Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sophie Wilmès eerste vrouwelijke premier België

  •  
27-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
sophiewilmes

© Cc-foto: Wikipedia

De 44-jarige Sophie Wilmès van de centrumrechtse partij MR wordt de eerste vrouwelijke minister-president van België. Ze volgt Charles Michel op, die op 1 december voorzitter wordt van de Europese Raad. De regering waaraan Wilmès leiding gaat geven, is demissionair. Er wordt in België nog altijd onderhandeld over de samenstelling van een nieuwe federale regering. De VRT schrijft:
" Amper vier jaar nadat ze het tot minister had geschopt, zal Sophie Wilmès (MR) zich eerste minister mogen noemen. Ze zal premier zijn van de regering in lopende zaken die slechts 38 van de 150 Kamerzetels bezet. Toch gaat de 44-jarige Wilmès de geschiedenisboeken in als de eerste vrouwelijke premier van ons land."
Nederland heeft nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad. Op de Nederlandse Antillen zijn er wel vijf vrouwelijke premiers geweest. Op dit moment hebben Aruba (Evelyn Wever-Croes) en Sint-Maarten (Leona Marlin-Romeo) vrouwelijke premiers.
Cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2019 - 21:03

Knappe slimvrouw, lijkt me dat ze zomaar vriendin kan worden met Jacinta Arden van Nieuw Zeeland. Dat zou me fantastisch toelijken.

Gefaald
Gefaald28 okt. 2019 - 15:45

Margaret Thatcher, dat was pas een wijf.

harmmeijer
harmmeijer28 okt. 2019 - 15:43

Tsja, als de kerels het even niet meer durven, kunnen of weten, dan laat je in arren moede een vrouw het vuile werk toch doen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt28 okt. 2019 - 18:42

Merel, zou ze niet gewoon de beste van de beschikbare kandidaten kunnen zijn?

Grietje Genot
Grietje Genot28 okt. 2019 - 8:12

Het nadeel van dit soort ontwikkelingen is dat je de illusie dat vrouwen snuggerder zijn dan mannen niet langer instant kun houden.

4 Reacties
theoswg
theoswg28 okt. 2019 - 9:54

instant ?

Peterrr2
Peterrr228 okt. 2019 - 12:08

Of ze doet het gewoon goed. Beetje raar dat je die mogelijkheid uitsluit.

Grietje Genot
Grietje Genot28 okt. 2019 - 15:42

instantie en kunt.. klote toetsenbord....

Grietje Genot
Grietje Genot28 okt. 2019 - 19:18

in stand..enfin, hoofd deugt ook niet.

Ganneke
Ganneke28 okt. 2019 - 0:30

"Nederland heeft nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad." Zal er ook niet snel van komen. De mannen zijn hier behoorlijk seksistisch en komen met allerlei bezwaren om de vrouw maar laag te houden. Dat merk je hier ook gelijk op joop.nl. Oude mannen komen bovendrijven en ook jonge mannen die nooit beter hebben geleerd op school en op de tv komen tevoorschijn. Zij zien op tv alleen maar (meestal oude) mannen die intelligent mogen praten en wanneer er een keer een vrouw aan tafel zit mag ze de helft van de tijd alleen maar mooi of leuk brutaal zijn, maar haar intelligentie mag ze zeker niet laten zien. Daar zit toch niemand op te wachten zal wel de redenering hierachter zijn van de heren televisiemakers. De mannen hier op joop.nl spreiden allerlei stereotyperingen ten toon over alle vrouwen van Nederland hier in de reacties en elders. Och ze weten het allemaal zo goed hè. Nooit houden ze er rekening mee dat in de Nederlandse cultuur het vrouwen heel erg wordt afgeleerd om carrière te maken, al van kleins af aan. Gaaf dat het in België wel kan, een vrouwelijke minister-president. Dat ze daar wel vrouwen respecteren verdient een pluim. Nu moet Nederland nog uit de oertijd komen en de 21e eeuw binnengaan wat de status van de vrouw in de maatschappij betreft.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr228 okt. 2019 - 12:11

Nooit houden ze er rekening mee dat in de Nederlandse cultuur het vrouwen heel erg wordt afgeleerd om carrière te maken, al van kleins af aan. Wat een onzin zeg. Meisjes worden op school net zo gestimuleerd om door te leren en alles eruit te halen. Volgens mij doen ze dat ook prima. Met dit Calimerogedrag bereik je niet zo veel.

de Boer2
de Boer227 okt. 2019 - 16:59

Het is niet de sekse die verschil uitmaakt, maar om de ideeën. Nou MR en Open VLD zijn de twee liberale partijen aan de kanten van de taalgrens. Dus met dat zit wel snor. Met landen die het zonder liberalisme moeten stellen open daarentegen grote kans dat je daar toch je snor moet drukken.

Gi Raf
Gi Raf27 okt. 2019 - 15:31

Dat Nederland nog nooit een vrouw als minister president heeft gehad is logisch. Nederlandse vrouwen werken liever in deeltijd als ze al werken. En minister president is nu 1 keer geen deeltijdbaan. En dat moet het ook niet worden. Stel je voor dat alles in deeltijd moet gaan, dan loopt alles dadelijk net zo hard in de soep als in het onderwijs, verpleging, ouderenzorg etc.

7 Reacties
Ecclesia
Ecclesia27 okt. 2019 - 16:52

U koppelt een absoluut statement (NL nooit een vrouwelijke min-pres) aan een relatief statement (werken liever...). Beetje onlogisch. Aangezien er alsnog miljoenen fulltime werkenden vrouwen zijn (van schoonmaaksters tot aan ministers) had er allang prima een vrouwelijke min-pres kunnen zijn. Het enige probleem in NL is dat de drie clubs die minister presidenten leveren of een mannetjescultuur hebben (VVD en CDA) of een natte handdoek partij zijn, liggend op de grond zonder ruggengraat (PvdA).

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 okt. 2019 - 17:32

Stap toch ‘s van dat treurige stokpaardje af, Kees. Het komt zo sneu over.

Karingin
Karingin27 okt. 2019 - 20:57

Doe toch normaal, vrouwelijke politici werken niet in deeltijd in de landelijke politiek. Wethouders en burgemeesters ook niet trouwens. En het lef, om te insinueren dat problemen in de door jou genoemde sectoren veroorzaakt worden door deeltijdwerkers, is gewoon goor. Vrouwen werken over het algemeen harder dan mannen, maar omdat zorgen voor gezin en huishouden, evenals mantelzorg, niet als werk wordt gezien, telt dat niet mee volgens jou. Eigenlijk best sneu. Dat je de waarde van een mens afmeet aan het aantal uren werk dat hij/zij verricht. Ik heb medelijden met jouw familie.

Karingin
Karingin27 okt. 2019 - 20:59

(betaald werk dus)

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser27 okt. 2019 - 21:42

Voor Merkel was het geen enkel probleem maar die heeft dan ook geen kinderen.

Frits Jansen
Frits Jansen27 okt. 2019 - 23:08

Nooit gehoord van delegeren? Grondwettelijk heeft onze minister-president slechts de taak te zorgen voor eenheid van het kabinetsbeleid.

Gi Raf
Gi Raf28 okt. 2019 - 12:00

Hoe vaak moet nog herhaald dat het met de arbeidsparticipatie van dames (slecht een kwart werkt 35 of meer uur per week) droevig gesteld is in Nederland voordat het een beetje beklijft bij wegkijkers? https://digital.scp.nl/emancipatiemonitor2018/gaan-vrouwen-steeds-meer-werken/ En ja Karin in de sectoren die ik noem werken relatief zeer veel dames parttime. Daar kiezen ze voor. En waarom doen ze dat? Gewoon omdat het kan. Vrouwen uit tweeverdienersgezinnen vinden het vaak wel best dat het mannetje (m/v) het merendeel van de poen binnenbrengt. Daar komt bij dat de parttimer over een half week salaris geen/weinig belasting betaald. Dat is netto dus dik verdienen door de parttime tweeverdiener. Dat de klassen groter dan ooit moeten zijn door onderwijzerstekort en de rijken en hun ondernemingen zitten te springen om arbeiders interesseert de parttime dames niet. Die staan liever de helft van de tijd thuis achter het aanrecht c.q. tennisbaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2019 - 15:03

Noorwegen heeft sinds 2013 een vrouwelijke MP : Erna Solberg

4 Reacties
Kilted
Kilted27 okt. 2019 - 15:36

Klopt, maar zij was niet de eerste... (Gro Harlem Brundtland wel)

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2019 - 16:51

dat klopt, en zij was de eerste in Noorwegen maar niet de eerste ter wereld.

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2019 - 3:30

Eerste gekozen vrouwelijke premier, 1960: Sirimavo Bandaranaike, Eerste Minister van Sri Lanka.

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2019 - 3:32

Uit: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eersten

Purper Floyd
Purper Floyd27 okt. 2019 - 14:41

Ik las op een Belgisch medium dat zij vooral was aangewezen vanwege haar ondeskundigheid, waarbij zij nog flink wat concurrentie had van ondeskundige mannen. Misschien is ondeskundigheid wel een mooie competentie voor een voorzitter van een regering van ‘lopende zaken’ zoals in België een demissionair kabinet wordt genoemd.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman27 okt. 2019 - 16:23

Over deskundigheid kan ik niet oordelen maar in elk geval prettiger om naar te kijken.

Recht door Zee
Recht door Zee27 okt. 2019 - 14:27

Gefeliciteerd!

Lucas2000
Lucas200027 okt. 2019 - 13:32

Wat boeit het nou dat het een vrouw is, als ze de beste keus is is het prima maar niet omdat het vrouw is. Weg met quota's ook aub, totaal doorgeslagen feminisme.

5 Reacties
Ecclesia
Ecclesia27 okt. 2019 - 16:53

U heeft het prima door! Het maakt inderdaad helemaal niet uit dat een vrouw is. En dus is het fijn om ook vrouwen wat meer vertegenwoordigd te zien :)

Karingin
Karingin27 okt. 2019 - 21:19

Sommige mensen, vooral mannen, hebben nog steeds niet door dat het best wel belangrijk is dat er meer vrouwen aan de top komen. Zowel als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, als om het dominant mannelijke bolwerk open te breken. Vooral in de politiek is diversiteit belangrijk, aangezien daar nogal belangrijke beslissingen worden genomen. En helaas is het nog steeds niet erg vanzelfsprekend dat vrouwen (of minderheden) een goede kans krijgen. Men kiest nou eenmaal vaak genoeg voor iemand die op hemzelf lijkt. Om dat te doorbreken zijn soms quota (zonder meervouds-s, ken je Latijn als je 't zo nodig wil gebruiken - Dingetje) nodig. En is het ook goed om in het nieuws te benadrukken dat er een vrouw tot premier is benoemd.

MountEverest
MountEverest28 okt. 2019 - 8:19

@Karingin " En helaas is het nog steeds niet erg vanzelfsprekend dat vrouwen (of minderheden) een goede kans krijgen." De voorzitster van de Tweede Kamer voldoet aan beide criteria.

Klaas Punt
Klaas Punt28 okt. 2019 - 8:47

Karingin - jouw verhaaltje gaat uit van jouw eigen beleving. Als je anders in de maatschappij had gestaan dan ben ik er van overtuigd dat je het niet zo ongenuanceerd zou brengen. Voor mij is vooral "gelijke rechten, gelijke plichten" leidend. En iedereen moet werk zoeken waarin zij of hij zich het prettigst voelt. Elke dag met chagrijn naar je werk is geen pretje. Er is helaas in de politiek een verschijnsel dat de vrouwen, en er zitten best wel heel goede bij, ik stem al jaar en dag ip een vrouw voor de Kamer. Vrouwen in de politiek vertonen soms gedrag dat nog "manlijker" is dat de mannen er omheen. Agressiever. Minder buigzaam. Star. Dat kan ik minder waarderen. Maar als ik om mij heen kijk, dagelijkse gang, dan preek je tegen de reeds bekeerden, de jeugd welke ik ken heeft geen onderscheid op dit punt. De jongelui maken elk gebruik van hun sterke punten, en je kan praten als Brugman, maar die verschillen per geslacht.

Peterrr2
Peterrr228 okt. 2019 - 12:24

@Karingin, zelf heb ik geen enkele ambitie om ergens een leidinggevende functie te bekleden. Laat staan een politieke (top)functie waarbij je een publiek figuur wordt en je heel veel van je privéleven moet inleveren. Je moet dat maar willen en wat levert het je op? Ja meer geld. Status? Tja... lekker belangrijk. Wat moet je daarmee? Dat je zo nu en dan bij Jinek aan tafel mag schuiven en ook alleen maar als ze denken om over jouw rug meer kijkers te trekken. Ik heb liever een prima inkomen en een fijn leven, dan dat ik er alles aan ga doen om de top te halen. De vrouwen die ik ken en dat zijn er best veel, die denken er allemaal zo over. En dat heeft lang niet altijd met kinderen of partner te maken. Ook vrouwen zonder kinderen of partner willen vaak helemaal geen baan met allerlei sores erbij, alleen maar om meer geld te verdienen. En ik geef die vrouwen groot gelijk. Denk je nou echt dat bijvoorbeeld Jesse Klaver zo'n leuk leven heeft momenteel? Fijn hoor om te zien dat er een trekker rondrijdt met een doodskist waarop jouw naam staat. Dat je beveiligd moet worden. Dat als je wat op de social media zet je meteen een bak stront over je heen krijgt.

TigressApril
TigressApril27 okt. 2019 - 13:11

Een obsessie met geslacht, denk je echt dat het geslacht uitmaakt als ze voor centrum rechts daar zit?

1 Reactie
Dr. Drees
Dr. Drees27 okt. 2019 - 13:29

Centrum rechts? Niets mis mee.