze Marijnissen als lijstrekker namen en Meijer als voorzitter. Als ik jouw redenering zou moeten volgen dan zouden GL de PvdA en BIJ1 heel groot moeten zijn omdat daar nog een veel sterkere nadruk op het diversiteit denken ligt. Maar uit niets blijkt dat die partijen in de lift zitten. Dus dat is het niet. En natuurlijk zitten een heleboel ex SP stemmers bij de PVV tegenwoordig. Die komen niet terug want alhoewel discutabel, voor die mensen is immigratie en helemaal niet westerse een heel zwaar punt. Old School communisten die weer eens gaan staan rammelen aan de poorten van de geschiedenis waarachter ze zijn achtergelaten is helemaal ridicuul. Wist niet dat die mensen nog bestonden en echt geloven in die achterhaalde afschuwelijke ideologie. Maar die paar honderd man kunnen wel veel herrie maken. Waar de media dankbaar op duikt. @Horst Maas Verklaar u nader Maas, ik beschouw communisme helemaal niet als links. Staatskapitalisme met productie middelen in handen van een kleine elite die zichzelf voorhoede noemt en anderen met dwang die voorhoede laten dienen. Zo rechts als de neten lijkt me. Marxisme als economische theorie is heel interessant en kent ingangen naar het nu, zie Piketty. Maar Marxisme is geen gelijkschakeling met communisme. Wel is het zo dat het bruikbaar is als sociaal economisch instrument en onderzoeksterrein. En dat is nu exact hoe de SP het benadert. Mensen die meer aan de rechterkant van het politieke spectrum zitten lachen zich een bult nu de SP ineenstort, mooi een tegenstander minder. Zowel midden partijen als de PvdA en rechtse partijen zoals D66/CDA/VVD/CU en het zooitje wat daar nog rechts van staat. Maar voor links is de winst nihil. Allen maar verlies. En dat mogen de communistische Marxistische scherpslijpers zichzelf heel erg aanrekenen.

Mark Huysman
Mark Huysman29 dec. 2021 - 13:47

[Als ik jouw redenering zou moeten volgen dan zouden GL de PvdA en BIJ1 heel groot moeten zijn omdat daar nog een veel sterkere nadruk op het diversiteit denken ligt.] Dat is natuurlijk de vraag aangezien GL en de PvdA geen sociaal-economisch links alternatief tegenover het huidige beleid stellen. Bij1 doet dat wel maar is een nieuw verschijnsel en moet zich nog bewijzen. Mensen stappen niet zo maar over op een nieuwe linkse partij. Het heeft de SP zelf ook decennia gekost voordat ze als een serieus alternatief voor de PvdA gezien werd. Wat vind je trouwens van de Belgische zusterpartij van de SP? https://www.pvda.be Die partij is open over haar marxistische benadering en omarmt de diversiteit. Volgens recente polls heeft de partij de sociaaldemocratie voorbijgestreefd en behoort ze tot de grootste partijen van het land. Wat je trouwens schrijft over ‘old school communisten’ slaat nergens op. De *nieuwe* en zeer jonge communisten en marxisten willen niks weten van de misdaden van het stalinisme maar weten dat zolang je de kapitalistische productieverhoudingen in stand houdt er nooit werkelijk iets zal veranderen. Tenminste niet ten goede.

Sarajlija
Sarajlija29 dec. 2021 - 17:01

JohnVKR Jij schrijft: Het op één lijn stellen van witte en zwarte arbeiders is een ontkenning van het racismeprobleem in de Nederlandse samenleving, een maatschappelijk probleem waarin helaas te veel van de witte arbeiders waar de SP zich op richt een negatieve hoofdrol vervullen. Zal ik me even voorstellen. Ik ben 60-jarige blanke allochtone die nodige ervaringen met discriminatie op het arbeidsmarkt meegemaakt heeft. Alles bij elkaar opgeteld kom ik op ongeveer 30 tot 40 ervaringen. Met andere woorden praat ik namens mijzelf. Hoe zit dat met jou? Heb jij zulke ervaringen wegens jouw afkomst of huidskleur hier in Nederland? Ben heel benieuwd.

EUpiet
EUpiet29 dec. 2021 - 17:11

@Huysman, Die Belgische SP is geen nieuw verschijnsel maar al sinds jaar en dag sterk vertegenwoordigd in Wallonië in de oude industriegebieden. Prima dat ze in de lift zitten maar heb een jij een onderzoek gezien waaruit naar voren komt dat hun opkomst door diversiteit komt of door sociaal economische standpunten? Hier in Nederland slaat de nadruk op diversiteit nog niet echt aan. Overigens zijn de standpunten wat betreft discriminatie en uitsluiten van mensen van een andere geaardheid of andere kleur zeer terecht wijd verbreid over het hele politieke spectrum daar hoef je niet links voor te zijn. Behalve natuurlijk in de FvD of PVV hoek. Daar kom je de echte racisten tegen. Communisme is zekers Old School, en of dat nu jonge of oude mensen zijn het is een achterhaalde afschuwelijke ideologie. Ze zouden dan ook afstand moeten nemen van Mao, Pol Pot, Hoxa, Bela Kun, Castro, enz. Kortom het is altijd een enorme mislukking geweest wat enorm veel bloed en lijden heeft gekost. Ik snap best dat jonge mensen in een ideologie willen geloven. Maar met deze ben je veroordeelt tot de marginaliteit.

Sarajlija
Sarajlija29 dec. 2021 - 19:44

@ Mark Huysman, Jij begrijpt dat communisme niet samen gaat met liberalisme en mensenrechten en vrijheid, Laat staan dat wij nog vrije verkiezingen zullen hebben. Laat mij zien in welke land dat gebeurd is.

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2021 - 0:13

EUpiet [Prima dat ze in de lift zitten maar heb een jij een onderzoek gezien waaruit naar voren komt dat hun opkomst door diversiteit komt of door sociaal economische standpunten?] Ik denk niet dat dat of/of is maar en/en. Daar hoef je geen onderzoek voor te doen. De arbeidersklasse *is* divers en arbeiders met een migratie-achtergrond worden extra achtergesteld. Dus als je de belangen van de arbeidersklasse centraal stelt dan zul je zowel harde sociaal-economische eisen moeten stellen als racisme en discriminatie moeten bestrijden. De Belgische SP (die lastig genoeg PVDA heet) doet dat en heeft daar veel succes mee. De Nederlandse SP wordt steeds gematigder en spreekt zich weinig uit over diversiteit en racisme. En we zien het resultaat: verkiezingsnederlaag na verkiezingsnederlaag en grote grote problemen binnen de eigen partij.

Ford Prefect
Ford Prefect28 dec. 2021 - 15:35

Daan Monjé en Nico Schrevel, kunnen trots zijn op deze nieuwe ontwikkeling. De SP is niet meer te vergelijken met waar ooit de basis lag, dat heeft ze uiteindelijk de nek omgedraaid. Veel leden waaronder ikzelf hebben uiteindelijk na tientallen jaren lidmaatschap het bijltje erbij neergegooid. Ik heb vertrouwen in deze jongens en meiden, met hart voor het socialisme. Ik ben klaar voor een nieuwe richting.

Hernandez
Hernandez28 dec. 2021 - 10:22

Leuk project, ben benieuwd wat ze te bieden hebben.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman28 dec. 2021 - 18:06

Deze reactie ademt zo volledig degeest van deze tijd dat ik nu al medelijden heb met die NewSocs als je jezelf als lid zou aanmelden.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 dec. 2021 - 9:11

ToenTomatentomaten, ToatenTomvrat. JanenLilianatentomaten, JanatenLilianvrat. En verslikten zich .

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens28 dec. 2021 - 20:59

Haha. Maar ook: AartenTaylanatentomaten, AartatenTaylanvrat. Toen waren de tomaten op.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -29 dec. 2021 - 10:17

tja Eric, zo hadden de Fransen voor de SP evenknie FCP de tongbreker (de vergelijking met communisten en ratten.... histoire se repete..): Le riz tenta le rat, et le rat tente tena le riz....

Eric Minnens
Eric Minnens29 dec. 2021 - 13:06

Breek me de bek niet open (met behulp van Google). Een iets langere variant blijkt nog te zijn: Le riz tenta tant le rat tenté que le rat tâta le riz tentant. De vergelijking van ratten met communisten laat ik overigens geheel bij jou. Staat ook los van deze tongbreker. Die van ToenTom vind ik recapitulerend eigenlijk nog het leukst.

Mark Huysman
Mark Huysman28 dec. 2021 - 8:38

Aan de ene kant niet best dat het kleine links ook nog opgesplitst raakt. Aan de andere kant goed dat de Rotterdamse afdeling doorgaat en met een eigen lijst komt. De gemeente Rotterdam kent een erg hardvochtig beleid tegen mensen die het minder goed getroffen hebben en de lokale SP is een van de krachten die het verzet daartegen vormgeeft. Het is onbegrijpelijk dat de landelijke SP-leiding het zover heeft laten komen. Hier de site van de nieuwe partij: https://socialisten010.nl

1 Reactie
OlavM
OlavM30 dec. 2021 - 2:24

De kans is groot dat Socialisten Utrecht dit voorbeeld zullen volgen. De huidige splitsing der geesten is het resultaat van een ontwikkeling die al jaren aan de gang is. (Zelf ben ik enkele jaren geleden uit de SP gestapt). Ik hoop dat hierna weer een beweging naar meer eenheid van min of meer gelijkgezinden tot stand komt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 dec. 2021 - 0:35

Klinkt goed De vraag is alleen wat ze bedoelen met racisme Bedoelen ze de woordenboekdefinitie of de woke definitie ?

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR28 dec. 2021 - 21:14

Institutioneel racisme is een van de grootste probleem in de Nederlandse samenleving. Voor de landelijke SP is institutioneel racisme woke, voor de gedupeerden een alledaagse werkelijkheid waar ze mee te dealen hebben.

Rakker3
Rakker327 dec. 2021 - 22:22

''Als voorbeeld noemt Hardam discriminatie, racisme en politiegeweld.'' Prima natuurlijk dat er een extreem linkse partij voor discriminatie, racisme en politiegeweld komt. De PvDRP? De SP kan zich dan als linkse partij (blijven) richten op het verdedigen van de belangen van de arbeider in loondienst. De SP arbeider die overigens ook niks moet hebben van discriminatie, racisme en politiegeweld maar dat ter zijde.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2021 - 14:45

@ Kees Jij schrijft: De SP arbeider die overigens ook niks moet hebben van discriminatie, racisme en politiegeweld maar dat ter zijde. Dat is exact de reden die in het artikel wordt genoemd. Het is maar de vraag of de SP-arbeider daar niets van moet hebben. Het is oorverdovend stil vanuit de hoek van de SP op dat gebied. De SP-arbeider die net zoals jij maar moeilijk kan kiezen tussen de SP en PVV lust er wel pap van. Dus weer leidt jouw noeste arbeid tot onzin.

JasDon
JasDon28 dec. 2021 - 19:20

"De SP arbeider die overigens ook niks moet hebben van discriminatie, racisme en politiegeweld maar dat ter zijde." Ach Rakker, niet een Klavertje doen en achteraan sluiten bij de Woketrain is natuurlijk verdacht en moet wel racisme zijn. Want maatschappelijke tegenstellingen zijn voornamelijk gebaseerd op geloof en huidskleur en hebben niets te maken met het opleidingsniveau of welvaart van je ouders, de plek waar je opgroeit en/of de mensen die je kent.

MichelB2
MichelB227 dec. 2021 - 21:45

Er wordt aan de GR22 deelgenomen onder de naam Socialisten 010. Wellicht volgen andere steden - Utrecht? Om meer radicaal linkse kiezers trekken op termijn landelijk wenselijk ⁉️

JanB2
JanB227 dec. 2021 - 21:38

Een schisma. Bijl aan de wortel van de partij?

Max Tomas
Max Tomas27 dec. 2021 - 20:13

Een kerstomaatje. In grootte variërend van een duimnagel tot een golfbal. Passend.

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator28 dec. 2021 - 9:06

@ Max Tomas - een Kerstomaatje, is die het vrouwelijke pendant van Santa Claus, en komt die per arreslee met rendier ervóór geschenken brengen? Wil je haar dan ook bij mij langs sturen? Wij bevorderen daarmee de emancipatie en houden er nog wat aan over ook. Iedereen blij!

Max Tomas
Max Tomas28 dec. 2021 - 12:33

Uw Psychiator Het zal integendeel een krakkemikkig looprek zijn waarachter dit omaatje een narrig bijtgraag hondje tegen zijn halsstarrige wil meesleept, om je een zelfgebreide want te brengen, volgend jaar die voor de andere hand.

Uw Psychiator
Uw Psychiator28 dec. 2021 - 14:09

@ Max Tomas - haha, nog niet eerder kreeg ik na een vriendelijk plaagstootje zo een grappig riposte... ...humor van literair gehalte, dank hiervoor, Max!

K. Damhof2
K. Damhof227 dec. 2021 - 19:34

De SP is nog altijd het op maoïstische grondslag geleid Familiebedrijf Marijnissen, en waarschijnlijk heeft de autoritaire Jan Marijnissen nog een dikke vinger in de pap. Feitelijk is de SP op het gebied van Europa, klimaat en immigratie een conservatieve, wat mij betreft nauwelijks linkse partij. Ik heb nooit begrepen waarom Klaver (Groen Links) gedrieën wilde optrekken, dus GL, PvdA en SP gezamenlijk. De SP moest het altijd hebben van een strakke, geoliede partijorganisatie, maar vooral door de gang van zaken rond jongerenorganisatie Rood is de erosie van de partij voluit aan het licht gekomen. De dalende lijn van de SP wordt met de komende gemeenteraadsverkiezingen doorgezet. In Limburg is er nu een SP-Commissaris van de Koningin, maar meer SP-ers op dit soort functies zullen er niet bijkomen.

2 Reacties
JohnVKR
JohnVKR28 dec. 2021 - 8:36

"Feitelijk is de SP op het gebied van Europa, klimaat en immigratie een conservatieve, wat mij betreft nauwelijks linkse partij. Ik heb nooit begrepen waarom Klaver (Groen Links) gedrieën wilde optrekken, dus GL, PvdA en SP gezamenlijk." Spot on. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Sonic2
Sonic228 dec. 2021 - 21:31

Het is een beetje zeggen dat onze Koning een verkapte nazi is omdat Claus en Bernard een nazi verleden had. Het slaat nergens op en rechts( en ultra rechts) mogen daar nu al veertig jaar lang onafgebroken misbruik van maken. De hedendaagse SP heeft niets met het communisme van toen van doen. Dat weet iedereen. Net als GL een fusie partij is. Weliswaar was de CPN daar 1 van. Maar de CPN was eind jaren 80 natuurlijk niet de CPN van 1956. Die context wordt bewust weg gelaten, zodat iedereen die rechts van de SP de angst heeft dat Mevrouw Marijnissen alles in de goelag gooit zo snel ze de kans heeft. De SP wordt van bovenaf geleid. Je kunt niet als partij 130 verschillende meningen uitstralen. Het is wat anders als de VVD met Rutte of de PVV met Wilders. De PVV heeft alleen Wilders als lid. Ik vind dat Marijnissen wel een duidelijke koers heeft. En als u dat wilt opvatten als erosie. Mwoah. Het is net waar je op inzoomt. Het is een deel van de waarheid. Ik heb ook sterk het idee dat de haat jegens de SP dermate hoog is dat mensen niet kunnen toegeven dat Renske Leijten goed werk heeft gedaan. En dat de SP vooral op de sociale zekerheid en de zorg goed werk doet. De SP zou voor signaal partij kunnen staan. De SP wees al vroeg naar de gebreken van de Eu en de Euro. De SP had het al snel over klimaatrechtvaardigheid. De SP zag goed het neoliberalisme onder ogen. De SP zag goed al hoe slecht onze zorg er aan toe was. Al ver voor de pandemie waren ze daar mee bezig. De SP wordt gedemoniseerd en oneerlijk neer gezet. De SP wilt een eerlijk klimaatbeleid. De SP wilt arbeidsmigratie in goede banen leiden. En maakt op het dossier immigratie inderdaad fouten. En de SP is terecht kritisch op de EU. Daar is genoeg op aan te merken. Wanneer krijgt de SP eens de waardering die ze verdient? Naast de kritiek op de SP die ook terecht is.

DaanOuwens
DaanOuwens27 dec. 2021 - 18:16

Binnen de SP vindt er blijkbaar dezelfde discussie plaats die ook wel op deze website wordt gevoerd. Een deel van de linkse achterban vindt het acceptabel de mensenrechten van de gekleurde Nederlander ondergeschikt te maken aan die van de zogenaamde witte arbeider. Dezelfde discussie wordt ook wel over de koers van de PvdA gevoerd die de witte achterban verraden zou hebben. Het is een ideologisch verschil van mening dat gaat over de samenleving waarna je zou willen streven. Is dat een samenleving waar alle culturen naast elkaar kunnen bestaan of streef je naar een dominante allochtone en witte cultuur? Dat is een discussie die de gelederen splijt. Op rechts wordt, parallel aan deze discussie, de PVV en het FvD groot en andere extreem rechtse partijen. Het lijkt mij dan ook onvermijdelijk dat ook de SP last krijgt van dit soort problemen. Waarbij een extra complicatie is dat het SP-bestuur zichzelf gedraagt als een soort totalitair politbureau. Er zullen vast nog meer SP afdelingen zich gaan afsplitsen.

17 Reacties
Eid
Eid27 dec. 2021 - 19:22

@Daan Het vrij stellig deze disussie trekken in het zware begrip 'ideologische samenleving' en direct de witte NLder er bij slepen is nogal gedurft. Misschien is het simpeler: De afscheiding zou ook te maken kunnen hebben over meer of minder marxistische koers, en bij de PvdA is niet zozeer de 'witte arbeider' vervreemd geraakt, het zijn wellicht gewoon alle arbeiders, door allerlei topics die nauwelijks nog iets met de belangen van de werkenden te maken hadden.....

JasDon
JasDon27 dec. 2021 - 21:25

"Een deel van de linkse achterban vindt het acceptabel de mensenrechten van de gekleurde Nederlander ondergeschikt te maken aan die van de zogenaamde witte arbeider." Zo Daan, zodra je een hekel hebt aan iemand of iets geef je je fantasie wel erg veel ruimte. Grappig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 dec. 2021 - 21:25

Een linkse partij wil sociaal zijn. Niet individuele identiteiten tegen elkaar opzetten. Het gaat om de arbeider of burger. Niet om de kleur. Cultuur is bijzaak of nazaak, niet grondzaak. Het gaat over de grote meerderheid van Nederland. Als je jezelf tegen zezelf verdeelt door in plaats daarvan groepjes te gaan vertegenwoordigen ondergraaf je zowel partij en het land. Bij de PVDA zijn ze minder sociaal en meer liberaal geworden. Dus minder links en niet langer de grote meerderheid van arbeiders of burgers.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2021 - 0:16

@ Eid Jij schrijft: en direct de witte NLder er bij slepen is nogal gedurft. Nou nee, dat staat overigens ook in het artikel dat dit de scheiding der geesten aanwakkert. Waarom kan jij niet eerst lezen en dan schrijven? En je schrijft: De afscheiding zou ook te maken kunnen hebben over meer of minder marxistische koers, Het marxisme tref je ook niet meer in het programma van de SP aan. De enigen die zich nog druk maken over het marxisme in de SP zijn de aanhangers van extreem rechts. Binnen de SP gaat het slechts om het bespreken van theoretische concepten. Er zijn wellicht nog een stuk of 10 SP-ers of ex SP-ers te vinden die een marxistische staat willen. De rest heeft daar geen belangstelling voor. Zowel de stroming Marijnessen niet als deze Rotterdamse afscheidingsbeweging. En je schrijft: door allerlei topics die nauwelijks nog iets met de belangen van de werkenden te maken hadden….. Het is een nogal onzinnige stelling om te beweren dat alle werkenden vergelijkbare belangen hebben. De ruim 2 miljoen op allerlei onzekere flex contracten zouden het al fijn vinden als zijn wisten dan dat over 6 maanden de huur nog kunnen betalen. Overigens zijn dit vaak gekleurde medelanders. De werkenden met een hogere MBO-opleiding en bij behorende functie vragen zich af wanneer zij hun huis kunnen kopen. Er zijn dus geen gezamenlijke belangen van werkenden. Mij bekruipt vaak het idee dat de extreem rechtse kiezer slechts denkt vanuit de onderbuik en er geen enkel contact meer is met de realiteit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 dec. 2021 - 0:52

Dus u wenst een rassenmaatschappij met witten en niet-witten begrijp ik?

Hernandez
Hernandez28 dec. 2021 - 7:13

Allochtonen kunnen toch ook 'wit' zijn?

Paul250371
Paul25037128 dec. 2021 - 11:20

Inderdaad Daan. Schandalig dat dit binnen de SP een discussie is. "Het marxisme tref je ook niet meer in het programma van de SP aan. De enigen die zich nog druk maken over het marxisme in de SP zijn de aanhangers van extreem rechts. " Spot on.

Mark Huysman
Mark Huysman28 dec. 2021 - 12:10

@Paul Ja het gaat om klasse tegen klasse, niet kleur tegen kleur. Maar je zult tegelijk racisme, discriminatie en nationalisme expliciet moeten bevechten. Ten eerste omdat socialisten elke vorm van onderdrukking, achterstelling en chauvinisme bestrijden. En ten tweede omdat je anders jezelf marginaliseert. De arbeidersklasse is nu eenmaal zeer divers en delen hebben te maken met dubbele onderdrukking: als arbeider en als persoon met migratie-achtergrond. De Belgische zusterpartij van de SP (PVDA/PTB -niet te verwarren met de Nederlandse PvdA) doet het wat dat betreft een stuk beter: https://www.pvda.be/sta_op_tegen_racisme De partij is ook minder bang om met radicale (marxistische) standpunten en analyses geassocieerd te worden. Volgens een recente poll wordt de PVDA/PTB een van de grootste partijen van het land.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2021 - 12:20

@ JasDon Jij schrijft: Zo Daan, zodra je een hekel hebt aan iemand of iets geef je je fantasie wel erg veel ruimte. Grappig. Nee hoor geen fantasie. Ik wijs op dezelfde opvatting die jij hier ook uitdraagt. Daar hoef ik niets voor te bedenken. @ Paul Spijkers Jij schrijft: Niet individuele identiteiten tegen elkaar opzetten. Het gaat om de arbeider of burger. Deze formulering laat exact het probleem binnen de SP zien. En toont ook de realiteit van mijn stelling aan. Jij kiest voor de witte arbeider en ontkent het discriminatie probleem. Die manier van denken zorgt voor de problemen op links en ook binnen de SP. Het bestrijden van discriminatie gaat volgens jou ten koste van de belangen van de witte arbeider. Dat is ook maar een aanname. Persoonlijk geloof ik ook niet zo in het bestaan van de witte arbeider. Er zijn geen arbeiders meer maar werknemers. En de werknemers met de slechtste arbeidsvoorwaarden hebben meestal een kleurtje. @ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: Dus u wenst een rassenmaatschappij met witten en niet-witten begrijp ik? Ik niet, jij wel. @ Hernandez Jij schrijft: Allochtonen kunnen toch ook ‘wit’ zijn? Zeker, zo lang ze niet herkend worden hebben die minder last van discriminatie.

JasDon
JasDon28 dec. 2021 - 13:18

"Nee hoor geen fantasie. Ik wijs op dezelfde opvatting die jij hier ook uitdraagt. Daar hoef ik niets voor te bedenken." Nou, zeg je nu dat de redactie haar werk hier niet doet Daan.. of jij bent aan het fantaseren wat mijn schrijfsels zouden kunnen betekenen in plaats van deze simpelweg te lezen?

michellekepen
michellekepen28 dec. 2021 - 13:20

DaanOuwens, Zelf beginnen over - witte arbeider - witte achterban - witte cultuur Daarover aangesproken worden (@ Griezel in post-gezellig Nederland, @ Eid, @ JasDon) en je dan verschuilen achter/schermen met: "Nou nee, dat staat overigens ook in het artikel dat dit de scheiding der geesten aanwakkert. Waarom kan jij niet eerst lezen en dan schrijven?" Maar in zowel het Joop-artikel als in het Trouw-artikel, wordt helemaal niet gerept over 'witte arbeider, achterban of cultuur'. Het betreft jouw eigen invulling, dat je als feit tracht te verkopen. Kennelijk allemaal gebaseerd op: "discriminatie, racisme en politiegeweld" (Joop en Trouw, zelfde tekst) 'Gelukkig' sluit je ook deze keer je reactie af met je traditonele "extreem rechtse kiezer"....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 dec. 2021 - 16:42

[. Is dat een samenleving waar alle culturen naast elkaar kunnen bestaan of streef je naar een dominante allochtone en witte cultuur?] Wit als aanduiding is racistisch. Ten tweede er is geen witte cultuur er is een gedeelde Nederlandse cultuur maar geen Nederlandse cultuur dwz we vieren bijvoorbeeld allemaal sinterklaas maar we dragen niet dezelfde kleren (behalve de jeugd dan maar die zijn maf) eten en drinken niet hetzelfde etc . Tot voor Balkenende werd onze diversiteit zelfs als redelijk Nederlands gezien. Het idee dat er een dominante witte cultuur is in tegenstelling tot een niet dominante niet witte is onzin . Er is wel sprake van een onderdrukking van alles dat afwijkt dat begonnen is onder Balkenende en door min of meer alle partijen, vooral GroenLinks is overgenomen maar fanatiek door de VVD is uitgevoerd . Maar dat richt zich niet specifiek op etniciteit . Ga maar een punker zijn momenteel bijvoorbeeld.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2021 - 19:09

@ JasDon Jij schrijft: Nou, zeg je nu dat de redactie haar werk hier niet doet Daan.. Je redactie levert prima werk en jij levert extreem rechtse tekstjes af. @ michel Jij schrijft: Zelf beginnen over – witte arbeider – witte achterban – witte cultuur Dat is een prima omschrijving van discriminatie, racisme en politiegeweld.

Sonic2
Sonic228 dec. 2021 - 21:00

De SP is het levende bewijs dat de linkse nationalistische arbeider niet bestaat en dat de tijd van Den Uyl over is. De linkse stemmer van tegenwoordig maakt zich zeker nog druk over sociale ongelijkheid, maar ook over het klimaat. In werkelijkheid denkt de linkse kiezer zeer gedifferentieerd over racisme en ook over immigratie. Samsom voerde in 2012 ook geen arbeider campagne. De SP heeft dus een achterhaalde boodschap en oogst vooral lof van de PVV en FvD stemmer die nooit links zal stemmen. In dit land is er veel linkse sympathie, maar die is verdeeld over veel partijen. En je kunt niet meer spreken van een groot machtsblok op links. De grote maatschappelijke veranderingen hebben links ook niet ongemoeid gelaten en dat is de reden dat de VVD eigenlijk nu de grootste is. De VVD is de partij voor de mensen die zich in hun mooie en rijke buurten prima hebben kunnen onttrekken aan het veranderde Nederland. Ik ken de nodige VVD'ers en die kunnen prima voor zichzelf zorgen. De veranderde wereld gaat langs hun heen.

Sonic2
Sonic228 dec. 2021 - 21:44

@ Eid In 2010 en 2012 was de PvdA nog de 2e partij van Nederland. In 2010 scheelde het een haartje of Cohen was premier geworden. In 2012 hadden ze 38 zetels. Daarna moest Samsom zo nodig de sociale zekerheid hervormen en kwamen de bezuinigingen, waarbij dat enorme verlies kwam. Ik ontken niet dat er daarvoor al fluctuerende verkiezingen uitslagen waren en een crisis, maar de val van de PvdA kwam door economische dingen. Net als in 1991. Het is een wijdverspreide mythe dat het kwam door immigratie of het klimaat. Misschien dat 2002 daar naar terug te herleiden is. Maar in 2003 waren ze al weer bijna de grootste. De SP verloor na 2006 zetels omdat de oude Marijnissen weg ging. En omdat hij ook de SP niet in de regering bracht. Daardoor kon de politieke tegenstanders van de SP hun als onverantwoordelijk neerzetten. Daarna was Kant geen succes en liet de SP het in de vorm van Roemer afweten in 2012. Terwijl ze om inhoudelijke en economische redenen hoog in de peilingen stonden. Samsom kon beter lullen. Laat ik het maar even op zijn Schiedams zeggen. Zelfde met GL. De halvering van GL is vooral veroorzaakt door dat Kaag voor sommige aantrekkelijker was en omdat GL hun electorale succes niet in verantwoordelijkheid kan omzetten. En omdat Klaver niet zo goede oppositie voerde. Maar nou niet omdat linkse kiezers massaal de rug toe keren door het afschaffen van het referendum. Door corona regels. Door immigratie. Door klimaat. Want als je je stoort aan windmolens ga je niet van Klaver naar Kaag. Er wordt nogal veel verkeerd geduid.

Sonic2
Sonic228 dec. 2021 - 21:50

@ Eid Sorry dat het zoveel reacties worden en bovendien lang. Maar is ook zeer moeilijk om aan de electorale cijfers op te merken dat linkse kiezers Woke cancellen. Ook een sprookje van rechts en ultra rechts. Ik snap dat wel.Vanuit het perspectief van een aantal ( ultra) rechtse reageerders hier wil je een nationalistisch links. Je wilt een Eu sceptisch links. Je wilt een links dat woke verwerpt. En je wilt een links dat dichter bij Wilders en Baudet staat als Kaag. En vanuit VVD en CDA hoek wil je een links uit de tijd van Kok. Dat is ingegeven door politieke wensen vanuit de politieke geaardheid en politieke voorkeur van die persoon. Het is niet meer als dat. Een politieke invulling van de feiten. Die worden gedraaid naar iets wenselijk is. Het heeft 0,0 met de realiteit te maken. En 0,0 te maken met wat echt goed is voor links.

DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2021 - 9:38

@ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: Het idee dat er een dominante witte cultuur is in tegenstelling tot een niet dominante niet witte is onzin . Er zijn geen twee culturen er zijn er tientallen die naast elkaar bestaan en soms overlappen. En daarvan is de meest dominante witte autochtone cultuur. Die is verantwoordelijk voor de meeste discriminatie en racisme. Dat jij de term wit racistisch vindt moet je zelf weten.

ton14024
ton1402427 dec. 2021 - 18:15

´´maar hier en daar wat scherper zal zijn´´ Vandaar al deze bombarie? Alle grote woorden zijn verdwenen. Zal het wel in het relationele zitten.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman28 dec. 2021 - 9:01

[Zal het wel in het relationele zitten.] Nee, het gaat om een politiek probleem. Er zijn/waren binnen de SP mensen die een andere (linksere) koers voorstaan. Die zijn geroyeerd door de SP-leiding. Ook de jongerenorganisatie Rood is afgestoten omdat die een linksere koers ondersteunt. Verschillende lokale afdelingen hadden mensen op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen die lid zijn van Rood of die deelgenomen hebben aan het Marxistisch Forum waarin een linksere koers bediscussieerd werd.. De SP-leiding eist dat die mensen van de lijst gehaald worden maar dat werd in Rotterdam geweigerd. Daarop heeft de landelijke SP het gekozen lokale bestuur geschorst en gesteld dat er niet aan de verkiezingen deelgenomen mag worden. De lokale afdeling pikt dit dus niet en gaat onder een andere naam toch aan de verkiezingen deelnemen.

Mark Huysman
Mark Huysman28 dec. 2021 - 9:31

Hetzelfde speelt in een aantal andere plaatsen. In Zaandam is de fractie verder gegaan onder de naam ‘De Socialisten’. In Gouda zal er geen SP-lijst zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen, ook niet onder een andere naam. In Utrecht moet nog besloten worden of er onder de naam ’Socialisten Utrecht’ deelgenomen wordt. In een aantal andere plaatsen, waaronder Amsterdam, rommelt het ook.

itsme3
itsme327 dec. 2021 - 17:48

De titel klopt niet. De SP richt niets op. Het gaat om (voormalige) SPers die een nieuwe partij oprichten, die niets met de SP te maken heeft.

4 Reacties
Jozias2
Jozias227 dec. 2021 - 19:46

Die nieuwe partij wordt opgericht door oa de huidige SP fractieleden en ze willen voor hun fractie de nieuwe naam gaan voeren. Dus als het om het Rotterdamse lokale bestuur en de fractieleden gaat dan is dat toch ‘de Rotterdamse SP’ er is dan geen andere SP meer in Rotterdam.

itsme3
itsme327 dec. 2021 - 21:32

@Jozias Het is geen SP Rotterdam, want SP Rotterdam kan alleen onder de vlag van de SP opereren, wat deze mensen dus juist niet doen. Het is een nieuwe partij, onafhankelijk van de SP.

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 dec. 2021 - 23:31

Natuurlijk klopt die titel niet. Maar Joop is ook de plek waar actievoerders ondersteund worden. Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen deze move zolang ze zich maar wat anders noemen dan SP. Het geheel doet erg denken aan DS'70 dat opgericht werd toen de PvdA op minder dan democratische wijze "geshanghaid" werd door NieuwLinks. Deze partij was zeker democratischer dan die PvdA, maar heden ten dage, waar democratie alleen als woord bestaat, zou dat anders gelopen zijn. Zelf heb ik geen enkele behoefte om zo'n stel nieuwe socialisten/communisten te volgen. En ik geloof ook niet dat het linkse blok versterkt wordt. Maar misschien plaatselijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 0:08

Jozias De SP noemt het ex SP leden.