Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Somalië krijgt toch extra ontwikkelingsgeld

  •  
02-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
somalie300.jpg
Staatssecretaris Ben Knapen overtuigd van humanitaire ramp na bezoek Mogadishu
Staatssecretaris Ben Knapen heeft besloten dat Nederland toch extra geld vrijmaakt voor Somalië. Na zijn bezoek aan de hoofdstad Mogadishu concludeert hij dat de situatie de situatie in het door hongersnood geteisterde Somalië zo schrijnend is, dat extra hulp nodig is. Nederland doneert een extra 10 miljoen euro.
Knapen stelt dat hulp in Somalië het hardst nodig is, omdat het land het hart van de huidige crisis in de Hoorn van Afrika vormt.
Eerder zegde Nederland 15 miljoen euro voor humanitaire hulp toe. Daarbovenop komt nu 10 miljoen euro. Het geld gaat naar een fonds dat door de Verenigde Naties wordt beheerd. Met het geld worden voedselhulp, drinkwater en betere sanitaire voorzieningen betaald.
In de Volkskrant zegt Knapen over de situatie in Mogadishu:
Je ziet hier alle problemen van dit land samenkomen. Een humanitaire ramp. Geen veiligheisdsstructuur. Geen regering waar je op kunt vertrouwen. Dit heeft alle kenmerken van een falende staat. En daar moet dus dringend wat aan gebeuren.
Knapen twijfelt er niet aan dat alles gedaan wordt om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt. Hulporganisaties doen er volgens Knapen alles aan om te voorkomen dat de hulp in verkeerde handen terecht komt.
Update 15.30:
De Pers meldt dat het potje voor noodhulp door uitgave van de laatste tien miljoen euro nu leeg is. Als er de laatste vier maanden van dit kalenderjaar ergens nog een ramp uit zou breken, moet de staatssecretaris ‘ruimte maken binnen lopende uitgaven’.
cc-foto: Oxfam Novib

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.