Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

SP en VVD virtueel de grootste

  •  
15-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-16496571.jpg
PVV daalt in peiling naar 21, PvdA naar 18
Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou de SP de grootste partij worden, naast de VVD. In een peiling van Maurice de Hond komt de Socialistische Partij uit op 30 zetels, evenveel als de liberalen. De SP heeft 15 Kamerzetels.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

mrwonkish
mrwonkish15 jan. 2012 - 10:01

De PVV-Bubbel knapt. Aan het eind van het jaar hebben ze samen met het CDA, dus in totaal, rond de 22 zetels. CDA 11, PVV 11, CDA 16, PVV 6, CDA 8, PVV 14, elke combinatie is mogelijk, maar hoger dan 22 zetels komen ze samen niet.

jannie11
jannie1115 jan. 2012 - 10:01

Een zeer zorgelijke ontwikkeling. Alhoewel je eruit op kunt maken dat het onderbuik-electoraat op zijn hoogst een derde van het totaal is. Met een sterkere PVDA lijsttrekker hoeven we ons dus alleen zorgen te maken om de PVV-ers die naar de SP overlopen. Daar zullen de PVV-ers zich thuis voelen ze dienen alleen de 'vijand' te veranderen van Moslim naar 'neoliberale graaiers en de rijken'. Misschien moeten we die onderbuikstemmers maar aan gaan duiden als SPVV-ers?

yggy
yggy15 jan. 2012 - 10:01

Gelukkig weet ik de waarde van peilingen en ik weet ook hoe kortstondig dit alles is en ik weet dat dit soort peilingen omslaan op het moment dat er echte verkiezingen komen. De echte peilingen dat zijn verkiezingen. Ik heb dan ook geen enkele reden om hiervoor een gat in de lucht te springen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski15 jan. 2012 - 10:01

Mooi zo. De PVV gaat naar 21 en zal verder zakken is mijn vermoeden. Het kabinet staat nu nog maar op 43 zetels (PVV gedoogd, zij erbij en ze komen op een miezerige 64] en dat "regeert" ons land. Dieptriest. Roemer op naar de 40 jongen!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jan. 2012 - 10:01

Trouwens, wanneer gaan weer die bruine bakken met het stemgat van de gemeenten gaan rollen? ik weet wel op wie ga ik stemmen, u ook?

Klapschaats2
Klapschaats215 jan. 2012 - 10:01

De PVV ontwikkelt zich als de volgende partij van de gebroken verkiezingsbelofte (met JSF voorop, maar nu ook als partij van toegenomen repressie: data opslag, downloadbeleid etc). De SP ontwikkelt zich als de Partij van de nieuwe Hoop. De geschiedenis herhaalt zich. Vooralsnog spint de SP garen bij de nieuwe linkse paringsdans. Hulde voor strateeg Roemer. De SP heeft tijdig de switch gemaakt.

ZwartePiet
ZwartePiet15 jan. 2012 - 10:01

Ja en Bas Paternotte heeft weer last van eenzaamheid. What else is new.

neutralist
neutralist15 jan. 2012 - 10:01

Leuk, ik houd van een spannende race bij de verkiezingen.

Waterbeer
Waterbeer15 jan. 2012 - 10:01

Jongens, het is Maurice de Hond maar :(

nemesis2
nemesis215 jan. 2012 - 10:01

Dan lijkt me een virtuele felicitatie voor de SP van toepassing. Goed bezig Roemer. Populistisch links + populistisch rechts op 50 zetels, dat is best veel!

ErikDoes
ErikDoes15 jan. 2012 - 10:01

Als dit betrouwbaar is, waar ik (en velen met mij blijkbaar) aan twijfel, dan is het voor PvdA "watchers" aardig om te zien dat kennelijk alles bij de PvdA wat naar de SP wilde, daar nu inmiddels wel zit. De PvdA staat namelijk al een hele tijd op 17 a 18 zetels bij MdH, en deze nieuwe winst van de SP t.o.v. vorige weken komt dan dus niet meer van de PvdA.

meijerlahn
meijerlahn15 jan. 2012 - 10:01

De verkiezingen zijn de enige en echte waarheid als het om zetels tellen gaat. Politieke barometers zijn er om met een enorme korrel zout te nemen. De peilingen van Maurice de Hond worden breed uitgemeten in de media, terwijl er meerdere peilingen zijn. Het enige wat in beide peilingen wel vast te stellen valt is dat de PVV nogal wat zetels verliest (hoera, hoera), maar verder is er nogal een verschil. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen: http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=621

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jan. 2012 - 10:01

Geef mij één reden dat peilingen geen gokken is. Juist de woorden zoals ''naast'', netnaast'''en ''net niet naast'' zijn gokken-vocabulaire. Ik heb nooit een 100 procent in Maurice gezien voor mij leeft Maurice in een casino, maar onzichbaar, bedoeld om het Nederlandse volk af te lijden!!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jan. 2012 - 10:01

Een ding is zeker: Toen Nederland een echte rechtsstaat en democratische land werd, bestond toen geen peilingen en dus niet op peilingen gebaseer is. En daarom roep ik Maurice de Hond: Ga een zinnige baan zoeken of word je een lezergedachten, dat verdiend ook goed. Laat ons met rust en kiezen wie wij willen zelf kiezen en niet kiezen wat mijn buurman kiest, want dan heet het kiezen zonder verstand en hier spreidt Maurice zijn markt, de Maurice Maurice heet: ''Wil weten wat je buurvrouw stemt? kom bij Maurice langs!''

JoopSchouten
JoopSchouten15 jan. 2012 - 10:01

SP nu nog virtueel in de lift. Als de ellende, de oorzaken en veroorzakers algemeen bekend zijn gaat deze lift door het dak heen. Beide worden realiteit. Mark my words.

python
python15 jan. 2012 - 10:01

Klaus : Dat zal kloppen, PVV-stemmers zijn veelal laag opgeleid. Maar als ze al jarenlang werkeloos zijn, en in de bijstand zitten, dan moeten ze, als ze even nadenken, begrijpen dat geen enkele politieke partij, ook de PVV niet, hun ooit nog aan het werk zal helpen. Als je jarenlang werkloos bent, dan ben je mogelijk afgeschreven, te oud. Of je bent afgeschreven omdat je te lang werkloos bent. Als je jezelf niet kunt helpen, dan kun je het schudden. Precies Klaus. Dit was de voedingsbron van Hitler, Mussolini, Stalin, Mao, etc.. Hun laatste strohalm. PROBEERSEL. Daarmee begon wereldoorlog -2-. Zie je nu hoe gevaarlijk dit is ?

Meta Foor
Meta Foor15 jan. 2012 - 10:01

graag morgen nieuwe verkiezingen en overmorgen coalitie VVD - SP - D66. opschieten aub want zoals de linksdoeners al zeggen: we zitten in een crisis

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa15 jan. 2012 - 10:01

Leuke combi, zou ik voor tekenen. De SP mag het ook wel een keer laten zien.

ColorHugo949
ColorHugo94915 jan. 2012 - 10:01

Leuke combinatie. D'66 en de SP zijn water en vuur als het aan D'66 ligt. Het beleid van D'66, PvdA en GL om de SP voortdurend zwart te maken betaalt zich nu uit in winst voor de SP. Yes! De SP vraagt al jaren tevergeefs om samenwerking met PvdA, GL en in mindere mate D'66. Boontjes komen om hun loontjes.

EricWakker
EricWakker15 jan. 2012 - 10:01

Lijkt mij ook denkbaar. Lastig voor de PVV om oppositie tegen te voeren ook. Vermoedelijk ook een recept voor de herwaardering van 't CDA en de PvdA.

ANRandy
ANRandy15 jan. 2012 - 10:01

Hoe is dat nou? Virtueel blij zijn?

1 Reactie
JanB2
JanB215 jan. 2012 - 10:01

Hetzelfde als virtueel cynisch zijn. Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

Ik kijk naar buiten: Een strálend zonnige dag!! Ik kijk naar de peilingen: Deze dag kán niet meer stuk. Alleen naar Buitenhof kijk ik dit keer niet, deze stemming wil ik me niet laten verpesten.

1 Reactie
bob b.
bob b.15 jan. 2012 - 10:01

Bang om met de werkelijkheid geconfronteerd te worden? Droom zacht verder. Wel de gordijnen dichthouden want de zon schijnt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

Met de SP aan de macht gaat het helemaal goed komen met de nodeloze geldverkwisting die EU heet. Daar heb ik alle vertrouwen in. Zelf stem ik PVV, maar als de SP zo groot gaat worden als nu lijkt dan stem ik weer SP zoals ik in het verleden altijd deed. Europa moet gestopt worden, niet rechtsom (PVV) dan maar linksom (SP).

1 Reactie
bob b.
bob b.15 jan. 2012 - 10:01

Ik snap eerlijk gezegd die voorliefde voor de Sp niet. De partij heeft nog nooit iets gepresteerd, heeft een lijsttrekker die waarschijnlijk met moeite zijn mavo diploma heeft gehaald, heeft standpunten die bij de eerste de beste coalitie onderhandeling allemaal van tafel verdwijnen, heeft een achterban die deels van de PVV komt (wie wil dat tuig? Sp'ers in ieder geval niet) of buiten de realiteit leven met hun EU standpunten en hun latente vreemdelingenhaat. Afgezien van het feit dat ze zich aan de goede kant van het politieke spectrum bevindt is en ze niet de abjecte fascistische standpunten van de PVV deelt is het een partij voor wie graag kneutert. Kun je nog kneuteren, kneuter dan met ons mee. Het is het politieke onbenul in optima forma. Het is politiek op zandbakniveau. Roemer is in dat opzicht een zeer geschikt boegbeeld. Marijnissen was veel slimmer, die wist zijn onzin tenminste zo te verpakken dat je er bijna in ging geloven na een pilsje of 8. Zo, dit moest er even uit na al die onkritische loftuitingen die hier opdoken. En nu jullie weer.

Bakoe
Bakoe15 jan. 2012 - 10:01

Het zijn maar peilingen. Voor de verkiezingen worden de kanonnen gericht bij de publieke omroepen, en bij de MSM, en tonnen van vuiligheid over de SP uitgestort. Minimaal iedere avond ee PvdAer bij DWDD, liefst 2, en en bij P&W 2x in de week een uurtje spreektijd voor een PvdA bobo. Dat gebeurd iedere keer weer,

1 Reactie
bakkwast
bakkwast15 jan. 2012 - 10:01

calimero!

toshiba
toshiba15 jan. 2012 - 10:01

Maurice de Hond maakt zich met dit soort peilingen echt volslagen belachelijk. Wishful thinking van Maurice de Hond zelf die met een grote rode pen, via zijn beroemde De Hond methode, de voorkeur van kiezers naar zijn hand zet. Het % zwevende kiezers is niet groot genoeg om een dergelijke omslag in zo'n korte tijd te bewerkstelligen. Ook is de bandbreedte waarbinnen de zetelverdeling van partijen opereert, niet dermate groot, dat er zulke afwijkingen kunnen ontstaan. Wie deze peiling nog serieus neemt, zoals bepaalde media, is volkomen losgeslagen. Dit is werkelijk totale onzin.

3 Reacties
geejeehaa
geejeehaa15 jan. 2012 - 10:01

Waar denk jij dat De Hond in de fout gaat dan? Is zijn panel niet representatief voor 'de' Nederlandse kiezer? Is zijn weging van de uitkomsten niet correct? Stelt hij de verkeerde vragen? Maakt hij meetfouten?

Waterbeer
Waterbeer15 jan. 2012 - 10:01

Klopt dat Maurice de Hond een aantoonbare kwakzalver is . Maar verder is het natuurlijk wel redelijk voor de hand liggend dat de SP op flinke winst staat . Daar hoef je geen sterrenwichelaar voor te zijn tenslotte. Ik snap best dat je er van baalt dat jouw partij er maar niet in slaagt de gunst van de kiezer te winnen. Maar je klinkt nu wel erg in je kuif gepikt.

ErikDoes
ErikDoes15 jan. 2012 - 10:01

Als er zulke grote verschillen zitten tussen Synovate en MdH m.b.t. VVD en SP dan is er in ieder geval ergens iets grondig mis.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

Dit had ik een jaar geleden reeds voorspeld. De machten achter de schermen zien dat de pvda evenals het cda een margepartij is geworden. Zij hebben in de SP een nieuw vehicel gevonden. Deze peiling van de Hond is dan ook puur bedrog en bedoelt om mensen te sturen. PVV-ers zullen nooit op de SP stemmen omdat zij weten dat de SP dit slavensysteem (Rotschild bankieren) juist steunt. "De weinigen die het systeem begrijpen, zullen zo geïnteresseerd zijn in haar winsten of zo afhankelijk zijn van haar gunsten, dat er geen oppositie vanuit deze klasse valt te verwachten, terwijl anderzijds de grote massa, geestelijk onbekwaam om de enorme voordelen te begrijpen… de last (het systeem) zonder klachten zal dragen en niet door zal hebben dat het systeem vijandig is aan hun grootste belangen." Rothschild Brothers Londen, communiqué to associates in New York, 25 juni 1863 De PVV wil de macht van centrale banken juist breken en terug naar een schuldenvrij geldsysteem. Begrijpt de SP het systeem niet? Of is de SP afhankelijk van de gunsten van dit schuldensysteem? Nadenken mensen.... u wordt in het ootje genomen.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 jan. 2012 - 10:01

[De PVV wil de macht van centrale banken juist breken en terug naar een schuldenvrij geldsysteem.] Je verzint nu zelf standpunten van de PVV! Zelfs al zou dit een standpunt zijn (waar ik dan graag een bron van zie), dan is zo'n standpunt net zo betrouwbaar als het standpunt dat de AOW bij 65 begint...

ColorHugo949
ColorHugo94915 jan. 2012 - 10:01

Opmerkelijke conclusie. Welk kabinet en kapitalistisch systeem steunt de PVV nu?

JanB2
JanB215 jan. 2012 - 10:01

PVV-ers zullen nooit op de SP stemmen omdat zij weten dat de SP dit slavensysteem (Rotschild bankieren) juist steunt. Zijn PVVers dan zo achterlijk dat ze denken dat de PVV het huidige systeem niet steunt? Uit niets wat de PVV heeft laten zien tijdens de afgelopen kabinetsperiode blijkt dat ze afstand willen doen van het huidige systeem. Dat wil de PVV (voortgekomen uit de VVD) ook helemaal niet. De SP wil overigens niets liever dan een systeemverandering.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

Nederland met premier Roemer. Dat is het recept voor een diepe recessie de komende 10 jaar. Minstens even erg als een premier Wilders alleen dan met een volledige stilstand van de Nederlandse economie en een kredietwaardigheid gelijk aan Griekenland.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas15 jan. 2012 - 10:01

Ik kan me vergissen, maar volgens mij is de huidige crisis/recessie te danken aan rechts neo liberalisme/kapitalisme en heeft echt links hier niets mee van doen. Ik zie een kabinet met de SP alleen al uit nieuwsgierig oogpunt wel zitten.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

PVV verliest haar enorme potentie door 'incidentenpolitiek'. Dat is heel jammer en niet in belang van Nederland. Mijn advies: stop met het geneuzel over symbolen en 'laat de politieke inhoud niet afleiden door poppetjes en ego's. PVV heeft gelijk m.b.t. islamitische hoofddoek van onze koningin, maar maak niet steeds persoonlijke aanval op ons staatshoofd. Dat is kansloos. Ons Oranjehuis blijft hoe dan ook belangrijk symbool Nederland.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch15 jan. 2012 - 10:01

De pvv is één groot incident welke leeft bij het creëren van incidenten. Van echte politiek bedrijven hebben ze nooit gehoord. Binnenkort is deze 'beweging' teruggebracht tot een 1-mans fractie en zal greet uiteindelijk voorgoed verdwijnen richting het beloofde land. Dan kijken we terug en denken/zeggen: wat een lol hebben we eigenlijk gehad.

boswachter2
boswachter215 jan. 2012 - 10:01

Met het verlies van zetels voor de PVV moet Wilders een toontje lager zingen en dat zal betekenen dat hij voorlopig het niet op nieuwe verkiezingen laat aankomen. Dus waarom juicht links nu, er is nog een paar jaar te gaan en dan kan de crisis al voorbij zijn en kiezers gaan dan weer op andere partijen stemmen.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer15 jan. 2012 - 10:01

De crisis is nog maar net begonnen

Jantje68
Jantje6815 jan. 2012 - 10:01

In een analyse blijkt dat de SP ook kiezers trekt van D66, CDA, VVD en PVV. Dan zien we tot welke wantoestanden algemeen kiesrecht leidt. Dit soort overstappen zouden afgestraft moeten worden met het afnemen van het kiesrecht. Deze kiezers hebben werkelijk 0 kennis over de inhoud en waar partijen voor staan of zijn volledig schizofreen.

2 Reacties
EricWakker
EricWakker15 jan. 2012 - 10:01

Wat een bizar standpunt staat u voor. Nu ja, onzin.

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein15 jan. 2012 - 10:01

Zo is het maar net. In 1919 is de invoering van het Algemeen kiesrecht geheel voltooid. Dat moeten we weer terugdraaien. Ik ben voor Capaciteitskiesrecht. Hoe kun je iemand die geen verstand van zaken heeft, niet opgeleid is, niet kritisch na kan denken nou in hemelsnaam invloed geven? Politiek moet over ratio gaan, en niet over emotie. Maar met in het geval van Algemeen kiesrecht regeert de hartstocht. Dat moeten we niet willen. In een land dat logisch in elkaar zit mag verwacht worden dat het geleid wordt door de best beschikbare mensen, die ook uit hun midden worden gekozen. Ik ben voor een technocratie die ingevuld wordt door de intelligentsia-aristocratie. Concrete specialisten op allerlei deelterreinen. Je hebt helemaal niks aan 'politici' want dat zijn betweterige amateurs. Zo'n Hillen op Defensie, om maar wat te noemen. Dat is toch verschrikkelijk??? Hij is vreselijk politiek gekleurd en the man hasen't got a clue... En die totaal charismaloze Rutte... Wat kan zo'n studentikoos, truttig moederskindje nou? Heeft hij ooit wel ergens gewerkt anders dan een paar jaar niks uitvoeren als "HRM manager" (ook weer zo'n totaal níetszeggen woord). Pechtold kan ook niks. Heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en is toen veilingmeester geworden. Wat moeten we met al die lui die geen concreet voor het landsbestuur toepasbare MA /P.hD hebben en dus níet regierungsfähig zijn??? Iemand kan wel heel politiek bijdehand zijn, maar je moet iets kúnnen. Ik geloof niet in gelul, je moet iets hebben waarmee je jezelf kunt presenteren en onderbouwen. 'Ik ben arts/bouwkundige/econoom/jurist/krijgskundige/planoloog' whatever. Iemand die dus een concreet vak heeft geleerd waar het landsbestuur wat aan heeft. 9 van de 10 politici heeft die act dus niet together. Het voordeel van de neutrale inhoudsdeskundige van buitenaf is dat die zuiver en louter vaktechnisch werkt, er intrinsiek verstand van heeft en gespeend is van vooringenomen waardeoordelen aka politiek gedetermindeerde standpunten. De politiek is ernstig geïnfecteerd door allerlei harlekijnen, avonturiers, blaters en kermisvolk. Het zou goed zijn voor de kwaliteit van de politiek om die dus o.a. m.b.v. het zowel in actieve als passieve zin getoetste Capaciteitskiesrecht in het geheel weg te zuiveren. The best and the brightest moeten regeren. The people who are trained to think, think. And the people who are trained to work, work.

boswachter2
boswachter215 jan. 2012 - 10:01

Als de SP gaat regeren moeten de werkende Nederlanders dan ook de helft van hun salaris in de partijkas van de SP storten zoals nu al de SP afgevaardigden moeten doen? Met een goed gevulde kas kan de SP de schuldencrisis in Europa oplossen. Wie gelooft er nog in sprookjes? Toch meer mensen als men denkt als men zo op dit forum kijkt.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra15 jan. 2012 - 10:01

== Als de SP gaat regeren moeten de werkende Nederlanders dan ook de helft van hun salaris == Help! de SP komt te dichtbij! Laten we snel wat gaan roepen! Geeft niet wat! Dat we allemaal alles aan de SP moeten geven of zo! Pathetic, noemen de Engelsen dat.

JanB2
JanB215 jan. 2012 - 10:01

Als de SP gaat regeren moeten de werkende Nederlanders dan ook de helft van hun salaris in de partijkas van de SP storten zoals nu al de SP afgevaardigden moeten doen? Wat mij betreft stort u uw hele salaris.

ZwartePiet
ZwartePiet15 jan. 2012 - 10:01

Wat ik trouwens raar vind is hoe mensen tussen de PVV en SP kunnen switchen. Enig antwoord wat weer leidt tot een vraag is: Zijn Henk en Ingrid niet gewoon dezelfde en dus een gespleten persoon?

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer15 jan. 2012 - 10:01

Er zijn heel veel mensen die bedrogen zijn door Wilders die beloften deed aan de armere mens. Daarbij niet vergeten dat veel mensen alleen maar domme kranten en TV kijken en zich niet inlezen als ze stemmen. Vooral de Limburgers die bijna spreekwoordelijk wat dommer zijn dan de rest van de Nederlanders hebben zich laten inpalmen door het idee dat Wilders de haagse politiek zou willen aanpakken. Niet wetende dat ie ongeveer het langst zittende kamerlid was en net zo goed bij de regenteske elite hoorde als Donner . Ook hadden ze niet door dat Wilders staat voor de rijke graaiers en dat zijn enige echte speerpunt is een racistische politiestaat vestigen in Nederland. Een charlatan noemt men zo iemand.

ZwartePiet
ZwartePiet15 jan. 2012 - 10:01

De enige reden die ik kan bedenken, als het niet die van een gespleten persoonlijkheid is, is de antistem. En dat is een slechte stem. Stem dan blanco. Don't hate the player, hate the game!

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

Het algemeen kiesrecht was niet zo'n goed idee. Na de mythe van het socialisme en liberalisme zou het niet slecht zijn als de mythe over het volk wordt doorprikt. Er moet helemaal niet naar het volk worden geluisterd; het volk moet worden gestuurd door diegene die dat wel kunnen. Het laagopgeleide volk laat zich makkelijk opjutten en hebben te weinig verstand om de praatjes van de SP & PVV te doorprikken. Wat mij betreft krijg je alleen kiesrecht als je een opleiding hebt afgemaakt op universitair niveau bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het voor niemand gunstig als populistische nationalistisch rancune partijen als SP & PVV veel macht krijgen.

5 Reacties
JAWEH
JAWEH15 jan. 2012 - 10:01

Ik ben het volledig met je eens, maar je betoog heeft een zwak punt en dat is het feit dat je intelligentie aan opleidingsniveau koppelt. Veel beter zou het zijn om aan de hand van een gebalanceerde intelligentietest kiezers en bestuurders te selecteren. Wie dertig procent boven het gemiddelde scoort krijgt kiesrecht, en wie vijftig procent boven het gemiddelde scoort komt in aanmerking voor een bestuurlijke functie. Het verrassende van die test zou kunnen zijn dat een heleboel mensen die nu laag op de maatschappelijke ladder staan opeens boven zouden kunnen komen drijven. Er bestaan stratenmakers die veel intelligenter zijn dan vele anderen maar door diverse factoren nu onder hun niveau werken. Het is natuurlijk maar een kor-door-de-bocht voorbeeld. Ik ben er van overtuigd dat als dit systeem zou worden ingevoerd, de helft van de huidige bestuurslaag, zijn biezen zou kunnen pakken. We hebben mensen nodig met common sense en niet zozeer mensen, die een diplomaatje hebben gehaald. Denk eens aan de film good will hunting en je begrijpt wat ik bedoel..

ElChe
ElChe15 jan. 2012 - 10:01

Hier spreekt de ware, autoritaire dictator. "Ik weet wat goed voor het volk is"" . In het middenoosten hebben ze net afscheid genomen van dit soort figuren.

Rene1002
Rene100215 jan. 2012 - 10:01

lollll : meer kan ik er niet van maken. Electoraal geleuter.

Ineses
Ineses15 jan. 2012 - 10:01

Ik vind het nogal aanmatigend om alleen mensen met een opleiding op universitair niveau in staat te zien als mensen die verantwoord kiezen. Er zijn ook onder dat niveau genoeg mensen die wel met beleid kiezen en niet alleen afgaan op mooie praatjes, of net als tien jaar geleden na de moord op Fortuyn de verkiezingen gebruiken als condoleanceregister. Maar ik ben het er wel mee eens dat er eisen gesteld mogen worden aan de kennis van de kiezers over de politiek. Dan is er in ieder geval weinig kans op een kamerfractie, waar nauwelijks kennis zit. Voor heel veel openbare functies worden verklaringen omtrent gedrag gevraagd. Dat zou ook moeten gelden voor kamerleden.

Kornuit2
Kornuit215 jan. 2012 - 10:01

Het gewauwel van een potentaatje-in-spe. Laat het klootjesvolk ondertussen maar barsten want wij weten alles beter en zullen wel even vertellen hoe het zit en moet. Kijk, mijn kennis en intelligentie staan zelfs bevestigd op een heus papiertje waarvoor ik zeker vier gesappeld en gezopen heb terwijl anderen - de onderkruipsels over wie ik nu ga heersen - zich het apelazarus ploeterden. De sukkels! Wat is U een eng paternalistisch mens. Gaat heen en vervoeg U bij Zalm en consorten. Die scharminkels hebben net als U ook het eea gestudeerd en ziedaar: zij stortten het land in de bodemloze europut. Maar je moet dan ook echt lang en hard gestudeerd hebben om zulke kapitale blunders te kunnen begaan. Zoiets zal je Jan-met-de-pet niet snel zien doen. Wat een simplist. Die denkt nog dat je met echt werken hogerop komt. Maar U weet intussenwel beter, niet?

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

ik zou het geweldig vinden als PVV en SP ooit samen NEDERLAND gaan besturen. Met klein beetje schuiven en schikken voor beide moet het mogelijk zijn.

4 Reacties
yggy
yggy15 jan. 2012 - 10:01

ik zou het geweldig vinden als PVV en SP ooit samen NEDERLAND gaan besturen. =========== Dat gaat dus ooit niet gebeuren. U bent blijkbaar niet op de hoogte met waar de PVV voor staat en u weet nog minder waar de SP staat. De SP is een partij met een socialistische grondslag en die doen uit principe geen zaken met de fascisten van de PVV.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jan. 2012 - 10:01

Wat je zegt klinkt zoals: ''Ik zag gisteren Anndre Hazes op een terras in Amsterdam een biertje drinken samen met Brood''

MrOoijer
MrOoijer15 jan. 2012 - 10:01

"ik zou het geweldig vinden als PVV en SP ooit samen NEDERLAND gaan besturen." Ik zou liever zeggen "... SAMEN Nederland...", omdat dat zou betekenen dat beide partijen hun orthodoxe (fundamentalistische) ideeën zouden hebben laten vallen. Dus niet langer die rabiate islamhaat, niet langer de proto-racistische en proto-fascistische standpunten, nee gewoon een partij met normale en niet zo gefrusteerde mensen die niet in brievenbussen dreigen te plassen, geen Bosma(n), geen Fritsma, geen Wilders, geen de Roon, geen Stassen, geen de Graaf, geen Brinkman, geen De Mos, maar gewone mensen zonder veel vooroordelen die enig fatsoen hebben, ook in hun taalgebruik. En de SP zou ook eindelijk eens wat van zijn orthodoxe ("iedereen is gelijk") dogma's moeten laten vallen, ze stammen nog uit de jaren zeventig en zijn nu wel erg belegen. Het zal dus nog wel jaren duren. Ik verwacht het niet meer mee te maken, of ik zou 110 moeten worden.

Rene1002
Rene100215 jan. 2012 - 10:01

Net als Ajax he :) beetje schikken en het komt vanzelf weer goed :)

sjaakie2
sjaakie215 jan. 2012 - 10:01

Ik weet nog precies wie mij belachelijk maakte, toen ik met de bewering aan kwam zetten dat de SP en de PVV protestpartijen zijn, waarvan een groot deel van de stemmers om de 4 jaar kunnen ''switchen'' van partij. Nu is het duidelijke bewijs toch wel geleverd dat de SP en de PVV deels dezelfde achterban delen.

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje15 jan. 2012 - 10:01

Nee dus. In het onderzoek is namelijk de vorige stem van de 'kiezer' ook meegewogen en er is dus duidelijk te zien dat er veel PvdA-ers, veel CDA-er en slechts 10% PVV-stemmers overstappen naar de SP. Dat zijn dan de proteststemmers en de mensen die geen klap verstand van politiek hebben en er pas in de eerste week van januari achterkwamen wat PVV-stemmen eigenlijk gaat betekenen.

MrOoijer
MrOoijer15 jan. 2012 - 10:01

Er worden in Nederland regelmatig dit soort peilingen gedaan. Synovate doet dat elke maand. Synovate krijgt veel minder publiciteit dan De Hond die elke week peilt. De Hond doet het publicitair sterk: hij publiceert op zondagochtend. Dan is alleen het ANP actief - daar maakt de jongste bediende met zondagsdienst een persbericht dat vaak ongewijzigd en ongecontroleerd op de websites van de grote bladen terecht komt. Tegen de tijd dat het maandag is, is dat ANP-berichtje waarheid geworden. Het ANP maakt met enige regelmaat zeer serieuze blunders in deze berichten, er zit echt iemand aan die helemaal niet kan rekenen. Je moet dus altijd bij De Hond zelf kijken of het ook klopt wat er geschreven wordt. Bij zo'n onverschillige pers is het niet verwonderlijk dat er al helemaal geen kritische beschouwingen over de cijfers te vinden zijn in de media. Toch is daarvoor wel enige reden. Hier drie kolommen met cijfers. De eerste kolom is de meting van Synovate van 12 januari, de andere twee kolommen zijn van De Hond van 8 en 15 januari. VVD 35 31 30 CDA 15 12 13 PVV 24 24 21 (74 67 64) PvdA 22 18 18 SP 22 29 30 D66 13 17 16 GL 7 8 9 CU 5 6 6 (69 78 79) SGP 2 2 2 PvdD 4 2 3 50+ 1 1 2 (7 5 7) De peiling van Synovate was grotendeels van vóór het koninklijke hoofddoek-gedoe van Wilders. Volgens De Hond heeft dat de PVV 3 zetels gekost. Zou kunnen. Opvallend is dus vooral dat Synovate zo'n 7 zetels meer ziet voor PVV,VVD en CDA, en die haalt bij de eerste 5 oppositiepartijen. Het tot 12 zetels oplopende verschil tussen PvdA en SP in beide peilingen is wel het meest opvallend. Conclusie: zelfs de peilingen van twee (gerenommeerde) bureaus lopen flink uiteen. De verschillen zijn ook systematisch, ook de vorige keer was het verschil tussen beide partijen groot: 13 zetels verschil in beide peilingen tussen SP en PvdA. Beiden houden de details van hun wijze van berekenen geheim. We weten wel ongeveer wat ze doen, maar niet precies. Maurice de Hond heeft een bestand van zo'n 40.000 mensen, waarvan een deel wordt gevraagd die week mee te doen, en uit alle invullers worden er 4000 geselecteerd. Let op dat 4000/150 ongeveer 28 is. Dus een zetel voor de SP er bij is ongeveer 28 stemmen: peanuts natuurlijk. Maar dan komt het: al is die steekproef van 4000 dan zo goed mogelijk, hij is nooit goed genoeg. Bepaalde groepen (ouderen, allochtonen) zijn ondervertegenwoordigd en daar wordt voor gecorrigeerd. Hoe, dat is hun geheim. Maar er zouden bijv. 300 allochtonen in de steekproef moeten zitten, maar stel dat dat er maar 100 zijn, dan zou je dus elke allochtoon voor drie kunnen tellen en dan zijn 9 allochtone stemmen op de SP al goed voor een zetel. Ik hoop dat jullie het nog kunnen volgen, maar het geeft in ieder geval aan hoe heel erg onjuist het is om aan kleine verschillen grote aandacht te besteden. De SP heeft er weer een zetel bij. "So what", moet je dan zeggen: het betekent bijna niets. De kans dat het niet klopt is groter dan 5%. Geen significante uitspraak, heet dat in het jargon. Dat de steun voor dit kabinet aan het afbrokkelen is, dat is in ieder wel geval duidelijk. Als de peilingen van deze maand een volledige verkiezing waren geweest, had dit kabinet met 99% zekerheid minder dan 75 zetels gehaald.

1 Reactie
JanB2
JanB215 jan. 2012 - 10:01

Bepaalde groepen (ouderen, allochtonen) zijn ondervertegenwoordigd en daar wordt voor gecorrigeerd. Hoe, dat is hun geheim. Daar heb je inderdaad een wezenlijk punt te pakken. Ik neem doorgaans de peilingen dan ook met een korreltje zout tenzij ze echt grote veranderingen laten zien.

ErikDoes
ErikDoes15 jan. 2012 - 10:01

Altijd beter dat deze kiezers bij de SP zitten dan bij de PVV.

1 Reactie
Candide2
Candide215 jan. 2012 - 10:01

Inderdaad. Virtueel is GW de verdediger van hardwerkend Nederland, Henk en Ingrid en in persoon de blanke top der duinen... Maar het is fake. http://www.youtube.com/watch?v=jJuqXhwWwic

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2012 - 10:01

PVV is nog onvolwassen, kent de gebruikelijke kinderziektes en dat kost de partij zetels. Als de partij volwassen inhoudelijke politiek gaat bedrijven i.p.v. incidentenpolitiek en geneuzel over symbool en poppetjes, dan heeft deze partij enorm kiezerspotentieel, zowel links als rechts. Ideologische strijd tegen islam(isering) Nederland is geheel legitiem en vergelijkbaarbaar met onze strijd tegen communisme. Uitbaten van dit eigen 'unique selling point' is voldoende. Aangezien de PVV niemand uitsluit, behalve landverraders, hoop ik dat men ooit met SP tot coalitie komt. Verwachting is dat veel kiezers uit het midden meer principieel voor links en rechts gaan kiezen. Samenwerking van PVV en SP kan onbetrouwbare arrogante draaipartijen als PvDA, VVD, CDA en D66 in de wachtkamer zetten. in de wachtkamer zetten. Wederom dus doorbraak in nieuwe politiek voor sociaal NEDERLAND.

5 Reacties
sociaaltje
sociaaltje15 jan. 2012 - 10:01

PVV is nog onvolwassen Ja zo kun je het ook zeggen.

Lucifer2
Lucifer215 jan. 2012 - 10:01

Ideologische strijd tegen islamisering van Nederland interesseert geen hond meer. U loopt, net als uw fascistische gedoogpartijtje, nogal hopeloos achter. It's the economy, stupid !

Candide2
Candide215 jan. 2012 - 10:01

'PVV is nog onvolwassen, kent de gebruikelijke kinderziektes en dat kost de partij zetels.' Als dit al kinderziektes zijn, wil ik niet weten wat voor ziektes de PVV heeft als het volwassen is. Geen grappen maken over kinderziektes en de PVV, Wim de worstenmaker. http://www.youtube.com/watch?v=NrU0wVZ2MqU&feature=related

Candide2
Candide215 jan. 2012 - 10:01

'Aangezien de PVV niemand uitsluit, behalve landverraders, hoop ik dat men ooit met SP tot coalitie komt.' Ik dacht dat GW altijd beweert dat 'links' met moslims heult en daarom landverraders zijn. Op de keeper beschouwd zijn alleen GW en zijn clubje 'goed'.

Waterbeer
Waterbeer15 jan. 2012 - 10:01

Wat was er dan legitiem aan de strijd tegen het communisme?

Gerald2
Gerald215 jan. 2012 - 10:01

Misschien komen PVV kiezers eindelijk eens een keer achter dat PVV niet veel meer is dan satelliet van de VVD. http://bit.ly/cUseOr http://bit.ly/c0y6ji

2 Reacties
python
python15 jan. 2012 - 10:01

Het probleem is niet GEERT of de PVV. Verplaats je eens in de mens. Je bent laag opgeleid, hebt al jaren geen baan. Je leeft al jaren van een bijstandsuitkering. De baan van jou en je omgeving zijn ingenomen door mensen met een niet Nederlandse naam, omdat ze goedkoper zijn dan het minium loon wat ze jou moeten betalen. Je bent geboren in een gezellige arbeidersbuurt, ons kent ons. De buurt gaat veranderen en je hoort dag in een geluid (taal) die je niet verstaat en kunt volgen. Of je bent geen hetro en je woont samen met een partner van hetzelfde geslacht. Vervolgens wordt je de buurt uitgepest. Je woont in een wijk waar je niet meer veilig over straat kunt lopen, omdat je huiskleur te blank is. Of je wordt uitgescholden voor hoer omdat je geen hoofddoekje draagt. Enz. enz. Je klaagt bij de gemeenten (bestaande politieke partijen) en die doe niets, alleen sussen en thee drinken. Alles verpaubert. Dus heb je een punt bereikt dat al het vertrouwen in de bestaande politieke partijen weg is. Je had vertrouwen in eerst de PVDA en later de SP. En ook die lieten het afweten. Cda, D66 en de VVD was voor deze groepen nooit een optie. Dan komt er als een strohalm een blonde man. Een probeersel met een taal die aanspreekt op datgene wat jou leven en buurt al heeft verwoest. Ik geloof niet dat mensen als pvv-er worden geboren. PVV-ers zijn en worden gemaakt door de PVDA, D66, CDA en de VVD, die het in het verleden lieten afweten. Dan ontstaat jaren 30 onrust. Het komt over als de politicus die 100.000 euro verdient en met tranen in de ogen zegt, ik weet wat het is als om al jaren leeft op bijstandniveau. Ik woon bij een prachtig mooi bovenmodaal dorp, tussen de weilanden en bij de bossen en wij (mijn familie) hebben het goed. Ik hoef geen pvv te stemmen. Welk recht hebben wij om te oordelen over pvv-ers. Kritiek is gemakkelijk, als je het zelf goed heb. Natuurlijk zullen er ook wat pvv-ers zijn die op andere gronden pvv stemmen, maar de grootste groep pvv-ers stemmen niet pvv omdat ze een goed leven hebben met geld in de knip. Maar puur uit armoede en frustratie, omdat de politiek hun hebben laten barsten. Rondkomen van 60 euro in de week ? ga het er maar mee doen. Plus als je dan ook nog hoort hoe miljarden naar Griekenland gaan en hoort of leest dat de ene afkoopsom nog hoger is dan de andere afkoopsom, dan ontstaan gevaarlijke volksstromingen. Als je dan ook nog kijkt in de dorpen en steden naar allerlei onnodig dure pronkstukken, waar wij absoluut niet gelukkiger van worden. Dan wordt je met 60 euro in de week niet boos maar woest. Nederland moet weer functioneel worden. Onze straat had nog prima asfalt. Niets mis mee. Nu hebben wij hele mooie klinkers gekregen en een fantastisch kunstwerk, waar niemand het nut van inziet. Kost ook een vermogen dat wij anders beter hadden kunnen besteden. En zo zijn er duizenden voorbeelden met "geld over de balk gooien". Mooi is goed. Mooier hoeft niet. Dus wil je de PVV verslaan, dan zul je eerst deze problemen in Nederland praktisch moeten oplossen. Op dit punt heeft met name de PVDA gefaald. Zij waren tocht voor de ARBEIDERS ? Dus roepen en schelden op de PVV is een zinloze actie. Stel dat het lukt om Geert te verslaan. Dan komt er gewoon weer een nieuwe Geert en die is mogelijk nog radicaler is in zijn gedrag. Kijk naar de jaren 30 in Europa. Uit armoede en ellende zijn personen als Hiltler, Mussolini en Stalin ontstaan. Niet omdat het zulke grote politici waren of grote genies.

JoopSchouten
JoopSchouten15 jan. 2012 - 10:01

Mooi verwoord: 'Een heldere positionering bleek voor het nieuwe fighterbrand PVV vervolgens een peulenschil. Lekker simpel: tegen buitenlanders, tegen Europa, tegen vernieuwing, tegen cultuur en beschaving. Ook de concrete uitwerking is prima verlopen. De VVD snapt dat je de consument nooit moet verklappen dat je zelf dat nieuwe merk op de markt zet.' Tnx Gerald : )))