Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

SP: Bajes gevaarlijker door bezuinigingen

  •  
10-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Gevangenis_Haarlem300.jpg
Gevangenisbewaarders en directeuren trekken aan de bel: Te weinig personeel op te veel gevangenen
In verschillende gevangenissen in Nederland is het onrustig. In Breda en Tilburg is er onrust onder het personeel uit onvrede over de bezuinigingen en de maatregel acht personen op een cel te plaatsen. In Veenhuizen heeft een steekincident plaatsgevonden. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vreest dat de gevolgen van de voortdurende bezuinigingen op het gevangeniswezen zichtbaar aan het worden zijn. Zij eist opheldering van het kabinet: “Een kabinet dat de mond vol heeft over veiligheid moet ook zorgen voor veilige bajessen, voor gedetineerden en personeel.”
Gesthuizen zegt op de website van de SP :
Ik krijg meldingen van personeel dat zij met te weinig mensen op een grote groep gedetineerden staan. Ook gevangenisdirecteurs maken zich steeds grotere zorgen over de veiligheid. Gevangenispersoneel klaagt niet zo snel, vaak doen zij nog net even een stapje extra. Maar de grens van de bezuinigingen is bereikt, hoe ver wil staatssecretaris Teeven het gevangenispersoneel nog uitknijpen?”
In Breda zijn er spanningen onder het personeel die te maken hebben met de bezuinigingen en de reorganisaties. Ook hebben in één jaar vier gedetineerden zelfmoord gepleegd.
Gesthuizen:
Dat is opvallend en moet in ieder geval worden onderzocht door de Inspectiediensten. Nu is er alleen een intern onderzoek geweest waaruit niet blijkt dat de zelfmoorden zijn veroorzaakt door het handelen van de instelling. Maar ik wil weten waar dit opvallend hoge aantal dan wel door komt.
Ook wil Gesthuizen opheldering over het voornemen om in Tilburg acht gedetineerden op een cel te gaan plaatsen.
Terecht maakt het personeel zich hier grote zorgen over. Want met hoeveel personeel kun je verantwoord een cel met acht langgestrafte gedetineerden open maken?”
Gesthuizen heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en wil op korte termijn een debat.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dinho
Dinho10 feb. 2011 - 9:40

Dit is toch allemaal een logisch gevolg van de PVV/VVD logica. Verkondigen dat de maatschappij veiliger moet, bezuiniging op bezuiniging en dan straks roepen, dat het onveiliger in Nederland is geworden, zodat er maar eens goed moet worden nagedacht of het niet wenselijk is om de doodstraf in te voeren. De gewone man en kleine crimineel kan straks toch geen advocaat betalen, dus dat is geen punt en gelijk het probleem van veelplegers opgelost denkt dit regime.

eeweew
eeweew10 feb. 2011 - 9:40

Natuurlijk, dit kan er ook nog wel bij. Straks, dankzij u stem op de VVD alle criminelen vrij op straat.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon10 feb. 2011 - 9:40

--dankzij u stem op de VVD alle criminelen vrij op straat.-- Dan is het wel een stuk veiliger in de gevangenis. ;-))))

grolschje2
grolschje210 feb. 2011 - 9:40

Die gevangenisdirecteuren zijn slappe hap. Bij Pownews werd bekend dat in tbs klinieken de alcohol rijkelijk vloeit en dat er dagelijks drugs wordt gebruikt. Al het geld dat je erin stopt gaat naar leuke schilderijtjes en aankleding zodat de gevangen zich lekker op hun gemak voelen.

1 Reactie
Harmen2
Harmen210 feb. 2011 - 9:40

En sinds wanneer is Pownews de maatstaf?

sociaaltje
sociaaltje10 feb. 2011 - 9:40

Een advocaat inschakelen behoord straks niet meer tot een mogelijkheid voor de gewone man. Aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor, alleen als je zelf goed in de slappe was zit. Bezuinigingen zorgen ervoor dat er geen geld meer beschikbaar is om nieuwe rechters op te leiden. Torenhoge griffiekosten gaan ons ontmoedigen recht ons te halen. Op weg naar het Amerikaanse voorbeeld. Alleen als je geld hebt kun je een goede verdediging verwachten. Overvolle gevangenissen met een minimale inzet van bewaarders. Camera's dienen als toezicht dus waarom zou je bewaarders inhuren. Sluit de mensen gewoon 23 uur van de dag op. Nederland rechtstaat??

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel10 feb. 2011 - 9:40

We hebben geen overvolle gevangenissen. Er worden veel gevangenissen gesloten, en verhuurd aan Belgische gedetineerden. En verder kan het mij niet schelen of ze 23 of 14 uur opgesloten worden, dan hadden ze maar eerder moeten nadenken. Het zal wel rechts zijn dat ik niet en masse Playstations en WII's en vrolijke vrijheid voor deze mensen aanbiedt. En verder vind ik verkrachters die n 10 of meer jaar TBS toch voor de rest van hun leven opgesloten worden op de longstay dat we daar idd de doodstraf voor moeten invoeren. Wat een meerwaarde voor de hoofdprijs de rest van je leven doorbrengen in een grijze klomp beton. Nee dat is lekker humaan.