Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

SP doet toch mee aan verkiezingen in Rotterdam

  •  
18-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sprotterdam

© Rotterdam West. Afdelingskantoor van de Socialistische Partij in Rotterdam. De landelijke SP heeft het bestuur geschorst. De mogelijkheid is er dat de Rotterdamse SP hierdoor niet mag meedoen

De SP zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Een week geleden besloten de leden van de Rotterdamse afdeling nog af te zien van deelname , nadat dissidente, radicale leden waren geroyeerd. Volgens het landelijk partijbestuur kan de SP echter gewoon meedoen aan de verkiezingen, meldt de NOS.
" Lijsttrekker wordt de vroegere fractievoorzitter, Theo Coskun. Coskun zegt inmiddels veel leden te hebben gesproken die zich willen inzetten voor de afdeling. Volgens hem is de SP daarmee stabiel genoeg om zich in de strijd te werpen."
Het is al geruime tijd onrustig binnen de SP in Rotterdam. De voormalige fractieleider van de SP in Rotterdam Leo de Kleijn keerde zich in november op Joop.nl tegen “ het monomane beleid van de SP-leiding ”. “De SP is haar eigen graf aan het graven”, waarschuwde hij.
De landelijke SP besloot het bestuur van de Rotterdamse afdeling te schorsen , nadat de bestuursleden drie geroyeerde leden op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen hadden laten staan. De uitgestoten partijleden zijn inmiddels een nieuwe partij begonnen, Socialisten 010, waarmee ze in maart meedoen aan de verkiezingen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Duralex
Duralex18 jan. 2022 - 17:20

Hehe, weet ik ook weer wat voor hokje ik rood ga kleuren.

Jozias2
Jozias218 jan. 2022 - 16:14

En ondertussen in Amsterdam: https://www.parool.nl/amsterdam/scheuring-binnen-sp-amsterdam-prominente-leden-sluiten-aan-bij-nieuw-links-alternatief~bcc394be/

1 Reactie
OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 18:07

Er lijkt zich -wie weet- een nieuw echt links alternatief te ontwikkelen.....

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2022 - 15:37

Dus de locale SP-leden besloten dat de SP niet meedoet omdat ze momenteel te verzwakt is en vervolgens besloot het landelijk bestuur om toch mee te doen. Dat lijkt me een tamelijk vreemde gang van zaken. De lokale leden zullen immers de campagne moeten voeren. En dat moeten ze nu dus tegen hun eigen besluit en tegen hun eigen inzichten in doen.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2022 - 16:25

Mark, Als ze goede en betrouwbare kandidaten op de lijst kunnen zetten, mensen die tijd willen steken in het raadslidmaatschap, dan zou zelfs jij daar niets op tegen moeten hebben. Want anders is er maar weinig keuze voor de lokale SP leden.

OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 18:08

@ Mark Huysman: De SP is de weg kwijt. Het is niet anders.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2022 - 19:04

@Frans, Maar dan wordt dus een besluit van de afdeling over verkiezingen in de eigen stad niet serieus genomen. Dat lijkt me a) niet echt democratisch en b) contraproductief. Je zadelt je leden op met een campagne waar ze zelf geen heil in zien.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2022 - 19:16

En Rotterdamse SP-leden kunnen natuurlijk op Socialisten010 stemmen. Die lijst (inclusief de lijsttrekker) bestaat voor een groot deel uit kandidaten die door de SP-afdeling gekozen waren.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2022 - 20:19

Mark, voor een cursus krom redeneren ben je de eerst aangewezen docent. Maar ik vind het een goed idee dat de SP een lijst kan en zal indienen in Rotterdam en er dus voor de SP leden aldaar de mogelijkheid geschapen wordt SP te blijven stemmen. Mij komt eerder het gedrag van die afzwaaiers als ondemocratisch over als die onder de SP vlag mee zouden doen.

Samuel Dormits
Samuel Dormits18 jan. 2022 - 15:25

Wat is er gebeurt met "de ALV is het hoogste orgaan"? Als de partijtop het niet eens is met de leden, zou dan niet de SP bij uitstek voor de wil van de leden moeten kiezen?

Kuifje3
Kuifje318 jan. 2022 - 14:24

Het is van de SP verstandig om in alle grote steden mee te doen aan de verkiezingen. Zeker in een stad als Rotterdam wonen veel potentiële kiezers en als die eenmaal een keuze hebben moeten maken voor een andere partij loop je kans ze voor langere tijd kwijt te zijn. Het is jammer om te moeten constateren dat de SP al heel lang langzaam maar zeker weg aan het zakken is. Onder Lillian Marijnissen is er nog steeds geen enkele overwinning geboekt en het zou misschien verstandig zijn om eens te kijken of er misschien ergens een stemmenkanon te vinden is die de kar kan trekken. Ik ben ervan overtuigd dat de SP de enige echt linkse partij is en dat er een enorm potentieel aan kiezers is voor die partij. Het enige waar het aan ontbreekt is een echt goede leider.

Greendutch
Greendutch18 jan. 2022 - 13:47

hoort dit niet thuis in de Rotterdamse krant i.p.v. op een landelijk medium? of worden hier ALLE deelnames van ALLE partijen in ALLE gemeenten vermeld? dat is wel zo eerlijk en rechtvaardig.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr318 jan. 2022 - 21:38

Op die manier kun je elk nieuwsfeit bagatelliseren en het landelijk nieuws afschaffen.

Lenny Boers
Lenny Boers18 jan. 2022 - 13:43

En hoe groot is nu de kans dat SP en Socialisten 010 straks samen een vuist maken?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje318 jan. 2022 - 15:03

@Lenny: die kans is zo ongeveer even groot als dat de VVD en PVV samen een vuist gaan maken. Nul dus.

Over2
Over218 jan. 2022 - 13:37

Prima dat de SP meedoet in Rotterdam. En dan ook nog eens met een duidelijke koers. De koers die de arbeiders al sinds jaar en dag van de SP kennen en waarop je kan vertrouwen dat die ook na verkiezingen zal worden doorgezet. Take-it-or-leave-it. Kom daar eens om bij draaikonten. Het soort dat niet uitgaat van vaste principes/partij ideologie. Behalve dan het principe dat je als populistische partij/politicus moet proberen zoveel mogelijk keizers naar de mond te praten. Wie kent ze niet, de windvanen die het ene na het andere ''kroonjuweel'' in de prullenbak kieperen om in te ruilen voor nieuw.

2 Reacties
nikita72
nikita7218 jan. 2022 - 13:47

Ik denk dat de dissidenten ook een duidelijke koers varen. Zij hebben hun eigen partij opgericht, dus het is niet nodig dat de SP ook nog eens meedoet. Waarom wil elke landelijke partij een afgevaardigde in de gemeenteraad hebben?

Over2
Over218 jan. 2022 - 19:09

''Ik denk dat de dissidenten ook een duidelijke koers varen.'' Helemaal mee eens Peinzer. Sterker nog, ik weet het wel zeker dat de dissidenten een duidelijk andere koers varen dan de SP. Prima dat draaikonten die heel andere belangen (gaan) verdedigen/nastreven opzouten en naar een andere partij overstappen of een nieuwe partij oprichten. Een nieuwe partij opgericht en bestierd door draaikonten dus. Of we die nog niet genoeg hebben. Zo slecht voor de democratie die draaikontenpartijen.