Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

De SP maakt een grote vergissing

  •  
13-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Verkiezingen: uitslagenavond SP

© 2017-03-15 23:36:39 DEN HAAG - Fractievoorzitter Emile Roemer tijdens de verkiezingsavond van de SP in Theater aan het Spui na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP SANDER KONING

De partij zal worden geframed als een rode monarchie
Lilian Marijnissen heeft ongetwijfeld genoeg van haar vader geleerd om met kracht leiding te kunnen geven aan de Kamerfractie van de SP. Toch is het een grote vergissing geweest om haar die functie toe te delen. Hoe ziet dit er immers uit? Een tussenpaus heeft op de boedel gepast terwijl de kroonprinses werd voorbereid om haar vader te zijner tijd op te volgen.
Dat moment is nu. Er zit een nieuw kabinet met een zwakke basis in de Tweede Kamer. Rutte III heeft zich in de voet geschoten door maatschappelijke knelpunten min of meer te negeren, terwijl aandeelhouders in het buitenland een miljardencadeau krijgen. Over een paar maanden volgt de eerste afrekening door een verbitterd electoraat als de Nederlanders voor de raadsverkiezingen naar de stembus worden geroepen.
De jonge koningin heeft een paar maanden om zich te profileren omdat de paladijn, die als tussenpaus optrad, precies op het juiste moment het veld ruimt. Dit alles gebeurt op een persconferentie met een geen-vuiltje-aan-de-lucht-karakter.
Het is prijsschieten voor de andere partijen die de hete adem van de SP in de nek voelen. Dat zal ook onmiddellijk gebeuren. De vergelijkingen met de dynastie van Kim il Sung in Noord Korea zullen niet van de lucht zijn. En met Assad, die ook zijn vader opvolgde. Het zal de SP niet meevallen deze smet op het blazoen uit te wissen, ook al is het waarschijnlijk echt zo dat Lilian Marijnissen het natuurtalent in de fractie is.
Dit had nooit mogen gebeuren. In ieder geval niet nu al. Het is wel eens vaker in de Nederlandse politiek voorgekomen dat zonen in de voetsporen van hun vader traden. Dat kwam voor in de familie Heemskerk, bijvoorbeeld, vader en zoon waren allebei premier maar wel voor een andere partij en met een grote periode ertussen. Over de familie Drees valt een vergelijkbaar verhaal te vertellen. Hoe dan ook, als je je vader op wil volgen als politiekleider van een partij, dan zal je uitvoerig moeten aantonen dat dit te maken heeft met gebleken talenten en grote eigen ervaring. Dat krijgt Lilian Marijnissen nooit voor elkaar met een half jaar ervaring in de Tweede Kamer. Men (of de arbeidersklasse) had van vader en dochter meer politiek instinct mogen verwachten. De SP zal nog lang last hebben van het frame dat ze niet meer is dan een familiebedrijf en een rode monarchie.
De straf voor ongeduld is zwaar.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 dec. 2017 - 12:25

Lilian Marijnissen had beter Lilian Janszoon kunnen heten, maar voor de rest zal er niet fundamenteel iets veranderen binnen de SP. De malaise die links meemaakt zal helaas nog wel even aanhouden. Uiteindelijk zal het neoliberale Brussel georiënteerde beleid wel weer stappen terug doen. We gaan het hopelijk meemaken. Hoop oprecht dat de SP zijn rug recht houd in deze moeilijke tijden en oppast voor meegesleurd te worden in de koers die het neoliberale PVDA of het populistische GL voor ogen hebben. Ze zijn en blijven het morele baken van conservatief links, in het spectrum van onze democratie een plek die ze terecht hebben verdiend.

DeRedeMist
DeRedeMist14 dec. 2017 - 22:44

Hmm, de SP wordt al sinds decennia bestempeld als een rode monarchie, en terecht. Dat is niet iets waar de SP per se last van hoeft te hebben. Dat bleek wel tijdens het regime van Jan. Waar de SP last van heeft is van slechte leiders, een slecht progamma dat verkopen ze wel, maar de Kants en Roemers, dat kost zetels. En ik heb er het volle vertouwen in dat Lillian daar een eind aan weet te maken, zonder ook maar iets te hoeven verbeteren in de partij.

Richard555
Richard55514 dec. 2017 - 11:13

Misschien is het juist wel heel slim om dit zo te doen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn al in maart. Dit schokeffect zou kunnen werken en dan is een vertrouwde naam om kiezers terug te winnen begrijpelijk. In de 2e kamer heeft ze dan nog 3 jaar de tijd om een goede leider te worden. Dus ik zie dat rode gevaar nog niet zo dan is dat effect van Vader en Dochter al ver naar de achtergrond verdwenen. SP niet mijn partij, te conservatief op veel fronten, heeft mogelijk een meesterzet gedaan. Dat zal blijken in maart.

2 Reacties
Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 11:58

"Misschien is het juist wel heel slim om dit zo te doen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn al in maart. " Ze was met grote overmacht gekozen voor de gemeenteraad van Oss. Ze had nog meer stemmen dan de lijsttrekker. En dan kondigt ze halverwege de tijd aan dat ze weggaat, naar Den Haag. Daar staan ze dan, haar verweesde stemmers, in de steek gelaten door een carrièretijger.

Richard555
Richard55514 dec. 2017 - 13:43

Dat wil toch niet zeggen dat het landelijk niet heel gunstig kan uitpakken in al die gemeenteraden. En blijkbaar zijn ze juist in Oss heel trots op haar. Dus dat verweesde zal wel meevallen. Welke politicus is geen carrièretijger? Toch allemaal! Daarom gaan ze juist in de politiek en worden hun gezinnen daarin meegesleept met alle drama's van dien. Nee geef mijn portie maar aan fikkie, nog niet voor het dubbele van wat ze nu krijgen.

Buzzer
Buzzer14 dec. 2017 - 10:11

Erg jammer Han dat je alleen maar aan Assad en Kim il Sung denkt, en dat voor een historicus. De VS tellen opeens niet mee in dit plaatje? Daarnaast volgt ze haar vader niet direct op.

1 Reactie
Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 11:59

In de VS is het hetzelfde. Ik denk dat de SP medelijden heeft met Baudet, en even duidelijk wil demonstreren wat de begrippen partijkartel en baantjes carrousel inhouden.

ernie eduard
ernie eduard14 dec. 2017 - 9:12

De SP moet niet het zelfde willen als de PVDA, D66 en GroenLinks, als ik dat zou willen stem ik wel op een van die partijen ze moeten een eigen route uitstippelen, wat ze voorheen ook deden. De SP moet duidelijk maken voor welke punten waar ze voor staan en niet van alles wat. Kies een aantal items en sta daar 100% voor, ga je voor armoede, vluchtelingen, gelijke behandeling, werk, sociale voorzieningen, arbeidsvoorwaarden, zorg/ ziekenhuis, AOW, bejaarden, invaliden en gehandicapten, leger, criminaliteit, politie, milieu, natuur, werkgevers, energie, salarissen, belastingen en de overdreven hoge ECO-TAXEN, discriminatie van Nederlanders, verkeer of kruip nog verder in de kont die Europa heet. maar kies en niet van alles maar een beetje!!! Kijk dat ik zal haar naam niet noemen die lid is van de SP, maar die graag in de kringen leeft met GoenLinks en protesteerd en naar Hamburg en Dokkum gaat om haar idealen te ondersteunen en we weten allemaal wat er gebeurd is in Hamburg door deze linkse idealisten dat de halve stad is afgebroken en in een oorlogsgebied is veranderd, en dat je een kinderfeest wil bederven om je gelijk te halen ben je in mijn ogen niet geschikt om bij de SP te horen. Kijk SP, laat deze lui vertrekken uit de SP, die moeten maar lekker naar de partijen vertrekken van de PVDA, D66 en GroenLinks.

JohnVKR
JohnVKR14 dec. 2017 - 8:35

Hoewel ik het vaker niet dan wel met de SP eens ben, is Sadet Karabulut al een groot aantal jaren mogelijk de beste politicus van de SP. Toch mocht zij geen partijvoorzitter worden, en mocht zij ook geen fractievoorzitter worden. Zij kreeg pas op het allerlaatste moment te horen dat Roemer zou opstappen, terwijl Marijnissen dat al heel lang wist. Dit werd dus allemaal weer bekokstooft door een partij met een organisatie die niet democratisch is maar vooral veel gelijkenissen vertoont met dat van een politbureau.

2 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot14 dec. 2017 - 10:19

Soms lees je van John heel verstandige bijdragen, soms ook ietwat onzinnige. Zoals bovenstaand schrijfsel. Natuurlijk komen weer termen als 'politbueau' en 'niet-democratische' partijstructuur. Ik probeer de politiek objectief en op basis van onze democratische spelregels te bekijken. Dat ik daarnaast een maatschappelijke visie heb die de doorslag geeft in het stemhokje, is van andere orde. De objectieve visie op politiek in het licht van wat John beweert, kan alleen maar concluderen dat het grotendeels onzin is. Op de PVV, en in mindere mate de SGP, na is het interne democratische gehalte van de politieke wereld hier van goed niveau. Ook de democratische structuur van de SP is in orde, ondanks de loze kreten van John (en vele anderen hier). Wie de 'beste' politicus is, is niet zo makkelijk vast te stellen. Wel heb je vanzelfsprekend je voorkeuren. Maar politiek is geen songfestival, het gaat om de inhoud. Karabulut lijkt me een goed ingewerkte en aimabel overkomend Tweede Kamerlid. Maar wie zegt dat zij geen partijvoorzitter mocht worden? Heeft ze zich dan gekandideerd? Of bedoel je Gesthuizen? En als kandidaat voor het fractievoorzitterschap kreeg ze minder stemmen dan Marijnissen. Wat is daar nu zo moeilijk aan? Ben zo benieuwd, John: kun je precies aangeven waar de SP niet democratisch functioneert?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 dec. 2017 - 14:03

Ik vind haar ook een uitstekend politicus, had het haar gegund. Maar fractievoorzitter vereist daarnaast nog andere kwaliteiten. Ik weet derhalve niet hoe de keuze tot stand is gekomen of waarom fractieleden voor Lilian hebben gestemd. Het is niet aan ons denk ik om daar vanaf ons toetsenbord over te oordelen en al helemaal niet om het zelf al te gaan framen als zou het zijn vanwege de familiebanden van Lilian en van bovenaf opgelegd. Dat vind ik jammer om niet te zeggen weinig hoopvol als je zegt dat links zich moet organiseren om druk te leggen op het kabinet. Ik denk eerlijk gezegd dat Sadet Karabulut daar niet op zit te wachten.

Sonic2
Sonic213 dec. 2017 - 22:44

Ik vind Marijnissen wel verfrissend, maar ik heb zeer grote twijfels of zij nu de oplossing gaat worden voor de SP. Ik gun de SP wel een flink aantal zetels. Ik vind het zo goed als onmogelijk om aan deze partij mijn mandaat te geven. Je hebt clubjes als de internationale socialisten bij de SP en nog meer van die radicale clubjes. Het communisme deugt niet en sommige SP'ers nemen daar te weinig afstand van. Je zag ook wat er in de Nederlandse politiek gebeurde nadat de muur viel. De PvDA schoof op naar rechts en VVD en CDA hadden geen enkel belang meer om aan de verzorgingsstaat te bouwen. De communistische dreiging was immers weg. Lillian kan flink wat pit er in gooien en ik mag haar persoonlijk wel. De SP was in slaap gesust, maar door Lillian Marijnissen zit er weer wat peper in. Het zou niet verkeerd zijn als D66, PvDA en Groenlinks door een stijgende SP in de peilingen weer eens wat meer op scherp worden gezet. Het kan dus geen kwaad. Ik heb gemengde gevoelens, maar overall is het voor mij positief.

Haastig
Haastig13 dec. 2017 - 22:41

“Dit had nooit mogen gebeuren. In ieder geval niet nu al.“ Waarom niet? Als men haar meest geschikt acht.. Beetje onzinnig om voor de vorm een ander te kiezen, als je eigenlijk die ene wilt. Tenzij het natuurlijk dwingend is opgelegd...

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2017 - 10:57

Zaak van de SP zelf toch? Verder wens ik mevr. Marijnissen sterkte. Ze gaat het nodig krijgen.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet313 dec. 2017 - 22:35

Of de SP een grote vergissing maakt zal nog moeten blijken. Een beslissing afhankelijk maken van de kwaadsprekerij van de tegenpartij is per definitie een zwaktebod

Johan eldert
Johan eldert13 dec. 2017 - 22:12

han je denkt teveel als buitenstaander. het SP lid en haar achterban is waar t omdraait. en kijk hoeveel enorm voorkeurstemmen kreeg bij de verkiezingen. dus de achterban / sp leden zijn dik tevreden over haar. daarnaast heeft ze voldoende ervaring opgebouwd als kaderlid bij de vakbond. het is nu aan haar persoonlijke stijl of ze het verschil gaat maken, maar denk niet dat jouw argumentatie van toepassing zal zijn. de SP is en blijft een buitenbeentje in de linkse politiek

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt14 dec. 2017 - 8:56

buitenbeentje? - de SP is de linkse politiek. Kunduz en Rutte2 heb ik nog niet vergeten. Dat ze nu een soort samenwerking aangaan is prima maar ook dat is maar zeer dun.

Eric Minnens
Eric Minnens13 dec. 2017 - 21:48

Een grote vergissing ja. Lili-Jan Marijnissen, dochter van Jan en Mari-Jan Marijnissen (de laatste ook actief in de SP, gemeente Oss) wordt de nieuwe fractieleider... Geen nepotisme? Laat me niet lachen. Ditmaal weer eens eens met Han. Roemer exit? Ascher, Here I come! Lilian helpt me onbedoeld terug (in mrt jl voor 't eerst SP gestemd) over de drempel. Hoewel de broedermoord binnen de PvdA ook een soort familiedrama was, tactisch onjuist, maar wel met open vizier. Wat voor excellente kwaliteiten Lilian in de komende jaren ook tentoon mag spreiden, aan Poetineske toestanden doe ik niet mee. Jammer voor diehard SP'ers dat Lilian voor zover ik weet nog geen kinderen heeft.

11 Reacties
LaBou
LaBou 14 dec. 2017 - 6:38

"Lili-Jan Marijnissen, dochter van Jan en Mari-Jan Marijnissen" Heel sterke argumenten, die woordspelingen op de naam van iemand waarmee je het niet eens bent. Dan is je punt echt helemaal gemaakt en hoef je verder niets meer te zeggen. Case closed!

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2017 - 7:10

Eric Minnens Nee hoor, Nieuwsuur niet gezien? Er was al heel lang meer keuze maar een persoon heeft zich teruggetrokken als kandidaat. Beetje overdreven. Ik stem nog steeds op het beste programma. Ga je nu liever terug naar een partij van list en bedrog. Dat is natuurlijk een stuk minder kwalijk.. Politiek is geen horlepiep denk ik dan.

Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:15

"Er was al heel lang meer keuze maar een persoon heeft zich teruggetrokken als kandidaat." Op nieuwsuur zeiden ze ook dat de fractie pas de dag van te voren te horen kreeg dat ze zich kandidaat mochten stellen, en dat Lilian Marijnissen het al veel langer wist. Het is ook niet zo dat Roemer gisteren ochtend bedacht, laat ik maar eens opstappen. Het is allemaal voorgekookt en beslist vanuit hogerhand. Daardoor kon Sadet Karabulut geen serieuze tegenkandidaat meer zijn, want ze moest zich binnen 12 uur voorbereiden en als zodanig profileren. Democratisch is anders. Dan wil je dat aan alle kandidaten dezelfde voorwaarden worden gesteld.

Buzzer
Buzzer14 dec. 2017 - 9:04

Poetinesk? Beter Bushiaans. o.a. Amerikaanse presidenten die verwant waren Adams, Harrison, Bush, Madison, en dan nog de familie Clinton. https://periodicpresidents.com/2014/06/30/which-presidents-are-related/

Eric Minnens
Eric Minnens14 dec. 2017 - 10:18

@LaBou Case closed? In dit geval wel ja. Mijn woordspelingen vallen hier wonderlijk genoeg precies samen met mijn inhoudelijke mening. Die ik voor de goede lezer trouwens ook nog (summier) verwoord. Trouwens, maak jij je er niet een beetje gemakkelijk vanaf? Ik heb nu immers geen idee hoe jijzelf over Lilian denkt, je zit alleen mij een beetje te bashen. Ik wil er nog wel aan toevoegen dat ik liever Karabulut had gehad, maar die heeft geen schijn van kans gekregen. Voor de vorm mocht zij even meedoen, pas een dag van tevoren geïnformeerd. De insiders, onder wie de Marijnissens, wisten het al maanden van tevoren. @Minous&tuin Politiek is voor mij wel een horlepiep. Een inspannende dans, een dans om de hete linkse brij. Van nature Pvda'er (maar die wordt me te rechts), stem ik soms SP (maar die is me eigenlijk te links). GroenLinks vind ik te geitenwollensokkig, maar kent misschien het minste list en bedrog.

Eric Minnens
Eric Minnens14 dec. 2017 - 12:30

@buzzer Hm, op al die verwante Amerikanen kon in ieder geval eerlijk gestemd worden. Kun je niet zeggen van die voorgekookte presidentswisselingen in Rusland. En ook onder Medvedev trok Poetin aan de touwtjes. Ik houd het dus maar op Poetinesk.

LaBou
LaBou 14 dec. 2017 - 16:56

@Eric Minnens, je begint nu eenmaal met die verdraaiingen van namen en ja, dat vind ik een heel erg zwak argument. Het maakt de rest van je betoog erg zwak. Dat heeft niets met bashen te maken. Wat mijn voorkeur is heeft daar weinig of niets mee te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 dec. 2017 - 6:27

Sifi Er waren er twee die het al veel langer wisten. Misschien is het niet handig als je nog een half jaar in de politiek moet functioneren en iedereen weet al dat je opstapt na zoveel tijd, ook de pers en dus het publiek al zou weten dat je het veld verlaat terwijl je nog in belangrijke debatten moet functioneren. Twee kandidaten wisten het vanaf juli en de rest een dag van tevoren, wat ik inderdaad ook wel erg kort vind. Maar eenieder kon zich nog kandidaat stellen en juist een kandidaat die het al vanaf juli wist heeft zich teruggetrokken. Dat kun je een partij niet kwalijk nemen. Het eerlijke verhaal graag.

Sifi2
Sifi215 dec. 2017 - 15:48

"juist een kandidaat die het al vanaf juli wist heeft zich teruggetrokken" Dat is inderdaad vreemd. Waarom trekt iemand die al maanden kandidaat is zich terug op de dag dat Roemer zijn vertrek officieel bekend maakt? Ik weet het niet, maar ik heb daar toch wel ernstige vermoedens bij. Net zoals dat SP - gemeenteraadslid uit Oss de zetel af stond toen Lilian Marijnissen er klaar voor was (18 werd) Ze wordt met koninklijke hand naar de troon geleid, dat is volgens mij het enige verhaal. Ik heb van jou nog geen sterk argument tegen dit verhaal gehoord. Het argument dat je noemt ondersteunt juist mijn verhaal. Het andere argument dat je noemt, dat Karabulut minder dan een dag tijd had om zich kandidaat te stellen bevestigt dit ook. En dat Lilian op nummer 3 op de lijst binnenkwam in de Tweede Kamer, dat is ook een sterke aanwijzing. Andere mensen met jarenlange Tweede Kamer ervaring moesten het veld ruimen voor haar. Han heeft gelijk erin dat de SP haar imago een behoorlijke deuk heeft opgelopen.

Eric Minnens
Eric Minnens15 dec. 2017 - 23:33

@Minous Uit jouw eerdere reactie op mijn bijdrage maak ik op dat jij SP stemt of zelfs lid bent. Niks mis mee en het verklaart ook (mede) waarom jij je zo achter de keuze voor Lilian opstelt. M.i. Iets teveel met de mantel der liefde, maar soit. Ik heb zelf mijn 'horlepiep' (jouw woord) rond de linkse brij verwoord. Het zou in deze discussie aardig zijn om van meer reaguurders de kleur of partij te kennen... Ik ben bijvoorbeeld zeer nieuwsgierig naar die van Labou en van johann heb ik slechts een vaag vermoeden. Dus, Jopers, svp aub hieronder uw kleur bekennen graag... ????

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2017 - 13:45

Ik was lid en ben dat niet meer. Was toch iets teveel gehecht aan mijn onafhankelijkheid. Ben stemmer op de SP sinds de PvdA zich heeft bekeerd tot het neo-liberalisme. Vooralsnog heb ik weinig keuze. Ik stem op programma. En ja dat ik linksgeoriënteerd ben en dat altijd geweest ben, is wel duidelijk. Had vooraf 30 jaar lang PvdA gestemd of al langer, weet het niet meer precies maar nooit op een andere partij.

Karingin
Karingin13 dec. 2017 - 20:18

Mwah, ik denk dat de doelgroep er niet al teveel problemen mee heeft. Lilian werd al op 16-jarige leeftijd voor een gemeenteraad gekozen en zit dus al langer in de politiek dan menig Kamerlid. Het zullen vooral de rechtse schreeuwers zijn die er een probleem van maken.

1 Reactie
Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:27

Niet alleen rechtse schreeuwers, ook linkse schreeuwers hebben er moeite mee. Ook binnen de SP is er twijfel over de gang van zaken. 63% van de SP leden, volgens een onderzoek door opinie-peiler Gijs Rademaker onder 1000 leden, heeft twijfel over de snelle carrière van Lilian Marijnissen. Daarbij is de gemeenteraad echt heel iets anders dan de landelijke politiek, In de landelijke politiek moet je over een veel breder spectrum van onderwerpen kunnen debatteren. Roemer ging juist daar regelmatig de mist in, vooral internationale en Europese financiën, daar had hij zijn feiten regelmatig slecht op een rijtje. Ik weet niet of Marijnissen daarin sterker zal zijn. Ze is vooral van de zorg, en dan niet hoeveel het kost, maar meer van leuke ideeën. Ook heel belangrijk, maar voor een fractieleider onvoldoende. Ze lijkt, wat kennis van zaken betreft, wellicht meer op Roemer dan nu vermoed wordt. Gisteravond hoorde ik op nieuwsuur de eerste slip of the tongue van Lilian Marijnissen. Ze zei dat ze partijleider was geworden, maar ze bedoelde hopelijk: fractieleider. Een goede politieke partij heeft geen leider, maar een voorzitter, en dat is Ron Meijer. Dit soort faux pas kan een fractieleider zich niet permitteren. Ze zal op haar woorden moeten gaan letten. Ze kan, bijvoorbeeld, nu niet meer zeggen dat Trump en de SP programmatische overeenkomsten hebben.

johannn2
johannn213 dec. 2017 - 20:05

Han, Ik denk, dat het geen vergissing is maar de stand van zaken. Het ís een "rode monarchie". Net als de familie Le Pen, alleen heel anders. .

Ben Liberaal
Ben Liberaal13 dec. 2017 - 19:37

in tegenstelling tot PvdA en GL , heeft SP nu een grote toekomst als non-populistische sociale partij. Eindelijk zijn we af van de ''macho-mannetjes'' en gaan we voor idealisme en passie , in plaats van eigengewin en pluche.

Rara5
Rara513 dec. 2017 - 19:26

Bij de zonen was het het allemaal blijkbaar goed. Nu komt er een dochter, en daar zal de partij blijkbaar last van hebben. Een opmerking, nog voordat zij in haar nieuwe functie de kamer heeft betreden.

Frank Spencer
Frank Spencer13 dec. 2017 - 18:15

Nou Jesse klaver is volgens mij ook nog maar amper droog achter de oren als leider van GL meneer van Horst. En u vergeet te benoemen, Bush jr en sr en dan nog corrupte broertje Jeb. En volgens mij wordt Chelcea Clinton ook al klaargestoomd om de mislukte Hillary op te volgen. De verdachte familie relaties in de VS slaat u totaal over. Waarom eigenlijk? Maar met Roemer had de SP nooit de verkiezingen in moeten gaan en ze hadden direct Lilian erheen moeten zetten. Dese move heeft uitsluitend te maken met de teleurstellende resultaten in maart en daar heeft Roemer debet aan.

Martinel
Martinel13 dec. 2017 - 17:36

De heer van der Horst slaat mijns inziens hier volledig de plank mis. Jarenlang heb ik deelgenomen binnen de SP op lokaal niveau. De enige partij, die nog menselijkheid vertoont. En als dat binnen één familie doorsijpelt naar haar achterban, so what? Mevrouw Marijnissen is gewoon Lilian Marijnissen en geen 'dochter van'. Zij heeft haar eigen keuzes gemaakt. Wie weet kan men eens ingaan op dat vrindjesgedoe van Rutte, het is dan wel geen familie van elkaar, maar wel een zeer kwalijk incestgedoe...(Opstelten, van Rey, Rooijmakers, Teeven, Verheijen, van der Steur, van Linschoten en ik kan nog wel ff doorgaan). Vaak kan ik meegaan in de columns van de heer van der Horst, maar dit is framen van een partij die zijn weerga niet kent. Blijkbaar nooit intern deelgenomen aan de democratie die de SP, zeker op lokaal niveau, handhaaft en uitstraalt. Waar waren de columns toen al die anderen in de politiek hun zetel neerlegden? Heel erg teleurgesteld in de heer van der Horst.

Rode druppel
Rode druppel13 dec. 2017 - 17:07

Oneens. De keuze ging tussen Karabulut en Marijnissen. Persoonlijk zou ik Karabulut gekozen hebben maar om electorale redenen Marijnissen. Als je uit de vijver van PVV en FVD wilt vissen is het onverstandig om iemand met buitenlandse roots leider te maken.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot14 dec. 2017 - 6:00

'Als je uit de vijver van PVV en FVD wilt vissen is het onverstandig om iemand met buitenlandse roots leider te maken.' Gaat het om partijbelang dan mag je best een beetje racistisch zijn..toch?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 dec. 2017 - 16:56

De SP is één grote vergissing. Partij van blagen en wichten, van handje-klap, koehandel, ons-kent-ons, verlicht despotisme en nepotisme en inteelt. De linkse slagkracht ondermijnen, dat lijkt hun raison d'être. We liggen weer slap van de lach over de reling: het wicht dat grossiert in enormiteiten volgt de blaag op die grossiert in enormiteiten. Ach, ach, je gunt die SP-stemmers zoveel meer, zoveel beter.

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt13 dec. 2017 - 20:19

Als SP stemmer wil ik je bedanken voor wat je mij gunt. Maar ik begrijp dat ik eigenlijk niet ip de SP zou mogen stemmen, een vergissing. Waar stem je zelf op? PVV, VVD, D66? Want de termen welke je gebruikt lijken mij eerder op die congsie te slaan. Of ben je wellicht een van die lieden die gewogen en te licht bevonden zijn?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 dec. 2017 - 22:18

Enfin, we moeten onze vrienden van de SP natuurlijk niet blijven sarren en tergen. In hun voordeel pleit dat in geen enkele stad waar zij in het college mochten bijschuiven het arbeidersparadijs is uitgebroken, noch een revolutie, en dat er verder ook hoegenaamd niks is veranderd. Daarentegen kunnen ze trots zijn op het feit dat ze in het parlement ongeveer evenveel voor elkaar hebben gebokst als de PVV en daar slechts drie keer zoveel jaren voor nodig hebben gehad. Het blijft een fantastische manier - de beste! - om je stem te verkwanselen. Maar, hé, alles beter dan vuile handen maken, toch?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik414 dec. 2017 - 7:37

Gewogen en te licht bevonden... Inferieur bedoelt-ie, tweederangs. Toon mij een SP' er, en ik toon u een bijbelvaste katholiek, dol op Pausen en Pausinnen. Die SP-affenciado's blijven geloven tegen beter weten in. En je weet wat ze zeggen: in het kapitalisme buit de ene mens de andere uit, in het socialisme is dat andersom. Maar zonder dollen: de SP is natuurlijk niet het aller, aller ergste; - al zijn ze de beste vrinden met Jan Roos - die man die zijn vrije tijd in nazi-uniformen paradeert - en vindt Liliane die stokoude, in-en-in kwaadaardige politiek van Trump wel 'verfrissend.' Nee, het kan vast veel erger. We zullen zien.

msj_meijerink
msj_meijerink14 dec. 2017 - 7:53

De conservatief socialisten hebben goed rondgekeken bij andere arbeidersparadijzen. @Lillian: had Kim Jung un nog bruikbare adviezen?

Klaas Punt
Klaas Punt14 dec. 2017 - 9:02

Bedankt voor jouw impliciete antwoord. PVV'er dus. Maar ook landgenoot. Gelukkig geen partijgenoot. Gaat heen in vrede!

Brave Hendrik4
Brave Hendrik414 dec. 2017 - 11:14

Gaat heen in vrede... Deportatie bedoelt-ie. Waar een SP'er predikt, is de Goelag nooit ver. Het is schier onverklaarbaar, al die schoon besnaarde zielen die de PVV verfoeien en de SP omarmen. Dat zijn immers communicerende vaten, grotendeels, twee handen op dezelfde populistische buik, eigendommen van hoog blonde eigenaren, rechts voor en rechts achter. De verschillen zijn slechts met een lampje te vinden. Nou ja, al die schoon besnaarde, bourgondische types zij kopen - dat is hun natuur - gaarne katten in zakken. De vijand van de SP is niet het casino-kapitalisme, 't religieuze fanatisme of 't platvloerse fascisme. Nee, de vijand van de SP is de PvdA.

JanVG2
JanVG213 dec. 2017 - 16:48

Ik moet zeggen dat ik Han wel kan volgen. Het gaat er niet om of het beeld ook "de waarheid" is, maar dat het beeld eigenlijk zich zo zeer opdringt dat het niet te voorkomen is. Dat de eigen gelederen er wellicht geen moeite mee hebben is ook niet zo relevant. Het gaat om de potentiële nieuwe kiezers, die geworven moeten worden! Hoe komt het op hen over? Lilian mag het grootste politieke talent sinds Thorbecke zijn, maar ze zit net een goed halfjaar in het parlement - en dan ook nog een parlement dat op spaarstand stond vanwege de kabinnetsformatie. Dat betekent GEEN ervaring is genoeg om fractievoorzitter te worden ... J roept daarmee zoveel vragen op, die je zult moeten ebstrijden, terwijl je die tijd en energie beter aan andere zaken zou kunnen besteden. Gewoon een paar jaar wachten zou - gezien haar leeftijd - geen ramp zijn geweest, en wellicht een zegen voor de partij.

2 Reacties
Karingin
Karingin13 dec. 2017 - 20:48

Onzin, ze heeft bakken met politieke ervaring en qua leeftijd zit ze in dezelfde categorie als Klaver en Baudet...die ze qua ervaring dus driedubbel voorbijstreeft.

Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:34

Klaver is toch van een iets ander kaliber dan Marijnissen. Sinds 2010 is Klaver Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 12 mei 2015 fractievoorzitter. Eerder was hij voorzitter van CNV Jongeren, de jongerenbond van het Christelijk Nationaal Vakverbond. Hij was tussen 2006 en 2009 lid van het bestuur van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij was eerst duo-voorzitter van de organisatie, later secretaris en vervolgens voorzitter. Op 1 december 2009 werd hij lid van de Sociaal-Economische Raad. Met zijn drieëntwintig jaar was hij het jongste SER-lid tot dan toe --- Marijnissen was zestien jaar oud toen ze voor de SP in Oss bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 kandidaat stond. Ze kon haar zetel niet innemen omdat ze op dat moment nog niet de leeftijd van 18 jaar had bereikt. (kiezersbedrog? lacune in de wet, je mag wel kandidaat zijn, maar niet de functie waarvoor je kandidaat bent vervullen) Op 11 september 2003 werd ze alsnog raadslid, toen een lid van de SP-fractie besloot zijn zetel ter beschikking te stellen. (lees, Papa Marijnissen zei: Rot jij eens op, mijn dochter wil daar zitten, zelfde als Roemer overkomt)

pieter53
pieter5313 dec. 2017 - 15:37

Was dat niet die dame van: "Tussen de SP en Donald Trump bestaan programmatische overeenkomsten."

Anoniempje5
Anoniempje513 dec. 2017 - 15:29

"De partij zal worden geframed als een rode monarchie" Als je door het rechtse trollen leger en alle mogelijke frames moet laten lijden geef je ze dus bij voorbaat maar wat ze willen? Lijkt me niet de bedoeling. De SP denkt blijkbaar de beste kansen te hebben met de dochter van de oprichter van de partij. Dan moeten ze dat lekker doen en niet lafjes om niet geframed te worden een ander het laten doen. Dat zou ik een teken van zwakte vinden. Met wie dan ook zal er 1 of andere frame wel komen en waarschijnlijk hetzelfde 'rode gevaar'. En laat u ze nou werkelijk wegkomen met eisen dat er nooit vergeleken mag en zelfs niet kan worden , met de jaren 30 en de opbouw naar Hitler en WOII, omdat er een miniem verschil wel is te ontdekken? Het zij hier ook vast exact dezelfde regeerders die hypocriet wel de SP met een dictator als Kim of Stalin gaan vergelijken. U lijkt een beetje op uw rug gerold voor het rechtse trollen leger op deze manier.

Pater
Pater13 dec. 2017 - 14:45

Het is een terugkeer naar de dogmatiek, o.l.v. een fractievoorzitter die qua tactisch vermogen nog heel veel te leren heeft. En dat in een periode waarin wegens een zwak kabinet meerderheidsdeals zijn te sluiten.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert13 dec. 2017 - 22:20

jaren vakbond gedaan, denk dat zij genoeg weet van onderhandelen

Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:41

"jaren vakbond gedaan, denk dat zij genoeg weet van onderhandelen" Onderhandelen is vooral feitenkennis, de grote zwakte van Roemer, hij wist het altijd ongeveer, maar nooit precies, en daar werd hij dan op aangepakt. Hoe zit dat met Marijnissen? Waaruit blijkt dat zei iets begrijpt van internationale politiek en economie, van defensie en financiën, van justitie. Let maar eens op de andere fractieleiders als zij interrumperen, zij komen beslagen ten ijs, in hun hoofden past de informatie die nodig is voor het debat. Is dat bij Marijnissen ook zo? Kan zij meedoen met discussies met Asscher, Klaver, Dijkhof en van der Staaij? Ik twijfel of dat gaat lukken. Het is niet voldoende om ideologisch je zaakjes op orde te hebben.

Sifi2
Sifi213 dec. 2017 - 14:44

"Over de familie Drees valt een vergelijkbaar verhaal te vertellen." Willem Drees sr zat in een andere partij dan Willem Drees jr. Zijn vader kon dus onmogelijk daarvoor gezorgd hebben. Daarbij was zijn vader niet de leider van de partij waar hij in zat. Volkomen onvergelijkbaar dus.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 dec. 2017 - 14:26

Han - dit is dan de eerste keer dat ik het hartgrondig met je oneens ben. Lilian Marijnissen is via de normale, democratische weg gekomen waar ze nu is. En als dom rechts, inclusief het Leids patiëntencollectief, en zijn fans op TPO en DDS (Cliteur feliciteert Lukkassen vandaag alweer, het is me daar een incest bij al die popfilosofen, ik lag weer in een deuk), een weekje mag trollen met datgene waar je huiverig voor bent - laat ze toch gerust. Het is hun raison d'être, meer niet.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2017 - 17:30

Het Leids patiëntencollectief! :))

Karingin
Karingin13 dec. 2017 - 20:44

Nou inderdaad, laat de rechterflank zich hier maar even een poosje in vastbijten, dat houdt ze van de straat.

Nico de Mus
Nico de Mus13 dec. 2017 - 22:37

!!ik lag weer in een deuk!! Van ergernis,... Zo niet,ben ik blij dat je die rechtse sites nodig hebt om je kostelijk te amuseren .,hier doe je dat kennelijk niet.

Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:52

"En als dom rechts....." Je tegenstanders onderschatten is een zwakheid. Het lijkt symptomatisch voor de SP. Nog nooit hebben ze regeringsverantwoordelijkheid gehad, terwijl ze toch een behoorlijk electoraat hebben. Alles liever dan vuile handen, zegt men op dom rechtse kant over de SP. En dat lijkt an toch weer slim gezegd.

OlavM
OlavM15 dec. 2017 - 2:24

@ Cliff Clavan: [Lilian Marijnissen is via de normale, democratische weg gekomen waar ze nu is.] Formeel wel. Maar wél een kanttekening: terwijl Lilian lang tevoren het bericht van Roemers aftreden kreeg en zij erover heeft kunnen nadenken, heeft Sadet Karabulut niet eens een dag (!) te tijd heeft gekregen om zich kandidaat te kunnen stellen! Op deze manier was het geen gelijkwaardige "strijd", net zo min als dat het geval was bij de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter (Ron Meyer vs. Sharon Gersthuizen).

Martinel
Martinel13 dec. 2017 - 14:24

Goede beslissing van Roemer. Na jaren lidmaatschap heb ik die vorig jaar opgezegd wegens zwakke fractieleider. Aardige lieve man, maar hij hád het gewoon niet helemaal. Hart op de juiste plaats daar niet van. Zelf zou ik hebben gekozen voor Sadet Karabulut. Maar goed, hopelijk kan Lilian Marijnissen de partij weer naar een hoger niveau trekken. Ik wens haar veel succes. Ergens beneden las ik een leuke opmerking waar ik om moest lachen en waar ik ook blij door word...Rutte heeft gelukkig geen kinderen.

5trong5tyle
5trong5tyle13 dec. 2017 - 14:07

Grappig dat als er binnen socialistische partij-politiek familiebanden zijn het onmiddelijk "rode monarchie" heet en onwenselijk, maar de Nederlandse belastingbetaler ieder jaar nog steeds de kosten mag betalen voor een oranje monarchie waarvan het mij volstrekt onduidelijk is waarom die mensen geschikt zijn voor die functie en wat het nut van die functie uberhaupt is. Vreemdgenoeg wordt er zelfs op Joop bar weinig over de onwenselijkheid van monarchie geschreven.

3 Reacties
Karingin
Karingin13 dec. 2017 - 20:37

Misschien omdat veel mensen van mening zijn dat het koningshuis een verbindende factor in de samenleving is. Omdat een president echt niet minder kost en je dan zomaar opgescheept kan komen te zitten met een volslagen debiel (Trump), of een moordenaar (Duterte), of een despoot (Putin, Erdogan). Terwijl een monarch zijn leven lang wordt voorbereid en opgeleid om het land te vertegenwoordigen en in de spotlights te staan.

5trong5tyle
5trong5tyle14 dec. 2017 - 9:32

@Karingin Een president kost aanzienlijk minder (zou namelijk binnen de Balkenende norm gehouden kunnen worden en gewoon belasting betalen) en heeft daarnaast verantwoording voor zijn gedrag af te leggen aan de burger. Als die iets crimineels doet, dan gaat het richting justitie, als de koning dat doet, dan wordt het toegedekt omdat het de positie van de monarchie in het nauw brengt. De presidenten die je noemt als voorbeeld komen uit de koker van landen die of een gebrekkige democratie hebben, of een volstrekt kapot twee-partijen-systeem. Duitsland, Frankrijk en Ierland zijn eerder vergelijkbare landen qua politiek systeem en voor zover ik het weet hebben die sinds '45 geen extreme excessen in presidenten gekend. Sterker nog, we kunnen slechts hopen dat koning Pils zich half zo erudiet en intelligent gedraagd als een Michael D. Higgins. Feit is dat als ze in die landen klaar zijn met de grappen van een slechte president, hij afgezet kan worden. Hoeveel schandalen staan ons nog te wachten voor de oranjes de deur uit gaan?

Karingin
Karingin14 dec. 2017 - 16:33

Het zal wel loslopen met dat laatste Ferdy, volgens mij is een meerderheid van de burgers best gecharmeerd van het koningshuis.

DenFlexwerker
DenFlexwerker13 dec. 2017 - 13:59

Het is goed dat Roemer het veld ruimt. Het is een prima karretrekker. Maar als lijsttrekker heeft hij het talent om op cruciale momenten, verkeerde uitspraken te doen. Dat heeft de SP al veel gekost.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert13 dec. 2017 - 22:22

probleem van roemer was een slecht campagne en informatie team achter zich. in 2012 was hij amper voorbereid door zijn team waardoor hij makkelijk door rutte / samsom aan de kant kon wordne gedrukt. sommige mensen binnen de sp top geloven namelijk niet in gedegen, feitelijke voorbereiding. dat heeft ze de kop gekost en daar is roemer niet meer bovenop gekomen.

Joop den Uil
Joop den Uil13 dec. 2017 - 13:37

onbedoeld is het juist een strategisch juiste zet van de SP om LM te kiezen; slechter dan roemer kan niemand het doen , en, met LM wordt het ''familiegevoel'' van SP verstevigd; de oude garde met nostalgie naar Jan zal enth zijn, en de nieuwe generatie zoekt een fanatiek keffertje. LM kan mooi streven naar de gemeenteraadsverk met een nieuw geluid naast het geseuter van pvda en GL, en heeft vervolgens 2 jaar om zich te profileren. Dat er sjacherijnig naar Kim en Assad wordt verwezen is azijn. Als LM het goed (probeert) te doen, is iedereen het nepotisme snel vergeten. (In tegenstelling tot het vriendjesgedrag in vvd en EU dat alleen maar incest voortbrengt)

4 Reacties
Sifi2
Sifi213 dec. 2017 - 14:48

"In tegenstelling tot het vriendjesgedrag in vvd en EU dat alleen maar incest voortbrengt" Ik vrees dat je het spoor bijster bent. We hebben juist hier te maken met incest. En dat Han van der Horst schrijft dat er in die grote SP niet iemand (behalve Lilian) te vinden is die voldoende gekwalificeerd is om Roemer op te volgen zegt heel veel over de SP. Dat Lilian op nummer 3 van de lijst binnenkwam in de Tweede Kamer was al bevoorrechting, en half Nederland had dit zien aankomen. Ze had gewoon achterin moeten beginnen, en zichzelf moeten bewijzen. Maar zo werkt dat niet in de SP. Het is doorgestoken kaart en incest. Ze kunnen dan wel hautain van azijn spreken, maar daar redden ze het niet mee. Ze hebben zichzelf enorm voor gek gezet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2017 - 19:21

'met LM wordt het ”familiegevoel” van SP verstevigd; de oude garde met nostalgie naar Jan zal enth zijn, en de nieuwe generatie zoekt een fanatiek keffertje. ' Je weet de SP aanhang mooi te duiden: het gaat niet om inhoud maar een één of ander vaag gevoel. Je had haar Brabantse accent ook nog even kunnen noemen, dat maakt meisje Marijnissen zo lekker volks.

Karingin
Karingin13 dec. 2017 - 20:32

Ga toch fietsen Sifi, ze heeft zich bewezen in gemeenteraad en vakbond. Misschien moet je even haar bio op Wiki bekijken.

Sifi2
Sifi214 dec. 2017 - 8:49

"Misschien moet je even haar bio op Wiki bekijken." Ik heb het gedaan. Ik schrok. Op haar 16e stond ze kandidaat voor de gemeenteraad, maar ze mocht geen zetel vervullen vanwege haar leeftijd (wat zat hier achter?) Op haar 18e kreeg ze een zetel zonder verkozen te zijn, doordat een ander SP lid opstapte en plaats voor haar maakte (wat zat hier achter?) In 2014 werd zij met overmacht gekozen voor de gemeenteraad (vanwege herindeling), maar ze liet haar kiezers in de steek, in 2016 maakte ze bekend kandidaat te zijn voor de Tweede Kamer. Ze kwam gelijk binnen vanwege haar derde plaats op de lijst. (wat zat hierachter?). Mensen met jarenlange fractie-ervaring moesten het veld ruimen voor haar, en vanwege het verlies van de SP Er is ook wel wat goeds over haar te vertellen, ze heeft een master in politicologie, en ze heeft een tijdje bij de vakbond gewerkt. https://de.wikipedia.org/wiki/Lilian_Marijnissen

NicoSchouten
NicoSchouten13 dec. 2017 - 13:36

Als je meent van vergelijkingen met families in het buitenland te kunnen leren ligt het meer voor de hand naar India te kijken met de familie Gandhi. In India is er net als in Nederland een parlementaire democratie. Dat is met de gekozen landen niet het geval.

1 Reactie
itsme3
itsme313 dec. 2017 - 21:47

In Nederland is er inderdaad democratie, maar in de SP niet. Daar is het Koning Jan de bepaalt en de lakeien volgen, zoals we al hebben kunnen zien bij de "verkiezing" van de voorzitter.

Auslander
Auslander13 dec. 2017 - 13:21

“De vergelijkingen met de dynastie van Kim il Sung in Noord Korea zullen niet van de lucht zijn. En met Assad, die ook zijn vader opvolgde. Het zal de SP niet meevallen deze smet op het blazoen uit te wissen” Nou, een intellectualistisch “smet” dus. De achterban die op SP en soortgelijke partijen stemmen zal een zorg wezen wie hen tegemoetkomt: de zon van god of die van satan. Onderkant van samenleving heeft ergere problemen nu en in vooruitzicht dan zich met dit soort babbels gaan bezig houden, en dat in Nederland. Het is van dat soort problemen die mensen voorhouden straks NL onder Kalifat zal vallen. Wie erin gelooft, heeft niks van democratie en burgerij geleerd.

WillemdeGroot
WillemdeGroot13 dec. 2017 - 13:18

Het valt me tegen van Han dat hij politiek als theater beschouwt. Waar gaat het om. Een politieke partij heeft, als het goed is, een democratische structuur waarbinnen besluiten worden genomen die, als dat eveneens goed is, passen binnen het programma van die partij. Welke poppetjes aan welke touwtjes trekken, is leuk en aardig, maar niet wezenlijk, mits dat trekken gebeurt binnen de vastgestelde kaders. Han haalt er van alles bij. Passend binnen de al te makkelijke commentaren die volgen op deze democratische verkiezing van een nieuwe fractievoorzitter. Ik wil graag het functioneren van Lilian Marijnissen beoordelen op haar wijze van uitdragen van waar haar partij voor staat. Wat jij doet, is al te makkelijk. Voor de goede orde: ik ben geen SP-lid en wil graag de Nederlandse partijpolitiek houden langs de maatschappelijke meetlat die ik voor ogen heb. En die is niet al bij voorbaat gekleurd.

Magiel93
Magiel9313 dec. 2017 - 13:05

Ik wilde al komisch opmerkingen dat de SP er uitziet als Noord-Korea aan de Noordzee maar Han was me voor.

Bert Vlierman
Bert Vlierman13 dec. 2017 - 12:56

De winst van vooroordeel is, dat je niet op feiten hoeft te wachten. Je voert een paar quasi-logische argumenten op die je een schijn van feitelijkheid geeft. Je voegt er een paar vage historische verwijzingen aan toe. En zie, de conclusie die al was getrokken voor je begon te denken, is in kannen en kruiken. Vergelijkbaar met de reactie van een verslaggever van de NPO. Die vroeg Marijnissen (jr. - vr.) of ze nu verder zou gaan als de marionet van haar vader. Het voetstuk waarop die man zich denkt te plaatsen met zo'n kritische vraag is gewoon een schandpaal. Het verschil ontgaat hem. Laten we vaststellen dat Marijnissen voornoemd in de vakbeweging haar sporen heeft verdiend en dat even wachten op feiten gezonder is dan bloedverwantschap als fataal criterium op te voeren. Mij lijkt bijvoorbeeld de wurgende greep van de partij-elite een groter gevaar. Zie het recente verleden van D66, CDA en PvdA.

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna13 dec. 2017 - 15:46

Ja eens- maar er is m.i een ander punt wat zich al eerder voordeed mbt de motie van wantrouwen tegen Roemer uit de partij - zélf. De SP heeft o.a. een aantal lokale wethouders teruggehaald omdat er onvoldoende bestuurskwaliteit werd geleverd ( zoals dat grondexploitatie drama met die slachterij in ... waar-ook-weer - ten koste van teveel 200 -gemeentebudgetmiljoenen) Er is een probleem met de bezetting van goede lokale bestuurders. Ik vind dat terughalen een hoogst integer SP besluit: VVD zou onder laissez-faire nimmer de eigen lokale slecht functionerende bestuurders weghalen en het eerder laten aankomen op (media) schandalen om in het vacuum erna - onzichtbare besluiten te kunnen nemen. Ik denk dat Lilian M. een ander type mens is dan haar vader - en beter uit de verf komt aan tafels & media-gedoe dan Roemer. Ook denk ik dat de diep Christelijke ( & racistische) Alabama overwinning na eeuwen republikeinse senatoren te hebben geleverd tbv het normen & waardenherstel van de democratie een groot olievlekgehalte zal hebben - wat betekent dat 'democratie' ( versus technocratie & illiberalisme) als staatsrechtelijk grondbeginsel hopelijk & eindelijk na 20 jaar weer op z'n retour is - en de Nederlandse driehoek goed beslagen ten ijs dient te zijn met de juiste mensen op de juiste ( klimaat) plekken

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 dec. 2017 - 6:45

Helemaal mee eens. Onze voorkeuren zijn ook maar onze voorkeuren en niet meer waard dan die van een ander ook niet die van de SP stemmers in de fractie. Eenieder kon zich kandidaat stellen uiteindelijk.Dat een persoon zich op het laatste moment heeft teruggetrokken van de twee die het reeds langer wisten, ook daarvoor is de SP niet verantwoordelijk. Ik denk dat eenieder wel had kunnen zien aankomen dat Emiel binnenkort een keer zou opstappen en daar echt wel op voorbereid hadden kunnen zijn, zeker mensen die al lang in de kamer zitten. Waarom gunnen we de SP niet wat bij iedere andere partij gangbaar is. Niet wij kiezen maar zij en ieder met een eigen verantwoordelijkheid. Dat ik denk dat ze misschien nog wat weinig ervaring heeft in de TK en ik een ander in deze dus ook beter ken vanuit het acteren in de kamer, maar ook niet meer dan dat, wil niet zeggen dat ze slechter zal zijn dan die anderen. Het vereist meerdere vaardigheden denk ik. De rest is allemaal vooroordeel dat je ook nog eens zelf gaat opwerpen. Dan moet je niet zeggen dat links zich moet gaan verenigen om een tegenkracht te vormen denk ik dan maar. Dit opschrijven is nl. ontsproten aan je eigen vooroordeel en niet dat van een ander.

Chris1988
Chris198813 dec. 2017 - 12:47

De partij maakt helemaal geen vergissing gemaakt. Wie binnen de SP had het stokje anders moeten overnemen? Opgestapte natrapster Gesthuysen misschien? Nee dankje! Mensen worden op basis van talent uitgekozen en dat heeft Lilian Marijnissen zeker. Ze is de geboren natuur talent in de politiek

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas13 dec. 2017 - 13:45

"Mensen worden op basis van talent uitgekozen en dat heeft Lilian Marijnissen zeker. Ze is de geboren natuur talent in de politiek " Oh, heeft ze dit bewezen? Waar en wanneer heeft zij in de kamer haar aangeboren politieke talent laten zien dan? Op tv herhaald ze zichtzelf alleen maar. Keer op keer.

Pater
Pater13 dec. 2017 - 14:52

Eens met pindakaas. Als ze talenmt heeft moet dat nog blijken. Weet je nog dat ze Trump een vernieuwende kracht noemde ?

Chris1988
Chris198813 dec. 2017 - 22:32

@Pater, Dat is waar maar tenminste moet ze de kans krijgen en je ziet nu al hoe mensen die sws een hekel aan de SP hebben met allerlei drogredenen en zelfs met de laagste aanvallen komen en belachelijke vergelijkingen zoals met Noord Korea. Misschien gewoon luisteren naar de inhoud, je weet wel wat ze te zeggen heeft. Ze spreekt ware woorden

OlavM
OlavM15 dec. 2017 - 2:09

@ Chris1988: Het had veel meer voor de hand gelegen Sadet Karabulut te kiezen als voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP, tevens feitelijk partijleider. Een uitstekend Kamerlid met jaren ervaring. Lilian Marijnissen heeft ongetwijfeld veel capaciteiten, maar ze heeft nauwelijks nog ervaring als Tweede Kamerlid. Terwijl Lilian zij lang tevoren het bericht van Roemers aftreden kreeg en zij erover heeft kunnen nadenken, heeft Sadet Karabulut niet eens een dag (!) te tijd heeft gekregen om zich kandidaat te kunnen stellen!

Driekeerlinksisrechts
Driekeerlinksisrechts13 dec. 2017 - 12:45

Democratie en socialisme gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Dat is wel vaker aangetoond.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt13 dec. 2017 - 13:52

In de tijd dat ik leef zijn de socialisten vaak in de regering geweest, tot Kok die hoogst persoonlijk de PvdA op de goede/slechte pad bracht. Nu had Kok evanals Lilian Marijnissen een vakbondachtergrond dus wie weet wat er gaat gebeuren.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2017 - 14:36

Alsof liberalisme en democratie zo lekker samengaan: Teeven, Opstelten, van Rijn (Limburg), manipulatie van het WODC-rapport.

Pater
Pater13 dec. 2017 - 14:51

Wat een slecht geïnformeerd vooroordeel. De sociaaldemocratie, waar de SP onderdeel van is, heeft een zeer democratische traditie. Anders dan de Engelse Conservatives, die de kiesdistricten zo indelen dat ze met een minderheid aan stemmen een meerderheid aan zetels verwerven. Idem de Amerikaanse Conservatieven.

Edwin8
Edwin814 dec. 2017 - 3:55

Klaas Punt. Kok was nu juist de grondlegger van de derde weg binnen de PvdA, Zeg maar de Blair doctrine, en dat is de nagel aan de doodskist geweest van de Sociaal-Democratie. En vakbondsachtergrond maakt ook niet meer zoveel uit. Van SP tot VVD zijn er mensen te vinden die hun achtergrond hebben in de vakbond. Vakbonden zijn maar weinig actief tegenwoordig, en bestuurders zijn vooral bezig met hun eigen positie. Terwijl vakbonden nog steeds belangrijk blijven en ikzelf lid ben van een internationale vakbond omdat veel werk ook al geglobaliseerd is. Goede actie: Schoonmakers: Lokaal nodig, beter loon en vooral ingehuurd door overheidsinstellingen. Prima dat een landelijke vakbond zich daarmee bemoeit. Slechte actie: Werk stilleggen bij NedCar om BMW concern te bewegen richting meer loon. BMW verplaatst zijn productie richting Engeland en vakbond en werknemers hebben het nakijken. Daar moet een internationale vakbond opzitten om ervoor te zorgen dat het werk niet constant verplaatst wordt. Veel vakbondsleiders hebben dat helaas niet door, en ze zijn vooral bezig om hun eigen baantje veilig te stellen. Omdat ook die groep weer bestaat uit mensen die alleen maar gestudeerd hebben en nooit hun handen vuil gemaakt hebben. Past weer in de Blair/Kok doctrine Lillian past daar ook weer in, oftewel gaat mislukken.

nico1943
nico194313 dec. 2017 - 12:27

Han, ik ben het helemaal met je eens. Je kon het zien aankomen. Ik denk daarbij aan de verkiezing van de huidige voorzitter Meijer. Die werd ook door Marijnissen ondersteund en `democratisch` gekozen.

Herman Van Driel
Herman Van Driel13 dec. 2017 - 12:26

Ik denk dat het wel meevalt. Lillian lijkt me een goede opvolger, is de laatste tijd al vaker te zien in de media en ik kan me voorstellen dat ze gekozen is binnen de partij. Nee, het laatste waar ik aan dacht was stuivertje wissel.

H.Witte
H.Witte13 dec. 2017 - 12:21

Beste Han, Laat mij je selectieve duiding van familiale banden in de politiek vergeven en me beperken tot het vermelden van succesvolle namen als de De Gaay-Fortman, Bot, Donner, Tilanus.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 dec. 2017 - 14:10

Volgens mij heb je een stukje gemist in de tekst van Han. Dat stukje ging over tijd.......

LijdendeLucas
LijdendeLucas13 dec. 2017 - 14:11

Klaarblijkelijk is de politiek en ook de SP niets menselijks vreemd. Het gaat er in deze volgens mij niet om dat kinderen niet in de voetsporen van hun ouders mogen treden wat betreft beroepskeuze, zulks is op basis van genen en opvoeding heel gemakkelijk te verklaren. Waar de ironie in deze zit, is dat de Socialistische Partij en de (politieke) stroming ooit ontstaan is als tegenbeweging tegen de macht van het grootkapitaal en de elite. Dankzij het socialisme als zodanig is het monopolie van de bovenklasse in de politiek en het openbaar bestuur gebroken, wat in de eeuwen daarvoor in stand werd gehouden door nepotisme, beperkt stemrecht en andere barrières. Dat het nu juist de SP waar 'een dochter van' de macht krijgt 7 jaar na het vertrek van haar vader, bevestigt voor velen dat de partij het met de transparante, eerlijke verdeling van rijkdom, macht en verantwoordelijkheid in haar eigen geledingen niet zo nauw neemt. Het houdt het liever 'in de familie'. Je kunt je afvragen of je Lilian Marijnissen met deze extra last wil bezwaren, nu ze voor de zware taak staat de leiding op zich te nemen.

Jo4Hanna
Jo4Hanna13 dec. 2017 - 15:51

Donner? Als rechtswetenschapper met een grote dossierkennis of als politicus?

WillemdeGroot
WillemdeGroot13 dec. 2017 - 16:08

Lijdend Voorwerp. Is het je ontgaan dat het hier gaat om de FRACTIEvoorzitter, gekozen door de fractie? Of acht je deze mensen niet in staat om een weloverwogen keuze te maken? Zij gaan immers dagelijks om met hun collega's en kunnen een gefundeerde keuze maken? Of behoor je tot degenen die overal een complottheorie in zien?

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2017 - 18:36

'Of acht je deze mensen niet in staat om een weloverwogen keuze te maken?' Roemer 7 jaar aanhouden als fractievoorzitter getuigt op zijn zachtst gezegd nou niet bepaald van een grote intelligentie.

LijdendeLucas
LijdendeLucas14 dec. 2017 - 14:03

@WillemdeGroot - Meer dan een geloof in complottheorieën ben ik een aanhanger van het idee dat waar rook is ook vuur gevonden kan worden. Het beeld wat er af en toe geschetst wordt van de partijtop van de SP als een gesloten bolwerk waarbinnen bepaalde stromingen/personen de dienst uitmaken en geen tegenspraak dulden, zal niet zo sterk zijn als soms beweerd wordt, met vergelijkingen van de grootste despoten uit de (recente) geschiedenis. Maar het is niet onrealistisch te denken dat er enige kern van waarheid in deze berichtgeving zit. En daarin past een benoeming van Lilian Marijnissen helaas ook. Het geeft de criticasters in ieder geval weer genoeg brandstof en bevestigt hun vermoedens. Of zijn al die berichten over de 'ondemocratische' trekjes van bepaalde figuren binnen de SP-top 'fakenews' en desinformatie om de partij in diskrediet te brengen? Dàt is meer complottheorie-denken dan het eerste volgens mij...

deskundoloog
deskundoloog13 dec. 2017 - 12:12

En wie begon er mee Han?

omaoeverloos
omaoeverloos13 dec. 2017 - 12:06

Nog een geluk dat Rutte geen kinderen heft....

1 Reactie
vdbemt
vdbemt13 dec. 2017 - 14:31

zeg dat.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2017 - 12:01

Ik ben het vaak met vdHorst eens. Maar deze column vind ik niet zo fraai. Hij waarschuwt voor waar hij zelf mee begint: de familievergelijking trekken met Kim il Sung en Assad. Ook in het woordgebruik. De term van 'tussenpaus' doet Roemer geen recht. Elke fractieleider heet een voorganger en opvolger en zit tussen 2 pausen. De vergelijking is zeker niet terecht omdat Lilian Marijnissen inderdaad een natuurtalent lijkt te zijn. En de partij toe is aan frisse vernieuwde leiding. Punt atrek, vdHorst.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt13 dec. 2017 - 12:02

Punt aftrek ( mijn f weigert nog wel eens)

OlavM
OlavM13 dec. 2017 - 12:01

Inderdaad een grote fout. Lilian Marijnissen heeft nauwelijks nog ervaring als Tweede Kamerlid. Sadet Karabulut heeft zich ook kandidaat gesteld. Een uitstekend Kamerlid met jaren ervaring. Een blunder dat zij niet is gekozen als nieuwe partijleider.

7 Reacties
Auslander
Auslander13 dec. 2017 - 13:30

@ OlavM “Sadet Karabulut” Haar verkiezen zou een statement zijn geweest, als vrouw, als migrant, als ervaring en natuurlijk als breuk met de oude leiding. Maar ik achtte zelf zo’n keuze van huidige SP, die al zeven jaar op veilig (Roemer) heeft gespeld, onwaarschijnlijk. Misschien over een paar jaar!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2017 - 13:39

Olav Mee eens, al omschrijf ik Han zijn beweegredenen niet! Ik vind haar eerlijk gezegd helemaal niet zo sterk in het debat. Vond overigens Emiel in het laatste debat dat ik gevolgd heb op politiek 24, stukken sterker dan normaal. De SP heeft zoveel sterkere goed opgeleide krachten, goede debaters ook, die het vele malen beter hadden kunnen overnemen. Lilian is er gezien haar korte tijd in de TK ook helemaal niet klaar voor. Ik denk dat de SP hier een grote vergissing maakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2017 - 13:41

Sadet Karabulut zou zeker een goede kandidaat zijn.

Sifi2
Sifi213 dec. 2017 - 14:52

"die al zeven jaar op veilig (Roemer) heeft gespeld" Freudiaans, Auslander, heb je al gekeken wat De Speld erover zegt? https://speld.nl/2017/12/13/lilian-marijnissen-ik-wil-een-nederland-waar-je-achternaam-niet-je-kansen-bepaalt/

Jo4Hanna
Jo4Hanna14 dec. 2017 - 0:39

Minoes - Sadet had geen kans omdat ze gisteren pas is geinformeerd - en tot 8 uur vanmorgen de tijd had zich kandidaat te stellen, wat ze dus heeft gedaan. Roemer wist aan het eind van de zomer dat hij ermee ging stoppen en heeft een paar mensen daarover in vertrouwen genomen waar Sadet niet bij zat en Marijnissen wel. Hoogst ondemocratisch

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2017 - 7:04

onderschrijf....1 tikfoutje en je krijgt een heel ander woord. Heb ik dat nu alleen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2017 - 8:43

Jo4Hanna Misschien om lekken te voorkomen, beïnvloeding, te veel discussie in verkiezingstijden en drukke politieke tijden i.v.m. verandering kabinet. en/of gedoe in de media, zoals altijd het geval is als het om de SP gaat, zoals ook weer nu. Als je eerlijk bent dan denk ik dat degenen die al lang in de SP zitten en zeker in de TK hadden moeten en kunnen weten dat Roemer eerdaags zou aftreden en ze toch wel enigszins hierop voorbereid hadden kunnen zijn. Als politica moet je ook vooruit kijken. Ik had mensen ook wat langer de tijd gegeven dat is waar. Maar ik ken de beweegredenen niet. De anderen hebben er ook niet met de rest van de fractie over kunnen praten dus hebben in wezen ook niet iemand kunnen beïnvloeden. Dus om nu direct over ondemocratisch te spreken vind ik ver gaan. Ook al was het anders gegaan en hadden ze Lilian gekozen zoud(en) ze precies dezelfde shit over zich heen krijgen. Ik persoonlijk vind Sadet een heel goede politica, ken de beweegredenen niet van terugtrekking van een ander en niet die van het waarom van de keuze. Immers al diegenen die gekozen hebben zijn dus ook niet beïnvloed doordat iemand het al wel wist van tevoren en de ander niet, zij hebben immers gezwegen daarover. Omdat niemand wist dat ze zouden moeten gaan kiezen is er van beïnvloeding m.i. geen enkele sprake geweest. Daar was nl. ook geen tijd meer voor toch? Misschien is dat wel de beweegreden geweest. Het is maar van welke kant je het bekijkt. Ik ben sinds kort geen lid meer nog wel kiezer. Ik weet het niet omdat ik de verdere kwaliteiten niet ken. Een fractie leiden , bij elkaar houden, gemotiveerd houden, overwicht hebben op mensen vanwege leiderschap is natuurlijk ook een belangrijke eigenschap die nodig is. De een heeft misschien meer ervaring in een deel de ander op het andere gebied. Ik kan ook niet in de hoofden van de mensen kijken. Dat wat de SP betreft er immer vooroordelen zijn die immer weer uitgemolken worden en altijd negatief, dat weten we nu zo langzamerhand wel. Ik heb geen zin daaraan mee te doen.

chwiedijk
chwiedijk13 dec. 2017 - 11:58

Heb ik daarom de PvdA verlaten? In de zomer van 2016 "zestien" zocht ik contact met de SP toen in de ontwerp-kieslijst die meid van Marijnissen op de derde plaats ging staan. Zelfs de "jongeheer" Wiegel begon indertijd bij de VVD op een beginnersplaats. "Jullie willen toch geen monarchie?" zei ik o.a, tegen Van Raak. Ik ben het dus met Van der Horst eens.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt13 dec. 2017 - 14:28

Heb jij, net als Lilian, ook jaren ervaring in de lokale politiek?

Bernie2
Bernie213 dec. 2017 - 11:44

Interessante benadering Han en het schoot ook door mijn hoofd. Maar bedenk dat links momenteel een erg zwak en zeer verdeeld frontje versus het überheersende rechts vormt. Links, waarin de SP een grote rol zou moeten spelen. Emile Roemer, hoe lief en knuffelbaar ook, had nooit die pittige tomatensoep kunnen brouwen. Ik neem aan dat het keffertje Lilian dat wel kan maar of zij ooit in de buurt komt van het magistrale en niet te ontwijken overwicht van vader Jan moet ze inderdaad nog bewijzen. En tsja, aan de schijn van een opkomende Marijnissen-dynastie valt niet te ontkomen. Feit is dat Roemer de partij niet prominent vooruit kon helpen.

frankie48
frankie4813 dec. 2017 - 11:43

Beste Han, Dat lijkt mij nu ook de meest logische reactie.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 dec. 2017 - 5:17

Goedendag. Ik hoop juist dat Lilian Marijnissen (ondanks haar beroemde achternaam) goed kan samenwerken met Jesse Klaver en Lodewijk Asscher om voortaan sterke oppositie uit te voeren, binnen en buiten het Parlement. Anders zal de Nederlandse democratie zelf in de nabije toekomst in groot gevaar komen, volgens mij, met al dat continu gebral van extreemrechts Nederland o.l.v. Thierry Baudet en Geert Wilders, samen met hun handlangers natuurlijk bij de rechtse media en natuurlijk tegenwoordig rechtstreeks ook via social media. Mag de zogenaamde kwaliteitsmedia in Nederland voortaan ook wat meer kritisch zijn, b.v. wat betreft Thierry Baudet?. Wat hij roept tot nu toe is toch puur neofascisme 2.0, deze keer met name en inderdaad met een wat mooiere verpakking eromheen. En waarom is iemand zoals Jort Kelder onlangs blijkbaar ook gezien bij de partijbijeenkomst van FvD of vergis ik me?. Ik trap er niet in hoor en miljoenen andere Nederlanders samen met mij in heel Nederland, neem ik aan. Zijn mooie virtuele zetels op dit moment zegt toch iets veel meer over de mensen die blijkbaar blind achter deze charmante kwalzalver loopt, hahaha, bijvoorbeeld zelfs een meneer met een buitenlandse komaf die beter moet weten, wat mij betreft, om zich te betrokken bij een beweging die in eerste instantie vooral opkomt voor de zogenaamde oorspronkelijke Nederlanders. Mag ik ook deze gelegenheid nemen om mevrouw Lilian Marijnissen te feliciteren met haar benoeming als de nieuwe partijleider van de SP?. Ik wil haar heel veel succes wensen en als slechts de tweede vrouwelijke fractievoorzitter op dit moment in het Parlement, zal het alleen maar beter worden in dat tot nu toe vooral mannenbolwerk in Den Haag. Ik wens jullie allemaal een heel fijne dag.