Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Solidariteit is nú je laten vaccineren

  •  
25-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
ISRAEL - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© Foto: JACK GUEZ / AFP

Wie een inenting uit de weg gaat en dus van 17 miljoen Nederlanders grote offers vraagt, is asociaal.
Iedereen heeft recht op een afdoende medische behandeling. Dat geldt zeker als je leven in acuut gevaar is. Het probleem is alleen dat het Nederlandse zorgsysteem daar niet op berekend is. De ziekenhuizen beschikken niet over voldoende personeel om het aantal IC-bedden naar behoefte uit te breiden. Ze zijn zelfs niet meer in staat de prestatie van 2020 te herhalen omdat er zoveel verplegend personeel is uitgestroomd. Steeds minder mensen zijn nog van plan voor dát inkomen en die arbeidsvoorwaarden het zware en gevaarlijke werk aan op een IC-afdeling te doen. Je kunt nu een hele analyse opzetten over de achtergronden daarvan en wie verantwoordelijk zijn voor deze impasse maar daar hebben mensen wier operatie weer eens wordt afgebeld niets aan.
Het is onze maatschappelijke plicht eraan mee te werken dat de druk op de intensive care zo klein mogelijk blijft. Daar is één alles overheersende manier voor: je zelf afdoende laten vaccineren tegen Covid-19 en griep. Anders ontzeg je anderen de medische behandeling die ze nodig hebben omdat er een behoorlijke kans ligt dat jij straks langdurig een IC-bed bezet houdt.
Er zijn natuurlijk ook andere middelen om die druk te verkleinen. De regering zou ertoe over kunnen gaan de bevolking opnieuw op te hokken. Dan komen in beeld het zoveel mogelijk thuis werken, het sluiten van de horeca, het dicht doen van wat verleden jaar heette de niet-essentiële winkels, de terugkeer naar onderwijs via de sociale media. Dat kan ook. Wij kunnen natuurlijk besluiten onze economie opnieuw op slot te zetten om ongevaccineerden te gerieven. Dat zij toch een plekje op de IC vinden als de nood aan de man komt terwijl mensen die een niet direct levensbedreigende behandeling behoeven, in de wacht worden gezet.
Dat is allemaal wel véél gevraagd. Vaccinweigeraars ontzeggen anderen zorg terwijl dat onnodig is. Zij eisen privileges op het moment dat het land zich in een noodsituatie bevindt. Ze vinden het normaal dat Nederland zijn economie afbreekt om hun levens te redden.
De conclusie is duidelijk: wie een inenting uit de weg gaat en dus van 17 miljoen Nederlanders grote offers vraagt, is asociaal. De motivatie doet er niet toe. Wie meent dat God de mensen verbiedt zich in te laten enten, is asociaal. Als je meent dat Soros en de illuminati er achter zitten, ben je dat net zo goed. Een enkeling kan om medische redenen niet gevaccineerd worden. Die kun je natuurlijk niets kwalijk nemen, maar de anderen wel. Je hebt recht op je mening maar je houding verdient geen respect. Je krijgt alle hulp die er is maar de dokter glimlacht niet aan je bed.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en geschiedenis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (155)

Ollie68
Ollie6826 okt. 2021 - 14:31

Han , dit is al de 2e keer dat je polariserend stukje schrijft over corona . Je scheert alle ongevaccineerde weer over 1 kam. Je zwamt dat iedereen hiervan schuldig is aan de overspannenheid van onze kapot bezuinigde gezondheidzorg en daar ook voor moet boeten. Het feit dat het grootste gedeelte van de niet gevaccineerden gezonden weerbaren of jongvolwassen zijn voor wie corona niet meer dan een verkoudheid is telt voor jou niet. Je hormoonhuishouding op stelten zetten voor een natte neus moeten we allemaal doen omdat jij & Hugo ons associaal vinden. Dictators zoeken ook altijd een zondebok en scheren daarvan ook iedereen over 1 kam om hun totalitaire regime te verdedigen. Dat zou jij als historicus moeten weten, zwarte jaren voor de ongevaccineerden ..

peterpeter
peterpeter26 okt. 2021 - 10:22

Han, als ik Corona gehad heb, tel ik dan ook mee voor je of is iedereen die niet gevaccineerd is een paria in jouw ogen?

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 15:39

Peter, het is algemeen bekend dat iemand die de ziekte heeft gehad nauwelijks beschermd is tegen een nieuwe infectie. Dus ja, je bent nog steeds een paria als je je niet laat vaccineren.

peterpeter
peterpeter27 okt. 2021 - 17:26

@Martin U bent fake news aan het brengen want er is geen woord waar van wat u daar beweert. "Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op. Die is niet 100%, maar vergelijkbaar met de immuniteit na vaccinatie." BRON: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoe-lang-blijf-je-immuun-nadat-je-covid-19-had

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm26 okt. 2021 - 6:47

De ongevaccineerden mogen toch, om de maatschappij te beschermen, zelf ervoor kiezen thuis te blijven? En anders zijn er toch nog IC bedden genoeg in de opslag? Die weliswaar zonder medisch geschoold personeel gebruikt kunnen worden om de ongevaccineerden te verplegen?

Jozias2
Jozias225 okt. 2021 - 23:51

Helemaal eens met Han. Een samenleving mag van een individu verlangen om persoonlijke belangen terzijde te schuiven als het maatschappelijk belang daar om vraagt. Mits het maatschappelijk belang veel zwaarwegender is. En dat lijkt mij hier het geval.

5 Reacties
Libertain
Libertain26 okt. 2021 - 6:28

("Mits het maatschappelijk belang veel zwaarwegender is. En dat lijkt mij hier het geval.") Hebben we het hier alweer over Sywert van der Lienden?

Jozias2
Jozias226 okt. 2021 - 9:56

@Libertain Ik niet, jij wel?

Libertain
Libertain26 okt. 2021 - 13:07

@Jozias,("Een samenleving mag van een individu verlangen om persoonlijke belangen terzijde te schuiven als het maatschappelijk belang daar om vraagt.") Correct, is dit nog altijd de leidraad geweest binnen totalitaire structuren, nog specifieker - het communisme. Jozias heeft het dus over het communisme, terwijl ik dacht dat hij het over Sywert had, omdat je verwacht dat men zijn persoonlijke belangen en winsten tijdens epidemie opzij zou schuiven "als het maatschappelijk belang daar om vraagt".

Wieowie
Wieowie26 okt. 2021 - 17:04

Jozias: ook rokers houden bedden bezet na een operatie. En mensen die uit een maagband operatie komen. Of mensen die zonder gordel in de auto zitten. Laat eerst die mensen maar eens eerst een bed vrij maken. Kijken we dan hoeveel plek er nog nodig is.

Jozias2
Jozias226 okt. 2021 - 19:28

@libertain Er zijn miljarden verdiend door duizenden bedrijven en individuen als het gevolg van de Corona pandemie. Zolang daar een acceptabele tegenprestatie voor is geleverd is daar niets mis mee. Kennelijk vond VWS de prijs marktconform dus als je het daar niet mee eens bent moet je toch echt bij VWS zijn. De dienstplicht is een mooi voorbeeld waar het belang van het individu niet opweegt tegen de maatschappelijke belangen. Niet perse iets communistisch toch? En bij rampen en calamiteiten mag het bevoegd gezag aanwijzingen geven in het algemeen belang en daarmee de belangen van een individu beperken. Niets communistisch aan. @wieowie Bij bijna iedereen in het ziekenhuis kun je door redeneren dat het eigen schuld dikke bult is. Gelukkig helpen we iedereen ongeacht dat aspect en daar is de zorg capaciteit op toegerust. Nu is het zo dat een COVID patiënt een ic bed 21 a 28 dagen bezet houd en iemand die een hart of kanker operatie krijgt maar 1 of 2 dagen. Met dat ene bed kun je dus of 1 covid patiënt of tig kankerpatienten helpen (waaronder rokers) Daar is de zorg capaciteit dus niet op berekend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 okt. 2021 - 21:40

Natuurlijk. Als de gemeentes en regering nu beter adverteren promoted en informeren, zou dat helpen. Want het is de verdeling en wanbeleid van de regering dat zorgt voor de rotzooi.

Jaco38
Jaco3825 okt. 2021 - 19:50

“We hebben het hier over IC-bedden. Probeer het onderwerp niet wéér te veranderen” Han, kan een eindje met je meekomen, ingewikkeld is dan weer wel dat de IC bedden juist ook bezet worden worden door mensen die er een ongezonde lifestyle op na houden. COVID + obesitas. Iedereen met een fors overgewicht weet dat hij/zij aanzienlijk gezondheidsrisico voor lief neemt. Vanaf halverwege vorig jaar is bekend dat het gros van de ziekenhuisopnames mensen met overgewicht betreft. Hebben de patiënten die nu opgenomen worden hun lifestyle aangepast of schouders opgehaald en lekker door eten en roken? Als niet vaccineren asociaal is, hoe typeren we dan de mensen die willens en wetens volharden in een ongezonde lifestyle en voor lief nemen dat zij hiermee een grote druk op de gezondheidszorg leggen? https://www.stichting-nice.nl/COVID_rapport.pdf

4 Reacties
Jozias2
Jozias225 okt. 2021 - 23:44

@jaco Overgewicht kun je vergelijken met een verslaving. Als het ‘een keuze’ is om af te vallen denk je dan dat miljoenen mensen lopen te ploeteren met diëten? Als afvallen net zo makkelijk en snel zou zijn als een prikje halen dan heb je een punt. https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/obesitas-lijkt-op-een-verslaving

Jaco38
Jaco3826 okt. 2021 - 14:25

Jozias, je zegt dat feitelijk dat iemand die verslaafd is er niets aan kan doen. Dat lijkt mij niet de juiste maatstaf. De hele discussie gaat over het aanvaarden van risico’s en welke consequenties daaraan verbonden zouden moeten worden, ic bewust niet-vaccineren terwijl er medisch gezien geen bezwaar is zou dan moeten leiden tot een lagere prioritering in de zorg. Dit is grijpt terug op in zowel strafrecht als civielrechtelijke gangbare principes dat de gevolgen van iemand handelend voor diens risico komen. Deze principes zijn tot nu toe nooit bepalend geweest in de zorg en ik ben daar niet voor, maar als we dat doen dan consequent. In het strafrecht levert verslaving geen schuld/straf uitsluitingsgrond op en in het civiel recht neemt dit aansprakelijkheid niet weg. Bovendien: velen lukt het wel de verslaving te doorbreken, het zal vaak idd niet makkelijk zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. En dan nog, als verslaving aangevoerd mag worden als verontschuldiging: sociale druk vanuit de familie / gemeenschap beïnvloedt keuzes. Jij en ik hadden ook kunnen opgroeien op Urk in een omgeving waar niet vaccineren de norm is.

Wieowie
Wieowie26 okt. 2021 - 17:13

Er zijn genoeg keuzes. Roken, veel eten, veel drinken, eenzijdig ongeluk veroorzaken, lekker zonnen zonder zonnebrand. Die houden allemaal onnodig bedden bezet, terwijl ze worden gewaarschuwd voor de gevaren. Niet insmeren, een peuk opsteken, etc doet men echt zelf.

Jozias2
Jozias227 okt. 2021 - 7:33

@olav Als je daar aan gaat beginnen waar eindigt het dan? Slachtoffers van een verkeersongeluk: u had ook gewoon thuis kunnen blijven. Sport ongelukken: sport is een eigen keuze. Problemen bij de zwangerschap en bevalling: u had ook anticonceptie kunnen gebruiken. Kinderen in de zorg: ja u kiest voor kinderen Etc etc daar ga je nooit uitkomen. Natuurlijk moet je als huisarts het gesprek aan gaan met mensen met een ongezonde levensstijl . Maar denken dat het een keuze is om af te vallen of te stoppen met roken die je zo maar even kunt nemen en die net zo makkelijk is als het halen van een vaccinatie is te kort door de bocht. De verslaving is geen argument om de verantwoordelijkheid terzijde te schuiven maar om het verschil in het gemak van de keuze aan te geven.

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 19:17

[.....je zelf afdoende laten vaccineren tegen Covid-19 en griep.] Nee, dit is onvergelijkbaar. Verplicht zich tegen griep laten vaccineren verwerp ik, en dat heb ik zelf dan ook nooit gedaan. Afgezien nog van de betrekkelijke werking (het vaccin is altijd gebaseerd op "oude" virussen), herinner je je nog de z.g. "Mexicaanse griep"? Nog nooit zo weinig griepgevallen als in dat winterseizoen! Miljoenen vaccindoses moesten gedumpt worden..... Covid-19 is van een geheel andere orde, en daartegen heb ik me wel laten vaccineren. Enneh.....Het is wel pijnlijk om erachter te moeten komen, dat God kennelijk a-sociaal is. (Als hij je "verbiedt" je te laten vaccineren).

1 Reactie
OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 19:34

Verder zijn de grondrechten van kinderen (VN-Kinderrechtenverdrag, 1989) nog belangrijk. Kinderen laten vaccineren gaat dus echt niet zo maar, en al helemaal niet vanaf 12 jaar (wettelijk overleg tussen kind en ouder(s) verplicht), laat staan vanaf 16 jaar (zelfstandig bevoegd tot het al dan niet sluiten van een medische behandelingsovereenkomst).

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 okt. 2021 - 18:43

Ik heb niet alle reacties gelezen maar veel antivaxxers voelen zich blijkbaar direct aangesproken. Mooi. Voor hen is dit artikel tenslotte bedoelt. Opvallend is het veelvuldige geJijbak, het wijzen naar anderen. Waarmee ze indirect, maar geheel onbedoeld, toegeven fout te zitten met hun weigering. Want ze stellen zich daarmee op een rij met comazuipers, kettingrokende en meer van dat onverantwoorde gedrag. Maar er is een groot verschil. Een comadrinker drinkt alleen, net als een kettingroker. Hij is geen direct gevaar voor anderen. Een ongevaccineerde in een café is in staat iedereen in dat café aan te steken. En dan hebben we het niet eens over de reden van het niet willen prikken. Degenen die het uit religieuze motieven doen zijn in de minderheid, de overgrote meerderheid heeft geen geldige reden. Hun rebellie komt voort uit nihilisme, uit onwetendheid, narcisme en asociale profileringsdrang. Ze zetten moedwillig en doelbewust het leven van anderen op het spel. Ze vinden zichzelf stoer maar zijn feitelijk enorme stakkers. Ze willen zo graag iets of iemand zijn maar zien niet dat zij iemand zijn die om zich te bewijzen glimlachend over lijken gaan. Dat is niet asociaal, dat is onmenselijk.

2 Reacties
peterpeter
peterpeter26 okt. 2021 - 9:19

"Een ongevaccineerde in een café is in staat iedereen in dat café aan te steken." U schijnt het fabeltje te geloven dat alleen ongevaccineerden anderen kunnen besmetten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 15:37

Peter, ook gevaccineerden kunnen dat maar veel minder omdat een gevaccineerde er niet ziek van wordt. Hoe groter de infectie hoe groter het besmettingsgevaar. Zie het als het verschil tussen en groot en een klein vuurtje. De gloed van een groot vuur (een besmette ongevaccineerde) is veel groter en bereikt veel meer mensen.

Verver
Verver25 okt. 2021 - 18:19

Han, weet je wat pas asociaal is? Als iedere willekeurige dronkaard die van zijn fiets afdondert en gewond raakt met een ambulance naar de eerste hulp wordt gebracht. Je demente moeder van 86 die valt en een gebroken arm heeft, daarvoor bellen ze de zoon die pas een uur later er kan zijn en met zijn verwarde en angstige moeder met veel pijn naar het ziekenhuis mag rijden. Ze is immers lopend patiënt, wordt er dan beweerd. In principe zijn alle mensen die bang zijn dat er geen plekje voor hen op de IC van diezelfde asocialen die andere mensen de zorg ontzeggen, omdat ze een prikje hebben gehad. Angstig applaudisseren als domme kleuter die iets spannends voor de boeg heeft. Maar verder geen enkele verantwoordelijkheid voor hun gezondheid nemen. Ze zuipen, feesten, vreten er gewoon weer allemaal op los als een losgeslagen kudde, waarbij je over de koppen kunt lopen. Want zoals ik al eerder ergens schreef, dat is de reden dat de meeste mensen een prikje hebben genomen. Niet omdat ze het zo best voor hebben met de rest van de bevolking. Maar dat mogen ze van mij zelf weten. Ben ik tegen vaccineren; Nee. Ik denk dat vaccineren in het verleden al bewezen heeft en dat nu ook doet. Ik ben alleen tegen dat vreselijke 'vrijwillig' vaccineren onder bepaalde dwang. Want o, o, de hele samenleving loopt gevaar en die arme 'mensen waar we geen traan om laten die dood kunnen gaan' is allemaal zo erg. Diep in ons hart zijn we alleen angstig dat er geen plekje meer over is voor 'ikke' op de IC. Dat onze zorgvuldig bij elkaar gekweekte genen zich niet kunnen doorgeven. Echte vrijheid, is niemand uitsluiten, ook niet als die bepaalde keuzes maakt en dat is, zoals je merkt verrekte lastig!

nikita72
nikita7225 okt. 2021 - 17:44

Ik denk dat mensen er niet veel aan kunnen doen dat ze rare dingen geloven. Er zijn trouwens meer mensen die de zorg onnodig belasten: coma-zuipers, dronken chauffeurs en recreatieve drugsgebruikers bijvoorbeeld. Zij zorgen dat het in het ziekenhuis druk is in het weekeinde.

peterpeter
peterpeter25 okt. 2021 - 17:39

Ze kunnen dreigen wat ze willen, maatregelen invoeren waar ze zin in hebben, toch laat ik me niet dwingen om mezelf te laten vaccineren.

5 Reacties
Wieowie
Wieowie25 okt. 2021 - 17:50

Ik zou zelf iig geen plek maken voor iemand die rookt, veel drinkt, vet eet, etc.

Stientje2
Stientje225 okt. 2021 - 18:05

Je hoeft je niet te laten dwingen. Je weet maar al te goed dat, als jij je niet laat vaccineren, je mede verantwoordelijk bent voor anderen. Bovendien stijgt het aantal besmettingen. Hou je er rekening mee dat jij daar óók mede verantwoordelijk voor bent? Het schijnt je niet te deren.

pastafari
pastafari25 okt. 2021 - 18:09

Maar je kunt je toch vrijwliig vaccineren? Er ist toch geen enkele logsiche reden het niet te doen?

peterpeter
peterpeter25 okt. 2021 - 19:26

@Wieowie Of voor iemand die een zelfmoordpoging heeft gedaan bijvoorbeeld.

peterpeter
peterpeter26 okt. 2021 - 9:22

Helemaal correct @Stientje, het deert me in het geheel niet. Het is bij mij een bewuste keus om me niet te laten vaccineren want ik vertrouw het niet. De tijd zal uitwijzen wie gelijk had. Bovendien, als het grootste deel van Nederland wel gevaccineerd is ben ik ook een stuk veilger, als je de kenners mag geloven.

Wieowie
Wieowie25 okt. 2021 - 17:16

Wel een eenzijdig beeld van de auteur. Ook mensen die bijvoorbeeld kanker hebben (waarvan vaststaat dat het door roken, drinken, dik zijn, komt) houden onnodig een bed bezet. Asociaal. Dagelijks sterven er 125 mensen aan kanker. En wat te denken van mensen die eenzijdige ongelukken veroorzaken en bijv. tegen een boom rijden? Houden een bed bezet. Maar omdat zij “eerder waren”, moeten we kijken naar de nieuwelingen die zich niet laten enten? Alleen zij zijn asociaal? Een ziekenhuisbed (en arts) maakt gelukkig geen onderscheid in of en wie er asociaal is. Daarnaast vind ik dat je mensen die zich niet enten niet over 1 kam mag scheren. Iemand die zich niet ent EN rookt (en of dik is) dat is pas asociaal. Die kan bij wijze van spreken nu al in een bed gaan liggen.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2021 - 17:57

We hebben het hier over IC-bedden. Probeer het onderwerp niet wéér te veranderen. De bedden waar de door jou genoemde patiënten in liggen zijn geen IC-bedden behalve als zij van een levensreddende operatie komen en dan zijn ze na twee dagen weer weg.

Dtje2
Dtje225 okt. 2021 - 18:45

echt he

Wieowie
Wieowie25 okt. 2021 - 18:46

Ik heb het over zorgvuldigheid. Dan maakt het onderwerp niet anders. Als je op een IC bed belandt vanwege (een operatie gerelateerd aan) kanker door roken, of vanwege een maagverkleining, of eenzijdig ongeluk, is dat ook asociaal. Net zo asociaal als iemand die niet is gevaccineerd. Daarnaast moet je niet iedereen over 1 kam scheren. Mensen die niet zijn ingeënt en daarbij bijvoorbeeld roken, zou ik nog asocialer vinden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2021 - 20:22

Wieowie, je moet mensen inderdaad niet over een kam scheren. Mensen kunnen zich door een vaccin te nemen goed beschermen en in hogen mate voorkomen dat zij weken een van de schaarse IC-bedden bezet houden. Daarom is het asociaal om je niet te laten vaccineren en je whataboutism is alleen maar bedoeld om voor die waarheid een gordijn te hangen.

Wieowie
Wieowie25 okt. 2021 - 20:57

Mensen die roken, kunnen daarmee ook stoppen om niet onnodig een bed bezet te houden na een operatie. Daarnaast zou ik eerst de mensen aanspreken die niet zijn geënt en daarnaast bijvoorbeeld roken of overgewicht hebben.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 okt. 2021 - 10:34

Nogmaals: het gaat hier niet over mensen die roken en drinken.Het gaat hier over mensen die weken lang een IC-bed bezet houden terwijl ze dat makkelijk hadden kunnen voorkomen door een prikje te halen. Daar gaat het over en nergens anders, zoals je steeds weer beweert door er van alles bij te halen wat er in dit verband niet tot doet. Over zorgvuldigheid gesproken. En

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2021 - 11:01

Neem die prik. Ook niet-rokers kunnen op de IC belanden.

Marius Velema
Marius Velema25 okt. 2021 - 16:53

Hier eindelijk eens een stuk wat, verder geheel terecht, de vaccinweigeraars kritiseert zonder uitsluitend èèn en steeds dezelfde gemeenschap eruit te pikken en andere zich evenzeer onderscheidende gemeenschappen stoïcijns onbenoemd te laten.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 okt. 2021 - 16:39

Han wat is jouw gedachte over het volgende? In Ierland weten ze het ook niet meer. https://www.irishtimes.com/news/health/waterford-city-district-has-state-s-highest-rate-of-covid-19-infections-1.4707344 Stadsdistrict Waterford heeft het hoogste percentage Covid-19-infecties in de staat de County heeft ook de hoogste vaccinatiegraad in de Republiek. Waterford heeft het hoogste vaccinatiepercentage van het land: 99,7 procent van de volwassenen ouder dan 18 jaar (zoals geregistreerd in de laatste volkstelling) is volledig gevaccineerd. De provincie is van een van de laagste percentages van Covid-19-infectie in Ierland naar een van de hoogste gegaan.

2 Reacties
itsme3
itsme325 okt. 2021 - 20:02

infectiegraad is niet zo spannend. Liggen ze ook in het ziekenhuis of op de IC?

peterpeter
peterpeter26 okt. 2021 - 10:17

@Itsme In Nederland wordt maar 15% van de huidige IC plekken bezet door een Covid patiënt.

JoostV2
JoostV225 okt. 2021 - 14:36

En altijd als ik een schreeuwer zie met een alternatief voor de democratie, denk ik: jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar voor Ben Ali Libi, de goochelaar.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2021 - 16:44

Jij loopt zeker ook met een jodenster op te demonstreren.

Middenman
Middenman25 okt. 2021 - 17:38

Schande JoostV om dit geweldige gedicht van Wilmink hiervoor te misbruiken.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 20:15

Bedankt JoostV. het is voor sommigen altijd pijnlijk om in de spiegel te moeten kijken. Er zijn altijd mensen die de problemen van andere kunnen oplossen, laten ze zich beter bezig houden met hun eigen problemen. Zo ken ik er nog een. Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.

JoostV2
JoostV226 okt. 2021 - 7:01

Han, nee waarom zou ik met een jodenster demonstreren. Typisch voor je denken of beter inhoudsloos gescreeuw. Middenman, ik pak bewust de laatste alinea. Hierin wordt gewaarschuwd tegen schreeuwers. Ik vind de tekst van Han geschreeuw, geen inhoud. Het uitmaken van een groep mensen voor asociaal is een beproefd middel van Diktators om de schuld bij een groep te leggen.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 okt. 2021 - 13:49

Laat ik heel helder zijn. Zelfs als er een regel zou zijn die mij als niet gevaccineerde geen toegang zou geven tot het ziekenhuis mocht ik worden geïnfecteerd en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, dan nog zou ik er op dit moment voor kiezen om mij niet te laten vaccineren. Dat onze overheid eenzijdig inzet op een oplossing zijnde vaccinatie en niet naar andere oplossingen wenst te kijken, is niet mijn probleem. Er zijn zat andere wegen die bewandeld kunnen worden, waaronder ook eens een keer de discussie te voeren over vaccinatie en wel of niet toegang tot zorg. We hebben te maken met een incompetente club machthebbers die, hand in hand met de farmaceutische industrie, "vaccinatie" roepen en tot niets anders komen. Het spijt me, maar daar werk ik simpelweg niet aan mee.

17 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I225 okt. 2021 - 13:55

Oh ja, en als je op het coronadashboard kijkt dan zie je dat er nu 185 IC opnames zijn tegen 1424 in april 2020. Dat is ongeveer 8 x zo weinig. Dus je kan wel blijven vinden dat de 'ongevaccineerden' de schuld van alles zijn, alleen de cijfers laten een ander beeld zien.

Bastet2
Bastet225 okt. 2021 - 14:17

Je bent helaas helemaal niet helder, je bazelt maar wat. Je hebt het over andere oplossingen, discussies die gevoerd moeten worden en incompetente machthebbers, maar nergens word je ook maar enigszins concreet.

Markzelluf
Markzelluf25 okt. 2021 - 14:58

De eerste alinea is helder, de tweede wartaal. Jij wilt de discussie voeren of ongevaccineerden toegang moeten krijgen tot de zorg? Die discussie wil een grote groep al - en sommigen zeggen klip en klaar neen. Ik denk daar anders over - in elk geval wat spoedeisende zorg betreft. Maar verdere beperking van rechten - mogen ongevaccineerden naar colleges, ouderavonden en fysiek naar het gemeentehuis of kerk? Ik zou zeggen, doe maar niet en regel dat juridisch

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2021 - 15:21

Excuses niet aanvaard. Get a shot. Of leg uit waarom niet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 okt. 2021 - 15:28

Het komt me wappisch voor wat je zegt. Wappies mogen er zijn maar ze moeten accepteren dat het gros van de samenleving geen boodschap aan ze heeft. Nooit gedacht dat ik zó onverschillig kon zijn jegens een medemens.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 15:31

Bedankt, mijn mening ook. De enige manier waarop veel aanhangers met het probleem omgaan, is verbieden. Er mogen geen ongevaccineerden zijn. Terwijl er een onbekend grote grep ongevaccineerden zijn, die niet gevaccineerd kunnen worden. Daar zijn geen aantallen over bekend, de aanhangers en de regering roept maar wat. Zonder statistieken en gegevens vaar je blind en gezien hun maatregelen is het meestal post actief in plaats van proactief.

Thuiszitter
Thuiszitter25 okt. 2021 - 16:07

De eed van de artsen laten dat niet toe jouw te weigeren . Je hebt geen idee denk ik hoe het voelt erg benauwd te zijn , zo benauwd dat je amper adem kan halen. Als het je zou overkomen brengen mensen jouw naar het ziekenhuis, jij bent dan niet in staat om te praten Leg nu eerst eens uit waarom je geen vaccin zou nemen ? Waar ben je bang voor ? of is het geen kwestie van angst maar meer de eigenwijsheid in je die zegt ik bepaal zelf wel …… ben je wel geënt op jeugdige leeftijd en waarom dit vaccin dat niet? Gommers gisteren gehoord en had het toch over de zeshonderd gevallen op de ic in de loop van de maand november. Liggen er nu 199 op de ic’s dat betekent dat er dus 200 andere operaties zijn uitgesteld . Grootste gedeelte zijn ongevaccineerden en had dus voorkomen kunnen worden.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 okt. 2021 - 16:08

Volgens mij ben ik volstrekt helder. Ik wil niet gevaccineerd worden. Voor mijzelf omdat ik het niet nodig vind, voor anderen omdat ik onze overheid incompetent vind. Daar mag je het best mee oneens zijn en ik wil er ook best over in discussie, maar dit is gewoon mijn reactie op de stelling dat solidariteit = vaccineren. Ben ik het gewoon niet mee eens en ga ik niet doen. Overigens wel weer grappig dat niemand op de genoemde cijfers uit het coronadashboard, één reactie verder, reageert. Erg tekenend.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 okt. 2021 - 16:08

Me, myself and I: "Laat ik heel helder zijn. Zelfs als er een regel zou zijn die mij als niet gevaccineerde geen toegang zou geven tot het ziekenhuis mocht ik worden geïnfecteerd en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, dan nog zou ik er op dit moment voor kiezen om mij niet te laten vaccineren." Hier nog zo iemand. Het is niet zo gek om je te bedenken dat als er eenmaal een buis in je keel moet om verder te kunnen leven omdat een tamelijk onschuldig virus je dodelijk ziek weet te maken, zo'n leven misschien ook weleens voltooid kan zijn. Net zoals wanneer, bijvoorbeeld, een vitaal orgaan het begeeft. Een duidelijk teken dat het tijd is en niet iedereen leeft in permanente doodsangst. Accepteren dat iets eindig is geeft veel rust. Vertrouwen dat het op het juiste moment komt nog veel meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 okt. 2021 - 16:29

Maar waarom laat je je niet vaccineren @You, yourself and You ? Vertrouw je de regering niet? Het vaccin niet? Of heb je een kruidenthee die beter werkt?

Lopez
Lopez25 okt. 2021 - 17:07

@Me, myself and I [Er zijn zat andere wegen die bewandeld kunnen worden…] Noem er eens een paar. Welke alternatieven voor vaccinatie ziet u zoal? [… waaronder ook eens een keer de discussie te voeren over vaccinatie en wel of niet toegang tot zorg.] ‘Ook eens een keer’? Loopt die discussie niet al pakweg een jaar? En in welk opzicht is die discussie een alternatief voor vaccinatie? [Dus je kan wel blijven vinden dat de ‘ongevaccineerden’ de schuld van alles zijn, alleen de cijfers laten een ander beeld zien.] Heus? Welke conclusies trekt u dan uit de cijfers?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2021 - 17:34

Niemand spreekt over mensen die niet gevaccineerd kunnen worden. Waarom gaan mensen dat er nu bijhalen, het is gewoon niet waar. Ik ben overigens wel klaar met deze discussie, ik bescherm gewoon mezelf zo goed als mogelijk is en voor wat het me waard is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 okt. 2021 - 17:43

Een 'asociaal' is iemand die geen rekening wenst te houden met een ander. Iemand als u dus. Iemand als Me, myself and I, en die daar ook nog eens prat opgaat. Eigenlijk een 'asociaal' in het kwadraat.

Middenman
Middenman25 okt. 2021 - 17:44

@Me, myself and I - In april 2020 werd bijna alle planbare zorg afgeschaald. Nu willen de ziekenhuizen dat terecht niet. En sinds april zijn er veel IC verpleegkundigen gestopt, overwerkt en ziek geworden, zodat er minder bedden beschikbaar zijn. Veel kunnen het steeds minder opbrengen om op hun tenen te lopen voor mensen die zelf hun ziek zijn hadden kunnen voorkomen. 80-90% van de Corona gevallen op de IC zijn ongevaccineerd. En de paar gevaccineerden die er liggen hebben vrijwel zonder uitzondering onderliggende problemen. 1 Coronapatient op een gewone afdeling zorgt ervoor dat 3 gewone patiënten minder opgenomen kunnen worden. 1 Coronapatient op de IC zorgt ervoor dat 10 planbare operaties niet kunnen doorgaan.

Me, myself and I2
Me, myself and I225 okt. 2021 - 18:07

@Ötkan Amhahl Zo had ik het nog niet eens bekeken, maar inderdaad. Je kan je überhaupt afvragen hoe fijn je leven nog is als je eenmaal door corona geveld op de ic hebt gelegen, met of zonder vaccinatie overigens. @Griezel Omdat ik het niet nodig vind. Ik ben gezond en de ernstig zieken bestaan bijna geheel uit mensen met een onderliggende ziekte of die heel oud zijn. Het solidariteitsprincipe dat ik als gevaccineerde minder besmettelijk zou zijn heeft twijfelachtige argumenten. Ik heb al corona gehad. @Lopez Andere wegen? Opschaling zorg, verbetering arbeidsomstandigheden aldaar, coronaziekenhuis, verplegend personeel opleiden speciaal voor corona, ventilatie verplicht stellen, co2 meters verplicht stellen, mensen bewust maken dat vitaminetekorten ernstig kunnen zijn en gevolgen kunnen hebben voor het verloop van de ziekte (90% van de ernstig zieken en overledenen schijnt een tekort aan zink, selenium of vitamine D te hebben), dit tenminste eens behoorlijk onderzoeken of het inderdaad waar is. De discussie wordt niet gevoerd daar waar beslissingen genomen kunnen worden. In plaats daarvan wordt de schuld bij niet gevaccineerden gelegd. De conclusie die je kunt trekken uit de cijfers op dit moment is dat het aantal bezette ic bedden op het hoogtepunt in april 2020 acht keer zo hoog was als nu. Als de problemen nu net zo groot zijn als toen, dan is de zorg behoorlijk veel slechter gaan functioneren dan het anderhalf jaar geleden deed. @Frans Ik houd veel rekening met anderen, alleen niet op de manier die jij voorstaat. @Middenman Zoals ik al eerder zei, misschien moeten we de discussie voeren of mensen met corona überhaupt op de ic thuishoren.

Lopez
Lopez25 okt. 2021 - 19:02

@Me, myself and I [Ik wil niet gevaccineerd worden. Voor mijzelf omdat ik het niet nodig vind, voor anderen omdat ik onze overheid incompetent vind.] Als één ding duidelijk is, is het dat vaccinaties mensen in hoge mate beschermen tegen zelf ernstig ziek worden (en op de IC terechtkomen) én tegen het overdragen van het virus. Dat u het ‘niet nodig vindt’ uzelf te beschermen begrijp ik niet, dat u anderen niet wilt beschermen omdat u ‘de overheid incompetent vindt’ is wat mij betreft ronduit bizar.

Lopez
Lopez26 okt. 2021 - 0:58

@Me, myself and I [Andere wegen? Opschaling zorg, verbetering arbeidsomstandigheden aldaar, coronaziekenhuis,… enz.] En dit is een alternatief voor vaccinatie? Denkt u werkelijk dat hiermee een uitbraak van een extreem besmettelijk virus dat wereldwijd huishoudt en razendsnel muteert de kop kan worden ingedrukt? [De discussie wordt niet gevoerd daar waar beslissingen genomen kunnen worden.] Denkt u? Zou het toeval zijn dat niet alleen onze ‘incompetente overheid’, zoals u het noemt, bij vaccinatie zweert, maar in feite alle overheden ter wereld, de WHO, enz. enz.? Allemaal incompetent? [In plaats daarvan wordt de schuld bij niet gevaccineerden gelegd.] Pfff. Zie mijn reactie hierboven (25 oktober, 21.02 uur). [Als de problemen nu net zo groot zijn als toen, dan is de zorg behoorlijk veel slechter gaan functioneren dan het anderhalf jaar geleden deed.] De problemen net zo groot zijn? De situatie is volstrekt onvergelijkbaar. Inmiddels is ruim tachtig procent van de volwassenen gevaccineerd en komen we net uit een situatie van behoorlijke beperkingen. Toch zien we het aantal opnames op de IC de laatste week snel oplopen en ik vrees dat die ontwikkeling doorzet. Het doet sterk denken aan het Israël-scenario, waar ook tachtig procent van de volwassenen gevaccineerd was toen de lockdown werd opgegeven, maar de zorg vervolgens opnieuw bijna kopje onder ging in een nieuwe golf. Van de mensen die werden opgenomen was zo’n 85 procent niet gevaccineerd. Die golf is nu tot staan gebracht door nieuwe beperkingen en een nieuw vaccinatie-offensief. Het aantal ongevaccineerden is van 1,4 miljoen teruggebracht tot 650 duizend, binnenkort worden ook kinderen vanaf vijf jaar gevaccineerd, en de overheid zet, in tegenstelling tot de meeste andere landen, groot in op een derde shot. Punt van zorg onder deskundigen (zie de Times of Israel van vandaag) is het aantal van 650 duizend ongevaccineerden.

Rutger Groot
Rutger Groot25 okt. 2021 - 13:40

"Dat is allemaal wel véél gevraagd. Vaccinweigeraars ontzeggen anderen zorg terwijl dat onnodig is. Zij eisen privileges op het moment dat het land zich in een noodsituatie bevindt. Ze vinden het normaal dat Nederland zijn economie afbreekt om hun levens te redden." Dit is een beperkte blik op mensen die zich niet heeft laten vaccineren, er is namelijk ook nog een grote groep die in grote steden met name op de IC ligt en die nauwelijks naar Nederlandse media kijken cq de taal niet voldoende machtig zijn. Alle dure en soms stompzinnnige vaccin "reclames" ten spijt, worden deze mensen niet bereikt. Heeft niets met privilleges te maken, wel met integratie, interesse en onwetendheid.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2021 - 14:30

@ Rutger Groot Jij schrijft: er is namelijk ook nog een grote groep die in grote steden met name op de IC ligt en die nauwelijks naar Nederlandse media kijken cq de taal niet voldoende machtig zijn. Dus worden die mensen benaderd via mensen uit hun directe omgeving. En wordt ingeënt in moskeeën. Met die groep is in tegenstelling tot de fundi christenen en de wappies helemaal nog geen discussie gevoerd over de noodzaak van vaccinatie. Huisartsen die werken met die groep geven aan dat veel van deze mensen als ze geïnformeerd worden zich laten vaccineren. De wappies en christelijken zijn geïnformeerd. En wijzen het vaccin af. Deze groep doet dat niet. Reden dus om te investeren in de communicatie met hen dan zal ook daar de vaccinatiegraad toenemen. Met privileges heeft dat niets te maken.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 15:42

Oorzaak en gevolg. Waarom wantrouwen ze de overheid en zijn ze slecht geïntegreerd? Waarom is er in die groep weinig interesse en onwetendheid? Daar zijn geen cijfers over bekend, want de regering heeft alle programma's om die mensen te volgen weggesaneerd. De wijkgebouwtjes zijn verdwenen, en ze zijn aan hun lot overgelaten door de terugtredende overheid. Iedereen moest het toch zelf oplossen in de participatie maatschappij. Het is heel makkelijk oordelen, maar het is simpel oorzaak en gevolg. Ik blijf het herhalen tot iedereen er simpel van wordt. Het is een falend systeem. Het is zo veel groter dan de ongevaccineerden de schuld geven van de toename van Covid. Dat het complex is, betekent niet dat de overheid met zijn armen over mekaar kan blijven toekijken, zoals Rutte al 10 jaar doet. Het systeem moet om, er moet weer een visie komen. De bekende stip op de horizon en dan komen de maatregelen vanzelf. De politiek moet uit de lethargische winterslaap komen en met principes en visie de toekomst vorm geven. Het is nu al jaren, nog meer van hetzelfde.

DaanOuwens
DaanOuwens26 okt. 2021 - 13:15

@ gimli55 Jij schrijft: De wijkgebouwtjes zijn verdwenen, en ze zijn aan hun lot overgelaten door de terugtredende overheid. Iedereen moest het toch zelf oplossen in de participatie maatschappij. Al die wijkgebouwtjes leiden niet tot participatie. Ook jouw inzichten ten aanzien van vaccineren en QR-code kunnen niet hersteld worden met een wijkgebouwtje. Rutger Groot heeft gelijk als hij schrijft dat er een grote groep is in de grote steden die geïsoleerd leeft van andere groepen in de samenleving. Wat hij echter niet vaststelt is dat er veel meer van die groepen zijn. Dus ook op Urk. En onder mensen zoals jij die van mening zijn dat een kleine elite de samenleving bestuurt. Er zijn talloze groepen die functioneren in een soort parallelle werkelijkheid met hun eigen waarheid. Het verschil dus de allochtonen in de grote steden en de mensen op urk of degenen die jouw gedachtegoed delen is dat met gerichte info bijvoorbeeld via de huisarts die allochtonen nog wel willen begrijpen dat een vaccin een goed plan is. Dus ik zeg doen. Maar zonder wijkgebouwtje.

Sonic2
Sonic225 okt. 2021 - 13:39

Ik denk dat 1 ding heel belangrijk is. Eigenlijk zijn het 2 dingen. Ze worden hier niet benoemd, dus doe ik het maar. Een vaccin ontwikkelen kost meestal 5 tot 10 jaar. Nu is het er al binnen een jaar. Enige terughoudendheid begrijp ik dus wel van bepaalde mensen. Ik twijfelde of ik de vorige zin moest typen want het gaat allemaal uit zijn verband worden getrokken. Als je kijkt in wat voor korte tijd het vaccin is gemaakt, is er absoluut een wereldprestatie geleverd. En mogen we er ook dankbaar voor zijn. Zonder vaccin hadden we de deur niet uit gekund en had het kabinet de boel allang op slot gegooid en al helemaal met de Delta Variant. Met elke booster zal het vaccin beter worden. Met elke maand leren we het virus beter kennen. De discussie vaccinatie en natuurlijk immuniteit is verworden tot een tegenstelling. Geen enkele aanleiding toe. Wappies zijn daar veel te radicaal in. Erken gewoon dat het vaccin ook best goede dingen doet. Als je dat niet uit gezondheidsperspectief denkt dan maar uit mentale overweging. Veel mensen voelen zich nu vrijer. Overigens goed dat Han de afwegingen er bij zet. Han is eerlijk. Veel mensen liegen doordat ze nooit de alternatieven inzichtelijk maken. Mensen die mopperen over de apartheid pas vergeten er wel eens bij te zeggen dat een avondklok ook naar is. De 1,5 meter ook. Het sluiten van horeca en onderwijs is ook vreselijk. En ook de bezoekbeperking voor ouderen.

4 Reacties
Bastet2
Bastet225 okt. 2021 - 14:21

Ter relativering over de korte ontwikkeltermijn; het is bepaald niet zo dat ze voor dit vaccin helemaal vanaf scratch moesten beginnen. Ja, de ontwikkeling is inderdaad relatief snel gegaan; er is zondermeer hard gewerkt, maar het is wel verklaarbaar.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 15:59

@Sonic Ik ben het helemaal met je eens, het is een prestatie van jewelste. Ik ben een Beta en ik smul van deze ontwikkelingen. Dat gezegd hebbende en ook werkelijk gemeend hebbende, vind ik het voor mezelf nog te vroeg om over te gaan tot vaccinatie. Ik heb mij uitvoerig ingelezen en onderzoek gedaan en voor mij persoonlijk kies ik er voor om het niet te doen. Als dat me wappie maakt, dan is dat zo. Die benaming is net zo zinloos als de beschuldiging van populisme of ander container begrip. Ieder ander moet en mag zijn eigen keuze maken, en dat hoort ook in een democratie. Ik ben in het verleden voor Hep B gevaccineerd toen het vaccin uitkwam en ook toen heb ik onderzoek gedaan en toen de afweging gemaakt om het te doen. Voor de griep heb uk tot nu toe altijd afgezien van de vaccinatie. Elke keer door uitgebreid onderzoek. Dat is de taak en verantwoordelijkheid van ieder individu op dit moment. Oordelen over anderen is fout , net als beschuldigingen en verwijten. Is er ooit een onderzoek gedaan naar de aparte maatregelen opgelegd door deze regering? En is er ooit een conclusie uit gekomen? Gewone vragen van een bezorgde burger. Ik geloof echt wel dat vaccinatie heeft geholpen, en als dat zo is, blijkt dat ook met een vaccinatie die niet 100% dekkend was. Levert de 100% dekking zo veel meer bescherming op en is daar al onderzoek naar gedaan. Heeft Nederland zo wie zo statistieken en gegevens van andere landen gebruikt in hun maatregelen? Waarom is zo weinig bekend? Het is een 1 dimensionale strategie en dat blijken meestal niet de meest effectieve en succesvolle te zijn. Zijn de Covid problemen opgelost, wanneer 100 % is gevaccineerd?

LeftFuturist
LeftFuturist25 okt. 2021 - 16:41

Daar liggen ook mijn zorgen maar ook dat de lat steeds lager komt te liggen door de noodzakelijkheid om elk jaar een nieuwe boosterprik te geven.

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 20:08

@ gimli55: Jouw twijfels begrijp ik volledig. -Zelf heb ik ervoor gekozen me tegen covid-19 te laten vaccineren. (Ik heb dat overigens in diezelfde periode -tussen twee prikken in- toevallig ook opgelopen!). -Ik ben tegenstander van verplicht vaccineren én de "corona-pas" vanwege de grondrechten van privacy en beschikking over het eigen lichaam. Natuurlijk ben ik dus ook tegen het verplicht laten vaccineren van kinderen. (Zie verder onder: OlavM 25 oktober 2021 at 21:17 en 25 oktober 2021 at 21:34 ). Het is een hellend vlak. Van het een komt het ander, zo werkt het altijd, en voordat we weten leven we in een totalitaire samenleving.

Markzelluf
Markzelluf25 okt. 2021 - 13:29

De niet-gevaccineerden komen vooral uit een viertal hoofdgroepen: niet-Westerse allochtonen, bevindelijk gereformeerden en mensen uit de antroposofische beweging en een restgroep, bestaande uit libertairen en anderen mensen aan de rand van de samenleving. Bij de eerstgenoemde drie groepen is een flink deel overigens wel gevaccineerd. Je kunt het dus niet omdraaien. Elke groep vergt een andere aanpak. Ik denk dat de kans dat de vaccinatiegraad kan worden verhoogd door zowel voorlichting die aanspreekt (juiste taal, laagdrempelige vaccinatie) maar ook afgedwongen wordt, noodzakelijk is. Voor wat betreft dat laatste: denk aan dat patiënten in ziekenhuizen alleen bezoek mogen krijgen van gevaccineerden, asielzoekers alleen in noodopvang indien gevaccineerd etc.

4 Reacties
Prikkeldraad2
Prikkeldraad225 okt. 2021 - 15:20

Ook zijn er nu helaas gevaccineerden die besmet raken en anderen besmetten. maar hier mag dus niet tegen opgetreden worden want we zijn gevaccineerd.

Markzelluf
Markzelluf25 okt. 2021 - 15:54

Dag Prikkel, inderdaad kun je de ziekte nog enigszins overdragen als je gevaccineerd bent. Die kans is wel een stuk kleiner gelukkig. En je wordt veel minder ernstig ziek als je het toch krijgt. Maar ongevaccineerden dragen veel meer over en worden soms zeer ernstig ziek en houden dan heel lang een ziekenhuis- of zelfs inc-bed bezet. Gevolg: mensen met kanker of ernstig hartfalen kunnen niet geopereerd worden omdat nazorg niet mogelijk is. Daar vallen vast doden. Denk daar straks even over na bij het tandenpoetsen. Hoop dat jij je morgen dan laat prikken

Middenman
Middenman25 okt. 2021 - 17:48

@Markzelluf - je beeld van niet-gevaccineerden is onvolledig. Er is een hele grote groep van mensen die niet of amper religieus zijn, niet antroposofisch zijn, westers-autochtoon en midden in de samenleving staan. De aanhang van FvD zeg maar. De achterban van Farmers Defense Force, mensen die lak hebben aan een ander.

Markzelluf
Markzelluf25 okt. 2021 - 18:08

Maar Middenlaan, dat schrijf ik toch: mensen aan rand samenleving

AlexanderVolken
AlexanderVolken25 okt. 2021 - 13:12

Goed gezegd en geschreven! Stel dat het vaccin inderdaad onvruchtbaar maakt…. Dan kunnen alleen de asocialen en degenen die te dom zijn om te begrijpen ‘waarschijnlijkheid’ inhoudt (diegenen die steeds maar weer aanhalen dat ook gevaccineerden besmet kunnen raken en door kunnen geven) zich nog voortplanten. Een huiveringwekkend vooruitzicht. En natuurlijk: “we hebben te weinig IC’s dus daarom is het niet nodig dat ik mij sociaal gedraag”. Geweldig argument. Zoiets als: Rutte heeft het land in brand gezet, ik kan helpen blussen, maar ik kan er ook nog wat olie opgooien, want het brandt toch al en dat is niet mijn schuld.

Verver
Verver25 okt. 2021 - 12:56

Dat is geen solidariteit, maar is een vorm van solidariteit. Je kunt ook van tachtigers vragen die op de intensive care liggen om plaats te maken voor jongeren, ook een vorm van solidariteit. Wat zijn er toch een hoop edele mensen in de samenleving die verstandig zijn en zich laten inenten. Die hebben allemaal goed nagedacht en wilden een ander niet besmetten en de zorg niet belasten. Nou, het gros van de mensen die zich hebben laten inenten hebben dat maar om één reden gedaan; ikke! Om weer mee te mogen doen in de kudde. En er zijn vele kuddes. En deze kuddes zijn nog steeds in staat om ziek te worden, zij het minder erg, maar ook om anderen te besmetten. Dus diegene die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd, moeten nog steeds erg voorzichtig zijn. Je hebt het ook in jouw artikel over het sluiten van niet-essentiële winkels. Voor alle alcohol ellende in de samenleving zijn slijterijen inderdaad essentieel. Solidair gedoe inderdaad.

2 Reacties
manaandezijlijn2
manaandezijlijn225 okt. 2021 - 13:38

Moii en nu nog een inhoudelijke reactie. Heeft Han een punt of niet?

Verver
Verver25 okt. 2021 - 14:17

@manaandezijlijn. Han noemt mensen die van 17 miljoen mensen grote offers vraagt asociaal en motiveert dat met dramatiserende termen als 'ophokken' en het benoemen van een slijterij als essentiële winkel. Hij heeft geen punt. Een moordenaar, die is ingeënt, een donorcodicil heeft, niet rookt, niet drinkt, geen obesitas heeft, vegetariër is, doneert aan Greenpeace en geeft aan het KWF is dus een sociaal mens.

Joop Schouten
Joop Schouten25 okt. 2021 - 12:44

Bedankt Han. Heel mooi verwoord.

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2021 - 12:41

Leuk maar zinloos. De mensen die zich niet laten vaccineren herkennen helemaal niets in dit artikel. Het artikel wordt slechts begrepen door mensen die zich allang hebben laten vaccineren. Er is een tweedeling in de samenleving. De wappies spreken uit dat zij zich zorgen maken over het ontstaan van een tweedeling. Zij zijn veel te laat. De samenleving werd opgedeeld op het moment dat zij zelf besloten zich niet te laten vaccineren. Toen ontstond de tweedeling die er nu is. Vanuit dat besef moet nu beleid gemaakt worden. Geen zinloze pogingen nog te argumenteren. Er zijn drie te onderscheiden groepen die zich niet hebben laten vaccineren. Laag opgeleide allochtonen in de grote steden, de christelijken in de kerkdorpen en de wappies van Engel en Baudet. Bij de eerste groep valt nog wat te halen. Dat kan via de eigen organisaties. Maar dat is geen zaak van argumenteren wel van informeren. Met de beide andere groepen zijn alle argumenten uitgewisseld de discussie is afgerond en heeft geen enkele zin gehad Dus logisch beleid zou zijn coronapas en goede controle. Overal. Horeca, sportclubs en stadions, openbaar vervoer. Alle plaatsen waar mensen in grote groepen samenkomen kan dat alleen met coronapas. Simpel. Probleem opgelost. Helaas heeft Nederland Rutte en De Jonge die zijn niet goed in problemen oplossen. Die weten alleen hoe je problemen laat ontstaan.

8 Reacties
MG1968
MG196825 okt. 2021 - 13:23

@Daan Helemaal eens. Nadruk op de laatste alinea.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:43

Daarnaast is er nog een vierde groep, die zich door lang en uitgebreid onderzoek is overtuigd dat vaccineren voor hun niet de oplossing is. Ze maken gebruik van hun grondrecht, die sommigen liever snel willen afbreken onder het mom van Covid. De waarde van grondrechten worden getoetst, wanneer het moeilijk is, niet wanneer het makkelijk is. Het is de basis van de beschaving. Schrap die en dan zijn ze weg, en alles wat weg is, ben je als beschaving kwijt. De eerstvolgende keer is het volgende aan de beurt om te verdwijnen. Ik ben niet tegen een corona pas, en ook niet tegen controle. Ik pas mijn leven aan richting de maatregelen en voorschriften, met dien verstande dat ik van mijn grondrecht gebruik blijf maken. Je kunt ook de corona pas uitbreiden, dan wordt de repressie alleen meer zichtbaar en de tweedeling ook. Of die terecht is opgelegd is dan onbelangrijk, dan is er de tweedeling.

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2021 - 13:46

@ gimli55 Jij schrijft: Daarnaast is er nog een vierde groep, die zich door lang en uitgebreid onderzoek is overtuigd dat vaccineren voor hun niet de oplossing is. Dat zijn de wappies. Er zijn dus 3 groepen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 14:08

@DaanOuwens Eens.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 16:09

Bij gebrek aan inhoudelijke argumenten volgt altijd name calling. Lui en gemakzuchtig gedraag, ik had dat niet van je verwacht Daan.

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 19:44

@ gimli55: Vaccinatie verplicht maken kan gelukkig niet. Zelfs niet met een formele wet, schat ik in, maar er is sowieso een Tweede Kamermeerderheid tegen. En terecht. Het is een hellend vlak. Van het een komt het ander, zo werkt het altijd, en voordat we weten leven we in een totalitaire samenleving.De grondrechten van privacy en beschikking over het eigen lichaam zijn geen wassen neus. Zelf ben ik gevaccineerd en heb corona gehad, maar ben tegenstander van de “coronapas”.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 20:10

Bedankt OlafM waar ik me zorgen om maak, zijn de onverdraagzame opmerkingen, die de gevaccineerden zichzelf toe-eigenen om te mogen zeggen. De taal wordt steeds opruiender en dat wordt heel normaal gevonden. Er is geen nuance meer in het debat. Alle ongevaccineerden is tuig van de richel en hebben de vreselijkste misdaden op hun geweten. Alle gevaccineerden zijn opeens "gutmenschen". De gevaccineerden hebben het constant over het taalgebruik van de ongevaccineerden, terwijl ik daar geen beschuldigingen en verwijten zie. Wel inhoudelijke argumenten zonder name calling. Op Joop werd vroeger op de inhoud gediscussieerd en dat lijkt nu helemaal niet meer nodig. Heb je geen inhoudelijke argumenten, dan noem je hem of haar gewoon wappie. Alsof daarmee de discussie afgesloten. Het getuigt van luie argumentatie met een vastgebeten gelijk aan de gevaccineerde kant. Er is niet eens meer een discussie mogelijk. Het is me al opgevallen dat er reageerders verdwenen zijn, waardoor dit forum verandert in een sekte die andersdenkenden wegjaagt. Er blijkt helemaal geen begrip meer te zijn naar andere meningen, dan is het toch geen discussie forum meer, wanneer alle neuzen verplicht dezelfde kant op moeten staan?

DaanOuwens
DaanOuwens26 okt. 2021 - 9:32

@ gimli55 Jij schrijft: Bij gebrek aan inhoudelijke argumenten volgt altijd name calling. Lui en gemakzuchtig gedraag, ik had dat niet van je verwacht Daan. Op onzin hoef je geen inhoudelijke reactie te verwachten. Jij mist de kennis om tot een beter oordeel te komen dan de officiële instanties. Dus jouw conclusie: die zich door lang en uitgebreid onderzoek is overtuigd dat vaccineren voor hun niet de oplossing is Dus groep 4 is gewoon groep 3 de wappies.

GHS
GHS25 okt. 2021 - 12:29

Als klein kind werd je bijna allemaal ingeent: tegen pokken, mazelen enz In die hielprik zit een heleboel. Maar toen hebben de ouders de beslissing genomen. Zouden die thans weigeraars misschien eens aan hun ouders moeten vragen, of zij zich moeten laten vaccineren, omdat............Daarnaast is het zo, dat ik als gevaccineerde ook verantwoordelijk ben voor een besmetting van een ongevaccineerde. Ik zelf heb daarom toch een mondkapje op en houdt zoveel mogelijk 1,5 m afstand.

Middenman
Middenman25 okt. 2021 - 12:07

Heel goed artikel. Niet in het minst door de zeer correcte stellingname dat je nu helemaal niets hebt aan discussies over structurele problemen in de gezondheidszorg die al dan niet veroorzaakt zijn door Rutte. Daar help je nu echt helemaal niemand mee. Om dat op te lossen moeten we de volgende verkiezingen massaal anders gaan stemmen.

4 Reacties
Sonic2
Sonic225 okt. 2021 - 13:04

Klopt. Het verbaast me hoeveel loze kreten er worden geuit door heel veel mensen. Er is geen quick fix van het probleem met de IC capaciteit. Het zal jaren en jaren duren om die capaciteit op orde te krijgen. Talloze partijen en ook het wappie kamp wijzen er naar als "oplossing". Die oplossing is absoluut niet gemakkelijk voor handen. Net als dat blindelings vertrouwen op je immuunsysteem dom is. En ook op vitamine C en Zink. En ook op je natuurlijke immuniteit. Die kan inderdaad heel lang aanhouden, maar was laatst ook een bericht dat het 3 maanden of half jaar kan aanhouden. Corona is een link en onvoorspelbaar virus. Ik blijf het verbazend vinden dat hieronder mensen met volle 100% dingen beweren die op zijn minst twijfelachtig lijken.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:44

@Sonic Dat geldt voor beide partijen, al wil je dat niet zien.

frankie48
frankie4825 okt. 2021 - 15:03

Beste Middenman, De structurele problemen die wij nu in onze gezondheidszorg tegenkomen, zijn het gevolg van een neoliberaal experiment die nooit in de praktijk getoetst kon worden, iets waar veel deskundige ons voor gewaarschuwd hebben. En het zijn niet de eerste negatieven effecten van een groot neoliberaal experiment waar wij nu met ze alle tegen aan zijn gelopen, maar u zegt, laten wij daar nou maar niet over gaan discussiëren, want bij de eerst volgende verkiezingen gaat dat opgelost worden door de kiezers. Maar bij de laatste verkiezingen kon de kiezer ondanks het hoge aantal slachtoffers door het neoliberale beleid, nog steeds niet begrijpen dat ander beleid noodzakelijk is, zou dat kunnen komen omdat wij te weinig over de negatieve effecten van neoliberaal beleid gediscussieerd hebben?

Sonic2
Sonic225 okt. 2021 - 15:34

@ Gimli55 Geen kwestie van willen. Je hebt aan de ene kant ongekende drammers. Die altijd in de slachtoffer rol duiken en geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de eigen keuzes. En de gevolgen daarvan. En die 100% hun gelijk opeisen. Zelfs als ze overal de plank mis slaan. Het wappie kamp. Het "vaccinatie" kamp waar jij gewag van maakt is een kwestie van verkeerde beeldvorming. Je hebt er mensen tussen zitten die bang zijn. Je hebt mensen die heilig geloven in vaccinatie. Je hebt mensen die het puur doen omdat ze naar de kroeg willen en omdat het praktisch makkelijk is. Daarin onderverdeeld heb je verschillende categorieën. Je hebt de mensen die stonden te trappelen van ongeduld toen het vaccin kwam. Je hebt mensen die twijfelen. Je hebt mensen die het met tegenzin doen. Het vaccinatie kamp met andere woorden is veel minder ideologisch als het kamp waar u in zit. Er zitten een hele hoop pragmatici in. Ook verschillen de meningen binnen deze groep mensen ook. De 1 wil ongevaccineerden zien bloeden. De andere groep zit er mee in zijn maag. Weer een andere vind het oorzaak en gevolg. U doet het voor als 2 kampen. Terwijl het vaccinatie kamp een nogal gemengd kamp is. En het wappie kamp vooral totaal ideologische drammers zijn. Die zo erg drammerig zijn dat ze in hun "eigen" gelijk vast zitten en 0,0 empathie hebben en ook 0,0 motivatie hebben om zich ook maar enigszins in te leven in andere mensen.

Betrokken
Betrokken25 okt. 2021 - 11:22

Amen ????

GMatth52
GMatth5225 okt. 2021 - 11:06

"Iedereen heeft recht op een afdoende medische behandeling. Dat geldt zeker als je leven in acuut gevaar is. Het probleem is alleen dat het Nederlandse zorgsysteem daar niet op berekend is." En: "Je kunt nu een hele analyse opzetten over de achtergronden daarvan en wie verantwoordelijk zijn voor deze impasse maar daar hebben mensen wier operatie weer eens wordt afgebeld niets aan." Ten onrechte worden vaccin weigeraars verantwoordelijk gesteld voor het uitstellen van noodzakelijke operaties van andere patiënten. En op de analyse van de achtergronden komt het juist aan. Het grondwettelijk recht op lichamelijke integriteit en op privacybescherming wordt geschonden door de regering-Rutte, die zèlf verantwoordelijk is voor het falende Coronabeleid sinds maart 2020 en het afbreken van de gezondheidszorg, inclusief de IC-capaciteit, in de jaren daarvoor! Denk aan het opnemen van Nederlandse patiënten in Duitse ziekenhuizen tijdens de eerste Coronagolf. Denk aan het kritische rapport van de KPMG (14-10-2021), met name wat betreft het negeren van het advies van de WHO van het indammen van het virus en een systematisch testbeleid (bl. 5 van het rapport). Denk aan de motie van Tweede Kamerlid Simons van Bij1 (14-07-2021), waarin de Coronastrategie van Rutte werd afgekeurd. Tot hun schande had niemand van de overige 149 Tweede Kamerleden het hart , en het verstand, om de motie van mevrouw Simons te steunen. Vaccin weigeraars de schuld geven van het uitstel van medisch noodzakelijke operaties is niet minder dan morele chantage. Deze situatie, ook het tegen elkaar ophitsen van gevaccineerden tegen vaccin weigeraars, is bewust door de regering Rutte bedoeld. De hoofdverantwoordelijke mag hier niet mee wegkomen.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2021 - 11:45

[De hoofdverantwoordelijke mag hier niet mee wegkomen.] Zeker. Alle kritiek die je hebt op Rutte heb ik ook doorlopend gehad. En er is nog veel meer kritiek mogelijk. Wat mij betreft is Rutte verantwoordelijk voor heel veel onnodige doden. Alleen: daar help je in deze acute situatie niks mee. Op dit moment is het meest directe middel tegen het virus vaccinatie. Daarom is het van belang om sterke druk uit te oefenen om zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen. We moeten zorgen dat zo weinig mogelijk mensen ziek worden en op de IC belanden. Elk mensenleven dat gered kan worden is er één.

ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 12:25

Precies M, mafklappers die nu ic personeel willen gaan opleiden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 okt. 2021 - 12:48

Die Rutte toch, die heeft helemaal zonder VVD, CDA of PvdA en zonder het parlement in zijn eentje het aantal bedden tot een minimum teruggebracht. Kom nou zeg, ik ben geen fan van Rutte maar om nu telkens weer alle pijlen enkel en alleen op Rutte te richten is onzin.

Sonic2
Sonic225 okt. 2021 - 13:13

@ Mark Huysman Het is veel te gemakkelijk om de schuld te leggen bij Rutte. De schuldige zijn eigenlijk overal. Mensen betalen het liefst lage zorgpremies en hebben terecht een hekel aan premie verhogingen. Ik heb in 2017 of 2018 ook hier niemand gezien die mopperde over te weinig mondkapjes. Inderdaad. Ik deed dat ook niet. En niemand(of veel te weinig mensen) heb ik horen mekkeren over mensen in de bijstand en toeslagen die al tientallen jaren op deze manier worden bejegend. Nederland moet van windrichting en tijdsgeest veranderen. Het is een mentaliteit verandering. We moeten in die zin terug naar de tijd voor Reagan en Thatcher.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 14:25

Er moeten zo weinig mogelijk mensen ziek worden en op de IC belanden. Voldoende aanbod van IC-bedden is geen garantie voor genezing. De prognose van de patiënten die daar terecht komen verschilt sterk. Een behoorlijk deel overlijdt of houdt restverschijnselen.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2021 - 15:17

[Die Rutte toch, die heeft helemaal zonder VVD, CDA of PvdA en zonder het parlement in zijn eentje het aantal bedden tot een minimum teruggebracht.] Natuurlijk zijn die partijen (mede-)verantwoordelijk. Als ik zeg ‘Rutte’ zeg dan bedoel ik de kabinetten waar hij als premier hoofdverantwoordelijke was. Rutte 1 en 2 waar het bezuinigen en vermarkten van de zorg betreft. Rutte 3 waar het gaat gaat om de rampzalige reactie op de pandemie. [De schuldige zijn eigenlijk overal.] Juist dit is te makkelijk. Het is het kabinet Rutte dat beleid maakt en dat bepaald heeft dat er telkens achter de feiten aangehobbeld wordt in deze crisis. [Mensen betalen het liefst lage zorgpremies en hebben terecht een hekel aan premie verhogingen.] Er zijn tig verschillende manieren waarop er voor de zorg betaald kan worden. De meest solidaire manier is volledig vanuit belastingen die serieus progressief zijn. De afgelopen decennia zijn de belastingen op het kapitaal en de hoge inkomens steeds lager geworden en is de belastingdruk steeds meer komen te liggen bij de modale werknemers. Dat moet teruggedraaid worden en dan is het heel goed mogelijk om een gezondheidszorg te hebben die goed is ingericht op effectief optreden in crisissituaties.

frankie48
frankie4825 okt. 2021 - 16:56

Beste Ton, Je noemt ze nu mafklappers Ton, hoe noemde je die mafklappers eigenlijk toen de nood nog niet aan de man was, maar jouw mafklappers van nu toen ook al riepen dat er niet minder maar meer IC personeel opgeleid moest gaan worden!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 okt. 2021 - 17:33

@Huysman "Als ik zeg ‘Rutte’ zeg dan bedoel ik de kabinetten waar hij als premier hoofdverantwoordelijke was. " Als u dat bedoelt is het duidelijker om dat ook zo te zeggen. Hierboven verwijt u "Rutte" dat hij verantwoordelijk is voor onnodige coronadoden. Daar had dan ook 'het kabinet Rutte' moeten staan. En ik vraag me af of hij staatsrechtelijk wel de hoofdverantwoordelijk genoemd mag worden. Dat is hij zeker niet voor die onderdelen van het kabinetsbeleid waar een (vak)minister voor is aangesteld, zoals De Jonge dat is voor Volksgezondheid.

Joop den Uil
Joop den Uil25 okt. 2021 - 11:06

Plus Geen motorfiets rijden Helm op ebike Geen gevaarlijke sporten Niet naar buiten als het regent gladheid sneeuwt mist Etc etc. Lekker sociaal

6 Reacties
pastafari
pastafari25 okt. 2021 - 12:20

ja, en geen van deze sporten zorgt voor IC opnames. Kulargument nummer 1822

ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 12:20

Stel het dan ook niet voor, mafklapper.

Verver
Verver25 okt. 2021 - 12:27

Nee, uil, daar hebben we het nu niet over. Dat willen we allemaal gewoon blijven doen. De slijterijen waren als 'essentiële' winkels ook gewoon op tijdens de lockdown. De hele kudde loeit nu 'vaccineren' dus daar hebben we het over. En je bent voor en anders ben je tegen. Kortom: off topic

Verver
Verver25 okt. 2021 - 13:01

@pastafari 57 doden in 2018 door ongevallen met E-bikes. Reken maar dat een gedeelte eerst via de IC is gegaan. En dat een veelvoud daarvan ook via de IC naar reguliere zorg is gegaan. Motorfietsen idem dito en dat is voor 90% van de rijders puur vermaak en niet essentieel. Dit soort cijfers afdoen als kul argument maakt jou een...wappie? Nee, die benaming is al weg. Wuppie? Nope....Wippie, blijft Woppie over. Jij bent een woppie.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:47

Naast de essentiële drankenzaken zijn de casino's ook gewoon open tot 3.00 uur. Daar word je vast niet besmet en loop je geen gevaar.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 okt. 2021 - 16:28

Verver 25 oktober 2021 at 14:27: "De hele kudde loeit nu ‘vaccineren’ dus daar hebben we het over. En je bent voor en anders ben je tegen." Geef het nog een paar maanden Verver en de ongevaccineerde, thans het onderwerp van hoon, spot en angstprojectie, zal het onderwerp van afgunst zijn geworden. Hoewel je daar dan ook weer niet jaloers op hoeft te zijn... :-)

Brabootje
Brabootje25 okt. 2021 - 11:03

Ja maar Han de problemen in de zorg hebben niets te maken met wel/niet vaccineren. Lees de column van Marcel Levi maar die legt de vinger precies op de onnoemelijk grote zere plek. https://www.topics.nl/er-voltrekt-zich-stilletjes-een-andere-code-zwart-a16561654parool/ffb12516206b20a0630c205bfee56306bd0c6d26d8f0afd352fde525b344b98d/?referrerUserId=29fa92dd12754a36a6b9c4d93ecbc716

4 Reacties
Middenman
Middenman25 okt. 2021 - 12:04

@Brabootje - Han ontkent dat helemaal niet, maar hij dat je aan die discussie op korte termijn helemaal niets hebt. Overigens stelt Levi dat ook. Wat Levi vergeet te melden is dat der de afgelopen tijd geprobeerd is om de capaciteit te verhogen, maar dat de ziekenhuizen dat niet is gelukt.

ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 12:18

Druppel emmer. Maar dat zal wel te hoog gegrepen zijn voor de wappie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 okt. 2021 - 12:45

Levi schrijft dat er VOORALSNOG geen triage nodig is, maar dat het wel zaak is om de verwerkingscapaciteit uit te breiden en dat decentralisatie de aansturing daartoe problematiseert. Niet dat de problemen in de zorg niets te maken hebben met wel/niet vaccineren. Uw conclusie slaat nergens op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 14:38

Levi constateert het tekort maar geeft geen analyse van de oorzaken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 okt. 2021 - 10:53

Prima, Han, wat is je plan met de 2,1 miljoen ongevaccineerde kinderen?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2021 - 15:27

Vaccineren

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 19:26

@ stokkickhuysen: Ooit gehoord van de grondrechten van kinderen? (VN-Kinderrechtenverdrag, 1989). Dat gaat echt dus niet zo maar, en al helemaal niet vanaf 12 jaar (wettelijk overleg tussen kind en ouder(s) verplicht), laat staan vanaf 16 jaar (zelfstandig bevoegd tot het al dan niet sluiten van een medische behandelingsovereenkomst).

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 okt. 2021 - 9:26

Mag in Nederland niet, geen goedkeuring van de EMA. In de VS wel, heb ik begrepen.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2021 - 10:47

[Een enkeling kan om medische redenen niet gevaccineerd worden. Die kun je natuurlijk niets kwalijk nemen] Sterker: die enkeling loopt extra risico vanwege onverantwoord gedrag van vrijwillig ongevaccineerden.

8 Reacties
Dehnus
Dehnus25 okt. 2021 - 11:24

Jup, het is asociaal hoe van deze groep verwacht word dat ze maar thuis blijven. Mensen met kinderen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, moeten zelfs hun kinderen thuis houden uit school, omdat Wappius Randstedi and Wappius Gereformedi, geen enkel inlevingsvermogen willen tonen in hun medemensen. Zo gauw je je gaat verdiepen in antivaxxers word je steeds bozer op hun. Het is niet aan te raden.

Verver
Verver25 okt. 2021 - 12:30

Als gevaccineerde kun je ook nog steeds besmetten, zeker omdat de samenleving weer alle teugels laat vieren en weer met elkaar hossebost en op elkaar omhangt, in het kader van sociaal zijn. Je wordt dan zelf wel minder ziek, maar daar heeft een 'ongevaccineerde om medische redenen' geen zak aan!!

Dehnus
Dehnus25 okt. 2021 - 13:08

@Verver De kans dat je iemand anders besmet is VEEL kleiner. Dit omdat je een kudde immuniteit opzet. Kudde immuniteit is de laatste tijd misbruikt door de "Vrindjes" in de Regering. Maar eigenlijk houdt het in dat je als Kudde om de zwakken heet gaat staan om ze te beschermen tegen roofdieren. Niet de Partij Van de Vrindjes, Vrindjes Verder Democratie, Christelijken Dictatuur voor de Amice, Deelgenoten '66, Ferme Vrindjes Dictatuur, Boeren Buddy Bond haar: "Lekker het roofdier binnen laten, dan zijn we straks allemaal immuun voor het roofdier". denken. Ja je kunt statistisch gezien nog steeds iemand besmetten, maar nog een keer: DIE KANS IS VEEL KLEINER!

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:51

@Mark Huysman En vrijwillig gevaccineerden met een positieve test, die gewoon gaan stappen of op vakantie gaan met symptomen. De effectiviteit van het vaccin loopt hard terug en je QR code is niet in te trekken met een positieve test en zelfs niet wanneer hij onrechtmatig is verkregen. De kroeg in Zutphen zeker vergeten, gevuld met gevaccineerden incluis QR code.

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:54

@Dehnus Hoeveel kleiner, er zijn geen cijfers bekend of statistische gegevens, hooguit vage uitroepen als veel of veel minder. Zonder enige onderbouwing worden allerlei zaken gesteld. Hoofdletters betekent niet meer inhoud.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 okt. 2021 - 16:36

Dehnus wil zo graag dat dit de waarheid is: "De kans dat je iemand anders besmet is VEEL kleiner. Dit omdat je een kudde immuniteit opzet. Ja je kunt statistisch gezien nog steeds iemand besmetten, maar nog een keer: DIE KANS IS VEEL KLEINER!" Jaja schreeuw het maar uit, al wordt het daar niet waarder van... QR "ons-scant-ons" praktijkvoorbeeld: wij hadden 1,5 week geleden een bedrijfsfeestje. Met extreem accutate QR-scan. Geen ongevaccineerde is daar binnen geweest. Niet 1. Lang verhaal kort. Het begon met 2, toen 8 erbij, na een week zaten we op 17 en sinds vandaag op 30 besmettingen. Door dat ene avondje stomen in een ballentent door uitsluitend gevaccineerden en lieden met een positief testresultaat (die zijn nog het meest te vertrouwen, vermoed ik). Alle besmettingen vallen toevallig (?) onder het TL-lampenkantoorpersoneel. Niet 1 van de buitendienst (heel de dag buiten werken) behoort (wederom toevallig?) tot de besmetten. Dus ga buiten in het bos heel hard lopen schreeuwen over je heilige QR-code met chemisch elixer, please. Waarom dacht jij nu echt dat de besmettingen toenemen? Toch niet door al die ongevaxten die nergens mogen (of willen, vergeet niet dat dat ook kan!) komen?

Verver
Verver25 okt. 2021 - 17:21

@dehnus De kans is kleiner omdat je gevaccineerd bent, doch als je je gaat gedragen als een kuddedier, dan loopt de kans weer op. Even als 200 km/uur gaan rijden en hopen dat de autogordel nog effect heeft. Het is EN aan de snelheid houden EN een gordel om die de kans op overleven groter maakt.

Mark Huysman
Mark Huysman26 okt. 2021 - 12:10

[De kans is kleiner omdat je gevaccineerd bent, doch als je je gaat gedragen als een kuddedier, dan loopt de kans weer op.] Uiteraard. Het is en-en. Je moet je laten vaccineren en je moet je voorzichtig blijven gedragen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 okt. 2021 - 10:43

Waarom we Allah nooit benoemen als oorzaak blijft me een raadsel. Urk, 60% ingeent, is zorgwekkend maar dat zijn de bepaalde stadsdelen vd grote steden ook. Lokale lockdowns en geen politiek correct gedrag. Laat iedereen het maar voelen die hiertoe bij draagt.

3 Reacties
adriek
adriek25 okt. 2021 - 12:19

Omdat de Koran niets tegen vaccineren heeft. Voor zover ik weet is de 'ziekten zijn een straf (of beproeving) van God' veel minder sterk vertegenwoordigd in de islam. Dat 'niet westerse migranten' of hoe die groep tegenwoordig genoemd wordt minder gevaccineerd zijn heeft niet (of nauwelijks) met hun geloof te maken maar meer met sociale isolatie en gebrek aan kennis/voorlichting. Dus je verwijzing naar Allah als oorzaak is onzinnig: Allah is niet de oorzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 14:02

Plus conspiratietheorieën bij de jongere generaties.

itsme3
itsme325 okt. 2021 - 14:16

Omdat de islam niets tegen vaccineren heeft. Sterker, sommige zwaar religieuze moslim landen hebben de hoogste graad van vaccinatie. Urk is maar iets meer dan 20% ingeent. De reden dat het daar nu meevalt is waarschijnlijk dat iedereen daar elkaar al heeft aangestoken en ziek is geweest.

Pindaklaas
Pindaklaas25 okt. 2021 - 10:39

Ik zit al een jaar te wachten op een operatie die maar uitgesteld blijft worden. Dat begin ik wel een beetje beu te raken. Er moeten zeker twee dingen gebeuren: Iedereen een prik, en meer geld naar de zorg voor meer personeel.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 okt. 2021 - 15:40

ja maar men wil liever wijzen naar een zonderbok dan naar de mensen die wegrenden om een paar euro loonsverhoging aan zorgmedewerkers te geven ik wordt er een beetje misselijk van - hopelijk geen corona

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl25 okt. 2021 - 10:32

Zolang we ziekte en besmetting als toevalstreffers en domme pech blijven beschouwen, zullen de zorgkosten de pan uit blijven rijzen en zal de ene mens de andere de maat blijven nemen, qua ziekte en aandoening.

1 Reactie
ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 12:14

Hoe neem je de maat bij toevalstreffers?

Knertel
Knertel25 okt. 2021 - 10:31

Uitstekend verwoord! Iedereen in mijn omgeving is het roerend eens met de conclusie van Han. Het wordt tijd dat de zwijgende meerderheid maar eens duidelijk laat merken aan de asocialen dat ze zichzelf buiten de maatschappij plaatsen! En dat keuzes consequenties hebben.

Wat?
Wat?25 okt. 2021 - 10:25

Ik weet het simpel opgelost. Lockdown voor niet gevaccineerden. Zo komt de overheid zijn zorgplicht na en kan de rest weer van zijn vrijheid gaan genieten. Is iedereens keuzevrijheid beschermd.

Stephan25
Stephan2525 okt. 2021 - 10:21

Bestempel me maar als asociaal, maar toon dan ook even aan dat ik net zoveel risico loop op een IC opname als een oudere. Als je dat niet kan aantonen, dan ben je hier goed fout bezig met deze opinie.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2021 - 10:45

Als niet-gevaccineerde loop je veel meer risico het virus op te lopen en door te geven. Ook als je zelf weinig risico loopt om in het ziekenhuis te belanden, help je wel degelijk mee het virus in circulatie te houden. Daarmee ben je medeverantwoordelijk voor de grote druk op de zorg.

itsme3
itsme325 okt. 2021 - 10:55

Het gaat er niet om wat het risico is dat u op de ic terecht komt, maar het risico dat u iemand anders onnodig de ic of de kist in helpt. Omdanks dat de vaccins niet 100% werken is die kans nog steeds een keer of zes groter dan dat dat gebeurt door iemand die wel gevaccineerd is.

JohannesV2
JohannesV225 okt. 2021 - 11:24

Hier de recente cijfers: https://www.rivm.nl/nieuws/stijging-meldingen-SARS-CoV-2-zet-door

pastafari
pastafari25 okt. 2021 - 12:22

Stephan 25 blijft gewoon asociaal, want het is zijn vrijheid dus

gimli55
gimli5525 okt. 2021 - 13:57

Meer dan een opinie is het niet, geen getallen of statistieken. Geen inhoud, erg veel als dan conclusies en erg veel veronderstellingen. Het mooie is, dat het gebeurt van allebei de kanten. Houdt mekaar wel mooi in evenwicht.

frankie48
frankie4825 okt. 2021 - 10:14

Het motiveringsbeginsel is een pijler van onze rechtsstaat!

Juppé🎗
Juppé🎗25 okt. 2021 - 10:13

U zult het niet geloven, maar ik ga gelijk doen wat U zegt. Vanmiddag krijg ik mijn griepvaccin en drie weken daarna mag de boosterprik. Helder, duidelijk en onverdacht verhaal trouwens. Ik dacht nog even dat via een flauwe bocht Rutte en de Jonge de schuld kregen, maar nee het bleef straight.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 14:07

Het is te gemakkelijk om Rutte cs van alles de schuld te geven. Mensen kunnen ook hun gezonde verstand gebruiken.

ton14024
ton1402425 okt. 2021 - 14:19

Ja D, maar Rutte riep ´intelligente lockdown´ en dan mis je toch een behoorlijke groep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 10:01

[De motivatie doet er niet toe. ] Precies.