Joop

Soedanese president al-Bashir afgetreden

  •  
11-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
الرئيس_السوداني_عمر_البشير
Omar Hassan al-Bashir, de president van Soedan, is afgetreden. Dat meldt persbericht Reuters donderdagochtend. Daarmee komt na dertig jaar een eind aan het bewind van al-Bashir.
Voorafgaand aan het aftreden voerde het Soedanese leger de druk op al-Bashir op. In hoofdstad Khartoem werd de luchthaven afgesloten en werden op strategische plekken legervoertuigen geplaatst. Volgens overheidsfunctionarissen zijn enkele militairen het hoofdkwartier van de partij van al-Bashir binnengevallen. Zij zouden de president uiteindelijk hebben gedwongen af te treden.
In Soedan wordt al maandenlang geprotesteerd tegen al-Bashir die sinds 1989 het land met harde hand regeerde. In 2008 maakte het Internationaal Strafhof in Den Haag bekend een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen al-Bashir, die persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor genocide in de West-Soedanese regio Darfur. In 2009 verkondigde het Strafhof Al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het was voor het eerst dat een zittend president door het Strafhof werd vervolgd. Soedan liet weten de president niet uit te zullen leveren. Al-Bashir zelf noemde de aanklacht “een westerse samenzwering”.
In december vorig jaar braken in Soedan grote protesten uit nadat de prijs van brood explosief was gestegen en pinautomaten leeg bleven. De protesten, waarin vrouwen massaal opstonden en het voortouw namen , werden door veiligheidstroepen van de president veelvuldig met geweld beantwoord.
Wie al-Bashar nu opvolgt is onduidelijk. Enkele bronnen melden dat vicepresident Awad Ibn Auf aangesteld wordt als interim-president, weer andere bronnen zeggen dat de hoogste militair, generaal Kamal Abdel-Marouf voorlopig al-Bashir opvolgt.
Bronnen: Reuters, RTL Nieuws / cc-beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2019 - 5:30

Maar feitelijk nog niets veranderd, de oude macht blijft nog 2 jaar zitten!

Mohammed Zarkawi
Mohammed Zarkawi11 apr. 2019 - 15:44

Mogelijk zit hij al in Oman. Verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden en Miljarden gestolen van het volk. Zo'n mooi land, en mooie mensen. Het is zonde. Het is mogelijk dat deze Defensie Minister (die niet veel beter is dan Al-Bashir) het overgaat nemen. Verwacht dat het volk dan verder zal gaan met de demonstraties.

JasDon
JasDon11 apr. 2019 - 9:58

Weer leuk invloedsconflictje tussen Rusland, China en VS + EU. Spannend! Overigens is hetzelfde in Libië aan de hand, qua invloed krijgen over.

M7
M711 apr. 2019 - 9:50

Zo, en nu deze meneer op het vliegtuig zetten naar Den Haag om dan nu eindelijk te verschijnen voor het Internationaal Gerechtshof wegens misdaden tegen de menselijkheid

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 apr. 2019 - 9:07

Wie al-Bashar nu opvolgt is onduidelijk. Zal wel weer een grimmige machtsstrijd worden, wee het arme volk.

1 Reactie
Martin108
Martin10811 apr. 2019 - 10:47

Arm Afrika: de dictator is dood, lang leven de nieuwe dictator.

De Vries3
De Vries311 apr. 2019 - 8:49

Zul je zien dat hij inmiddels al in Saudi Arabië zit.