Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sommige Oekraïners keren alweer terug naar huis, ondanks de oorlog

  •  
20-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3629 keer bekeken
  •  

Onverwachte taferelen aan de grens van Polen met Oekraïne. Een perron op het treinstation staat vol met Oekraïners die terug naar huis willen reizen. Sommigen zijn even naar Polen gekomen om familieleden in veiligheid te brengen. Anderen worden gedreven door heimwee of zorgen om hun bezittingen, waaronder achtergebleven huisdieren. Sky News spreekt een stel dat op vakantie was toen de oorlog uitbrak en zich nu weer bij achtergebleven familie wil voegen.

De vluchtelingen vertellen ondertussen over de verschrikkingen. Leven in oorlogsgebied betekent soms vrijwel permanent in de schuilkelders verblijven.  Inmiddels zijn volgens schattingen ruim 3 miljoen inwoners naar het buitenland gevlucht, voor 90 procent vrouwen en kinderen. Zo'n 320.000 Oekraïners zouden juist naar het land zijn teruggekeerd, in de meeste gevallen mannen die zich melden voor militaire dienst.

Uit andere berichten wordt duidelijke dat het Russische oorlogsgeweld maar doorgaat. In Marioepol is volgens het stadsbestuur de kunstacademie gebombardeerd. In het gebouw hadden 400 burgers, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, hun toevlucht gezocht. Het bombardement is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen, noch is er iets bekend over slachtoffers. 

Eerder bombardeerden de Russen een theater waar 1300 mensen dekking zochten. Onder het puin zouden nog slachtoffers liggen maar de reddingspogingen worden ernstig gehinderd door Russische beschietingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.