Joop

SP en Partij voor de Dieren: Apeldoorn verdient een college met meer diversiteit

  •  
11-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538aeef6-06ce-4742-b23b-6ff1586f55c0
Wederom vijf witte mannen als wethouder. Is dat een afspiegeling van Apeldoorn?
Door Sunita Biharie en Maaike Moulijn
Op 11 januari 2018 heeft de gemeente Apeldoorn een intentieverklaring getekend dat zij een diverse en inclusieve organisatie wil zijn en zich inzet voor meer diversiteit op de werkvloer: “Door een goede afspiegeling te zijn van de samenleving werken we aan betere resultaten voor de stad en dorpen”. Mooie woorden, waar helaas helemaal niks van terug te zien is bij de presentatie van de nieuwe coalitie deze week, die (wederom) vijf witte mannen voordraagt als wethouders. Is dat een afspiegeling van Apeldoorn? Waar zijn onder anderen de vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en mensen met een beperking?
Niet van deze tijd Na 100 jaar vrouwenkiesrecht zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Toch zijn er weinig grote gemeenten die geen enkele vrouwelijke wethouder hebben. Maar Apeldoorn doet het wel. We hoeven toch niet uit te leggen dat dit niet van deze tijd is? Zelfs het bedrijfsleven is wettelijk verplicht om ten minste 30 procent vrouwen op invloedrijke functies te hebben. We pleiten niet zozeer voor een quotum, maar we vinden wel dat Apeldoorn een divers bestuur verdient.
Waarom is diversiteit voor een goed bestuur belangrijk? Laten we voorop stellen dat elke inwoner zich in het bestuur zou moeten kunnen herkennen als voorwaarde om samen met bestuurders een inclusieve samenleving te vormen. Afspiegeling is daarom belangrijk. Het is daarnaast van belang dat bestuurders mensen kunnen verbinden van verschillende achtergronden en met verschillende perspectieven. Zij moeten hiervoor veel verschillende groepen inwoners kunnen bereiken en de taal van die inwoners kunnen spreken. Maar we vertellen hier niets nieuws want Apeldoorn tekende nota bene zelf de intentieverklaring diversiteit. Wij roepen daarom op: practice what you preach!
Tegenkandidaten Aankomende donderdag zullen wij tegenkandidaten voorstellen. Want onze overtuiging is dat kwaliteit en diversiteit niet tegenstrijdig zijn maar elkaar juist versterken. Wij geloven dat er meer capabele Apeldoorners zijn die wethouder willen en kunnen worden. Wij geloven in de diversiteit van Apeldoorn. Niet kiezen voor afspiegeling is een politieke keuze. Onze politieke keuze is een college met diversiteit!
Sunita Biharie is fractievoorzitter van de SP in Apeldoorn, Maaike Moulijn is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Apeldoorn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Stanislav Petrov
Stanislav Petrov13 mei 2018 - 7:42

Is de diversiteit in opinie niet belangrijker dan diversiteit in huidskleur en/of geslacht? Diversiteit in opinie zorgt voor tegenstellingen en inhoudelijk pittige discussies die de samenleving verder brengen. Nadruk leggen op huidskleur, geslacht of andere oppervlakkige symbolen waar men niks in te kiezen heeft drijft ons verder uit elkaar. Alle zwarte mensen denken het niet hetzelfde, alle vrouwen denken niet hetzelfde, alle witte mannen denken niet hetzelfde. Diversiteit op basis van huidskleur, geslacht of nog een paar van die oppervlakkige dingen is een wassen neus die ons geen stap verder gaat brengen.

3 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.13 mei 2018 - 20:05

Een wijze reactie waar geen speld tussen te krijgen is. Behalve natuurlijk als je uit bent op polarisatie en het creeren van conflicten waar ze niet zijn.

OlavM
OlavM14 mei 2018 - 0:36

@ Stanislav Petrov: "Diversiteit van opinie" is helemaal niet iets wat wordt nagestreefd bij Collegevorming, integendeel. Want juist fracties die inhoudelijk het meest met elkaar gemeenschappelijk hebben proberen een coalitie te vormen, en sluiten alleen een akkoord met andersdenkenden als ze vanwege het meerderheids- en vertrouwensprincipe daartoe genoodzaakt zijn. Je kan "diversiteit van opinie" wel belangrijker vinden dan die in huidskleur en/of geslacht -in het algemeen ben ik het daarmee eens-, maar die is geen uitgangspunt bij de Collegevorming. En ben je het dan ook niet eens met het streven naar meer vrouwen in de politiek of de top van het bedrijfsleven, omdat het vrouw zijn niet ter zake zou doen? Of dat jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond niet meer kansen zouden moeten krijgen in het onderwijs en bij sollicitaties, omdat de verschillen er niet toe zouden doen? Want het zou daarbij alleen maar om "oppervlakkige dingen" gaan?

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.14 mei 2018 - 6:36

@OlavM Verdorie nou moet ik toch mijzelf een draai om de oren geven OlavM. Ik heb te vroeg geoordeeld. Jouw reactie laat zien dat er wel "een speld tussen te krijgen is" op een constructieve, genuanceerde en redelijke manier.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker12 mei 2018 - 22:19

In Apeldoorn is iets gebeurd wat in deze tijd niet kan, zo lees ik bij Joop. In een artikel beklagen de fractievoorzitters van de SP en de Partij voor de Dieren zich. Niet over het beleid van de gemeente, nee over: “de nieuwe coalitie deze week, die (wederom) vijf witte mannen voordraagt als wethouders.” De beide dames, Sunita Biharie en Maaike Moulijn vragen zich af of: “dat een afspiegeling (is) van Apeldoorn? Waar zijn onder anderen de vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en mensen met een beperking?” Het antwoord op de ‘afspiegelingsvraag’ is natuurlijk NEE. Nu kwam kortgeleden een andere gemeente, Gemert-Bakel, in het nieuws. Vier van de vier wethouders zijn vrouw, zo meldde het Eindhovens Dagblad. Dit leidde tot mooie berichten en positieve geluiden. Niemand stelde de vraag of dat nieuwe college wel een afspiegeling is van Gemert Bakel. Geen vragen naar waar de mannen, mensen met een andere culturele achtergrond (het zijn immers vier ‘witte’ vrouwen) of mensen met een beperking zijn. Geen woorden als: “Laten we voorop stellen dat elke inwoner zich in het bestuur zou moeten kunnen herkennen als voorwaarde om samen met bestuurders een inclusieve samenleving te vormen. Afspiegeling is daarom belangrijk. Het is daarnaast van belang dat bestuurders mensen kunnen verbinden van verschillende achtergronden en met verschillende perspectieven. Zij moeten hiervoor veel verschillende groepen inwoners kunnen bereiken en de taal van die inwoners kunnen spreken.” Waarom is ‘oververtegenwoordiging’ in de Apeldoornse casus een probleem en in de Gemert-Bakelse niet? Fundamenteler, waarom moet ‘elke inwoner zich kunnen herkennen’ in een college of regering? Als dat een voorwaarde of een vereiste is voor een college of regering, dan is er tot op heden geen enkele regering geweest waarin me herken of dat mij afspiegelt. Ten eerste omdat het wel erg druk zou worden in een college of regering, maar ook in een gemeenteraad of Kamer als die het spiegelbeeld, want dat is de letterlijke betekenis van afspiegeling, zouden moeten zijn van het land. Ten tweede, en dan neem ik ‘afspiegelen’ minder letterlijk, dat in die colleges blanke mannen van middelbare leeftijd de boventoon voeren, wil dat zeggen dat ik me, blanke man van middelbare leeftijd, vertegenwoordigd of afgespiegeld voel? Draait het in de politiek niet om de inhoud om iemands kijk op het leven en de toekomst? Voor mij in ieder geval wel en als iemand, blank, zwart, man, vrouw, in een rolstoel of de honderd meter lopend in acht seconde, mij op die punten weet te raken, dan vertegenwoordigd die persoon mij, dan voel ik mij afgespiegeld. Dit artikel is ook te lezen op ballonnendoorprikker.nl.( https://ballonnendoorprikker.nl/2018/05/12/vertegenwoordigd-en-afgespiegeld/)

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen12 mei 2018 - 19:42

Niet diversiteit maar kwaliteit moet de boventoon voeren. Het interesseert mij geen biet of de wethouders c.q. burgemeester van mijn stad een Nederlander van Marokkaanse, Chinese, Vietnamese, Nederlandse, Colombiaanse of Congolese afkomst is. Ik wil goede bestuurders en ik weiger daarbij te kijken naar afkomst of huidskleur.

Tineke de Goede
Tineke de Goede12 mei 2018 - 15:57

Afspiegeling : Gina Haspel wordt de eerste vrouwelijke directeur van de CIA. Eerder was Margaret Thatcher al de eerste vrouwelijke premier van Europa. Ik wil maar zeggen, identiteit pakt soms anders uit dan links had gedacht. Zie ook Ahmed Aboutaleb.

madbako
madbako12 mei 2018 - 15:25

Neem aan dat ze zelfs in Apeldoorn de capabele mensen in het college willen hebben en die kwaliteit niet gaan opofferen voor diversiteit en kwantiteit.

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 12:09

Het grootste probleem van diversiteit in de colleges is natuurlijk het gebrek aan koeien, katten, egels en muggen in het college, laat de partij van de dieren daar eens een punt van maken!

10 Reacties
LaBou
LaBou 12 mei 2018 - 17:32

Als je geen argumenten hebt, kun je natuurlijk altijd nog proberen het belachelijk te maken. Wederom een treffend voorbeeld van de juistheid van je nick.

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 23:07

Het belachelijk maken van een partij voor dieren die op het moment dat ze twee kamerleden hadden intern ruzie kregen of ze in een probleem met een muizenplaag in het tweede kamergebouw voor de muizen of voor de huiskat moesten opkemen? Ach ja...

Peterrr3
Peterrr313 mei 2018 - 9:09

Kom op LaBou, zie je nou echt de humor van de reactie van DeRedeMist in? Ik kon er wel om lachen. Hij/zij heeft bovendien nog een punt ook :-)

LaBou
LaBou 13 mei 2018 - 9:58

"Het belachelijk maken van een partij voor dieren die op het moment dat ze twee kamerleden hadden intern ruzie kregen of ze in een probleem met een muizenplaag in het tweede kamergebouw voor de muizen of voor de huiskat moesten opkemen? Ach ja…" En dat is je argument? Sterk, mist, heel sterk.

Davy ????
Davy ????13 mei 2018 - 15:19

@Peterrr Gezien zijn reactie denk ik het niet.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.13 mei 2018 - 20:07

@BaLou "Als je geen argumenten hebt, kun je natuurlijk altijd nog proberen het belachelijk te maken" Probeer je nou op een flauwe manier bij DeRedeMist op de man/vrouw te spelen of geef je hier een treffende analyse van de rode draad in je eigen reacties?

LaBou
LaBou 16 mei 2018 - 9:14

Juffrouw Langenaam, je betoog gaat de mist in bij het eerste woord dat je typt. Maar dat gebeurt wel vaker als echte argumenten ontbreken.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.16 mei 2018 - 10:13

@LaBou Dank voor het antwoord op mijn vraag. Je stelt het een beetje cryptich maar ik denk dat het redelijkerwijze in het maatschappelijke verkeer wel zo begrepen mag worden dat beide opties die ik noemde van toepassing zijn.

LaBou
LaBou 17 mei 2018 - 5:56

Brenda, gezien de ervaringen met jou in een discussie ga ik jou helemaal niets uitleggen, maar één ding kan ik je wel meegeven: het belachelijk maken van een opponent is in wat voor discussie dan ook een zwak argument. Het feit dat jij dat niet schijnt te begrijpen zegt in dat verband genoeg. En dan is het voor mij weer eens einde discussie met jou.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.17 mei 2018 - 8:06

@LaBou "maar één ding kan ik je wel meegeven: het belachelijk maken van een opponent is in wat voor discussie dan ook een zwak argument" Vandaar dat je mij nog al eens neerbuigend als "juffrouw" aanspreekt. Wellicht is het een idee voor je om anderen wat minder op de persoon de maat te nemen, wie weet word je er dan ook minder op aangesproken.

MG1968
MG196812 mei 2018 - 10:44

Tegenkandidaten voorstellen zonder deel uit te maken van de coalitie? Dit klinkt niet alleen zuur maar draagt ook nog eens uit dat je gender en kleur belangrijker vind dan de inhoud. Want een inhoudelijke afweging kunnen die alleen de coalitiepartijen alleen zelf maken. Je kunt het jammer vinden,en dat uiten, maar met het voorstellen van tegenkandidaten ga je op een stoel zitten waar gezien de verkiezingsuitslag onvoldoende mandaat is. Het zou een lachwekkende aktie zijn. Je staat buitenspel. Partijen maken keuzes met het eigen programma, met de eigen kandidaten en met de eigen achterban in gedachte. Niet met die van jou. Discussies binnen het cda, d66, lokaal apeldoorn en groen links zijn er vast geweest, maar de uitkomst is dat wat ie is.

Henri Zwols
Henri Zwols12 mei 2018 - 6:12

Donderdag is rijkelijk laat, dan gaat er gestemd worden door de raad. Dan hebben we het niet meer over een constructief tegenvoorstel, maar over een protestactie. Voor een constructief tegenvoorstel (waarvoor donderdag dus te laat is) is het bovendien belangrijk om tegenkandidaten uit de coalitiepartijen voor te stellen. Dan kun je immers vragen: waarom hebben jullie deze kandidaten niet voorgesteld? Ik verwacht echter dat SP en PvdD met kandidaten uit de eigen achterban komen. Ja leuk, maar de SP en PvdD hebben lang geen meerderheid. Dus dan is het niet meer dan een protest van de oppositie. Een excuus om tegen het nieuwe college te kunnen stemmen.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 mei 2018 - 0:14

@ Henri Zwols: [Dus dan is het niet meer dan een protest van de oppositie. Een excuus om tegen het nieuwe college te kunnen stemmen.] Vreemd commentaar. Het zou allemaal een reden -geen excuus- kunnen zijn tegen het nieuwe College te stemmen, en daar is niets mis mee, net zo min als met een "protest van de oppositie". En niet bij de College-onderhandelingen betrokken fracties kunnen uiteraard geen tegenkandidaten voorstellen uit de coalitiefracties! Dat is natuurlijk een zaak van die laatste fracties zelf, te meer omdat personen zelf moeten instemmen met hun kandidatuur.

OlavM
OlavM11 mei 2018 - 22:44

Het m.i. volkomen logisch dat het bestuur van zeker de grote gemeenten qua samenstelling enigszins recht behoort te doen aan de diversiteit binnen de gemeenten. Uiteraard moet in de eerste plaats worden gegaan voor de individuele kwaliteiten van de bestuurders. Maar het is daarnaast belangrijk dat het bestuur qua levenservaring en -perspectief aansluit bij de diverse bevolkingsgroepen binnen de gemeenten, al kunnen natuurlijk niet alle denkbare delen van de bevolking evenredig in het bestuur vertegenwoordigd worden. Dat geldt te meer, zoals de schrijfster terecht opmerkt, als zo'n gemeente zelf een verklaring heeft opgesteld met het uitdrukkelijke doel een diverse en inclusieve organisatie te zijn.

2 Reacties
Tineke de Goede
Tineke de Goede12 mei 2018 - 15:28

Ik ben er tegen. Volgens mij is dit een recept voor cliëntilisme. Ongewenst want slecht voor de kwaliteit van het bestuur.

OlavM
OlavM14 mei 2018 - 0:04

@ Tineke de Goede: O? En ben je dan soms ook tegen de gemeentelijke verklaring met het uitdrukkelijke doel een diverse en inclusieve organisatie te zijn? En zo niet, vind je dan zo'n eenzijdig samengesteld College dan ook niet inconsequent? En hoezo zou een meer divers College cliëntelisme veroorzaken en slecht zijn voor de kwaliteit van het bestuur? Jouw stelling berust op niet meer dan veronderstellingen en vooroordelen.

Peterrr3
Peterrr311 mei 2018 - 20:17

"Waarom is diversiteit voor een goed bestuur belangrijk? Laten we voorop stellen dat elke inwoner zich in het bestuur zou moeten kunnen herkennen als voorwaarde om samen met bestuurders een inclusieve samenleving te vormen. Afspiegeling is daarom belangrijk." Sinds wanneer moet je je kunnen herkennen in een bestuurder???? Wat maakt het nou uit wie de bestuurders zijn. Als ze goede beslissingen nemen dan ben ik tevreden. Zorg als SP gewoon voor goede initiatieven/voorstellen. Daar heeft iedereen wat aan!!!

Karel de Vries
Karel de Vries11 mei 2018 - 19:57

"Waarom is diversiteit voor een goed bestuur belangrijk? Laten we voorop stellen dat elke inwoner zich in het bestuur zou moeten kunnen herkennen als voorwaarde om samen met bestuurders een inclusieve samenleving te vormen. Afspiegeling is daarom belangrijk." Persoonlijk vind ik het nakomen van verkiezingsbeloftes het allerbelangrijkste. Want die verkiezingsbeloften hebben mij er toe aangezet om mijn vertrouwen aan die ene partij te geven. En welke kleur de politici in kwestie hebben zal mij eerlijk gezegd aan de spreekwoordelijke bibs oxideren. Ik neem aan dat dit voor veel meer kiezers geldt. "Wij geloven dat er meer capabele Apeldoorners zijn die wethouder willen en kunnen worden." Dat geloof ik ook absoluut. Alleen zullen die Apeldoorners al lang ergens in bedrijfsleven, (semi) overheid of NGO's onder de pannen zijn en zich misschien ook door geen van de partijen vertegenwoordigd voelen. En zich er daarom ook niet bij aansluiten. En daardoor ook geen wethouder worden. Ik denk niet dat de potentials in kwestie er lang wakker van zullen liggen.

Appie Fries
Appie Fries11 mei 2018 - 19:53

Ik zeg, heel simpel, stel je zelf verkiesbaar en als de Apeldoornse bevolking je wilt hebben, dan kan je makkelijk wethouder worden. Zo werkt de democratie nu eenmaal.

3 Reacties
OlavM
OlavM11 mei 2018 - 22:26

@ Appie Fries: Nee, zo werkt "de democratie" juist helemaal niet. De VVD heeft als grootste fractie in de gemeenteraad van Apeldoorn het initiatief gekregen bij de coalitieonderhandelingen. Het akkoord is tot stand gekomen met de partijen Lokaal Apeldoorn, het CDA, D66 en GroenLinks. Alleen de VVD-wethouder en LA-wethouder zijn nieuw, de overigen waren al wethouder. De kiezers hebben hierover helemaal niets te zeggen. De meerderheid in de gemeenteraad beslist op 17 mei a.s. De SP heeft twee gemeenteraadsleden, waaronder de schrijfster van dit artikel als voorzitter daarvan.

Appie Fries
Appie Fries13 mei 2018 - 5:48

@OlavM, Ah en hoe is de VVD dan de grootste fractie geworden? Daar waren toch echt verkiezingen voor? Als de mensen de SP of PvdD hadden willen hebben, waren die wel de grootste geweest. Dan hadden die partijen het initiatief gekregen voor de coalititieonderhandelingen. Dus volgens mij werkt democratie hier wel zo.

OlavM
OlavM13 mei 2018 - 23:54

@ Appie Fries: Je begrijpt kennelijk niet wat ik schrijf. "Gemakkelijk" wethouder worden is geen simpele kwestie van je verkiesbaar stellen. Het hangt immers van allerlei andere factoren af, en helemaal niet van de kiezers. Zelfs de grootste gekozen fractie kan buiten het College van B&W vallen; het hangt van de coalitieonderhandelingen af. Bovendien kunnen wethouders gekozen worden die niet in de gemeenteraad zitting hebben (gehad). Tenslotte: de schrijfster heeft het over iets heel anders, nl. de Collegevorming, de situatie na de verkiezingen. Ze zegt niet dat ze zelf wethouder zou willen worden, maar dat het geen divers College van B&W dreigt te worden. Juist hierover zeg je niets.

Davy ????
Davy ????11 mei 2018 - 19:30

Witte mannen zijn ook divers.

3 Reacties
MG1968
MG196812 mei 2018 - 11:01

Niet wat betreft gender en kleur. Maar wat betreft opvattingen kan ik alleen maar beamen dat er geen gemeenschappelijke basis hoeft te zijn. Maar het lijkt me een goed streven dat het electraat van een stroming zich in zijn vertegenwoording herkent.

Peterrr3
Peterrr312 mei 2018 - 15:50

@MG, ken(de) jij alle wethouders en gemeenteraadsleden in jouw woonplaats? En heb je toen gedacht 'ja ze vertegenwoordigen mij ook?' Ik heb er zo nog nooit tegenaan gekeken. Wat ik vooral belangrijk vind is wat er besloten is. En wie dat doet, dat is niet relevant. Ik snap werkelijk niet waarom er telkens maar gedramd wordt over diversiteit...

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 21:19

Er wonen vijf albino mannen in Apeldoorn, alle vijf zijn u wethouder.

msj_meijerink
msj_meijerink11 mei 2018 - 18:32

Het volk krijgt wat het verdient! En dan vaak naar aanleiding van heldere en eerlijke, onderling bereikte afspraken.

meester3
meester311 mei 2018 - 18:16

Waarschijnlijk kennen deze mannen elkaar door en door en zullen best wat invloed hebben. Succes met je strijd Sunita!