Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP: minimumloon moet naar 14 euro per uur

  •  
04-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
lilianmarijnissen
De SP wil dat het minimumloon de komende jaren flink omhoog gaat. Winkelpersoneel, bezorgers en schoonmakers zouden er bovenop de cao-stijgingen jaarlijks 2,5 procent bij moeten krijgen, stelt de partij voor. Zo moet het minimumloon, dat nu ongeveer 10 euro per uur bedraagt, in 2028 zijn gestegen tot 14 euro.
De maatregel is gunstig voor ruim 2 miljoen werknemers die op of net boven het minimumloon zitten. Ook mensen die een inkomen hebben dat is gekoppeld aan het minimumloon, zoals de AOW of de bijstand, profiteren van de maatregel. De extra overheidsuitgaven die daarvan het gevolg zijn, wil de SP financieren door vermogenden en grote bedrijven extra te belasten, meldt het AD.
" Uiteindelijk wil de SP dat het minimumloon 60 procent van het gemiddelde loon gaat bedragen. Nu is dat nog 45 procent. Bij een stijging van 2,5 procent per jaar duurt het tot ongeveer 2035 voordat die kloof is overbrugd."
De SP wijst erop dat onderzoek uitwijst dat een hoger minimumloon economisch verstandig is.
"Het zorgt er niet alleen voor dat werkende mensen gemakkelijker hun rekeningen kunnen betalen, het heeft ook een stuwend effect op de overige lonen. Daarnaast leidt het tot meer koopkracht van mensen die dit vaak ook direct uitgeven, wat goed is voor onze economie die nu in deze coronacrisis flinke klappen krijgt."

Meer over:

sp, minimumloon, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.