Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Solidariteit met sekswerkers

  •  
17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mademoiselle de Lancey

© Courtisane Mademoiselle de Lancey, door Carolus-Duran

Ga niet mee in het frame dat de cultuursector tegenover sekswerkers zet.
“Es hat auch etwas mit Prostitution zu tun”, zei de beroemde dramatische sopraan Gabriële Schnaut tegen mij in een van haar lessen. Ik kon met studiebeurzen twee jaar bij haar in Duitsland in de leer. Naast techniek leerde ze me over het hebben van moed en wat de uitoefening van het vak mentaal van je vergt.
Nu een paar jaar later is door de coronacrisis mijn zangwerk grotendeels tot stilstand gekomen en lees ik in dikke koeienletters het woord “bordeel” bovenaan een column van de anders doorgaans sympathieke Özcan Akyol. “Niets ten nadele van sekswerkers” en hij vond zijn eigen vergelijking zelfs een “tikkeltje populistisch”, lezen we, maar waarom gebruik je het voorbeeld dan? Het treft niet de kern van je verhaal en versterkt je betoog ook niet inhoudelijk, anders had je het zelf niet al afgezwakt. Onnodig dus en schrijven is schrappen.
Sekswerkers hebben hard moeten vechten om hun sector uit de taboesfeer te halen en om door het hoogste politieke niveau serieus genomen te worden. Met de klemtoon op serieus. Iedere sector wil vanzelfsprekend onderdeel zijn van onze economie en sociaal-maatschappelijke orde. Maar net als cultuurmakers krijgen deze mensen dagelijks te horen dat hun werk geen écht werk is. Ga een vak leren!
Gedurende deze hele crisis hoor ik collega’s klagen dat onze regeringsvertegenwoordigers cultuur nauwelijks benoemen in persconferenties. Ik vind dat ook getuigen van dedain en miskenning. Maar zodra de sekswerkers worden genoemd, richten diverse musici, beeldhouwers en schrijvers hun Grote Verontwaardiging niet op de werkelijke oorzaak – de regering –, maar op een beroepsgroep die net als de onze nog altijd bezig is met een emancipatiestrijd.
Dat kappers, horeca en allerlei winkeliers ook aandacht krijgen, lijkt geen probleem. Maar waarom eigenlijk niet? Een knipbeurt (!) is toch een stuk gevaarlijker dan door een bibliotheek te lopen? En in de horeca ligt het aantal wisselende contacten van het personeel met bezoekers een stuk hoger dan dat van een bewaker met kunstminnaars in een galerie.
Sekswerkers verdienen alle solidariteit. Ga dus niet mee in het frame dat de cultuursector tegenover sekswerkers zet. Het is een groep die vrijwel zonder bijstand de crisis door moet komen en geen enkele blaam treft voor hoe de regering omgaat met musea, bibliotheken en concertzalen. Ga uit van je eigen kracht. Voer constructief actie vóór onze sector en niet tegen een makkelijke zondebok.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2021 - 11:28

Volges de overheid is cultuur niet essentieel, weten we dat ook weer, betaalde sex natuurlijk wel! Ik kan er maar niet aan wennen, burgerlijk als ik ben denk ik dat sex geen werk is. Het druist in tegen mijn perceptie van het feminisme. Het blijkt alles te zijn wat het ooit juist niet was volgens hetzelfde feminisme, nl. de exploitatie van het vrouwelijke lichaam.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2021 - 11:30

vrouwelijk.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2021 - 13:32

Dat sexwerk ooit "normaal werk" wordt lijkt me een illusie. "Ga een vak leren!" lijkt mij geen slecht advies.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2021 - 18:11

DanielleDefoe Blij met eens een keer een ander geluid!

Joost Spits
Joost Spits29 mei 2021 - 3:01

of mannelijk...

Marcus A.2
Marcus A.217 mei 2021 - 17:50

"Sekswerkers verdienen alle solidariteit." Helemaal mee eens! Ik vind het tv programma Jojanneke uit de prostitutie hier goed bij aansluiten. We moeten, zeker als het om prostitutie gaat meer toe naar een brede definitie van solidariteit.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman218 mei 2021 - 7:09

Er staat dus uit en niet in, Het verband met solidariteit is wel een wijd verband dat mogelijk wordt door die Jojanneke...

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 17:14

“Marene: Maar net als cultuurmakers krijgen deze mensen dagelijks te horen dat hun werk geen écht werk is. Ga een vak leren!” Denigreren is natuurlijk nooit oké, maar dat betekent niet dat een sex-werker een “normaal” beroep is in de gebruikelijke zin des woord. Dat is het niet, een vrouw in de bijstand wordt ook niet verplicht te solliciteren als sex-werker. De risico’s die een sexwerker loopt op de werkvloer liggen ook wat hoger dan bij bij een administratieve functie, de baas van de sexwerker (vroeger noemden we dat een pooier) is meestal ook net even een andere baas …etc. Belangrijkste graadmeter of iets “normaal” is, is misschien wel dat ik net als de meeste ouders mijn dochter niet actief zal stimuleren zich te ontplooien in deze richting. Snap de verontwaardiging op zich wel, het onderscheid tussen sectoren is niet altijd navolgbaar. Laat onverlet dat er nu juist wel weer enige ratio is ontdekken in het onderscheid tussen de dienstverlening van een kapper en een theatervoorstelling.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 mei 2021 - 18:22

Soldaat is ook niet iets waar mensen op moeten gaan solliciteren . En ik wil ook niet dat mijn dochter dan wordt . Maar ik hoor niet mensen tegen soldaten zeggen dat ze een vak moeten gaan leren. (al zou dat de wereld beslist een betere plek maken)

ton14024
ton1402417 mei 2021 - 19:57

Een goede soldaat pleegt geen oorlogmisdaden.

Jaco38
Jaco3817 mei 2021 - 20:03

Griezel, maar u mag het gerust wel een normaal beroep vinden hoor, de meeste mensen zullen dit - mits niet in een politieke correcte bui - ook gewoon beamen.

Zandb
Zandb18 mei 2021 - 6:28

Toin Daarom zijn er in feite dus alleen slechte soldaten. Jaco Ouders krijgen er nogal eens mee te maken, dat hun kinderen dingen doen, waar ze moeite mee hebben. Er zijn maar weinig gevallen, wanneer ouders zich werkelijk gedwongen zien om hun handen er vanaf te halen. (Wanneer hun kind zou besluiten om in vrouwen te gaan handelen, bijvoorbeeld.) De meeste ouders zijn hoop ik zo verstandig, dat het hen er om gaat, of ze zien dat hun kinderen hun medemensen en zichzelf netjes behandelen en vooral dat ze zien dat dat hen gelukkig maakt.

Bouwman2
Bouwman218 mei 2021 - 7:19

Dat een kapsalon node wordt gemist bewijst het tijdelijk bezoekverbod wel. Die haren groeien altijd maar door. En nog steeds heef de mevrouw in de salon een mondkapje voor en har klant ook. Is een mondkapje het zelfde als een condoom? En de Krijgsmacht loopt niet in uniform in het red light district. En oorlogsmisdadigers zijn er ook onder de burgerij.

Markzelluf
Markzelluf17 mei 2021 - 15:32

Ik heb geen idee waarom ze Akyol een sneer meent te hoeven geven. Dat hij zich verbaasde over het feit dat sekswerkers gewoon hun diensten mogen verkopen en bibliotheken dicht moeten blijven, vind ik helemaal niet raar. En ik lees dat Marene vindt dat sekswerkers ALLE solidariteit verdienen. Ik ben benieuwd hoe ze dat zelf invult. Dit schreeuwt om een vervolgcolumn.

Mini2
Mini217 mei 2021 - 14:58

Misschien is het een domme vraag, maar sinds wanneer is het woordje 'sekswerker' in en 'prostitutie' uit?

6 Reacties
Roosmarijntjes
Roosmarijntjes17 mei 2021 - 15:13

Tegenhanger van sekswerker is prostituee. Sinds sekswerkers meer en meer bepleiten sekswerk als werk en beroep op te pikken, en prostituee, “ tentoongestelde” is ingeschat als welbeschouwd een nogal denigrerende duiding. Zelfs de overheid gaat daarin mee. De Wet Regulering Prostitutie is gepresenteerd als het voorstel Wet Regulering Sekswerk.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mei 2021 - 15:24

Over komen waaien uit de VS waarschijnlijk net zoals het je eerder druk maken over jargon dan de daadwerkelijke problematiek. Ik vond het altijd wel positief klinken. Ik ben niet anti- maar prostitutie! Verder is dit artikel een behoorlijke drogredenatie. Omdat iemand het ergens slechter heeft, hebben anderen geen reden tot klagen.

ton14024
ton1402417 mei 2021 - 19:53

W, het is het verschil tussen je laten gebruiken en een dienst verlenen. Jij heb dus voor het laten gebruiken.

Winterdepressie
Winterdepressie18 mei 2021 - 0:37

@Ton, Semantische lulkoek.

Zakenpief
Zakenpief18 mei 2021 - 6:40

@mini, Sekswerker is een meer omvattend begrip dan prostitutie. Niet alle sekswerkers zijn prostitue(e)s. Denk aan webcam modellen, pornoacteurs etc.

Joost Spits
Joost Spits29 mei 2021 - 3:02

Dat is beslist geen domme vraag. Het is de hypocrisie ten top in Nederland.  In de Tweede Kamer spreekt men dan ook nooit over drugswinkels, maar over coffeeshops. Omzeilen en camouflage die handel.  Kop in 't zand. Het beestje liever niet bij de naam willen noemen. Het normale in de dikke van Dale opgenomen woord  "allochtoon" komt ook al behoorlijk in de gevarenzone. Terwijl zijn tegenhanger "autochtoon" tot nu toe nog gespaard blijft. Prostituees, drukswinkels, allochtoon,  neger of Zwarte Piet, zijn beladen begrippen geworden. Als ik zeg dat ik een doos heerlijke negerzoenen heb gekocht in de supermarkt, wordt mij dat niet bepaald in dank afgenomen. Gelukkig dat de "jodenkoeken" niet onder vuur zijn komen te liggen; dat hebben we dan ook te danken aan de inteligente joodse gemeenschap die officieel heeft aangegeven er totaal geen moeite mee te hebben.Welliswaar met een kleine kanttekening als je ze dan toch wil eten, dat de jodenkoeken niet parve en niet kosjer zijn.  Ook als ik zeg dat ik bij het tuincentrum een paar mooie bloembakken vol Afrikaantjes heb gekocht voor de tuin, kan dat als een destructieve opmerking worden opgevat. Zint eer ge spreekt! Is het nieuwe parool! Ja, ja, het is uitkijken geblazen anno 2021. Voordat je het weet word je voor racist uitgemaakt en heb je art. 137c sr aan je broek...