Russische anti-regeringsorganisatie documenteert 260 militairen die zijn omgekomen in Oekraïne ... Kremlin houdt vol ze nooit gestuurd te hebben
In augustus vorig jaar werd al bekend dat er militairen naar Oekraïne werden gestuurd om de pro-Russische rebellen aldaar te ondersteunen. Begin januari bracht de anti-regeringswebsite Open Rusland een lijst met 260 omgekomen soldaten naar buiten. Familieleden van de omgekomen soldaten beginnen te praten, hoewel er wordt gedreigd met stopzetten van de compensaties waar ze recht op hebben. Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er zo’n 15.000 soldaten actief in het gebied, maar het Kremlin ontkent dat er een actieve missie in het gebied is.
Russische staatsmedia berichten slechts over “vrijwilligers” die naar Oekraïne gestuurd zijn, maar geven niet toe dat er militairen zijn uitgezonden. The Guardian sprak met verschillende bronnen die de zaak aan het licht brachten. Hieronder ook moeder Yelena Tumanova. Zij hoorde van haar zoon Anton (niet op de foto) op 10 augustus 2014 dat zijn eenheid naar Donetsk werd uitgezonden. Op 20 augustus kwam hij in een doodskist terug. Op zijn overlijdensakte, opgemaakt in een stad op zo’n 100 kilometer van de grens met Oekraïne, stond dat hij stierf op “de lokatie van tijdelijke inzet van militaire eenheid 27777 … als gevolg van hevig bloedverlies [door] meerdere wonden veroorzaakt door granaatscherven”, aldus de onafhankelijke krant Novaya Gazeta.
Yelena vertelt over haar zoon Anton aan The Guardian:
Toen hij dit pad koos, wisten we niet dat ze soldaten naar Oekraïne uitzonden. Als ik het had geweten, als hij het had geweten… dan had hij zich niet weer aangemeld. Zelfs als hij het had gewild, had ik hem niet laten gaan. Maar hij zei: ‘Maak je geen zorgen, Poetin zegt dat ze er niemand naartoe sturen’.
Lev Shlosberg, een Russische politicus die de geheime begrafenissen in augustus aan het licht bracht -en zegt daarna hierom in elkaar geslagen te zijn- vertelt:
Veel soldaten verscheuren hun contracten. Vele waren bereid in Tsjetsjenië te vechten, omdat het werd gezien als een gevecht om Russisch grondgebied, en het was een publieke oorlog. Dit is een geheime oorlog, en het is onduidelijk wie tegen wie vecht. Soldaten vinden dat als ze de regering dienen, dat de regering hen moet respecteren in alle openheid. Het leger is erg weerspannig op dit moment.
Bewijs Er is meer dan genoeg bewijs dat Russische soldaten actief zijn in Oekraïne, onder meer het gevangen nemen van tien Russische paratroopers in augstus, satellietfoto’s genomen door de NAVO waarop tanks zichtbaar de grens over gaan (zie foto) en talloze geheim gehouden begrafenissen. En toch houdt het Kremlin vol dat ze geen troepen de grens over gestuurd heeft om de pro-Russische rebellen te ondersteunen.
Families lopen compensatie mis Sergei Krivenko van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial zegt:
Je kunt deze informatie niet verbergen, soldaten in het geheim begraven, in het geheim mensen naar het buitenland sturen om te vechten. Wat voor status hebben de families van de doden en gewonden, wat voor compensatie en medische hulp krijgen ze? De hulp van de overheid hangt af van de status die ze hebben.
Als een Russische soldaat sterft tijdens een missie, heeft zijn familie recht op 3 miljoen roebel schadevergoeding (bijna 40.000 euro), een uitkering door de verzekering van 2 miljoen roebel en nog een maandelijks bedrag. Als het conflict later nog wordt erkend als zijnde onderdeel van een Russische oorlog, zijn er extra schadevergoedingen waar ze recht op hebben, waaronder mogelijk een nieuw huis. Nu zeggen sommige families dat ze helemaal geen compensatie krijgen, en dat terwijl met de dood van de soldaten soms ook de kostwinnaar van gezinnen is omgekomen.
Een groep die opkomt voor de rechten van Russische soldaten zegt dat er in december 15.000 soldaten in Oekraïne aan het vechten waren.