Stoppen met marktwerking zou wachtlijsten terugbrengen, maar heeft die ze de afgelopen jaren wel weggenomen? De SP deed een eigen onderzoek
Over marktwerking in de zorg is tijdens de verkiezingscampagne veel gezegd. Zo stelden VVD, maar ook D66, dat stoppen met concurrentie in de zorg de wachtlijsten weer zou terugbrengen. Met name de SP kreeg dit verwijt. Dit verwijt klonk luider toen ook het CPB, na doorrekening van de verkiezingsprogramma’s, stelde dat met de SP-, maar ook met de PvdA-plannen, het risico bestond dat er weer wachtlijsten in de zorg zouden ontstaan. De SP liet een onderzoek doen en presenteert vandaag de conclusie dat de wachtlijsten nooit zijn verdwenen, ook na jaren van concurrentie in de sector niet.
SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten op de website van de partij :
De VVD heeft marktwerking in de zorg – ondanks productdenken, hoge kosten, overbehandeling en winstuitkeringen van ziekenhuizen – altijd verdedigd. Want de wachtlijsten waren weg. Klinkklare onzin. Wachtlijsten zijn aan de orde van de dag.
Via de website KiesBeter heeft de SP een zestigtal ziekenhuizen, 8 behandelingen en 32 specialismes onderzocht. Al snel bleek de conclusie dat de wachtlijsten in de zorg verdwenen zijn volstrekt onwaar. De zogenaamde Treeknorm – de wettelijk vastgestelde maximale wachttijd – wordt maar wat vaak niet gehaald, aldus de SP.
Leijten:
Het is ontegenzeggelijk waar dat er terreinen zijn waar het goed gaat. Oncologie heeft een grote sprong gemaakt en dat is in de strijd tegen kanker ontzettend belangrijk. Wat je verder ziet is dat door de marktwerking behandelingen en specialismen waar veel aan te verdienen valt het ook goed doen. Maar daar staan schrijnende voorbeelden tegenover.
Bij belangrijke zaken als pijnbestrijding en reumatologie wordt in 50% van de gevallen de wettelijke wachttijd overschreden. Overal zijn wachttijden, maar bij 50% van de ziekenhuizen duurt het dus langer dan de wet toestaat. Ook de wachttijd voor een behandeling loopt op sommige plaatsen de spuigaten uit: in het Erasmus Ziekenhuis moet je 24 weken wachten op een staaroperatie. Een borstverkleining in het Flevo Ziekenhuis kan pas na 43 weken.
Als je de gegevens bekijkt is er eigenlijk maar een handjevol specialismen en behandelingen waarbij elk ziekenhuis zich aan de wettelijke wachttijd houdt.