Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

SP dumpt opstandige jongerenbeweging ROOD

  •  
24-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
24500875569_6ee7436419_k
De SP heeft de financiering van jongerenorganisatie ROOD gestopt. Ook op andere vlakken wordt de jongerentak niet meer door de partij ondersteund. Dat meldt de NOS. Partijvoorzitter Jannie Visscher heeft in een verklaring laten weten dat ROOD in strijd met de regels heeft gehandeld bij het verkiezen van een nieuw bestuur.
Die verkiezingen vonden afgelopen zondag plaats. Daarbij werd Olaf Kemerink verkozen tot nieuwe voorzitter, tot grote onvrede van de partij. Afgelopen week werd Kemerink namelijk samen met vijf andere SP-leden door de partij geroyeerd, na een beschuldiging van radicalisering. Dit vanwege hun lidmaatschap van pressiegroepen Communistisch Platform en Marxistisch Forum. Volgens de geroyeerde leden zelf heeft hun kritiek op de partijkoers en de leiding van Lilian Marijnissen hen de kop gekost. Ondanks het royement bleef Kemerink gewoon verkiesbaar voor het nieuwe bestuur van ROOD.
Nu Kemerink geen lid meer is van de SP, mag hij van de partij echter ook geen voorzitter zijn van de jongerenafdeling, zo klinkt de uitleg. In de verklaring staat te lezen:
"Door het partijbestuur van de SP is vastgesteld dat de ontstane situatie in strijd is met de regels en daarom kunnen we daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Dat betekent dat wij de ondersteuning aan ROOD op financieel, administratief, personeel en facilitair gebied zullen opschorten."
cc-foto: Andrew Black

Meer over:

sp, politiek, rood, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (159)

Frans Cobben
Frans Cobben1 dec. 2020 - 18:20

stalinisme van Mao Tse Tung, de grote roerganger, die chinese jongeren na de culturele revolutie van 1967 liet vallen !

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin26 nov. 2020 - 16:31

In de discussie over het democratische gehalte van de SP zitten twee belangrijke elementen. Jaren lang heb ik de partijraad van de SP bijgewoond. Daar werden besluiten genomen die door de meerderheid van de aanwezigen geaccordeerd werden. Dat is niets nieuws. In andere partijen gebeurd dat net zo. In de vakbeweging, waar ik eveneens jarenlang actief ben geweest, was dat ook het geval. Wel is het van belang dat een partij, een vakbond, het landsbestuur rekening houdt met de grootst mogelijke minderheid. Dat is ook democratie en verstandig om de boel bij elkaar te houden. Waar hier het SP bestuur de plank misslaat is dat ze een democratisch besluit van haar jongeren afdeling niet wenst te respecteren. Dat getuigt van dictatoriaal optreden en is een zichzelf democratisch noemde partij onwaardig.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman26 nov. 2020 - 20:13

Ik denk dat als men in die afdeling de partij fundamenteel wik veranderen van koers, er over gepraat moet worden en ja dan nee in mee gegaan. Hopelijk is dat gebeurd en heeft het bestuur besloten daar niet in mee te gaan. Dus die rood fractie kan of met hangende pootjes vragen of ze mogen blijven of opstappen. dat laatste betekent dat ze een nieuwe organisatie moeten bouwen en van daaruit politiek bedrijven. DS'70 heeft dat in het verleden gedaan toen nieuwlinks de PvdA overnam.

michellekepen
michellekepen26 nov. 2020 - 11:22

En ik altijd maar denken dat de SP en familiebedrijf is (geworden). Een familie-dynastie. Om in een familie-dynastie te infiltreren, door te dringen, toegelaten te worden, invloed te bemachtigen of hoe je het dan ook mag omschrijven, is inhuwen nog altijd het beproefde recept. Verloven (trouwen?) met een de dynastie-vijandige familie, is echter zo'n beetje het tegenovergstelde...

Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2020 - 7:10

Goed artikel over deze kwestie: https://www.grenzeloos.org/content/gevaarlijke-idee%C3%ABn-van-de-zolderkamer

2 Reacties
OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 2:15

@ Mark Huysman: Inderdaad een heel goed commentaar. [De door het dagelijks bestuur geuite beschuldigingen zijn ondergeschikt aan het doel; het lozen van mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor een kritisch links geluid in de partij. Het conflict barstte los toen ROOD zich uitsprak tegen regeringsdeelname van de SP……Vandaar dat er ook gepleit wordt voor actieve deelname van de SP aan de klimaatbeweging en de antiracisme beweging.] Het is bespottelijk dat de SP deelname aan een kabinet met VVD –NB de voornaamste pleitbezorger van het neoliberalisme in Nederland- mogelijk acht. Met Lilian Marijnissen zakt de SP steeds verder weg, ook vanwege kapitale blunders in de communicatie. (Een “verfrissende” Trump, de rode Ferrari, Hans Brusselmans, e.d.). [Het SP-bestuur lijkt die minachting voor de eigen achterban te delen, en te vrezen dat deze definitief zal kiezen voor de PVV (FvD lijkt nu even minder aantrekkelijk te zijn) indien de partij geassocieerd wordt met thema’s als antiracisme en klimaat……Om een hypothetisch verlies te voorkomen, volhardt het SP-bestuur in een koers die tot daadwerkelijke leegloop leidt.] Dat blijkt inderdaad. O.m. de zeer halfslachtige opstelling van de SP ten opzichte van racisme en discriminatie heeft mij enkele jaren geleden doen besluiten eruit te stappen. En nog steeds is de leiding van de partij feitelijk in handen van bonzerige types met stalinistische neigingen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2020 - 8:27

OlavM [Inderdaad een heel goed commentaar.] Ja, ik vond vooral de verwijzing naar een oud artikel in het SP-blad de Tribune wel sterk. In dat artikel werden soortgelijke ideeën verkondigd als door de ‘zolderkamercommunisten’ . Ik weet dat de SP ondertussen steeds verder naar rechts opgeschoven is maar ik zou wel eens willen weten wat ze nu met terugwerkende kracht van de Chileense situatie vinden. Vinden ze nu dat het slim was van Allende om te blijven vertrouwen op het oude staatsapparaat? Was de fascistische coup iets waar je het volk niet tegen mocht bewapenen? Of is dat een situatie waarin je niet anders kan, wil je niet ten onder gaan? Als de SP-leiding het laatste stelt dan is ze het feitelijk eens met de ‘zolderkamercommunisten’. Als ze vindt dat je je niet mag bewapenen tegen een fascistische coup dan lever je je mensen dus uit aan de meest moorddadige krachten van het land.

Sonic2
Sonic225 nov. 2020 - 22:21

@ Hakkeupuf Het probleem hier met ongeveer 30 a 40% van de reageerders( misschien wel meer) is dat ze ze er allemaal standpunten op nahouden die hopeloos achterhaald zijn. Je merkt dat overal. Een enorm groot belang hechten aan boeren en de arbeidersklasse. De rol van boeren is politiek gezien eigenlijk uitgespeeld. Een paar zetels en dan heb je het wel. De arbeiders dan. Ook die rol wordt sterk overdreven en bovendien blijven steeds meer arbeiders thuis. En stemmen ze helemaal niet meer. Verkiezingen win je in 2020 zoals Biden in de voorsteden en in Nederland gaat het steeds meer richting de nieuwbouw wijken en de middengrote steden. En toch blijven velen hier eindeloos haken in riedels over arbeiders en boeren. Bij uw betoog en bij een paar anderen was ik even weer terug in de tijd van Ronald Reagan. Communisme betekent nu iets anders als in de jaren 50 of 80. De sociaal democratie van Drees is anders als de PvdA van nu. D66 is ook niet meer de anarchistische partij hoe ze begonnen. En u en ook ik zijn niet meer de personen die we 20 a 30 jaar geleden waren. En voor de rest was Jan Schaefer een communist. Voordat hij naar de PvDA ging. Jacques de Kadt ook. Wilde Jan Schaefer u ook naar de goelag? Maar u is geleerd om bang te zijn voor alles wat links van D66 staat. Die willen u allemaal Zwarte Piet afpakken. Rechts en radicaal rechts is echt hysterisch en krankzinnig geworden.

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 17:23

Overigens wil ik me nadrukkelijk tot het zolderkamercommunisme bekennen - https://derodelap.nl/product/zolderkamercommunist/

1 Reactie
The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 17:25

En wel hierom - https://www.youtube.com/watch?v=B3MFirEZa-8

henk-alexander
henk-alexander25 nov. 2020 - 16:22

Moet denken aan een de eerste zin uit het 'Manifest van de Communistische Partij' (Londen, 1848): 'Een spook waart door Europa - het spook van het communisme. Alle machten van het oude Europa hebben zich tot een heilige drijfjacht tegen dit spook verbonden (...)' Sinds die tijd zijn de gevestigde machten de strijd aangegaan met het gedachtegoed dat in wezen de onrechtvaardigheid blootlegt in een economisch systeem en de daarmee samenhangende sociale verhoudingen - een systeem wat zich vandaag de dag in de neoliberale variant manifesteert. Zeer verrassend dat het bestuur van de Socialistische Partij zich bij deze drijfjacht heeft aangesloten. Het is volkomen begrijpelijk dat men beducht is voor 'communisme' gelet op de moorddadige wijze waarop het door een zichzelf benoemde 'revolutionaire voorhoede' is uitgevoerd - cynisch gesteld heeft het doel de middelen geheiligd. Zo heeft in het Interbellum mijn 'koelakkenfamilie' geleden onder de stalinistische terreur (10 jaar strafkamp). Men moet zich wel realiseren dat deze 'communistische arrangementen' niet waren voorzien door Marx, Engels en andere sociaal bewogen mensen, die voorzagen dat het kapitalisme aan zijn eigen tegenstelling ten gronde zal gaan. Ze zitten er met hun analyse niet zo ver naast gezien het huidige verval en de onhoudbaarheid van het neoliberalisme, dat alleen nog met oorlog zijn bestaan kan rekken.

6 Reacties
The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 17:27

henk-alexander: "Ze zitten er met hun analyse niet zo ver naast gezien het huidige verval en de onhoudbaarheid van het neoliberalisme, dat alleen nog met oorlog zijn bestaan kan rekken." Het leek me wel de moeite waard om dat even te herhalen;.

henk-alexander
henk-alexander25 nov. 2020 - 20:31

The Apple, Je hoort tot de weinigen op dit forum die het oorlogsgevaar onderkent - helaas gaan er hier velen laconiek mee om. Het kan zijn dat ze in beslag worden genomen door andere zaken waardoor ze het gevaar niet kunnen of willen zien. Linkse en progressieve mensen kon men altijd in de vredesbeweging verwachten. Nu laten ze het afweten. Zeker nu de geopolitieke machtsverhouding in het nadeel van de VS uitvalt. De recente verklaring van Biden dat bij zijn aantreden Amerika zich weer mondiaal gaat profileren en zal optrekken tegen zijn vijanden, wijst op een komende escalatie. Het zal niet de eerste keer zijn dat een Democratische president zich door neocons en het MIC laat sturen om een militaire interventie aan te gaan.

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 21:59

Het is niet voor niets dat ik er ook een voorstander van ben om het leger om te vormen van een agressieve interventiemacht naar een middel voor daadwerkelijke verdediging. Bovendien denk ik dat ook in het geval de Nederlandse bijdrage aan de Europese defensie niet hoger zou zijn dan 1% -evenals de bijdrage van de andere Europese landen- dat het budget dan altijd nog ruim groter zou zijn dan van de Russen of Chinezen.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 4:46

@henk-alexander Biden was de architect van het verdrag met Iran, tot groot ongenoegen van Israël, Trump degene die dat opzegde en de drone-bombardementen opvoerde, maar dan zonder de regels tegen burgerdoden die Obama hanteerde. Trump overwoog kortgeleden in zijn nadagen een oorlog met Iran te beginnen. Rusland is de agressor tegen Oekraïne, annexeerde de Krim en bombardeerde veelvuldig in Syrië, met vele duizenden burgerdoden als gevolg. China is bezig met de annexatie van de Z-Chinese Zee. Israël bombardeerde recent Syrië. Je hebt helemaal gelijk, er zijn oorlogsdreigingen.

henk-alexander
henk-alexander26 nov. 2020 - 17:04

Pater, Een tweede termijn van Trump moest terecht worden voorkomen. Uitgaande van zijn zeer bedenkelijk optreden is iedere opvolger een verbetering. Qua gedrevenheid zijn Trump en Biden aan elkaar gewaagd. Zo stond Trump een nationalistische, protectionistische variant voor van het neoliberalisme. Biden hangt veel meer de globalistische variant aan en is gefocust op het herstellen van de Amerikaanse hegemonie – ‘head of the tablel’ zoals Biden het noemt. Met een budget van honderden miljarden, goed voor 38 procent van de wereldwijde militaire budgetten, moet het de VS toch lukken om de leidende rol weer terug te krijgen? ‘(…)In 2019 stegen de uitgaven met 53 miljard dollar naar ruim 684 miljard dollar. China komt uit op 181 miljard dollar. Daarna volgen Saudi-Arabië met ruim 78 miljard en Rusland met bijna 62 miljard(…)’ zie: Defensie-uitgaven wereldwijd gestegen | 04 | Defensiekrant Er is al wetgeving (vgl. CAATSA) die het voor Biden mogelijk moet maken om China en m.n. Rusland flink aan te pakken. De anti-Chinese en anti-Russische ressentimenten zitten er in het Westen zo diep in dat het niet meer ongedaan is te maken; dat men doorgaans vrede met zijn vijand sluit, hoort niet meer tot het vocabulaire. Inderdaad 'oorlogsdreigingen', want de tijd van ontspanning is voorbij.

Pater
Pater28 nov. 2020 - 7:08

@henk-alexander Trump's model is een protectionistisch, autoritair en primitief kapitalisme dat de verschillen tussen arm en rijk meer dan ooit vergrootte en milieubelangen totaal opzij schoof. Ik betwijfel of je dat neoliberalisme kunt noemen, dat is gebaseerd op vrijhandel. Daar hoorde isolationisme bij, maar dan juist weer niet t.o. China. Biden zal denk ik niet terugkeren naar het oude neoliberalisme, Trump heeft in elk geval wel zichtbaar gemaakt dat dat deels in het nadeel van de VS uitvalt (hoewel zijn nieuwe verdrag met Mexico en Canada geen enkele autofabriek terug naar de VS heeft gebracht en de handelsoorlog met China heeft geleid tot veel minder landbouwexport naar China, zodaty Trump de voeren met miljarden ging subsidiëren), de vrijhandel van de voorbije decennia komt niet terug: de winst ging veelal naar de sterkste, arbeid en milieu waren secundair, strategische productie zal worden teruggehaald. Protectionisme zal trouwens eerder tot oorlog leiden dan neoliberalisme, een ongegronde bewering van iemand die de marxistische bel heeft horen luiden. Biden afschilderen als een escalatie-president is onzin. Hij wil met de VS zeker weer een leidende rol in de wereld spelen, wat totaal niet betekent dat hij hegemonie nastreeft, dat is onzin. De diplomatieke dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt weer een hoofdrol, de VS gaan weer meedoen aan internationale verdragen. Ik verwijs je graag naar: https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/mr-buitenland-biden-tussen-duif-en-havik Natuurlijk hebben ook Democratische presidenten kilo's oorlogs-boter op hun hoofd, maar juist onder Obama/Biden kwam het accent veel sterker te liggen op diplomatie (meer dan onder Obama/Hillery). Vrede sluiten is prachtig, daar zijn er twee voor nodig. Rusland heeft in de Minsk-verdragen beloofd zich terug te trekken uit Oekraïne, niet aan gehouden, Trump kon dat geen moer schelen, het is te verwachten dat Biden daar wel werk van maakt. De annexatie van de Krim was een daad van agressie, waar het westen volstrekt ontoereikend op heeft gereageerd. Dat geeft Poetin nu het zelfvertrouwen om Belarus 'te hulp te schieten', ik ben bang dat dat wel gaat escaleren, Trump kan het toch niks schelen. China gaat gewoon door met de agressie in en rond de Z-Chinese Zee. Het is te verwachten dat Biden daar diplomatieker en strategischer op reageert dan Trump, maar als de wereld China daar z'n gang laat gaan is het internationaal recht voortaan gewoon weer het recht van de sterkste. Ik vind dat je die ontwikkelingen totaal onderschat. De krankzinnige verhogingen van het defensiebudget waren trouwens van Trump afkomstig, maar dat wist je wel. Clinton heeft vroeger zwaar bezuinigd op defensie: dat wist je zo te lezen niet. Ik ben het verder geheel eens met Apple over de Europese defensiebegrotingen.

Visionair NL
Visionair NL25 nov. 2020 - 14:09

Opmerkelijk dat al die rellen bij de oppositie uitbreken vlak voor de verkiezingen.

Sailor2
Sailor225 nov. 2020 - 12:31

Zelfde gevalletje als bij de FvD. In dit geval gaf de leiding de jeugd het 'goede voorbeeld' door democratie te vervangen door nepotisme.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 14:10

Sailor Ik sta er te ver vanaf om zo definitief te kunnen oordelen, dat de democratie bij de SP is vervangen. Maar ik weet wel, dat het er heel sterk op lijkt, dat de SP dit een stuk zakelijker afhandelt dan het FvD. Wanneer het klopt, wat de partijleiding zegt, dat staat ze in haar recht.

Zapata
Zapata25 nov. 2020 - 12:15

Je zal jezelf maar communist noemen. https://www.trouw.nl/nieuws/communisme-beticht-van-100-miljoen-moorden-de-blauwe-ogen-van-de-revolutie-schitteren-van-een-noodzakelijke-wreedheid~b2e75487/

12 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 14:14

Zapata Het ene communisme hoeft het andere niet te zijn. De ene democratie is de andere toch ook niet? Hongarije en Turkije beschouwen zichzelf bv als democratieën. Tja.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 14:24

@Zapata Voor zover ik kan inschatten hebben de leden van het CP/MF niks met de stalinistische misdaden. Ik zag ergens dat ze juist de leiding van de SP van stalinistische methoden beschuldigen. Daarnaast valt het me een beetje tegen van je dat je zo’n koude-oorlogsverhaal wat al vele malen gedebunked is klakkeloos overneemt. Voor een goede kritiek op dat boek, lees: https://www.marxists.org/nederlands/bensaid/1999/1999zwartboek.htm

Mr Ed
Mr Ed25 nov. 2020 - 14:27

@Mark Ook echt een onpartijdige bron, www.marxists.org

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 16:45

Als ik schrijf dat het een kritiek is denk jij dan dat ik verwijs naar een ‘onpartijdige bron’?

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 17:11

Ach, ZandB is zelf anarchist, nou dan weet je het wel. (Heb ik helemaal onderin al uitgelegd)

Pater
Pater26 nov. 2020 - 6:16

De vele miljoenen doden als gevolg van communistische regimes, systematisch en niet zomaar een enkel geval, nooit democratieën maar dictaturen, zouden inderdaad moeten leiden tot grote weerzin om jezelf communist te noemen. Totaal gebrek aan historisch besef. Dat heeft niks met koude oorlogsdenken te maken, de meeste kritiek is pas na de Koude Oorlog losgekomen. Ik ben geen voorstander van vergelijkingen tussen communisme en fascisme, daar vallen boeken over vol te schrijven, ik houd het erbij dat ze in hun soort beide afschuwelijk waren. De verwijzing van Huysman bevat een beschrijving van de Russische revolutie nota bene zonder de rol van het parlement zelfs maar te noemen en zonder in te gaan op de rol van de communisten bij het omverwerpen van de voorlopige regering. Dat is typerend.

Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2020 - 9:55

Pater [De vele miljoenen doden als gevolg van communistische regimes, systematisch en niet zomaar een enkel geval], Je doet precies hetzelfde als die zwartboek types doen: alles op een hoop gooien zonder kritische analyses van wat er nu eigenlijk echt gebeurd is en wie waar verantwoordelijk voor was. Zoals in dat artikel wat ik aanhaal terecht gesteld wordt kun je op die manier net zo goed een roodboek over het kapitalisme samenstellen “door een optelling te maken van de slachtoffers van de koloniale plunderingen en volkerenmoorden, de wereldoorlogen, het martelaarsboek van de arbeid, de epidemieën, de hongersnoden, niet alleen van vroeger maar ook van vandaag. Enkel voor de twintigste eeuw zou men op die manier moeiteloos vele honderden miljoenen slachtoffers kunnen tellen. Als men geen onderzoek doet naar de regimes, de periodes, de precieze conflicten, maar er enkel op uit is om een ideologie als misdadig te bestempelen, hoeveel doden zouden er dan toegeschreven kunnen worden, door de eeuwen heen, aan het christendom, aan het liberalisme en aan het “laisser-faire”? [De verwijzing van Huysman bevat een beschrijving van de Russische revolutie nota bene zonder de rol van het parlement zelfs maar te noemen en zonder in te gaan op de rol van de communisten bij het omverwerpen van de voorlopige regering.] Het parlement (de Doema) was de vertegenwoordiger van de gepriviligieerden. De arbeiders, boeren en soldaten waren in sovjets georganiseerd. De voorlopige regering deed niks om de positie van het volk te verbeteren. Ze ging zelfs verder met de zinloze oorlog tegen Duitsland die honderdduizenden Russen het leven kostte. Terecht dat die regering aan de kant geschoven werd. Ja, er zijn in naam van het communisme verschrikkelijke dingen gebeurd. Net als in naam van het kapitalisme. Maar net zo goed als dat je een liberaal niet keer op keer alle misdaden van het kapitalisme voor de voeten werpt, hoef je iemand die zich communist noemt niet alle misdaden die in naam van het communisme gepleegd zijn te verwijten. Tenzij hij zich expliciet verbindt met die misdaden. Het streven naar het einde van het kapitalisme en de opbouw van een menswaardige samenleving gebaseerd op behoefte ipv winstmaximalisatie is een lovenswaardig streven en in mijn ogen de enige manier om de grote problemen van deze tijd (klimaatverandering, steeds grotere sociale ongelijkheid, vluchtelingenproblematiek) het hoofd te kunnen bieden. Links moet afstand nemen van de verschrikkelijke stalinistische ervaring maar niet van het gedachtengoed van Marx en Engels.

Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2020 - 10:15

“Links moet afstand nemen van de verschrikkelijke stalinistische ervaring…” Of houden. De meeste linkse mensen doen dat natuurlijk al lang. Ook de aanhangers van het Communistisch Platform/Marxistisch Forum.

Pater
Pater26 nov. 2020 - 11:49

@Huysman "De voorlopige regering deed niks om de positie van het volk te verbeteren." Geheel onjuist. De Voorlopige Regering voerde de democratiche grondrechten in, incl. de invoering van stemrecht voor mannen én vrouwen. De Voorlopige regering liet landcomités oprichten die werden gekozen door de boeren om de orde op het platteland te bewaken en die na toestemming van de Constituante de landherverdeling zou coördineren. De dorpsovjets en landcomités hielden van 4 mei tot 25 mei het eerste Al-Russische Congres van Boerenafgevaardigden dat het onteigeningsproces door de boeren bekrachtigde. De sociaal-revolutionaire minister Viktor Tsjernov gaf in juli het recht aan de landcomités om alvast over de gronden te beschikken en zo nodig te verdelen. De Doema speelde een positieve rol bij het begin van de revolutie. Leden van de Doema weigerden het bevel van de tsaar tot de opheffing van de Doema op te volgen. Deze Doemaleden riepen zichzelf uit tot de officiële leiding van het land. De Sovjet van Petrograd besloot op 1 maart de oprichting van de Voorlopige Regering te steunen. Op 2 maart stuurde de Doema twee afgevaardigden naar de tsaar met de eis dat hij zou aftreden. Nicolaas trad af namens zichzelf en zijn zieke zoon. Zijn jongere broer Michail weigerde de kroon. Dit betekende de val van de monarchie en dat werd met vreugde onthaald door het merendeel van de bevolking. De Voorlopige Regering nam afstand van de imperialistische doeleinden van het voormalige tsaristische regime en steunde de oproep van de Petrogradse sovjet, die voor vrede was maar ook voor zelfverdediging. De bolsjewieken kaapten de revolutie door een coup, voorafgaand aan de vergadering van de Al-Russische Sovjet, wetend dat ze daar geen meerderheid zouden hebben. Dat was de geboorte van de dictatuur. Er volgde een langdurige wrede burgeroorlog, waaraan alle revolutionaire idealen ondergeschikt werden gemaakt. De communistische regimes waren zonder uitzondering dictaturen, dat is m.i. een voldoende duidelijk patroon. Bijv. het imperialisme draait om invloed, uitbuiting en onderdrukking van andere volken, dat is m.i. ook een voldoende duidelijk patroon. (Imperialisme was trouwens niet alleen een kapitalistisch verschijnsel, ook China en de Sovjet-Unie maakten zich er schuldig aan).

Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2020 - 15:13

[De Voorlopige regering liet landcomités oprichten die werden gekozen door de boeren om de orde op het platteland te bewaken en die na toestemming van de Constituante de landherverdeling zou coördineren. De dorpsovjets en landcomités hielden van 4 mei tot 25 mei het eerste Al-Russische Congres van Boerenafgevaardigden dat het onteigeningsproces door de boeren bekrachtigde. De sociaal-revolutionaire minister Viktor Tsjernov gaf in juli het recht aan de landcomités om alvast over de gronden te beschikken en zo nodig te verdelen.] Tsjernov was een geïsoleerde figuur in de regering. Zijn toegevingen aan de landcomite’s werden door andere ministers weer ongedaan gemaakt. In augustus trad hij af. De voorlopige regering probeerde juist een eind te maken aan de macht van de landcomite’s. Dat was een van de redenen waarom veel boeren radicaliseerden en zich aansloten bij de bolsjewiki of de linkervleugel van de sociaal-revolutionairen die op het punt stond zich af te splitsen. [De Voorlopige Regering nam afstand van de imperialistische doeleinden van het voormalige tsaristische regime en steunde de oproep van de Petrogradse sovjet, die voor vrede was maar ook voor zelfverdediging.] Dat is onzin. De voorlopige regering bleef volop meedoen in de oorlog en besloot in juni zelfs nog tot een grootscheeps offensief. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Kerensky_Offensive Dat offensief was de reden dat er in juli al bijna een revolutie plaatsvond. De leiding van de bolsjewistische partij vond het nog te vroeg en remde de opstand af. [De bolsjewieken kaapten de revolutie door een coup, voorafgaand aan de vergadering van de Al-Russische Sovjet, wetend dat ze daar geen meerderheid zouden hebben.] Die revolutie (geen ‘coup’) werd gesteund door de Al-Russische sovjet. [Er volgde een langdurige wrede burgeroorlog, waaraan alle revolutionaire idealen ondergeschikt werden gemaakt.] Die burgeroorlog kwam niet omdat de bolsjewiki dat zo graag wilden maar omdat 14 imperiale landen de SU van alle kanten binnenvielen en steun gaven aan tsaristische generaals die overal offensieven startten (en grootschalige pogroms organiseerden). De nieuwe regering moest daar wel een antwoord op geven.

Pater
Pater28 nov. 2020 - 7:24

Het Kerensky-offensief was onzinnig, maar de overname van order 1 van de Pretograd-sovjet door de Voorlopige regering is gewoon een feit. Uit Wiki:"De Petrogradse Sovjet vond dat Rusland zichzelf mocht verdedigen en dat er een algemene vredesregeling moest komen waar alle geallieerden en centrale mogendheden aan mee zouden doen. De Voorlopige Regering steunde deze oproep op 27 maart en nam afstand van de imperialistische doeleinden van het voormalige tsaristische regime." En: "Op 4 november namen vijf leden uit het bolsjewistische Centraal Comité ontslag, zoals Kamenev en Zinovjev. Zij schreven een open protestbrief voor de krant Izvestia. In dezelfde editie stond ook het ontslagbrief van vijf volkscommissarissen. Zij schreven dat zonder een coalitieregering er niks anders zou opzitten dan “politieke terreur” en dat zou leiden “tot het ontstaan van een regime dat aan niemand meer verantwoording schuldig was en tot de vernietiging van de revolutie en van het land.” De ambtenaren bij ministeries, banken, gemeentehuizen, rechtbanken, telegraafkantoren en andere instellingen staakten tegen de bolsjewistische staatsgreep."

Mark Huysman
Mark Huysman28 nov. 2020 - 9:35

Dat stukje wat je citeert is misleidend. Er werd namelijk (in december 1917) een coalitieregering gevormd met de linkse sociaal revolutionairen. Die coalitie heeft tot aan de zomer van 1918 bestaan. De sociaal revolutionairen verzetten zich echter tegen de vrede die Rusland met Duitsland gesloten had. En dat deden ze niet alleen in woord maar vooral in daad. Door b.v. de Duitse ambassadeur te vermoorden in de hoop op een reactie van Duitsland. Ook probeerden ze de bevolking in opstand te brengen tegen de regering en de vrede terwijl ze zelf nog in die regering zaten. Vlak nadat de sociaal revolutionairen uit de regering gezet waren begonnen ze met een terreurcampagne tegen bolsjewistische kopstukken. Ook Lenin werd door een terroristische aanslag geraakt. Verder: Kamenev en Zinovjev hebben zich de hele tijd in het openbaar tegen de revolutie uitgesproken. Dat laat zien dat er in de bolsjewistische partij wel degelijk openlijke meningsverschillen waren over heel fundamentele kwesties (zou de SP een voorbeeld aan kunnen nemen). K en Z zijn ttv Lenin nooit ’bestraft’ voor hun stellingname tegen de revolutie maar hebben later belangrijke posities binnen de communistische beweging bekleed (Zinovjev o.a. als voorzitter van de Comintern). Onder Stalin zijn ze, net als zo veel andere overtuigde communisten, ter dood veroordeeld. De stellingname van de Voorlopige Regering over de imperialistische oorlog hield in dat er gewoon geen eind kwam aan de oorlog. Een algemene vredesregeling zat er niet in zolang er op alle fronten doorgevochten werd. Het Kerensky-offensief liet zien dat de zogenaamde ‘verdedigingsoorlog’ volkomen bullshit was. Zonder de oktoberrevolutie had de Eerste Wereldoorlog misschien nog wel 10 jaar doorgeduurd. (Overigens: die hele wiki-pagina is nogal misleidend en weinig objectief. Hij is bijna in z’n geheel gebaseerd op een boek van de anti-communist Orlande Figes, zie de referenties.

gimli55
gimli5525 nov. 2020 - 11:21

Ik denk dat het tijd wordt, net als vele actieve SP leden uit het korte verleden, om de SP vaarwel te zeggen. Wat al een tijdje een vermoeden was, is nu duidelijker geworden. De SP sluit zich aan bij het neoliberalisme, wil meeregeren, en verantwoordelijkheid dragen. Je kunt niet het socialisme propageren en het neoliberalisme omarmen. De noodzaak van goede oppositie is van levensbelang van de democratie. Elimineer of maak je die zelf onschadelijk door je erbij aan te sluiten, dan is de PvdD de enige partij met een afwijkend programma. De partijdiscipline zal er voor zorgen dat er vaker en meer zaken zullen optreden als de toeslagaffaire en de schade afhandeling gaswinning. Nog meer geheugenverlies en wegkijken. De dissidenten worden uitgebannen en alle neuzen moeten richting economie staan. Andersdekenden zullen en masse verdacht worden gemaakt en net als het fakenews over het R- getal van gisteren wat weer boven de 1,0 uitkwam, maar het R-getal van 5 november bleek te zijn, copy paste zonder controle van het RIVM. Helaas, helaas, helaas, weer een oppositie partij opgeslokt door het neoliberalisme.

Mokker
Mokker25 nov. 2020 - 10:37

Gewoon een ordinaire machts-strijd binnen de partij. Best wel slecht getimed ook zo met de verkiezingen in zicht.

1 Reactie
jandebakker
jandebakker25 nov. 2020 - 12:46

Of juist goed getimed. Met het gelazer rond GL en FVD is het nu het moment om in relatieve stilte je tegenstander te lozen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2020 - 9:39

Ik vind het eigenlijk een beetje vreemd dat er hier het SP verhaal verteld wordt zonder het verhaal van de andere kant. Dat is best wel journalistieke luiheid. Ik kon zelf gewoon op internet vinden wat ze er bij ROOD van vinden en krijg dan toch een hele andere indruk. Ook weer typisch dat de meeste reageerders gewoon klakkeloos die ene kant van het verhaal aannemen zonder de moeite te doen even te kijken wat de andere kant te vertellen heeft.

10 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 10:39

Ach dat geldt toch voor veel artikelen. Gaan we daar nu ineens -omdat het links betreft- moeilijk overdoen?

Grietje Genot
Grietje Genot25 nov. 2020 - 11:02

Enige - met de nadruk op enige - verdieping is hier te vinden: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/conflict-rond-radicale-communisten-legt-tweedeling-bloot-binnen-sp~b65eb2ca/

gimli55
gimli5525 nov. 2020 - 11:05

Het is lui copy paste werk van de bekende media. Geen hoor en weder hoor en napraten, is het devies.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 11:06

Precies, Griezel De SP gaat niet eerlijk te werk. En, deze lieden riepen niet eens op tot een burgeroorlog. Ze wilde het leger hervormen, naar Oostenrijks model. Iets dat ik overigens wel begrijp. Ze hebben het ook over het verdedigen van de revolutie. Ik sprak ze. Ze zeggen : Als links op een (LEGALE ) manier wint, dan kan het gebeuren dat rechts de boel op een (ILLEGALE) manier gaat proberen te torpederen. Op dat moment, moet links zich bewapenen, om zichzelf te verdedigen Hele legitieme overwegingen SP is super hypocriet. In haar blad wel altijd met Marx pronken ( ik las dat blad, want een vriend is SP lid ). Met Marx pronken, maar dan verbaast zijn als marxisten lid van je partij worden hahaha SP staat voor : sukkel partij

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 nov. 2020 - 11:44

@Aart "Met Marx pronken, maar dan verbaast zijn als marxisten lid van je partij worden hahaha" Precies Als je als FvD-kader aanschurkt tegen anti-semitisme en racisme moet je ook niet verbaasd zijn dat bruinhemden je partij komen visiteren.

Zakenpief
Zakenpief25 nov. 2020 - 12:11

@Aart "Op dat moment, moet links zich bewapenen, om zichzelf te verdedigen" Precies het argument dat de extreemrechtse Trump-aanhangers opvoeren.

Sonic2
Sonic225 nov. 2020 - 12:47

@ Aart van de Aap Heel veel mensen die Drees aanhangen( en over het algemeen geen flauw idee hebben waar het over gaat) vergeten dat Drees een Marxist was. Drees heeft zelfs een boek geschreven over Marx. En Drees noemde zichzelf trots een socialist. Martin Bosma, als je toch praat over iemand die geen flauw idee heeft waar hij over praat, is lovend over een Marxist. Ook hier weer hetzelfde beeld. Leugenachtig rechts heeft uiteraard alleen Marx zo weergeven alsof Marx een soort rode terrorist was. De waarheid is wat complexer. Met Marx pronken vind ik nu ook niet zo nodig. Hij was een controversieel figuur. Maar de demoon die rechts er van maakt is ook nergens op gebaseerd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2020 - 13:01

@Aart Elke linkse regering ter wereld is automatisch op de radar van de VS en meestal gebruiken ze andere dan militaire methoden. Destabilisatie van binnenuit gecombineerd met een propaganda aanval. Daar moet je op voorbereid zijn . Ow, niet alleen de VS trouwens. Van de EU mag het ook niet . Kijk maar naar Griekenland.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 13:38

SP is socialistisch en dus sociaal democratisch.... Sociaal democratie = een vorm van marxisme. Maar een gematigde vorm van marxisme En zoals Griezel ook zegt. Stel dat de SP zou winnen ,op een legale manier ( stel ). Dan zou Amerika wel ervoor zorgen dat de linkse regering getorpedeerd zal worden. Rechtse milities zullen NL dan binnentrekken, om belangen van het imperialisme te behartigen Zo werkt wereldpolitiek, dit weet je, als je niet tergend naief bent.... Ja, zakenpief, daar hebben de Trump lieden dus een punt, blijkbaar Heb jij je weleens verdiept in de Spaanse burgeroorlog ? Heb jij je verdiept in Zuid AMerika ? Links wint, democratisch. Waarop het fascisme dan opkomt, om links te vernietigen. Links won, op een democratische manier, in Spanje. Rechts pikte dit niet en kwam met een coupe. Hierop moest links dus responderen, met geweld....Dat was dan de Spaanse burgeroorlog. Ik zeg niet dat ik oorlog wil. Ik laat je alleen zien hoe de wereld werkt. De wereld is geen teletubbie land, de wereld is een cynische plek. Wereldpolitiek is cynisch en bloederig en wreed. De SP ontkend dit, want de SP is een teletubbie partij, voor kinderen

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 14:13

Griezel: [Ik vind het eigenlijk een beetje vreemd dat er hier het SP verhaal verteld wordt zonder het verhaal van de andere kant.] Norm: [Ach dat geldt toch voor veel artikelen. Gaan we daar nu ineens -omdat het links betreft- moeilijk overdoen?] Joop.nl is een linkse website. Het pretendeert niet neutraal te zijn, Het is dus niet vreemd dat als het over zaken aan de rechter- of fascistische kant gaat dat er stelling genomen wordt. In dit geval gaat het over een conflict *binnen* links. Een linkse website zou er dan goed aan doen beide kanten goed te belichten ipv het verhaal vanuit de SP-leiding te vertellen.

Sonic2
Sonic225 nov. 2020 - 9:35

@ GoudenBergen Het probleem met veel mensen hier( en daarmee wil ik niet automatisch daar u ook persoonlijk op aanspreken) is dat ze zich zelf neutraal achten, maar in werkelijkheid dat niet zijn. Ik zie mezelf als een persoon die wel links van het midden staat, maar ook als iemand die geen hekel heeft aan normaal rechts. Bij de SP verliezen sommige hun neutrale en objectieve inslag. Je moet dingen kunnen scheiden. Je hebt de goelag terreur die ik hier hard wil veroordelen. Je hebt de SP en Pol Pot avonturen uit de jaren 70 en 80. Verwerpelijk. De SP van de jaren 90 tot nu zie ik als socialisme en geen communisme. Het valt me tegen dat intelligente reageerders in een artikel van eind 2020 het moeten hebben over de jaren 70. Een beetje off topic en vindt u zelf ook niet dat het ver gezocht is? Al was het vooral Fidelio Ekiz die er over begon trouwens. De SP heeft inderdaad gepaste actie genomen, maar we moeten af van zeer gedateerde opvattingen. Wat er voor dat "benauwde socialisme" in de plaats is gekomen, heeft gefaald en is vast gelopen. Daarmee doel ik op het neoliberalisme. Met de wijsheid van nu zeg ik ook dat de derde weg ontspoord is. En niet alleen ik. Zelfs de VVD he. Dat noopt tot een ander inzicht. @ Hakkepuf U bent net als vele nationalisten ergens in de jaren 50, 60 blijven hangen. En voor de rest van uw kant fact free geneuzel. En ook niet willen lezen en luisteren. Maar voor de 100e keer. Het Leninisme, Stalinisme en Pol Pot en Mao hebben volslagen gefaald. Barbaars systeem. Daar komt de scheiding wat mij betreft. Het socialisme van de SP en het communisme van de CPN verdient wat minder demonisering. Wat verder kijken als de Koude Oorlog discussie. Waarmee u er meteen van maakt dat ik met een communistisch vlag loop te wapperen of CPN lid wil worden. Of dat ik mensen graag in Goelags zie. Nou nee. In tegenstelling tot u lees ik veel verkiezingsprogramma's. En eigenlijk omdat veel rechtse nationalisten altijd op alles afgeven wat niet in hun politieke kraam past ben ik gaan lezen wat de communisten in de jaren 70 en 80 wilde. Geen afbraak van sociale voorzieningen. Lagere huren. Een inperking van de vrije markt. Een verhoging van het minimumloon. Een kritische houding tegen oorlog en ook tegen de manier waarop we toen al met de aarde omgingen. Investeren in onderwijs, zorg. De CPN zag dat toen al onder druk staan. Uw volk en uw partijen doen aan al die bovenstaande zaken al 30 en 40 jaar niets. En roepen dan dat de SP en GL extreem links zijn. Dat Bernie Sanders van Fidel Castro houdt. Ga eens wat aan hun zorgen doen. En accepteer dat de communisten in Nederland in ieder geval zinnige zaken zeiden. En als u het zo wilt laten overkomen dat ik pro USSR ben. Of dat ik iedere D66'er in een goelag wil. Of dat ik voor de afschaffing van de vrije markt ben. U doet maar. Geen probleem mee. Het grappige en zielige is dat u weer vooraan staat als het gaat over Zwarte Piet. En dan keihard klagen dat u weer als racist wordt weg gezet. Maar dan wel elke Nederlander met terechte linkse zorgen weg zetten als een communist of socialist. En net doen alsof die kiezers voor moord en doodslag zijn. Of voor goed praten van dit soort daden zijn.

Libertain
Libertain25 nov. 2020 - 9:25

Tja, elke jongeren beweging gaat 's een keertje tegen de conservatieve koers van de gevestigde orde aan botsen. Niets meer dan normaal, jongeren willen altijd verandering brengen. Dit is ook de hoop voor de toekomst.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2020 - 9:47

Zeker in tijden waarin de jeugd over het algemeen braaf en hyperburgelijk is geworden . Geen generatie die zou weinig herrie geschopt heeft als deze .

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2020 - 9:21

Jammer, maar een logisch gevolg van de sekte cultuur binnen de SP. Er is maar 1 juiste route voor de mars naar de heilige socialistische heilstaat. Wat nieuw is, is dat de strijd die de SP normaal voert tegen de PvdA en GroenLinks nu binnen de partij wordt uitgevochten. Er is sprake van een scheuring in de sekte. Ik verdiep mij er niet echt in, maar ik denk dat als je gaat zoeken naar het verschil in standpunten tussen de jongeren en ouderen dat het om geneuzel op de vierkante millimeter gaat. Wel of niet regeren met de VVD is wat ik heb gelezen was een breekpunt. Volgens mij gaat de VVD nooit regeren met de SP, de VVD ziet daar niets in. Dus je moet wel een ontspoort sektelid zijn om daarvoor een flink deel van de aanstormend partij talent de partij uit te mikken. Zelfs het FvD heeft een beter verhaal. Daar ging het gewoon om gezellige jeugdige neo-nazi's met Hitler verering. Ik heb niet begrepen dat de jongeren als 1 man het erfgoed van Stalin hebben opgeëist. Een groot deel van het linkse gedachtegoed komt voort uit het communisme. Ook de sociaal democraten en GroenLinks zijn ideologische nakomelingen. Het oorspronkelijk communisme is echter een ideologie nergens meer aansluiting vindt bij de huidige werkelijkheid. Het was verstandig geweest als ze hun rebellerende jongeren de kans hadden gegeven hun eigen positie te bepalen. Een kenmerk van een grote partij is dat niet iedereen dezelfde denkbeelden heeft. Ik denk dat de SP dus geen grote partij is.

1 Reactie
The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 22:02

En Zetje ratelt maar door....

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2020 - 8:21

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 8:32

[Het goed nieuws is dat antisemieten blijkbaar nog niet in de SP jongerenbeweging hebben weten te infiltreren.] Antisemieten? Heb je bewijzen voor deze beschuldigingen? Of is ‘antisemieten’ gewoon een ander woord voor ‘iedereen waar ik het mee oneens ben’.

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 nov. 2020 - 8:46

Je bedoelt met antisemieten? De mensen die apartheid en etnische zuivering niet gedogen? En Netanyahu kiever in Scheveningen dan in Tel Aviv zien? Die definitie kan ik niet volgen.

Marcus A.2
Marcus A.225 nov. 2020 - 9:12

Er wordt met linkse demonstraties en festijnen wel opvallend veel met Palestijnse vlaggen gewapperd. Terwijl Palestina toch geen provincie van ons land is, zelfs geen overzees gebiedsdeel. Het staat wel symbool voor de strijd van de moslims en in hun kielzog de "progressieven" tegen de joden. Niet voor niets roept Erdogan dat hij Jeruzalem weer wil veroveren.

Paulus3
Paulus325 nov. 2020 - 9:28

Wat ben je nou weer een eind weg aan het fantaseren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2020 - 9:40

Antisemitisme is tegenwoordig al dat je het niet fijn vindt dat de Palestijnen onderdrukt worden.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 10:03

Ploert en Marcus A Voorstanders van het apartheidsregime van de moordenaarskliek van Netanyahu. En dan zeggen dat ze het goed voor hebben met de Joden. Een Gotspe.

Zandb
Zandb25 nov. 2020 - 10:51

Ploert Zo is het ook goed 'nieuws' dat er vandaag nog ernstig treinongeluk heeft plaatsgevonden, waarbij talloze doden te betreuren zijn. Maar hoe zit dat met later op de dag? Met morgen? Mt de toekomst? laten we ons dus gelukkig prijzen het feit met een dergelijke ramp, als infiltratie van antisemieten in de SP nog, maar dan ook geen enkele sprak is. En maar weer bedankt voor uw zo doorzichtige wijze waarop u met alle geweld uw giftige ideeën wilt verspreiden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand er in trapt maar u zult wel andere ervaringen hebben; u blijft zo hardnekkig volhouden.

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 18:32

Hoe je het ook went of keert, Israël is het enige toevluchtsoord van de Joden als er weer een nieuwe Hitler of andere genocidale jodenvervolger opstaat. Het is goed dat deze staat er is. Het is ook goed dat steeds meer Arabische landen verdragen met Israël sluiten. Hierdoor raken de Palestijnen steeds verder geïsoleerd, waardoor ze uiteindelijk wel naar de onderhandelingstafel zullen moeten komen en een regeling moeten accepteren. De kritiek op Israël is buitenproportioneel en een afgeleide van het wijdverbreide extreemlinkse antisemitisme (vaak onder het mom van antizionisme).

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 nov. 2020 - 20:38

goudenbergen - jouw spookje klopt niet. In deVS wonen meer Joden dan in heel Israel. Maar zelfs al was het door jou geschetste scenario reeel, dan nog waarom Palestijnen die last op hun schouders nemen? Waarom vertel je het sprookje dat de Palestijnen niet willen onderhandelen? En om te onderhandelen heb je een vertegenwoordigend lichaam nodig, een volksvertegenwoordiging. Dat wil die Netanyahu niet hoor, die staat geen verkiezingen toe voor het Palestijnse volk. De nieuwe contacten van Israel met haar arabische tegenstaanders hebben slechts 1 doel, gezamenlijke actie tegen Iran. Em verdere isolatie van het Syrisch bewind, hoewel dat tot chagrijn van Netanyahu een redelijke rust in dat land gebracht heeft. Geen idee hoe die Biden hierin staat maar beroerder dan Trump kan haast niet zou je zeggen. Maar we zullen zien. Dan vergeet ik hillary even.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 8:21

In hoeverre de beschuldigingen van het SP bestuur juist zijn kan ik niet beoordelen, maar lees dat Rood in elk geval toegeeft dat: “Wel vinden ze dat de SP een radicalere koers zou moeten varen en niet zou moeten streven naar regeringsdeelname” Niet vreemd toch dat SP afstand neemt van een door hen gefinancierde club die een andere koers voorstaat. Los van aan welke kant je staat (geen goed-fout) begrijpelijk. Geen enkele partij zou dat accepteren. Rood had zich zelf moeten losmaken als zij een principieel andere koers voorstaat dan de moederpartij, als Rood dan voldoende mensen aan zich weet te binden wordt vanzelf duidelijk of er voldoende draagvlak is voor deze standpunten. Anders idd de schijn van meeliften om met eigen minderheidsstandpunt verdeeldheid te zaaien.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 8:51

Het komt wel vaker voor dat een jongerenorganisatie een andere (vaak linksere) koers voorstaat dan de ‘moederorganisatie’. Mijn indruk is dat er ook binnen de ‘volwassen’ organisatie redelijk wat mensen rondlopen met kritiek op de SP-leiding en dat die kritiek deels overeenstemt met die van de jongerenorganisatie. Een partij doet er goed aan om daar een open discussie over te hebben. Daar wordt iedereen beter van. Als Rood de verkiezingscampagne van de SP actief zou ondermijnen dan zou dat een ander verhaal zijn. Maar zolang de jongerenorganisatie zich inzet om zoveel mogelijk stemmen voor de SP te halen dan lijkt me dat de SP blij moet zijn met zo’n actieve, zelfstandig nadenkende en kritische club.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 9:07

Mark, in z’n algemeenheid ben ik dat met u eens, maar relevant is hier wel het principiële karakter van het verwijt dat - naar oordeel SP bestuur - wordt aangeschurkt tegen een ideologie met verwerpelijke elementen. Parallel met FvD lijkt te zitten in het gebruik van jargon / stijl die gelijkenis vertoont met jargon/stijl van foute regimes in het verleden. Als ik het SP bestuur beluister gaat het dus niet om een “wat linksere” koers, maar is een principiële grens overschreden. Of dit door het bestuur terecht zo beoordeeld is kan ik niet beoordelen, maar ergens is voor het bestuur de principiële grens kennelijk bereikt.

gimli55
gimli5525 nov. 2020 - 11:04

@Jaco De enige kant, die de suggestie wekt, is het partijbestuur. Net als hier wordt de strijd in de media uitgevochten, er wordt verondersteld. Er wordt beschuldigd, waar komen we dat toch vaker tegen. Bij de onverdraagzamen waartoe het bestuur van de SP is toegetreden, ik heb nergens bewijs gezien dat wat gesteld wordt, bewezen is met opgave van een lidmaatschap van die "politieke" partij. Zo langzamerhand is de wens tot meeregeren met het neoliberalisme belangrijker dan de principes. Iedereen heeft kunnen zien, wat dat tot gevolgen heeft gehad in Rutte2, de ondervragings commissie is er maar druk mee. Terwijl alle politici opeens geheugenverlies lijden en hard mea culpa roepen. Iets wat de slachtoffers niet konden doen. Rechtvaardig moet zijn hoor en weder hoor, en dat mist vaak in de media. Het is hoofdzakelijk lui en copy paste, de goeden niet te kort willen doen.

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 11:07

@Jaco38 Hierover discussiëren met Mark heeft niet zo veel zin. Hij is zelf een marxist die streeft naar een marxistische/communistische samenleving, waar de productiemiddelen zijn onteigend en een planeconomie is ingevoerd. Een maatschappij zonder "bourgeoisie", lees middenklasse. Waar de democratie vervangen is door zogenaamde raden en de dictatuur van het proletariaat. "Parallel met FvD lijkt te zitten in het gebruik van jargon / stijl die gelijkenis vertoont met jargon/stijl van foute regimes in het verleden." Mooi geformuleerd. Mark voelt zich waarschijnlijk ook aangetrokken tot dit 'jargon/deze stijl van foute regimes in het verleden', waarvan de meesten gelukkig in 1989 verdwenen zijn. Twee jongeren clubs die een mooie illustratie zijn van het hoefijzermodel.

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 nov. 2020 - 12:52

@GB - de beschrijving van Mark klopt voor geen meter. Ik volg hem al lang genoeg om te weten dat hij geen communistische (ala SovjetUnie) denkbeelden heeft. Kijk eerder in Brussel zou ik zeggn. Verder kan ik over de exacte denkweelden van de Rood groep weinig zeggen. Ik weet alleen dat ooit in de PvdA de groep nieuw links zich roerde en toen in feite de partij overnam, met minder democratische methode, dacht ik toen. Nieuw links bestond uit jonge academici, zoals Jan Nagel, Andre vd Louw. Ik ben mijn boekje Tien over Rood kwijt maar er zijn nog een aantal bekende namen. De PvdA is nooit meer dezelfde geworden, helaas is het "van de Arbeid" steeds verder weggezakt met als dieptepunt het vorige kabinet, Rutte-Samsom. Waarmee ik maar wil zeggen, het bestuur heeft een besluit genomen. Als je het er mee oneens bent, dan zoek je wat anders. Dat is politiek. En ja ik ben voor SP en zelfs socialist. Maar ik vermoed dat 90% van de reageerders hier niets met SP hebben en de partij het liefst zouden zien verdwijnen.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 17:09

“Gimli55: Rechtvaardig moet zijn hoor en weder hoor, en dat mist vaak in de media. Het is hoofdzakelijk lui en copy paste, de goeden niet te kort willen doen” Wederhoor idd belangrijk. Anderzijds lees ik in elk geval dat ROOD toegeeft dat zij een radicalere lijn voorstaat als de SP + tegen regeringsdeelname is. Dat lijkt mij vrij fundamenteel. Er kan kritiek zijn op de SP, maar net zo relevant is de vraag waarom ROOD zo graag verbonden wil zijn aan hun partij die hun opvatting niet deelt?

Tom7
Tom725 nov. 2020 - 7:29

Logisch dat er steeds meer jongeren gaan komen die naar de wapens willen gaan grijpen. Het systeem wat nu domineert is ten einde, repressie, track en trace, bio politiek, het zal nier meer genoeg zijn, eens te meer omdat de democratisch rechtstaat in handen is van manipulatie en corruptie. (P.s. ben overigens als veteraan en vader van 4 kinderen ook geen pacifist, als het gaat om het verdedigen van huis en haard, en het in stand kunnen houden van de verlichtingsidealen.)

Fredje3
Fredje325 nov. 2020 - 6:33

Het lijkt er op dat jongeren zoals die van de SP en die van de FvD wel heel ver staan van het verleden waardoor gevaarlijke denkbeelden zoals Nationaal socialisme en Communisme helemaal niet meer zo gevaarlijk lijken. SP heeft dit iig goed opgepakt.

12 Reacties
Dehnus
Dehnus25 nov. 2020 - 7:02

Die twee zijn niette vergelijken, en dat weet je donders goed. En nee kom nu niet aan met Stalin, of andere "sterke mannetjes" want communisme isiets wat in vele vormen voor kan komen. Anarchocommunisme wil bijvoorbeeld niks weten van een staat waarin de burgers zelf geen controle hebben of die zijn burgers op.kan sluiten (om het even kort te zeggen). Door te doen alsof Rood en JFVD hetzelfde zijn, en dat Joop dit toelaat, krijg je dat Nazi's zich schoon kunnen lullen met een "kijk zij doen het ook!". En op die manier een doorstart kunnen maken. Dit heeft te maken met de Familie Marijnissen, die al jaren regeert en geen tegenspraak duld.Als je dus een "sterk mannetje" zoekt, zul je hem daar eerder vinden dan bij Rood. Roos moet gewoon een doorstart maken als politieke partij en de SP links laten liggen. En ja ik vind Stalin net zo goed een Fascist, een "sterke man", die geen tegenspraak dulde, een politie apparaat dat vooral zijn wil oplegde? Het lijstje van overeenkomsten gaat maar door.en dat geld ook voor andere zogenaamde "communisten"… die nooit de werker zijn productiemiddelen liet controleren/bezitten. Maar het gewoon afpakte voor zichzelf. Inclusief kleine boeren die kapot gemaakt werden. Stalin en Mao en anderen zoals hun dienen gehaat te worden om wat ze deden... Net als de Kim familie nu gehaat moet worden om hun acties. En Marijnissen heeft er ook een handje van.

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 7:44

@Dehnus Ik hou wel van uw genuanceerdheid, alleen geldt dat hier blijkbaar vooreen kant van de medaille: Bij Communisme wordt steevast het magere excuus opgevoerd dat het zich in vele vormen voordoet, om maar vooral weg te kunnen blijven van mensen zoals Stalin, waarbij overigens even vergeten wordt dat het in de praktijk brengen van 99% van het communisme uitdraaide op dezelfde dictatuur, en bij rechts is alles direct bruine hemden en laarsen. Zo genuanceerd zijn we dan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 nov. 2020 - 7:49

@Dehnus De overeenkomst is juist heel groot. Beide clubs bestaan uit zweverige idealisten die kennelijk zelf snappen dat ze er via overleg en debat niet komen en dan als verklaring geven dat het volk het niet snapt. Derhalve moet het doel via anti-parlementaire weg gezocht worden middels een putsch of revolutie. Gepleegd door een ijzeren voorhoede die het "wel snapt". De voorbeelden kennen we; in honderd procent van de gevallen zit je in een mum van tijd in een fascistoïde dictatuur. En dat jij je afvraagt waarom Joop bepaalde reacties toelaat laat ook precies zien hoe jouw soort (rechtse of linkse extremisten) denkt.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander25 nov. 2020 - 8:30

@Dehnus Dit is de bekende weg van de 'Fredjes' op deze site. Onzinnige vergelijkingen maken en dan vanuit het 'midden' aangeven aangeven hoe redelijk ze zijn. Zit je op links dan moet het lijken dat je bij Mao, Stalin of andere landen met totale leiders op de schoot zit. Dat er op links soms al heel anders wordt gedacht, een mens ontwikkeld zich en komt met nieuwe ideeén en oplossingen, wil er bij deze gasten niet in. Dan verliezen namelijk de voedingsbodem voor hun eigen vaak bedenkelijke denkbeelden.Wat er verder precies bij de SP aan de hand is weet ik niet. Gelukkig zitten er ook nog een paar antifascisten bij. Hopelijk kunnen ze de partij scherp houden voordat er vergelijkingen opduiken met de 'sociale thema's' van de PVV.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 8:49

Denhus, dat voor elke ideologieën geldt dat zij voorkomt er in allerlei gradaties is een open deur toch? Waar het omgaat is dat als iemand zich (bewust) bedient van jargon dat in deze ideologie een bepaalde connotatie heeft dat hier terecht zeer kritisch naar gekeken wordt. Een onschuldige leek haalt ook niet direct de aan Nazi ideologie terminologie uit de FvD retoriek. Daarvoor moet je wat ingelezen zijn. Wat extra argwanend maakt is dat van zowel SP als FvD kopstukken verwacht mag worden dat ze deze gevoeligheid kennen en hun woorden welbewust kiezen. Juist dat maak het eng, het is geen domme, ongeïnformeerde vergissing.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander25 nov. 2020 - 8:52

@Herr Vorgard en @Norm zitten ook al aardig in hun eigen 'fredjes' fabeltjes fuik. Ze weten precies hoe het communisme in elkaar zit en dat dat statistisch (99 %) nooit goed is gegaan. Komt niet bij hen op dat de door hun genoemde leiders,( leiders van het staatskapitalisme) in wezen misschien weinig van doen hebben met communisme. Maar goed als je nadenkt ben je een zwevende idealist en al je niet nadenkt komt het allemaal goed als we alles op rechts en links over een kam scheren. Zie daar de opkomst van het in wezen 'heel redelijke' FvD en de PVV.

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 10:45

@Sjoerd Het verschil is dat sommigen nog steeds geloven dat het (ideale) communisme in de praktijk gebracht kan worden, en dat anderen zien dat dit nooit gelukt is omdat het indruist tegen het menselijk DNA, en het verwordt tot totalitaire dwang. Dan is terecht de vraag wie in het grootste fabeltje zit.

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 nov. 2020 - 10:51

@ Sjoerd Bonmama ," een mens ontwikkeld zich en komt met nieuwe ideeén en oplossingen," Precies, als je op je twintigste geen communist bent heb je geen hart, als je het op je veertigste nog bent heb je geen verstand (Winston Churchill) "Ze weten precies hoe het communisme in elkaar zit en dat dat statistisch (99 %) nooit goed is gegaan" Niet mooier maken dan het is. Ik zei 100% en dat is helaas de realiteit. En je suggestieve beschuldigingen van extreemrechtse sympathieën aan het adres van mensen die kritiek hebben op extreem links getuigt, weer geheel in stijl van de ijzeren kaders, van eng zwart-wit denken. Het gaat er bij jullie kennelijk niet in dat er mensen zijn die een broertje dood hebben aan zowel extreem rechts als extreem links.

GoudenBergen
GoudenBergen25 nov. 2020 - 11:37

@Sjoerd Mensen die het marxisme aanhangen en er naar streven dit opnieuw in te voeren zijn, zeker als dat gecombineerd wordt sympathie voor antifa, erg gevaarlijk bezig. Jij hoort daar helaas ook bij en loopt daardoor het risico de grens naar links extremisme te overschrijden. Marxisme en alle afgeleiden ervan hebben alleen maar hele foute regimes opgeleverd, waar mensen op grote schaal werden onderdrukt en straatarm waren. De meeste van deze totalitaire dictaturen zijn gelukkig rond 1989 verdwenen. Omdat het marxisme in het Westen relatief weinig aanhangt heeft, proberen marxisten via extraparlementaire middelen aan de macht te komen. Een bekende truc is het opvoeren van een grote dreiging, bijvoorbeeld de klimaatcrisis, die zo urgent is dat deze zeer ingrijpende maatregel rechtvaardigt en dat daarvoor de samenleving volgens marxistische principes moet worden ingericht. Dergelijk wolven in schaapskleren moeten door de inlichtingendiensten goed in de gaten gehouden worden en uit democratische partijen geweerd worden.

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 15:25

Krijgen we die 'True communism hasn't been tried yet' onzin weer.

Sonic2
Sonic225 nov. 2020 - 19:00

@ MaxMax Rechts en nationalistisch rechts hebben het communisme altijd misbruikt. Wilde je teveel overheid. Dan was je vast een communist. Dan kwam Mao, Stalin, Pol Pot weer voorbij. Met een beetje geluk kon je van de bingo ook nog goelag afstrepen. En als ultiem chantage middel was je een wegbereider van de Russen. En dat komt altijd uit de pennen en de toetsenborden van mensen die jammeren dat ze zo snel als racist of fascist worden neergezet. Dat is hoe uw kamp eigenlijk altijd "inhoudelijk debatteert". Altijd 100% emotie op dit onderwerp. Nooit enige vorm van ratio. Zeg eens eerlijk. Heeft u ten eerste een SP/GL/PPR/CPN/PSP programma van dichtbij gezien? Weet u wat er instaat? En heeft u er 1 letter uit gelezen? Dehnus heeft gewoon gelijk. U doet net alsof die paar zolderkamer communisten van Rood morgen nog gewapend het Binnenhof gaan bezetten. Nog steeds niet is rechts uit haar hysterie modus.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 10:09

@Sonic Je kraamt onzin uit want ik zit helemaal niet in een 'kamp'. Ik heb met mijn eigen ogen gezien wat voor leed communisme kan veroorzaken, daar heb ik geen extreem-linkse types zoals Dehnus voor nodig.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 6:16

Volgens mij heeft Rood ook binnen de SP-regels legitiem gehandeld. De geroyeerde leden waren in beroep gegaan tegen het royement en staande dat beroep nog steeds SP-leden en daarmee legitiem Roodleden. De SP kiest ervoor om het meest actieve en onafhankelijk denkende deel van haar organisatie af te snijden. Enkele maanden voor de verkiezingen. Buitengewoon stom. Alle steun voor Rood!

12 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 6:19

Overigens was Kemerink met maar liefst 75% van de stemmen van de leden gekozen. Duidelijk dus dat de mensen die al jaren met hem samenwerken alle vertrouwen in hem hebben.

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 7:29

@Mark Soms is het verstandig je kompas even bij te stellen: Als gesteld wordt dat het Communistisch Platform actief is binnen de SP, en dat zeker niet ontkend wordt, alleen dat het geen partij is, en dan te lezen wat dit platform in z'n 'flyer' heeft staan, dan snap ik in ieder geval de SP wel. Het feit dat 75% Kemerink steunt is misschien nog wel bedenkelijker, en zegt iets over de interne verhoudingen?

dordtenaar2
dordtenaar225 nov. 2020 - 7:51

Als er om 75% van de leden wordt gesproken om hoeveel jongere gaat het dan? Hebben we het dan over tientallen of honderden?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 nov. 2020 - 8:33

Ik keek de SP-statuten eens na maar artikel 20 lid 5 over het beroepsrecht luidt: "Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep blijft het bestreden besluit van kracht." Het bestuur zal zich hier op beroepen neem ik aan. Afgezien van de vraag of het SP-bestuur verstandig heeft gehandeld kan er weinig twijfel zijn over het scheurmakerskarakter van Communistisch Platform. "Toen volgden twee actuele moties naar aanleiding van de uitlatingen van Lilian Marijnissen over regeringsdeelname, die beide zijn aangenomen. Met name de tweede is hier relevant, omdat die oproept tot het openbaar uitspreken tegen elke vorm van regeringsdeelname, terwijl de eerste motie opriep om deze oproep intern te doen als ROOD richting het partbijbestuur. Als communisten verwelkomen wij deze ontwikkelingen, enerzijds in het kader van principiële oppositie en anderzijds vanwege de primeur op openbare discussie. De arbeidersklasse is gebaat bij open uitwisseling van ideeën en heeft het recht om de interne politiek van arbeidersorganisaties te kunnen volgen. Dat ROOD zich hiermee voor het eerst openbaar uitspreekt tegen de leiding van de SP kan een goed precedent zetten." (https://communisme.nu/van-het-platform/2020/07/02/2490/)

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 8:36

[Het feit dat 75% Kemerink steunt is misschien nog wel bedenkelijker, en zegt iets over de interne verhoudingen?] Het laat zien dat de jongeren de gezapige koers van Marijnissen beu zijn. [Als er om 75% van de leden wordt gesproken om hoeveel jongere gaat het dan? Hebben we het dan over tientallen of honderden?] Volgens mij deden er zo’n 150 stemgerechtigde leden mee aan de algemene ledenvergadering.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 8:52

Mark, wellicht, maar dat is slecht een formeel / procedureel argument.

Jaco38
Jaco3825 nov. 2020 - 8:57

En of de verkiezing wel/niet rechtmatig was laat onverlet dat het besluit van de SP om Rood niet langer financieel te ondersteunen en de banden door te halen eveneens rechtmatig is. Het echt gesprek gaat hier natuurlijk niet over dit soort formaliteiten, maar in hoeverre de ideologische koers van Rood nog overeenkomt met die van de moederpartij.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 10:08

Frans: [Ik keek de SP-statuten eens na maar artikel 20 lid 5 over het beroepsrecht luidt: “Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep blijft het bestreden besluit van kracht.” Het bestuur zal zich hier op beroepen neem ik aan.] Zo te lezen heb je gelijk. Rood stelt zelf in een verklaring: "Volgens onze lezing van de statuten, die ook bevestigd is door een zaakbehandelaar, zijn ze allebei nog lid van ROOD, in ieder geval tot vier weken na schriftelijke bekendmaking van hun royement." Dus hoe dit precies zit weet ik niet. Maar zoals Jaco38 terecht stelt gaat de echte discussie niet over formaliteiten maar over of een linksere koers van de jongerenorganisatie en of een open discussie aanvaardbaar is voor de SP.

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 10:11

Laatste zin moet zijn: “….of een linksere koers van de jongerenorganisatie en een open discussie aanvaardbaar zijn voor de SP.”

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 16:36

Ah, ik begrijp nu waarom de jongeren tot een andere lezing van de statuten komen. Rood heeft nl eigen statuten. Het klopt dat de geroyeerden geen rechten meer hebben binnen de SP, maar ze zijn nog wel volwaardig Rood-lid volgens de Rood-statuten. De beïndiging van het lidmaatschap gebeurt pas automatisch bij het eind van het boekjaar. Dat stelt althans een van de geroyeerden in een facebookpost en ik neem aan dat hij daar niet over liegt. Ik kan zelf de Rood-statuten niet online vinden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 nov. 2020 - 20:19

@Mark Huysman De statuten van ROOD zijn niet op internet gepubliceerd, wel opvraagbaar bij de KvK. Wat mij opvalt is de onzelfstandigheid van deze jongerenorganisatie. Ik heb de statuten van de Jonge Socialisten en de CDA-jongeren en daar is wel sprake van verbondenheid met de moederpartij maar die heeft geen zeggenschap in het reilen en zeilen van de jongerenorganisaties en het lidmaatschap is niet gekoppeld. Daar heerst soevereiniteit in eigen kring. Bij de SGP jongeren hoef je ook geen lid van de SGP te zijn maar de voorzitter wordt wel door de SGP benoemd. De SP is wel heel ouderwets paternalistisch georganiseerd in mijn ogen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 nov. 2020 - 20:25

@Mark Huysman De statuten van ROOD zijn niet op internet gepubliceerd, wel opvraagbaar bij de KvK. Wat mij opvalt is de onzelfstandigheid van deze jongerenorganisatie. Ik heb de statuten van de Jonge Socialisten en de CDA-jongeren en daar is wel sprake van verbondenheid met de moederpartij maar die heeft geen zeggenschap in het reilen en zeilen van de jongerenorganisaties en het lidmaatschap is niet gekoppeld. Daar heerst soevereiniteit in eigen kring. Bij de SGP jongeren hoef je ook geen lid van de SGP te zijn maar de voorzitter wordt wel door de SGP benoemd. De SP is wel heel ouderwets paternalistisch georganiseerd in mijn ogen. Niet meer van deze tijd zullen de jongeren zeggen en ik kan ze geen ongelijk geven. Een partij of politieke beweging die vandaag de dag interne discussie en debat wil beheersen of onderdrukken mist de aansluiting en haalt juist meer gedoe in huis.

Hakkepuf
Hakkepuf25 nov. 2020 - 5:51

Een Westfries gezegde luidt: 'Zoals de ouderen zongen, piepen de jongen'. De bijnaam van de Grote Leider van de SP was niet voor niets Jan Maorijnissen.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus25 nov. 2020 - 7:03

Het is Marijnissen waar ze strontzat van zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 7:46

@Dehnus En bewaar ons dan voor wat er na Marijnissen dan gaat komen met zo'n jeugdbeweging...

Hakkepuf
Hakkepuf25 nov. 2020 - 5:49

@Sonic, Je zegt eigenlijk dat communisme een relikwie uit het verleden is en dat je er nu niet meer bang voor hoeft te zijn. Nou, de repressie en de privileges voor partijleden zijn nog nooit zo groot in China geweest als nu. China gedraagt zich ook expansionistisch. Koloniseert Afrika etc. Marxisme en het communisme mag je nooit bagatelliseren. Het zal altijd proberen om te overheersen. Net als alle andere religies.

Dave Velzen
Dave Velzen25 nov. 2020 - 2:50

Jongeren willen veranderingen en zowel bij rechts als links krijgen ze die kans niet. Bovendien wat moet je met de SP in mijn gemeente 2 keer uit elkaar gevallen. In het begin kregen ze 50 euro onkostenvergoeding en wilden ze meer dan moest dat eerst in een ledenvergadering besproken worden. Voor de rest aardige partij hoor, leuk voor mensen die hun partij nooit zullen deelnemen aan een coalitie. Ik noem het een verloren linkse stem. Een partij die haar kans heeft gehad en er niets mee heeft gedaan en nu een beetje in de marge mag schreeuwen. De midden partijen zowel links van het midden of rechts van midden moeten er niets van hebben. Principes zijn mooi. Maar in de Nederlandse politiek bereik je er niets mee. Wilders bereikt indirect nog meer dan de SP helaas.

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2020 - 8:13

Ja, principes zijn bah, vies. Die moet je vooral niet hebben.

Satya
Satya25 nov. 2020 - 11:10

Welke partij links van het midden? Bedoelt waarschijnlijk partijen die rechts gedragen.

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 1:42

Fascisten zijn van oudsher de grootste vijanden van het socialisme.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:47

Sonic Fijne reactie.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:45

Zucht. Geen enkele kennis van de materie en maar plempen. Maar gelukkig er kan nog worden geciteerd en het citaat passen we standaard in en of het citaat klopt, past, bestaat, zinvol is, het boeit niet. #domrechts is overtuigd van de stelling: A iemand die citeert is, bewezen, niet dom. B ik citeer dus ben aantoonbaar niet dom. Citeren is de spiekbrief en het excuus van #domrechts en de rest is verdoemd tot het voeren van gesprekken met volwassen lichamen die emotioneel en verstandelijk variëren tussen de 13 en 17. En dat zou nog niet zo erg zijn ware het niet dat in de tijd van deze volwassenen hun lichaam ook tussen de 13 - 17 waren, ze geen bal konden vangen, getreiterd werden, geen meid kregen, (incels zijn daar een typerend voorbeeld van, gestoorde vrouwenhaters) getroebleerde kinderen die hun lichamen met hun haat zagen groeien. Voila, extreem rechts.

EricDonkaew
EricDonkaew25 nov. 2020 - 0:38

Als mensen extreme opvattingen hebben, richten ze toch gewoon een eigen partij op? Ze doen het niet, omdat ze ook wel weten dat er nauwelijks kans is op ook maar één zetel in het parlement. Net als de Internationale Socialisten, ook een club die toenadering heeft gezocht tot de SP maar terecht de deur is gewezen. Zo werkt het niet, lekker willen meeliften met een grote, redelijk salonfähige partij, maar wel je eigen radicale ideeën trouw blijven. Praktisch in zijn eentje heeft Jan Marijnissen destijds de SP van twee naar, op een gegeven moment, 25 zetels gekregen. Op een gegeven moment stond de partij -onder Roemer dan- zelfs op ruim 30 zetels in de peilingen. Hier schrok de gevestigde orde van en de geschiedenis is bekend. Er is een enorm potentieel aan kiezers links van het midden, maar die raak je kwijt als je in zee gaat met extreme clubjes en individuen. Ook de afdeling Rotterdam, die onbeperkte immigratie voorstaat, zou de SP wat mij betreft mogen aanpakken. Bepaalde denkbeelden schrikken mensen af. En dat kost stemmen en Kamerzetels.

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 6:49

[Als mensen extreme opvattingen hebben, richten ze toch gewoon een eigen partij op?] Het ligt er maar wat je extreem komt natuurlijk. Ik heb de voorstellen van de nieuw verkozen bestuursleden gelezen en die komen me zeer zinnig voor: -meer nadruk op de opbouw van sociale bewegingen (vakbonden, vrouwenstrijd, klimaatbeweging, antiracismebeweging) -meer activisme ipv parlementarisme -sterkere politieke ipv administratieve relatie met de SP -recht op kritiek -geen oriëntatie op regeringsdeelname eventueel met VVD maar op opbouw sterke socialistische beweging -open debat

Dehnus
Dehnus25 nov. 2020 - 7:06

Jij praat niet voor ons allen, ik ben juist meer voor Rood dan voor Marijnissen zijn SP met nationalisme. Dat is geen goede combinatie! We zingen niet voor niets de internationale!

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 7:34

komt =noemt

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 7:49

@Mark Ik snap dat je graag alleen wil lezen wat 'redelijk' lijkt te zijn, maar misschien is de 'manier waarop' wel waar t probleem zit, of was je niet toegekomen aan die alineas....?

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 8:31

@Norm Ik heb het over de voorstellen van de kandidaatsbestuursleden. Volgens mij heb jij het over iets anders.

EricDonkaew
EricDonkaew25 nov. 2020 - 9:05

@Dehnus: Jij praat niet voor ons allen, (...) --------------------------------- Zeker, ik ben ook geen SP-lid. @Dehnus: (...) ik ben juist meer voor Rood dan voor Marijnissen zijn SP met nationalisme. ---------------------------------- Het is maar wat je wilt natuurlijk. Leuk, zo'n zeer linkse SP, maar hoeveel zetels levert dat op? Vijf of zo? Gaat tegenvallen hoor. De relatief wat rechtsere Marijnissen-lijn was goed voor 25 zetels. Dochterlief komt wat minder overtuigend over dan haar vader, het lukt haar niet om het oude kiezerspotentieel terug te winnen. Dat potentieel is er nog wel, maar gaat zeker niet voor 'Rood'. Van mij mag de SP een keer meeregeren. En dan een paar mooie punten binnenhalen. Zoals: - AOW-leeftijd terug naar 65. - Gesubsidieerde arbeid terug voor mensen die anders niet goed mee kunnen komen. - Grotere overheid d.m.v. deprivatisering waar dat gewenst is.

LaBou
LaBou 25 nov. 2020 - 11:53

"Van mij mag de SP een keer meeregeren. En dan een paar mooie punten binnenhalen. Zoals: – AOW-leeftijd terug naar 65. – Gesubsidieerde arbeid terug voor mensen die anders niet goed mee kunnen komen. – Grotere overheid d.m.v. deprivatisering waar dat gewenst is." Dat zmag van mij ook allemaal. Maar dat gaat door meeregeren never nooit niet gebeuren. Dat Ijn principiële punten en één reageerder zegt hierover: je hebt niets aan principes. Overigens vindt ik dat je jezelf eens goed achter de oren moet gaan krabben als SP als hier reageerders als norm en co. gaan stellen dat de SP hier bijzonder goed aan gedaan heeft. Ik weet niet precies wat er gaande is en ik ga me daar liever ook niet in begeven, maar dan die goedkeuring jeukt ontzettend.

Paulus3
Paulus325 nov. 2020 - 0:37

Verdachtmakerij weer.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:02

Wie A zegt moet B zeggen, hij is zijn lidmaatschap ontnomen en kan dus geen voorzitter worden. Maar wat een treurige bedoening. Op zo een treurige en zeer gemene manier je gevestigde ouwelullenpluche verdedigen met retoriek als "zolderkamercommunist" over en tegen de toekomst van de partij. "Als je dit soort ongefundeerde gemenigheid leest dan verwacht je dat van de PVV, VVD etc etc. Toch niet van je eigen partij" moet "de jeugd" denken. Er kan onenigheid binnen een partij zijn en als het niet kan wat er geflikt wordt dan houdt het op. Maar als "de Toekomst van de Partij", de betrokken Jeugd, het er in overweldigende meerderheid anders over denkt... Een normale progressief partijbestuur neemt het signaal serieus en ziet de waarde daar van in en gaat luisteren en oplossingen zoeken. Kaltstellen met smerige frames omdat de jongeren blijkbaar te links zijn, heeft blijkbaar prioriteit. Het wordt tijd dat de oude garde normaal doet, op een volwassen manier hun standpunt verkondigt en geen mes in de rug in de backbone van je eigen partij steekt. Een verschil tussen de FVD en de SP in deze is dat bij de SP het bestuur de jongeren afdeling een dolk in zijn rug steekt omdat deze te links zou zijn of wat dan ook en dat deFVDJugend, de spreekwoordelijke " Nacht van de lange messen 2.0" ten koste / tegen hun bestuur pleegt.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:10

” Nacht van de lange messen 2.0″ ten koste / tegen hun bestuur pleegt omdat ze dachten dat ze een bron voor hun nazisme hadden gevonden wat ook klopte maar, te vroeg gepiekt wellicht, Nederland en haar bevolking is er nog niet klaar voor. Of zoals Baudet zou kunnen zeggen: "Nederland verdient mij niet."

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 7:01

@Paul [Wie A zegt moet B zeggen, hij is zijn lidmaatschap ontnomen en kan dus geen voorzitter worden.] Zoals ik het begrijp was hij in beroep gegaan en hangende het beroep nog steeds SP-lid met alle rechten die daar bij horen.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 23:59

@Sonic De SP heeft de juiste maatregelen genomen en zijn jongerenclub, die blijkbaar niet meer te redden was, opgedoekt. Dat betekent dat deze partij naar het midden is opgeschoven. En van het midden moeten we het toch hebben.

Kit2
Kit224 nov. 2020 - 23:22

Wie in ''het Dorp'' woont, zoals Remco Campert de grachtengordel noemt, ontgaat het misschien, maar het radicaliseren van jongeren neemt door het hele land de meest extreme vormen aan. Islamitische radicalisering kenden we, in de SP zie je bovenstaande neigingen, in JFvD zien we het racisme, maar ook onder jonge boeren is de neiging maar eens geweld te gaan gebruiken maar net onder het oppervlak. Zwarte jongeren houden zich niet alleen binnen de drill-rap met geweld bezig en zet de jongens in Arnhem, Utrecht en andere steden in vredesnaam niet weg als simpel vuurwerkprotest. Op scholen zijn vooral incidenten met messteken. Ook in Molukse kringen doen zich de eerste signalen weer voor. Wat ze allemaal gemeen hebben is het wantrouwen naar het ''bestuur'' en achterdocht naar de oudere generaties. Het borrelt aan alle kanten levensgevaarlijk in die leeftijdsgroep en het is een kwestie van tijd tot deze groepen zich ofwel tegen elkaar gaan richten ofwel gezamenlijk gaan optreden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2020 - 23:17

En hier kunt u hun reactie lezen https://sptegendeheksenjacht.nl/

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 10:39

Heb het gelezen. Het SP bestuur is echt het pad af. Ik ben geen lid van en stem niet op de SP maar heb wel getekend.

Sonic2
Sonic224 nov. 2020 - 22:56

Welnee. Het is meer een beeld wat rechts altijd neerzet. Die willen dat je bang bent voor het communisme. Dat mensen dat in de Koude oorlog waren, was goed voor te stellen. De angst nu voor het communisme en dat deze communisten nu de boel gaan overnemen. U ook weer in de laatste alinea. Waar u over praatte gebeurde nog ver voor het leiderschap van Marijnissen. Toen de SP een ultra kleine splinter was. Onder een heel ander leiderschap. In een heel andere tijd. Appels met peren vergelijken dus. Als je echter een communist bent staat de SP het dichtste bij je inderdaad. Bij de SP zitten ook veel teleurgestelde PvDA kiezers. Of mensen die er tussen in zitten. Of mensen die de energie transitie te duur vinden. Wat mij betreft overdrijft u. Haalt u hopeloze oude koeien uit de sloot. Doet u net of die communisten en Daan Monjee van vroeger nog van de SP van nu staan. De mensen dit doen( waaronder u dus) lopen altijd hardop te mekkeren dat ze zo snel een racist zijn als ze Wilders of Baudet stemmen. U steunt ook nog sluimerend de FvD. Dus dan moet je helemaal je koest houden als je andere partijen afkraakt. Voor ultra rechtse figuren als u( en ik ken er hier nog wel een heleboel) begint extreem links al iets links van D66. Mopperen over dat alles rechts van de PvdA zogenaamd extreem rechts is. Ik ben geen communist. Heb een hekel aan de regimes van Mao, Stalin en Lenin, maar als ik de afgelopen 40 jaar door neem hadden we waarschijnlijk beter moeten luisteren naar de SP/ CPN. Als je kijkt naar de totaal doorgeslagen marktwerking of naar de problemen die je nu in de zorg ziet. Of als je kijkt naar de ongelijkheid en de aantoonbare armoede onder veel Nederlanders. Of als je kijkt naar investeren in plaats van bezuinigen. Het aanpakken van banken. U doet aan chantage door dat allemaal gelijk te zetten aan goelags. Want dat is de implicatie die u naar buiten toe stuurt. We moeten al decennia dat gejank horen van die beroepsklagers van FvD en PVV. Laten we eens wat doen aan de terechte zorgen van mensen die wat links staan van de PvdA of D66. En stoppen met alles wat je niet aanstaat weg te zetten als goelags supporters. Slaat nergens op.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 22:50

Wordt het onderhand geen tijd om dit soort linkse extremisten te de-radicaliseren? Daarvoor zijn in Vught alle middelen voorhanden.

Aart van de aap
Aart van de aap24 nov. 2020 - 22:25

https://communisme.nu/van-het-platform/2020/11/17/is-communistisch-platform-gewelddadig/ Dit is de site, van de heren die geroyeerd zijn Ze lichten het hier toe allemaal. En nee,men is niet gewelddadig. De SP liegt gewoon. Als ze geen communisten in hun partij willen, moeten ze dat van te voren in hun statuten/regelementen zetten en niet achteraf mensen eruit gooien. Socialistische partij. SOCIALISTISCH. niet zo gek dat je dan marxistische/communistische leden krijgt en/of stemmers...Wat verwacht je dan ? Vind het CDA het raar dat ze christenen krijgen, als stemmers ? Vind de PVDD het raar dat ze veganisten krijgen, als stemmers/leden ? Misschien zelfs radicale dieren activisten ? Je mag van de SP niet lid zijn van andere partijen, dan wordt je uit de SP gegooid. Ja, ok, maar dit communistisch platform is geen partij. Per definitie niet. Maar, ok, ze doen maar. Ik ben geen SP lid en geen communist, dus het kan me niet zoveel schelen allemaal. Dit zijn hun problemen. Wel fijn om anarchist te zijn. Dan kan je nergens uit gegooid worden. Als je nergens in zit, kan je ook niet geroyeerd worden hahaha

4 Reacties
Zapata
Zapata25 nov. 2020 - 10:40

@Aart. Het lijkt me toch niet dat je de naam communist nog wilt dragen. Ook al zullen daar dan best aardige jongens tussen zitten. In Nederland hebben we een enorm huizen tekort maar we zouden grond tekort hebben om al de slachtoffers van het communisme uit de vorige eeuw te kunnen begraven hier. Overal heeft het met verschrikkelijke consequenties gefaald.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 11:22

Zapata.... Ik ben geen communist, ik ben anarchist.. En dan niet eens een gewelddadige/revolutionaire anarchist. In heel Europa zijn nog communistische partijen. In Zuid Europa, Spanje, Italie. In Zweden, is ook nog een communistische partij. Alleen in Nederland is dat woord taboe. Iets dat dan tot frictie leid in zo'n SP. We zijn marxisten, maar geen communisten ? Beetje verwarrend. Wat ben je dan ? Marxist, maar ook weer niet ? De SP wilt aan de ene kant de internationale socialisten zijn en aan de andere kant de PVDA. Dat gaat niet zo makkelijk. Men zit tussen twee vuren. Je zegt, het communisme heeft bloed aan de handen. Uiteraard..... Maar, Amerika en de kapitalistische orde niet ?..... Zullen we slachtoffers van het imperialisme eens tellen ? Het is dus niet zo zwart wit. Jullie zijn allemaal pro Amerika. Dat is niet minder raar, dan pro communisme zijn. Amerika heeft immers ook genocides op haar geweten. Maar dat zijn zogenaamd 'the good guys' Daarnaast, het communisme heeft uiteraard bloed aan de handen en dingen zijn uit de hand gelopen. Toch hebben ze ook dingen goed gedaan ( de strijd tegen het fascisme en imperialisme. Het faciliteren van sociale zekerheid. In de DDR was niemand dakloos/werkeloos) Het is dus niet zwart/wit. Het is grijs. Ja, donkergrijs, maar wel grijs. Ik ben geen communist. Maar, ik ga niet zeggen dat een communist per se the bad guy is en een kapitalist/imperialist per se the good guy

Zapata
Zapata25 nov. 2020 - 13:23

Aart. Ik heb net zo een hekel aan het kapitalisme als jij, maar dat ontneemt me niet het recht om kritiek te hebben op een totalitaire ideologie, op iedere totalitaire ideologie.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 14:48

Mooi Zapata En ik ben het uiteraard met je eens Ik heb helemaal niets met Leninisme etc Sterker nog, vanuit anarchistische theorie, wordt het communisme/stalinisme/leninisme gezien als kapitalisme. Staatskapitalisme

Grietje Genot
Grietje Genot24 nov. 2020 - 22:21

Grappig. De familiepartij die zich SP noemt maakt gebruik van stalinistische & burgerlijke methoden om loepzuivere, compromisloze idealisten de mond te snoeren. De ellende duurt voort.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 10:54

Ja, die Lilian ging helemaal trots bij WNL vertellen, dat ze mensen uit haar partij gezet had Alsof de heren van WNL dan ineens wel op de SP zitten te wachten Heel misselijk allemaal

OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 2:51

@ Aart van de aap: Inderdaad voelt Lilian Marijnissen zich duidelijk volkomen senang bij WNL op zondagmorgen. Het lijkt wel alsof ze zich dan volledig geaccepteerd voelt....door rechts.

Aart van de aap
Aart van de aap28 nov. 2020 - 9:36

Ja haha Lilian denkt dat WNL heel graag haar beleid doorvoert. Ze denkt dat ze nieuwe vrienden gemaakt heeft. Ook niet een heel helder licht, die Lilian Jezus...

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2020 - 22:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 2:46

@ Sander: :) Dat is toch nog even afwachten, natuurlijk. Dit jaar is nog niet voorbij. Het kan zo maar gebeuren dat een nog niet droge, 49-jarige druiloor voor het komende verkiezingsprogramma radicaal gaat voorstellen een volwaardige vakantie-uitkering voor AOW’ers van 20 procent in te voeren, en bovendien niet alleen een dertiende, maar ook nog een veertiende maand voor AOW’ers. Ik noem maar wat mogelijkheden. Ik voorzie dan ook herrie in de tent.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 21:55

Het is opvallend dat twee partijen die zich op de uitersten van het politieke spectrum bevinden, schoon schip proberen te maken. De extremisten die zich in beide jongerenorganisaties manifesteren worden er uitgegooid. Bij FVD stapt ook de extremistische leider op. Beide partijen bewegen zich daardoor naar het politieke midden, wat op zich goed is. De SP is goed bezig, voor FVD lijkt het echter te laat. Extremisten hebben een beperkte scoop, kennen maar een waarheid en missen de nuance, ze zijn geborneerd, ongeduldig en verbeten en daardoor gevaarlijk. Radicalisering ligt dan op de loer. waardoor keihard ingrijpen nodig is.

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 21:44

Een hele goede zaak: zolderkamermarxisten en andersoortige meedogenloze marxisten moet je koste wat koste uit je partij weren. Uiteindelijk is marxisme niet te rijmen met een democratische rechtstaat. Dat heeft de geschiedenis wel geleerd. Nationalisatie van productiemiddelen, land en (woningen) gaat niet vrijwillig maar moet met veel geweld worden afgedwongen. Als de middenklasse haar bezit kwijtraakt, verdwijnt niet alleen de ruggengraat van de economie maar ook de basis van de democratie, Een sterke en welvarende middenklasse is een basisvoorwaarde voor een democratische rechtsstaat. Maar ook het maatschappelijke middenveld. bestaande uit politieke partijen, vakbonden, verenigingen en stichtingen, dat de belangrijkste buffer tussen de staat en het individu vormt, zal verdwijnen en vervangen worden door marxistische organisaties. Waardoor de de vrijheid van het individu teloor gaat en iedereen gelijkgeschakeld wordt. Alleen de almachtige staat blijft over, die de dictatuur van het proletariaat uitoefent. Die almachtige staat en haar ambtenaren bepalen of je mag studeren, welk beroep je uitoefent, waar je moet wonen en werken etc. Eigen initiatief wordt niet gewaardeerd. Voor dissidenten zijn er zware sancties zoals heropvoeding in werkkampen. De staat is niet tevreden met alleen de politieke en economische macht maar streeft ook naar een nieuwe mens, die gevormd wordt door niet aflatende propaganda (agitprop) en indoctrinatie van de wieg tot het graf. Dat begint al heel jong met het verplichte lidmaatschap van de pioniers, gevolgd door allerlei andere jeugdorganisaties, met als einddoel het lidmaatschap van de partij, dat bepaalde voorrechten oplevert. Veel tijd wordt verspild met het bestuderen van de werken van Marx en andere ideologen. Tenslotte de planeconomie. Het is onmogelijk om de productie en distributie van goederen en diensten van bovenaf efficiënt te plannen en alle processen op elkaar af te stemmen. Er is in zo'n systeem dus veel inefficiency en verspilling. Maar het allerergste is wel dat creativiteit van mensen niet benut wordt. Voor ondernemende mensen met creatieve ideeën is geen enkele ruimte. Bedrijven worden geleid door bureaucraten, die hun positie eerder te danken hebben aan hun trouw aan de partij dan aan hun management vaardigheden en ondernemingszin. Daarom was en is er in marxistische staten continu gebrek aan de meest elementaire zaken. Voor een broodje moet je uren in de rij staan en een speen voor een zuigfles is nergens te krijgen. Marxisme betekent stagnatie, armoede en onderdrukking en een totaal gehersenspoelde bevolking.

Wilco4
Wilco424 nov. 2020 - 21:06

Goede zet van de SP. Geen ruimte voor extremisme!

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:11

De extremisten zitten in het bestuur.

Carbonarius
Carbonarius24 nov. 2020 - 20:36

Mijn god, wat een tijden zijn het. Communisten aan linkerzijde, (potentiële) neo-nazi's aan de rechterzijde... SP geeft in ieder geval het goede voorbeeld hoe je hiermee afrekent. Waarvoor hulde.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:53

: Mijn god, wat een tijden zijn het. Communisten aan linkerzijde, (potentiële) neo-nazi’s aan de rechterzijde…" De FVDJugend ook, waarvan HULDE

The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 20:36

Alweer een partijtop die dringend moet aftreden vanwege pogingen om democratie binnen de eigen gelederen de kop in te drukken.

5 Reacties
The Apple
The Apple24 nov. 2020 - 20:51

Volgens Hoekstra gaat om ‘een handjevol geradicaliseerde zolderkamercommunisten’ die proberen de partij over te nemen. Daarbij zijn ze volgens Hoekstra bereid tot extreme daden over te gaan: "Ze zeggen echt heel enge dingen. Zij willen de bevolking bewapenen om over te gaan tot een burgeroorlog." In werkelijkheid willen de “zolderkamercommunisten” het leger omvormen van een agressieve interventiemacht naar een middel voor daadwerkelijke verdediging. De ZKC: ”Een vorm van dit model kan gevonden worden in Zwitserland, nochtans geen communistische heilstaat, waar een groot deel van de bevolking onderdeel is van het leger door het militiesysteem en er maar een kleine laag beroepsmilitairen is.” Een partijleiding die op een dergelijk leugenachtige wijze leden met een andere mening buitenspel probeert te zetten is niet te vertrouwen. Of ze zetten dit soort mensen aan de kant, of ze zetten zichzelf voorlopig buitenspel.

MaxMax2
MaxMax225 nov. 2020 - 6:08

Jammer dat u geen jongere meer bent, had u toch nog ergens terecht gekund..

Mark Huysman
Mark Huysman25 nov. 2020 - 6:43

Goed t-shirt: https://derodelap.nl/product/zolderkamercommunist/

Buitenstaander
Buitenstaander25 nov. 2020 - 10:56

@The Apple Leuk dat eufemisme: Van agressieve interventiemacht naar een middel voor daadwerkelijke verdediging. Maar we moeten toch even verder doorlezen: Want even verder is dat idd 'naar Zwitsers model' dus met een bewapende bevolking met een klein staand leger. En waar staat die bewapende burgerij dan voor conform de verdere gedachten van het Communistisch Platform? Precies.... Heel gevaarlijk....

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 17:08

Vertrouw nooit een Zwitser, misschien is het wel een communist.

Thuiszitter
Thuiszitter24 nov. 2020 - 20:12

Wat is dat toch met de jongeren beweging binnen de politieke partijen ? Goed dat er interesse is daar niet van.

Juppé🎗
Juppé🎗24 nov. 2020 - 20:12

Tja, ik ben noch een SPer , noch in enigermate verbonden met het gedachtengoed van FvD of moslimbroederschap. Ik vind het allemaal vreselijk, vooral dom. Ik ben ook niet jong, maar ik heb wel sympathie voor de meiden en jongens van Rood. Ik herinner me dat ze als zolderkamercommunisten werden weggezet. Ach gut....ik heb helaas geen zolderkamer meer, dus kan niet verzinnen wat daar mis mee is, maar ik ben danook geen Stalinist.

1 Reactie
OlavM
OlavM27 nov. 2020 - 2:23

@ Poeha en Juppé: De term "zolderkamercommunisten" is uiteraard denigrerend bedoeld en suggereert in strijd met de feiten dat het om theoretisch ingestelde en vrijblijvende boekenlezers zou gaan, terwijl het in werkelijkheid om zeer actieve en activistische jongeren gaat. Dit zegt dus veel over de opstelling en mentaliteit van de SP-leiding.

Poeha
Poeha24 nov. 2020 - 20:09

“ Nu Kemerink geen lid meer is van de SP, mag hij van de partij echter ook geen voorzitter zijn van de jongerenafdeling, zo klinkt de uitleg.“ Ik ken de statuten niet, maar het lijkt mij logisch dat een voorzitter een lid van de SP moet zijn en dat er een vervanger moet komen als hij bijvoorbeeld lid van de vvd wordt.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗24 nov. 2020 - 22:23

Inderdaad zo lossen Stalinisten dat op

P Haan
P Haan24 nov. 2020 - 19:42

Het lijkt wel herfst. Opstandigen met nieuwe ideeen vallen als bladeren van de bomen. Zou zomaar een mooie lente kunnen opleveren!

1 Reactie
Fredje3
Fredje325 nov. 2020 - 6:31

Het zijn geen opstandigen met nieuwe ideeen, het zijn opstandigen met oude, gevaarlijke ideeen, net zoals bij FvD.

Zapata
Zapata24 nov. 2020 - 19:38

Tsja, het lijkt me dat hardcore communisten en het gestaalde kader beter hun heil kunnen zoeken bij de clubjes die de walgelijke communistische ideologie nog aanhangen. Er zijn er nog wel een paar aan de rafelranden van de democratie. Veel plezier met de reis naar het verleden.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2020 - 0:51

Ouwehoer

The Apple
The Apple25 nov. 2020 - 2:07

Zapata - Nu zou ik natuurlijk kunnen beginnen over dat gruwelijke anarchisme, maar jij en ik weten dat we alleen maar hoeven wachten totdat de mensheid volwassen is geworden, al kan dat nog wel even duren. Je moet dus altijd oppassen met de etiketjes die de gevestigde orde plakt op de mensen die kritiek op de bestaande orde hebben. Vaak begint men met de bewering dat de bestaande orde de beste van alle mogelijke opties is en vervolgens dat het in de natuur van de mens ligt. Maar als we naar onszelf lijken dan weten we dat dat niet waar is en dat het dus ook anders zou kunnen. Dus is het nodig om te zorgen dat mensen die in zichzelf (en in hun medemensen) leren te geloven, zich niet gaan identificeren met de oppositie. Smear dient vooral om de eigen tekortkomingen aan het oog te onttrekken, angst is het beste middel om het onderling wantrouwen te bevorderen en hebzucht de reden dat iedereen zich daaraan aanpast - https://www.youtube.com/watch?v=B3MFirEZa-8

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 nov. 2020 - 12:24

In tegenstelling tot het huidige neoliberalisme is communisme niet bedoeld om de rijken rijker te maken . Je kunt je blindstaren op Stalin maar besef wel dat mensen als Marx nu niet bepaald een Stalin voor ogen hadden.

Aart van de aap
Aart van de aap26 nov. 2020 - 14:47

Ben je communist, Griezel ? En wat voor soort communist ? Raden communist, gok ik. Libertair communist