SP-leider Emile Roemer stapt op. Dat zei hij woensdagochtend tijdens een persconferentie in Den Haag. Hij opende de persconferentie grappend dat hij het journaille bijeen had geroepen om een initiatiefwetsvoorstel aan te kondigen, maar al gauw vertelde hij inderdaad op te stappen, als partijleider en als fractievoorzitter. Hij wordt opgevolgd door Lilian Marijnissen.
Roemer heeft dinsdag zijn fractiegenoten verteld dat hij per januari opstapt.
Tijdens zijn persconferentie blikte Roemer terug op zijn fractievoorzitterschap dat van start ging nadat Agnes Kant op in 2010. Roemer, de onderwijzer uit Boxmeer en Beuningen, moest de SP weer uit het slop halen. Roemer:
"Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging."
Bij het fractieoverleg is met de Kamerleden gesproken over wie Roemer zou willen opvolgen. Zowel Sadet Karabulut als Lilian Marijnissen zeiden hierbij Roemer te willen opvolgen. Uiteindelijk is besloten dat Lilian Marijnissen de vaandel overneemt.
Tijdens zijn persconferentie blikte Roemer terug op zijn fractievoorzitterschap dat van start ging nadat hij Agnes Kant in 2010 opvolgde. Hij leidde de SP door drie Kamerverkiezingen: in 2010, 2012 en 2017. De SP haalde respectievelijk twee maal 15 zetels en bij de laatste verkiezingen 14.
Roemer, de onderwijzer uit Boxmeer en Beuningen, moest de SP weer uit het slop halen, maar dat is niet helemaal gelukt. De hoop is nu gevestigd op Lilian Marijnissen, de dochter van SP-coryfee Jan Marijnissen.
"Lilian Marijnissen, die 32 jaar is, zit sinds maart in de Tweede Kamer. Ze haalde bij de verkiezingen ruim genoeg stemmen om op eigen kracht een zetel te veroveren: 124.626. In de Kamer heeft ze zich de afgelopen tijd vooral beziggehouden met zorg.
Haar eerste politieke ervaring deed ze op als lid van de gemeenteraad van Oss. Ze werd al in de raad gekozen toen ze 16 jaar was. Ze moest wachten tot na haar achttiende verjaardag totdat ze de zetel kon innemen."
Haar eerste politieke ervaring deed ze op als lid van de gemeenteraad van Oss. Ze werd al in de raad gekozen toen ze 16 jaar was. Ze moest wachten tot na haar achttiende verjaardag totdat ze de zetel kon innemen.
Reacties Inmiddels komen de reacties op het opstappen van Emile Roemer binnen;
PvdA-leider Lodewijk Asscher:
"Dank voor de prettige samenwerking en gezamenlijke strijd voor een socialer Nederland. Ook bedankt voor je vriendelijkheid en humor in dit vak."
D66-leider Alexander Pechtold:
"Altijd collegiaal, met humor en op de inhoud voerden we mooie debatten!"
ChristenUnie-leider Segers:
"Dank voor je inzet voor ons land Emile Roemer, en dank voor je collegialiteit. Het ga je goed!"
VVD-leider Dijkhoff:
"Eén van de aardigste mensen waar ik het zelden mee eens was. Het is nu aan Lilian Marijnissen. Dan blijft het in elk geval Brabants."
SGP-leider Van der Staaij:
"Emile, bedankt voor je altijd vriendelijke collegialiteit! Hartelijk welkom aan Lilian Marijnissen in haar nieuwe rol. Veel succes, Lilian!"
GroenLinks-leider Jesse Klaver:
"Roemer neemt afscheid zoals hij politiek bedreef: strijdbaar voor zijn idealen, met een groot rechtvaardigheidsgevoel en altijd met humor."
Premier Rutte:
"Zijn fractievoorzitterschap valt bijna samen met de periode waarin ik premier ben en hoewel we het op de inhoud vaak hartgrondig oneens waren, zijn de persoonlijke verhoudingen altijd heel goed geweest. Emile Roemer is een man met overtuigingen, een knokker en hij heeft humor en dat is een mooie combinatie. Ik wens hem alle goeds toe voor de toekomst en zijn opvolger, Lilian Marijnissen, heel veel succes!"