Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Somalië biedt excuses aan voor gênant trage sprintster

  •  
03-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8405 keer bekeken
  •  

De Somalische minister van Sport heeft excuses aangeboden voor het sturen van een jonge hardloopster naar de World University Games die op dit moment worden gehouden in China. De sprintster raakte direct na het startschot zo ver achterop dat ze niet meer in beeld was. Uiteindelijk kwam ze ruim tien seconden na de winnaar met een klein huppeltje de finishlijn over. 

Waarom Nasra Abubakar Ali werd geselecteerd voor de universiteitsspelen is een raadsel. Nooit eerder deed ze mee aan een sportevenement. Er gaan geruchten dat Abubakar Ali het nichtje is van de voorzitter van de Somalische atletiekfederatie, maar dat is vooralsnog bevestigd noch ontkend. De Somalische universiteitsraad zegt in elk geval zelf geen atlete te hebben aangedragen, dus ook zij weten niet wat Abubakar Ali precies in China deed. 

De jonge vrouw liep de 100 meter sprint uiteindelijk in 21,81 seconden, ruim tien seconden trager dan de winnaar. "Een gênante vertoning", zegt minister Mohamed Barre Mohamud. Hij zei excuses aan alle Somaliërs te willen aanbieden. De voorzitter van de Somalische atletiekbond is inmiddels geschorst.

Het is niet de eerste keer dat het land een twijfelachtige atlete naar een sportevenement stuurt. In 2016, rende Maryan Nuh Muse een tijd van ruim 1 minuut en 10 seconden op de 400m op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De gemiddelde tijd voor die afstand is ongeveer 48 seconden. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen zette Zamzam Mohamed Farah een tijd neer van bijna 1 minuut en 21 seconden. Ruim een halve minuut trager dan de winnaar.

Meer over:

kijk nou, somalië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.