Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De soldaten van Odin moeten voor de rechter worden gebracht

  •  
21-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Wodan
Het is voor het weefsel van de democratie dodelijk als aanhangers van bepaalde politieke of sociale stromingen milities gaan vormen
Zie update onderaan
Er wordt een beetje lacherig gedaan over het groepje straatschenders dat onder de naam ‘soldaten van Odin’ de reinheid van de Oostgroninger maagden beweert te beschermen. De politie ziet er niets kwaads in. Volgens het AD en een aantal daarmee verbonden regionale kranten bestaat er wel waardering voor dit initiatief. Leider Ronald Kiewiet babbelt dan ook honderduit tegenover de pers. Het gaat om het verbeteren van de veiligheidssituatie en het doen van “Burgerrarrestaties”. Het volkomen in elkaar gehoekte slachtoffer van zo’n arrestatie is door de politie op straat gevonden maar die wil niets zeggen waardoor de hermandad ook met de handen in het haar zit, nietwaar.
De soldaten van Odin en hun leider Ronald Kiewiet hebben de wet op de weerkorpsen overtreden. Die is in 1936 ingevoerd toen er ook al veel zenuwachtige lieden van alles en nog wat wilden beschermen.
Artikel 1 lid 1-3 luidt als volgt:
1 – Het is verboden weerkorpsen tot stand te brengen, daarvan deel uit te maken of deze te steunen.
2 – Weerkorps is iedere organisatie van particulieren, welke gericht is op of voorbereidt tot het in onderling verband verrichten van of deelnemen aan hetgeen tot de taak behoort van weermacht of politie in de handhaving van de uit- en inwendige veiligheid en van de openbare orde en rust.
3 – Het verbod van het eerste lid geldt niet voor organisaties, toegelaten bij of krachtens algemeenen maatregel van bestuur. Aan eene toelating kunnen voorwaarden worden verbonden.
Er staat zes maanden tot een jaar celstraf op overtreding. Dat hangt af van de omstandigheden. Het wordt dan ook tijd dat de politie Ronald Kiewiet eens ophaalt voor een goed gesprek waarna de officier van justitie de zaak van hem en zijn medestraatschenders voor de rechtbank kan brengen.
Waarom? Het is voor het weefsel van de democratie dodelijk als aanhangers van bepaalde politieke of sociale stromingen milities gaan vormen. Het maakt niet uit of die van linkse of van rechtse signatuur zijn en evenmin of zij een etnisch karakter dragen. Het geweldsmonopolie berust in Nederland bij de overheid en de organen die zij daartoe heeft aangewezen, zijnde strijdkrachten en politie. Deze mogen ondersteund worden door particuliere beveiligingsdiensten maar die dienen dan wel aan tal van voorwaarden te voldoen en te beschikken over de juiste vergunningen.
Alle andere weerkorpsen, alle andere organisaties die zich bemoeien met het zogenaamde handhaven van openbare orde en rust, zijn verboden. Dat heeft men in 1936 gedaan om straatterreur ten gevechten op leven en dood tussen politieke tegenstanders te voorkomen. Die wet blijkt gezien het nieuws in 2016 nog zeer actueel en op zijn plaats. Milities en ordediensten zijn meer iets voor Irak. Hier accepteren wij dat niet. We hoeven niet overdreven hysterisch te reageren over jeugdbendes als de soldaten van Odin maar het is wel nodig om meteen gepaste maatregelen te nemen om dit de kop in te drukken. Besef wel dat dit soort bewegingen ook ánderen op het idee kunnen brengen om op eigen houtje de orde te gaan handhaven.
Tenslotte geven de soldaten van Odin door hun naamgeving te kennen dat zij weinig van de Germaanse oppergod weten. Hij was geen kaalkop die met zijn vriendjes door de straten sloop om eenlingen te belagen maar reed fier op zijn paard langs de hemel. Ook had hij lang haar met een baard. Zijn naam past eerder bij een motortourclub van onbehouwen, doch open en tolerante liefhebbers van het goede leven. Als Wodan was afgestegen, nam hij ook graag een stevige pot bier. Die kale ‘soldaten’ hebben meer te maken met de valse Loki, god van de chaos en de leugen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.