Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

SP Amsterdam zet hoofdkantoor Airbnb in de vakantieverhuur

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27071084566_3b8d24cc0e_k
De Amsterdamse SP heeft het hoofdkantoor van Airbnb te huur aangeboden op Airbnb. Volgens de advertentie is het een appartement voor tien gasten, met vijf bedden en een jacuzzi, waarmee direct de verhuurregels waar Airbnb zich aan moet houden worden overschreden. De SP wil met de actie aantonen hoe makkelijk het is om te frauderen met vakantieverhuur via de site.
De gemeente Amsterdam heeft strenge eisen opgesteld waar Airbnb aan moet voldoen om woningen te mogen verhuren in de stad. Zo mogen er niet meer dan vier gasten in één woning verblijven en mogen er dus ook niet meer dan vier bedden aanwezig zijn. Maar, zo zegt Erik Flentge van de SP: ‘Airbnb heeft schijt aan alle regels. Niemand checkt de regels en de advertentie kan er dus zonder enige consequentie al twee dagen op staan.’
Vorig jaar liet de Amsterdamse omroep AT5 ook al zien hoe makkelijk er gefraudeerd kan worden op de verhuursite. AT5 bood toen de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema te huur aan. Begin dit jaar liet de gemeente Amsterdam weten zelf de regels na te gaan leven, omdat afspraken hierover met Airbnb zelf op niets uitliepen. Deze week nog bleek dat in Amsterdam via de verhuursite twee zonder vergunning op straat geplaatste zeecontainers werden verhuurd als vakantiewoning. De gedupeerde toerist trok eenmaal in Amsterdam aangekomen aan de bel.
Hoe lang de SP-advertentie op de site blijft staan tot Airbnb in actie komt is niet bekend, maar na twee dagen was er nog altijd niets gebeurd. Flentge: ‘Amsterdammers ervaren overlast en er wordt zo ook woonruimte onttrokken aan de stad. Blijkbaar heeft zelfs hun eigen kantoor lak aan alle regels.’
Bron: AT5 / cc-foto: OGS

Meer over:

amsterdam, sp, nieuws, airbnb,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 mei 2019 - 13:17

Wij werken al meer dan 2 jaar met de AirBnb en we hebben alleen maar positieve ervaringen. De afhandeling van de reserveringen en de betalingen is foutloos, de gasten die we ontvangen zijn bijna zonder uitzondering sympathiek en de waarderingscijfers weerspiegelen -anders dan bij anderen- de werkelijkheid, -voor zover ik dat vanaf hier in een straal van 40km kan overzien. Gezien onze ervaringen met andere organisaties zoals Tripadvisor, Booking en Hotel Urbano is dat zeker niet vanzelfsprekend en zou het niet zo zijn, dan zou ik dat zeker vermelden. Niet alleen dat ik de reputatie heb nogal genadeloos te zijn bij het uiten van kritiek, maar bovendien hebben we bij alle organisaties -en google- dezelfde waarderingscijfers, dus daar ligt het niet aan. Dat betekent bijvoorbeeld ook, dat de prijs niet van invloed is op de presentatie. Ondanks het feit dat we geen luxe aanbieden en soms wel 5x zo goedkoop zijn als de duurste aanbiedingen -en de AirBnb aan die bemiddeling dus meer verdient- staan we steeds op een zeer prominente plaats. Dat komt waarschijnlijk juist doordat we de klant geen gouden bergen beloven, zodat deze nooit bedrogen uitkomt. Natuurlijk is het wel van belang te weten dat we niet in Amsterdam zitten, of Barcelona, of een andere toeristische trekpleister, maar ergens in de middle of nowhere en het is zelfs de vraag of sommige klanten ons zonder de AirBnb wel zouden weten te vinden, -waarschijnlijk niet. Ik begrijp de klachten heel goed, maar het is wel van belang om te weten dat ze gericht zijn tegen de beste in een markt vol sjoemelaars en mij bekruipt regelmatig de verdenking dat dat niet toevallig is. Het lijkt me een illusie om te denken dat de situatie zal verbeteren als de AirBnb buitenspel gezet zou worden. Daarbij speelt nog een ander probleem (hier nog meer dan in Nederland), namelijk dat handhaving van de regels en wetten een zaak is van de overheid en niet van de bemiddelaar. Hier is die handhaving nagenoeg afwezig en ik krijg de indruk uit de commentaren dat die in Nederland ernstig tekort schiet. Dat is zeker niet in het voordeel van de consument, maar als je daarin verbetering wilt, dan klop je op de verkeerde deur. Het succes van AirBnb is niet toevallig en als consument zou ik zeker niet aarzelen om er gebruik van te maken.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen17 mei 2019 - 13:28

Aantekening: wij maken geen deel uit van het circuit van georganiseerde en "all in" reizen, omdat je voor die markt tenminste een touringcar vol moet kunnen herbergen. Daar zijn wij te klein voor. Dat lijkt misschien makkelijk en risicoloos, maar wat je krijgt is een soort diepvries-pizza uit de supermarkt voor veel te veel geld en mijn smaak zou het niet zijn.

Libertain
Libertain17 mei 2019 - 5:35

Scherpe actie van SP tevens met veel humor. Zodra deze advertentie verwijdert, moeten ze advertentie voor Het Torentje gaan plaatsen - mooi uitzicht, onzeker of er een jacuzzi naast het bureau is, doch verzekering voor regelmatige en brede contacten met de media. Succes gegarandeerd.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 16:28

:-)

wegmetons
wegmetons16 mei 2019 - 18:51

toppunt van humor zou zijn als er inderdaad iemand het afhuurt en daar vrolijk op de bel drukt haha. maar dat airbnb is echt het top punt van onzin. verbieden die hap. Ik betaal netjes belasting, hotels en campings ook. Als jij professioneel je huis verhuurt ben je een hotel dus hup, vergunningen aan vragen en lekker doen. Maar als je het niet doet, dan ook niet je huis verhuren...

Vik Tief
Vik Tief16 mei 2019 - 17:15

Top aktie!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 mei 2019 - 16:57

Leuk en ludiek hoor, zolang handhaven en Amsterdam zich verhoudt als een vlag op een modderschuit blijft het een zootje.

6 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort16 mei 2019 - 21:45

@Raymond Bhagwandin - Waar haal jij je info vandaan? "Tachtig ambtenaren van de gemeente Amsterdam houden zich dag in, dag uit bezig met het opsporen van illegale hotels en b&b's. Als het moet worden toeristen letterlijk van hun bed gelicht." https://www.rtlz.nl/life/artikel/4492436/airbnb-amsterdam-toeristen-verboden-controle-boete

LaBou
LaBou 17 mei 2019 - 5:25

Het is anders wel de SP die dit doet, niet de PvdA. Realiseer je je dat wel?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 mei 2019 - 10:05

“Waar haal jij je info vandaan?” Wel eens geweest?, die stad leeft van chaos, 3x raden hoe dat komt. Platform economie vind ik de meest parasitaire vorm van economie, Über, Airbnb, koeriersdiensten, aan mij zullen ze geen cent verdienen, enfin ik heb je link gelezen, op papier zal het kloppen, dat het werkt als dweilen met de kraan open mag duidelijk zijn, een stad als Barcelona lijkt iets meer succes te hebben. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/barcelona-legt-airbnb-aan-banden

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 mei 2019 - 10:05

“Het is anders wel de SP die dit doet, niet de PvdA. Realiseer je je dat wel?” Nee, had ik me niet gerealiseerd, bedankt voor de tip.

LaBou
LaBou 17 mei 2019 - 17:18

Geen dank. Ik wilde niet op mijn geweten hebben dat jij zonder het je te realiseren iets positiefs over de SP zou zeggen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 mei 2019 - 1:54

“Ik wilde niet op mijn geweten hebben dat jij zonder het je te realiseren iets positiefs over de SP zou zeggen.” Ik kan niet zo met je geweten zitten laat staan dat jouw kwalificatie van positief voor mij een rol speelt, de sp speelt hier überhaupt geen rol, dus.

Frits Jansen
Frits Jansen16 mei 2019 - 16:47

Op de achtergrond is het probleem dat reguliere hotelbedden in Amsterdam vreselijk duur zijn.

Zwerfstein
Zwerfstein16 mei 2019 - 16:42

Bij mij valt het kwartje nog niet waarom juist de SP hier zo tegen is. Dit heeft toch niks met arbeidsverhoudingen o.i.d. te maken? Of zijn ze tegen geld verdienen in welke vorm dan ook?

6 Reacties
Quibus2
Quibus216 mei 2019 - 20:11

Het is een vorm van huisjes melken: misbruik maken van de schaarste van een bepaald goed, wat alleen is weggelegd voor een beperkte groep meer vermogende mensen.

frankie48
frankie4816 mei 2019 - 20:21

Beste Zwerfkei, " Of zijn ze tegen geld verdienen in welke vorm dan ook?" Dat kwartje gaat echt nooit vallen, als je daarnaast wel gaat beweren dat zij voor een beter beloning van de arbeiders staan.

Karingin
Karingin16 mei 2019 - 20:43

Alsof de SP zich alleen daarop richt. Zekere lokaal niet, en in A'dam is de wethouder wonen een SPer.

Zwerfstein
Zwerfstein17 mei 2019 - 8:43

ik zie Airbnb als iets van hippies, logeren bij vaak leuke mensen voor ongeveer 30 euro per nacht, waar je in een hotel zo 80 euro per nacht betaald. Ik snap nog steeds niet waarom dit door mensen als een goede actie van de SP wordt gezien, welk rechtvaardigheidsgevoel wordt hiermee dan bevredigd?

Klaas Punt
Klaas Punt17 mei 2019 - 10:22

zwerfstein - AirBnb krijgt veel commentaar van de bewoners van de stad. Het was ooit de bedoeling dat die hippies van jou op een eenvoudige manier van woning konden wisselen tijdens de vakantie. Nu zijn er lieden die een soort hotel exploiteren op AirBnb basis. De stad Amsterdam heeft daar paal en perk aan gesteld, Er zijn regels gekomen zodat je o.a. geen hotel mag uitbaten. Verder is mijn persoonlijke aversie tegen AirBnb dat ze gekaapte huizen in bezet Palestina verhuren via hun site. Maar ik ben sowieso geen klant van die club.

frankie48
frankie4818 mei 2019 - 8:05

Beste Klaas, Wat een schande, waarom horen wij daar nooit wat over. Zwerfstein zijn gevoel over wat wel of niet deugd, die zal na deze informatie wel op hol geslagen zijn!

Quibus2
Quibus216 mei 2019 - 16:33

Erg geslaagd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 mei 2019 - 14:34

Het is ook de hoogste tijd dat men marktplaats verantwoordelijk gaat stellen voor alle misleidende en frauduleuze advertenties die daar geplaatst worden.

madbako
madbako16 mei 2019 - 14:28

Ludiek!

M7
M716 mei 2019 - 13:30

Kijk, dat is nog eens een geslaagde aktie ! En humor !

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen16 mei 2019 - 14:35

Geslaagd is die actie pas als ze ook de huur weten te incasseren. -