Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over onderzoek naar orgasmes
Omdat ik altijd gefascineerd ben door Amerikaanse lijstjes met tips werd vanmorgen mijn aandacht getrokken door een tweet van HuffPo die bedoeld was om de aandacht van potentiële lezers te trekken: 9 seks mythes die je relatie kunnen schaden. Het bleek een stapel onzin te zijn, maar ergens daartussen las ik dat uit onderzoek zou blijken dat vrouwen hun sokken aan moeten houden in bed om klaar te komen.
Ik onderzocht de link naar de bron van het onderzoek en kwam uit bij de Cosmopolitan van oktober 2013, waarin stond: “Onderzoekers van de Universiteit in Groningen hebben ontdekt dat als vrouwen hun sokken in bed aanhouden (ja die lelijke dingen aan je voeten) 80 procent van hen klaar kan komen, vergeleken bij 50 procent die het zonder sokken doet.” En daarbij werd fijntjes opgemerkt dat een man met sokken aan in bed de seks wel kan vergeten, want er is niets ergers denkbaar voor een vrouw.
Niemandalletjes Ik was echter vooral geïnteresseerd in de oorspronkelijke bron van het onderzoek naar die sokken. Dus ik moest verder zoeken en vond telkens het zelfde: een reeks niemandalletjes in damesbladen en op sites voor vrouwen over vrouwen die sokken dragen en dan beter klaarkomen met daarbij foto’s van aantrekkelijke vrouwen die erg leuke sokken aanhadden.
Uiteindelijk had ik door dat het om het opzienbarende nieuws ging uit 2006, toen ook de Nederlandse kranten daarmee vol stonden, over het eerste onderzoek ter wereld waarbij ooit hersenscans gemaakt waren van klaarkomende mannen en vrouwen. De Universiteit van Groningen zette zich daarmee in één klap op de kaart van het onderzoek naar seksualiteit. Die informatie maakt het me wat gemakkelijker om te zoeken in de wetenschappelijke literatuur en daarbij was ik in het bijzonder geïnteresseerd in die sokken. Ik kon me namelijk gewoon niet voorstellen dat sokken zo’n belangrijke rol bij het orgasme kunnen spelen.
Overgave Als ik sokken intypte op de zoekmachines leverde het me nog steeds niets op, maar het oorspronkelijke onderzoek van scans van klaarkomende vrouwen kon ik wel vinden. Maar niets over sokken. Wel van alles over de bloeddoorstroming van de hersenen en het vrijwel uitschakelen van de bloedstroom naar de delen van de hersenen waar je wat je ogen zien en wat je oren horen gewaar wordt. Er is dus een totale overgave aan de seksuele gewaarwording en vrouwen zien of horen niets meer.
Het is heel begrijpelijk dat zoiets eigenlijk alleen mogelijk is in een aangename en veilige omgeving. Het waken over je veiligheid (een primaire drang van mensen), waarbij je altijd bedacht moet zijn op vreemde geluiden en veranderingen van het beeld, moet dus even uitgezet worden. Maar doen vrouwen dat beter door sokken aan te trekken?
Siberische tijger Bij mannen werd het klaarkomen ook onderzocht door de Groningse onderzoekers en hoewel bij hen die processen veel sneller gaan dan bij vrouwen was er toch net voldoende tijd om te zien wat er in mannenhersenen gebeurt. Ook bij mannen is totale afwezigheid van angst noodzakelijk voor een orgasme. Zijn mannen zo snel klaar omdat ze dan weer op kunnen letten of er geen Siberische tijger de grot binnensluipt?
Hé, mogen vrouwen er wat langer over doen omdat mannen intussen wel opletten? Komen vrouwen gemakkelijker klaar bij een man die ze het gevoel geeft dat ze in veilig handen zijn? Hebben mannen daarom geen sokken nodig omdat ze anders uitglijden als ze hun partner moeten verdedigen? Vinden vrouwen daarom mannen met sokken ook zo vreselijk klunzig: als hij de sokken aan heeft wie moet er dan over hen waken?
Ik weet dat allemaal niet, maar wat ik wel zie is dat de sok het enige is dat in de populaire media is achtergebleven van het onderzoek uit Groningen. En ook de Groningse onderzoekers zijn doorgegaan met hun leven. Ze onderzoeken katten, hamsters en heel soms mensen op van alles dat er gebeurt in de hersenen en met die seks zijn ze niet meer zo bezig. Alleen thuis misschien en op kousenvoeten.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht