Joop

Sommige Oekraïners keren alweer terug naar huis, ondanks de oorlog

  •    •  
20-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3544 keer bekeken
  •  

Onverwachte taferelen aan de grens van Polen met Oekraïne. Een perron op het treinstation staat vol met Oekraïners die terug naar huis willen reizen. Sommigen zijn even naar Polen gekomen om familieleden in veiligheid te brengen. Anderen worden gedreven door heimwee of zorgen om hun bezittingen, waaronder achtergebleven huisdieren. Sky News spreekt een stel dat op vakantie was toen de oorlog uitbrak en zich nu weer bij achtergebleven familie wil voegen.

De vluchtelingen vertellen ondertussen over de verschrikkingen. Leven in oorlogsgebied betekent soms vrijwel permanent in de schuilkelders verblijven.  Inmiddels zijn volgens schattingen ruim 3 miljoen inwoners naar het buitenland gevlucht, voor 90 procent vrouwen en kinderen. Zo'n 320.000 Oekraïners zouden juist naar het land zijn teruggekeerd, in de meeste gevallen mannen die zich melden voor militaire dienst.

Uit andere berichten wordt duidelijke dat het Russische oorlogsgeweld maar doorgaat. In Marioepol is volgens het stadsbestuur de kunstacademie gebombardeerd. In het gebouw hadden 400 burgers, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, hun toevlucht gezocht. Het bombardement is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen, noch is er iets bekend over slachtoffers. 

Eerder bombardeerden de Russen een theater waar 1300 mensen dekking zochten. Onder het puin zouden nog slachtoffers liggen maar de reddingspogingen worden ernstig gehinderd door Russische beschietingen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2022 - 9:09

In Marioepol bevinden zich alleen embedded Russische journalisten. In Odessa zit nog een eenzame Chinese blogger, Wang Jixian, die vrijwillig is achtergebleven en enig tegenwicht biedt tegen de officiele Chinese visie op de oorlog.

Joop15
Joop1520 mrt. 2022 - 19:42

Ik hoop dat ik dit mag zeggen ,maar als ze een halfmiljard op Poutins hooft zetten dan is het zo afgelopen ,dan lost de georganiseerde misdaad het wel op ,wat dat betreft hebben ze nog wat te goed Remember John F Kennedy de enige president met ballen inzake Cuba ,daar dropen die Russen met hangende pootjes af.John F afgeknald door Lee Harvey Oswald ook een rus , En zeer zeker niet gaan roepen dat ze bang zijn voor een kern oorlog zoals al onze westerse leiders riepen op die tv nog voor dat ze binnen vielen deden ze dat al ,ik bedoel ze hadden net zo goed een uitnodiging naar Kremlin kunnen sturen en een rode lopen uit kunnen rollen , zo van pak jij Ukraine maar wij doen toch niets. Ik vraag me vanaf het begin al af hoe zou Kennedy dit aan gepakt hebben ,ikdenk beter dan het stelletje watjes en dommeriken , hoe kan je in Gods naam zoiets roepen op die tv , zijn dat geen zware staatsgeheimen waar hun zo mee liepen te strooien ? Remember John F Kennedy rust in vrede.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter20 mrt. 2022 - 23:20

Dit plan is al hardop geopperd in een van de talkshows. Generaal navo schoof dit gelijk van tafel , de opvolger ( vermoedelijk dan militair) kan nog erger zijn en de oorlog zou doorgaan / erger worden.