Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Social Media terreur op Hyves

  •  
31-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wordt het niet eens tijd dat de politiek eisen gaat stellen aan het beheer in plaats van een zinloze nettiquette?
Het was onlangs weer gesprek van de dag. Pesten. Verontwaardiging alom, actiesites en zelfs politiek gekrakeel. Maar nu is alle commotie weer weggezakt en gaat het pesten onverminderd door. Niet alleen op het schoolplein maar ook op de social media. Dit voorbeeld is geanonimiseerd maar berust op ware feiten.
Wat begon met een persoon die wat stekelige opmerkingen met een anoniem profiel maakte, ontwikkelde zich al snel in een groep anonieme lasteraars. Dit soort groepen, gelijk aan de groep op het schoolplein, maakt gebruik van proxyservers en continue wisselende profielen om iemand zwart te maken. Van onheuse bejegeningen, gemanipuleerde foto’s tot regelrechte bedreigingen.
Het opheffen van haar profiel mocht onze midlife dame niet baten. Haar man had tenslotte ook een profiel en al snel kreeg hij de meest vreemde berichten binnen over het mogelijke overspel van zijn vrouw. Klagen bij de betreffende Site beheerder -Hyves- over deze terreur campagne mocht niet baten. Alleen als er aanstootgevende foto’s op hun site verschijnen grijpen ze in en verder bemoeien zij zich nergens mee en verbergen zij zich achter niet ter zake doende uitvluchten.
Toen haar man, inmiddels op de hoogte gebracht door zijn vrouw over wat er werkelijk was gebeurd, de aantijgingen terzijde schoof, ging de terreur groep nog een stapje verder. Want de kinderen, inmiddels tieners, hebben ook profielen. Hun profielen werden beklad met de foto’s en meest afschuwelijke verhalen over hun moeder, wat natuurlijk ook gelezen wordt door al hun vriendinnetjes en vriendjes. Wederom een klacht indienen bij de beheerder hielp weer niet. Ditmaal het excuus dat ze niet de capaciteit hebben om dit soort terreur aan te pakken. Hun profielen zijn door ons slachtoffer weggehaald en lange tijd hebben ze geen nieuwe aangemaakt op Hyves.
Ook dat mocht niet baten, want op de social media ging de terreur rustig door via andere profielen, waarbij eenieder die daar behoefte aan had, het adres en telefoonnummer kreeg doorgespeeld. Het gezin werd dus de hele dag lastiggevallen met de meest obscene telefoontjes. Verzoeken aan de beheerder om de berichten met de telefoonnummers weg te halen, werden genegeerd. De telefoonnummers staan er nog steeds op en de laster gaat rustig door. Het is dus nu zaak voor ons slachtoffer om overal op de site bewijs te verzamelen van de laster en terreur campagne en hopen dat de politie meer kan doen dan Hyves die zich in onschuld wentelt.
Het trieste van dit verhaal is dat de samenleving op zijn achterste benen staat als het gaat om het tegengaan van pesten en terreuracties als deze, maar verder dan verontwaardiging komen we niet in dit land.  Denkt u maar niet dat dit voorbeeld op zichzelf staat. Dit vindt aan de lopende band plaatst. Op de social media zoals Hyves en Facebook blijken er vele groepen mensen te zijn die gezamenlijk individuen lastig vallen, pesten, terroriseren tot In Real Life aan toe. Dit soort groepen maken er bijna een ‘sport’ van om mensen van sites weg te pesten. En er is maar weinig nodig om de terreur van dit soort groepen op uw hals te halen.
De beheerders van de sites halen veelal hun schouders op, verschuilen achter lege excuses zoals capaciteitsproblemen of technologische issues zoals bij proxy het geval is. Maar al die excuses zijn drogredenen. Beheerders van dit soort sites zijn er blijkbaar totaal niet in geïnteresseerd om hun sites vrij te houden van dit soort pesterijen. Wordt het niet eens tijd dat de politiek dan maar eens eisen gaat stellen aan het beheer in plaats van een zinloze nettiquette?
Dit stuk is overgenomen van de website van Hans Groen.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JongLinks
JongLinks31 jan. 2013 - 8:18

Hyves?? Bestaat dat nog??

Gerry2
Gerry231 jan. 2013 - 8:18

Wat een raar verhaal. Eerst met een kulstuk komen over wat semi-overspelige lieden die wat vervelende berichtjes krijgen op Hyves en dan de maatschappij verwijten dat zij niet verder komt dan 'verontwaardiging' om dergelijke 'terreuracties'. U bent erg los met de term 'terreur' overigens. Verder is dit natuurlijk niet het relevante pesten. Het relevante en zorgwekkende pesten gaat over kinderen die consequent en stelselmatig worden vernederd en buiten worden gesloten tot zij soms zelfs geen andere uitweg zien dan zelfmoord. Wat volwassenen die was onvriendelijke berichtjes op een sociaal netwerk krijgen staan daar totaal los van. Maar ik neem aan dat dit een verhaal uit uw nabije omgeving is, anders zou wel beter weten dan dat de maatschappij 'op haar achterste benen staat' om dergelijke 'terreuracties'. Sterkte met het verwerken verder.

bruces
bruces31 jan. 2013 - 8:18

Social Media, maakt meer kapot dan sterke drank.

KoningPruts
KoningPruts31 jan. 2013 - 8:18

We kunnen beter een panel op elke socialmedia plaatsen die eerst controleren op berichten wel netjes zijn of aan fatsoensnormen voldoen. Doet joop ook al bij berichten die te genuanceerd rechts zijn. Zo kun je mooi de wereld maken zoals jij wilt dat mensen hem zien. Alleen hebben we al een instantie die dat doet: de media.

RemusMcMillan
RemusMcMillan31 jan. 2013 - 8:18

In de eerste plaats. Wie is er nu fout volgens u? Je moet helemaal niet vreemdgaan, als je het niet meer ziet zitten in je relatie dan moet je eerlijk zijn tegen je partner. Ten tweede, met dat soort vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Ten derde, de schrijver doet net er vroeger geen media bestond waar dit soort dingen werden uitgevochten, wel eens gehoord van telefoon terreur? Moeten we die nu ook door een commissie laten controleren? Als je zo stom bent om te vergeten dat je een profiel op het net hebt, is het dan ook niet een beetje je eigen schuld? Moet de overheid nu regels stellen wie, hoe en op wat voor manier deze sites worden beheert? Ik vind dat volwassen mensen een beetje verantwoordelijkheid mogen dragen voor hun eigen gedrag. Dit is niet nieuw hoor. Dat krijg je als je je hele leven van a tot z op dat Net zet. Kinderfoto's, uitjes naar de Efteling, uitslagen van doktersbezoekjes en ga zo maar door. Dus: wat heeft u geleerd spelende vrouw? niet meer vreemdgaan, en niet zomaar iedereen vertrouwen. Daag.

Zjenny
Zjenny31 jan. 2013 - 8:18

De politiek moet onverkort met zijn tengels van het vrije internet afblijven.

BasVV
BasVV31 jan. 2013 - 8:18

Dit gedrag is van alle tijden en vind overal plaats. Het enige verschil is dat dit nu ook via internet gaat dat razendsnel is en mogelijkheden heeft die eerder niet voorhanden waren. Het lijkt me niet dat de overheid hier een taak heeft. Niet mee bemoeien.

Warius2
Warius231 jan. 2013 - 8:18

Ik vind dat ook de telefoonprovider moet worden gemaand te voorkomen dat deze mensen vervelende telefoontjes krijgen. Ik zeg: een telefoniste ertussen die ongewenste telefoontjes afvangt. Of je neemt je verlies, accepteert dat er idioten rondlopen, laat het doodbloeden, en kiest je "intieme vrienden" voortaan zorgvuldiger.

bruces
bruces31 jan. 2013 - 8:18

Mijn vader een soort "de Cock", zei altijd : als je gaat inbreken, moet je het alleen doen.

Tom Meijer
Tom Meijer31 jan. 2013 - 8:18

Wat opvalt is het aantal reageerders dat drogredenen geeft om niets te doen. Om in dit geval met internetvrijheid aan te komen is een gotspe. Valt dit verschijnsel niet onder stalking? Daar zou juridisch iets aan gedaan moeten kunnen worden. Hyves geeft hier gelegenheid aan stalking. Hyves zou juridisch gedwongen moeten kunnen worden daar iets tegen te doen. Van gebrukers die zich aan dergelijk gedrag schuldig maken zou ook hun IP-adres voor de betreffende site, Hyves, geblokkeerd moeten worden. Het is duidelijk dat daar haken en ogen aan zitten maar het zou een minimale maatregel kunnen zijn.

2 Reacties
BasVV
BasVV31 jan. 2013 - 8:18

Misschien heb je gisteren de film "Storm" gezien. Daar is dit een peunut bij. Kijk hem nog even. Dit is Nederland. En niet alleen nederland. Want het heerst al eeuwen over hele zeeen.

bruces
bruces31 jan. 2013 - 8:18

Je kunt ook niet meedoen met die moderne onzin.

toshiba
toshiba31 jan. 2013 - 8:18

Ik denk dat sommige het stuk niet helemaal goed doorgelezen hebben. [bas grootel-zjen zen -remus-optelsom-harry de jager-gerry v daalen] De overspeligheid stond niet op het internet vermeld, maar was in vertrouwelijke kring op persoonlijk nivo gedeeld. Dat vertrouwen werd beschaamd. Maar er is nog een groot verschil tussen dit melden op social media en mensen doelbewust gaan belasteren met aantijgingen die kant noch wal raken en allesbehalve waarheidsgetrouw zijn. Nog ernstiger wordt het als andere mensen het stalken overnemen en zo het viral maken, waardoor je als burger met een onheuse reputatie wordt opgezadeld. En ja, dat is van alle tijden, maar met het Internet bereik je ineens een enorme groep mensen waardoor de sociale impact enorm is. En helemaal schrijnend is als volwassenen, kinderen gaan belasten met dit soort laster en bedreigingen. Dat heeft helemaal niets meer met vrijheid te maken.

1 Reactie
BasVV
BasVV31 jan. 2013 - 8:18

Hans: Dit gebeurt en gebeurde vaak. Als er ergens een "schandaal" in een familie zat wist al snel het hele dorp of de wijk er van. Vaak werden ook de kinderen daarvan de dupe. Je kent het wel. Nee. Met Marietje mag je niet spelen.

kalmpjes
kalmpjes31 jan. 2013 - 8:18

Onder de 16 jaar staan Hyves profielen automatisch op privé. Het stuk over de profielen van de kinderen roept dus wat vraagtekens op. Een groot deel van de problemen had voorkomen kunnen worden door simpel weg alle profielen op privé in te stellen en niet lukraak mensen accepteren. Als je je hele privé leven online gooit dien je er ook verantwoordelijk mee om te gaan en de mensen met wie je dit deelt op het hart drukken dat zij dit ook doen, dat is hier overduidelijk niet gebeurt. "http://hyvesblog.nl/hyves-en-kro-organiseren-debat-over-cyberpesten-respect-kun-je-niet-downloaden/" Is bijzonder ironisch als je de hoeveelheid klachten ziet over het uitblijven van enige moderatie van de kant van Hyves op klachten over privacy schending en verveelde mensen die accounts vol spammen. Ik ben geheel met U eens dat Hyves op de vingers getikt dient te worden over hun moderatie beleid.Het gebruik van termen als terreur en het wenselijk achten dat er vanuit de overheid overzicht komt op het beheer vind ik volledig buiten proporties.

2 Reacties
toshiba
toshiba31 jan. 2013 - 8:18

Kinderen zetten hun profielen ook open om makkelijker met hun leeftijdgenootjes te communiceren. Een volledig gesloten profiel levert alleen direct contact op met mensen die je actief toevoegt en accepteert. Daarmee gaat voor kinderen ook het effect van een social site onderuit.

toshiba
toshiba31 jan. 2013 - 8:18

Dat alles is geen excuus voor het wangedrag van volwassenen om die profielen te bekladden. Dat is de omgekeerde wereld.