Joop

Sociaal Nederland is de grote verliezer

  •  
19-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
COLIJN
Wie wél gewonnen hebben zijn de 150 Kamerleden die op een verkiesbare plaats stonden en vooralsnog vier jaar een gegarandeerde, goedbetaalde baan hebben
Wie heeft er nou eigenlijk echt gewonnen bij deze verkiezingen? Niet de vluchtelingen, want er is een meerderheid aan partijen voor minder, minder, vluchtelingen, Marokkanen en Turken. Die vluchtelingen liever zien creperen in kampen als Moria. Of beter nog in hun eigen land, tussen de afgebrokkelde muren van hun huis, dan ze een kans te geven in ons welvarende land.
Ook onze kinderen en kindskinderen niet, want er is beslist geen meerderheid te vinden voor een gedegen en radicaal beleid dat de klimaatverandering kan stoppen. De grootste partij VVD laat zijn programma er niet eens op doorrekenen, omdat ze bang zijn dat het totaal geen zoden zet aan de (straks doorbrekende) dijken.
Niet de slachtoffers van de overdreven regelzucht in het onderwijs, de zorg en al die andere branches waar het werk langzaam wordt beheerst door administratieve rompslomp en controle. Want de helden die ten strijde trokken tegen de slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn de grote verliezers: de SP van Renske en het CDA van Pieter.
Het arme deel van de bevolking dan? Ook niet. Want voor een eerlijker pensioenstelsel, het basisinkomen, verhoging van het minimumloon en miljonairsbelasting is ook geen meerderheid. Solidariteit met de onderklasse kunnen we op ons buik schrijven.
De middenklasse heeft toch wel gewonnen? Ook niet, want daar zitten de ondernemers van het MKB en hoger opgeleiden met banen in bedrijven die straks, als de grote afbetaling van de coronacrisis begint, failliet gaan. Of fors moeten inleveren om het enorme gat in de overheidsbegroting te repareren die door het vooruitschuiven van de crisis is ontstaan.
Wie wel gewonnen hebben zijn de 150 Kamerleden die op een verkiesbare plaats stonden en vooralsnog vier jaar een gegarandeerde, goedbetaalde baan hebben. ‘Nederland is een centrumrechts land’, zei Rutte na zijn overwinning, waarmee hij D66 en mevrouw Kaag alvast te kennen gaf zich geen illusies te maken over de meer progressieve onderdelen van haar partijprogramma.
Over de fossiele overblijfselen van wat eens links was is al genoeg geschreven. Klaver en Marijnissen moeten, net als Wopke, aftreden. Niet alleen omdat dat fair is naar de kiezers die hen duidelijk hebben weggestemd, maar ook om ruimte te maken voor een nieuw fris progressief geluid. Alleen Ploumen mag wel blijven, de PvdA kent genoeg bejaarden die er nog blind op blijven stemmen, totdat die ook dood zijn, het stemhokje niet meer kunnen bereiken of de instructie van het briefstemmen verkeerd begrijpen waardoor hun stem ongeldig is. Gaan ze nu eindelijk fuseren?
Nederland kan rustig gaan slapen, zei Colijn, overigens al vier jaar voor de Duitse inval. Bij ons staat zo’n ramp ook voor de deur, maar hebben we nog vier jaar om die te voorkomen?
Een minuut voor twaalf: bel voor de laatste ronde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

korheiden2
korheiden220 mrt. 2021 - 11:07

Martin Sommer omschrijft het als volgt : 'De geslaagde burgers van de VVD en de hogere burgers van D66 maken de dienst uit. Zij zijn de kinderen van de individualisering, niet gebonden aan kerk of andere ketenen, meritocratisch van inslag: mijn succes heb ik aan mijzelf te danken, jammer van jouw mislukking. De verliezers van die wedstrijd vinden we bij Wilders en Baudet. Verongelijkt, perifeer, broeiend. Maar ze zijn allerminst verdwenen.' En zo is het. De oude ideologie van Hans van Mierlo, democratisering (de kroonjuwelen) is door Pechtold in het schuurtje opgeborgen. D66 wil geen referendum meer want je kunt belangrijke beslissingen als handelsverdragen (Ceta) en Europa, klimaatmaatregelen enz. niet aan de grillen van de volksgunst overlaten. In ons land zijn het dus de tevreden mensen, die een mooi inkomen hebben en in een prettige buurt wonen, die vooral op VVD en D66 stemmen. Ik zie links niet meer terugkomen. Helaas.

3 Reacties
Zapata
Zapata20 mrt. 2021 - 13:08

Eens. Wel jammer dat de niet zo tevreden mensen keihard tegen hun eigen belang instemmen. Wilders heeft links kapot gemaakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 17:29

Daar heeft Martin Sommers helemaal gelijk in.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 17:31

Sommer

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 8:46

De jongeren hebben waarschijnlijk gewonnen, want die zijn in grote getale naar de stembus gekomen heb ik begrepen. Veel VVD stemmers zijn echter wel van de VVD naar D66 overgestapt, m.n. in de soort gemeenten als Bloemendaal....dat zegt zowel iets over die mensen als over D66. Dat zegt iets over hoe die twee met elkaar verbonden zijn. D66 bezuinigt nogal wat op de sociale zekerheid. Dat kun je in de doorrekening van hun programma zien. Wat de WW betreft niet veel anders dan het voorstel van het CDA volgens mij. Het vermogen telt nl. het tweede jaar mee nl. De bezuiniging op de sociale uitkeringen is hoger dan het bedrag dat de gratis kinderopvang kost. U zegt het maar!

1 Reactie
Zapata
Zapata20 mrt. 2021 - 16:13

De gemiddelde D66er of VOLT Yup verschilt heel weinig van een VVDer. Behalve dat ze zich zo modern, kosmopolitisch en progressief voelen.

P Haan
P Haan20 mrt. 2021 - 6:19

Het leest een beetje naar dat vluchtelingen, Marokkanen en Turken op een hoop geveegd worden. Het ontbreken van radicaal milieubeleid, daar kan ik me in vinden. We zien op dit moment dat de lockdown nog niet de effecten levert die iemand namens ons beloofd heeft. We zullen dus nog verder terug moeten, minder minder vliegen, rijden, consumeren, vakantie vieren, energie gebruiken, voortplanten enzovoorts. En dan moet je niet datacentra willen koelen, om maar weer eens een actueel voorbeeld te noemen. De drang van extreem links tot uiterst rechts is groei. Gevolg van groei is een dode planeet. Hier is het negentien minuten over zeven. Goeiemorgen!

HansjH
HansjH19 mrt. 2021 - 21:22

Helemaal mee eens. Na de deconfiture van de PvdA in 2017 laten de linksen het opnieuw afweten. Over het contact met je achterban kwijtraken gesproken. De kiezer heeft behoefte aan leiderschap in deze tijden van crisis: Rutte, Kaag en Baudet. Marijnissen, Klaver, bleven hangen in moeilijke verhalen die niemand kon navertellen. Terwijl Rutte een schatkamer aan blunders, chaos, ellende heeft achtergelaten is gekozen om het klimaat het centrale thema te maken. Inhoudelijk OK, maar als je dit land wil regeren, moet je weten wat de burger bezig houdt en dat is vooral: kan ik de huur nog wel betalen. De SP en GL kunnen beter nieuw leiderschap kiezen en daarin grondig doorpakken, anders zijn ze over vier jaar het bespreken niet meer waard.

TwoTone
TwoTone19 mrt. 2021 - 17:57

“ Wie heeft er nou eigenlijk echt gewonnen bij deze verkiezingen? Niet de vluchtelingen, want er is een meerderheid aan partijen voor minder, minder, vluchtelingen, Marokkanen en Turken. Die vluchtelingen liever zien creperen in kampen als Moria. Of beter nog in hun eigen land, tussen de afgebrokkelde muren van hun huis, dan ze een kans te geven in ons welvarende land.” Hou je bij de feiten aub: - bovenstaande staat in geen enkel verkiezingsprogramma - wel willen (sommige) partijen onderscheid maken tussen gelukszoekers en oorlogsslachtoffers - voor veel Nederlanders is Nederland niet meer welvarend - torenhoge vaste lasten en ‘t einde vd maand wordt niet gehaald (zie ook voedselbanken) Kom aub eens met een goed verhaal hoe je de onder- en middenklasse weer (financiele) zekerheid geeft ipv opzadelen met extra kosten om zuid europa te redden, gelukszoekers te subsidiëren en zonder limiet op kosten van deze kiezers het land vol te plempen met peperdure windmolentjes.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2021 - 17:56

Wat je Woensdag zag was een soort "revolte" van de gelukkige Nederlander. We hebben het elke keer altijd over bezorgde, boze burgers. Rutte heeft gewonnen bij de Nederlanders met wie het prima gaat. Die niet afhankelijk zijn van een toeslag. Of die niet een restaurant bezitten. Vaak ook de wat oudere Nederlander. Kaag heeft bij dezelfde type Nederlanders gewonnen, maar dan wat progressiever. Het vrolijke VOLT deed de rest. Ook bij de hoogopgeleiden. De boze grijze plaat heeft met PVV en SP verloren. Klaver was de VOLT van 2017 en hij is nu al achterhaald. Forum is het rebelse geluid wat deels de PVV af lost, maar het gebrek aan oplossingen wordt ook ervaren door Ja21. Die vindt dat Wilders en Baudet niets voor elkaar krijgen. Dat is helemaal waar. Het was een zege van vrolijk Nederland. Partijen die alleen maar boos en negatief zijn hebben verloren. Met uitzondering van Forum. Maar dat is een aparte klasse. En voor de rest heb je 2 breuklijnen op links. De socialistische vleugel is een beetje naar de PVV gegaan. Maar die blijven vooral thuis. Murw gebeukt door wat er allemaal in het vorige decennia is gebeurd. En sociaal liberaal Nederland die door het sociaal democratische verheffing ideaal is geholpen is links ontgroeid en zit nu elitair te doen bij D66. Dat was het wel zo beetje.

Ivan61
Ivan6119 mrt. 2021 - 15:39

Wat zijn de prioriteiten? Eigen huis goed onderhouden en dan buren helpen en desnoods opvangen in goed onderhouden huis of onzekere gok wagen? 40.000 dak en thuisloze in eigen land helpen of beperkte aantal mensen in vluchtelingenkampen in Zuid Europa? Moderne slavernij in slachthuizen of zwarte bladzijden uit de geschiedenis? Ongelijke kansen voor onze kinderen of ongelijkheid in de wereld? Stel eens voor dat je elke keer maar een keuze mag maken. Waar kies jij dan voor?

Joop den Uil
Joop den Uil19 mrt. 2021 - 15:22

sociaal nederland verliezer ? hoe komt u erbij. Als je niet / op een andere partij stemt kun je uberhaupt niet verliezen en heb je dus gewonnen. sociaal nederland heeft dus gewonnen want de kiezer heeft altijd gelijk.

Leontrotsky
Leontrotsky19 mrt. 2021 - 14:42

Ik ben iets positiever. Ja progressief, groen en eerlijk heeft zeker een veer gelaten. Daar komt voor terug dat D66 heeft gewonnen en met Kaag hebben we een kanjer gekregen die echt de toekomst zoals wij die willen Groen, eerlijk, circulair, wereldwijde welvaart, 4e industriële revolutie, liefde en open grenzen heeft omarmd en zelfs heel prominent Nederland vertegenwoordigd in de toekomst die wij voor de wereld zien in 2030. Met Kaag hebben we iemand die de groene idealen echt vertegenwoordigd in Europa en als het lukt om een kabinet te vormen met VVD, D66, PVDA, GroenLinks en evt Volt dan kan Nederland een zeer mooie toekomst tegemoet zien en hebben onze idealen alle kans van slagen in de nieuwe wereld van 2030.

2 Reacties
Pater
Pater19 mrt. 2021 - 16:29

Volgens mij moeten we dit sarcastisch opvatten. Maar ik betwijfel of dat overkomt.

korheiden2
korheiden220 mrt. 2021 - 10:45

@Leon : Er komt geen kabinet met VVD en vier keer links. Nu al ligt er een bom onder de formatie vanwege de stikstofproblematiek. Ik denk dat een minderheidskabinet nog de beste optie is. Maar nog eerder zie ik nieuwe verkiezingen, of anders een heel lange formatie.

Pater
Pater19 mrt. 2021 - 14:39

Fons door de bocht: geen analyse, wel toeteren over aftreden. Daar ga ik niet verder op in.

Zapata
Zapata19 mrt. 2021 - 13:47

Waarom ben je dan van PvdD naar D66 en daarna naar de Yuppenclub VOLT gezwalkt?

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 mrt. 2021 - 15:49

Wat denk je zelf?

Lokidea
Lokidea19 mrt. 2021 - 17:42

Onderbouw yuppenclub even, volkomen uit de lucht gegrepen bewering, vernieuwende partij noem ik ze.

Zapata
Zapata19 mrt. 2021 - 20:13

Ja dat vonden ze van Yuppen ook Lokidea. Studentikoos, veel studies bedrijfskunde, jurist en economie. Kortom de jaren 80 all over again. Het is maar wat je vernieuwend vindt.

Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 13:18

En zo is het.

EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 13:11

Bert Wagendorp schrijft vandaag in de Volkskrant dat de drie linkse piggelmees beter kunnen fuseren tot een machtspartij en dan elke kans moeten aangrijpen om te regeren: “Een beetje linkse partij vecht zich het snot voor ogen om in een volgend kabinet te komen – en daar invloed uit te oefenen. De opdracht is ingewikkeld, zeker nu de linkse drie bij de piggelmees van het politieke landschap zijn gaan behoren, maar nóg vier jaar oppositie en ze staan in 2025 op vijftien zetels.” https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/links-heeft-de-verkiezingen-glorieus-gewonnen-pvda-sp-en-groenlinks-zijn-de-losers~bcf3290b/

5 Reacties
Zapata
Zapata19 mrt. 2021 - 13:49

Bert denkt dat als je pro EU bent dat je dan links bent. Bert is daarentegen niet zo betrokken bij mensen die het wat minder in het leven hebben.

Thuru
Thuru19 mrt. 2021 - 13:58

Zou je misschien dat artikel ergens heen kinnen kopieren zodat mensen dit kunnen lezen. Ik kom nu op een betaalmuur uit wat onwenselijk is. Alvast dank. Een link wat wel werkt mag natuurlijk ook.

Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 14:25

Regeren met misdadigers maakt je een misdadiger.

Jozias2
Jozias219 mrt. 2021 - 15:21

Ik mis de logica van een fusie. Wat is het argument waarom deze drie partijen meer zetels zouden halen na een fusie dan wanneer ze zelfstandig blijven en samenwerken. Je zou verwachten dat je aan de flanken verliest. Voor de meest linkse SP’ers is de pvda te beo liberaal en wijken uit naar bij1 of pvdd. Voor de rechter flank van de pvda is de SP veel tellingen en deze wijken uit naar D66 of volt. Gl en pvda kan ik me nog wel voorstellen.

EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 20:03

@paul Bert schrijft ook dat de SP liever verdwijnt dan te fuseren. Ik stem zelf CU maar we hebben een sociaal-democratische partij gewoon nodig. De teloorgang van de sociaaldemocraten is niet goed voor dit land. Hetzelfde geldt voor vakbonden.

JoostdeV
JoostdeV19 mrt. 2021 - 12:51

We hebben zoveel doemscenario's over ons heen gekregen dat de toekomst voor veel mensen er uitziet als een donkere tunnel. We zien de angst, onvrede en verwarring overhal om ons heen. Voor conservatieve en rechtse partijen is het goed vissen in deze vijver. Met het aanwijzen van zondebokken of aanjagen van de angst voor verandering halen ze grote hoeveelheden kiezers binnen. Progressieve partijen hebben het veel moeilijker. Ze kunnen alleen winnen als ze mensen weten te overtuigen om voor een betere toekomst te kiezen. Met op de rem blijven trappen om de stelselmatige afbraak van het sociale stelsel proberen te voorkomen trek je steeds minder stemmen. Een afgestudeerde met een studieschuld van 40.000 euro heeft geen flauw benul wat je bedoelt met de verzorgingsstaat. De enkeling die het woord kent denkt dat het vergelijkbaar is met de dictatuur in China of de USSR.

4 Reacties
adriek
adriek19 mrt. 2021 - 14:35

"De enkeling die het woord kent denkt dat het vergelijkbaar is met de dictatuur in China of de USSR." Dat moet je de VVD nageven: ze hebben de verzorgingsstaat effectief geframed tot hetzelfde als radicaal communisme en dat is knap werk.

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 15:44

En daarom, Joost, moet iemand het uitleggen. Maar niemand voelt zich geroepen. En dus raast de trein verder richting nachtwakersstaat. Tot het te laat is en 4 miljoen mensen op straat moeten slapen.

JoostdeV
JoostdeV19 mrt. 2021 - 21:03

Ja Martin. Ik geloof dat links geen kans maakt als het blijft roepen hoe donker het einde van de tunnel is waar we in voortdenderen. Er moeten mensen zijn die kunnen laten zien dat er ook een weg is waar licht aan het einde gloort. Niet alleen voor de enkele winners in de samenleving, maar voor iedereen. Bijvoorbeeld een Nederland waar elk gezin met jonge kinderen kan rondkomen van het loon van één kostwinner.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2021 - 14:41

Van het loon van één kostwinner kan zo'n gezin misschien wel rondkomen maar waarom zouden we het kostwinnersgezin terug willen hebben?

WiebeI
WiebeI19 mrt. 2021 - 12:23

Wanneer gaan linkse partijen nu eens begrijpen dat het binnenhalen van vluchtelingen hen verder verwijdert van hun traditionele achterban, de arbeiders? Dankzij de open grenzen voor vluchtelingen kunnen mensen in achterstandsituaties geen betaalbare huurwoning vinden, zien ze dat hun woonwijk verloedert door andere niet Westerse normen, stijgen uitkeringen minder snel door de hoge kosten van vluchtelingen en is er minder schaarste in werk met weinig opleiding waardoor lonen onder druk staan. Waarom vraagt links zich niet af hoe het kan zijn dat moslims vluchten naar West-Europa? Waarom nemen de zeer rijke moslimlanden in het Midden-Oosten Hun broedervolk niet op. De kiezer prikt hier wel doorheen. Zie de uitslag van TK2021.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 13:52

De rechtse leugens die de arbeider slikt. Xenofobie omarmen is makkelijker voor de arbeiders gebleken dan Rutte en Wilders als de misdadigers en uitbuiters die het zijn, zodanig ontmaskeren. Met dank aan de pers, de propaganda buis van het neo liberalisme, van rechts. De arbeider leest nu eenmaal graag de (extreem) rechtse Telegraaf

Sonic2
Sonic219 mrt. 2021 - 18:19

@ Wiebel Wat u voorstelt is links afschaffen. Iedereen weet hoe de PVV en FvD kiezer in elkaar zit. Die vindt de SP best een goede partij voor een stel antisemitische communisten. Want zo ziet ultra rechts de SP. Je krijgt een schouderklop en vervolgens stemmen ze toch wel FvD of SP. De SP verliest al jaren. En zelfs de wat meer nationalistische koers van de SP werkt niet. Grootste misverstand van de laatste 20 jaar wat mij betreft. Dat links er bovenop komt als ze de PVV of FvD imiteren. Ook een groot misverstand trouwens in Denemarken. De winst komt nu door Corona. In 1979 hadden de Sociaal Democraten 38% van de stemmen. In 2019 nog maar 26%. Voor Corona schommelen ze ook rond dat aantal. Ik zie het voor de rest NERGENS in Europa tot een grote stemmenwinst leiden.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2021 - 18:20

@ Myself FvD of PVV. En FvD of SP. Ik was even te snel.

Mokker
Mokker19 mrt. 2021 - 21:08

Het was niet voor niks de PvdA die begin jaren 70 juist de partij was die tegen import van goedkope arbeidskrachten protesteerde. Goedkope ongeschoolde krachten zijn geen bedreiging voor de elite, maar concurreren wel met arbeiders, wat leidt tot een slechtere loonpositie. Precies wat de kapitalisten wilde hebben.

JasDon
JasDon19 mrt. 2021 - 12:20

Fons, heb je het schrijven en het handelen van de jeugdafdelingen van GL en SP dan niet gevolgd? Dwars gaat 'full retard' (vrij naar Tropic Thunder) richting identiteitspolitiek en ander geneuzel waar de kiezer geen interesse heeft. De SP jeugd gaat vol Mark Huysman achterna met hun marxistische onzin. Alleen de SP en een beetje de PvdA komen hoofdzakelijk nog op voor de belangen van de minder fortuinlijke Nederlanders. Hoewel ik bij de PvdA wel mijn vragen heb. Links komt nauwelijks op voor de NL burger, het heeft hoogstens relatief elitaire hobby's zoals voorloper willen zijn bij de energieconversie, het wegpesten van boeren (en het verplaatsen van het vervuilingsprobleem) en het opvangen van iedereen die richting de EU wil verhuizen omdat we hier (nog) wel beschikken over de middelen om iedereen een kans te geven op relatieve welvaart.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 13:58

Het meehuilen met de wolven wat links hun "linksheid" heeft gekost. Wat als gevolg heeft dat "links" zich makkelijk kan laten framen door jouw rechtsmens die totaal geen feitenkennis heeft maar geen enkele schaamte daarvoor heeft en precies weet te zeggen waar het manco van links ligt. Rechts vullen is alleen een scheldwoord als het om links gaat. Ga toch weg met je conclusies. Nederland is gewoon een kneiterrechts land en daar help jij met al je plezier keihard aan mee door dat feitenvrije framegebral van je.

Ivan61
Ivan6119 mrt. 2021 - 15:40

@ Paul250371. Waar blijven jouw feiten?

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2021 - 1:28

Sarajlija "Waar blijven jouw feiten?" Klopt er iets niet wat ik zeg? Ik vertel zelden onzin maar het gebeurt ook dat ik geen gelijk heb. Daar waar ik geen verstand van heb hou ik mijn mond over of maak een voorbehoud.

Bouwman2
Bouwman219 mrt. 2021 - 11:58

Wie is dan de winnaar? De kiezer heeft altijd gelijk, maar de meerderheid vindt van niet. Hoe zit die knoop in elkaar? Overigens had ik de PvdA - de sterkste schouders dragen de zwaarste zakken- onverminderd vrij hoog staan. . Het is jammer dat de verstandige mevrouw Ploumen net zo veel zetels krijgt toebedeeld als Asscher. Voor mij had Asscher dus nier weg hoeven gaan. Ik vindt dat wel tragisch. De sociaal democratie ondervindt weer eens tegenwind. Maar bedenk maar dat wat de windhaan zegt. Graag een reactie op de vraag hierboven.Reageer jike niet, dan beschouw ik dat als aanmoediging. Ik zal de prijs evenwel net zo min in ontvangst nemen als de misprijzen die mij allerweg zijn geworden. Bedenk maar dat JOOP er is voor discussie, niet om altijd je eigen gelijk te verkondigen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 14:03

Voor mij had Asscher dus nier weg hoeven gaan. Dat begrijp ik dat jij dat vindt. Iemand die een beetje fatsoen heeft om af te treden na zijn rol in het rechtstaatverkrachtende schandaal laat de zoveelste zwarte vlek van jouw vriendjes duidelijk zien.

tinekea2
tinekea219 mrt. 2021 - 11:33

"Wie heeft er nou eigenlijk echt gewonnen bij deze verkiezingen? Niet de vluchtelingen, want er is een meerderheid aan partijen voor minder, minder, vluchtelingen, Marokkanen en Turken. Die vluchtelingen liever zien creperen in kampen als Moria. Of beter nog in hun eigen land, tussen de afgebrokkelde muren van hun huis, dan ze een kans te geven in ons welvarende land." Vooral geen enkele nuance aanbrengen hoor. Het zijn gewoon allemaal fa-/racisten. Ik denk dat dat voor heel veel mensen wel meevalt. Maar ze zien wel dat we 300.000 huizen te kort komen, dat hun kinderen geen huisvesting kunnen krijgen én dat een stad als Amsterdam bv de statushouders voorrang geeft. Laten we nu eens gewoon kijken naar oplossingen die voor iedereen werken, dan denk ik dat veel van die PVV en FvD stemmers wel eens op wat anders gaan stemmen. Daar had een mooie taak, ook voor links, gelegen.

7 Reacties
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 14:14

Vooral geen enkele nuance aanbrengen hoor. Het zijn gewoon allemaal fa-/racisten. Ik denk dat dat voor heel veel mensen wel meevalt. Maar ze zien wel dat we 300.000 huizen te kort komen, dat hun kinderen geen huisvesting kunnen krijgen én dat een stad als Amsterdam bv de statushouders voorrang geeft. Dat doet Amsterdam niet dat hebben je hypocriete rechtse vriendjes gedaan die zich aan verdragen hebben geconformeerd. Buiten het feit dat je rechtse vriendjes de woningmarkt heeft verkwanselt door het te hebben vermarkt mbv PVDA en D66 en guur Christelijk rechts. Het enige wat je hoeft te doen is wat informatie inwinnen maar daarin ben jij niet geïnteresseerd want je onzin is genoeg excuus tov je geweten om extreme rechtse partijen te propaganderen.

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 15:48

Nee, Tineke, je moet de mensen uitleggen dat het liberale beleid voor hun zelf negatief uitpakt. Pas dán zullen ze op andere partijen gaan stemmen.

tinekea2
tinekea219 mrt. 2021 - 16:08

die Paul. Schelden kan je wel, das ook een kwaliteit. Je kent me niet, je hebt geen idee wie en wat ik ben, maar zo los gaan....Je zou je moeten schamen. In plaats van deze scheldpartij zou je ook met een oplossing kunnen komen.....

Paul250371
Paul25037120 mrt. 2021 - 1:38

tinekea De oplossing voor wat? En waar scheld ik? Ik snap dat je niet op de inhoud van mij ingaat want dat soort dingen zoals "inhoud" vind je maar vervelend. Gewoon maar uitkramen en als iemand dat benoemt moet diegene zich schamen. Extreem rechts normaal vinden en dan claimen dat ik los ga en scheld??

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 8:31

Paul250371 Dat doen veel steden en dorpen momenteel wel. Alle gemeenten in Nederland zijn momenteel bezig een inhaalslag te maken met het huisvesten van statushouders, alle gemeenten hebben nl. een verplicht quotum, een bepaalde hoeveelheid per jaar die ze moet huisvesten. En aangezien er helemaal geen/amper huisvesting is en al jaren niet, is dat voor niet statushouders een probleem. Daarom is nl. dat aantal ook zo opgelopen, ze lopen achter. Mensen kunnen in hun eigen gemeente geen huis meer krijgen maar anderen wel door die verplichte quota in Nederland. Dat is wat mensen zien! Ook al weten ze niet wat erachter zit. Er zijn gewoon veel te weinig huizen in die sector. Daarvan is dit een automatisch gevolg. Amsterdam is sowieso al een stad waar mensen geen huis kunnen krijgen. Daarop vormen migranten dus wel zeker een uitzondering en gaan ze werkelijk voor. Die mensen moeten nu eenmaal ergens wonen. Daarom zijn er aan alle gemeenten quota opgelegd van het aantal statushouders dat ze minimaal per jaar moeten opnemen. Gemeenten kunnen daar nauwelijks aan voldoen dus gaat totdat dat aantal bereikt is ieder vrijkomend pand dat geschikt is naar statushouders. Hoe die verdeling berekend is weet ik niet. Maar ontkennen is natuurlijk onzin. Mensen ervaren dat gewoon zo. Statushouders kennen dus in principe helemaal geen wachttijd en er zitten nog teveel mensen die al een verblijfsvergunning hebben in de asielzoekerscentra, ook dat aantal loopt op. Die moeten allemaal nog gehuisvest worden en verdeeld over Nederland. Juist dat segment huizen is in aantal enorm teruggelopen en kent veel meer wachtenden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2021 - 10:56

Ondanks de relatief grote omvang van de sociale-huurvoorraad in Amsterdam overtreft de vraag het aanbod, zeker nu dertig procent van de vrijkomende sociale-huurwoningen wordt gereserveerd voor onder andere mensen met een vluchtelingenstatus. Dat zou ook in de provincie wel niet veel anders zijn. https://www.socialevraagstukken.nl/amsterdam-wordt-een-gewonere-metropool-met-meer-segregatie/

tinekea2
tinekea221 mrt. 2021 - 7:12

https://www.nu.nl/amsterdam/5597876/amsterdam-blijft-statushouders-voorrang-geven-sociale-huurwoning.html misschien dat dit je helpt?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander19 mrt. 2021 - 11:26

Fons, Het is al 3 uur middernacht.Des al niet te min: Don't give up the fight. Links staat nu op 1 (Bij1) zetel. Dat gaan er vast wel weer meer worden. En ja verder klopt je verhaal wel. De druiven zijn het zuurst voor de meest kwetsbaren. Ik weet niet of Teflon Mark het allemaal nog in de hand kan houden.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2021 - 14:15

Het is al 3 uur middernacht.Des al niet te min: Don’t give up the fight. Links staat nu op 1 (Bij1) zetel. Inderdaad.

Fredje3
Fredje320 mrt. 2021 - 7:46

Huh? Is Bij1 links? Ik dacht dat partijen die gebaseerd op segregatie en racisme zijn rechts waren?

Roel2
Roel219 mrt. 2021 - 11:22

De conclusie lijkt me voorbarig, ik ben heel benieuwd hoe Kaag zich gaat opstellen tijdens de informatie. Persoonlijk denk (hoop?) ik dat ze lef genoeg heeft om een coalitie VVD-D66-PvdA-GL-Volt voor te stellen, zeker als CDA en CU onwelwillend staan tegenover de Green Deal en een progressievere koers. Dwing Rutte maar in die spagaat, eens kijken wat er gebeurt...

8 Reacties
Paleocon
Paleocon19 mrt. 2021 - 11:40

Blijf vooral hopen... Als de VVD met die partijen in zee gaat, dan kan deur partij zichzelf gelijk opheffen. Misschien zie je dat als een plus maar dat zal beteken dat die stemmers naar FvD, PVV en JA21 gaan.

Ivan61
Ivan6119 mrt. 2021 - 12:20

Rutte in spagaat dwingen en hij wijkt naar CDA, PVV , FVD en JA21. Ik zou dat eigenlijk graag willen. Rechtse kabinet en kunnen wij eindelijk stevig tegenstrijden. Geen dealtjes sluiten maar lekker tegenwerken.

nikita72
nikita7219 mrt. 2021 - 13:03

Ze zal een compromis moeten sluiten, maar Rutte zal dat ook moeten. Het is daarbij niet van belang dat de VVD groter dan D66 is, want het is praktisch onmogelijk om een coalitie zonder CDA, VVD en D66 te maken. D.w.z: het kan wel, bijvoorbeeld als Rutte D66 inruilt voor Groenlinks + PvdA. Of als de VVD plaats maakt voor PvdA + GL + SP + partij voor de Dieren + Bij1 enzovoorts, maar ik denk dat D66 en CDA daarin geen zin hebben. VVD, CDA, PVV en FvD zou ook een meerderheid hebben, brrr... Maar ik denk dat Rutte slechte herinneringen heeft aan de vorige gedoogconstructie met de PVV.

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 13:25

Ik denk van niet, Roel. De vet betaalde functie in een internationaal bedrijf die Kaag over 4 jaar krijgt, als ze netjes doet wat ome Mark zegt, is veel te aanlokkelijk.

Draco2
Draco219 mrt. 2021 - 13:28

Wat een goed idee. Als ik even alle "linkse" zetels tel in de tweede kamer, dan kom ik op 67, tel ik de "rechtse" zetels, dan kom ik op 83. Maar de meerderheid moet over links geformeerd worden? Om je dan over 4 jaar vertwijfeld af te vragen hoe het komt dat er nog meer mensen hun vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. We leven in een democratisch land, waarin we net democratische verkiezingen hebben gehad. Dan is het wellicht een goed idee om een coalitie te formeren in de geest van de uitslag van die verkiezingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2021 - 14:15

Bij D66 is de besparing op sociale zekerheid hoger dan het hele bedrag dat de gratis kinderopvangtoeslag kost. Ook in de betaling van de zorgkosten komen grote verschuivingen, zowel in de eigen bijdragen de soort eigen bijdragen en premies, evenals in de WW die volgens mij niet veel afwijkt van het voorstel van het CDA. Ook daar volgt in het tweede jaar een vermogenstoets en wordt het eerste jaar de uitkering in het begin wat hoger en bouwt dan dat jaar af. Een loskoppeling tussen bijstand/AOW en minimumloon etc..etc..

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 15:42

Draco, zo lang de nederlandse bevolking geen flauw idee heeft wat liberalisme inhoudt en welke partijen deze achterlijke, mensonterende ideologie aanhangen, is Nederland GEEN democratie. Want je mag wél een hokje rood maken, maar niemand vertelt er bij wat de gevolgen zijn. Nachtwakersstaat.

Paleocon
Paleocon19 mrt. 2021 - 21:35

@Martin007 19 maart 2021 at 16:42 “Draco, zo lang de nederlandse bevolking geen flauw idee heeft wat liberalisme inhoudt en welke partijen deze achterlijke, mensonterende ideologie aanhangen, is Nederland GEEN democratie. Want je mag wél een hokje rood maken, maar niemand vertelt er bij wat de gevolgen zijn. Nachtwakersstaat” Gelukkig gaat Martin wel even bepalen wanneer het goed is uitgelegd en wanneer iemands beslissing valide is of niet.

Max6
Max619 mrt. 2021 - 11:19

Wie ook gewonnen hebben zijn de ruim 17 miljoen Nederlanders... we krijgen gewoon weer een volgend stabiel midden-kabinet. Nederland poldert weer 4 jaar door als een welvarend en gelukkig land... waar zou je liever willen wonen? We kunnen honderden artikelen volschrijven over hoe slecht het allemaal gaat en hoe verdoemd we zijn... buiten schijnt de zon... de lente begint... en het leven gaat door. Geniet er van.

12 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander19 mrt. 2021 - 11:33

Ja laten we met Max en de nieuwe Colijntjes gewoon wachten tot de dijken doorbreken en we elders al eerder ons medemens hebben laten verzuipen. Het leven gaat zo 'zonder klimaatcrisis', en zonder corona gewoon door. 't Is allemaal maar een griepje van voorgijgaande aard.

Sam V
Sam V19 mrt. 2021 - 11:40

Precies Max. Op de één of andere manier is het moeilijk voor mensen om tevreden te zijn met wat we hier hebben. Ook al heeft je buurman het hier beter in materiële zin, kan je nog steeds het geluk zelf opzoeken. Ook al gaat de klimaatverandering door, bedenk dat wij een zeer kleine postzegel zijn op deze aarde. En ja, er zijn ook mensen die geen geluk hebben omdat ze zwaar ziek zijn. Die moeten beter geholpen worden. Maar laat de rest er dan buiten, haal niet de problemen van de hele wereld naar binnen en focus op deze mensen voor hulp.

JoostdeV
JoostdeV19 mrt. 2021 - 11:59

Een stinkend rijk land dat op de VS na de grootste vermogensongelijkheid ter wereld heeft en waar duizenden kinderen in armoede opgroeien. Max, het wordt tijd om je oogklepjes een tijdje weg te leggen.

EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 13:11

We hebben in Nederland inderdaad een aantal first-world problems, die wel opgelost moeten worden.

MaxMax2
MaxMax219 mrt. 2021 - 13:22

Fons woont dan ook niet in Nederland....

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 13:30

Beste Max, Ook jij hebt geen flauw idee waar je mee bezig bent als je een rood potloodje in de vingers hebt. Meer dan een miljoen gezinnen in de armoede. Waarvan meer dan 100.000 bij de voedselbank Waarvan 3000 per jaar uit hun woning worden gegooid. Meer dan 4 miljoen gezinnen leven van een uitkering en snappen niet dat liberaal betekent: geen uitkeringen. Meer dan 7 miljoen gezinnen leven van een LOON en begrijpen niet dat zij geen cent betalen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de pensioenverzekering en dat zij maar iets meer dan 100 euro betalen voor een ziektekostenverzekering die in werkelijkheid meer dan 600 euro kost, omdat hun werkGEVER die kosten betaalt. En ook die mensen weten niet dat liberaal betekent: wil je een verzekering? ZELF BETALEN. Kortom, minstens 9 van de 13 miljoen kiezers heeft zichzelf zojuist een mes in de rug gestoken. Maar geen nood, daar komen ze vanzelf achter.

JasDon
JasDon19 mrt. 2021 - 13:52

Max, hoe kan je nou genieten van onze welvaart als je weet dat er tussen ons en mensen inarmoede maar 5-6 (poreuze) grenzen liggen? Die moeten we hiernaartoe halen, pas dan voel ik me weer deugen. Daarom is Finland een blijer land dan ons, die hebben leren accepteren dat veel mensen niet 6 maanden in het donker willen leven.

Mr Ed
Mr Ed19 mrt. 2021 - 14:00

"Meer dan 4 miljoen gezinnen leven van een uitkering .....Meer dan 7 miljoen gezinnen leven van een LOON" Nederland kent maar 7.9 miljoen huishoudens, dus even opnieuw rekenen. "Meer dan 7 miljoen gezinnen leven van een LOON en begrijpen niet dat zij geen cent betalen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de pensioenverzekering en dat zij maar iets meer dan 100 euro betalen voor een ziektekostenverzekering die in werkelijkheid meer dan 600 euro kost, omdat hun werkGEVER die kosten betaalt." Ik denk dat de meeste van die werknemers gewoon op hun loonstrook kijken en weten hoe het echt zit. "En ook die mensen weten niet dat liberaal betekent: wil je een verzekering? ZELF BETALEN." Alles in Nederland wordt uiteindelijk betaald door de werkenden en bedrijven die belasting betalen, hoe zou je het anders willen doen?

Max6
Max619 mrt. 2021 - 14:36

@Sjoerd: van al dat doemdenken, zeuren en zaniken gaat er geen dijk minder doorbreken. In een democratie gaan dingen geleidelijk. Mensen die doemdenken, zeuren en zaniken stoten mensen af en zullen dus nooit een meerderheid voor hun plannen krijgen. @Martin: zelfs al had de VVD 76 zetels, dan nog zouden we gewoon uitkeringen en (collectieve) pensioenen hebben... de overgrote meerderheid van Nederland wil gewoon een sociaal stelsel... de discussie gaat over betaalbaarheid, verdeling van lasten e.d.

Martin007
Martin00719 mrt. 2021 - 16:01

Abel, je hebt gelijk, ik bedoelde niet gezinnen, maar mensen. Kiezers dus. Max, de liberale ideologie is heel simpel. De overheid dient zich zo weinig mogelijk te bemoeien met het bedrijfsleven en IN PRINCIPE alleen voor politie, justitie en leger te zorgen. Google: concept beginselverklaring VVD 2008 PDF Ga naar punt 5 taken van de staat. Derde alinea. Wikipedia: nachtwakersstaat Google: definitie liberalisme (veel vrijheid voor het individu (lees: voor de ondernemer)) Als je bekijkt wat er de afgelopen 40 jaar allemaal is afgeschaft/kapot gemaakt/versoberd, dan zul je zien dat het geen flauwekul is. Vaste baan Provinciale elektriciteitsbedrijven WW Thuiszorg Onderwijs Ziekenfondsen Minimum loon met 30 % gedaald Sociale woningbouw Enz. enz. Ondertussen werden BTW en accijns verdubbeld en kregen we energiebelasting, verpakkingsbelasting. Tegelijkertijd werden de LOONbelastingen voor ondernemingen gehalveerd. Net als de vennootschapsbelasting. Die ging van 36 % naar 21 %. En van 29 % naar 16 %. Ooit zul jij zodanig in de problemen komen, zonder dat de overheid je helpt. En dan begrijp je het. Wat ga jij doen als je vrouw over een jaar of 20 zo dement als een draaideur wordt? Naar een verpleegtehuis? Hou je rekening met een prijskaartje van 3000 euro per maand?

Max6
Max619 mrt. 2021 - 18:51

@Martin en jij hebt de illusie dat dit met linkse regeringen niet gebeurd was. Dan hadden we geen vergrijzing gehad en steeds hogere zorgkosten... dan waren alle klimaatuitdagingen inmiddels opgelost... dan waren de pensioenen wel zeker geweest... dan was de EU een succes geweest... etc, etc. We hebben gewoon midden-kabinetten die meegaan met de uitdagingen van de tijd... de verschillen tussen de partijen zijn niet zo groot. Als de VVD echt een nachtwakerstaat zou nastreven zouden ze zo hun kiezers kwijt zijn...

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 8:03

Max Daarom liet Rutte het virus rondgaan, scheelt weer in de zorgkosten toch? Zolang de ziekenhuizen maar niet overbelast waren. In de ziekenhuizen zijn die oudjes overigens helemaal niet terechtgekomen, dat werd ze afgeraden, die gingen dus gewoon dood.