Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een écht sociaal Europa komt niet zonder concrete maatregelen

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11266944843_88acbf80cb_z

© cc-foto: Yukiko Matsuoka

Dezelfde Mark Rutte die vandaag een lippendienst bewijst aan een sociaal Europa lijkt in eigen land vooral druk bezig met de verlanglijstjes van multinationals
Door: Agnes Jongerius en Casper Gelderblom
Vandaag richten Mark Rutte en zijn collega’s in het Zweedse Göteborg officieel de Europese Pijler van Sociale Rechten op. Europese regeringsleiders zetten hun handtekening onder een ‘plechtige verklaring’ van de beginselen die in de nieuwe Pijler centraal staan: gelijke kansen, betrouwbare arbeidsvoorwaarden en goede sociale voorzieningen.
Na het uitbreken van de wereldwijde economische crisis kwamen sociale voorzieningen overal in Europa onder druk te staan. Als antwoord op de crisis hamerde Brussel vooral op rigide begrotingsdiscipline. Terwijl Europeanen dringend sociale bescherming nodig hadden, bleek de EU niet een schild tégen, maar een verlengstuk ván de nadelige effecten van globalisering.
Gezien de tekortkomingen van de EU tijdens de crisis is de komst van de Pijler een goede zaak. Sterker nog, de Sociale Pijler zou het begin kunnen zijn van een sociaal Europa dat mensen actief in bescherming neemt tegen de voortdurende race-to-the-bottom tussen landen die met lagere belastingen en flexibele arbeidswetgeving bedrijven proberen te lokken. Als sociale rechten werkelijk bovenaan de agenda van de Europese Unie gaan prijken, krijgen de eurosceptici het nog moeilijk.
Helaas kampen de EU-leiders die vandaag hun ‘plechtige verklaring’ afleggen met een geloofwaardigheidsprobleem. Dezelfde Europese Commissie die nu hoog opgeeft over het belang van sociale rechten, stelde deze zomer bijvoorbeeld nog voor om het stakingsrecht van luchtverkeerspersoneel serieus in te perken. Dezelfde Mark Rutte die vandaag een lippendienst bewijst aan een sociaal Europa lijkt in eigen land vooral druk bezig met de verlanglijstjes van multinationals, terwijl er fors bezuinigd wordt op de salarissen van mensen met een handicap.
Bovendien is de Sociale Pijler in haar huidige vorm vooral een belangrijk symbool zonder concrete maatregelen. Hoewel de EU natuurlijk niet in het vaarwater van nationale regeringen moet komen, is het bijvoorbeeld vreemd dat de Pijler niet duidelijk maakt welke handhavingsmechanismen de sociale rechten van de Pijler gaan ondersteunen. Zolang rechten geen praktische betekenis hebben, komt een sociaal Europa geen stap dichterbij. Het voornemen om ook ‘atypische’ werknemers als ZZP’ers en trainees ruime sociale rechten te bieden is wat dat betreft bemoedigend, maar zou ook moeten gelden voor de miljoenen Europese jongeren die ieder jaar als stagiairs aan de slag gaan en, zeker ook in Nederland, vaak niet of nauwelijks betaald worden.
Het is hoog tijd dat we van sociale rechten het kloppende hart van de Europese Unie maken. De Sociale Pijler is een stap in de goede richting, maar een erg grote is het niet. Om Europa écht sociaal te maken, moet er worden doorgepakt en moeten concrete plannen worden uitgevoerd. Rutte en co kunnen erop rekenen dat wij hen tijdens de bespreking van dat soort plannen de komende jaren nog vaak aan hun ‘plechtige verklaring’ van vandaag zullen herinneren.
Agnes Jongerius is lid van het Europees Parlement voor de PvdA Casper Gelderblom is lid van het Europees Vakverbond Jongerencomité voor FNV Jong
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Hilterman
Hilterman19 nov. 2017 - 11:31

Hoe lang denkt mevrouw Jongerius dit sprookje nog te kunnen vertellen? De EU heeft voor werknemers in de hele EU een ravage aangericht. Het onbeperkte vrije verkeer van goederen, kapitaal en mensen in de EU heeft geleid tot verdrininging van werknemers door mensen uit landen met lage lonen en minimale socislae voorzieningen. Het door Jongerius geroemde sociale accoord kwam 20 jaar te laat en schiet ernstig tekort. De verschillen in sociale stelsels en pensioenvoorzieningen zin ondanks dat accoord noig steeds oorzaak van 20% verschil in lasten voor werkgevers. Voldoende om nog steeds uit te wijken naar landen die dit mogelijk maken. Is dat de sociale EU die Jongerius voor ogen staat. De EU bestaat voor het grootste deel uit baantjesjagers waarvan mevrouw Jongerius er nu ook een is. Goedbetaalde nietsnutten die niet in staat zij iets aan misstanden te doen.

Pater
Pater19 nov. 2017 - 3:43

Ik hoorde Renske Leijten, SP-kamerlid, op de radio zeggen dat deze verklaring minder voorstelt dat het Europees Sociaal Handvest uit 1961. Nou zak ik Renske niet op haar woord geloven, maar dat roept wel de vraag op of dat waar is. Dan is het niks meer dan wat goedkope make-up. Wie heeft daar verstand van? De auteurs in elk geval. Graag jullie reactie. Het Handvest, dat weet ik wel, kent weinig harde eisen maar is wel verplichtend.

Sonic2
Sonic218 nov. 2017 - 20:54

Ik ben erg benieuwd hoe de eurosceptici hun EU haat willen omzetten in concreet beleid. Ik lees hier vooral heel veel bijtende kritiek, maar 0,0 oplossingen. Hoe wil de SP haar eurosceptische geluid in een coalitie gaan vormgeven? Met eurofiele partijen als PvdA,GL en D66? Van de PVV weten we al dat ze nooit meer in een coalitie gaan komen. Wat wil de FvD eigenlijk? Ze willen een bindend referendum over de EU en over de Euro? Met welke partijen dan? Het zal met VVD en CDA moeten. Die zijn tegen referenda. Wat moet Baudet dan doen aan de formatie tafel? Opstappen? Of zich er bij neerleggen. Of van de EU een vrije kwestie maken? Of de bevoegdheden indammen en hoe moet dat dan gebeuren? Het zal via het subsidiariteit beginsel moeten, maar gaan VVD en CDA daar mee akkoord. Hoe wil je uberhaupt een Nexit vormgeven? Terug naar de Gulden? Welke coalitie moet verantwoordelijkheid dragen voor de Nexit? Wie onderhandeld de nieuwe verdragen uit? Dat mag je dan weer niet vragen van Baudet en Wilders, want die willen liever alleen de grote lijnen schetsen en doen alsof uit de EU stappen net zo makkelijk is als eten en drinken. We horen al jaren sprookjes van de eurofoben dat de EU elk moment in elkaar kan storten. Het zijn telkens leugens gebleken. Volgens mij door de gevestigde partijen en EU ook in de hand gewerkt. Die gebruiken de dreiging van de PVV en Front National vooral om meer EU integratie te bereiken. Daar kon je ook op wachten.

Spelchecker2
Spelchecker218 nov. 2017 - 10:09

Toen de EU begon, toen nog als EEG, had ik d enaïeve gedachte dat wij onze beschaving zouden gaan verspreiden onder de andere lidstaten. Het omgekeerde bleek waar. Door het opheffen van de grenzen (de grenzeloze vrije markt in heel de EU) werden op vrijwel ieder terrein de landen met de minst ontwikkelde regelgeving (de putjes) maatgevend. Zouden met deze 'sociale' top de weg uit het sociale moeras hebben hervonden ? Rutte's uitspraak: 'op sociaal gebied blijven de natiestaten souverein', geeft wat dat betreft niet veel hoop. Juist op dat sociale gebied zijn EU-regels, die een bodem leggen onder nationale sociale stelsels, onontbeerlijk om de race to the bottom te keren. Maar dat kost Rutte's achterban geld en dus probeert hij door die souvereiniteit in eigen huis te benadrukken de afbraak van het sociale vangnet te continueren.

Rode druppel
Rode druppel18 nov. 2017 - 9:21

Eindelijk begint de EU de kritiek die ik heb aan te pakken. Ben benieuwd naar de maatregelen. Toch , wil ik nog iets kwijt. Wanneer begint de EU het bankenkartel aan te pakken ? Wanneer worden banken gesplitst in een zakenbank en banken die het betalingsverkeer regelen ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2017 - 7:15

Als er iemand met een dubbele tong spreekt, de een in Nederland en de ander in Europa is het Rutte wel. Hij doet dat op ieder vlak. Ik geloof er nog niet in. Eerst transparantie en meer democratie dan kijken we verder. Zonder die twee pijlers is een sociaal Europa niet mogelijk. Bovendien vind ik de PvdA niet de eerst aangewezene om over een sociaal Europa te spreken. Vertrouwen komt te voet!. Europa is met zijn neoliberale praktijken en mede dankzij het Europees arbeidsmarktbeleid onderzoek en aanbevelingen van ene heer Kok n.b. al zover gevorderd in het Neo-liberale denken, dat sociaal nog heel ver weg is.

Pater
Pater18 nov. 2017 - 1:47

Beter iets dan niets, maar het stelt verdomd weinig voor.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 nov. 2017 - 19:38

Weer een nieuw traject opgestart op weg naar diepere integratie. Bij mijn weten hebben de lidstaten de EU nog niet gemandateerd om Europese sociale wetgeving te ontwikkelen en zijn deze plannen sowieso strijdig met het subsidiariteitsbeginsel.

4 Reacties
Pater
Pater18 nov. 2017 - 1:45

Aangezien ze geen bindende werking hebben kunnen ze onmogelijk in strijd zijn met het subsidiariteitsbeginsel.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 nov. 2017 - 14:48

@ Pater Klopt. Nu gebeurt dit nog op basis van vrijwilligheid maar de oplettende EU-burger voelt op ziin klompen aan dat dit een eerste aanzet is om ook sociaal beleid in Brussel te centraliseren.

Pater
Pater19 nov. 2017 - 3:27

@Gadfly De EU heeft de neoliberalen alles toegestaan wat ze willen. Ik juich het toe als de EU aan de sociale kant gaat trekken. Dwz: harde minimumeisen stellen aan de rechtspositie van arbeid, met de vrijheid voor de lidstaten daar 'naar boven toe' van af te wijken, maar niet van onderen. Daar is nu helaas nog geen sprake van.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon19 nov. 2017 - 10:27

@ Pater Er is niets mis met zo een ondergrens, zeker als lidstaten hier uit vrije wil toe besluiten. Helaas ontpopt de EU zich in dit soort processen veelal als een rupsje nooitgenoeg en zal het hier helaas niet bij blijven.

Wittemuis
Wittemuis17 nov. 2017 - 18:53

Sociaal en de EU dat gaat heel niet samen . De PvdA kan dan wel Rutte op zijn vingers gaan tikken die hoont dat zo weg , wat zijn de sancties bij het niet opvolgen ? En wat vonden de leiders van het Oostblok ervan ? Als sociale rechten werkelijk bovenaan de agenda van de Europese Unie gaan prijken, krijgen de eurosceptici het nog moeilijk. Wat een heerlijke naïeve gedachtes van mevrouw Agnes. Denk maar niet dat dit bovenaan de agenda komt te staan zolang ze staan te juichen om een Turkeije deal en de vluchtelingen als blok later fungeren in Griekenland of gaat de peiler ervoor zorgen dat dit humaan wordt opgelost , slaap verder Agnes. De EU zoals is gestart en nu zijn werk doet ben ik sceptisch over . Maak er maar een EU-EEG model van . Het gaat in principe toch grotendeels over de handel , geld maken en veul uitgeven behalve naar mij toe. Rutte gaat er geen blauwe vingers door oplopen .

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus18 nov. 2017 - 2:36

"Als sociale rechten werkelijk bovenaan de agenda van de Europese Unie gaan prijken, krijgen de eurosceptici het nog moeilijk." Je overschat de eurofoben. Die brullen nog dat ze autonomie afstaan aan een dictatuur als er maatregelen worden genomen die hen uit de wind houden. "veul uitgeven behalve naar mij toe" Dat bedoel ik: geen benul van het verdienmodel waar jij je welvaartsniveau aan te danken hebt. En maar klagen.

Kepler
Kepler17 nov. 2017 - 15:46

Laat de EU zich dan eerst zelf maar eens wat opener opstellen. En ook eens werk maken van twee werklocaties en al die verhuizingen. Zolang ze daar op die manier geld zinloos geld verbranden is in de landen alles geoorloofd vind ik. De EU neemt de burger niet serieus dus wij nemen de EU niet serieus. Het begin met integriteit en dienstbaarheid. Dan praten we verder.

8 Reacties
Pater
Pater18 nov. 2017 - 1:49

Als ik jou was zou ik de EU toch maar serieus gaan nemen. In een wereld waarin een paar grote blokken de grote lijnen bepalen kunnen we beter zorgen dat we samen zo'n blok vormen.

Piet de Geus
Piet de Geus18 nov. 2017 - 2:37

"De EU neemt de burger niet serieus dus wij nemen de EU niet serieus. Het begin met integriteit en dienstbaarheid." Welke eisen qua integriteit en dienstbaarheid stel jij aan jezelf, opdat wij jou serieus moeten nemen?

Kepler
Kepler18 nov. 2017 - 11:32

Zeer hoge Piet, zeer hoge. Dat kan ik niet bewijzen maar geloof me. Alles begint met integriteit. En het is erg ver te zoeken. Ook in de EU. We tolereren het foute declaratiegedrag in de EU en de mensen komen er mee weg. Schandalig! Een signaal dat het in de roots fout zit. Ik wantrouw de EU parlementariërs ten diepste en ik zal ze nooit als mijn representanten aanvaarden. Zelfs Juncker die soms dronken ten tonele verschijnt komt ermee weg. Moet kunnen.... Nou niet van mij. Weg die dronkenlap.

Kepler
Kepler18 nov. 2017 - 11:34

@Pater. Ik ben tegen machtsblokken. Alleen daarom geen EU. Ik denk niet in oorlogstermen. We zijn ons zelfvertrouwen kwijt en denken te kunnen schuilen in een machtsblok. Het helpt ons van de regen in de drup. de EU zal ooit uiteenvallen. Het wordt gebouwd op drijfzand. Ik heb geduld. Maar hoop nog te leven als het gebeurt.

Pater
Pater19 nov. 2017 - 3:34

@Kepler "Ik ben tegen machtsblokken." Ook tegen een leger? Veel geluk ermee. Onschuld is mooi, naïviteit is dom. Frauderende europarlementariërs worden hard aangepakt, wat je van VVD-voorzitters niet kunt zeggen. Hoe kom je bij dit soort ideeën? Laat je toch niet verblinden door de nepinfo op internet.

Hilterman
Hilterman19 nov. 2017 - 11:20

@ Pater, De EU als machtsblok? Dat is een goeie. De EU is in alles verdeeld. Er is geen gemeenschappelijk buitenland beleid. De EU heeft geen handhavingsmogelijkheden. Besluitvorming in de EU is feodaal, er is geen sprake van democratische controle ondanks 700 lieden die het EU parlement bevolken. Dat parlement heeft 0,0 invloed. Er wordt flink geroepen tegen lidstaten die uit de pas lopen. Hongarije, Polen. Verder gebeurt er niets. De financiële ravage in Griekenland kon onder de ogen van de EU ontstaan. De oplossing waar de EU aan deelnam is voor Griekenland desastreus uitgepakt. Je hoeft echt geen economie gestudeerd te hebben om te zien dat Griekenland regelrecht de afgrond in gaat door de getroffen maatregelen. Het enige dat voor de EU belangrijk was het redden van banken die Griekenland onverantwoord grote kredieten hebben verstrekt. Is dat het machtsblok dat Pater voor ogen staat?

Pater
Pater19 nov. 2017 - 18:58

@Hilterman Ontkennen dat de EU een machtsblok is is nee zeggen tegen de werkelijkheid. Ga vooral zo door.

Hilterman
Hilterman27 nov. 2017 - 14:25

Ik wijs op een aantal gebieden waar de EU flink te kort schiet. Polen en Hongarije rommelen met de democratie in hun land. Hongarije en Polen weigeren naar rato bij te dragen aan de vluchtelingen opvang. De EU laat dat passeren zonder enige sanctie. In Bulgarije en Roemenië viert de corruptie hoogtij. De EU doet er niets aan. De EU keek toe toen Griekenland verzoop in onverantwoord hoge kredieten ipv het heffen van belastingen. Dat feest is uiteindelijk door burgers nin andere EU landen betaald. Het ontbreekt de EU aan geloofwaardigheid door al deze excessen ongehinderd te laten passeren. Verordeningen, regels, wetgeving is er voldoende. Nu nog even handhaven. Misstanden op sociaal gebied zijn net zo oud als het volledig open gooien van de gemeenschappelijke markt voor personen, goederen en kapitaal. Pas na ruim 20 jaar wordt een voorzichtig begin gemaakt met het bestrijden van de misstanden die daaruit zijn ontstaan.