Joop

Sophie in ’t Veld (D66) wil naar de Europese Commissie

  •    •  
07-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26854727982_3cbb8a3f5b_o

© cc-foto: ALDE https://flic.kr/p/GV4v2q

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld wil lid worden van de Europese Commissie. De Europese liberalen komen binnenkort met een team kandidaten. In ‘t Veld wil daarbij zijn, zegt ze in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Ze wil graag ‘aan de knoppen zitten’.
‘Als er een mogelijkheid zou zijn voor mij om alle ervaring en invloed die ik heb aan te wenden voor het sterker maken van de Europese Unie en voor het uitdragen van de progressieve, pro-Europese liberale D66-idealen, dan zal ik die mogelijkheid zeker aangrijpen’, zegt ze. In ’t Veld is bij de komende Europese verkiezingen lijsttrekker. De liberalen hebben nog niet bepaald wie het team gaan vormen. ‘Alle smaken binnen de familie moeten evenwichtig vertegenwoordigd zijn.’
Twee Nederlanders zijn door hun Europese partijen aangewezen als kandidaat voor de hoogste positie in de Commissie, het voorzitterschap: PvdA’er Frans Timmermans, die nu al eerste vice-president is onder de Luxemburger Jean-Claude Juncker, en GroenLinkser Bas Eickhout. Hun partijen maken – anders dan D66 – geen deel uit van de Nederlandse regering, die de kandidaat uiteindelijk voordraagt.
D66 zit in het Europees Parlement in dezelfde fractie als de VVD, maar volgens In ’t Veld bevindt die partij zich ‘duidelijk aan de rechterbuitenkant’. Ze hoopt dat ook GroenLinks toetreedt tot haar fractie: ‘De deur staat open.’
De D66-lijsttrekker hoopt dat de Britten afzien van Brexit. Als ze in de EU willen blijven, mag dat wat haar betreft onder de oude voorwaarden, met alle uitzonderingen die ze al hadden. ‘Dan zal de politieke reactie zijn: prima, zand erover!’
cc-foto: ALDE
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Hiltermann
Hiltermann10 dec. 2018 - 20:22

Sophie is door gebrek aan gewicht boven komen drijven. Ik sluit me aan bij Minoes die al bij het horen van dat stemmetje mateloos geirriteerd raakt. Het is niet alleen haar stem maar ook de inhoudelijke kant van haar boodschap. Sophie weet het allemaal heel goed. Alleen heeft ze nog nooit het verschil uit kunnen maken in Brussel. Daar is meer voor nodig dan deelname aan een parlement dat die naam niet verdient.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 dec. 2018 - 19:15

OP naar amateurvertegenwoordiging!! Beroepspolitici zijn niet meer nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 dec. 2018 - 17:21

Ik kan er niets over zeggen. Zij staat me nu eenmaal enorm tegen, dus maakt ze bij mij sowieso al geen enkele kans. Ik kan het niet helpen.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann7 dec. 2018 - 22:10

Hoe zou dat nu komen?

Klaas Punt
Klaas Punt8 dec. 2018 - 14:41

Mij lijkt dat ze haar beter eerst naar de thuisbasis terug kunnen roepen voor wat lokaal werk voor de verder in die EU gaat. Sinds 204, dat is dus 15 jaar daar. Maar in D66 gaat alles anders.

Bert Jansen2
Bert Jansen27 dec. 2018 - 16:41

Hopelijk lukt het haar. Ze is jarenlang een van de beste Europarlementariërs geweest. Ik heb het altijd waanzin gevonden dat je in Nederland nooit op haar kon stemmen als politicus van het jaar!

Rechtse Bal
Rechtse Bal7 dec. 2018 - 12:52

wellicht ook een mooie job voor ex-D66-ers Wassila Hachchi en Alexander Pechtold ? beiden genoeg D66 DNA en ervaring ! En dan neemt In t Veld de functie van D66 partijleider over zodat Kaag zich bij de volgende verkiezingen kan positioneren. Dat zal de redding van D66 betekenen want die mogen anders samen met PvdA het licht uitdoen als er zich intern geen verbetering afspeelt.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 dec. 2018 - 19:10

Ik zat meer te denken aan Zijlstra, Plasschaert, Opstelten, Van der steur, Teeven of Weekers. Bestuurservaring e stuk voor stuk door Rutte's kritische test 'de beste m/v voor de job' gekomen. En bonnetjes zijn niet eens nodig bij de forfaitaire onkostenvergoedingen van de EU! Zelfs VVDers moeten zo'n baan kunnen houden.

Peter van Veen2
Peter van Veen27 dec. 2018 - 11:12

Natuurlijk, als afgestudeerd historicus die nog nooit een echte baan heeft gehad kan je makkelijk commissaris voor bijvoorbeeld mededinging worden. Wat kan er mis gaan?

3 Reacties
Jupert
Jupert7 dec. 2018 - 12:19

Vind jij dat parlementariër geen echte baan is? Leg dat eens uit.

Hiltermann
Hiltermann7 dec. 2018 - 22:12

Europarlementariër, dat is een aanzienlijk onderscheid.

Libertain
Libertain8 dec. 2018 - 9:00

("@Jupert, Vind jij dat parlementariër geen echte baan is?") Gaat je vraag enkel over ons land of heb je het in het algemeen over de EU?

Meta Foor6
Meta Foor67 dec. 2018 - 8:28

- als Sophie gekozen wordt is dat niet omdat zij graag aan de knoppen zit maar uit politieke overweging; kwalificaties zijn van geen enkel belang (ref barosso en juncker). Overigens wel een vreemde drijfveer ''aan de knoppen zitten'' .. tijd van Alexander de Grote is voorbij. Waarom wordt ze eigenlijk niet de versnelde opvolger van Jetten?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 dec. 2018 - 8:07

Het is niet te hopen dat Sophie in ’t Veld "aan de knoppen komt te zitten" en de opvolgster wordt van EU-fundamentalist Verhofstadt. Het zal er sowieso om gaan spannen welke stroming de grootste wordt, de "federalisten" met oa D66 en "Open VLD" of de iets eurokritischere partijen met onder meer onze VVD en de Duitse FDP.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 dec. 2018 - 10:18

Ik heb het hierboven over de ALDE-fractie.