Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sociale media-bedrijven stimuleren vrouwenhaat en bestrijden het niet

  •  
19-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
BBC Panorama, het onderzoeksprogramma van de Britse publieke omroep, heeft achterhaald dat sociale media bedrijven online vrouwenhaat, ofwel misogynie, niet bestrijden maar juist promoten. Ook al beweren ze zelf het tegendeel. In de reportage legt de conservatieve politica Ruth Davidson uit dat online media het probleem van bedreigingen ook op een andere manier veel groter maken. “Voorheen als ik bedreigd werd, op straat bijvoorbeeld, deed ik aangifte en werd zo iemand opgepakt.” Nu door social media zijn de mogelijkheden voor bedreigers toegenomen en terwijl het optreden tegen de daders juist is afgenomen.
Sociale mediabedrijven schermen voortdurend met maatregelen die ze nemen tegen online vrouwenhaat maar Spring ontdekte dat de praktijk anders is. Ze werd via Facebook onder meer bedreigd met verkrachting maar meldingen daarover sorteerden geen enkel effect. Maanden later was de bedreiger nog steeds onder hetzelfde profiel actief op Facebook. Onderzoek van het Centre for Countering Digital Hate wijst uit dat 97(!) procent van de gerapporteerde online vrouwenhaat op Twitter en Instagram niet verwijderd werd door de bedrijven.
Spring deed ook onderzoek naar de mannen die haar bedreigen of uitschelden. Het blijkt veelal om ‘gewone’ mannen te gaan. Een van hen, een 60-jarige chauffeur die alleen maar schold, was bereid tot een gesprek. Hij bleek hardnekkig te geloven in allerlei complotten en zich niet te realiseren welk effect zijn gescheld had. Hij verklaarde dat het voor hem normaal was omdat hij zelf ook voortdurend wordt uitgescholden op sociale media als reactie op zijn complotverhalen.
Op basis van dat relaas besloot ze te onderzoeken wat dergelijke mannen voorgeschoteld krijgen van sociale media bedrijven en zette Panorama een nep-account op van een man – Barry -. In zijn profiel werden enkele misogyne kenmerken verwerkt waardoor hij sterke overeenkomsten vertoonde met echte online vrouwenhaters. Barry plaatste zelf geen berichten maar bekeek wel content, voornamelijk over complotverzinsels, anti-vaxx verhalen en een klein beetje vrouwenhaat. Journaliste Marianna Spring verwachtte dat Barry daardoor meer complot-content voorgeschoteld zou krijgen maar er gebeurde iets anders. Op de feed van Barry verscheen steeds meer misogyne content, tot aan de promotie van seksueel geweld toe. Ook werd hij de wereld van de zogeheten incels ingezogen, de verzamelnaam voor gefrustreerde mannen die zich seksueel afgewezen voelen en daarom wrok tegen alle vrouwen koesteren.
“Na een week bestond alle meest aanbevolen content zowel op Facebook als Instagram uit misogyne bijdragen.” Het experiment liet zien hoe man geradicaliseerd kunnen worden. Incels zijn verantwoordelijk voor terreurdaden tegen vrouwen, recent nog in de Britse stad Plymouth waar zo’n man vijf mensen doodschoot. Op Twitter en TikTok was dat versterkende effect trouwens afwezig. Op YouTube was de toename van aanbevolen vrouwvijandige video’s gering.
Spirng vraagt zich af hoe het kan dat Facebook en Instagram als gevolg van druk van buitenaf wel optreden tegen desinformatie over corona maar dat vrouwenhaat buiten schot blijft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 11:29

yt promoot fvd en pvv altijd als ik met een blanco yt begin dan komen er vanzelf video's van deze twee partijen bij de aanbevolen . fb doet dat trouwens ook en klik ik 1 x op iets van een rechtse australische zender krijg ik ineens dagenlang die zender aanbevolen. terwijl ik een heleboel keek van een linkse australische zender ondertussen zijn deze bedrijven normale contentmakers het leven zuur aan het maken met verregaande censuur het is een gevaarlijke ontwikkeling

adriek
adriek19 okt. 2021 - 10:13

Elke klik levert geld op. Zo simpel is het. Letterlijk de enige weg om dit een halt toe te roepen is 'stemmen met de voeten': hef je account op. Ik weet uit ervaring: je mist niks als je de vierhonderdste hamburger van je achterneef niet gezienhebt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 okt. 2021 - 10:13

Social media bedrijven stimuleren bubbels. Vrouwenhaat is er daar helaas eentje van, maar het probleem is groter.

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 10:01

Het is dus niet zo dat deze social media de misogynie promoten maar dat deze media het gebruikers waarvoor dit geldt onbedoeld vergemakkelijken net als dat geldt voor allerlei vormen van intimidatie, grofheden, en vergelijkbaar gedrag omdat het gemakkelijk niet te achterhalen anoniem kan gebeuren. Niet dat het moeilijk is om dat niet langer anoniem mogelijk te laten zijn natuurlijk maar dat houdt dan een radicaal einde aan de privacy die weer voor anderen onaanvaardbare gevolgen heeft die een vrije samenleving niet mag tolereren. Een soort al dit soort communicatie controlerende macht, of dat nu deze bedrijven zelf zijn of een overheidsdienst, die beoordeelt op wat gewenst en niet gewenst aangepakt wordt zal fundamentele vrijheden, de privacy, en veiligheid van gebruikers onaanvaardbaar aantasten. De enige aanvaardbare oplossing is dat mensen de gelegenheid krijgen een klacht in te dienen bij een zelf gecontroleerde overheidsdienst waarbij deze na beoordeling op ernst pas dan met behulp van een alleen hen gegeven mogelijkheid de identiteit van de verzender te achterhalen actie te ondernemen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 14:04

'Het is dus niet zo dat deze social media de misogynie promoten' Ik vind dit een vreemde conclusie op basis van bovenstaand verhaal. Is that you Lego? Wat een apekool allemaal