Joop

Songfestival-gekte

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4657666732_670b039321_z

© c-foto: Noel Slevin

'We' zouden wel eens kunnen winnen. Kijken zaterdag!
De euforie over de prestaties van Ajax (en de combinatie van werkelijke en gelegenheidssupporters die er achteraan hobbelden) is nog maar net vergeten of ons land bevindt zich in de ban van het Songfestival. Eindelijk lijken ‘wij’ werkelijk kans te maken het festival weer eens te winnen. En als ‘wij’ iets winnen kunnen bekruipt ons land een vreemde vorm van nationalisme.
Heilig Zoals onze ‘Oranje Leeuwinnen’ enkele jaren terug plots de onversneden onbekritiseerbare heldenstatus kregen (waar in de jaren ervoor, maar feitelijk ook erna, voor vrouwenvoetbal nooit aandacht was), zoals Lodewijk Asscher kritiek van een voetbalanalyticus op Ziyech, met wellicht enig electoraal opportunisme, omzette in een heuse petitie , zo is nu het Songfestival heilig en zal de komende dagen de gekte enkel toenemen.
Aardig is overigens dat uitspraken van dezelfde bedoelde, welhaast spreekwoordelijk besnorde, voetbalanalist inmiddels wederom tot veel ophef leidden. De man die niks opheeft met darts, met Formule 1 en Max (of Jos) Verstappen, met turnen, met boksen of cage fighting en met wat eigenlijk wel, onze nationale brombeer, heeft laten weten ook niets met het homofeestje dat ‘Songfestival’ heet te hebben. En uiteraard schijnt dat tot opwinding te moeten leiden. We houden niet van dwarsliggers. Al lijken kijkcijfers anders te beweren. Het zal zo zijn. Het hoort bij onze nationale hysterie.
Camp Ooit nam ik zelf deel aan het toen nog bestaande ‘Nationaal Songfestival’, de nationale voorronde die dat jaar georganiseerd werd in Ahoy; met een liedje dat gezongen werd door Bart Brandjes , nog altijd een van onze meest onbekende bekende, of bekendste onbekende zangers – het leven in de media is niet altijd rechtvaardig. Dat het Songfestival, zoals Jan Rot ooit stelde ‘de Champions Leage voor homo’s ‘ is, was in een vol Ahoy meer dan duidelijk. Uiterst vermakelijk, camp met een grote ‘C’. Cultuur met een kleine wellicht, maar wat doet het er toe.
Ieder zijn feestje: de Snor zijn Americana  en mijn ‘gevoelsgenoten’ het Songfestival. Na alle aandacht voor de daadwerkelijke Champions Leage zijn wij even aan de beurt. Wie het niks vindt kijkt lekker niet; wie er nationalistische gevoelens bij krijgt hobbelt vrolijk met de wind mee.
‘We’ zouden wel eens kunnen winnen. Kijken zaterdag!
En een groot voordeel als ‘we’ inderdaad zouden winnen: voor een jaar zullen we verlost zijn van de gebruikelijke klaagzang over corrupte puntentellingen en vriendjespolitiek van buurlanden. Wij zullen spreken van een wijze jury, een Europa met goede smaak. Een mooie inleiding voor de Europese verkiezingen. Zelfs Thierry Baudet zal even van Europa houden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

L.Brusselman
L.Brusselman18 mei 2019 - 9:45

Boycotten die handel.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman19 mei 2019 - 9:40

Ik wil helemaal niemand beknotten in de vrijheid om zich te laten misbruiken voor pro Israel propaganda.

Mark Huysman
Mark Huysman17 mei 2019 - 12:45

De schrijver probeert in zijn laatste alinea een politieke draai aan het Songfestival te geven. Vreemd dat hij tegelijk de veel grotere politieke betekenis buiten beschouwing laat: apartheidsstaat Israël gebruikt het Songfestival om zichzelf als open en vrij land te presenteren. De illegale kolonisatie en bezetting wordt met een dikke deken van camp bedekt. En dat nog wel tijdens Nakba-dag (15 mei), de dag waarop de Palestijnen de etnische zuivering herdenken. Op 14 mei, de openingsdag van het festival, werden er vorig jaar 60 ongewapende Palestijnen door Israëlische sluipschutters doorgeschoten. Kennelijk mag dat de Songfestival-gekte niet in de weg staan.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman17 mei 2019 - 12:47

Correctie: De illegale kolonisatie en bezetting *worden* met een dikke deken van camp bedekt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 13:03

Zal wel aan mijn opvoeding liggen, maar ik wist niet eens wat 'camp' betekende. Ik zou niet weten waarom Israel bij Europa zou horen. Hoe is dat ontstaan? Chantage?

Geert Vonk
Geert Vonk17 mei 2019 - 13:22

Nooit te oud om te leren toch :p https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Camp_(cultuuruiting)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 14:48

GeertVonk Dank je, ik had het inmiddels al opgezocht.

Paddy3
Paddy317 mei 2019 - 18:15

@Minoes&tuin, FYI Jordanië, Marokko, Tunesië, Libië, Egypte en Libanon zouden ook mee mogen doen, als ze dat zouden willen. Turkije heeft vaak meegedaan.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 mei 2019 - 12:04

Het Eurosongfestival was vroeger leuk als iets van óns in West-Europa. Ein bischen Frieden, ein bischen Liebe. Thans is het muzikaal en cultureel verloederd doordat ex-Comecon en Israël ook zonodig mee moeten doen. Maak er dan een meteen maar een wereldfestival van dunkt me.

1 Reactie
Paddy3
Paddy317 mei 2019 - 17:27

Je weet dat Israël al meedoet vanaf de jaren zeventig? En comecon? Ik wist niet dat Vietnam, Cuba en Noord-Korea ook meededen?

korheiden2
korheiden217 mei 2019 - 10:51

Ach, het songfestival is al jaren een soort rariteitenkabinet. Het is wel erg populair, vooral in Oost-Europa en Skandinavië. Het toerisme krijgt doorgaans een flinke boost voor het organiserende land. Vandaar de gelikte spotjes om een bezoek aan Israël te brengen. Ze zullen in Amsterdam wel blij zijn als Duncan mocht winnen, want daar wordt men toch al geheel overlopen door de toeristen.

2 Reacties
Karingin
Karingin17 mei 2019 - 20:10

Mocht het zover komen dan hoeft A'dam natuurlijk niet de klos te zijn. Laten we het lekker ergens in Zeeland of een andere krimpregio doen, goed voor de lokale economie lijkt me.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2019 - 21:00

Niet perse een krimp regio Eindhoven Assen Enschede Leeuwarden keuze genoeg

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 mei 2019 - 9:08

Stuk voor stuk waardeloze stukken zelfs veelal vals gezongen, Zat achter m'n laptop dus weet werkelijk niet wie en welke landen het waren maar vals en uiterst bombastische herrie!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 7:45

Een Europa dat het nationalisme aanwakkert? Foei! Dat wordt oorlog! :)

2 Reacties
Keilstra
Keilstra17 mei 2019 - 8:40

En durft Nederland het aan om Hongarije punten te geven ?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 mei 2019 - 12:03

Rake opmerking. Overigens zie je dat een gezonde competitie tussen de lidstaten helemaal niet verkeerd is. Ik denk dat de sjeu er bij een federale EU snel vanaf zou zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens17 mei 2019 - 6:41

Lijkt me sterk dat we hiermee gaan winnen. De muziek gaat er nog mee door. Maar die treurige man, weggedoken achter dat toetsenbord, straalt niks uit. Al begrijp ik dat hij somber moet kijken omdat de tekst somber is. Maar begrijpt het publiek dat ook? Ik hoor het zondag wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 6:31

https://www.encyclo.nl/woorden-die-beginnen-met-stem

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 mei 2019 - 5:40

De grote vraag was of de "bal van Duncan" goed zou indalen. Ik dacht dat dit ging over zijn falsettostemmetje, maar dat had ik kennelijk verkeerd begrepen. Geen slecht nummer, en een verademing tussen al het bombastische bagger dat ik gemakshalve onder de noemer "muziekmarteling" schaar. Voor mij geldt slechts één criterium bij het beoordelen van de kwaliteit van muziek, wil ik het nummer nog een keer horen. Dan moet ik de Duncan's en Dotan's van deze wereld helaas teleurstellen.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty17 mei 2019 - 5:40

alle bombastische bagger

JohnVKR
JohnVKR17 mei 2019 - 5:23

On stage is Pinkpop grotendeels men only en voor 95% white men only. Dan is Eurovisie iets diverser. Minpunt is uiteraard Tel Aviv.

1 Reactie
doron
doron17 mei 2019 - 20:23

Huh?

Bernie2
Bernie216 mei 2019 - 20:55

Een leuk feestje voor het TROS/AVRO klapvee. Voor mij is het een plat middle-of-the-road bijeenkomst van een verzameling rariteiten dat jaarlijks wordt vernieuwd. Een soort bonte pizza dat gezamenlijk wordt opgemaakt door een Siciliaan, Chinees, Turk en een Urker. Smakelijk eten..! Ik kijk liever naar bijvoorbeeld herhalingen van Pinkpop. Kwestie van smaak of wansmaak. Welke van de twee? Daar ga ik niet over. Grijns.

adriek
adriek16 mei 2019 - 20:29

Kijkcijfers zijn heel belangrijk voor adverteerders. Als u zaterdag per ongeluk langs de betreffende zender zapt wordt u meegeteld. Er komt een dag dat er in Nederland meer mensen naar een of ander stompzinnig programma kijken dan er mensen wonen. En dan maar hopen dat het tellende bureau op tijd ontdekt dat ze de cijfers moeten corrigeren.

1 Reactie
Paddy3
Paddy317 mei 2019 - 17:31

Kijkcijfers worden zo niet bepaald.

JasDon
JasDon16 mei 2019 - 20:28

Ik ben niet echt van de tradities, maar wat maakt het uit. Dit camp-festival brengt Europa bij elkaar en volgens mij ook nog eens redelijk kosteneffectief.

Quibus2
Quibus216 mei 2019 - 20:18

Mag ik ook bedanken voor alle genoemde vormen van hysterie? Mooi zo. Een mens zou het bijna prettig gaan vinden dan Dumoulin uitgevallen is in de Giro. Dat nationalistische gejank begint tamelijk te vervelen...

Peterrr2
Peterrr216 mei 2019 - 20:00

'We' dat is de media. Niet wij... tenminste in mijn omgeving heb ik nog niemand over het Songfestival gehoord.

ton14024
ton1402416 mei 2019 - 19:32

En Forum gaat óók winnen, dus de 23e a.u.b. allemaal....

1 Reactie
doron
doron18 mei 2019 - 18:34

Meneer Zegers, Dank je voor de tip, ik ga dan maar FvD stemmen, omdat jij altijd gelijk hebt! Zonder dollen. Zullen we hier maar blijven ouwehoeren wat goed en slecht is, ik zag zelfs een post, boycotten die hap. Laat mensen gewoon genieten van wat ze leuk vinden.