Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SP: Donner, stop met James Bondje spelen

  •  
28-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-RonaldvanRaak_300.jpg
Journalisten, ontwikkelingswerkers en politici mogen nu nog geronseld worden als geheime agenten
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten geen agenten en informanten meer mogen ronselen onder journalisten, ontwikkelingswerkers en politici. Hij vindt dat deze groep onafhankelijk moet blijven en geen verlengstuk mag worden van de overheid.
Van Raak wil dat er een uitzondering wordt gemaakt in de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten die in 2002 werd ondertekend. Deze stelt dat ‘iedere natuurlijke persoon’ gerekruteerd mag worden door de AIVD. Het SP-Kamerlid vindt dat dit niet langer kan. Onlangs kwam aan het licht dat de Zwolse activist en journalist Paul Kraaijer 25 jaar informant was van de AIVD. Hij verzamelde informatie uit linkse kringen als antiglobalisten en dierenactivisten.
Donner gaan een principiële discussie uit de weg”, zegt Van Raak in de Volkskrant. “Er is volgens mij iets grondig mis in dat wereldje. Daar geldt het motto ‘voor wat hoort wat’. De ene dienst levert informatie in ruil voor die van een andere. Levensgevaarlijk, die ruilhandel. Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland een aanslag plaatsvindt omdat wij te weinig te bieden hadden aan beter geïnformeerde diensten? Verbeter de samenwerking, stop met James Bondje spelen, laat de Koude Oorlogstijd van wederzijds wantrouwen eindelijk voorbij zijn.
Ook is de veiligheid van de informant in het geding als hij een dubbelrol speelt. “Als in een oorlogsgebied een journalist wordt ontmaskerd als spion, lopen zijn of haar collega’s ook gevaar. Ze worden dan gerekend tot ‘de vijand’. Daarom is het ook onbestaanbaar dat medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zich in een land als Afghanistan zouden voordoen als journalisten, zoals ik heb opgevangen. Het veiligheidsargument geldt ook voor hulpverleners. Wat politici betreft: zij moeten de inlichtingendiensten controleren. Dat is al moeilijk genoeg.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

boeie
boeie28 jul. 2011 - 7:34

" Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland een aanslag plaatsvindt omdat wij te weinig te bieden hadden aan beter geïnformeerde diensten?" Het is zo, en daar is helemaal niets aan te doen. Waarom zou een ander land veel geld investeren in het verzamelen van informatie en dat dan zomaar weg geven. Voor wat - hoort wat. Voor hulpverleners geldt zo'n afspraak, voor ontwikkelings werkers is wat te zeggen, maar in de praktijk zijn die ontwikkelings werkers vaak weer verbonden aan aan een militair optreden (zoals in afghanistan) en dan is het weer heel erg de vraag of dit argument voor hun ook zinnig is. Voor journalisten is dit natuurlijk flauwekul, hun werk is informatie verzamelen, als ze het in de krant zeggen mag het wel, maar dan mag de AIVD of MIVD het niet lezen ofzo?

GerritHoltland
GerritHoltland28 jul. 2011 - 7:34

Lijkt mij een heel zinnig voorstel.

rgeurtsen
rgeurtsen28 jul. 2011 - 7:34

Goed voorsteld, alle fnucties die voor het functioneren van een democratie in vredestijd relevant zijn hiervan uitsluiten. Dat hele gedoe om radicale groeperingen te volgen en te infiltreren is onzinnig. Radicalisme en extremisme zijn toch heel verschillende zaken?

WinstonSmith
WinstonSmith28 jul. 2011 - 7:34

Dat valt nog reuze mee..... CIA pakt het nog iets groter aan en plaatst alle mensen die vaccinaties willen geven in Pakistan in gevaar. http://www.slate.com/id/2299986/

Bucephalas
Bucephalas28 jul. 2011 - 7:34

Het lijkt alsof dit kabinet allergisch is voor principes die cruciaal zijn voor een gezonde (rechts)staat.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jul. 2011 - 7:34

'Mijn naam is Donner. Piet Hein Donner...'

1 Reactie
Maanlander2
Maanlander228 jul. 2011 - 7:34

Mooi Bent u plantaardig of mineraal?

Coropa
Coropa28 jul. 2011 - 7:34

Landen die iets te verbergen hebben maken gebruik van veiligheidsdiensten.

2 Reacties
FransAkkermans
FransAkkermans28 jul. 2011 - 7:34

Zijn er dan landen die niets te verbergen hebben? En hoe komen we dat dan te weten?

GijsUtrecht
GijsUtrecht28 jul. 2011 - 7:34

Vooral landen die iets te beschermen hebben.

AE911TRUTH
AE911TRUTH28 jul. 2011 - 7:34

Dit land is eigenlijk al een politiestaat, de meeste mensen beseffen niet wat er om hen heen is neergezet voor totalitair systeem over de afgelopen jaren. Er zijn almaar meer en meer controlerende functies zijn bijgebrouwen en er is steeds meer politie in het straatbeeld aanwezig, de laatste weken is dat aan het toenemen (als je goed oplet en alert bent) Kijk naar Amsterdam waar soms hele straten veranderen in politiestraten; observatiepost, camera's en politie te paard, en redelijk vaak zie je ook fouilleeracties in de metro met veel politie ondersteuning (dan zie soms ook iemand zwaar beduusd kijken, alsof die persoon ergens in de gaten heeft wat er gaande is allemaal) Was het maar net zoals in een James Bond film, dan was er tenminste nog geen totalitairisme wat nu overduidelijk heerst.

1 Reactie
GijsUtrecht
GijsUtrecht28 jul. 2011 - 7:34

Zal wel ergens voor nodig zijn he... Tis nog altijd dat als je niets verkeerd doet, je weinig tot geen hinder zult ondervinden.

GijsUtrecht
GijsUtrecht28 jul. 2011 - 7:34

Naief mannetje die Van Raak. Om misdaden op te lossen, maar zeker om terreur of andere criminele daden te voorkomen moet creatief zijn met je informatie-inwinning. Daar hoort ook infiltratie bij.

1 Reactie
Nog1web
Nog1web28 jul. 2011 - 7:34

Infiltratie staat algemeen bekend als een opsporingsmethode met een bijzonder laag rendement. Daarnaast is zij bij de echt criminele en terroristische organisaties te riskant, en wordt derhalve alleen nog toegepast bij zachtere opsporingsdoelen. De voorloper van de AIVD heeft decennia lang infiltranten in (linkse) actiegroepen gerund, zonder dat dit één enkele arrestatie heeft opgeleverd. Pogingen om in moslimgroepen te infiltreren mislukten door het overlopen van de infiltrant(en) in kwestie. Dat laatste gebeurde ook bij infiltratiepogingen in de georganiseerde misdaad. (zie commissie van Traa) Spijtoptanten zijn veel bruikbaarder dan infiltranten. Een volledig verbod op infiltratie zou voor de effectiviteit van de AIVD niets uitmaken.